Školní rok 2005 - 2006

ČERVEN


SLAVNOSTNÍ VYŘAZENÍ ABSOLVENTŮ

30.6. - V reprezentativních prostorách galerie A. Hudečka proběhlo velmi milé rozloučení s žáky devátého ročníku.

( Ch)

 


SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU

29.6. - Na konci každého školního roku přijde čas k ohlédnutí, jaký vlastně byl. Všichni žáci i pedagogové školy se sešli na společném zakončení školního roku, kde ředitel školy Mgr. Jiří Kalousek ocenil  žáky, kteří výborně reprezentovali školu na republikových, krajských i okresních soutěžích. Odměnu a poděkování převzali i žáci, kteří byli příkladem pro ostatní v nesoutěžních disciplínách.

( Ch)

 


ŠKOLNÍ AKADEMIE

22.6. - V závěru školního roku si žáci našli čas nacvičit vystoupení pro školní akademii, která byla velmi pěkným zpestřením konce školního roku. Zcela zaplněný sál U Lva viděl přehlídku vystoupení dětí od mateřské školy, až po letošní absolventy. Bylo možné vidět záplavu tanečních, pěveckých, dramatických i sportovních výkonů, které bouřlivým potleskem odměnilo převážně rodičovské publikum. Velký obdiv patří dvojici Cecilce Sejkorové a Lukáši Čižinskému, kteří celým pořadem provázeli slovem. Svého netradičního úkolu se zhostili na výbornou a zrovna tak i všichni účinkující. Určitě máme na co vzpomínat.

( Ch)

 


ČASTOLOVICE OPĚT MISTRY REPUBLIKYMistři republiky ze ZŠ Častolovice

13.-15.6. - 13.- 15.června 2006 se konalo v Pardubicích celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů. ZŠ Častolovice měla v této soutěži 2 nově postavená družstva, jejichž cílem bylo obhájit loňské vítězství svých předchůdců. I když tento rok byla velká konkurence z celé České republiky, naši závodníci zvítězili s velkou převahou nejen v obou kategoriích, ale i v soutěži jednotlivců obsadili všechna 4 první místa a za odměnu si odvezli krásná jízdní kola. Navíc se Tomáš Přikryl stal absolutním vítězem ze všech 18 družstev se 102 jednotlivci a získal pohár primátora Pardubic ing. Jiřího Stříteského.

Naši školu a celý Královéhradecký kraj reprezentovali:

1.kategorie:

Filip Izák - 1.místo v jednotlivcích                      11 trestných bodů
Jan Vítek - 2.místo v jednotlivcích                     19 trestných bodů
Kateřina Nováková - 1.místo v jednotlivcích    12 trestných bodů
Klára Prchlíková - 2.místo v jednotlivcích         13 trestných bodů

2.kategorie:

Tomáš Přikryl - 1. místo v jednotlivcích               4 trestné body
Petr Zemánek - 3. místo v jednotlivcích             20 trestných bodů
Tereza Chlebná - 1. místo v jednotlivcích            8 trestných bodů
Kateřina Šedová - 2. místo v jednotlivcích        16 trestných bodů

Žáci soutěžili v těchto disciplinách:
1/ Test z pravidel silničního provozu /PSP/
2/ Jízda zručnosti-2 různé jízdy náhodně sestavených překážek, které jsou pro tuto soutěž dány propozicemi /JZ/
3/ První pomoc - praktické ošetření zraněné při dopravní nehodě /PP/
4/ Jízda na dětském dopravním hřišti-projetí 6 kontrol podle pravidel silničního provozu, které bylo hodnoceno příslušníky Policie ČR v časovém limitu 6 min./DDH/

Soutěžící byli ubytováni v krásném prostředí ATC Konopáč – Heřmanův Městec, kde využili po absolvování závodu příznivého počasí ke koupání. Dále byl pro ně zajištěn velmi kvalitní doprovodný program:projížďka parníkem Arnošt z Pardubic po Labi, návštěva Muzea perníku a pohádek, vystoupení kouzelníka i diskotéka.

Naše družstvo 1.kategorie bude již čtvrtým rokem reprezentovat Českou republiku v mezinárodní soutěži, která se uskuteční 8.-11..září 2006 v Bělehradě v Srbsku.

Přejeme našim žákům úspěšné absolvování celé soutěže a vzorné reprezentování naší republiky.

►►► napsali o nás
( Zv)

 


MLADÉ ZDRAVOTNICE ZÍSKALY ZLATÝ POHÁR

5.6. - Dne 5.6.2006 Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové k příležitosti 50. výročí ČČK Trutnov uspořádal mimořádné krajské kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků Královehradeckého kraje. Místem konání se stal všesportovní stadion Hradec Králové – Malšovice.

Cílem soutěže bylo prověřit odborné znalosti, praktickou připravenost a dovednost poskytování první pomoci, umožnit výměnu zkušeností, zdokonalit činnost soutěžících při přípravě na záchranu života a zdraví spoluobčanů.

Soutěže se zúčastnily pětičlenné hlídky Královehradeckého kraje, které se dělily do dvou kategorií - stupňů. Hlídky byly uvedeny do situace a ošetřovaly realisticky znázorněná poranění na figurantech. Pracovalo se standardním zdravotnickým materiálem nebo improvizovanými prostředky.

Musím konstatovat, že elán a nadšení naší hlídky byl obrovský. Děvčata k soutěži přistupovala velice zodpovědně a zvítězila!
Z Hradce si odvezla zlatý pohár.

Bohužel tato soutěž nebyla postupová a tak nemohou poměřit síly v národním kole.

Hlídka složená z velitele – Kateřina Šedová (8.B)
z členů – Veronika Otčenášková (8.B)
Klára Beránková (8.B)
Tereza Chlebná (8.B)
Kristýna Šírová (7.A)

vedoucí – Ladislava Vaňková

( Va)

 


BĚH J.S. GUTHA JARKOVSKÉHO

2.6. - V Kostelci n.Orl. se konal terénní běh Gutha-Jarkovského, kterého se zúčastnilo několik žáků devátého ročníku. V kategorii chlapců obsadil Jan Zemaník pěkné 3.místo a mezi děvčaty zvítězila Dáša Vogelová. Celá akce se konala pod patronací Českého olympijského výboru. Slavnostní vyhlášení proběhlo v sobotu na kosteleckém náměstí za účasti předsedy ČOV MUDr. Milana Jiráska, místopředsedy pro sport Doc. PhDr. Františeka Dvořáka,CSc. a zástupců města.

       


( Ch)

 

KVĚTEN

RUMCAJS PŘÁL MLADÝM ZDRAVOTNÍKŮMDružstvo mladších zravotnic ze 4.A v Jičíně

31.5. - Dne 31.5.2006 proběhlo Regionální kolo soutěže „Hlídek mladých zdravotníků“ Královehradeckého a Pardubického kraje v Jičíně. Své znalosti a dovednosti zde porovnávali nejlepší hlídky z jednotlivých okresů.

Tentokrát tedy děvčata ze 4.A reprezentovala nejen Základní školu v Častolovicích, nýbrž celý okres Rychnov nad Kněžnou. Naše „malé“ zdravotnice ukázaly, že si dovedou poradit a dokáží poskytnout první pomoc. Na „bednu“ se sice nedostaly, ale v této soutěži platí mnohem více, než kde jinde, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se, neboť už samotná účast v Krajské soutěži dokazuje, že jsou dívky připraveny zachránit lidský život. Vždyť záchrana lidského života je mnohem více, než jakékoliv vítězství, třeba i na olympiádě.

Jak vlastní soutěž probíhala?

Slavnostní nástup a přivítání proběhlo v Porotním sále Valdštejnského zámku pod záštitou starosty města Jičína. Vlastní soutěž byla soustředěna do malebného prostředí nedalekého zámeckého parku. Hlídky na jednotlivých stanovištích ošetřovaly poranění s využitím standardního zdravotnického, ale i improvizovaného materiálu. Dále pak předvedly transport raněných a obvazovou techniku.
Pro zpestření a uvolnění napětí měli organizátoři připravena volná stanoviště, která neměla vliv na umístění družstev. Děti si mohly zastřílet lukem, vyzkoušet si co dokáží nafukovací dlahy nebo prokázat znalosti z dopravní výchovy a léčivých rostlin. K tomu, abychom si den v pohádkovém Jičíně opravdu užili, přispěla i návštěva muzea, kde nás zaujal velmi pěkný naučný program, dále pak vyhlídka z Valdické věže, která stála opravdu za vidění a samozřejmě dětské hřiště s dřevěnými a lanovými prolézačkami, houpačkami a šplhadly rozzářily tváře dětí.
Jičínská atmosféra byla ještě znásobena při vyhlášení výsledků, neboť předat ceny, popřát všem soutěžícím a ukončit soutěž přišel sám RUMCAJS.

Složení hlídky:
velitel - Martina Popová (4.A)
členové - Tereza Dobiášová (4.A), Dominika Koďousková (4.A), Barbora Píčová (4.A), Nikola Smrčková (4.A)

vedoucí - Ladislava Vaňková

( Va)

 

ČASTOLOVICE OPĚT V REPUBLIKOVÉM FINÁLE

30.-31.5. - Ve dnech 30.- 31.5. 2006 se konalo ve Dvoře Králové krajské kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů . Základní škola Častolovice měla v této soutěži dvě želízka v ohni, protože děti obhajovaly loňské vítězství. I tento rok obě věkové kategorie vybojovaly postup do finále a za velmi hustého deště, zimy a také konkurenčního boje se nedaly zastrašit a postoupily do republikového finále, které se koná v Pardubicích 13.- 15.6.2006.

Naši školu reprezentovali : 1. kategorie:
Jan Vítek
Lukáš Pápay
Klára Prchlíková
Kateřina Nováková

2.kategorie:
Tomáš Přikryl
Petr Zemánek
Tereza Chlebná
Klára Beránková

Žáci soutěžili v těchto disciplínách:

1.test z pravidel silničního provozu / PSP/
2.jízda zručnosti - 2 kola náhodně sestavených překážek, které jsou pro tuto soutěž dány propozicemi /JZ/
3.první pomoc - test + praktické ošetření zranění při dopravní nehodě /PP/
4.jízda po dětském dopravním hřišti - projetí 6 kontrol podle pravidel silničního provozu, které bylo hodnoceno příslušníky Policie ČR v časovém limitu 8 minut /DDH/


Dále patří vyzdvihnout tyto děti: Filip Izák, Markéta Martincová, Kateřina Šedová, Dominik Trejtnar, Adéla Šmídová, Adéla Hepnarová, Zuzana Tejklová, Kristýna Šírová, Veronika Otčenášková, Kateřina Izáková, Cecílie Sejkorová. Tyto děti pomáhaly při přípravě.

Tímto chci všem poděkovat za přípravu na tuto náročnou soutěž a přeji další dobré umístnění ve finále.

( Zv)

 

KINDERIÁDA

30.5. - Dne 30.5.2006 proběhlo v Hradci Králové na stadionu TJ Sokol regionální kolo Kinderiády. Soutěžící z 31 škol absolvovali běh na 60 metrů. Následující disciplíny se dělily podle ročníků.
2.ročník skákal z místa do dálky. Třeťáci házeli s plným míčem a čtvťáci krikeťákem. Pro páté ročníky byl připraven skok do dálky. Po ukončení všech disciplín následoval štafetový běh, kterého se účastnili 4 zástupci z každé školy.
Pro děti bylo připraveno bohaté občerstvení a upomínkové předměty pro každého účastníka Kinderiády.

Naši školu reprezentovalo družstvo 8 dětí: B. Kropáčková, R. Vítek, P. Dusbaba, M. Lakomá, k. Schmiedová, M. Bělková, J. Brandejs a D. Zvěřina.

Naši žáci si nevedli špatně. Klára Schmiedová skončila na 6. místě v běhu na 60 m, Petr Duzbaba a Bára Kropáčková na 7. místě. Co se týká ostatních disciplín, na pěkném 8. místě se umístil P. Duzbaba v hodu plným míčem. V celkovém pořadí družstev jsme skončili na 20. místě.
Přesto že nám počasí nepřálo, Kinderiáda se vydařila.

     výsledky

( Ži)

 

VÝLET DO PRAHY

25.5. - Výletníci ze 4.A a 3.třídy podnikli ve čtvrtek 25. 5. 2006 školní výlet do našeho hlavního města Prahy. Návštěva pražské ZOOVšichni jsme byli natěšeni na plavbu po Vltavě a návštěvu ZOO.
Plán cesty nám však zkomplikovala dopravní nehoda a ucpané silnice v Praze. Po domluvě s Paroplavební společností jsme proto upravili program. Plavbu jsem přesunuli až na zpáteční trasu. Nejprve jsme tedy vyrazili do ZOO.
Exotika pražské ZOO nás doslova uchvátila. Viděli jsme mnoho druhů zvířat od strašilky až po slona, navštívili jsme různé pavilony, jako např. Pavilon tučňáků, Pavilon velkých savců, Pavilon goril, Terárium. Ovšem nejvíce nás ohromil Pavilon Indonéská džungle, který nás zavedl do tropického deštného pralesa s bujnou vegetací, jeskyněmi, deštěm, mlhou a teplotou téměř 30°C.
V tropickém skleníku žijí orangutani, opice, varani, vodní želvy, ryby, ptáci i noční živočichové. Také se nám líbila expozice ledního medvěda, kočkovitých šelem a výběh pro africké sudokopytníky. Zaujalo nás setkání se slony a také s lachtany. Procházku po ZOO jsme si zpestřili příjemnou projížďkou vláčkem s krásným výhledem na Prahu. Upoutala nás lanovka a dřevěné trakárky pro malé děti, které se mohly zapůjčit přímo u vchodu. Služby návštěvníkům zde mají ještě obohaceny o vláčkové soupravy, provoz s koňmi, dětská hřiště s lákajícími klouzačkami, prolézačkami a houpačkami. I my jsme se zde řádně vyřádili.
Návštěvu ZOO jsme zakončili nakoupením suvenýrů a vydali jsme se kolem překrásného Trojského zámku do přístaviště na Císařském ostrově. Zde jsme se nalodili na parník a vypluli napříč Prahou. Plavba byla skvělá, pohled na Prahu z Vltavy je opravdu krásný. Viděli jsme mimo jiné Štvanici, Pražský hrad, Petřín, Karlův most, Sovovy mlýny, Střelecký ostrov, Národní divadlo, Tančící dům. Opravdovým zážitkem pro nás byla zdymadla. Vyhlídková plavba trvala 75 minut, končila v přístavišti na Rašínově nábřeží. A už nás čekala jen cesta zpět domů. Čas v autobuse ubíhal velmi rychle. Vrátili jsem se plni skvělých zážitků, na které budeme dlouho vzpomínat.
Hned druhý den nastalo hodnocení výletu. Všichni jsme se shodli – výlet si zaslouží „jedničku s hvězdičkou“. Všichni jsme byli spokojeni, nadšeni, plni nezapomenutelných dojmů. S chutí jsme se pustili do malování zvířat, parníku, vláčku, do spisování zážitků na papír nebo do deníčků.

Výlet jsme si opravdu užili!!!!!

     více fotografií

( Va, Čt)

 

SOUTĚŽ HLÍDEK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ

12.5. - Umět dát první pomoc předvedly děti 12.5.2006, které se zúčastnily Oblastního kola soutěže Hlídek mladých zdravotníků, tentokrát v tělocvičně ZŠ Masarykova v Rychnově n.Kn. Do soutěže se zapojilo 15 pětičlenných hlídek.

Naše mladé zdravotnice ukázaly, že jsou jedničky. Za 1.stupeň bojovala hlídka veHlídka mladších zdravotnic ze ZŠ Častolovice složení:

 

velitel    - Martina Popová (4.A)
členové - Tereza Dobiášová (4.A)
               Barbora Píčová
(4.A)
               Dominika Koďousková (4.A)
               Nikola Smrčková (4.A)

náhradníci - Nikola Bečková (4.A)
                   Denisa Minářová
(4.A)

A vybojovaly zlato. Putovní pohár bude mít celý rok čestné místo na naší škole. Děvčata postupují do Krajského kola Hlídek mladých zdravotníků, které se bude konat v Jičíně 31.5.2006.

 

Za 2.stupeň soutěžila hlídka složená z:Naše starší hlídka

 

velitele    - Kateřiny Šedové (8.B)
a členů    - Terezy Chlebné (8.B)
                 Veroniky Otčenáškové
(8.B)
                 Kláry Beránkové (8.B)
                 Kristýny Šírové (7.A)

náhradníků - Nikoly Janků (7.A)
                    Michaely Karáskové
(7.A)

I naše druhá hlídka si vedla skvěle, získala stříbrné místo. Letos poprvé se mohou zúčastnit jako stříbrní mimořádného Krajského kola v Hradci Králové, které proběhne 5.6.2006.

A v jakých disciplínách soutěžily?

1) praktické provedení první pomoci s použitím
       a) zdravotnického materiálu
       b) improvizovaného materiálu

1.stupeň - hlídka ošetřovala 5 poranění
2.stupeň - hlídka ošetřovala 7 poranění

2) doprava poraněných
3) obvazová technika

Soutěžily celkem na 4 stanovištích, na každém z nich měly správným postupem ošetřit figuranta, který opravdu věrohodně předváděl určité zranění.

Děvčata ukázala, že umí správně diagnostikovat stav raněných a předvedla včasné a kvalitní poskytnutí první pomoci.

( Va)

 

KRAJSKÉ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDYČestné uznání pro úspěšného řešitele krajského kola FO

12.5. - Krajský výbor fyzikální olympiády v Hradci Králové pozval Jana Ešpandra (9.B) ke třetímu kolu kategorie E spolu s dalšími osmadvaceti žáky z Královéhradeckého kraje. Jejich úkolem bylo řešit pět zadaných úloh během čtyř hodin čistého času.

Honza se stal úspěšným řešitelem a obsadil celkové velmi pěkné 10.místo.

Gratulujeme!

     výsledky

( Ch)

 

DĚTI ZE ZÁKLADNÍ ŠKOLY VYBOJOVALY POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA V SOUTĚŽI MLADÝCH CYKLISTŮ

11.5. - Dne 11.5.2006 se uskutečnilo oblastní kolo v Soutěži mladých cyklistů v Rychnově nad Kněžnou na dětském dopravním hřišti. V 1. kategorii startovalo 14 družstev a v 2. kategorii 10 družstev. Žáci naší školy obsadili vynikající 1.místo v obou kategoriích a vybojovali si postup do krajského kola v této soutěži, které se koná 30. - 31. 5.2006 ve Dvoře Králové nad Labem. Pochvalu zaslouží nejen děti, které vybojovaly postup do dalšího kola, ale všechny, které se podílely na svědomité přípravě na tuto náročnou soutěž. Děti startují v těchto disciplínách: v jízdě zručnosti - překonávání překážek, ošetření zranění při dopravní nehodě - první pomoc, v testech pravidel silničního provozu a v jízdě podle pravidel silničního provozu po dětském dopravním hřišti.

 

1. kategorie:
Lukáš Pápay, 5.ročník
Filip Izák, 5.ročník
Kateřina Nováková, 5.ročník
Klára Prchlíková, 5.ročník

2. kategorie:
Tomáš Přikryl, 7.ročník
Petr Zemánek, 8.ročník
Kateřina Šedová, 8.ročník
Tereza Chlebná, 8.ročník

Vedení základní školy děkuje všem, kteří se podíleli na tomto krásném úspěchu a přeje další úspěchy v této soutěži.

( Zv)

 

OKRESNÍ KOLO McDONALD´S CUP 1.- 3.TŘÍDADružstvo fotbalistů

11.5. - Nejmladší naši fotbalisti sehráli svůj turnaj ve čtvrtek v Solnici. Sedm přihlášených družstev sehrálo zápasy každý s každým. Naši dvakrát prohráli o jedinou branku, kterou obdrželi až v samém závěru utkání, a obsadili velmi pěkné 3.místo. Těsně po skončení turnaje bylo ve tvářích vidět zklamání, kluci předvedli kvalitní výkony a k lepšímu umístění jim chybělo snad jen větší sportovní štěstí.

Konečné poředí: 1.Skuhrov, 2.Opočno, 3.Častolovice, 4.Rychnov n.Kn., 5. Kostelec n.Orl.-nám., 6.Solnice, 7.Kostelec n.Orl.- Kom.

Naše sestava:
brankář: Petr Hejhal
hráči: Aleš Pápay, Jan Cabalka, Tomáš Helmich, Matěj Štěpánek, Richard Vítek, Petr Duzbaba, Podolský, Rudolf Prchlík
 

( Ch)

 

OKRESNÍ KOLO McDONALD´S CUP 4.- 5.TŘÍDADružstvo fotbalistů v Dobrušce

10.5. - Změřit své síly s vrstevníky z jiných škol okresu odjelo ve středu družstvo našich fotbalistů ze 4. a 5. tříd na okresní finále do Dobrušky. Chlapci mezi sebou nenašli jediného střelce, a tak obsadili až poslední páté místo ve skupině. Nevadí, příště už to bude lepší.

Naše sestava:

brankář: Filip Izák
hráči: Dan Bureš, Tomáš Málek, Lukáš Pápay, David Zvěřina, Dominik Fabián, Jakub Faltys, Jan Charvát, David Janeček a Jakub Jiruška
 

( Ch)

 

DUBEN

MINIFOTBAL 8. a 9.TŘÍD

28.4. - Družstvo žáků naší školy z osmého a devátého ročníku se v pátek zúčastnilo okresního finále v minifotbalu na umělém povrchu v Rychnově n.Kn.. Ze základní pětičlenné skupiny postoupili chlapci ze druhého místa do semifinále, kde jsme nestačili na ZŠ Javornická z Rychnova n.Kn.a prohráli 0:1, a když ani po druhé jsme nedokázali porazit celek z Dobrušky, obsadilo naše družstvo nepopulární čtvrté místo.

Naše sestava:

brankář: Jakub Pápay
hráči: Tomáš Petrášek, Marek Mitana, Jan Karásek, David Marek, Jakub Sajdl, Petr Šašek a Dan Podstavek
 

     výsledky

( Ch)

 

SBĚR STARÉHO PAPÍRU

11.4. - V odpoledních hodinách proběhl sběr starého papíru. Žáci vyšších ročníků pomáhali nakládat papír do přistaveného kontejneru a na sběrové auto.

Děkujeme všem, kteří nám věnovali papír.

 

( Ch)

 

FLORBAL 4.- 5.TŘÍD

10.4. - V pondělí se naši čtvrťáci zúčastnili florbalového turnaje v Dobrušce. Byla to jejich první zkouška, takže to měli moc těžké. Bojovali, ale více než jednu branku se jim dát nepodařilo. Ve své skupině hráli postupně s Rychnovem, Kostelcem a Kvasinami.

Naše sestava:
brankář: Jan Charvát
obránci: Marek Hudousek, Dominik Fabián, Jakub Jiruška a David Šilar
útočníci: David Janeček, Antonín Ribár, Jiří Kudláček a Jakub Faltys


     výsledky

     foto
 

( Ch)

 

KRAJSKÉ FINÁLE VE FLORBALU  6.- 7.TŘÍD

5.4. - Družstvo šesťáků a sedmáků se zúčastnilo krajského finále ve Dvoře Králové n.L. Nepodařilo se jim navázat na úspěchy v okresním kole a bez jediné výhry obsadili páté místo. Snad se příště bude dařit více.
 

( Ch)

 

BŘEZEN

JAN EŠPANDR VÍTĚZEM OKRESNÍHO KOLA FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDYJiří Šimerda 8.B

29.3. - V prostorách rychnovského Déčka se uskutečnilo okresní kolo fyzikální olympiády kategorie E (9.tř) a F (8.tř). Porovnat svoje vědomosti z fyziky se rozhodlo šest žáků naší školy. Nejlepšího úspěchu dosáhl Jan Ešpandr z devátého ročníku, který se stal vítězem kategorie E.

Lukáš Čižinský na okresním kole FO
     výsledky
 

( Ch)

 
 

Diplom pro Honzu Ešpandra   Diplom pro Petra Zemánka   Diplom pro Jiřího Šimerdu


ZŠ MÁ DUHOVOU DÍLNUkeramická dílna

Keramickému kroužku se podařilo formou projektu získat nové vybavení pro zdejší keramickou dílnu,do které byl zakoupen hrnčířský kruh a další pomůcky. Stalo se tak plnou zásluhou nadace „Duhová energie“, která přispěla na moderní vybavení částkou 30 000 korun. Tento sponzorský dar zatraktivnil práci kroužku a podpořil tím rozvoj dětské fantazie a netradiční strávení jejich volného času. Dílna dostala díky sponzorovi také nový název "Duhová dílna". Podle plánu by měla být využívána třemi kurzy, které budou rozčleněny podle věkových kategorií (1.děti mladšího školního věku, 2. starší mládež a 3. rodiče dětí a zájemci z obce) pod vedením aprobovaných učitelek Mgr. L. Maňasové a Mgr. R. Přibylové. Naším cílem je hlavně navázat na činnost keramického kroužku, zkvalitnit jeho průběh a poté prezentovat práce členů kurzů např. formou výstav. Tímto bychom chtěli vyjádřit obrovské poděkování nejen nadaci Duhové energie, ale i skupině ČEZ, pod kterou nadace funguje a doufáme, že tu objevíme i spoustu výtvarných talentů.

( T. Poláčková, 9.A)

 

MATEMATICKÝ KLOKAN 2006

     výsledky
 

( Eš)

 

NEZKLAMALI, ALE NA MEDAILI NEDOSÁHLIDružstvo florbalistů 8. - 9.třída ZŠ Častolovice

24.a 29.3. - Naši starší florbalisté sehráli svůj turnaj rovněž v Kostelci n.Orl. V páteční kvalifikační skupině jednou zaváhali a museli tak podstoupit barážového utkání s Rychnovem n.Kn., který jednoznačně přehráli a postoupili do finálových bojů.

Středeční finálové klání začali výhrou nad domácími florbalisty z Kostelce, kterým oplatili porážku ze základní skupiny. Poté prohráli s favorizovanou Dobruškou a o pořadí ve vyrovnané skupině rozhodovalo skóre. Pohled na tabulku byl neúprosný, třetí místo ve finálové skupině, velké zklamání a poslední zápas o páté místo.

V zápase se Skuhrovem bylo rozhodnuto již na začátku druhého poločasu a soupeři jsme nedovolili ani jednou skórovat. Konečné 5.místo je pro kluky zklamáním, ale za svůj výkon se určitě stydět nemusí a s jedinou prohrou ve finálových bojích je jejich umístění až příliš kruté. Nutno dodat, že prohráli s pozdějším celkovým vítězem a porazili druhého v konečném pořadí.

Naše sestava:
brankáři: Michal Koričanský a Petr Šašek
obránci: David Marek, Jan Karásek, Ondřej Mlejnek a Jakub Pápay
útočníci: Jakub Sajdl, Marek Mitana, Jan Zemaník, Tomáš Petrášek, Martin Dočkal a Dan Podstavek

     výsledky
 

(Ch)

 

NAŠI ŽÁCI NEJLEPŠÍ V OKRESE

16.a 17.3. - Vynikajícího úspěchu dosáhli naši sedmáci a šesťáci, kteří se stali přeborníky okresu ve florbalu a z Kostelce n.Orl. si na krku přivezli zlaté medaile. Ve dvoudenním klání předvedli vyrovnaný kolektivní výkon a v sedmi utkáních nenašli přemožitele. Tento úspěch je o to cennější, že jsme dokázali přehrát i družstva, která se tomuto sportu věnují pravidelně a startují v mistrovských soutěžích. Vždyť za námi zůstala družstva z takových florbalových Mekk okresu jako Dobruška, Kostelec n.Orl, Rychnov n.Kn. Pravdou je, že Častolovice si ve florbalu na okresní úrovni již získaly patřičný respekt.

Družstvo pod vedením Miroslava Charváta nejdříve prošlo úspěšně čtvrteční kvalifikací, kde vyhrálo svoji skupinu a z prvního místa postoupilo do pátečního finále. Mezi šesti finalisty nepoznalo hořkost porážky a po semifinálovém vítězství nad Českým Meziříčím 2:0 znovu narazilo na největšího favorita z Dobrušky. Ve vyrovnaném boji si častolovičtí udržovali jednobrankový odstup ze začátku utkání a v dramatickém závěru si vítězství 4:3 již nenechali vzít. Na hrací ploše pak zavládla radost a euforie z celkového vítězství, která byla při závěrečném vyhlášení dekorována zlatými medailemi a možností zúčastnit se krajského finále ve Dvoře Králové n.L. 5.dubna 2006.

Vítězná sestava:
brankáři: Michal Forejtek a Lukáš Junek
obránci: Dominik Málek, Lukáš Řeháček, Matěj Urbánek a Petr Smetana
útočníci: Pavel Cindr, Michal Brandejs, Dominik Trejtnar, Matěj Hrubý, Ondřej Skýba, Michal Dvořák, Vladimír Jarkovský, Tomáš Přikryl, Jan Smola a Tomáš Pecháček

     výsledky
 

(Ch)

 

NOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČOVÉ UČEBNY

1.3. - Od počátku března se kompletně změnilo vybavení učebny informatiky. Rozšířil se počet pracovních stanic na celkový počet 16 žákovských stanovišť doplněných ještě o jeden učitelský počítač s lepší konfigurací. Výrazným posunem ve vybavení učebny je rovněž výměna CRT monitorů za 17" LCD monitory. Všechny počítače byly dovybaveny sluchátky a mikrofonem, které umožňují multimediální využití. K základnímu programovému vybavení patří kancelářský balík pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi, databázemi, program pro práci s grafikou a digitální fotografií a programy na využívání služeb internetu. Výukové programy pokrývají naprostou většinu předmětů výuky a průběžně jsou podle potřeb doplňovány.

(Ch)

ÚNOR

DÁŠA VOGELOVÁ VÍTĚZKOU OKRESNÍHO KOLA V OBŘÍM SLALOMU

14.2. - Žákyně devátého ročníku Dáša Vogelová triumfovala mezi staršími žákyněmi na sjezdovce v Deštném, kde se konaly okresní závody v alpském lyžování škol rychnovského okresu. Navázala tak na loňské umístění a v letošním roce v obřím slalomu zvítězila. Gratulujeme a přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů.




    

(Ch)


LYŽAŘSKÝ VÝCVIK
11.-18.2. - Ve třetím únorovém týdnu proběhl lyžařský kurz pro žáky sedmého ročníku v Rokytnici v O.h. Týdenního pobytu se zúčastnilo 45 žáků, kteří lyžovali na místní sjezdovce "Na Faráku". Vyvrcholením byla návštěva lyžařského střediska v Říčkách, kde si všichni vyzkoušeli své lyžařské dovednosti na místních sjezdovkách. Je jen škoda, že plánovaný druhý den v Říčkách zhatila nepřízeň počasí. A tak všichni pilně trénovali na páteční závody, ve kterých nejlépe uspěli Jakub Pápay mezi chlapci a Klára Beránková z děvčat. Závěrečná diskotéka jen potvrdila, že se sešla dobrá parta těch, kteří si dovedou zimu na lyžích užít.

(Ch)

LEDEN

DÁŠA VOGELOVÁ STARTOVALA NA HRÁCH II. ZIMNÍ OLYMPIÁDY DĚTÍ A MLÁDEŽE ČR

21.-26.1. - Žákyně naší školy Dáša Vogelová z devátého ročníku se zúčastnila Her II.zimní Olympiády dětí a mládeže ČR 2006. Reprezentovala domácí Královéhradecký kraj v alpském lyžování na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně. Dáša je zatím jedinou účastnicí dětské olympiády z naší školy.

Akce se konala za účasti více než 1200 sportovců, trenérů a vedoucích výprav ze 14 krajů České republiky v Hradci Králové, Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově, Lomnici nad Popelkou a Dvoře Králové nad Labem. Soutěže probíhaly  v 9 disciplinách - rychlobruslení, krasobruslení, snowboard, lední hokej, severská kombinace, skoky na lyžích, alpské lyžování, klasické lyžování a biatlon.

               výsledky

(Ch)


OKRESNÍ KOLO V NĚMECKÉM JAZYCE

     


SLOUČENÍ ZŠ, MŠ A ŠJ

1.1. - Sloučení ZŠ, MŠ a ŠJ v jeden právní subjekt Základní škola a mateřská škola Častolovice

kontaktní údaje zůstávají

PROSINEC

VÁNOCE VE ŠKOLE

22.12. - Tak jako každý  rok se na naší škole  na počátku prosince začala naše škola „převlékat do vánočního“. Výzdoba oken, chodeb i tříd nesměla chybět. Celou vánoční náladu v posledním týdnu znásobila návštěva výstavy „Betlémy“ v Rychnově nad Kněžnou. Zúčastnila se jí 1. - 5. třída. Ti starší spojili výstavu i se sportovním vyžitím – navštívili krytý stadion a zabruslili si. Upomínkové předměty zakoupeny na výstavě některým dětem jistě posloužily jako dárek pod stromeček.

 

Poslední školní den – 22.12.2005, si už každá třída zařídila podle svého: besídky, poslech koled, diskotéka, rozdávání dárečků a balíčků. Poděkování za balíčky patří rodičům, výboru SRPDŠ, ale p.uč., které je pro děti obstaraly.

(Ko)

      více fotografií
 


DATEL - JUNIOR

20.12. - Jako každoročně se žáci naší školy zúčastnili  soutěže „Datel – junior“, kterou pořádá Obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí. Soutěžilo se v rychlosti psaní na klávesnici PC. Žáci byli rozděleni do kategorií 7.-8.třída a 9.třída. Naši žáci reprezentovali kategorii 9.tříd. Z celkového počtu 48 žáků v této kategorii zvítězila a celkovou vítězkou se stala Tereza Poláčková z 9.A. Šárka Potočková obsadila krásné 4. místo (9.B). I ostatní zástupci naší školy dopadli velice dobře.

Další umístění: Katka Izáková - 10. místo (9.A), Jan Ešpandr - 16. místo (9.B), Michal Koričanský - 17. místo (9.A), Josef Marčík - 18. místo (9.A), Marek Mitana - 19. místo (9.A), Lukáš Čižinský - 25. místo (9.B), Adriana Koucká - 28. místo (9.A)

(Bo)


"CESTA EVROPOU"
2.12. - V pátek 2.12. proběhl v Základní škole Častolovicích celoškolní projekt „Cesta Evropou“ a jeho vyhodnocení.
 
Projekt se připravoval po tři měsíce a zapojilo se 11 tříd 1. a 2. stupně, což je 200žáků od 4. do 9. ročníku. Celá realizace se rozčlenila do tří etap. V první etapě si zástupci tříd vylosovali jednu zemi EU. Začali vyhledávat, shromažďovat informace, zajímavosti, připravovat vystoupení. V druhé fázi se přistoupilo k realizaci a zpracování informací. V poslední fázi se začaly vytvářet v jednotlivých třídách prezentace států a projekt spěl do finále.
 
Konečně 2. prosince 2005 nastal ten den, kdy se škola proměnila v labyrint států EU. Ráno jsme se všichni sešli ve školní jídelně k slavnostnímu zahájení za zvuků hymny EU a byla představena porota, kterou čekal ten nejtěžší úkol – vyhodnotit nejlepší prezentaci států.
 
Po slavnostním zahájení se sešli zástupci tříd u kulatého stolu, kde měli formou mluveného slova představit svůj stát před ostatními zástupci a porotou. Ti pak svými hlasy rozhodli, který stát byl nejlépe představen. Od 8 hodin začal program projektu. Mohli jsme navštívit Francii s Eiffelovou věží, Finsko se saunou, Německo s Berlínskou zdí, Velkou Británii s Big Benem, Rakousko s Alpami, Řecko s bohy Olympu a další zajímavosti ze Švédska, Maďarska, Španělska, Irska. Žáci jednotlivých tříd si připravili zajímavá hudební , pěvecká, dramatická a taneční vystoupení. Ale jako všechno má svůj konec, tak i projekt dospěl ke svému vyvrcholení - vyhodnocení, které všichni očekávali s velkým napětím. Po vyhlášení výsledků se někde rozezněl jásot, někde trošku zklamání, ale jednoznačně zvítězili všichni žáci svou nápaditostí, pílí, provedením a vším, co k jejich osobité prezentaci států patřilo.
 
Domníváme se, že první velký projekt se nám velmi povedl. Naši školu navštívili i obyvatelé obce Častolovice, rodiče, prarodiče, představitelé obce v čele s panem starostou F. Kunčarem.
 
Děkujeme především Královéhradeckému krajskému úřadu za nemalou finanční pomoc, obci Častolovice, SRPDŠ při ZŠ Častolovice a ostatním rodičům za neocenitelnou pomoc, bez níž by projekt nebyl tak úspěšný.

(Ma)

      více fotografií
 

ŘÍJEN

PRVNÍ ÚSPĚCH V DOPRAVNÍ VÝCHOVĚ V TOMTO ŠKOLNÍM ROCE

6.10. - Dne 6.10.2005 proběhly v Rychnově nad Kněžnou okresní závody 5. tříd. Soutěže se zúčastnilo 23 družstev. Základní škola Častolovice obsadila 1. a 3. místo. Děti již tradičně soutěžily v jízdě zručnosti, pravidlech silničního provozu, první pomoci a testech.

Závodů se zúčastnily tyto děti: Prchlíková Klára, Nováková Kateřina, Vítek Jan, Pápay Lukáš, Boháčová Jaroslava, Martincová Markéta, Izák Filip, Michera Patrik.

(Zv)

ZÁŘÍ

PO LOŇSKÉM ZLATU VYBOJOVALY ČASTOLOVICKÉ DĚTI BRONZ

9.-12.9. - Ve dnech 9.–12.9. 2005 probíhalo 20.mistrovství Evropy Mladých cyklistů v Bosně a Hercegovině, v hlavním městě Sarajevo. Soutěže se zúčastnilo 23 družstev. Děti ze základní školy v Častolovicích, ve složení Adéla Hepnarová, Zuzana Tejklová, Dominik Trejtnar a Ondřej Lakomý pod vedením Aleny Zvěřinové vybojovali ve velké konkurenci bronzovou medaili a dokázali, že se ve světě neztratí. Soutěž probíhala ve sportovní olympijské hale „Zetra“, kde před válkou probíhaly XIV. olympijské hry a díky sbírce organizované Mezinárodním olympijským výborem byla tato hala opravena.  

      výsledková listina
 

         

(Zv)


POPRVÉ DO ŠKOLY
1.9. - Vítejte mezi námi!