Školní rok 2006 - 2007


ZÁŘÍ  |  ŘÍJEN  |  LISTOPAD  |  PROSINEC  |  LEDEN  |  ÚNOR  |  BŘEZEN  |  DUBEN  |  KVĚTEN  |  ČERVEN
 

ČERVEN


1. netradiční častolovická olympiáda

21.6. a 22.6. - V areálu Sokolské zahrady se uskutečnila 1. netradiční častolovická olympiáda. Zúčastnili se jí všichni žáci 1. a 2. stupně a 29 předškoláků z mateřské školy.

Soutěžilo se v netradičních disciplínách. Tento projekt jsme mohli uspořádat s finanční podporou Královéhradeckého krajského úřadu a obce Častolovice.

Seznam jednotlivých disciplín:

1. Házení kroužků na kužele
2. Slalom s pálkou a lehkým míčkem
3. Džberovky
4. Házení kuliček z „kuličkovém“ do vody
5. Chuť a čich
6. Šplh na laně /přetahovaná ve dvojicích/
7. Házení polenem na cíl
8. Skládání puzzlí
9. Skládání hlavolamů
10. Luštění různě obtížných sudoku
11. Šipky
12. Chůdy
13. Skákání v pytlích
14. Hula Hop
15. Běh se svázanýma nohama
16. Slalom na PET lahvích
17. Házení létacím talířem

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (29.června 2007)

NAHORU


ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ MISTREM REPUBLIKY

19.6. - 21.6. - Cyklisté z Častolovic přivezli zlaté medaile a postupují na mistrovství Evropy do Madridu.

Ve dnech 19. – 21.6.2007 se ve Zlíně konalo celostátní finále Soutěže mladých cyklistů, kde naši mladí cyklisté ze Základní školy Častolovice ve složení Lukáš Pápay, David Šilar, Nikola Bečková a Martina Popová, reprezentovali Královéhradecký kraj a vybojovali ve velmi velké a tvrdé konkurenci 1.místo a přivezli zlaté medaile. Tím si zajistili postup na evropské finále do Španělska – Madridu.

Republikové finále se pořádalo ve Zlíně. Děti soutěžily v teoretických znalostech pravidel silničního provozu, obvazovaly raněné při dopravní nehodě, jezdily podle pravidel silničního provozu na dětském dopravním hřišti a zdolávaly na kole jízdu zručnosti přes stanovené překážky. Všechny děti bojovaly a bojovaly a jejich nadšení se vyplatilo a přivezly zlaté medaile z mistrovství republiky.

Absolutním vítězem se stal po velmi tvrdém boji s Lukášem Pápayem David Šilar, který svého kamaráda porazil při rozjezdech o umístění, protože oba dva měli stejný počet trestných bodů.

Vedení školy sklání hlavu nad tímto vynikajícím výsledkem, blahopřeje všem dětem a přeje mnoho krásných úspěchů v evropském boji v této cyklistické soutěži.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (22.června 2007)

NAHORU


5.A NA VÝLETĚ V ČESKÉM RÁJI

11.6. - 12.6. - Sešli jsme se 11. 6. v osm ráno na vlakovém nádraží v Častolovicích. Všichni jsme byli natěšení a napnutí, co nás vlastně čeká.

Vlak nás dovezl do Jičína, kde jsme vyšplhali schody na Valdickou bránu. Sice to s batohem na zádech šlo ztuha, ale za ten krásný pohled na Jičín a okolí to stálo. Také jsme se podívali do Rumcajsovy ševcovny, kde na nás čekala Manka, Rumcajs i Cipísek. Samozřejmě nechyběl ani rozchod, mohli jsme zakoupit suvenýry a občerstvit se před osmikilometrovou túrou – směr Jinolice. Přestože nás sluníčko hřálo až dost, nohy bolely a pot z nás tekl, užili jsme si cestou legraci. Konečně! Vidíme třpytící se hladinu rybníka a kemp.

Ubytovali jsme se v pěkné chatě – celá třída pod jednou střechou. A teď už hurá do vody. Však po té náročné cestě jsme si cachtání ve vodě zasloužili. Osvěžení a řádně vyhladovělí jsme se těšili na večeři. Mňam, byla dobrá. Následoval večerní program: minigolf, tenis, ping – pong, kopaná, vybíjená… Prostě nikdo se nenudil. Pak nastal čas večerky a šlo se do sprchy a do hajan. Ráno nás sluníčko vytáhlo z postele, pustili jsme se do úklidu chalupy a balení. Po této ranní rozcvičce jsme se vydali na vydatnou snídani ve formě švédských stolů. Řádně posilněni jsme si vyšlápli do Prachovských skal. Tady se nám moc líbilo – pískovcové skály, skalní vyhlídky, „myší uličky“, a měli jsme štěstí i na horolezce. Vrátili jsme se zpět do kempu, slupli jsme něco málo k obědu a skočili jsme opět do rybníka. Ve vodě bychom vydrželi určitě déle, ale museli jsme včas dojít na vlak a k železniční zastávce to přeci jen byly ještě 2km. Zvládli jsme i poslední přesun a už se vezeme mašinkou domů.

12. 6. v 17:40 v Častolovicích vystupovaly z vlaku rozzářené tvářičky a ucaptané nožičky. Bylo na nás všech vidět, že se výlet vydařil, byl super!

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (27.června 2007)

NAHORU


BOJOVALI ZE VŠECH SIL

6.-7.6. - Ve dnech 6.6. – 7.6.2007 proběhlo krajské kolo Soutěže mladých cyklistů v areálu ATC Seč a DDH Chrudim. Účast na tento závod děti vybojovaly prvním místem v oblastním kole této soutěže, které se konalo v Rychnově nad Kněžnou.
Na krajské kolo se obě družstva připravovala s velmi velkým nasazením, pilně trénovala a dokonce byla trénovat na DDH Chrudim, aby si osvojila a zopakovala jízdu podle pravidel silničního provozu.
V pondělí 5.6. jsme odjeli mikrobusem do areálu ATC Seč a druhý den jsme čekali s velkou netrpělivostí na postavení jízdy zručnosti, prodýchávali jsme teoretické znalosti a velkou obavu jsme měli z první pomoci, kterou pro nás připravovali z Českého červeného kříže s namaskovanými figurínami se zraněním.
Obě družstva bojovaly ze všech sil, všichni se snažili, aby výsledek byl co nejlepší. Někde byly trestné body zasloužené, ale někde bohužel neoprávněné, a tak nám zbylo i místo pro pláč. Ale i tak výsledek je vynikající a všichni si zaslouží pochvalu. A jak to dopadlo?

1. kategorie: Nikola Bečková, Martina Popová, David Šilar, Lukáš Pápay vybojovali 1. místo a postoupili do republikového finále, které se uskuteční ve dnech 19.6. – 21.6.2007 ve Zlíně.
2. kategorie: Zuzana Tejklová, Adéla Hepnarová, Dominik Trejtnar, Daniel Bureš se umístili na krásném 2. místě v této krajské soutěži.

Všem velmi blahopřejeme a děkujeme za vynikající reprezentaci školy a držíme mladší kategorii všechny palečky na mistrovství republiky.
 

výsledková listina 1. kategorie       výsledková listina 2. kategorie


   

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (8.června 2007)

NAHORU


NOC VE ŠKOLE 5.A

1.6. - 2.6. - Protože jsme páťáci a končíme první stupeň základní školy, rozhodli jsme se prožít společně noc ve škole. Zkusit, jak vypadá škola, když se setmí, nezvoní, neučí se. A bylo to opravdu úplně jiné.

Z naší třídy byl náhle ping – pongový areál, kde se sehrály napínavé turnaje. Ve cvičné kuchyňce jsme kuchtili večerní mlsáníčko a ranní snídáníčko. Ze školní družiny se stala nejprve herna, kde jsme hráli různé hry. U některých jsme se pořádně zasmáli, u některých i zapotili. Později se družina změnila ve dvě ložnice pro zakuklené holčičí a klučičí housenky.

Ovšem nejnapínavější byla noční cesta plná nástrah, duchů, úkolů a překvapení. Přesvědčili jsme se, že škola v noci je tajuplná a vážně jiná než ve dne.

Náš program byl zpestřen opékáním špekáčků na „sokoláku“. Nesmíme zapomenout ani na počítače, DVD a zašifrovaný Večerníček v morseovce.
Naše přenocování jsme zakončili předáním pamětního listu.

Bylo to prima, bylo to fajn! Všichni jsme si noc ve škole užili!

Děkujeme vedení školy, že nám tuto akci umožnilo.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (27.června 2007)

NAHORU


ZÁJEZD DO VELKÉ BRITÁNIE

27.5. - 2.6. - Když jsme se v sobotu ráno trajektem přeplavili přes kanál La Manche, otevřel se nám krásný pohled na britský přístav Dover, odkud už to nebylo daleko do cíle našeho prvního dne, hlavního města Velké Británie, Londýna.
V den příjezdu nám počasí sice moc nepřálo, ale my jsme si tím nenechali zkazit náladu. S otevřenými deštníky jsme poslušně pochodovali kolem Royal Greenwich Observatory a National Maritime Museum, kde jsme se vyfotili před sochou Jamese Cooka. Odtud jsme zamířili do British Museum, kde jsme si prohlédli exponáty z různých koutů světa. Následovalo Trafalgarské náměstí s pomníkem admirála Nelsona, prohlídka Národní Galerie a také procházka k Buckinghamskému paláci. Nakonec jsme viděli Westminsterské Opatství, Parlament s Big Benem a přes řeku Temži jsme dokonce zahlédli London Eye. Večer jsme se celí promočení ubytovali ve svých hostitelských rodinách, díky nimž jsme poznali některé typické britské zvyklosti.
Druhý den se počasí umoudřilo, a tak jsme si prohlédli Leeds Castle se zahradami v celé své kráse. Málem jsme se ztratili v labyrintu, ale nakonec jsme cestu ven přece jen našli. Tečkou za druhým dnem byla návštěva Canterburské katedrály, kde je pohřben Thomas Beckett.
Další den byl znovu uplakaný, ale to nám nezabránilo prozkoumat pravěkou památku Stonehenge. Poté následovala katedrála Salisbury, kde je uložena Magna Charta Libertatum a nakonec katedrála ve Winchesteru, kde jsme také navštívili Great Hall se stolem krále Artuše.
Čtvrtý den jsme začali návštěvou hradu ve Windsoru, kde občas sídlí královna Alžběta, a prošli jsme se tímto malebným městečkem až ke známé chlapecké soukromé škole Eton College. Odpoledne jsme si pak prohlédli nejznámější univerzitu Christ Church College v Oxfordu, jejíž jídelnou se mimochodem nechali inspirovat tvůrci filmu Harryho Pottera.
Poslední den jsme se prošli kolem řeky Temže a zblízka jsme si prohlédli Londýnské Oko. Následnou návštěvou muzea voskových figurín Madame Tussaud´s jsme byli unešeni. Na úplný závěr jsme se prošli po Tower Bridge a kolem pevnosti Tower. Navečer jsme se lodičkou přeplavili zpátky ke Greenwich Royal Observatory, kde náš výlet vlastně začal. Tam na nás čekal autobus, který nás odvezl do Doveru, a plné zážitků a zkušeností také domů. Výlet do Anglie se moc povedl:)

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Stanislava Dostálová (13.června 2007)

NAHORU


ATLETICKÝ TROJBOJ

1.6. - Kostelec nad Orlicí


1. Lakomá Michaela - 4. ročník - 237 bodů
2. Duzbaba Petr - 4. ročník - 259 bodů
5. Vítek Richard - 3. ročník - 212 bodů
4. Kropáčková Bára - 4. ročník - 187 bodů
8. Schmiedová Klára - 5. ročník - 224 bodů
 

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (7.června 2007)

NAHORU

KVĚTEN


Okresní kolo ve vybíjené

25.5. - Okresní kolo ve vybíjené se konalo 25.5.2007 v Kostelci nad Orlicí. Z naší školy se ho zúčastnila dvě družstva, družstvo kluků a družstvo dívek. Družstev bylo dohromady patnáct, z toho jedenáct družstev kluků a čtyři družstva dívek.

Kluci se umístili na pátém místě, holky byly první a postoupily do krajského kola, které se koná
20.6.2007 v Pecce u Jíčína. Držte nám palce!!!
 

Kateřina Bůžková, 5.B (1.června 2007)

NAHORU


Regionální kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků

23.5. - Regionální kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků se uskutečnilo v Hradci Králové – Malšovicích na sportovním stadionu dne 23. května 2007.

O postup do republikového finále bojovalo celkem 18 pětičlenných týmů. Hlídky soutěžily ve dvou kategoriích – pro I. a II. stupeň ZŠ a odpovídajících ročnících víceletých gymnázií z Královéhradeckého a Pardubického kraje. V každé kategorii se utkalo devět hlídek, které se kvalifikovaly ze svých oblastních kol.

Rychnovský okres reprezentovala hlídka z naší školy ve složení:

Klára Beránková
Tereza Chlebná
Veronika Otčenášková
Kateřina Šedová
Kristýna Šírová

Na soutěžící čekalo devět stanovišť. Hlídky řešily takové situace, jakými byly například dopravní nehoda, srážka cyklistů, rvačka dětí nebo pád ze schodů. Mezi zraněními, která museli mladí zdravotníci ošetřit, byly zlomeniny, odřeniny, poranění hlavy, krvácející rány nebo závažná a život ohrožující poranění hrudníku.

Naše zdravotnice si moc přály stát na bedně, neboť se této činnosti věnují už několik let. Protože jsou v devátém ročníku, byla to jejich poslední šance ukázat své schopnosti v této náročné soutěži. Stupně vítězů sice nedosáhly, ale obsadili krásné osmé místo. Prokázaly velmi dobré znalosti a dovednosti v praktických ošetřeních namaskovaných zranění.

Všem patří velký dík za to, že věnují svůj čas nejen přípravě na soutěže, ale hlavně na nečekané situace v životě, které mohou potkat každého z nás.


Výsledné umístění soutěžících:

I. stupeň
1. místo – ZŠ Závodu Míru, Pardubice
2. místo – ZŠ Bratří Čapků, Ústí nad Orlicí
3. místo – ZŠ Třemošnice, okr. Chrudim

II. stupeň
1. místo – Gymnázium Úpice, okr. Trutnov
2. místo – ZŠ MS ČČK Ústí nad Orlicí
3. místo – ZŠ Závodu Míru, Pardubice

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (29.května 2007)

NAHORU


KRAJSKÉ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

18.5. - Třetího, tj. krajského kola ve fyzikální olympiádě kategorie E - žáků 9.tříd se v Hradci Králové zúčastnili Jirka Šimerda a Petr Zemánek. V konkurenci vrstevníků ze základních škol i víceletých gymnázií se rozhodně neztratili a získali titul "úspěšný řešitel".

Převedeno do řeči čísel: ze sedmadvaceti zúčastněných obsadil Jirka Šimerda velmi lichotivé 11. místo. O nic hůře si nevedl ani Petr Zemánek, který o dva body zaostal za Jirkou a umístil se na celkovém 16. místě.

Blahopřejeme a děkujeme za zdařilou reprezentaci.


výsledková listina zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (21.května 2007)

NAHORU


CYKLISTÉ VYBOJOVALI POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA

17.5. - Mladí cyklisté dne 17.5.2007 vybojovali za velmi nepříznivého počasí postup do krajského kola, které se uskuteční ve dnech 5.6. - 6.6.2007 na DDH Chrudim, ATC Seč.

Oblastního kola se zúčastnilo v 1. kategorii 15 smíšených družstev a v 2. kategorii 11 družstev.
Naše děti ve složení:

1. kategorie:

Bečková Nikola 5.ročník
Popová Martina 5.ročník
Šilar David 5.ročník
Pápay Lukáš 6.ročník


2.kategorie:

Tejkalová Zuzana 8.ročník
Hepnarová Adéla 7.ročník
Hejhal Martin 8.ročník
Trejtnar Dominik 7.ročník

Obsadili vynikající 1. místo a postoupili do krajského kola.

Absolutními vítězi se stali Popová Martina, Šilar David, Hepnarová Adéla.

Vedení školy blahopřejeme všem dětem a děkuje za vynikající reprezentaci školy a přeje další úspěchy v Soutěži mladých cyklistů.

Dík patří také všem dětem, které se podíleli na přípravě.

  

   


více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (18.května 2007)

NAHORU


návštěva kosmetičky

16.5. - Ve středu 16. května navštívila naši školu kosmetička z Rychnova nad Kněžnou, paní Marcela Čermáková. V hodinách pracovních činností je zařazena Volba povolání, kde se žáci seznamují s pracovním trhem a učí se v něm orientovat a uspět u konkurzů. K tomu také patří vizáš a oblečení. Beseda byla zaměřena na teoretickou část- tedy jak se o pleť starat a pečovat a v praktické části byly dívky nalíčeny. Děkujeme paní Čermákové za trpělivost a čas, který nám věnovala. Fotodokumentace umístěna ve fotogalerii.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (1.června 2007)

NAHORU


Škola hrou

květen - Na hodinu vlastivědy naše třída 5. B dostala od paní učitelky Dolečkové za úkol připravit scénku, ve které předvedeme spolužákům, jak vypadala škola a školní výuka v dávných dobách. Aby všechno vypadalo opravdově, přinesli si někteří žáci i dobové oblečení a různé učební pomůcky. např. rákosku.Hodina byla zajímavá, celou dobu jsme se smáli a pobavilo to i paní učitelku, která nás odměnila hezkými známkami.

Marta Bělková, 5.B (1.června 2007)

NAHORU


Mc Donald´s cup - 4. - 5.tŘÍDA

16.5. - Družstvo žáků 4. a 5.třídy se zúčastnilo fotbalového turnaje školních výběrů Mc Donald´s cup v Dobrušce. Naši se ve skupině postupně utkali s Českým Meziříčím (1:3), Kostelcem n.Orl. (2:1) a Rychnovem n.Kn. Javornická (1:2). Třetí místo ve skupině je svedlo k boji s Rokytnicí v O.h. o konečné umístění. Prohra 1:2 je tak pasovala na celkové šesté místo.

Naši školu reprezentovali: čtvrťáci - Duzbaba P., Hejhal P., Podolský D., Prchlík R., Tomašík J. a páťáci - Brandejs M., Fabián D., Faltys J., Charvát J., Janeček D., Kudláček J., Vašata M.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (21.května 2007)

NAHORU


Naše mladé zdravotnice získaly zlato a stříbro!

14.5. - V pondělí 14. 5. 2007 se konalo Okresní kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků.

V tělocvičně rychnovské Základní školy Komenského se sešly pětičlenné hlídky prvního i druhého stupně, které si přišly vzájemně změřit síly a především znalosti z první pomoci.

Naši školu zde reprezentovaly dvě hlídky:

I. stupeň:
Nikola Bečková ( 5.A )
Dominika Koďousková ( 5.A )
Barbora Píčová ( 5.A)
Martina Popová ( 5.A )
Nikola Smrčková ( 5.A )

II. stupeň:
Klára Beránková ( 9.B )
Tereza Chlebná ( 9.B )
Veronika Otčenášková ( 9.B )
Kateřina Šedová ( 9.B )
Kristýna Šírová ( 8.A )

Týmy prokazovaly schopnost poradit si s takovými situacemi a zraněními jako zlomeniny končetin, popáleniny, drobná i velká krvácení, odřeniny, ale i zástava dechu a krevního oběhu. Také musely předvést dovednosti v obvazové technice a dopravě postižených. Všechny hlídky bojovaly, jak nejlépe uměly a připravené úkoly splnily.

více fotografií zde


Naše děvčata opět zabodovala. Zasloužené vítězství patří dívkám z II. stupně, kterým se konečně po několikaletém snažení podařilo porazit silné soupeře z Rokytnice v Orlických horách a postupují do regionálního kola v Hradci Králové. Hlídka I. stupně se umístila na 2. místě, hned za ZŠ Javornická Rychnov n. Kn.

Výsledné pořadí je následující:

I. stupeň:
ZŠ Javornická Rychnov nad Kněžnou
ZŠ Častolovice
ZŠ Slatina nad Zdobnicí

II. stupeň:
ZŠ Častolovice
ZŠ Slatina nad Zdobnicí
ZŠ Rokytnice

Gratulujeme a budeme držet palce v regionálním kole!
Poděkování patří všem děvčatům, která se zodpovědně na tuto soutěž připravovala.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (18.května 2007)

NAHORU


Turnaj v minifotbale kat. III (6. a 7.třÍda)

11.5. - O den později pokračovaly okresní přebory turnajem 6. a 7. tříd, kterého se zúčastnilo 9 družstev. Naši školu reprezentovali Vilímek, Novák, Štěpánek, Málek, Pápay, Podolský, Trejtnar, Bureš, Michera, Čepelka, Pecháček. Základní skupina se nám podařila tak napůl. Sice se nám dařilo výborně bránit, ale naše útočná snaha byla velice mdlá, a když už jsme se k soupeřově brance dostali, končilo to obvykle jako v případě Trejtnara v zápase proti Voděradům, kdy se mu podařilo trefit tyč opuštěné soupeřovy branky. Tak se z nás stali remízoví králové a po výsledcích s Voděrady 0:0, s Dobruškou 0:0, s Rychnovem – Javornická 1:1 a teprve proti Dobrému jsme kromě herní a územní převahy získali na svou stranu i skóre – 1:0. V doplňkovém zápase o umístění jsme si potom s radostí zastříleli proti Rychnovu – Mozaika 4:0, škoda, že tak pozdě...

Remízové výsledky z úvodu turnaje nás bohužel poslaly až do zápasu o 5. místo, ve kterém byl na našich hráčích patrný silný nedostatek motivace. Výsledek 1:2 byl jen logickým vyústěním. Celkové umístění je možno vzhledem k síle týmu hodnotit jako zklamání, ale předvedené výkony jsou velkým příslibem pro příští ročníky, kdy se nám snad bude dařit více.

zveřejnil: Miloš Petráš (23.května 2007)

NAHORU


Turnaj v minifotbale kat. IV (8. a 9.třÍda)

10.5. - Ve čtvrtek proběhl turnaj žáků 8. a 9. ročníků s účastí 13ti týmů. Náš tým, ve složení Cindr, Forejtek, Málek, Smola, Dvořák, Petrášek, Přikryl, Brandejs, Dočkal, Podstavek a týmový maskot Mencl, byl nalosován do skupiny společně s týmy Rokytnice v Orl. h., a Rychnov n. Kn. - Mozaika. Bohužel, naše nerozehranost a snaha tlačit se pouze do útoku a nebránit vedla k porážce 0:1 od Rokytnice, kterou jsme si, nutno přiznat, svým nedbalým výkonem plně zasloužili.

Nezbývalo, než ve druhém zápase zabrat a porazit rychnovskou Mozaiku. To se nám také podařilo, výsledek 3:0 v náš prospěch byl spíše dílem dalších našich neproměněných šancí. Postup ze 2. místa do čtvrtfinálové skupiny nás tedy neminul, což bylo pro náš tým velkou vzpruhou, kterou jsme využili v následujícím zápase proti silnému Rychnovu – Javornická. Přestože se soupeřovo mužstvo skládalo i z hráčů ostřílených krajskými soutěžemi a jejich brankář má dokonce ostrovní zkušenosti z tréninkového kempu Arsenalu Londýn (kterého si ostatně při naší brance dokonale vychutnal Petrášek), po vynikajícím a takticky skvěle zvládnutém výkonu bylo vítězství 1:0 naše. I ve druhém zápase čtvrtfinálové skupiny se nám dařilo, porazili jsme Voděrady 2:1.

O to víc nás mrzel pro nás nešťastný model turnaje, který nezahrnoval play-off, a tak nás úvodní porážka od Rokytnice diskvalifikovala z boje o finálovou účast. Přesto jsme nesklopili hlavu a v zápase o 3. místo přesvědčivě porazili České Meziřící 4:1. Člověku musí přijít líto, že tak kvalitní výběr a ještě lepší parta nedokázal postoupit do krajského kola, ve kterém by se rozhodně svými výkony neztratil.

zveřejnil: Miloš Petráš (23.května 2007)

NAHORU


NÁVRHÁŘSKÁ SOUTĚŽ

10.5. - Eva Židová z 9.A se zúčastnila návrhářské soutěže pořádané Střední odbornou školou oděvní v Červeném Kostelci. Za účast obdržela poděkování pořádající školy a nabídku studovat některý z oděvních oborů.

Za naši školu gratulujeme a děkujeme za reprezentaci.

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (17.května 2007)

NAHORU


SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ VEŘEJNÉHO DĚTSKÉHO HŘIŠTĚ

7.5. - V areálu Základní školy a mateřské školy Častolovice bylo 7. května slavnostně otevřeno veřejné dětské hřiště. Je osazeno osmi herními prvky, umístěnými na polyuretanové ploše tlumící náraz a částečně na travnaté ploše. Otevření proběhlo za hojné účasti dětí, rodičů, zastupitelů, pracovníků školy, senátorky Václavy Domšové, starosty sousední obce Synkov-Slemeno, zástupců Nadace ČEZ a majitele firmy RACIO.

Celkové náklady jsou 507 000 Kč, obec nákladem 46 000 Kč zajistila přípravu plochy, tedy odebrání zeminy, olemování plochy zahradními obrubníky, navezení štěrkového podkladu a úpravu prostranství kolem hřiště. Objednatelem hřiště, jehož výstavbu iniciovalo zastupitelstvo, byl Městys Častolovice a zhotovitelem firmy PROLEMAX Plzeň a RACIO Častolovice. V letošním roce Nadace ČEZ vyhověla žádosti o příspěvek na veřejné dětské hřiště, poskytla formou darovací smlouvy částku 200 000 Kč a firma PROLEMAX Plzeň umožnila splácet dílo po dobu tří let.

Věříme, že hřiště bude hojně využíváno jak mateřskou školkou a školní družinou, tak i veřejností.
 

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (9.května 2007)

NAHORU


Internetová soutěž Bezpečně do školy

3.5. - Ve čtvrtek 3. května 2007 se na Krajském úřadě Středočeského kraje uskutečnilo finálové kolo internetové soutěže Bezpečně do školy.
Do soutěže se zapojilo přes 6 tisíc žáků a studentů z celé republiky. Do finále však postoupilo jen 75 nejlepších, kteří byli pozváni do sálu Zastupitelstva Středočeského kraje. Naší školu a zároveň Královéhradecký kraj zde reprezentovali Jan Charvát ( 5. A ), Dominik Fabián ( 5.A ) a Barbora Píčová ( 5.A ).

Jak to celé probíhalo?
Soutěž byla rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část byla zaměřena na znalosti dopravních předpisů, probíhala v počítačové učebně v podobě internetové aplikace. Praktická zkouška – jízda zručnosti se jezdila přímo na nádvoří krajského úřadu. Soutěžní klání bylo zpestřeno bohatým doprovodným programem. Čekání na vyhlášení výsledků jsme si zkrátili prohlídkou historické části Prahy ( viz fotogalerie).

Naši cyklisté dokázali, že je nervozita nepoloží na lopatky a vybojovali ve své kategorii 1. a 2. místo. Jan Charvát získal zlato a Dominik Fabián stříbro. Barbora Píčová dosáhla také velmi pěkných výsledků, ale bohužel to tentokrát na bednu nestačilo. Slavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků soutěže a předání věcných cen vítězům se uskutečnilo v divadle Ta Fantastica. Ceny vítězům předal hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl společně s patronkou soutěže Lucií Bílou.
Jaké ceny si soutěžící odvezli?
1. cena – horské kolo – Jan Charvát, ZŠ Častolovice, Královéhradecký kraj
2. cena – digitální fotoaparát – Dominik Fabián, ZŠ Častolovice, Královéhradecký kraj
3. cena – mobilní telefon – Karin Trunečková, Jubilejní Masarykova ZŠ, Drahany, Olomoucký kraj
Nikdo však neodešel s prázdnou. Kromě nezapomenutelných zážitků si všichni finalisté odnesli drobné dárky.

Všem třem našim finalistům patří velký dík za vynikající reprezentaci školy.
Gratulujeme!

      

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (4.května 2007)

NAHORU

DUBEN


DEN ZEMĚ 2007 V ČASTOLOVICÍCH

27.4. - Den Země se slaví každoročně 22. 4. a k jeho připomínání se přidává stále více a více jednotlivců i organizací. Letos se rozhodli připojit i na Základní škole a mateřské škole v Častolovicích. Z praktických důvodů bylo stanoveno datum školních oslav na 26. 4. - 27. 4.

Přípravy však začaly již dva týdny před tím, když si jednotlivé třídy vylosovaly témata ke zpracování, a také byla zahájena specializovaná výuka v hodinách přírodopisu, zeměpisu, občanské výchovy či rodinné výchovy, zaměřená na životní prostředí a jeho ochranu. Mladší děti byly potom seznamovány se základy této tématiky v prvouce či přírodovědě. Výtvarná a pracovní výchova se potom zaměřily na přípravu dekorací, výzdoby školy a podobně. Ve čtvrtek 26. 4. odpoledne byly potom zahájeny samotné aktivity, spojené se Dnem Země. V tomto případě se jednalo o úklid tolik diskutovaného areálu přírodního divadla v Častolovicích žáky 9. ročníků. Ti tam ve spolupráci s úřadem městyse a správou majetku paní hraběnky Diany Sternbergové odvedli pořádný kus práce, je jen otázkou, jestli jejich snaha nevyplyne tak trochu naprázdno. V pátek už potom proběhl hlavní program v budově školy, kdy žáci jednotlivých tříd prezentovali výsledky své práce, zkoumání a zjišťování. A tak jsme se dozvěděli, jací živočichové a rostliny se vyskytují v okolí Častolovic, jaké možné problémy, ale i možnosti řešení jsou spojeny s problematikou třídění odpadu, ale také jsme si mohli prohlédnout velmi zajímavé statistiky, týkající se hustoty dopravy, nebo jsme si mohli prohlédnout model plánovaného kruhového objezdu.

Je potřeba říct, že žáci překvapili svou aktivitou a zájmem o danou tématiku i samotné organizátory projektu, což je jistě dobrým signálem pro budoucnost našeho životního prostředí a jeho ochrany. Ocenění se žákům dostalo i z úst starostky městyse Častolovice, která se osobně zúčastnila prezentace projektů a vyžádala si jejich vystavení na úřadě městyse, kde jsou momentálně ke shlédnutí pro širokou veřejnost. Celkově lze říct, že se akce Den Země v Častolovicích podařila nad očekávání dobře, což jistě dodá optimismus i chuť všem zúčastněným k navázání na první ročník a k dalšímu rozvíjení smyslu mladých, ale i dospělých lidí o naše nejcennější bohatství – naši Zemi.
 

     
více fotografií zde

zveřejnil: Miloš Petráš (15.května 2007)

NAHORU


PRACOVNÍ NÁVŠTĚVA POLSKÉ OBCE KONDRATOWICE

26.4. - Dne 26.4.2007 se vedení školy spolu s paní starostkou, představiteli fotbalového klubu a hasičů zúčastnilo pracovní návštěvy polské obce Kondratowice. Cílem akce bylo seznámit se s tamějšími představiteli obce včetně vedení školy a jednat o případné budoucí spolupráci. Z našeho pohledu byla nejzajímavější návštěva školy a mateřské školy, kde jsme měli možnost prohlédnout si jejich vybavení a seznámit se s odlišnostmi polského školství.

V budoucnu bychom rádi zorganizovali výměnné pobyty pro žáky. První společnou akcí bude 16. a 17.6. fotbalový turnaj žáků zde v Častolovicích, následovat bude koncem srpna obdobná akce v Kondratowicích.
 

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (3.května 2007)

NAHORU


Páťáci zabodovali

19.4. - Žáci naší školy se zúčastnili internetové soutěže Bezpečně do školy, jejíž patronkou je Lucie Bílá. Formou hry byly děti vtáhnuty do světa pravidel silničního provozu, zábavnou formou se seznámily s tím, co můžeme každý den vidět na našich silnicích.

První kolo soutěže bylo ukončeno 15. 4. 2007. Svými skvělými výsledky se žáci 5.A Dominik Fabián, Jan Charvát a Barbora Píčová umístili mezi prvními 25 soutěžícími ve své kategorii a postupují do finálového kola.
Závěrečné finálové kolo proběhne v Praze ve čtvrtek 3. 5. 2007.

Držíme palce!

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (24.dubna 2007)

NAHORU


Turnaj v halové kopané - Rokytnice v Orl. h.

11.4. - Výběr chlapců z 8. a 9. tříd se zůčastnil tradičního jarního turnaje v halové kopané, konaného v krásné sportovní hale při ZŠ Rokytnice v Orlických horách. Zúčastnilo se ho 8 týmů z celého okresu, rozdělených do dvou skupin. Nástup do turnaje se nám i po namáhavé cestě vlakem podařil a bez větších obtíží jsme porazili Voděrady 2:0. Toto vítězství v nás ale vzbudilo nepodložené pocity neporazitelnosti, které nám přinesly zaslouženou porážku od Solnice 0:1 v zápase plném zmatků, nervozity a neplnění domluvené taktiky. Výsledek to byl pro nás ještě lichotivý, poděkovat jsme za něj mohli především vynikajícímu výkonu Pavla Cindra v brance. V kabině po zápase (...hned po hromobití ze strany našeho coache:-)...) jsme si ale sedli, všechno si vyříkali a k poslednímu a rozhodujícímu zápasu ve skupině proti Českému Meziřící jsme natoupili jako vyměnění. Náš výborný a takticky vyspělý výkon, který velmi ocenili i vedoucí jiných družstev, znamenal vítězství 2:0 a postup do dalších bojů. Zaváhání se Solnicí nám ale přineslo do semifinále silného soupeře – Kostelec nad Orlicí. Počáteční obavy nám bohužel přinesly inkasovanou branku po naprosto zbytečné chybě při standartní situaci. S postupujícím časem jsme ale zjistili, že jsme schopni hrát s Kostelcem vyrovnanou partii a mít dokonce i navrch. Na soupeřovu branku se valil útok za útokem, při kterých vynikala především spolupráce Tomáš Petráška a Michala Brandejse. Zvlášť Brandejs se snažil ze všech sil odčinit svoje zaváhání při inkasovaném gólu a znamenal pro soupeře neustálé nebezpečí. Jenže to známé “fotbalové štěstíčko“ se k němu tento zápas dočista otočilo zády a nepodařilo se mu skórovat ani v těch nejvyloženějších šancích. Naopak na druhé straně naše útočná snaha ponechávala stále častější “okénka“ v obraně, která ale bezpečně řešil opět skvělý Pája Cindr, jehož zákroky byly místy až neuvěřitelné. Přes veškerou naši snahu, která nutila soupeře v závěru uchylovat se k zákrokům na hranici, ale někdy až daleko za hranicí pravidel, vydrželo skóre 0:1 i při závěrečném hvizdu. Přesto se za svůj výkon rozhodně nemusíme stydět. O 3. místo musely rozhodnout pokutové kopy proti Solnici, které jsme měli ze skupiny co vracet. Naše proměněné penalty, které doplnil svými úspěšnými zákroky Pája Cindr rozhodly nakonec o konečném bronzovém umístění. Dík patří všem hráčům za předvedené výkony i za výbornou atmosféru v průběhu turnaje, které nám umožnily ukázat, že v kopané patříme stále ke špičce v okrese.

Konečné pořadí:
1. Kostelec nad Orlicí
2. Vamberk
3. Častolovice
4. Solnice
5. - 8. nepostupující týmy ze skupin

zveřejnil: Miloš Petráš (17.dubna 2007)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

4.4. - V rychnovském Déčku proběhlo okresní kolo fyzikální olympiády. Mezi žáky osmých tříd v kategorii F obsadil Ondřej Skýba (8.A) druhé místo a na místě třetím skončil Dominik Málek (8.A). Mezi deváťáky v kategorii E se vedlo podobně jejich spolužákům. Druhé místo obsadil velmi těsně Petr Zemánek (9.B) a třetí byl Jirka Šimerda (9.B). I když fyzikální olympiáda nepatří na okrese mezi nejnavštěvovanější, dosažené výsledky jsou velmi pěkné.
        
Blahopřejeme.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (12.dubna 2007)

NAHORU


ZIMNÍ PĚTIBOJ

24.3. a 1.4. - V Hradci Králové se 24. 3. 2007 konalo regionální kolo v zimním pětiboji – skok z místa, hod na koš, člunkový běh, šplh – tyč, skok přes švihadlo – 1 minutu. V regionálním kole se nejlépe umístili Richard Vítek a Petr Duzbaba. Diplom a medaile si můžete prohlédnout.
    
    
Zástupci jednotlivých kategorií se zúčastnili spolu s Hradcem Králové, Jičínem, Náchodem a Trutnovem dalšího klání v neděli 1. 4. 2007, které se uskutečnilo v Hořicích. Z našeho okresu soutěžilo 46 dětí.

Zde jsou výsledky:
Mladší žáci I.
R. Vítek 6. místo - 24 chlapců M. Křepinský 11. místo – 24 chlapců

Mladší zákyně I.
B. Kropáčková 14. místo – 21 děvčat

Mladší žáci II.
P. Duzbaba 8. místo – 25 chlapců

Mladší žákyně II.
M. Lakomá 7. místo – 27 děvčat

Starší žáci I.
T. Novák 5. místo – 22 chlapců M. Štěpánek 8. místo – 22 chlapců

Starší žáci II.
M. Brandejs 5. místo – 11 chlapců

Zúčastnili se i chlapci, kteří pravidelně nenavštěvují kroužek atletiky, což samozřejmě CHVÁLÍME. JEN JE ZARÁŽEJÍCÍ, ŽE ANI JEDNA KATEGORIE STARŠÍCH DĚVČAT NEBYLA ZASTOUPENA. Ročník 91, 92, 93, 94 a 95. Asi pohyb není jejich koníčkem. S výsledky mohou být všichni spokojeni, a věříme, že příští rok budeme mít zastoupení ve všech kategoriích.

zveřejnil: Výbor TJ Sokol Častolovice (12.dubna 2007)

NAHORU

BŘEZEN


Přebory ČR ve střelbě

31.3. - Střelec Aleš Poláček (4.A) se zúčastnil přeborů republiky AVZO TSČ a se stejným nástřelem jako vítěz své věkové kategorie obsadil velmi pěkné druhé místo. (AVZO TSČ- Asociace víceúčelových základních organizací technických sportů a činností) Přebory proběhly v tělocvičně ZŠ Hanušovice a této celorepublikové střelecké akce se zúčastnilo 140 sportovců všech věkových kategorií v pěti vzduchovkových a šesti puškových disciplínách.

    

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (12.dubna 2007)

NAHORU


SBĚR STARÉHO PAPÍRU

27.3. - Proběhl sběr starého papíru a žáci vybraných tříd pomohli při jeho sběru. Z výtěžku této akce budou financovány některé aktivity SRPDŠ při zdejší základní škole.

Děkujeme všem, kteří nám přispěli.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (2.dubna 2007)

NAHORU


ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA - OKRESNÍ KOLO

21.3. - Naše škola se zúčastnila jako každoročně okresního kola v zeměpisné olympiádě. Ze školního kola postoupili v kategorii B /7. třídy/ - Adéla Hepnarová a Dan Beneš a v kategorii C /8. třídy/ - Matěj Urbánek a Ondra Skýba.

Ve velké konkurenci jsme získali výborné 1. místo v kategorii C zásluhou Matěje Urbánka a v kategorii B se Dan Beneš umístil na krásném 3. místě.

Děkuji všem žákům za účast ve školním i okresním kole zeměpisné olympiády. A Matějovi Urbánkovi blahopřeji za postup do krajského kola v Hradci Králové 18.4.2007!

 

výsledková listina
 

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková  (28.března 2007)

NAHORU


Matěj Štěpánek - Vicemistr České republiky ve hře na Full swing golf simulátorech pro rok 2007

17. a 18.3. - Dne 17. a 18. 3. se v Liberci konalo již 6. mistrovství ČR v golfové hře na FSG simulátorech.

V celorepublikové konkurenci se Matěj umístil na druhém místě, když o svém úspěchu rozhodl až ve druhém kole na osmnácté jamce. Proměnil svůj poslední pat na jamce s parem 5, tím se posunul ze třetího místa na konečné druhé místo v kategorii mladších žáků do 12 let.

Gratulujeme !

výsledková listina

článek na www.cgf.cz

Marek Štěpánek 7.B (21.března 2007)

NAHORU


NEJŠIKOVNĚJŠÍ POUTNÍK WEBU

8.3. - Ve čtvrtek odpoledne proběhla na naší škole netradiční soutěž - "Nejšikovnější poutník webu", která měla ukázat, že internet je dnes již úplně běžnou součástí našeho života. Jednalo se o první pokus, jak si změřit svoje dovednosti ve vyhledávání informací s využitím internetu. Soutěžního klání se zúčastnilo čtrnáct dvojic žáků druhého stupně, které v omezeném časovém limitu hledaly odpovědi na zadané otázky z nejrůznějších oblastí.

A tak dvojice hledaly fermentaci, zoologické zahrady, nositele Nobelovy ceny, Macochu, památník Karla Čapka, kdo byl první popraven na Staroměstském náměstí roku 1621, kolik dětí měl J.S. Bach, kolik členů má hudební skupina Divokej Bill nebo jakou hodnotu má světový rekord v hodu oštěpem. Někdy bylo vyhledávání krátkou a jednoduchou epizodou, ale někdy se soutěžící řádně zapotili a něco také nenalezli. No i strategie hrála důležitou roli.

Všem soutěžícím patří velký obdiv za to, jak se vypořádali s úkoly, které jim "nastražili" garanti jednotlivých oblastí. Vyučujícím patří poděkování za ochotu, s  níž se podíleli na přípravě soutěže. A pro všechny ostatní - nejen březen je měsícem internetu!

více fotografií zde

       

H S P body pořadí
Hrubý - Vondráček 15 8 10 33 1.
Trejtnar - Beneš 8 12 9 29 2.
Sedláčková - Kopecká 7 11 6 24 3.
Junek - Přikryl 6 10 8 24 4.
Mertová - Bártová 8 9 5 22 5.
Šmídová - Karásková 9 6 7 22 6.
Dostálová - Žižková 7 8 7 22 7.
Keslová - Vogelová 3 10 8 21 8.
Novák - Smola 6 9 6 21 9.
Beranová - Vašatová 5 9 2 16 10.
Pápay - Bureš 3 4 7 14 11.
Kubesa - Stacho 4 4 3 11 12.
Kuchyňa - Růžička 3 2 5 10 13.
Izák - Kovář 2 4 2 8 14.

vysvětlivky: H - humanitní oblast, S - společenskovědní oblast, P - přírodovědná oblast
O pořadí při shodnosti bodů rozhodl vyšší počet bodů v libovolné oblasti.


 

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (18.března 2007)

NAHORU

ÚNOR


PIRÁTSKÝ TÝDEN

19.-23.2. - Baruška z 2.A dostala jednou při hodině čtení nápad:“ Pojďme si zahrát na piráty!“

A jak to vymyslela, tak se i stalo. Na tuto hru jsme se připravovali s nadšením již v pátek při pracovních činnostech, kdy jsme ve skupinové práci sestavili mapu naší plavby. Jednotlivé ostrovy si děti nejen samy vyrobily, ale také pojmenovaly podle vlastní fantazie. A plavba mohla začít!

Děti v pondělí přišly do školy oblečeny v pirátském a netrpělivě čekaly, co je čeká. Kdo si myslel, že piráti se snad neučí, velice se mýlil! Pirátská loď v pondělí vyplula z prvního ostrova, ale děti si nejprve splněním svých povinností musely vytvořit zásoby na cestu. Za každou správně vykonanou práci byl pirát vždy odměněn zlatým penízkem, který si skupinky lepily na své pirátské listiny. V úterý výprava narazila na korálový ostrov a odměnou se staly pravé perly. Středa se stala přímo dramatem: narazili jsme na anglické lodě a jedinou naší záchranou byly vodní bomby, které děti získávaly za odvedenou práci. Vítězství bylo naše! Poničenou loď jsme opravili v hodině pracovních činností. Ve čtvrtek k nám v lahvi připlula zakódovaná zpráva o trosečníkovi, kterou jsme při naší znalosti abecedy lehce vyluštili. Odměnou za školní práci byly útržky dopisu, který žáci poslední hodinu složili a zachránili tím trosečníka.

A co pátek? Všichni se těšili na poklad! A jestli jsme ho našli? Zeptejte se druháků!

 
více fotografií zde
 

zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (2.března 2007)

NAHORU


OLYMPIÁDA V ANGLICKÉM JAZYCE

21.2. - Dne 21. února se v Domě dětí a mládeže v Rychnově nad Kněžnou konala Olympiáda v anglickém jazyce, které se zúčastnili 2 žáci naší školy. Olympiáda se skládala ze dvou částí – z poslechové části a z ústní části na daná témata. Účastnilo se celkem 14 žáků ze 7 různých škol. Oba dva naši žáci, Kateřina Šedová z 9.B a Matěj Urbánek z 8.A předvedli výborný výkon – však se také umístili na krásném 4. a 5. místě! Oběma srdečně gratulujeme a přejeme více takových úspěchů!!

 

výsledková listina
 

zveřejnila: Mgr. Stanislava Dostálová (2.března 2007)

NAHORU


PLES ŠKOLY

16.2. - Dne 16. února 2007 v sále U Lva proběhl rodičovský ples ve spolupráci se základní školou. Pěkné předtančení si ve vlastní choreografii připravila děvčata z devátých tříd a svým velmi pěkným vystoupením zpestřila průběh plesu. Děkujeme všem sponzorům a rodičům, kteří přispěli do bohaté tomboly. Výtěžek plesu bude použit na volnočasové aktivity dětí.

► více fotografií

 

zveřejnilo: vedení školy (21.února 2007)

NAHORU


VALENTÝNSKÝ DEn

14.2. - Na den svatého Valentýna vyhlásil školní parlament pro všechny žáky i učitele „Společenský den“ a „Valentýnskou poštu“. Protože vloni se posílání a rozdávání Valentýnek setkalo s dobrým ohlasem, chtěli jsme, aby tento den byl nějak výjimečný. V den svatého Valentýna přišli skoro všichni žáci ustrojeni do společenského oděvu. Podmínkou bylo vydržet tak celé vyučování. Opravdu se bylo na co dívat. Do budoucna bychom chtěli v podobných tématických dnech pokračovat. Co bude příště? Nechte se překvapit.


► více fotografií

SPOLEČNSKÝ DEN – VYHLÁŠENÍ
     
1. MÍSTO 5.A 100,00%
  5.B 100,00%
  9.A 100,00%
4.MÍSTO 7.B 93,75%
5.MÍSTO 4.A 86,70%
6.MÍSTO 7.A 80,00%
7.MÍSTO 6.A 78,60%
8.MÍSTO 3.A 73,00%
9.MÍSTO 9.B 63,20%
10.MÍSTO 8.B 56,00%
11.MÍSTO 8.A 54,20%
12.MÍSTO 1.A 52,60%
13.MÍSTO 2.A 29.40%
 

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (21.února 2007)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY V NĚMECKÉM JAZYCE

7.2. - 7.2.2007 proběhlo v DDM v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo Olympiády v německém jazyce. Z naší školy se této soutěže zúčastnily 2 žákyně: Barbora Jansová z VIII.A ( byla nejmladší účastnicí) a Dana Veiserová z IX.A. Soutěžilo se v poslechu německého textu, který byl letos z prostředí "Úřadu pro cizince" a určitě nebyl pro žáky jednoduchý. Dále si soutěžící vybírali ze sedmi konverzačních témat a na závěr bez přípravy popisovali obrázek a konverzovali s porotou.

Dana Veiserová zúročila loňské zkušenosti a obsadila krásné druhé místo. I když Barbora Jansová nestála na stupních vítězů, rozhodně se neztratila. Zaujala porotu svým vyprávěním o volném čase. Soutěžní prostředí si vlastně tak trochu osahávala. Jako jediná z letošních soutěžících navštěvuje 8.ročník a už se těší na příští rok, aby jako "zkušená deváťačka" obsadila 1.místo. Barčo, držíme ti palce!

 

výsledková listina
 

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (16.února 2007)

NAHORU


ZÁPIS DO 1.TŘÍDY

6.2. - Zcela netradičně se letos 6. února 2007 uskutečnil zápis do 1. třídy. Po loňských zkušenostech jsme zvolili opět pohádkovou cestu. Děti se setkaly s Jeníčkem a Mařenkou, čarodějnicemi, Křemílkem i Vochomůrkou, princeznami, klauny i pohádkou „O třech prasátkách“. Na všech stanovištích se plnily různě těžké úkoly. Je nutné ocenit obětavou pomoc žáků 9., 8. i 7. tříd, bez kterých by takto náročnou akci nešlo zorganizovat. Doufáme, že se dětem i rodičům ve škole líbilo.

► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (21.února 2007)

NAHORU

LEDEN


LYŽAŘSKÝ KURZ V BARTOŠOVICÍCH

27.1.-3.2. - Při letošním průběhu zimy se může zdát konání lyžařského kurzu utopií, ale nám se to povedlo. Těsně před odjezdem nachumelilo, a tak jediným rizikem byl útok chřipky nejen na lyžaře. Nejčernější předpoklady se nevyplnily a my strávili zimní týden v Bartošovicích v Orlických horách. Tři dny jsme pilovali lyžování na svahu přímo u hotelu, a pak jsme za lepším vyrazili do Říček. Nová čtyřsedačková lanovka, skvěle upravené sjezdovky, příznivé počasí a velká chuť lyžovat nám zpříjemnilo druhou polovinu kurzu. Páteční závody a večerní diskotéka daly tušit, že týden bez školy končí a návrat do lavic nebude jednoduchý. A věřte, že nebyl!           ► více fotografií

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (12.února 2007)

NAHORU

PROSINEC


VÁNOČNÍ BESÍDKY JINAK

22.12. - Dne 22.12. 2007 jsme uspořádali místo tradičních Vánočních besídek v jednotlivých třídách novinku v podobě Vánoční diskotéky. Kromě tance jako zpestření programu jsme zařadili i netradiční soutěže. A kdo nechtěl? Ten si mohl vybrat jiný doprovodný program např.deskové a stolní hry, karetní hry, shlédnutí DVD projekce nebo navštívit počítačovou učebnu.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (17.ledna 2007)

NAHORU


DATEL JUNIOR

21.12. - Těsně před Vánocemi, 21. prosince 2006, se v prostorách Obchodní Akademie T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí konala soutěž v psaní na PC - Datel Junior. Účastnily se jí žákyně osmých a devátých tříd a byly velmi úspěšné. V kategorii osmých tříd se na 2. místě umístila Dominika Keslová z 8.B. Tereza Vojtíšková z 9.B obsadila 1. místo v kategorii devátých tříd. Obě obdržely pěkné ceny a diplom. Všechny žákyně měly také možnost prohlédnout si učebny, několik počítačových učeben, tělocvičnu a posilovnu. V aule shlédly na tzv. smart boardu fotografie z různých akcí školy a dozvěděly se o škole mnoho zajímavých informací. Oběma děvčatům srdečně gratulujeme!!

výsledky 8.tř | výsledky 9.tř

zveřejnila: Mgr. Stanislava Dostálová (22.prosince 2006)

NAHORU


VÁNOČNÍ POHÁDKOVÁ CESTA

20.12. - Dne 20. 12. 2007 připravili žáci 9. tříd pro své mladší spolužáky z 1. až 3. ročníku tradiční „Pohádkovou cestu“. Škola se tak na krátký čas proměnila v pohádku, kde jsme se mohli setkat s třemi prasátky, vodníky, vílami, čarodějnicemi, Křemílkem a Vochomůrkou,... . Žáci 4. a 5. ročníku ukázali své vědomosti a šikovnost v „Čarodějově kouzelnickém kvízu“.

► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (17.ledna 2007)

NAHORU


VÁNOČNÍ KONCERT

19.12. - V předvánočním shonu byl úterní podvečer příjemným zastavením a možností shlédnout některé žáky naší školy i mimo školní lavice. A zážitek to bezesporu byl! V sále U Lva vystoupili na vánočním koncertu dětský sbor Hlásek Častolovice, dívčí část komorního sboru Regina, na zobcovou flétnu zahráli Veronika Hojná a Péťa Kutil, na trubku hrál Honza Charvát a na závěr zpíval dětský sbor Kvítek ZUŠ F.I. Tůmy z Kostelce nad Orlicí pod vedením sbormistryně Dagmar Dytrtové s klavírním doprovodem Tetyany Peškové.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (22.prosince 2006)

NAHORU


ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘEštědrovečerní tabule

13.12. - Ve středu 13.12. se děvčata ze 7. ročníku těšila na štědrovečerní večeři. Vlastně to byla zkouška při vaření. Čekal nás chutný jídelníček. Bramborový salát, klobása, řízek a pohár.

Začaly jsme vařením pudingu. Po celé kuchyni to začalo vonět. Protože jsme byly nedočkavé, začaly jsme ujídat. Příprava bramborového salátu netrvala dlouho a obalení řízků nám šlo od ruky. Při smažení klobás a řízků jsme si slavnostně prostřely stůl, zapálily svíčky a pustily koledy. Vánoce mohly začít. Sliby se nám splnily a těšily jsme se na chutné jídlo. A chutné opravdu bylo. Většina z nás se výborně najedla a bylo nám líto uklidit náš krásně vyzdobený stůl, proto jsme si ještě chvíli povídaly a připomněly si, jaké je to krásné večeřet na Štědrý den.

zveřejnila: Darie Micherová (17.prosince 2006)

NAHORU


NEVŠEDNÍ DEN V 5.A
čertík ze sušených švestekMikuláš v 5.A

5.12. - Žáci 5.A se proměnili v nezbedné čertíky, usměvavé andílky a rozvážné Mikuláše. Všichni natěšení a skvěle naladění jsme si tento den přišli do školy užít. Zvoněním zvonečků a chrastěním řetězů jsme začali vyučování, kde jsme při matematice plnili čertovskou listinu se zapeklitými úkoly a v českém jazyce pak andělskou listinu.
Také jsme si vyrobili čertíky ze sušených švestek a jablíčka. Navštívili jsme děti z ostatních tříd 1.stupně a s druháky jsme si společně i zazpívali.
Sladkou nadílku společně s "Pekelskou listinou hříchů" nám do třídy přinesl Mikuláš, anděl a čerti z jiného pekla. Celý den jsme si opravdu skvěle užili. Velké díky patří i šikovným maminkám a tatínkům, kteří nám pomohli s kostýmy.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (12.prosince 2006)

NAHORU


MIKULÁŠ VE školeMikulášská nadílka

5.12. - Již od prvního zvonění se po školních chodbách rozléhalo drnčení řetězů a cinkání zvonečků, napětí a očekávání se odráželo z každých dětských očí. Příjemné setkání s bytostmi z říše pohádek si za své vzali žáci z devátého ročníku. Postupně navštívili všechny třídy a obdarovali mladší spolužáky z prvního stupně. Chcete-li nahlédnout, více najdete zde.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (11.prosince 2006)

NAHORU

LISTOPAD


VÝUKOVÝ PROJEKT INDONÉSIE

27.11. - Dne 27. 11. 2006 se žáci 6.- 8. tříd zúčastnili výjimečného výukového projektu . Tento unikátní program pořádá agentura MediaPro z Náchoda. Celý projekt má název „Planeta Země 3000“ a seznamuje žáky zajímavou formou s různými zeměpisnými oblastmi. Vloni jsme shlédli Afriku, letos Indonésii a v příštím roce na nás čeká Austrálie. Zajímá Vás to a chcete vědět víc? www.palnetazeme3000.cz Tato internetová stránka vám poskytne všechny informace včetně úspěšných remixů a videí z Afriky i Indonésie.

zveřejnila: Mgr. Iva  Bořková (6.prosince 2006)

NAHORU


OBJEV ROKU 2006 - MAREK ŠTĚPÁNEK

24.11. - Již po jedenácté se čeští golfisté a jejich hosté sešli na svém večeru v pražském kině Blaník. Každoroční Večer je vítanou příležitostí poklidného setkání golfistů z různých klubů a krajů republiky, kteří se jinak setkají pouze při turnajích a soutěžích. Golfisté zhodnotí uplynulou sezónu, podívají se na filmy z průběhu sezóny, ocení své nejlepší a posedí s přáteli v prostorách Blaníku. Večerem provázel Milan Lasica. Večer se uskutečnil 24. listopadu, ve spolupráci s exkluzivním mediálním a marketingovým partnerem ČGF, agenturou Medea Kultur.


Golfisté shlédli celkem tři filmy: tradiční film Český amatérský golf 2006 je ohlédnutí za sezónou. Federace jej natáčí v průběhu roku. Zachycuje všechny významné události soutěžní sezóny, průběh nejvyšší soutěže jednotlivců, všechna mistrovství a vrcholné dětské soutěže. Druhý film informoval o akci Týden mezinárodního golfu v Praze, které se účastnili hvězdy jako jsou Hank Haney, osobní ternér Tigera Woodse, Costantino Rocca, Fanny Sunneson a další. Poslední film, který diváci mohli shlédnout, informoval o úspěšném průběhu Mistrovství světa v Jihoafrické republice, kde naše ženy získaly historicky nejlepší umístění a naši muži potvrdili svoji pozici ve světovém amatérském golfu.

Byla předána ocenění nejlepším hráčům v mnoha kategoriích. Golfistou a golfistkou roku byli vyhlášeni Miroslav Holub a Zuzana Mašínová. Do síně slávy České golfové federace letos nevstoupila žádná osobnost českého golfu. Po shlédnutí filmů a předání cen následovala společenská část večera s rautem.

Objev roku v kategorii do 12 let
Františka Friedrich z Maria Theresia GC z 54 na HCP 20,3
Marek Štěpánek z Nová Amerika Country Club BEZ na HCP 16.2

Marek Štěpánek, 7.B (4.prosince 2006)

NAHORU


FLORBALOVÁ KVALIFIKACE 6. a 7.tříd

24.11. - V pátek 24.11.2006 se chlapci 6. a 7. tříd zúčastnili kvalifikace pro Okresní přebor ve florbale. Kvalifikace se konala v tělocvičně SZŠ v Kostelci nad Orlicí. Tým ve složení D. Trejtnar, M. Podolský, D. Beneš, T. Zahálka, T. Vilímek, T. Pecháček, R. Čepelka, T. Novák, M. Štěpánek, V. Jarkovský, O. Kuchyňa, D. Bureš, F. Izák a L.Papay byl i přes nedostatečnou přípravu a malou sehranost odhodlán bojovat o postup. K tomu stačilo obsadit 2. místo.


První zápas ale naznačil, že toto umístění bude spíše z kategorie snů. Prohráli jsme 3:5 s mužstvem z Rychnova nad Kněžnou. V podobném duchu se odvíjel i zápas s Javornicí. Prohra 1:3 nás připravila téměř o všechny šance na úspěch. Jiskřička naděje svitla po třetím zápase, kdy jsme hladce zvítězili 3:0 nad Vamberkem. Čekal nás ale nelehký úkol – porazit silný Kostelec nad Orlicí. Tudy vedla jediná cesta k postupu. Zázrak se však nekonal a porážka 1:7 ukázala jasné rezervy našeho týmu.

zveřejnila: Andrea Čestická (4.prosince 2006)

NAHORU


ZDRAVOTNÍ SEMINÁŘ

24.11. - V pátek 24.11.2006 si mohli mladí zdravotníci na půdě naší základní školy předat své zkušenosti a dovednosti z oblasti poskytování první pomoci.

Studijní středisko ČČK připravilo vzdělávací program, se kterým zavítal i k nám do školy. Navštívila nás zdravotní sestra RZS p. Lepková, pracovnice ČČK p. Rohrová a děvčata z dobrušského Gymnázia, která se první pomoci věnují už spoustu let.

Spolu s našimi zdravotnicemi se přijeli poučit a podělit se o své zkušenosti i zdravotníci z Doudleb nad Orlicí. Po školení mladých zdravotníků pokračoval program vzdělávacím seminářem pro žáky osmých a devátých tříd. Nejprve si žáci vyslechli poutavou přednášku p. Lepkové. Dozvěděli se, jak se zachovat při poskytování pomoci druhému, co dělat při zástavě dechu, krevního oběhu nebo při poruchách vědomí. Dále si žáci mohli prakticky vyzkoušet na figuríně umělé dýchání a masáž srdce. Také se naučili, jak ošetřit krvácení, jak si poradit s poraněním pohybového aparátu – podvrtnutí, vykloubení a zlomeniny.

Věřím, že dnešní odpoledne přineslo našim žákům mnoho potřebných informací. Vždyť včasně a kvalitně provedená laická první pomoc dává raněnému šanci a naději na přežití.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (28.listopadu 2006)

NAHORU


VÍTE, ŽE ...Přijetí u ministra dopravy

16.11. - Naše děti, Klára Prchlíková, Kateřina Nováková, Lukáš Pápay, Filip Izák spolu se svou trenérkou Alenou Zvěřinovou a ředitelem školy Mgr.Jiřím Kalouskem byly přijaty dne 16.11.2006 ministrem dopravy Alešem Řebíčkem v Praze na Ministerstvu dopravy ČR? Pan ministr poděkoval tomuto družstvu, které reprezentovalo Českou republiku na mistrovství Evropy v Bělehradě a získalo zlaté medaile a titul mistra Evropy, a popřál dětem mnoho dalších úspěchů v soutěži mladých cyklistů.

Děti si vyzkoušely, jak se sedí v křesle pana ministra, prohlédly si jeho kancelář a nahlédly ve zkratce do pracovního shonu ministerstva dopravy.

Součástí návštěvy byla také prohlídka ÚAMK Praha, kde naši mistři Evropy viděli, jak funguje tísňová linka dispečinku ÚAMK, která pomáhá motoristům v naší republice a v zahraničí. Prezident ÚAMK p.Vaníček předal dětem drobné dárky a poděkoval za vynikající reprezentaci s přáním dalšího úspěchu v následujících letech.

Odpolední program byl zpestřen prohlídkou pražské zoologické zahrady.
 

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (20.listopadu 2006)

NAHORU


VÝLET DO PRAHY

9.11. - Dne 9.11.2006 jsme se vypravili na exkurzi do našeho hlavního města – Prahy. Jeli jsme jen my, žáci 9.ročníku, s paní učitelkou Bořkovou a Micherovou. Ráno jsme museli vstávat o trochu dříve (na některých to bylo hodně vidět) než vstáváme do školy. Již ve čtvrt na sedm jsme se všichni hrnuli do rychlíku, který jel až do Prahy. Protože s námi cestovaly ještě dvě třídy z jiných škol, ze začátku byl vlak hodně nabitý. Ale za chvíli se vlak celkem vyprázdnil a všichni si mohli sednout. Vzali jsme s sebou foťák, a tak jsme fotili a fotili.

Cesta celkem rychle uběhla a v devět hodin jsme se již rozhlíželi po pražském Hlavním nádraží a po chvíli chůze i po Václavském náměstí. Dorazili jsme až k metru a jeli do obchodního centra Flora, kde měl nastat očekávaný bod našeho programu (alespoň pro nás) 3D kino IMAX, jediné v republice. Všichni jsme v očekávání vstoupili do sálu. Zhlédli jsme dokument o zvířatech, která můžeme vidět jen v safari. Někdo byl nadšený,někdo trochu zklamaný, ale všichni jsme se shodli, že se nám to celkem líbilo.

Potom jsme se vrátili metrem k Národnímu muzeu a ještě před jeho návštěvou jsme dostali rozchod po Václavském náměstí. Holky zamířily k obchodům s oblečením, kluky byste potkali spíše ve ,,FAST FOODECH'' :-). Po rozchodu jsme se odebrali do Národního muzea, kde někteří z nás ještě nebyli. Tam jsme šli hlavně ze studijních důvodů, neboť v přírodopisu právě probíráme mineralogii a kde jinde bychom hledali větší sbírky než v NM. Jsou prý největší na světě. Některé z nás to nezajímalo, ale byla to velmi pěkná a naučná podívaná na všechny ty kameny a drahokamy. Samozřejmě, že pak jsme si mohli prohlédnout celé NM a měli jsme velké štěstí,protože zde byla rozsáhlá výstava pravěku s nejcennější soškou - Věstonickou Venuší. Po návštěvě NM jsme pospíchali na vlak, který jsme stihli tak tak.

Na spojení zpět jsme již neměli takové štěstí, neboť jsme museli dvakrát přestupovat. Konec našeho výletu se rychle chýlil ke konci a o půl šesté si dojíždějící žáci volali domů pro odvoz z Častolovic. Všem se výlet moc líbil a s radostí jsme oželili čtvrteční odpolední vyučování.

Kateřina Šedová a Klára Beránková 9.B (29.listopadu 2006)

NAHORU


SVÁTEK DUCHŮ V 5.A

2.11. - Ve čtvrtek 2.11.2006 se 5.A proměnila ve třídu čar a kouzel. Všichni jsme se převlékli do kostýmů. Někteří do strašidelných, jiní do kouzelnických. Den kouzel mohl začít. Nejprve jsme si zapálili vydlabané dýně a připravili jsme si magickou kartu, do které jsme zapisovali výsledky tajemných úkolů. Za každý správně vyřešený úkol jsme sbírali malé papírové duchy, které jsme pak na konci celého dne převedli na pěkné známky do žákovských knížek. Byl to super den.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (28.listopadu 2006)

NAHORU

 

ŘÍJEN


Carmina v naší škole

9.10. - V pondělí 9.10. 2006 měli žáci naší školy možnost poslechnout si rychnovský dětský sbor Carmina. Ten si pro ně připravil pořad Masopust – což byla směs písní, tanců a zvyků z Rychnovska.Vše vyvrcholilo dětskou operou Jana Málka Vepřové hody aneb Potrestaná lakota. Byl to opravdu hezký zážitek.
 

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (12.října 2006)

NAHORU


Oblastní soutěž mladých cyklistů pro 5. ročník

5.10. - V Rychnově nad Kněžnou se konalo oblastní kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů pro žáky 5. ročníků. Základní škola Častolovice měla v této soutěži postavena dvě družstva. Tentokrát byla družstva opravdu vyrovnaná, rozhodoval mezi nimi minimální počet bodů. Postup na bednu našemu prvnímu družstvu utekl o pouhé dva body, získalo tedy 4. místo. Družstvo bojovalo ve složení:
     Dobiášová Tereza
     Bečková Nikola
     Charvát Jan
     Fabián Dominik

Druhé družstvo obsadilo 7. místo v sestavě:
     Koďousková Dominika
     Tichá Nikola
     Brandejs Jan
     Hudousek Marek

Vítězství patřilo domácím – dětem ze Základní školy Masarykova ul., kterým gratulujeme. Pochvala v boji o absolutního vítěze soutěže patří Nikole Tiché, která dokázala zúročit své dovednosti a získala mezi děvčaty titul absolutní vítězky s počtem 34 trestných bodů. Mezi chlapci absolutní vítězství vybojoval Jaroslav Dlask ze ZŠ Javorníce s počtem 15 trestnými body.

Přejeme hodně úspěchů v dalších soutěžích.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (10.října 2006)

NAHORU

ZÁŘÍ


EXKURZE DO HVĚZDÁRNY A PLANETÁRIAHvězdárna a planetárium Hradec Králové

26.9. - 26. 9. 2006 jsme se společně my páťáci (5.A a 5.B) vydali na exkurzi do hvězdárny a planetária do Hradce Králové. Už při příjezdu nás uchvátilo krásné místo, které bylo pro stavbu hvězdárny zvoleno – na hřebenu mezi Zámečkem a Novým Hradcem Králové, odkud se nám otevřel nádherný pohled na západ do polabské nížiny. Ve hvězdárně nás přivítal milý průvodce, který nás provázel celým programem. Program začínal v kinosále projekci filmu „Sluneční soustava“, film byl doplněn o nové poznatky a snímky pořízené kosmickými sondami. V planetáriu jsme byli okouzleni hvězdami a souhvězdími. Při stoupání ke kopuli s dalekohledem jsme shlédli pokus s Foucaltovým kyvadlem a přesvědčili jsme se o otáčení Země. Součástí pořadu bylo i rozebrání příčin střídání dne a noci, ročních období a fází Měsíce. Průvodce nás navíc provedl částí Planetární stezky, která začíná přímo u hvězdárny, kde se nachází model Slunce o průměru 1,4m. Asi po 150 metrech jsme „narazili“ na maličkou Zemi - 13 mm malou kuličku. Nejvzdálenějším tělesem je Pluto, které je umístěno u lesního hřbitova, ale tam jsme až nedošli.
Exkurzi jsme spojili s návštěvou Obřího akvária, které se nachází v samém centru Hradce Králové. Akvárium nám nabídlo bezprostřední kontakt s tropickou přírodou, deštným pralesem a podvodním životem Jižní a Střední Ameriky. Pohled ze dna tůně umožňuje tunel z akrylátového skla speciálně dovezený až z Japonska. Žije zde na 40 druhů ryb v celkovém počtu 500 kusů. Zaujal nás celkový objem akvária, který činí 130 000 l vody, což znamená hmotnost 130 tun. Také jsme shlédli videoprojekci přírodních krás na obří obrazovce v „Projekci u rejnoka.“
Exkurze se nám moc líbila, dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací a už teď se těšíme na další.
 

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková a Mgr. Šárka Dolečková (18.října 2006)


Začínající cyklisté úspěšně vykročili do nového boje o úspěchydružstva mladých cyklistů soutěžící v Náchodě

20.a 25.9. - Dne 20.9.2006 se žáci 5. tříd a zúčastnili dopravních soutěže pro 3. – 8. ročník v Týništi nad Orlicí, aby završili svoje vědomosti, které nabyli ve 4. třídě.Jejich start dopadl na jedničku a obsadili všechna hodnotící místa.
1. místo: David Janeček
2. místo: Eva Peroutková
3. místo: Marta Bělková


starší mladí cyklisté (6. ročník):
1. místo: Filip Izák
2. místo: Lukáš Pápay
3. místo: Markéta Martincová

7. – 8.ročník
1.místo: Zuzana Tejkalová
2. místo: Kristýna Šírová
3. místo: Adéla Hepnarová

Další úspěch děti z 5. tříd zaznamenaly dne 25.9.2006 na dětském dopravním hřišti v Náchodě, kde přijaly pozvání a zúčastnily se soutěže o Pohár starostů. Naše děti sice jely mimo soutěž, ale obsadily by 1. místo, 3. místo, a 4.místo z 27 družstev.
 

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (27.září 2006)

NAHORU


MLADÍ CYKLISTÉ ZÍSKALI NA MISTROVSTVÍ EVROPY V SRBSKU ZLATÉ MEDAILE

8.-11.9. - Častolovická škola zažívá další historický úspěch. V Srbsku na 21.Evropské dopravní soutěži vybojovali žáci titul mistra Evropy.


Cesta k tomuto úspěchu byla velmi složitá a všechny děti, které navštěvují dopravní výchovu se zasloužily, že se o naší škole v současné době velmi mluví.

Vše začalo v září 2003, kdy jsme po účasti na této mezinárodní soutěži v Portugalsku přivezli krásné 8. místo, v roce 2004 1. místo, v roce 2005 3. místo. Museli jsme postavit nová družstva a začít úplně od začátku.

Celý rok se 40 dětí poctivě učilo nejen teoretické testy, zdravovědu, ale hlavně jezdit na kole přes překážky a podle pravidel silničního provozu.V učebně dopravní výchovy jsme hráli různé hry, abychom si výuku zpestřili. V učebně informatiky jsme na počítači zase zkoušeli mnoho různých testů, chtěli jsme opravdu být nejlepší. Vybrat z tohoto počtu nejlepší závodníky je opravdu velmi těžké.

Po vítězství v základním kole, oblastním kole, krajském a republikovém kole byli vybráni do užšího výběru Klára Prchlíková, Kateřina Nováková, Markéta Martincová, Jan Vítek, Lukáš Pápay, Filip Izák, žáci 5. třídy.

Přípravu jsme vůbec nepodceňovali, neboť jsme věděli, že evropské soutěže se zúčastní jenom ti nejlepší z celé Evropy.

Začala tvrdá práce. Každé pondělí o prázdninách jsme se scházeli a těsně před závodem jsme pilně trénovali každý den na dětském dopravním hřišti v Častolovicích jízdu zručnosti.. Ve škole jsme pilovali teoretickou znalost křižovatek, vymýšleli jsme různé formy, protože jsme ze zkušenosti z mistrovství věděli, že znalosti v teorii rozhodnou. Děti se učily skládat obrázky z rozstříhaných kousků, cvičily postřeh, zapamatování různých situací na vozovce, vybíraly podle zadané otázky dopravní značky a trénovaly a trénovaly. K přípravě přistoupily velmi zodpovědně.

A tato práce se jim vyplatila a naše družstvo bylo nejlepší. Tvrdá příprava po celý rok vyvrcholila ve dnech 8. – 11.9.2006 v Bělehradě na 21.mistrovství Evropy mladých cyklistů = 21st FIA Evropean Traffic Education Contest Beograd, Serbia. Žáci základní školy ve složení Klára Prchlíková, Kateřina Nováková, Lukáš Pápay a Filip Izák získali zlaté medaile a příkladně reprezentovaly nejenom svou školu, obec ale i naši republiku. Poděkování patří nejenom dětem a obci Častolovice, ale i sponzorům, kteří přispěli finančními dary k hladkému průběhu soutěže a dobré reprezentaci naší země v zahraničí.

>>> BESIP


zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová, trenérka družstva (13.září 2006)

NAHORU


NÁVŠTĚVA POLSKÉ ŠKOLY

2.-3.9. - Vedení základní školy se 2. a 3. září zúčastnilo recipročního zájezdu častolovických fotbalistů v polské obci Przeworno. Návštěva byla zaměřena hlavně na jednání o případné budoucí spolupráci škol, prohlédli jsme si školní budovu a seznámili se s polským systémem školství, který je velmi blízký našemu. Pokud budeme v příštím roce úspěšní při získávání grantů, rádi bychom uspořádali výměnný zájezd pro učitele a žáky.

 fotbalové družstvo žáků z Častolovic     škola v obci Przeworno (Polsko)

►►► více fotografií

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (6.září 2006)

NAHORU


ALEŠ POLÁČEK MISTREM ČESKÉ REPUBLIKY

2.9. - Žák čtvrté třídy Aleš Poláček se stal Mistrem České republiky pro rok 2006 ve střelbě z malorážní pušky s puškohledem na mizivé cíle do 50 m. Aleš byl nejmladším účastníkem závodu a jeho nástřel byl rekordním ve své kategorii 428 b. ze 460 možných. V absolutním pořadí bez rozdílů kategorií skončil na pátém místě.

Gratulujeme!

     Aleš při střelbě     Diplom vítěze

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (2.září 2006)

NAHORU