Školní rok 2004 - 2005

ČERVEN

 
EXKURZE NA SEVERNÍ MORAVĚ
7.6. - Pro žáky naší školy jsme připravili exkurzi, v jejímž rámci jsme navštívili přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně a papírnu ve Velkých Losinách.
 
 
 

KVĚTEN

 
DALŠÍ VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH MLADÝCH CYKLISTŮ
24.5. - Dne 24.- 25.5.2005 bojovaly naše děti v krajské soutěži v dopravní soutěži cyklistů.Vítězstvím v okresním kole si zabezpečily postup do kraje. Soutěž se konala v Heřmanově Městci a na dětském dopravním hřišti v Pardubicích. Ve velmi těžkém boji obsadily obě kategorie vynikající první místo a zajistily si postup na celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů České republiky, které se koná v Karlových Varech a Sokolově ve dnech 14. - 16.6. 2005.
I.Kategorie:
Přikryl Tomáš,Brandejs Michal,Šírová Kristýna, Tejklová Zuzana
 
2.Kategorie:
Koričanský Michal,Zemaník Jan, Izáková Kateřina,Otčenášková Veronika

Všichni ze školy gratulují k tomuto výsledku a přejí mnoho úspěchů v republikovém kole.

 
KRAJSKÉ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDYDiplom úspěšného řešitele
13.5. - V Hradci Králové proběhlo krajské kolo fyzikální olympiády, kde nás reprezentovali František Blažek (9.A) a Josef Šír (9.A).

František Blažek se stal úspěšným řešitelem regionálního kola a umístil se na celkovém 17.místě. K tomuto pěknému výsledku Františkovi blahopřejeme.

 
PŘEHLÍDKA POŽÁRNÍ TECHNIKY
11.5. - Děti z naší školy se  zúčastnily besedy o požární ochraně, kterou pro ně připravili dobrovolníci z místního hasičského sboru. Žáci si mohli prohlédnout zblízka požární techniku, nahlédli do šaten hasičů a ti nejmenší zakusili pocit řidiče zásahového vozidla. Dobrovolníci dětem předvedli hasičskou výzbroj a výstroj a odpověděli dětem na jejich všetečné otázky.

        Touto cestou bychom chtěli poděkovat za spolupráci a vyčerpávající přednášku o práci požárníků.

                                                             Přejeme mnoho úspěchů v práci.

 
DALŠÍ VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH
6.5. - Dne 6.5.2005 proběhlo oblastní kolo Soutěže mladých zdravotníků. Obě družstva obsadila shodně krásné 2.místo.
Za 1. stupeň soutěžili Adéla Hepnarová, Klára Prchlíková, Lukáš Pápay, Tereza Nováková, Andrea Kuchyňová. Za 2.stupeň Kateřina Šedová, Klára Beránková, Veronika Otčenášková, Tereza Chlebná, Kristýna Šírová.
V této soutěži musí děti prokázat velmi dobré znalosti o první pomoci.

                               

Všem blahopřejeme!

 
NAVÁZALI NA ÚSPĚCHY SVÝCH SPOLUŽÁKŮ
5.5. - Na dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou proběhlo oblastní kolo dopravní soutěže Mladých cyklistů. Soutěže se zúčastnilo v 1.kategorii /žáci 5.,6. ročníku/ 15 družstev a v 2.kategorii /žáci 7.,8. tříd/  10 družstev.
Naše škola nominovala na základě výsledků základního kola obě kategorie, které obsadily vynikající první místo. Obě družstva postupují do krajského kola, které se koná 24. - 25. 5.2005 v Heřmanově Městci a na dětském dopravním hřišti v Pardubicích.
Naši školu reprezentovali tito žáci: Kristýna Šírová, Zuzana Tejklová, Tomáš Přikryl, Michal Brandejs, Tereza Chlebná, Veronika Otčenášková, Jan Zemaník, Michal Koričanský.





      

Všem upřímně blahopřejeme a přejeme další úspěchy.

 
MINIFOTBAL 8.-9.tř.
2.5. - Družstvo žáků z osmých a devátých tříd se zúčastnilo turnaje v malé kopané v Rychnově n.Kn. Mezi dvanácti týmy vybojovali žáci naší školy sedmé místo. Hrálo se ve dvou šestičlenných skupinách a naše družstvo skončilo po velmi vyrovnaných zápasech na čtvrtém místě ve skupině a o 7.místo hrálo s ZŠ Dobruška Pulická, kterou porazilo 2:0.
Družstvo nastoupilo v brance s Jakubem Pápayem, v obraně Václav Dvořák a Jan Karásek, záložník Jan Potoček a v útoku Jirka John s Markem Mitanou. Náhradníky byli Petr Šašek, Pavel Valach, Lukáš Očenášek, Tomáš Šmíd a Michal Provazník.

DUBEN

 
PRVKY LIDSKÉ TVÁŘE

„ V hlavě máme nekonečný příběh“ Patrik M. 4. roč.

„Pod maskou se skrývá pravá tvář člověka.“ Klára P. 4. roč.

 Tyto  a další podobné citáty vznikaly v průběhu měsíců března a dubna a byly zahrnuty do celoškolního projektu „Prvky lidské tváře“. Žáci 4. , 7. A  , 7.B, 9. A, 9. B tříd pod vedením p. uč. Maňasové a p. uč. Přibylové v hodinách Vv pracovali různými technikami (malba, koláž, kresba, práce se sádrou, dokreslování fotografií apod…) na tato témata: Lidské myšlenky, Tváře a proměny, Účesy 2005, Tváře hvězd, Masky atd..

 
CYKLISTICKÉ ZÁVODY
20.4. - Ve středu pořádal AMK Týniště nad Orlicí dopravní cyklistické závody pro žáky 3.- 8. tříd. Soutěžilo se v testech /pravidla silničního provozu/, v jízdě zručnosti, první pomoci a jízdě po dopravním hřišti podle pravidel silničního provozu. Naše škola využila této příležitosti a závodů se zúčastnili všichni žáci, kteří se zabývají ve svém volném čase touto výukou. V soutěži jednotlivců bojovali ze všech sil a umístili se na předních místech.
 
Pořadí: O.kategorie:     4. ročník    1.Vítek Jan
                                                     2.Nováková Kateřina
                                                     3.Izák Filip
            1.kategorie: 5.a 6.ročník:  1.Tejklová Zuzana
                                                    2.Šírová Kristýna
                                                    3.Očenášková Andrea
            2.kategorie: 7.a 8.ročník   1.Beránková Klára
                                                    2.Izáková Kateřina
                                                    3.Zemaník Jan
 
Vedení Základní školy v Častolovicích děkuje všem žákům a samozřejmě pedagogům, kteří se této výuce na škole věnují.

 
BESEDA PRO OSMÁKY A DEVÁŤÁKY
20.4. a 11.3. - V rámci vyučování rodinné výchovy se konala beseda pro osmé a deváté třídy na téma SEXUALITA.
Beseda se konala pod vedením PhDr. Milana Sůry ze vzdělávacího, poradenského a terapeutického střediska z Hradce Králové.
Žáci se seznámili s obecnou problematikou, prevencí a nejnovějšími poznatky o pohlavních chorobách Aids, zneužívání, deviací atd.

 
SBĚR STARÉHO PAPÍRU
5.4. - Žáci školy opět pomohli při sběru starého papíru.Výtěžek akce bude použit na nákup potřebných pomůcek do školy.

Vedení školy děkuje všem občanům za pomoc a pochopení  při sběru starého papíru.

BŘEZEN

 
OLYMPIÁDA Z FYZIKY
30.3. - Okresní kolo olympiády z fyziky proběhlo ve dvou kategoriích. V kategorie - E - 9.třída zvítězil František Blažek (9.A) a o druhé místo se dělil Josef Šír (9.A). David Vondráček (9.B) a Václav Dvořák (9.A) obsadili místa na konci první desítky.

Mezi mladšími, v kategorii - F - 8.třída, pěkné čtvrté místo obsadil Petr Šašek (8.B) a páté místo Lukáš Čižinský (8.B).

 
MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ MATEMATICKÝ KLOKAN 2005
18.3. - Školní kolo matematické soutěže
 
8.třída, účast 29 žáků:
1. Marek Mitana 8.A 52 b.
2.-3. Kateřina Sedláčková 8.B 50 b.
2.-3. Josef Marčík 8.A 50 b.
       
7.třída, účast 32 žáků:
1. Eva Židová 7.A 90 b.
2. Karolína Jedlinská 7.B 86 b.
3. Renata Vilímková 7.A 85 b.
       
5.třída, účast 16 žáků:
1. Ondřej Lakomý 5.B 110 b.


                        
         
 

 
OKRESNÍ PŘEBOR VE FLORBALU 4.-5.tř.
17.3. - Žáci 4. a 5.ročníku se zúčastnili okresního přeboru ve florbalu v Dobrušce. I když jsme nezískali žádnou medaili, rádi jsme si zahráli se svými soupeři.
Účastníci : Tomáš Pecháček, Tomáš Zahálka, Dominik Trejtnar, Martin Podolský, Ondřej Lakomý, Tomáš Novák, Patrik Michera, Filip Izák, Daniel Bureš a Lukáš Pápay

 
DEN TIBETU
10.3. - Dne 10.března 2005 byla pro návštěvníky divadelního představení Čilimník (Černí šviháci) uspořádána ve vestibulu sálu U Lva v Častolovicích výstava výtvarných prací 6., 8. a 9.tř. 6. a 8.tř. se zaměřily na historii Tibetu, 29 děl, která byla zpracována různou technikou, 9.tř. pracovala ve skupinách.

vyučující Milena Bečičková
Mgr. Radka Přibylová

 

 
OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA
8.3. - Zdena Skřičková, jako jediná, reprezentovala naši školu na olympiádě z českého jazyka v rychnovském Déčku. S minimálním bodovým odstupem obsadila osmou příčku mezi šestatřiceti zúčastněnými.

ÚNOR

 
OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA
22.2. - Na olympiádě z anglického jazyka, která se konala dne 22. února v Rychnově nad Kněžnou, nás výborně reprezentovaly žákyně 7. a 8. tříd.

V nižší věkové kategorii soutěžila Sandra Trajerová ze 7. B, která se umístila na krásném 3. místě.
Tereza Poláčková z 8. A, která soutěžila ve vyšší věkové kategorii, obsadila 5. místo z celkového počtu 13 soutěžících.

Oběma žákyním srdečně gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů v dalším studiu anglického jazyka!!

 
DÁŠA VOGELOVÁ OBSADILA 3.MÍSTO V OBŘÍM SLALOMU
1.2. - Žákyně 8.A, Dáša Vogelová, obsadila v okresním kole obřího slalomu velmi pěkné 3.místo v kategorii žákyň 8.-9.ročníku. Závody se konaly v Deštném v O.h. na sjezdovce Marta II.

LEDEN

 
DĚTSKÝ KARNEVAL Dětský karneval
30.1. - Za velkého zájmu dětí proběhl dětský karneval pro nejmenší, po kterém následovala diskotéka pro starší děti. Dík patří rodičům za zajištění celé akce, bohatou tombolu a zábavné hry. Poděkování patří rovněž žákyním devátého ročníku, které pomáhaly na tanečním parketu.

 
SPORTOVEC ORLICKÉHO TÝDENÍKU 2004 Na vyhlášení ankety
27.1. - Ve čtvrtek jsme se vlakem vydali do Rychnova nad Kněžnou do vinárny v hotelu Havel. Uskutečnilo se zde vyhlášení Sportovce Orlického týdeníku za rok 2004. Vyhlášení se zúčastnilo naše staronové družstvo ve složení já-Tereza Chlebná, Petra Ribárová, Jiří Janeček, Tomáš Přikryl a náš couch Alena Zvěřinová/pro ty,kteří nic nevědí - v září 2004 jsme se stali mistry Evropy v soutěži mladých cyklistů/. Soutěžilo se v různých kategoriích a naše družstvo bylo nominováno do kategorie družstev mládeže. Nejprve došlo k vyhlášení vítězů v naší kategorii. Konečně nastal okamžik vyhlášení výsledků. Nebyli jsme na 3. místě a nebyli jsme ani na žádném ze dvou 2. míst a jaké bylo naše překvapení a současně i radost, když jsme zjistili, že jsme obsadili tu nejvyšší příčku - zvítězili jsme v kategorii družstev mládeže. Bylo to neuvěřitelné. Nevěděli jsme co dělat, ale byli jsme šťastní. Na tuto soutěž nás musel někdo nominovat, ale my nevíme kdo. Takže ať je to kdokoli, děkujeme. Ono už se snad nedá nic víc vyhrát.

T. Chlebná

 
OLYMPIÁDA Z NĚMECKÉHO JAZYKA Diplom za 3.místo
25.1. - V rychnovském DDM se uskutečnilo okresní kolo Soutěže v německém jazyce. Mezi 8 soutěžícími byl i zástupce naší školy, žák 8.třídy Michal Koričanský.
Soutěž se skládala ze 3 částí:
1. poslech s porozuměním
2. popis obrázku
3. rozhovor na dané téma
Michal obsadil v celkovém pořadí výborné 3.místo.

Blahopřejeme!

 
ZÁPIS ŽÁKŮ DO PRVNÍ TŘÍDYZápis žáků do 1.třídy ve školní družině
19.1. - Pravidelně  každý leden se koná zápis do prvních tříd. Na naší základní škole letos proběhl už 19. ledna 2005.. K zápisu se dostavilo 23 dětí se svými rodiči. Pro děti předškolního věku to byl určitě nezapomenutelný zážitek.

Budoucích prvňáčků se ujali starší spolužáci, kteří jim ukázali prostory školní družiny, kde si děti  mohly vyzkoušet klouzačku, pohrát si se stavebnicemi i jinými hračkami. Nesmíme zapomínat také na techniku.Vyzkoušely si i počítačové hry. Tyto aktivity jim měly zkrátit dobu čekání a poskytnout čas zvyknout si na nové prostředí.Budoucí školačka

V doprovodu svých rodičů prošly první důležitou zkouškou. Paní učitelky zjišťovaly dovednosti důležité pro vstup do 1. třídy – geometrické tvary, barvy, výslovnost, matematické představy, pozornost, soustředěnost, pravolevou orientaci, orientaci v prostoru. Děti nakreslily obrázek a přednesly básničku nebo zazpívaly písničku, kterou se naučily v MŠ.   

Doufáme, že se dětem u zápisu líbilo a budou se těšit do školy!

 
LYŽAŘSKÝ KURZ V KRKONOŠÍCH Sjezdovka Hubert I
8.-15.1. - Na letošní lyžařský kurz jsme se vydali do Krkonoš. Ubytováni jsme byli v penzionu „U Veselých“, který se nachází v nadmořské výšce 735 m.n.m. ve známém středisku zimních sportů - Pec pod Sněžkou - Velká Úpa.

více fotografií...

PROSINEC

 
POHÁDKOVÁ CESTA Pohádkové bytosti
22.12. - Poslední školní předvánoční den se konala Pohádková cesta pro první stupeň ZŠ Častolovice. Mladší spolužáci si toto netradiční zakončení roku velice užili. Byla to první, takto organizovaná akce v celé historii školy. Tento nápad vznikl při jedné hodině školního parlamentu za nemalé pomoci p.uč. Ivy Bořkové.

Pohádková cesta je soutěž, při které se do celé budovy školy rozmístí různé disciplíny. Každá disciplína měla minimálně dva organizátory, kteří si připravili kulisy a kostýmy.Mohli jsme zde vidět Saxánu v úžasném provedení slečny Anety Sejkorové, čarodějnice z Kouzelného lesa v provedení Terezy Zastávka u vodníka a rusalkyPoláčkové a mé maličkosti, černokněžníky Marka Mitanu a Lukáše Čižinského a mnoho dalších pohádkových postav. K dalším disciplínám patřil lov rybiček, vodníci, …

Po skončení soutěží byli  všichni žáci odměněni za své výkony.

                                                                       Cecilka Sejkorová, 8.A

 
"DATEL JUNIOR" PRO TEREZU POLÁČKOVOU
15.12. - V prosinci jsme se jako každoročně zúčastnili soutěže "Datel - junior", pořádanou Obchodní akademií T.G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí. Jde o soutěž v rychlosti psaní na počítačové klávesnici. Letos v kategorii 8. tříd zvítězila žákyně 8.A Tereza Poláčková.

 
KONZULTAČNÍ SCHŮZKA S RODIČI Příprava na volbu povolání ve spolupráci s úřadem práce
15.12. - Vzhledem ke změně zákona od 1. 1. 2005 jsme svolali schůzku rodičů žáků 9. a 8. ročníků,  tématem bylo přijímací řízení pro školní rok 2005/2006. Rodičům byly nabídnuty  informace a pomoc Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou při volbě budoucího povolání.

 
KRAVATOVÝ DEN Kravatový den na naší škole
7.12. - Na naší škole proběhl historicky první "kravatový den". Účast dětí na této netradiční akci předčila očekávání.

 
BRONZOVÉ MEDAILE PRO MLADŠÍ FLORBALISTY Společné družstvo 6. a 7.třídy
6.a7.12. - Velmi pěkného úspěchu dosáhli žáci ze 6. a 7.ročníku, kteří se zúčastnili okresního kola ve florbalu v Dobrušce. První den přehráli v kvalifikační skupině postupně Kostelec nám., Voděrady a Kostelec Komenského. Druhý den se konalo okresní finále, kde naše družstvo vybojovalo bronzové medaile. Konečné pořadí: 1. Dobruška FK, 2. Rychnov n.Kn. Javornická, 3. Častolovice, 4. Solnice, 5.České Meziříčí, 6. Kostelec nám.
 
Sestava: Petrášek Tomáš (7.A), Dočkal Martin (7.A), Podstavek Daniel (7.A), Bárta Jaroslav (7.A), Urbánek Matěj (6.A), Málek Dominik (6.A), Smetana Petr (6.A), Junek Lukáš (6.B), Přikryl Tomáš (6.B), Brandejs Michal (6.B), Dvořák Michal (6.B), Hrubý Matěj (6.B), Smola Jan (6.B) a Kröhn Zdeněk (6.B).

 
MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA Mikuláš se svou družinou v první třídě
3.12. - Žáci 9. ročníku uspořádali Mikulášskou nadílku pro mladší spolužáky. Předali dětem drobné sladkosti, které financovalo SRPDŠ při ZŠ Častolovice.

 
FLORBAL CHLAPCŮ 8. a 9.TŘÍD Reprezentanti 8. a 9.třídy na florbalovém turnaji v Dobrušce
2.12. - Družstvu starších žáků se příliš nedařilo a z kvalifikační skupiny nepostoupilo do závěrečných bojů. Naši florbalisti postupně nestačili na družstva z Kostelce náměstí, Kostelce Komenského ani Dobrušky. Celkově pak obsadili nelichotivé 13.-16.místo.

LISTOPAD

 
KRAJSKÉ KOLO VE STOLNÍM TENISU Michal Zeman a Pavel Ešpandr při čtyřhře
24.11. - Vítězové okresního kola - ZŠ Častolovice, postoupili do krajského kola opět ve Voděradech, kde mezi sedmi týmy kálovéhradeckého kraje skončili po dvou prohrách 1:4 se ZŠ Nová Paka a ZŠ Zálabí Hradec Králové na třetím místě ve skupině.

 
PŘIJETÍ U MINISTRA DOPRAVY Přijetí u ministra dopravy Milana Šimonovského
15.11. - Vítězové mezinárodní soutěže: Tereza Chlebná, Jiří Janeček, Tomáš Přikryl a Petra Ribárová společně s Alenou Zvěřinovou a Ladislavou Vaňkovou byli přijati ministrem dopravy  Milanem Šimonovským.

 

 
PREZENTACE STŘEDNÍCH ŠKOL
4.11. - Proběhlo setkání rodičů a žáků 9. ročníků ZŠ Častolovice a Kostelce nad Orlicí se zástupci středních škol. Školy prezentovaly své studijní obory, které budou otevřeny ve školním roce 2005/06.

 
OKRESNÍ KOLO VE STOLNÍM TENISU
3.11. - Družstvo naší školy se stalo vítězem okresního kola ve stolním tenisu, které se konalo veVoděradech. Školu reprezentovali: Michal Zeman (9.B), Jan Ešpandr (8.B) a Pavel Ešpandr (7.B). Velké poděkování patří panu Helmichovi, který žáky doprovázel.

ŘÍJEN

 
SBĚR STARÉHO PAPÍRU
12.10. - Žáci školy pomohli při sběru starého papíru a z výtěžku této akce mohou být financovány některé aktivity SRPDŠ při zdejší základní škole. Děkujeme všem, kteří nám přispěli.

ZÁŘÍ

 
ŽÁCI NAŠÍ ŠKOLY MISTRY EVROPYPřijetí u starosty obce
10.-12.9. - V celostátní soutěži „Mladých cyklistů“ obsadili žáci v září 2004 1. a 2. místo  a vybojovali postup do evropské soutěže, kde se stali Mistry Evropy. Za svůj úspěch byli oceněni přijetím na slavnostním zasedání Obecního úřadu v Častolovicích, kde jim starosta obce František Kunčar předal věcný dar a poděkoval jim za vzornou reprezentaci.

 
ŠKOLNÍ PARLAMENT
V tomto školním roce jsme ustanovili školní parlament, jehož členy jsou zvolení zástupci tříd. Cílem je naučit žáky prezentovat své přání a naučit se spolupracovat s učiteli a být nápomocní při organizování různých akcí na naší škole.