Školní rok 2007 - 2008


ZÁŘÍ  |  ŘÍJEN  |  LISTOPAD  |  PROSINEC  |  LEDEN  |  ÚNOR  |  BŘEZEN  |  DUBEN  |  KVĚTEN  |  ČERVEN
 

ČERVEN


 VÍTĚZSTVÍ NA MISTROVSTVÍ REPUBLIKY V SOUTĚŽI MLADÝCH CYKLISTŮ

17.-19.6. Po vítězství v okresním a krajském kole v Soutěži mladých cyklistů si cyklisté z Častolovic vybojovali účast v republikovém finále v této soutěži ve dnech 17. – 19.6.2008 v Praze.

Cyklisté, ve složení Michaela Lakomá, Martina Podzimková, Rudolf Prchlík, Dominik Fabián /1. kategorie/ a Nikola Bečková, Adéla Hepnarová, Lukáš Pápay, Dominik Trejtnar /2. kategorie/, neměli lehkou úlohu, protože jeli obhajovat titul mistra republiky.

Po velmi krásném boji s cyklisty z celé republiky vybojovali 1. místo - v obou kategoriích a stali se mistry této těžké soutěži. Museli splnit na výbornou pravidla silničního provozu v teoretické a praktické části, obvazovat zraněné při dopravní nehodě a vynikajícím výkonem zdolali 15 různých překážek, které vyzkoušely zručnost cyklistů při jízdě na kole.

Svým vynikajícím výkonem si nejenom přivezli zlaté medaile, ale i krásná jízdní kola, protože Martina Podzimková, Dominik Fabián a Dominik Trejtnar se stali nejlepšími cyklisty ve své kategorii.
Mladší cyklisté budou v září reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy ve Slovinsku, kde v boji z 24 státy z celé Evropy se určitě neztratí a naváží na dobré výsledky svých kamarádů v minulých letech v této soutěži. /2003 – Portugalsko 8. místo, 2004 – Česká republika 1. místo, 2005 – Bosna a Hercegovina 3. místo, 2006 - Srbsko 1. místo, 2007 – Španělsko 2. místo/.

Chtěla bych touto cestou poděkovat všem dětem , které se zabývají touto činností, protože uspět v takové soutěži a ještě vyhrát je opravdu pěkně velká dřina, to mi věřte, Moc díky.

►►► výsledky

►►► více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (23.června 2008)

NAHORU


SETKÁNÍ VÍTĚZŮ OKRESNÍCH KOL SOUTĚŽÍ

18.6. Zcela výjimečného setkání se mohli zúčastnit dva naši žáci - Ondra Skýba a Tomáš Zahálka. Pozvánkou do hodovní síně Hotelu Havel byla "maličkost" - zvítězit v okresním kole vědomostních olympiád. Oběma se to podařilo a zastupovali naši školu jako vítězové okresního kola fyzikální olympiády kategorie E a F pro rok 2008.

Setkání se uskutečnilo za podpory Města Rychnova nad Kněžnou a Nadačního fondu F.M.Pelcla v Rychnově n.Kn.

Vítězové převzali z rukou starosty Města Rychnova n.Kn. Jiřího Rokla, vedoucí odboru školství Ludmily Cabalkové a ředitele Déčka DDM Mgr. Josefa Solára pamětní listy s tradiční keramickou sovičkou a medaile k 750. výročí založení města. Setkání a poděkování patřilo také pedagogům, kteří žáky na soutěže připravovali. Cílem je poděkování všem vítězům a učitelům za skvělou reprezentaci svých škol našeho regionu.

Příjemnou atmosféru v rámci programu doplnil pěvecký soubor X-tet, taneční pár z TK Sollanc Jana Bečvarovská a Tomáš Molcar s ukázkami latinsko-amerických tanců. Svým kytarovým přednesem přispěla také Zuzana Krassková z Déčka. Slavnostní setkání bylo zakončeno posezením a pohoštěním všech účastníků.

částečně převzato z Déčkoviny - DDM Rychnov n.Kn.

►►► více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (23.června 2008)

NAHORU


EXKURZE DO ŠKODA AUTO a.s. KVASINY

18.6. Ve středu 18.6. jsme navštívili s 33 žáky odloučené pracoviště firmy Škoda Auto a.s. Mladá Boleslav v Kvasinách. Prohlídky a zasvěceného výkladu se nám dostalo od pana Čtvrtečky.

Ukázal nám provoz svařovny i montáže obou vozů Superbu i Roomsteru. Myslím, že dětem i nám se exkurze velmi líbila. Děkujeme vedení závodu, že nám umožnilo prohlídku závodu v plném provozu.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (23.června 2008)

NAHORU


 KRAJSKÁ SOUTĚŽ V ATLETICE

8.6. Dne 8.6.2008 proběhl v Jičíně atletický čtyřboj žáků. Soutěžilo se v disciplínách:
běh na 50m,400m, hod míčkem, skok daleký

Petr Duzbaba, žák 5. třídy, zde získal 1. místo. Postupuje tak do krajského kola, které se koná ve dnech 25.-30.6.2008 v Olomouci.

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (17.června 2008)

NAHORU


HURÁ NA VÝLET!

5.6. Čtvrtek – 5.června 2008 – půl sedmé ráno. Sešli jsme se před školou: prvňáci, druháci, třeťáci, čtvrťáci a páťáci, plní očekávání, co všechno nás čeká. Nejvíce natěšení byli prvňáčci, není divu, vždyť to byl jejich první společný výlet.

Hned první překvapení nás čekalo při nástupu do autobusu, za volantem totiž seděla mladá usměvavá řidička. Ta nás odvezla až na Moravu ke Skalnímu mlýnu, kde na nás už čekal silniční vláček, který nás dopravil k Punkevním jeskyním. Prohlídka stála opravdu za to. Procházeli jsme chodbami s krápníkovou výzdobou až ke světoznámé propasti Macocha. Doslova nás ohromila! Hloubka propasti je 138,7 metrů. Fascinující jsou její půdorysné rozměry 174 x 76 metrů.

Další částí naší návštěvní trasy byla projížďka na motorových člunech po podzemní říčce Punkvě. Součástí plavby byla i prohlídka Masarykova dómu, který patří mezi nejkrásnější jeskynní prostory v Moravském krasu. Plavba byla skvělá, užívali jsme si to. Pravdou je, že jsme měli respekt z vody, jeskyní, prostoru, který nás obklopoval, zkrátka jsme z lodi nevystrčili ani prst. S údivem jsme pozorovali krásu kolem nás.

Sotva jsme vystoupili ze člunu, čekal nás další zážitek – výjezd lanovou dráhou k chatě Macocha, kde jsme se posilnili skvělým obědem. Z vyhlídky jsme se ještě jednou podívali na propast a vyrazili na „nákupy“. Obklopili jsme všechny obchůdky a stánky s dobrůtkami a suvenýry, abychom si přivezli nějakou malou památku na dnešní den.

Pak už jsme se vypravili na zpáteční cestu lanovkou a vláčkem zpět do Skalního mlýna k autobusu. V pořádku jsme dojeli k naší škole, kde na nás už čekali rodiče.

Výlet se nám vydařil, bylo to prima! Počasí nám přálo, všichni jsme měli dobrou náladu. Už teď se těšíme na další výlety.

SLÁVA NAZDAR VÝLETU!!!
 

►►► více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (12.června 2008)

NAHORU


ČASTOLOVICE SE NEZTRATILY A VYBOJOVALY POSTUP NA REPUBLIKOVÉ FINÁLE

3. - 4.6. Ve dnech 3. – 4.6.2008 probíhalo na DDH Rychnov nad Kněžnou krajské kolo dopravní soutěže mladých cyklistů a po výhře v okresním kole nás reprezentovala Základní škola a mateřská škola Častolovice.

1. kategorie (5. - 6. ročník): Lakomá Michaela
  Podzimková Martina
  Prchlík Rudolf
  Fabián Dominik
   
2.kategorie (6. - 8. ročník): Bečková Nikola
  Hepnarová Adéla
  Izák Filip
  Pápay Lukáš

Obě kategorie vybojovaly vynikajícím výkonem 1. místa a zajistily si postup na republikové finále, které se koná v Praze ve dnech 17. – 19. června 2008.

Absolutním vítězem v 1. kategorii se stala Martina Podzimková a Dominik Fabián, v 2. kategorii Nikola Bečková a Filip Izák.

1. kategorie:  
1. místo: ZŠ Častolovice 93 trestných bodů
2. místo: ZŠ Nová Paka 276 trestných bodů
3. místo: ZŠ Náchod 323 trestných bodů
4. místo: ZŠ Smiřice 323 trestných bodů
5. místo: ZŠ Úpice 373 trestných bodů
   
2. kategorie  
1. místo: ZŠ Častolovice 36 trestných bodů
2. místo: ZŠ Smiřice 117 trestných bodů
3. místo: ZŠ Velké Poříčí 214 trestných bodů
4. místo: ZŠ Mostek 233 trestných bodů
5. místo: ZŠ Nová Paka 280 trestných bodů
   
3. kategorie  
1. místo: ZŠ speciální Rychnov nad Kněžnou 400 trestných bodů
2. místo: ZŠ a Praktická dvůr Králové n. L. 411 trestných bodů
3. místo: Speciální škola Hradec Králové 719 trestných bodů
4. místo: ZŠ speciální Broumov 944 trestných bodů

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající reprezentaci školy a přeje všem mladým cyklistům do dalších bojů v této náročné soutěži mnoho úspěchů.

►►► výsledky

►►► více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (5.června 2008)

NAHORU

KVĚTEN


KRAJSKÉ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

16.5. Do krajského kola fyzikální olympiády kategorie E postoupili z naší školy Ondřej Skýba a Matěj Urbánek /oba z 9.A/. Soutěže se zúčastnil pouze Ondra, který získal v konkurenci 28 žáků výborné 9.- 11. místo.

Gratuluji mu k dosaženému úspěchu, děkuji za reprezentaci školy a přeji mu mnoho úspěchů v dalším studiu.

►►► výsledky

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (19.května 2008)

NAHORU


ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ VYBOJOVALI POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA

15.5. Mladí cyklisté dne 16.5.2008 vybojovali postup do krajského kola, které se uskuteční ve dnech 3.6. – 4.6.2008 na DDH Rychnov nad Kněžnou, areál Sněžné v Orlických horách.

Oblastního kola se zúčastnilo v 1. kategorii 14 smíšených družstev a v 2. kategorii 6 družstev.
Naše děti ve složení:
 

1. kategorie: Lakomá Michaela 5.ročník
  Podzimková Martina 6.ročník
  Prchlík Rudolf 5.ročník
  Fabián Dominik 6.ročník
     
2.kategorie: Bečková Nikola 6.ročník
  Hepnarová Adéla 8.ročník
  Izák Filip 7.ročník
  Trejtnar Dominik 8.ročník

Obsadili vynikající 1. místo a postoupili do krajského kola.

 

Absolutními vítězi se stali Podzimková Martina, která v celé soutěži získala 0 trestných bodů, Fabián Dominik, Izák Filip, Hepnarová Adéla.

Vedení školy blahopřejeme všem dětem a děkuje za vynikající reprezentaci školy a přeje další úspěchy v Soutěži mladých cyklistů.
Dík patří také všem dětem, které se podíleli na přípravě.

►►► Výsledková listina kategorie I.

►►► Výsledková listina kategorie II.

►►► více fotografií ze soutěže

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (16.května 2008)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO V MINIFOTBALE KATEGORIÍ H III A H IV

12. a 13.5. V pondělí 12. 5. a v úterý 13. 5. se konaly na umělém trávníku v Rychnově nad Kněžnou okresní kola v minifotbale. Jako první se představila kategorie HIV, tedy chlapci 8. a 9. ročníků. Náš tým hrál ve složení: brankář – Junek; obrana – Forejtek, Málek, Dvořák, Smola, Podolský; útok – Trejtnar, Přikryl, Cindr, Brandejs, Hejhal, Hrubý. V základní skupině jsme sehráli celkem 8 utkání a kvalitní výkony, spojené s dobrou střeleckou produktivitou, podporovanou jistou obranou a několikrát skvěle zachraňujícím Lukášem Junkem v brance, nám zajistily postup do semifinále turnaje. V něm jsme bohužel nedokázali proměnit několik vyložených šancí a tak musely o finalistovi rozhodnout pokutové kopy. V něm nás bohužel štěstí opustilo a tak jsme nakonec odjížděli s nepopulárním čtvrtým místem. Přesto zaslouží hráčům poděkování za výsledek, výkony i pohodu v průběhu celého turnaje.
 

  


O den později následovala mladší kategorie 6. a 7. ročníků. V ní nás reprezentovali: brankář – Vašata; obrana – Izák, Málek, Pápay, Fabián, Marek, Charvát; útok – Faltys, Cvejn, Provazník, Bureš, Brandejs, Michera. Na rozdíl od starších kategorií se hrál turnaj systémem každý s každým, kdy o konečném pořadí rozhodlo pořadí v tabulce. Náš tým se prezentoval výbornou hrou, která zaujala i vedoucí ostatních družstev, ale bohužel jsme jak se říká “umřeli na krásu“. V zápasech se silnými soupeři jsme jednoznačně bodovali, ale se slabšími jsme dokázali obvykle pouze remizovat a toto jsme završili porážkou od Voděrad, které do té doby nebodovaly. Ostatní týmy si však mezi sebou braly body takovým způsobem, že nebýt této zbytečné prohry, mohli jsme hrát o konečné prvenství (ostatně jsme byli jediní, kteří brali body konečnému vítězi – Rychnovu). Přesto není čtvrté místo ostudou a především výkony některých hráčů slibují do dalších ročníků klidně i vyšší ambice.

►►► více fotografií zde

►►► výsledky 6.-7. třída zde

►►► výsledky 8.-9. třída zde

zveřejnil: Miloš Petráš (23.května 2008)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO SOUTĚŽE HLÍDEK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ

12.5. Okresní kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků se uskutečnilo 12. 5. 2008 v Rychnově nad Kněžnou – v ZŠ Komenského. Teoretické i praktické znalosti z první pomoci přišlo mezi sebou poměřit třináct hlídek ze základních škol rychnovského regionu. Že to bylo klání na úrovni, hodnotili i rozhodčí, kteří chválili přípravu soutěžících a neměli vůbec jednoduché rozhodování.

Naši školu reprezentovala dvě družstva ve složení:

I. stupeň II. stupeň
   
Kamila Chlebná Kristýna Šírová
Tereza Machačová Zuzana Tejklová
Andrea Řeháčková Nikola Smrčková
Matěj Štěpánek Dominika Koďousková
Richard Vítek Barbora Píčová

    

Jak to celé dopadlo?

Naše hlídka I. stupně vybojovala krásné druhé místo. V této kategorii zvítězili žáci rychnovské ZŠ Javornická a třetí místo obsadili zdravotníci ze Slatiny nad Zdobnicí.

Na bednu se dostala i naše děvčata ze II. stupně, která obsadila třetí – bronzový stupínek.
I ve starší kategorii patřilo vítězství ZŠ Javornická Rychnov n.Kn., druhé místo získala ZŠ Slatina n. Zd.

A v čem jsme vlastně soutěžili?

1. Praktické provedení první pomoci s použitím
     - standardního zdravotnického materiálu
     - improvizovaných prostředků
2. Doprava postižených
3. Obvazová technika

Naši zdravotníci si vedli skvěle. Všem moc gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy.
Poděkování patří i všem ostatním, kteří pravidelně navštěvují zdravotnický kroužek.

►►► více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (14.května 2008)

NAHORU


McDONALD´S CUP 2007/2008

7. a 12.5. Ve dnech 7.5. a 12. 5. 2008 proběhl v Černíkovicích další ročník okrskové soutěže ve fotbale McDonald´s cup.

Naši školu reprezentovala 2 družstva ve složení:

1. – 3. ročník: Denis Vlček, Matěj Mráz, Martin Fajgl, David Kralovič, Ondřej Hájek, Tomáš Vejvar, Antonín Izák, David Slezák a Lukáš Flegel.

4. – 5. ročník: Petr Hejhal, Štěpán Přibyl, Matyáš Křepinský, Petr Duzbaba, Jan Cabalka, Daniel Podolský, Tomáš Helmich, Matěj Štěpánek a Richard Vítek, Rudolf Prchlík a Jakub Tomášík.

Družstvo starších žáků si vedlo znamenitě, ve velké konkurenci 5 družstev vybojovali skvělé 1. místo a postoupili do okresního kola, které se konalo dne 15.5.2008 v Rychnově nad Kněžnou. I zde předvedli výborný výkon, obsadili 6. místo.

I družstvo mladších žáků si vedlo statečně, skončilo na pěkném 4. místě.

Všem hráčům děkujeme za reprezentaci školy a velký dík patří i rodičům, kteří se podíleli na zajištění této akce!

zveřejnila: Mgr. Eva Katzerová (22.května 2008)

NAHORU

DUBEN


SLAVNOSTNÍ SETKÁNÍ K HRÁM III.ZIMNÍ OLYMPIÁDY DĚTÍ A MLÁDEŽE ČR 2008 V HRADCI KRÁLOVÉ

28.4. Žáci Základní školy Častolovice, Lukáš Pápay, David Šilar, Marek Hudousek, Nikola Bečková, Martina Popová, byli pozváni na slavnostní setkání představitelů Královéhradeckého kraje. Tito mladí cyklisté nás reprezentovali na republikovém finále a na mistrovství Evropy v dopravní soutěži mladých cyklistů a přivezli pro Českou republiku stříbrné medaile. Sportovcům poděkoval hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík a předal dětem dárek za vzornou reprezentaci kraje.

Součástí tohoto setkání byl připraven pro všechny sportovce zajímavý program.

►►► více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (30.dubna 2008)

NAHORU


DOPRAVNÍ CYKLISTICKÉ ZÁVODY - TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

23.4. Dne 23.4.2008 proběhly na dopravním hřišti AMK Týniště nad Orlicí dopravní cyklistické závody pro žáky 4. – 8. tříd ZŠ.

Naše škola v počtu 53 dětí obsadila ve všech kategoriích přední místa a pokračuje ve šlépějích předchozích úspěchů mladých cyklistů.

0. kategorie: 4. ročník  
1. místo: Richard Vítek  
   
1. kategorie: 5. – 6. ročník  
1. místo: Michaela Lakomá o pořadí rozhodly rozjezdy
2. místo: Klára Schmiedová
3. místo: Jakub Zábranský
   
2. kategorie:7. – 8. ročník  
1. místo: Filip Izák o pořadí rozhodly rozjezdy
2. místo: Dominik Trejtnar
3. místo: Lukáš Pápay

   

►►► více fotografií zde
 

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (29.dubna 2008)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

2.4. Šestice našich žáků se zúčastnila okresního kola fyzikální olympiády. V konkurenci žáků z rychnovska jsme si vedli nad očekávání. V kategorii E (9.tř.) zvítězil Ondřej Skýba. a v kategorii F (8.tř.) zvítězil Tomáš Zahálka. Na velmi pěkném druhém místě skončila Jitka Kudláčková. I dalším zúčastněným patří poděkování za reprezentaci školy.
 

   

Výsledková listina OK Fyzikální olympiády kat. E,F, která se konala  2.4.2008
 
  Kategorie E               
Poř. Jméno Škola 1  2  4  5  B
1.  O. Skýba  ZŠ Častolovie  10    33 
2.  M. Bureš  ZŠ Vamberk    7 32 
3.  M. Odnra  ZŠ Vamberk   19 
4.  M. Procházka  ZŠ Vamberk    18 
5.  M. Adamcová  ZŠ Kostelec n. Orl.    2 17 
6.  M. Urbánek ZŠ Častolovice  5 2   16
7.  V. Horák  ZŠ Kostelec n. Orl.  0   4 12 
8.  I. Jankovičová  ZŠ Vamberk  5   10 
                 
  Kategorie F               
Poř. Jméno  Škola 2  3  4  5 
1.  T. Zahálka  ZŠ Častolovice    10    26
2.  J. Kudláčková  ZŠ Častolovie    18 
3.  D. Šramková  ZŠ Masaykova RK      14 
4.  Z. Meloun  ZŠ Masarykova RK  5     11
5.  T. Chadim  ZŠ Kostelec n. Orl.      5   10 
6.  A. Hepnarová  ZŠ Častolovice 2   8
7.  D. Trejtnar  ZŠ Častolovice  1      

Vysvětlivky:
Čísla příkladů - 1,2,3,4,5
Celkem bodů - B 

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (7.dubna 2008)

NAHORU

BŘEZEN


OKRESNÍ KOLO ZEMĚPISNÉ OLYMPIÁDY

19.3. Ve středu 19.3. 2008 se v prostorách Pedagogického centra v Rychnově nad Kněžnou konalo okresní kolo zeměpisné olympiády. I naše škola měla svá želízka v ohni.

V kategorii A /6. třídy + prima / reprezentovali školu Jan Charvát a Kateřina Bůžková. V kategorii B / 7. třídy a sekunda/ Míša Bezdíčková a Markéta Martincová. V kategorii C /8. a 9. třídy a tercie a kvarta/ Tomáš Zahálka a Adéla Hepnarová.

Ve velké konkurenci a velkém počtu zúčastněných obsadil Honza Charvát vynikající 3. místo. Blahopřeji všem a děkuji za vzornou reprezentaci školy.
 

Výsledková listina Okresního kola Zeměpisné olympiády - kategorie A, která se konala 19.3. 2008 v DDM Rychnov nad Kněžnou. 
Poř.  Jméno  Škola  B Celkem 
 1. J. Novotný  Gy FMP Rychnov n. Kn.  33  34  38  105 
 2. J. Kadlec  ZŠ Javornická RK  26  43  34  103 
 3. J. Charvát  ZŠ Častolovice  23  37  28  88 
 4. J. Havránek  Gy FMP Rychnov n. Kn.  21  40  26  87 
 5. P. Horníček  Gy FMP Rychnov n. Kn.  26  30  30  86 
 6. M. Podzimek  ZŠ Kostelec n. O.  26  35  24  85 
 7. L. Charvát  ZŠ Kostelec n. O.   21  32  26  79 
 8. S. Klapalová  ZŠ Masarykova RK  21  23  34  78 
 9. G. Čtvrtečková  ZŠ Solnice  23  30  24  77 
 10. M. Seidlová  ZŠ Solnice  15  30  26  71 
 11. T. Pátek  ZŠ Javornická RK  15  27  28  70 
 12. R. Huml  ZŠ Rokytnice v O. h.  21  22  24  67 
 13. K. Voglová  Gy Dobruška  21  25  20  66 
 14. K. Bůžková  ZŠ Častolovice  15  25  24  64 
 15. M. Obršálová  Gy Dobruška  24  22  55 
 16. K. Vater  ZŠ Masarykova RK  10  31  49 

 Vysvětlivky:
A - práce s atlasem
B - práce bez atlasu
C - praktická část

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (10.dubna 2008)

NAHORU


FLORBALOVÝ TURNAJ 8. A 9. ROČNÍKŮ ROKYTNICE V ORL. H.

19.3. Ve středu 19. 3. 2008 se zúčastnil náš úspěšný florbalový výběr chlapců kategorie H IV mezinárodně (přesněji s účastí polského Wilkanowa) obsazeného turnaje v Rokytnici v Orl. horách. Týmy byly rozděleny do skupin a v té naší jsme se potkali s domácí Rokytnicí a Kunvaldem.

Utkání s Rokytnicí jsme zvládli výborně a převaha našeho mužstva ve všech fázích hry se projevila i na výsledku 3:0 pro nás. Naopak druhý zápas s Kunvaldem byl spíš trápením, kdy jsme se snažili soupeře přehrávat stereotypním způsobem, který soupeř brzy prohlédl a v pohodě ho bránil. Sami jsme byli rádi za poměrně šťastnou branku, která rozhodla v závěru o našem vítězství. Dost důrazně jsme si vše v šatně vyříkali. Především přístup některých hráčů, kteří měli být oporami, byl až příliš profesorský. Se zlepšeným výkonem jsme se vrhli do semifinále, kde jsme potom jasně přehráli Slatinu.

Finále proti Javornici jsme odehráli ve velké pohodě. Na chlapcích bylo vidět, že si chtějí užít poslední zápas, který spolu pravděpodobně kdy sehrají. Škoda jen branky v samém závěru, která pro soupeře zpříjemnila skóre na konečných 3:2. Je dobře, že tahle úspěšná parta měla ještě jednou a naposledy možnost si společně zahrát a v praxi ukázat, že patří k absolutní místní špičce.

Díky patří všem hráčům, kteří opět odehráli skvělá utkání, předvedli řadu krásných akcí a především, jak už se stalo zvykem, dokázali se bavit nejen hrou, ale i vším, co s účastí na turnaji souviselo – tedy cestováním, přestávkami mezi zápasy atd. Zbývá jen doufat, že naši mladší hoši dokážou v těchto ohledech navázat na svoje starší a ve velké většině nás letos opouštějící spolužáky.

zveřejnil: Miloš Petráš (25.března 2008)

NAHORU


OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA

18.3. Dne 18. 3. 2008 se dvě žákyně deváté třídy ZŠ Častolovice zúčastnily okresního kola olympiády v českém jazyce, které se konalo v Rychnově nad Kněžnou. Z 29 účastníků obsadila Dominika Keslová pěkné jedenácté místo.

Výsledková listina OK Olympiády v českém jazyce - kat. I., které se konalo 18.3.2008.
 
Poř.  Jméno  Škola  TČ  SÚ  B
1. Z. Vojtíšková Gymnázium Dobruška 15  23 
2.  M. Čermáková  GFMP Rychnov n. Kn.  13  22 
3.  V. Michalcová  ZŠ Rokytnice v O. h.  13  21 
4.  L. Matějková  ZŠ Masarykova RK  11  9 20 
5.  E. Jeřábek  ZŠ Rokytnice v O. h.  11  19 
6.-7. L. Heřmanová  GFMP Rychnov n. Kn.  11  18
6.-7.  T. Procházková  ZŠ Pulická Dobruška  10  18 
8.-9.  P. Janovec  ZŠ Slatina n. Zd.  16 
8.-9.  K. Machová  ZŠ Solnice  16 
10.  K. Kopecká ZŠ Opočno  9.5  15,5 
11.-15.  B. Zpěváčková  ZŠ Opočno  15 
11.-15.  A. Pátek  ZŠ Masarykova RK  15 
11.-15.  Š. Dohnalová  Gymnázium Dobruška  15 
11.-15.  D. Keslová  ZŠ Častolovice  15
11.-15.  K. Šrámková  ZŠ Kostelec n. Orl.  15 
16.-18.  J. Ptáček  ZŠ Týniště n. Orl.  14 
16.-18.  M. Ondra  ZŠ Vamberk  14 
16.-18.  V. Brož  ZŠ Skuhrov n. Bělou  14 
19.  M. Mazura  ZŠ Doudleby n. Orl.  6,5  13,5
20.-21.  A. Tůmová  ZŠ Slatina n. Zdobnicí 6 13 
20.-21.  B. Michaličková ZŠ Sonice  6 7 13 
22.-23.  A. Palaščáková  ZŠ Skuhrov n. Bělou  12 
22.-23. N. Panušová  ZŠ Častolovice  12
24.-26.  D. Libotovská  ZŠ Kostelec n. Orl. 10
24.-26.  K. Zbořil  ZŠ Vamberk  10 
24.-26.  L. Štěpánová  ZŠ Pulická Dobruška  10 
27.-29.  A. Lukschová  ZŠ Doudleby n. Orl. 
27.-29.  N. Beková  ZŠ Týniště n. Orl. 4
27.-29.  K. Krejčíková  ZŠ Lhoty u Potštejna 

Vysvětlivky:
TČ - teoretická část
SÚ - slohový úkol
B - body celkem 

zveřejnila: Mgr. Věra Vychová (15.dubna 2008)

NAHORU


HALOVÁ KOPANÁ 6. A 7. ROČNÍKŮ

18.3. Ve Voděradech dne 18.3 2008 se konal turnaj 6. a 7. ročníků v halové kopané, který pod záštitou AŠSK pořádal místní sportovní klub při základní škole. Z loňského ročníku si naši chlapci přivezli krásné 3. místo, a tak měli stejně jako jejich starší spolužáci v Rokytnici co obhajovat. Náš tým ve složení brankář – Vašata; obrana – Pápay, Málek, Fabián, Faltys, Izák, Charvát; útok – Bureš, Cvejn, Provazník, Brandejs, Marek, Michera; přijel do Voděrad v dobré pohodě a na herním projevu se to od začátku ukazovalo.

Hned na úvod jsme porazili Rokytnici 3:1 a povzbuzením pro nás byl především fakt, že se nám podařilo krásnými brankami otočit vývoj utkání. Zvlášť samostatná akce Matěje Cvejna, zakončená “vychutnáním si“ brankáře, stála za vidění. Celkově se nám souhra dařila a toto pokračovalo i v dalším utkání s Českým Meziříčím. Přes naši jasnou převahu a dokonce několik nastřelených tyčí však zápas skončil 1:1. Posledním soupeřem nám byla silná Solnice. Zvlášť soupeřovi útočníci nás až příliš viditelně přehrávali a výsledek 3:0 byl pro nás ještě příjemný. Přes tuto porážku nás systém turnaje poslal do play-off, kde na nás čekal vítěz druhé skupiny, Kostelec. Naši hoši se ale silného soupeře vůbec nelekli a naopak s ním sehráli vůbec nejlepší utkání v turnaji a po krásném zápase plném zajímavých momentů bylo vítězství a finále naše.

Ve finále jsme se setkali se svými pokořiteli ze skupiny, tedy se Solnicí. Povzbuzeni úspěchem a poučeni z chyb z minulého střetnutí jsme sehráli mnohem vyrovnanější partii, ale přesto byl soupeř opět nad naše síly a to až příliš krutým výsledkem – opět jsme prohráli 0:3. Přesto jsou stříbrné medaile velkým úspěchem a obrovský dík patří všem hráčům, kteří vytvořili skvělou partu a předvedli krásné fotbalové momenty, ale i maximální obětavost.

výsledky turnaje

zveřejnil: Miloš Petráš (25.března 2008)

NAHORU


ZIMNÍ PĚTIBOJ 2008

15.3. Naši žáci se zúčastnili o víkendu 15.3. 2008 okresního kola zimního pětiboje v Borohrádku a někteří postoupili do krajského kola v Hořicích.
 

 
 

  Okresní kolo Krajské kolo
Mladší žákyně:    
Kropáčková Bára 5.místo 22. místo
Tkáčová Veronika 11. místo  
Jírová Vendula 15. místo  
Přibylová Adéla 16. místo  
Hanzlíková Anežka 18. místo  
     
Mladší žáci:    
Podolský Dan 4. místo 11. místo
Hejhal Petr 15. místo  
Zábranský Jakub 16. místo  
Přibyl Štěpán 17. místo  
Fajgl Martin 17. místo  
Izák Antonín 19. místo  
     
Starší žákyně:    
Lakomá Michaela 1. místo 7. místo
     
Starší žáci:    
Brandejs Jan 1. místo 13. místo
Fabián Dominik 7. místo  

zveřejněno: 29.dubna 2008

NAHORU


HALOVÁ KOPANÁ ROKYTNICE V ORLICKÝCH HORÁCH

7.3. 2008 se zúčastnil náš tým chlapců 8. a 9. ročníků turnaje v halové kopané v krásné hale Základní školy Rokytnice v Orlických horách a motivací pro nás jistě bylo loňské bronzové umístění. Přestože jsme přišli o některé opory z loňských devátých ročníků, podařilo se nám sestavit poměrně silný tým, který rozhodně neodjížděl bez šancí na úspěch. Hned na úvod se nám podařilo dostat do dobré herní pohody hladkou výhrou nad Slatinou 3:0, kdy ještě mnoho našich dalších šancí končilo těsně mimo soupeřovu branku. Potom ale přišla studená sprcha v zápase s Dobruškou, která hned na úvod vstřelila vedoucí branku a poté se spokojila s kouskováním hry a zakopáváním míčů. Nakonec jí tato taktika vyšla, a přestože se už prakticky nedostala na naši polovinu, vítězství 1:0 znamenalo 3 body pro soupeře, pro kterého to byla jinak jediná výhra v turnaji. V posledním zápase jsme tedy museli zabrat a bezpodmínečně porazit domácí Rokytnici. Hned od úvodního hvizdu bylo na našich hráčích vidět maximální nasazení a touha po výhře. Přestože se Rokytnice snažila bránit všemi možnými prostředky, mnohdy i daleko za hranicemi pravidel, nakonec jsme ukořistili cenné vítězství 3:1. Bohužel se v závěru zápasu vymstil rozhodčím jejich benevolentní přístup k tvrdým zákrokům a hra se zvrhla téměř v bitku mezi hráči po likvidačním faulu na našeho Dominika Málka. Rozjitřené emoce ale rychle uklidnila radost z postupu do semifinále, ve kterém nás čekal tým Lhot u Potštejna. Po perfektním výkonu jsme poměrně hladce postoupili výsledkem 2:0. Přesné přihrávky a zabezpečená obrana byly zbraně, na které soupeř nedokázal najít za celý zápas protizbraň.

Konečné finále proti Kostelci nad Orlicí se však neslo ve zcela opačném duchu a my marně hledali cestu jak soupeře přehrát. Cokoliv jsme zkusili, vždycky byl protivník nakonec rychlejší, přesnější nebo důslednější. Přesto se našim hráčům nedá nic vytknout, po zápase bylo dobře vidět, že každý nechal na hřišti všechno, bohužel to nestačilo...

Je potřeba přiznat, že pohár pro vítěze tak skončil asi ve správných rukou. Přesto můžeme být navýsost spokojeni, jelikož druhé místo v okrese je skvělým úspěchem a navíc vylepšením loňského umístění. Všem hráčům patří velký dík za předvedený výkon i obětavost a také za bezvadnou atmosféru na turnaji, ale i při zdlouhavém cestování do Rokytnice a zpět.

Sestava:
brankář – Pavel Cindr
obrana – Jan Smola, Michal Dvořák, Michal Forejtek, Dominik Málek,
útok – Michal Brandejs, Tomáš Přikryl, Martin Podolský, Dominik Trejtnar, Matěj Hrubý.

zveřejnil: Miloš Petráš (25.března 2008)

NAHORU

ÚNOR


OKRESNÍ KOLO PŘEHAZOVANÉ 8. A 9. TŘÍD

22.2. V pátek 22. 2. 2008 jsme se zúčastnili přehazované v Kostelci nad Orlicí. Byla to soutěž pro dívky 8. a 9. ročníků. Sešlo se tu 10 družstev, která byla rozdělena do 3 skupin. My jsme hrály s 5-ti družstvy.

S Rychnovem, Doudlebami, Borohrádkem, Vamberkem a Lhotou. Měly jsme velice dobře rozehranou hru, ale v druhém zápase se nám zranila klíčová hráčka Petra, která nám po zbytek soutěže velice chyběla. Ze všech sil jsme se snažily, ale třikrát jsme remizovali a dvakrát jsme prohrály. I když jsme skončily na devátém místě, získaly jsme mnoho zkušeností do dalšího ročníku. Dobře jsme si zahrály a příští rok se soutěže určitě zúčastníme. Chtěly bychom vybojovat daleko lepší umístění.

za hráčské družstvo zveřejnila: Adéla Hepnarová (26.února 2008)

NAHORU


OLYMPIÁDA V ANGLICKÉM JAZYCE

21.2. I letos se naši žáci zúčastnili okresního kola Olympiády v Anglickém jazyce, která se konala 21.2.2008 v DDM v Rychnově nad Kněžnou. Konkurence byla velká, přihlásilo se celkem 18 soutěžících. Naši školu reprezentovali Adéla Hepnarová z 8.A, která se umístila na 12. místě a Matěj Urbánek z 9. A, který obsadil pěkné 10. místo. Děkujeme žákům za reprezentaci naší školy!

Výsledková listina okresního kola Soutěže v cizích jazycích - Anglický jazyk, kategorie II. A, která se konala 21. 2. 2008 v DDM Rychnov nad Kněžnou.
 
Poř.  Jméno  Škola  Body 
 1. Lukáš Tihelka  ZŠ F. Kupky Dobruška   70 
 2. Daniel Konewka  ZŠ Rokytnice v O.h.   64 
 3. Martina Šarounová  ZŠ Dobruška Pulická   63 
 4. Nikola Hirková  ZŠ Rokytnice v O.h.   59
 5. Tereza Svátková  ZŠ Kostelec nad Orlicí   57
 6.-7. Tereza Lásková  ZŠ RK Javornická   56
 6.-7. Barbora Zpěváčková  ZŠ Opočno   56 
 8.-9. Pavel Ešpandr  ZŠ Kostelec nad Orlicí   55 
 8.-9. Jitka Hlaváčková  ZŠ RK Javornická   55 
 10. Matěj Urbánek  ZŠ Častolovice   54 

 Ostatní soutěžící:
ZŠ TGM Borohrádek - Lucie Brandejsová
ZŠ Častolovice - Adéla Hepnarová, Matěj Urbánek
ZŠ Dobruška Pulická - Lucie Štěpánová
ZŠ Doudleby nad Orlicí - Patrik Kudláček, Simona Machačová
ZŠ Opočno - Markéta Jelenová
ZŠ Skuhrov nad Bělou - Zuzana Jirátová, Petra Menzelová

zveřejnila: Mgr. Stanislava Chaloupková (30.dubna 2008)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY V NĚMECKÉM JAZYCE

14.2. V únoru se v DDM Rychnov nad Kněžnou konalo okresní kolo olympiády v německém jazyce. Letošní účast byla překvapivě vysoká - 11 soutěžících. V silné konkurenci velmi dobře obstála Barbora Jansová z 9.A, která se umístila na výborném 3.místě. Gratulujeme!

Výsledková listina okresního kola Soutěže v cizích jazycích - Německý jazyk, kategorie II. A a II. B. Okresní kolo se konalo 14.2. 2008.


Kategorie II. A 

Poř. Jméno   Škola Poslech  Téma  Obr.  Body 
 1. Nikola Brutarová  ZŠ Opočno  30  27  25  82 
 2. Markéta Dědičová  ZŠ Javornická RK  26  25  23  74 
 3. Barbora Jansová  ZŠ Častolovice  18  24  20  62 

Další soutěžící:
ZŠ Častolovice - Jana Mertová
ZŠ Opočno - Jiří Grulich, Václav Lukášek
ZŠ Voděrady - Veronika Klapalová, Martin Novák, Lukáš Steklík

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (28.dubna 2008)

NAHORU

LEDEN


ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY

22.1. Dne 22. ledna 2008 se uskutečnil zápis dětí do první třídy. Budoucí prvňáčci prošli pohádkovým lesem, kde plnili různé úkoly. Spolu s Křemílkem a Vochomůrkou skládali puzzle, sestavovali rozbité hrnečky v pohádce Hrnečku vař, v Perníkové chaloupce poznávali barvy a u Popelky rozeznávali stejné a rozdílné střevíčky. V dalších pohádkách mohli ukázat své schopnosti a znalosti. Na konci cesty je čekala sladká odměna a radost z dobře zvládnutých nelehkých úkoly.

Děkujeme žákům devátého ročníku za pomoc při organizaci zápisu.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (30.ledna 2008)

NAHORU

PROSINEC


VÁNOČNÍ DISKOTÉKA

21.12. Poslední den školy jsme chtěli strávit netradičně. Samozřejmě byla malá vánoční besídka ve třídě, ale také na četná přání uspořádal školní parlament nový celodenní program. Největší zájem byl o diskotéku s různými soutěžemi a různými styly hudby. A protože všichni nemají rádi tuto zábavu, mohli si vybrat z doprovodných aktivit. Shlédnout projekci DVD – Medvěd /přírodopisný snímek/, luštění sudoku, tangrami a jiné hlavolamy či využít počítačovou učebnu. Děti se mohly rozhodnout, kde stráví svůj poslední školní den před vánočními prázdninami. Myslím, že vzhledem ke spokojenosti všech zúčastněných tuto akci určitě zopakujeme. Děkujeme hlavnímu organizátorovi a zároveň DJ Markovi Štěpánkovi z 8. B třídy.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (9.ledna 2008)

NAHORU


DATEL JUNIOR

21.12. Dne 21.12. 2007 se 15 žáků většinou z devátého ročníku zúčastnilo soutěže Datel junior. Tuto soutěž každoročně pořádá Obchodní akademie T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí. Je to soutěž v rychlosti psaní na klávesnici počítače. I letos se naši žáci umístili na předních pozicích. Dominika Keslová obsadila 3. místo a Zuzka Beranová 2. místo v kategorii žáků 9. tříd. Děkujeme za příkladnou reprezentaci školy.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (9.ledna 2008)

NAHORU


POHÁDKOVÁ CESTA A ČARODĚJNICKÝ KVÍZ

19.12. Letos jako už tradičně každý rok pořádají žáci 9. ročníku pod patronací školního parlamentu pohádkovou cestu pro děti 1. – 3. třídy a čarodějnický kvíz pro děti 4. – 5 . třídy. V obou akcích děti plní úkoly, které jsou přiměřené jejich věku, a které jim zadávají pohádkové postavy. V předvánočním čase je to určitě příjemné zpestření vyučování. Organizátoři děkují dětem za velmi hezké dopoledne.
 

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (9.ledna 2008)

NAHORU


PARALYMPIJSKÝ ŠKOLNÍ DEN

18.12. Úterý proběhlo na naší škole netradičně, ve znamení sportu, ale úplně jinak než by jste čekali. Žáci šestého a sedmého ročníku měli možnost se seznámit s problematikou osob se zdravotním postižením a nahlédnout do světa jejich pohybových aktivit.

“Otevřít oči“ ještě více nám přijeli pomoci z katedry aplikovaných pohybových aktivit FTK Univerzity Palackého v Olomouci. Přijeli, aby nás seznámili se sporty, ve kterých kromě branek, bodů a sekund mnohem více záleží na obrovském odhodlání každodenně překonávat sám sebe, pokořit hranice, které přináší i běžný život.

Všichni jsme se mohli přesvědčit a vyzkoušet si, jaké to je, pohybovat se po naší škole na vozíku nebo jako nevidomý. Překonat práh, dostat se do schodů, projít dveřmi, že pro vás není problém? Ale pro někoho být může. Dnes už i víme, jak můžeme pomoci, je-li to zapotřebí.

Součástí programu byla rovněž videoprojekce o sportech pro zdravotně postižené spojená s besedou o paralympiádě. A ještě se zeptat přímo aktivního sportovce, který závodí na monoski, i toho jsme mohli využít.

Basketbal na vozíku a pro nás nová hra Boccia, to byl program odehrávající se v tělocvičně. Vyvrcholením celého dopoledne byl exhibiční zápas v basketbalu na vozíku mezi družstvy učitelů a žáků. Výsledek není důležitý, ale dívat se na každodenní život trošku jinýma očima se podařilo.

 

►►► více fotografií

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (27.prosince 2007)

NAHORU


PŘEDVÁNOČNÍ DIVADÉLKO

13.12. Dne 13.12.2007 se v místní knihovně sešlo mnoho zvědavých a nedočkavých dětí a maminek, které si udělaly v předvánočním shonu čas a přišly shlédnout malé pohádkové divadélko.

Děti z druhého stupně si pro své mladší spolužáky připravily pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký a pohádku Princezna na hrášku. Příprava takového představení je věc složitá, proto se posledních čtrnáct dní nejen stále lepilo, stříhalo, převlékalo, vymýšlelo, shánělo, ale také pilovalo a zdokonalovalo tak, aby vše klaplo. Poděkování patří nejen níže jmenovaným, ale také paní knihovnici Věrce Zaňkové za skvělé zázemí. Děti si při výrobě vánočního přání a ozdůbek v prostorách knihovny mohly prohlédnout dětské knihy a časopisy, zazpívaly si při doprovodu kytary a zpěvu p. uč. Petráše. Slyšet mohly i tóny příčné flétny a houslí. Doufáme, že takových setkání bude v budoucnu víc a děti si najdou cestu do knihovny! A kdo se účastnil ?

V pohádkách vystupovali: Dominika Keslová, Nikola Smrčková, Míša Žižková, Nikola Bečková, Jirka Kudláček, Jakub Faltys, Marek Hudousek, Dominik Fabián. Na nástroje doprovázeli Dan Beneš a Kristýna Hudousková.
 

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (20.prosince 2007)

NAHORU


ŠKOLU NAVŠTÍVILI LOVCI MAMUTŮ A HUSITÉ

12.12. Ve středu 12.12.dopoledne shlédli žáci 4., 5.a 6. ročníků výukový program společnosti Dějeprava " Lovci mamutů " a žáci 8. ročníků program " Jak válčili husité ". Program se skládal z přednášky doplněné názornými ukázkami zbraní, ošacení a jiných dobových předmětů rekonstruovaných podle dobových kreseb a archeologických nálezů. Žáci měli čas a prostor na zvídavé otázky a praktické vyzkoušení dobových zbraní, ošacení, hudebních nástrojů a předmětů denní potřeby.Výukový program se všem velmi líbil a učitelé i žáci se těší na další poutavé a názorné vyprávění autora pořadu pana Daniela Richtera.
 

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (14.prosince 2007)

NAHORU


DOPRAVNĚ-PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO DĚTI

11.12. V úterý 11. 12. navštívil naši školu pan Zdeněnk Zaoral se zajímavým projektem dopravně-preventivního programu pro děti. Přednášku plnou her, názorných ukázek a především mnoha nových informací rozdělil do tří dvouhodinovách bloků, rozdělených podle věku účastníků. Ke cti pana Zaorala slouží fakt, že dokázal na celý den zaujmout žáky všech věkových kategorií, a také dokonalá příprava, která byla patrná z jeho projevu. A tak ho se stejným zaujetím poslouchali prvňáčci, stejně jako žáci nejvyšších ročníků. Děti se dozvěděli, jaká pravidla silničního provozu musí znát a dodržovat, ale také jaké riziko jim hrozí při jejich porušování. Mnoho věcí si měly možnost vyzkoušet názorně, nebo shlédnout pomocí projektoru. Panu Zaoralovi patří náš velký dík za hezkou a zábavnou akci a jistě jsme se s ním neviděli naposledy, jelikož v jeho nabídce jsou i další zábavně-vzdělávací programy pro školy.
 

►►► více fotografií

zveřejnil: Miloš Petráš (18.prosince 2007)

NAHORU

LISTOPAD


PŘIJETÍ U STAROSTKY MĚSTYSE ČASTOLOVICE

27.11. 2007 byli naši úspěšní cyklisté, ve složení Nikola Bečková, Martina Popová, David Šilar, Marek Hudousek a Lukáš Pápay, přijati starostkou Městyse Častolovice Mgr.Martinou Bělkovou.

Všichni tito cyklisté, kteří přivezli stříbrné medaile z mistrovství Evropy ve Španělku se zúčastnili veřejného zastupitelstva obce a pochlubili se medailí a pohárem. Všichni zastupitelé se zájmem poslouchali krátké vyprávění o tomto závodu a na závěr všem dětem poděkovali za vynikající reprezentaci našich Častolovic na evropském poli.
 

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (3.prosince 2007)

NAHORU


GYMNASTICKÉ ZÁVODY

17.11. V sobotu 17.11. jsme se sešli na závodech v Náchodě. Měli jsme čtyři disciplíny: kladina, bradla, přeskok a prostná. Vyhráli jsme.


 

zveřejnila: Michaela Lakomá, 5.třída (14.prosince 2007)

NAHORU


OKRESNÍ FINÁLE + KRAJSKÝ PŘEBOR 8. A 9. TŘÍD VE FLORBALE

8.11. Týden po úspěchu v kvalifikační skupině čekalo naše chlapce okresní finále. Do něho se probojovaly kromě našich ještě výběry Dobrušky, Deštného a staří známí z Kostelce. Hrálo se systémem každý s každým, přičemž pouze konečný vítěz postupoval do krajského kola. Hned na úvod jsme dostali favorizovanou a sebevědomou Dobrušku. Zápasy proti tomuto výběru jsou vždycky vyhecované a plné emocí a právě na tom jsme postavili své plány. Podařilo se nám obětavým a taktickým výkonem rozmělnit počáteční tlak soupeře a postupně jsme převzali iniciativu a začali sami udávat tempo hry. Až za našeho vedení 3:0 se Dobruška probrala a ukázala, proč se s ní počítalo jako s jistým vítězem. Na víc než na konečné 3:2 ale její tlak nestačil. V dalším utkání nás čekalo Deštné, které uchvátilo ostatní účastníky svou neuvěřitelnou fyzičkou. Zatímco všechny týmy poctivě střídaly až 12 hráčů, Deštné odehrálo všechny zápasy v šesti!!! lidech a ještě byl problém stačit jejich tempu... Zbytečně jsme se nechali ukolíbat vedením 1:0 a než jsme se rozkoukali, vedl náš soupeř a my měli co dělat, abychom srovnali krok. Až do posledních sekund tak svítil na výsledkové tabuli pro nás nepříjemný stav 2:2. Potom ale přišel moment, jaký se jen tak nevidí – 12 sekund před koncem zápasu skončilo zoufalé a bezcílné nahození Matěje Urbánka k překvapení všech v soupeřově brance a my se mohli radovat z vydřeného vítězství. V posledním zápase s Kostelcem nám stačilo k postupu neprohrát. A naši to dokázali. Od stavu 1:1 předváděli vrcholně taktický výkon, který dovedl zápas až k tomuto konečnému výsledku. Radost z postupu jsme si náležitě užili při předávání cen, medailí a diplomů, i při závěrečném focení.

Ve středu 14. 11. jsme se tedy vypravili na krajské kolo, které se konalo v Náchodě. Hned po příjezdu jsme zjistili, že jsme byli nalosováni do těžké skupiny s domácím Náchodem a Dvorem Králové, který pravidelně postupuje do republikových finále. Úvod se nám ale přesto podařil a vítězství nad Náchodem nás udrželo ve hře o postup. Zápas se Dvorem byl pro nás potom příjemným bonusem, který jsme si náležitě užili. Podle všech účastníků to byl vůbec nejhezčí zápas celého turnaje a náš výkon z nás i přes konečnou porážku 3:2 rázem udělal jedny z favoritů. Postup do semifinále byl náš, ale tam na nás čekaly z hokeje dobře sehrané Třebechovice. Celý zápas byl ve znamení smůly a zmaru. Dvě tyče, jedno břevno, spojnice trefená nad už překonaným gólmanem po nádherném sólu Michala Brandejse, další šance končící na výborném brankaři...a nakonec jediná branka soupeře po katastrofální chybě našeho obránce při rozehrávce...zoufalství a místy i slzám v očích při konečném hvizdu rozhodčího se divil málokdo. Přesto je konečné 4. místo v kraji rozhodně fantastickým úspěchem, který kalí jen přímým účastníkům vědomí, že ještě lepší umístění bylo tak blízko... Všem hráčům patří maximální poděkování. Snad budou výkony téhle party, která se za dva roky vypracovala z “ničeho“, motivací i pro jejich nástupce na naší škole.
 

►►► více fotografií
 

zveřejnil: Miloš Petráš (23.listopadu 2007)

NAHORU


DEN DUCHŮ A STRAŠIDELDen duchů a strašidel v první třídě

2.11. V pátek 2. 11. se z první třídy ozývaly různé strašidelné zvuky. Sešli se tam duchové, strašidla, čarodějové a různé jiné bytosti. Společně prošli celou školu a potom se pustili do plnění úkolů. Za každé správné řešení byla odměna v podobě papírového ducha. Ke konci dne si všichni pečlivě spočítali získané duchy.

Ukázalo se, že pod všemi maskami a převleky se skrývají šikovní prvňáci, kteří si dokáží poradit a společně vyřešit zadané úkoly.

Den se vydařil. Všichni duchové a strašidýlka už se těší na další setkání.

►►► více fotografií
 

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (12.listopadu 2007)

NAHORU


OKRESNÍ PŘEBOR ZŠ VE FLORBALU

Kategorie H IV

V pátek 2. 11. 2007 se konal v hale kostelecké zemědělské školy okresní přebor školních výběrů ve florbalu pro kategorie H IV (hoši 8.-9. ročník) a H III (hoši 6.-7. ročník). Turnaj zahájily zápasy výběrů straších kategorií, ve kterých jsme mohli navazovat na kvalitní výsledky z předchozích ročníků, ale zároveň jsme také měli co odčinit – loňskou finálovou blamáž se Skuhrovem si dokonale pamatují všichni její účastníci. Navíc jsme se museli vyrovnat s odchodem některých opor z loňských devátých ročníků. Přesto jsme odjížděli s vírou v dobrý výsledek. Právě loňský neúspěch se Skuhrovem nás odsoudil k velice těžkému losu, kdy jsme musli turnaj zahájit proti hlavnímu favoritovi, domácímu Kostelci. Na tento zápas jsme se snažili dokonale připravit, a to i po taktické stránce, což se nám nakonec vyplatilo. Po nervózním začátku, který vyvrcholil VLASTNÍ brankou v naší síti jsme se vzchopili, začali hrát svou hru, a dvě rychlé branky z hole našeho kapitána Pavla Cindra dokonale otočily vývoj utkání. Kostelec se snažil a útočil, ale narážel na naši perfektně připravenou obranu, za kterou v bráně jistě zasahoval Michal Forejtek. Z tlaku Kostelce naopak těžili naši a po krásném brejku Michala Brandejse a chytře zahrané standartce Matěje Hrubého jsme vedli už 4:1. Škoda jen závěru, kdy se se závěřečným hvizdem naši hráči už oddávali oslavám, zatímco soupeř ještě stihl nastřelit míček v časovém limitu do naší sítě. Konečný výsledek 4:2 přesto znamenal obrovský úspěch a především milé překvapení. Zápas proti Vamberku byl při veškeré úctě k soupeři potom pouze formalitou, určující konečné skóre v základní skupině. Výsledek 4:0, na kterém měl hlavní podíl svým hattrickem Michal Brandejs, doplněný jednou brankou Matěje Hrubého, byl spíše výsledkem toho, že naši hráči už šetřili síly na klíčové finálové utkání, do kterého nám vývoj turnaje určil silný Rychnov n. Kn. - Javornická. Soupeř před zápasem hýřil sebevědomím a my ho při tom rádi nechali. Dobře jsme si pamatovali loňský rok, kdy jsme právě my před finále předem odepisovali Skuhrov... Samotný zápas jsme odehráli výborně a především zodpovědně po taktické stránce. Po celou dobu jsme kontrolovali hru a navíc, Pavel Cindr ukázal v nejlepším možném světle, jak a co to znamená být kapitánem – na konečném vítězství 5:2 se podílel lví měrou úvodními čtyřma brankami. Poslední gól potom přidal perfektní trefou Dominik Málek. Všem hráčům patří maximální poděkování za výborné výkony, obětavost a také za perfektní naplňování domluvené taktiky. Účast ve finálovém kole soutěže si hodláme především herně užít a pokusíme se porvat o postup do krajského kola.



vzadu zleva: Smetana, Cindr, Trejtnar, Petráš – coach, Urbánek, Hrubý, Řeháček, Málek
vepředu zleva: Pecháček, Brandejs, Forejtek – brankář, Dvořák, Vilímek, Přikryl, Zahálka
– na fotce chybí Skýba


Kategorie H III

V kategorii H III byly naše ambice výrazně nižší. Tým se po postupu některých opor do vyššího ročníku a příchodu nových šesťáků teprve formoval a pro mnohé hráče se jednalo teprve o první příležitost zažít ostrý zápas s hokejkou v ruce. Podle toho vypadal i úvodní projev, kdy se naši hoši spíš rozkoukávali na velkém hřišti. Poločasové vedení Kostelce v prvním zápase 7:0 hrozilo katastrofou, ale po poločase, kdy jsme si některé věci důrazně vyříkali a snad se i zbavili zbytečného respektu ze soupeře, jsme nastoupili se zlepšeným výkonem a konečný výsledek 8:0 lze vzhledem k úvodu poměrně brát. V následujícím utkání proti Rychnovu n. Kn. - Javornická jsme se pokusili o otevřenější hru, která na jednu stranu ukázala, že jsme schopni i útočit, ale také, že v obranné fázi máme ještě hodně co dohánět. Výsledek 9:4 ve prospěch soupeře byl toho důkazem. Na závěr nás čekal relativně nejslabší soupeř – Skuhrov. Naši hráči se do soupeře hned od začátku opřeli a prakticky po celou dobu ho přehrávali. Bohužel, nedostatek zkušeností způsobil, že vedení 2:0 ani 3:1 jsme nedokázali udržet a připsali si tak poue jeden bod za remízu 3:3, která ale příliš neodpovídala průběhu utkání. Myslím, že turnaj pro tento tým odvedl pořádný kus práce, a to především pokud jde o získané zkušenosti. Kluci totiž ukázali, že florbal hrát dovedou a mohou v příštích letech směle navázat na úspěchy starších kategorií. Celému týmu patří poděkování za bojovnost a snahu, kterou ukázali, že ani s odchodem silných devátých ročníků nemusí na naší škole florbal nutně upadnout do průměru či podprůměru.

Složení týmu:
brankář: Miroslav Vašata
obrana: Tomáš Červinka, Dominik Fabián, Lukáš Pápay, Tomáš Málek, Jan Vítek, Vojtěch Kovář
útok: Jan Brandejs, Matěj Cvejn, Jan Charvát, Daniel Bureš, Filip Marek, Patrik Michera, Tomáš Jansa.

zveřejnil: Miloš Petráš (9.listopadu 2007)

NAHORU

ŘÍJEN


ALEŠ POLÁČEK VÍTĚZEM VC ORLICKA VE STŘELBĚ

27.10. V sobotu 27.10. se v Záměli n.Orl. konala VC Orlicka ve střelbě ze vzduchové pušky.

Ve slušné konkurenci Aleš Poláček ( 5. třída) obsadil 1.místo s maximálním nástřelem 300 bodů.

 

 



   

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (31.října 2007)

NAHORU


KONCERT PAVLA NOVÁKA

19.10. V pátek 19. října jsme se vypravili do Kostelce nad Orlicí na koncert Pavla Nováka. Kulturní dům Rabštejn jsme spolu s dětmi z okolních škol naplnili k prasknutí. Naše první třída seděla až v zadních řadách, ale vůbec to nevadilo.

Světla v hledišti zhasla, na jevišti se rozsvítilo velké plátno s projekcí, před kterou stál opravdový zpěvák se svou kapelou.
Všechny písničky byly o zvířátkách a přírodě, byly tak melodické a rytmické, že nás nenechaly jen tak v klidu. Chvíli byly všechny ruce nad hlavou, potom se sálem „přelévaly“ vlny z jedné strany na druhou, dokonce jsme i tancovali.

Koncert se nám moc líbil, každá písnička byla odměněna velkým potleskem. Těšíme se na další setkání s Pavlem Novákem a jeho skupinou.

 

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (27.října 2007)

NAHORU


BESEDA S VÝTVARNICÍ JARMILOU HALDOVOU

15.10. V pondělí 15. října jsme my prvňáci navštívili místní knihovnu, kde jsme si společně s druhou třídou a dětmi z olešnické školy povídali s paní Jarmilou Haldovou.

Dozvěděli jsme se, že je řezbářkou, malířkou i ilustrátorkou. Vyrábí betlémy, loutky, plastiky, kalendáře, ilustruje pověsti i pohádky Orlických hor.

Rádi jsme se zaposlouchali do předčítání pohádek. Nejvíce se nám líbily loutky, které měly velká veselá kukadla. Však nám také paní Haldová vyprávěla, že zná loutky už od narození, že její tatínek pracoval u Spejbla a Hurvínka.

Besedu nám zpříjemnila i paní knihovnice, která všem uvařila ovocný čaj. Také jsme si prohlédli knihovnu a seznámili jsme se s půjčováním knih. Věřím, že do knihovny opět zavítáte a stanou se z vás dobří čtenáři.

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (27.října 2007)

NAHORU


PRVŇÁCI NA DIVADLE

10.10. Ve středu 10. října k nám do školy přijelo Malé divadélko Praha s pohádkou O kohoutkovi a slepičce.
Kdo by neznal tuto klasickou pohádku, kdy se slepička snaží zachránit chamtivého kohoutka.Ovšem v takové podobě, jakou nám předvedlo loutkové divadlo o dvou hercích, jsme ji opravdu ještě neviděli. Zasmáli jsme se, zazpívali i poučili.

Pohádka se nám líbila, však to bylo vidět z našich rozzářených tvářiček a roztleskaných ručiček.

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (27.října 2007)

NAHORU


MÓDNÍ PŘEHLÍDKA

13.10. V sobotu 13. října se v sále U Lva konala již čtvrtá módní přehlídka obchodu Dětská móda paní Mgr. Kuželové z Častolovic.

Dvakrát jsme se sešli na zkoušku choreografie a pak už přišel očekávaný den a hodina, kdy jsme vyrazili na molo. Všechny modelky i modelové překonali nervozitu a předvedli program, který určitě stál za to.

 

►►► více fotografií

zveřejnila: Denisa Minářová (19.října 2007)

NAHORU


SPORTOVNÍ DEN

11.10. Každým rokem naše škola v Častolovicích pořádá podzimní sportovní den. Letos tomu nebylo jinak. Ve čtvrtek 11. října jsme si my prvňáčkové den bez učení užili spolu s ostatními dětmi z prvního stupně.

Všichni jsme se sešli ráno před školou. Moc jsme se těšili, jak si den užijeme. Možná proto nebyli žádní opozdilci☺. Zkontrolovali jsme si baťůžky se svačinou a vyrazili směr Olešnice. Cesta byla dlouhá, ale veselá. Zpívali jsme si, vyprávěli vtipy a různé jiné veselé historky. Potkali jsme sluníčko i mráčky. Dokonce i mlhu. Málem jsme v ní zabloudili, ale naši vůdcové našli správnou cestu. V Olešnici už na nás netrpělivě čekal kolotoč, klouzačka, houpačky a celé sportoviště.
Létající talíře svištěly vzduchem, mičudy padaly do branek, obruče ladně kroužily, také švihadla našla své příznivce. Jen ukrytých lístečků si nikdo nevšímal. Začalo jim být smutno, a tak zvědavě vykoukly. Odhalily své úkoly, do kterých jsme se hned pustili.

Studený mrazík se nám pokoušel zkazit náš den, ale nepodařilo se mu to. Měl silného protivníka – teplý čajík. Zahřáli jsme se a vyšlápli na zpáteční cestu. Hladová bříška začínala zpívat a těšila se na oběd.

Sportovní dopoledne se nám líbilo, všichni jsme se vyřádili. Už teď se těšíme na další.

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (15.října 2007)

NAHORU


PLAVECKÝ VÝCVIK

Jako každoročně i v roce letošním se žáci druhé a třetí třídy účastní plaveckého výcviku v Dobrušce.

Pod vedením zkušených plavčíků se děti seznamují s vodou, splýváním a prvními plaveckými tempy. Po návštěvě vodníka, se kterým se mohly děti i vyfotit, jim jde vše stále lépe. Odvážnější a zkušenější si troufnou i na skoky z vysoké věže. Někdo bez váhání přeplave i celý bazén. A co popřát těm, co se s vodou ještě nepřátelí? Neklesejte na mysli, ale ani ke dnu !!

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (9.října 2007)

NAHORU


NAŠE PRVNÍ SPOLEČNÁ AKCE

5. října 2007 jsme poprvé jako školáci s chutí vyrazili na společnou akci – výstavu „ZAHRADA VÝCHODNÍCH ČECH“.

Kulili jsme oči, jak se tělocvična a sokolská zahrada proměnila v krásné výstaviště ovoce, zeleniny, květin, ovocných a okrasných výpěstků. Naše očička se rozzářila u rybníčku s rybičkami a lekníny.Také jsme obdivovali barevné květy jiřin, jiřinek a chryzantém. Prstíky pak ukazovaly na originální soutěžní misky s ovocem a zeleninou. Prošli jsme pozorně a se zájmem celé výstaviště. Bylo se na co dívat!

Někteří z nás se chtěli projet se sekačkou, jiní se chtěli pohodlně usadit do dřevěného zahradního nábytku a poslouchat hudbu skupiny HOPR z Častolovic.

Lákadlem pro nás byly samozřejmě tradiční podzimní trhy – tolik stánků, takových krásných věcí a dobrůtek. A tak přišlo na řadu i nakupování.

Počasí nám příliš nepřálo, brodili jsme se blátem a pršelo nám za krk. Ale nám to nevadilo. Výstavu jsme si opravdu užili, moc se nám líbila.

Prvňáčci svou první společnou akci zvládli na výbornou, dokázali, že se umí slušně chovat a užít si to. Chválím vás!

Pohlazením byla i pochvala od dospěláků a paní učitelek z ostatních škol.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (8.října 2007)

NAHORU


VYKROČILI SPRÁVNOU NOHOU

4.10. Velkou motivaci měly děti z 5. třídy na Soutěži mladých cyklistů . Chtěly pokračovat ve šlépějích svých spolužáků v této soutěži a vykročily správnou nohou.

Ve čtvrtek 4.10. na Dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou se konal závod pro 5. ročníky. Naši školu reprezentovali tito začínající cyklisté : Rudolf Prchlík, Jakub Tomašík, Michaela Lakomá, Dominika Pelcová, Jakub Zábranský, Daniel Podolský, Tereza Vlčková, Veronika Hojná a získali

1.místo a 4. místo


ze 14 družstev z celé rychnovské oblasti. I když měli na přípravu velmi málo času, snažili ze všech sil.
Absolutní vítězkou se stala Dominika Pelcová.

Vedení školy děkuje celé 5. třídě za pilnou přípravu a přeje do dalších bojů v této soutěži mnoho elánu a dalších pěkných úspěchů.

   
 

►►► více fotografií

►►► výsledková listina

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (6.října 2007)

NAHORU


SOUTĚŽ „O PIŠKVORKOVÉHO KRÁLE ČI KRÁLOVNU“

3.10. Víte, kdo je na naší škole královna či král?? Že nevíte? A chtěli byste je znát? No to je přece jednoduché.

Ve středu 3.10. 2007 jste se jako někteří vaši spolužáci mohli zúčastnit celoškolní soutěže “O piškvorkového krále či královnu“. Ve velmi napjaté atmosféře, v naprostém soustředění a mírné nervozitě zvítězila a tím pádem se i královnou křížků a koleček stala Míša Lakomá z 5. třídy. Na druhém místě se umístil Tomáš Přikryl z 9. třídy a krásné 3. místo v nelehké konkurenci obsadil Denis Vlček ze 2. třídy. Tuto soutěž jsme pořádali za finanční pomoci Královéhradeckého krajského úřadu a Městyse Častolovice.

Děkuji všem zúčastněným.

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Iva Bořkováková (9.října 2007)

NAHORU


MATĚJ ŠTĚPÁNEK OVLÁDL CELOSTÁTNÍ ŽEBŘÍČEK
Matěj a jeho caddy, náš významný profesionální golfista Jaroslav Krejcar

Matěj Štěpánek ovládl celostátní žebříček U.S. Kids Golf tour v České republice a po 14 ti odehraných turnajích v letošním roce je jediným hráčem ve své kategorii, který se nominoval na evropské finále (Skotsko, duben 2008 ) a hlavně na světový šampionát do USA (Severní Karolína, červenec 2008). Cesta k celkovému vítězství byla dlouhá a namáhavá. Bylo nutné podat skvělý výkon na celkem čtrnácti turnajích, které se konaly od května do konce září letošního roku. Matěj jimi vítězně prošel až do finále konaném v uplynulém víkendu (28-30.10.) ve Mstěticích u Prahy.

Golfu se Matěj závodně věnuje cca 2 roky a jeho domovským klubem je Nová Amerika CC. Trénuje zde dvakrát týdně v úterý a ve čtvrtek (trenéři Vladimír Stejskal, Jaroslav Krejcar). Jednou týdně v pátek má trénink v Praze u trenéra Pavla Niče (trenér české reprezentace 1994-2004) a o víkendech se účastní golfových turnajů na hřištích v ČR.

Golfovému sportu se věnuje také jeho bratr Marek, který v loňském roce dosáhl nejvyššího ocenění Objev roku 2006 a v roce 2007 byl oceněn Czech PGA (česká asociace profesionálních golfistů) a získal tím grant ve výši 20.000,- kč na rozvoj sportovních aktivit v golfu.

U.S. KIDS GOLF WORLD CHAMPIONSHIP 2008Držitelé nominace na americké finále
O postupujících rozhodnuto!
V průběhu uplynulého víkendu se ve Mstěticích odehrálo dvoukolové finále U.S. Kids Golf Tour, na kterém se rozhodovalo mezi 121 nominovanými mladými golfisty o postupu na celosvětový šampionát U.S. Kids Golf World Championship. Ne něm bude koncem července 2008 Českou republiku reprezentovat celkem 18 golfistů.
Finálový turnaj komplikoval silný vítr, a tak výsledky prvního dne napovídaly, že se o postup bude hrát do poslední jamky. V neděli, kdy hráči nastupovali na start podle výsledků z prvního kola, se již počasí umoudřilo a téměř všichni si odnášeli lepší výsledky. Večer proběhl závěrečný ceremoniál a vyhlášení vítězů finálového turnaje i celostátního žebříčku, kteří kromě pohárů převzali i nominační listy na celosvětové finále.

Držitelé nominace na americké finále

Reprezentanti U.S. Kids Golf World Championship 2008
Jméno hráče, kategorie, klub
Lukáš Markovič, Chlapci 6, GCKAR
Zdeněk Sita, Chlapci 7, GCDSR
Karolína Martinčová, Dívky 8, RHFGC
Karolína Kohoutová, Dívky 9, GCDSR
Matyáš Zapletal, Chlapci 8, GCOLO
Adam Čapek, Chlapci 9, GCCMS
Kristýna Frýdlová, Dívky 10, NAMCC
Johanka Šteindlerová, Dívky 11, GCERP
Matěj Štěpánek, Chlapci 10, NAMCC
Jan Thomayer, Chlapci 11, GKPLD
Kateřina Rusová, Dívky 11, GCCMS
Sebastian Pavlík, Chlapci 11, GKCEE

zveřejnil: Pavel Žďárek (6.října 2007)

NAHORU

ZÁŘÍ


ČASTOLOVSKÉ DĚTI MALUJÍ ZASTÁVKU

Když se na nedávno čisté vlakové zastávce v Častolovicích ocitly skoro přes noc nikým neobjednané ošklivé sprejerské klikyháky, zrovna byl poslední březnový den, končil pořad Každou středu na pohádky a děti i rodiče si řekli, že už je toho vandalství dost. Rozhodli se vyzdobit zastávku po svém. Po dohodě s ČD, starostkou a vedením školy nastoupili pracanti (děti z naší školy) a znečištěnou zastávku špachtlemi za pomocí rodičů očistili. O čisté nátěry a vodní očistu se postarali techničtí pracovníci města ve spolupráci s místními hasiči. Nakonec se ke slovu dostalo několik malých umělců a v čele s Nikolou Smrčkovou vzali zastávku se štětcem v ruce útokem. Návrh počítal i s námětem jedné s babiček a tím je ŠKOLA. Ona totiž častolovská škola zrovna letos slaví sté výročí svého otevření. Děti jí tak daly jeden z nejhezčích dárků k narozeninám.

Účastníci: Matěj Štěpánek, Richard Vítek, Matyáš Křepinský, Martin Bartoš, Libor Kudláček, Nikola Podzimková, Adélka Přibylová, Štěpán Přibyl, Ondra Hájek, Václav Mach, Jakub Zábranský, Adélka Křepinská, Michaela Žižková, Martina Podzimková a Nikola Smrčková

Poděkování patří i manželům Albrechtovým a to nejen za organizování celé akce "Zastávka", ale i sladkou odměnu pro děti.

►►► více fotografií

zveřejnily: Mgr. Radka Přibylová a Jana Albrechtová (26.září 2007)

NAHORU


POHÁR STAROSTŮ

24.9. Žáci 5. ročníku byli pozváni na největší dopravní hřiště do Náchoda. A neztratili se.

Závodu „O pohár starostů se zúčastnilo 124 dětí z celé oblasti Náchoda.

Naše barvy hájily děti z 5. třídy ve složení Rudolf Prchlík, Petr Duzbaba, Michaela Lakomá, Dominika Pelcová, Jan Míka, Jakub Zábranský, Tereza Vlčková, Veronika Hojná.

I když to byl jejich první závod, snažili se a ostudu častolovické škole neudělali. Přejeme jim mnoho elánu do dalších bojů v soutěži mladých cyklistů. /26.9. – soutěž Týniště nad Orlicí, 4.10. – soutěž Rychnov nad Kněžnou/.

 

►►► výsledky
 

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (25.září 2007)

NAHORU


VÝSTAVA OVOCE A ZELENINY VE 3.TŘÍDĚ

Krásné podzimní dny nám nepřinášejí jen přehlídku barevných listů, ale i radost z dozrávajících plodů na našich zahradách. Proto jsme se s dětmi rozhodli uspořádat malou výstavku plodů, kterou jsme doplnili obrázky. Koláže vznikaly mícháním teplých podzimních tónů a lepení prostřihovaných ovocných plodů. Výstava nám posloužila jako učební pomůcka v hodině PRVOUKY, kde jsme jednotlivé druhy ovoce a zeleniny názorně rozčlenili do jednotlivých skupin.
 

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (25.září 2007)

NAHORU


DĚTI Z ČASTOLOVIC OBOHATILY SBÍRKU MEDAILÍ Z MISTROVSTVÍ EVROPY MLADÝCH CYKLISTŮ

7.-9.9. - Žáci ZŠ Častolovice, ve složení Martina Popová, Nikola Bečková, David Šilar a Marek Hudousek, reprezentovali Českou republiku na Mistrovství Evropy mladých cyklistů ve španělském Madridu.
Ve velké konkurenci 23 družstev z celé Evropy obsadili vynikající 2. místo a tím doplnili celou sadu medailí z tohoto závodu /2006 – 1.místo,2005 – 3.místo,2004 – 1. místo,2003 – 8. místo/.


Soutěž probíhala v krásné sportovní hale u Madridu. Soutěžilo se v teoretických znalostech – řešení dopravních křižovatek, hodnocení bezpečné dopravní situace na silnici, hledání bezpečné cesty za školy domů podle pravidel silničního provozu a rozhodování, co dělá cyklista na obrázku správně. Větší část soutěže se samozřejmě tvořila bezpečná jízda na kole. Děti jezdily přes stanovené překážky /jízda v kruhu levou nebo pravou rukou, podjetí překážky, průjezd mezi špalíky ve tvaru osmičky, přesné zastavení na místě, jízda do lomené zatáčky atd./ a vedly si v soutěži na jedničku.


Během celé soutěže pod přísným okem rozhodčích ztratily malé množství bodů a v celkovém pořadí obsadily vynikající 2. místo a obohatily sbírku medailí o stříbrnou medaili.

Pořadí družstev:

1. místo: Srbsko 634 bodů
2. místo : Česká republika 633 bodů
3. místo : Litva 628 bodů

celkové výsledky

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající reprezentaci školy.

Poděkování sponzorům

Děkujeme všem firmám a organizacím, které v letošním roce sponzorskými dary a dotacemi podpořily naši činnost v oblasti dopravní výchovy. Jejich finanční prostředky byly použity jak na výuku dopravní výchovy pro co největší počet žáků, tak i na její materiální zabezpečení a na pokrytí nákladů spojených s účastí na soutěžích.

Dopravní výchovu na častolovické škole finančně podpořily:

Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Ministerstvo dopravy ČR
ÚAMK ČR, Praha
ROJEK dřevoobráběcí stroje a.s., Častolovice
Saint-Gobain ORSIL s.r.o., Častolovice
Federal-Mogul Friction Products a.s., Kostelec nad Orlicí
 

►►► více fotografií

►►► přehled výsledků v dopravních soutěžích

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová, trenérka družstva (11.září 2007)

NAHORU


PŘIVÍTÁNÍ PRVŇÁČKŮ

3.9. - V letošním školním roce přivítali prvňáčky Mach a Šebestová. Čekali ne děti hned před školou a zavedli je do třídy, kde jim předali své zkušenosti, zážitky a rady do nastávajících školních dnů.
Naši nejmenší školáci do první třídy doslova vklouzli – veselá klouzačka, sladké překvapení a šup do lavic. Ale z čeho se budeme učit? V tom Šebestová přinesla kouzelné sluchátko – HALÓ! Najednou byly učebnice i sešity. A teď už hurá do učení.

Přivítat malé školáky přišla i paní starostka a společně s ředitelem školy jim popřála mnoho školních úspěchů.

Prvňáčkové, ať se vám ve škole líbí!

►►► více fotografií

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (7.září 2007)

NAHORU


VEDENÍ ŠKOLY V POLSKÝCH KONDRATOWICÍCH

25. a 26.8. - Ve dnech 25. a 26.srpna pořádal AFK Častolovice družební zájezd do polské Gminy Kondratowice. Akce se také zúčastnili zástupci Městysu Častolovice, SDH Častolovice a vedení základní školy. Na programu byly oslavy dožínek, fotbalový turnaj žáků, přátelské utkání dospělých, výměna informací a
zkušeností mezi hasiči, zástupci škol apod. Fotbalové družstvo žáků pod vedením pana Rudolfa Prchlíka, tvořené převážně žáky naší školy, obsadilo v konkurenci pěti týmů velmi pěkné druhé místo. K výsledku a předvedené hře blahopřejeme.


►►► více fotografií

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (3.září 2007)

NAHORU