Školní rok 2008 - 2009


ZÁŘÍ  |  ŘÍJEN  |  LISTOPAD  |  PROSINEC  |  LEDEN  |  ÚNOR  |  BŘEZEN  |  DUBEN  |  KVĚTEN  |  ČERVEN
 

ČERVEN


SlavnostNÍ ROZLOUČENÍ ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU

25.6. - „Nesnáším loučení, jsem sám a v hlavě tě mám“ – tato slova písně M. Davida se stala mottem slavnostního rozloučení žáků 9. ročníku se ZŠ Častolovice. V slavnostním prostředí síně Hudečkovy galerie se ve čtvrtek 25. 6. 2009 v 17. hodin sešli vycházející žáci, jejich rodiče, učitelé a představitelé městyse. Po uvítání panem ředitelem byli představeni žáci devátých tříd, kteří si připravili originální prezentaci a pěkný projev. Na památku obdrželi pamětní list školy, CD se svými fotkami od 1. do 9. třídy, nechyběla ani růže na rozloučenou. Toto slavnostní setkání bude určitě u mnohých pěknou vzpomínkou na školní léta.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniska (26. června 2009)

NAHORU


NEJLEPŠÍ CYKLISTÉ REPUBLIKY ODMĚNĚNI SLADKOU ODMĚNOU STAROSTKOU MĚSTYSE ČASTOLOVICE

25.6. - Ve čtvrtek 25.6.2009 byli nejlepší cyklisté pozvání na sladkou oslavu svého úspěchu na mistrovství republiky v Soutěži mladých cyklistů, kde získali 1. místa a přivezli zlaté medaile.

Se svými úspěchy se podělili s paní radní Renátou Sršňovou a svůj úspěch oslavili nad pohárem sladkého překvapení.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (26. června 2009)

NAHORU


NÁVŠTĚVA POLSKÝCH DĚTÍ V ČASTOLOVICKÉ ŠKOLE

19.-21.6. - V pátek odpoledne 19.6.2009 uvítala naše škola v rámci projektu „Přátelství bez hranic“ financovaného z prostředků Evropské unie a Euroregionu Glacensis skupinu polských dětí z Gminy Kondratowice, pro něž byl připraven bohatý program.

Po ubytování hosté prošli areálem MŠ a ZŠ a navštívili kostel sv. Víta. Poté nás přivítala paní místostarostka Novohradská v Hudečkově galerii a krátce pohovořila o historii městyse a zámku.

Druhý den pobytu začal ranním pochodem z Kostelce do Častolovic. Po snídani jsme všichni odešli na prohlídku zámku a přilehlého parku. Zpestřením bylo 20 sportovních automobilů značky BMW, zaparkovaných u zámku. Sportovní odpoledne začalo na dopravním hřišti jízdou zručnosti. To bylo něco nového, co polské děti neznaly. Pak si vyzkoušely sestavování dopravních značek a určovaly jejich názvy. Další setkání se konala na víceúčelovém hřišti, kde se odehrály zápasy Polsko vs. Česko ve fotbale, vybíjené, florbalu a přehazované. Následovaly individuální disciplíny jako např. skok přes švihadlo a chůdy. Po večeři přišla paní starostka Bělková, aby pozdravila polské přátele a vyhlásila výsledky soutěží. Večer byl zakončen diskotékou v sále U Lva.

Nedělní program pokračoval v ZOO ve Dvoře Králové a byl zakončen prohlídkou zámku v Novém Městě nad Metují.

Obě strany se už teď těší na další vzájemná setkání v příštích letech. Děti našly nové kamarády, překonávaly jazykové bariéry a vnímaly kulturní odlišnosti obou národů.

více fotografií zde

zveřejnila: Darie Micherová (23. června 2009)

NAHORU


ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ MISTREM REPUBLIKY 2009

16.-18.6. - Cyklisté z Častolovic přivezli zlaté medaile a postupují na mistrovství Evropy do Finska

Ve dnech 16. – 18.6.2009 se ve Světlé nad Sázavou konalo celostátní finále Soutěže mladých cyklistů, kde naše družstva ze Základní školy Častolovice ve složení Pavlína Přikrylová, Veronika Hojná, Petr Duzbaba a Matěj Štěpánek - 1. kategorie, Dominika Pelcová, Martina Podzimková, Dominik Fabián, Filip Izák – 2. kategorie reprezentovala Královéhradecký kraj a obě vybojovala ve velmi velké a tvrdé konkurenci 1.místa a přivezla zlaté medaile. Mladší kategorie si tímto vítězstvím zajistila postup na evropské finále do Finska, pro starší žáky je soutěž již nepostupová.

Republikové finále se pořádalo ve Světlé nad Sázavou. Děti soutěžily v teoretických znalostech pravidel silničního provozu, obvazovaly raněné při dopravní nehodě, jezdily podle pravidel silničního provozu na dětském dopravním hřišti a zdolávaly na kole jízdu zručnosti přes stanovené překážky. Všechny děti bojovaly a bojovaly a jejich nadšení se vyplatilo. Přivezly zlaté medaile z mistrovství republiky a staly se i nejlepšími cyklisty v jednotlivcích.

Absolutním vítězem v jednotlivcích se stal po velmi tvrdém boji Filip Izák, který svého kamaráda porazil až při rozjezdech o umístění, protože oba dva měli stejný počet trestných bodů /v celém závodu 0 trestných bodů/. Absolutní cyklistkou se tentokrát stala Dominika Pelcová. Tito nejlepší soutěžící si přivezli cenu ministra dopravy - krásná horská jízdní kola.

Vedení školy sklání hlavu nad tímto vynikajícím výsledkem, blahopřeje všem dětem, trenérkám družstev Aleně Zvěřinové a Mileně Mrkvičková a děkuje za vynikající reprezentaci. Současně přeje mnoho úspěchů v evropském finále této soutěže.

Z tisku: Rychnovský deník, Havlíčkobrodský deník, Kraj Vysočina, i-vysočina

  
 

více fotografií zde

výsledkové listiny zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (23. června 2009)

NAHORU


EXKURZE DO GALERIE MODERNÍHO UMĚNÍ V HRADCI KRÁLOVÉ

12. a 18.6. - V pátek 12. června a ve čtvrtek 18. června 2009 se žáci sedmých, osmých a devátých ročníků zúčastnili, v rámci hodin výtvarné výchovy, exkurze do Galerie moderního umění v Hradci Králové a prohlídky významných staveb tzv. Salonu republiky. S žáky jsme absolvovali trasu prohlídky nejvýznamnějších architektonických skvostů České republiky od architektů J. Kotěry, J. Gočára, O. Polívky a sochařů O. Guttferunda, L. Šalouna a J. Štursy. Ke každé stavbě žáci získali indicie, které pak využívali k odpovědím na pracovních listech.

Na 10 hodinu jsme měli domluvenou komentovanou prohlídku Galerie moderního umění s doc. Vítkovou. Prošli jsme všech pět pater od umění 19. století až po umění současné.Exkurzi jsme zakončili pohledem na město z výšky 72 metrů na Bílé věži.

zveřejnila: Mgr. Markéta Moravcová (23. června 2009)


V pátek 12. června 2009 se konala exkurze do Hradce Králové. Měli jsme navštívit Galerii moderního umění a taky tamní zajímavá místa. Do Hradce jsme jeli vlakem a cesta trvala přibližně půl hodiny. Hned po příjezdu jsme dostali pracovní listy s otázkami týkající se historické architektury a nejrůznějších míst Hradce Králové.
Navštívili jsme náměstí TGM, viděli jsme stavby od různých významných architektů. Prohlédli jsem si sochy u Muzea východních Čech a jejich skici jsme si nakreslili do pracovních listů. Také jsme si prohlédli kostel ve tvaru parníku od architekta J. Gočára. Exkurzi jsme dokončili prohlídkou galerie ve které byla spousta starých i novodobých děl od známých malířů. Po ukončení prohlídky v galerii jsme se ještě na Starém náměstí podívali na Bílou věž a vystoupali jsme až nahoru.

Po zajímavém rozhledu z Bílé věže nám paní učitelky daly rozchod asi na hodinu. Potom už jsme spěchali na trolejbus a ten nás dovezl až na nádraží. Asi kolem jedné hodiny jsme nastoupili do vlaku a „frčeli“ jsme rovnou do Častolovic.

Exkurze se nám velice líbila a rády se podíváme na další.

Klára Schmiedová a Tereza Janáková 7. B

 

NAHORU


EXKURZE FAB A.S. RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

16.6. - V úterý 16. června nám FAB a.s., jeden z největších strojírenských závodů v regionu, umožnil exkurzi ve svých provozech.

I přes velmi přísné bezpečnostní předpisy nám člen koncernu Assa Abloy ukázal výrobu klasických stavebních zámků i zámků visacích. Exkurze se uskutečnila v rámci volby povolání, žáci mají možnost seznámit se se strojírenskou výrobou a CNC stroji. V současnosti nevyrábí tato společnost jen stavební zámky, ale i zámky a klíče k automobilům nejenom značky Škoda, ale třeba i k britskému Bentley. Koncern Assa Abloy soustředil do nového závodu veškerou výrobu z celé střední Evropy.

Prohlídku absolvovalo 29 žáků z 8. a 7.ročníku naší školy. Závodem nás provedli pracovníci Fabu , vysvětlili proces výroby a upozornili na bezpečnostní pravidla. Myslíme si, že podobné setkání s běžným provozem firmy může pomoci při rozhodování o volbě budoucího povolání a výběru střední školy.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (23. června 2009)

NAHORU


PAMÁTNÁ MÍSTA BLÍZKÉHO OKOLÍ

15.6. - V pondělí 15.6. jsme se my – žáci 9. ročníku v rámci semináře Čj vydali po stopách J. A. Komenského – Učitele národů, který se se svými přáteli podle pověsti loučil s vlastí u „bratrské borovice pod Jedlinou“, když odcházeli do Polska. Lesní stezičkou jsme vystoupali přímo k borovici. Na první pohled to byl starý ztrouchnivělý strom, ale byl mohutného vzrůstu a značného majestátu, stáří asi 400 let. Jako by do dnešního lesa ani nepatřil. U jeho torza nám p. učitelka přečetla z knihy Pověsti Rychnovska pověst o loučení českých bratrů při odchodu z vlasti. Po vyslechnutí jsme si borovice vážili mnohem víc a někteří jsme byli trochu zklamáni, že se o toto památné místo nikdo moc nestará, jeho historie by si to víc zasloužila.

Cestou zpět jsme míjeli místo, kde dřív stával starý mlýn, zbyly jen vantroky a vyschlý náhon. Po vystoupání do osady Lhotka nás odměnily sladké třešně a z mohutných tújí vykoukl pomníček jako paměť odboje 2.sv.války. V Kostelci jsme zhlédli památný dům – „lázně královny Žofie“, nyní patřící akademickému malíři p. Černému. Závěrem jsme se pokochali krásným zámkem a parkem s jezírky. Na úplný konec zmrzlina a domů.
Bylo to pro nás krásné a příjemné zpestření už posledního školního roku.

více fotografií zde

zveřejnili: Markéta Vojtíšková a Marek Štěpánek z 9.B (23. června 2009)

NAHORU


DALŠÍ TITUL ČASTOLOVICKÝCH CYKLISTŮ

3. a 4.6. - Dne 3. – 4.6.2009 se konalo krajské kolo Soutěže mladých cyklistů na dětském dopravním hřišti v Náchodě. Mladí cyklisté museli prokázat velmi dobré znalosti v pravidlech silničního provozu, v jízdě podle pravidel na největším dopravním hřišti v republice, museli prakticky ošetřit zlomeniny, pohmožděniny, sečné rány, zástavu dechu a obnovit základní funkce života a prokázat mistrovsky jízdu přes stanovené překážky, které prověřily naše cyklisty, jak zvládají techniku jízdy na kole. I když vše komplikovala velká zima a prudký vítr, mladí závodníci jeli s velkým odhodláním a s velkým nasazením a dosáhli krásného výsledku. Obě kategorie získaly 1. místo a postupují na mistrovství republiky, které se koná 16. – 18.6. 2009 ve Světlé nad Sázavou.

Naši školu reprezentovali tito cyklisté:

1. kategorie:  
Petr Duzbaba 0 trestných bodů
Jakub Zábranský 16 trestných bodů
Veronika Hojná 27 trestných bodů
Pavlína Přikrylová 11 trestných bodů
   
2. kategorie:  
Martina Podzimková 12 trestných bodů
Dominika Pelcová 15 trestných bodů
Filip Izák 7 trestných bodů
Dominik Fabián 5 trestných bodů

Nejlepší cyklistkou se stala Pavlína Přikrylová, Martina Podzimková a nejlepším cyklistou Dominik Fabián a Petr Duzbaba.

Všem dětem přejeme další takové úspěchy a děkujeme za vynikající reprezentaci školy.

Samozřejmě na takovém úspěchu se podílejí další děti, které si navzájem pomáhají, a nemalý dík patří i trenérům těchto dětí.

  

více fotografií zde

    Výsledková listina krajské kolo DSMC Náchod 3.- 4.6.2009
                  I.kategorie            
Škola S.č. Příjmení Jméno PSP DDH JZA JZB PP Jedotl. Druž. celkem Pořadí
                       
1 BECKOVÁ Tereza 30 25 9 2 0 66 264  
Nová Paka 2 JERIOVÁ Jesika 0 25 20 16 0 61   4
  3 ŠIMURDA Jan 35 25 8 16 10 94    
  4 KLUZ Ondřej 0 15 11 17 0 43    
ZŠ a MŠ 5 DUZBABA Petr 0 0 0 0 0 0 54  
Častolovice 6 ZÁBRANSKÝ Jakub 0 10 2 4 0 16   1
  7 HOJNÁ Veronika 0 10 12 5 0 27    
  8 PŘIKRYLOVÁ Pavlína 0 0 9 2 0 11    
ZŠ Jiráskovo n. 9 ŠIMEK Jan 10 5 18 9 10 52 273  
Hradec Králové 10 KUTÍK Jan 15 0 14 14 5 48   5
  11 ZAHRADNÍČKOVÁ Adéla 30 0 21 19 15 85    
  12 ELIÁŠOVÁ Marie 30 20 21 17 0 88    
13 ZAHÁLKA Jonáš 5 10 22 14 0 51 253  
Malé Svatoňovice 14 PROVAZNÍK Michal 15 20 8 8 0 51   3
  15 JIRSÁKOVÁ Tereza 0 10 25 19 0 54    
  16 NOVÁKOVÁ Zuzana 30 15 26 26 0 97    
17 PRÁŽÁKOVÁ Michaela 10 20 12 15 0 57 182  
Velké Poříčí 18 STOLINOVÁ Dominika 10 10 12 11 0 43   2
  19 BARTOŇ Josef 10 5 2 9 5 31    
  20 ČERMÁK Lukáš 20 0 13 18 0 51    
    Výsledková listina krajské kolo DSMC Náchod 3.- 4.6.2009
                 II.kategorie            
Škola S.č. Příjmení Jméno PSP DDH JZA JZB PP Jedotl. Druž. celkem Pořadí
                       
21 BRENDLOVÁ Aneta 35 5 12 9 5 66 179  
Nová Paka 22 TRANG Tran Guynh 15 0 11 2 0 28   3
  23 BECK Miroslav 25 10 4 2 10 51    
  24 DYTRYCH Lukáš 15 10 0 4 5 34    
ZŠ a MŠ 25 IZÁK Filip 0 5 2 0 0 7 39  
Častolovice 26 FABIÁN Dominik 0 5 0 0 0 5   1
  27 PELCOVÁ Dominika 0 0 9 6 0 15    
  28 PODZIMKOVÁ Martina 0 5 2 0 5 12    
ZŠ a MŠ 29 KUBEC Lukáš 45 15 6 6 3 75 217  
Bílá Třemešná 30 VLČKOVÁ Štěpánka 20 0 15 12 5 52   4
  31 DOBŘICHOVSKÁ Jana 20 0 20 11 3 54    
  32 VÁVRA Lukáš 5 25 4 2 0 36    
ZŠ    33 BERGEROVÁ Denisa 20 0 5 2 0 27 145  
Velké Poříčí 34 WINTEROVÁ Lenka 30 0 10 9 10 59   2
  35 JESTŘÁB Alexander 25 0 4 0 3 32    
  36 SVOBODA Kevin 15 0 2 0 10 27    

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (5. června 2009)

NAHORU


ZDRAVOTNICE V KRAJSKÉM KOLE BRONZOVÉ

3.6. - Ve středu 3.června odcestovalo družstvo našich úspěšných zdravotnic z oblastního kola reprezentovat náš okres do Chrudimi. V městském parku proběhlo regionální kolo Hlídek mladých zdravotníků společně pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Soutěžily pětičlenné hlídky I. a II. stupně ve znalostech a dovednostech při poskytování první pomoci zraněným. Naše družstvo prvního stupně muselo postupně zvládnout ošetřit např. bezvědomí, odřeniny, sečnou ránu na chodidle, krvácení, šok, vymknutý kotník, zvládnout transport a přivolat RZP, praktické provedení první pomoci improvizovanými prostředky. Samostatnou soutěžní disciplínou byla i obávaná obvazová technika, kde se hodnotí kvalita, účinnost, ale i estetická úroveň obvazů.

Hlídka reprezentovala ve složení:
velitelka hlídky: Kamila Chlebná, členky: Tereza Machačová, Andrea Řeháčková, Barbora Václavíková a Denisa Chaloupková.

V celkovém součtu získaných bodů obsadila děvčata krásné třetí místo a domů přivezla pohár. Všem patří velké uznání a poděkování, protože jejich výkony byly výborné.

 

Výsledky I. stupeň:
1. místo - ZŠ Závodu míru Pardubice
2. místo - ZŠ a MŠ Horní Bradlo
3. místo - ZŠ a MŠ Častolovice
4. místo - ZŠ Úpice - Lány
5. místo - ZŠ a MŠ Nechanice
6. místo - ZŠ Nové Město nad Metují
7. místo - ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí
8. místo - ZŠ Borová
9. místo - ZŠ Chodovice

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (8. června 2009)

NAHORU

KVĚTEN


BESEDA S PŘÍSLUŠNÍKY POLICIE ČR

22.5. - Dne 22. května se v rámci minimálního preventivního programu uskutečnila beseda žáků druhého stupně s příslušníky Policie ČR. Hlavním tématem byla právní odpovědnost každého občana-zaměřená na chování mládeže. Bylo diskutováno o právech, ale i povinnostech dětí.

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (1. června 2009)

NAHORU


PREVENTAN CUP

19.5. - V úterý 19. května se v Kostelci nad Orlicí uskutečnilo okresní kolo ve vybíjené republikové soutěže PREVENTAN CUP. Naše škola vyslala družstvo dívek i družstvo chlapců složených z žáků 4. a 5. tříd. Děvčata se umístila na krásném třetím místě. Chlapci byli rozděleni do tří skupin. Svoji skupinu s přehledem vyhráli, ale pak je " sportovní štěstí " opustilo a v bojích o 1. a 2. místo prohráli se ZŠ Opočno a ZŠ Přepychy. Získali však krásné třetí místo. Gratulujeme !

Naši školu reprezentovali: Natálie Holmanová, Kristýna Hudousková, Kamila Chlebná, Tereza Machačová, Lenka Martincová, Pavlína Přikrylová, Andrea Řeháčková, Veronika Tkáčová, Veronika Zemanová, Kateřina Žabková, Jan Cabalka, Tomáš Helmich, Ondřej Hrubý, Aleš Pápay, Ladislav Podhorník, Štěpán Přibyl, Adam Sehnoutka, Daniel Šafránek, Matěj Štěpánek, Richard Vítek.

 
družstvo dívek  družstvo chlapců

zveřejnila: Mgr. Šárka Dolečková (22. května 2009)

NAHORU


DÉŠŤ NEODRADIL ORGANIZÁTORY ANI ÚČASTNÍKY - 4. ROČNÍK POHÁDKOVÉ CESTY

16.5. - Dne 16.5.2009 se konal v Častolovicích již 4. ročník Pohádkové cesty. Letos organizátorům nepřálo počasí a dlouho očekávaný déšť právě dorazil do Častolovic v době začátku startu. Do okolí Častolovic se vydala na různá stanoviště spousta pohádkových bytostí.

Během turistického pochodu čekala na děti různá překvapení, plnily úkoly, které si pro ně vymysleli čerti a čertice, víly, prasátka, šmoulové, čarodějnice, které obývaly perníkovou chaloupku spolu s živou kočičkou, myslivci, rybáři a hasiči.

Děti si vyzkoušely i střelbu ze vzduchovky, chytaly na udici ryby, opékaly vuřty a dokonce se mohly povozit na člunu po rybníce.

V cíli čekal na účastníky pochodu pamětní list a na Sokolské zahradě uspořádala Generali pojišťovna a.s. spolu s rodiči různé sportovní závody, děti se také vyřádily na skákacím hradu a trampolíně.

Malí turisté odcházeli s úsměvem na tváři a to je odměna pro všechny organizátory a rodiče.

TAK ZASE ZA ROK!!

Výbor SRPDŠ děkuje všem, kteří se podíleli na této akci.
 

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (17. května 2009)

NAHORU


NAŠI CYKLISTÉ Z ČASTOLOVIC SÁHLI NA PRVNÍ TITUL V DOPRAVNÍ SOUTĚŽI

14.5. - Ve čtvrtek 14.5.2009 se konalo na DDH v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo v Dopravní soutěži mladých cyklistů. Soutěže se zúčastnilo 80 dětí ve třech kategoriích.

Naši školu čekalo obhájení prvenství z loňského roku a děti se tohoto úkolu zhostily na výbornou s hvězdičkou.
Obě kategorie vybojovala skvělá první místa a s velkým náskokem postoupila na krajské kolo, které se koná v Náchodě 3. – 4. června 2009.

Naši školu reprezentovali tito mladí cyklisté:

1. kategorie :  
Duzbaba Petr 0 trestných bodů
Zábranský Jakub 9
Machačová Tereza 6
Hojná Veronika 17
   
2. kategorie:  
Fabián Dominik 8
Izák Filip 5
Pelcová Dominika 9
Podzimková Martina 4

Kompletní výsledková listina závodu

Absolutními vítězi závodu se staly děti: Duzbaba Petr, Machačová Tereza, Filip Izák, Martina Podzimková.
Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech.



více fotografií zde

Napsali o nás v novinách, čtěte zde.

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (15. května 2009)

NAHORU


ZÁJEZD DO POLSKA

4.-8.5. - Ve dnech 4. - 8. května 2009 se 36 žáků a žákyň, ředitel školy a 3 učitelky ze ZŠ Častolovice zúčastnilo v rámci projektu „ Přátelství bez hranic“ financovaného z fondů EU pětidenního zájezdu do Gminy Kondratowice v Polsku. I když jsme předběžně věděli, co nás čeká, přesto jsme byli zvědaví a nedočkaví, co tyto dny přinesou. Na programu byla prohlídka školy, různé soutěže, především sportovní jako fotbal, přehazovaná, skok přes švihadlo, hod na koš apod. Ve všech disciplinách si naši žáci vedli velmi dobře. Důkazem jsou 4 poháry za vítězství v soutěžích družstev a několik medailí v jednotlivcích. Stejně dobře si žáci vedli i v soutěži pěvecké, výtvarné a znalostní. Během pobytu jsme navštívili a obdivovali mnoho historických a kulturních památek. Krásné zážitky si děti odvezly z návštěvy ZOO ve Vratislavi (Wroclawi). Velmi příjemným zpestřením pobytu byla středeční diskotéka, která roztancovala všechny přítomné. Nikdo z nás jistě nezapomene na výstup na horu Sleza, odkud byl z rozhledny nádherný výhled do širokého okolí. Všech akcí jsme se zúčastnili společně s polskými přáteli. Na začátku návštěvy v Polsku by nikdo z nás nevěřil, že tak krátký pobyt smaže jazykovou bariéru. Všichni účastníci zájezdu už nyní vědí, že „pilka nožna“ je fotbal, „telefon komurkowy“ je mobil a české slovo hledat se polsky řekne . . . . Nevíte? Zeptejte se nás.

     

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (13. května 2009)

NAHORU


KVALITNÍ VÝkon NAŠICH FOTBALISTŮ - 4.MÍSTO

4.5. - Výběr z osmého a devátého ročníku se zúčastnil okresního kola v minifotbalu v Rychnově nad Kněžnou. Třináct přihlášených družstev bylo rozlosováno do 4 skupin, ze kterých první dva postupovali do bojů o prvních osm míst, poslední ze skupin bojovali o zbývající pořadí.


Skupina D :

Javornice – Častolovice    1:3
Javornice – Opočno          0:4
Opočno – Častolovice       1:1

1. Opočno        5:1   4
2. Častolovice 4:2   4
3. Javornice      1:7   0

Nadstavba - skupina F: Do skup. E a F si mužstva přinesla již jeden zápas sehraný v zákl. skupinách.

Voděrady – Opočno             1:1
Rychnov Mas. – Častolovice 0:0
Voděrady – Častolovice        0:1
Rychnov Mas. – Opočno      0:2

1. Opočno                    4:2   5
2. Častolovice             2:1   5
3. Voděrady                  2:2   4
4. Rychnov Masarykova 0:3   1

Semifinále:
Kostelec – Častolovice 2:0
Opočno – Čes.Meziříčí 1:0

O 3. místo:
Častolovice – České Meziříčí  0:3

Finále:
Kostelec n Orl. – Opočno 1:1, na penalty 4:1


Celkové pořadí :

1. ZŠ Kostelec nad Orlicí
2. ZŠ Opočno
3. ZŠ České Meziříčí
4. ZŠ Častolovice
5. ZŠ Borohrádek
6. ZŠ Voděrady
7. ZŠ Rychnov nad Kněžnou Masarykova
8. ZŠ Rokytnice v Orlických horách
9. ZŠ Rychnov nad Kněžnou Javornická
10. ZŠ Javornice
11. ZŠ Dobré
12. Gymnázium Dobruška
13. ZŠ Rychnov nad Kněžnou Kolowratská
 

Naše družstvo nastupovalo v následující sestavě, brankáři: Tomáš Novák a Ondra Kuchyňa,
v poli: Dominik Trejtnar, Martin Podolský, Patrik Michera, Dan Bureš, Marek Štěpánek, Matěj Cvejn, Lukáš Pápay, Tomáš Vilímek a Roman Čepelka.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (6. května 2009)

NAHORU

DUBEN


ZLATO A STŘÍBRO PRO MLADÉ ZDRAVOTNICE

29.4. - Ve středu 29. 4. 2009 se konalo oblastní kolo Hlídek mladých zdravotníků, tentokrát proběhlo na naší domácí půdě – v Častolovicích.

Letošní soutěžní klání bylo opravdu netradiční. Pouze dvě ze všech stanovišť byla pod střechou – v budově zahrádkářů, zatímco ostatní čekala na soutěžící venku – v prostorách Sokolské zahrady.
Bylo těžko uvěřitelné, že zranění nejsou skutečná. Pohled na zaražený hřebík v ruce, popáleniny nebo silné krvácení práci zdravotníků nijak neusnadňoval.

Naši školu reprezentovaly dva týmy:

Hlídka I. stupně – ve složení:
Kamila Chlebná – velitel hlídky
Andrea Řeháčková
Tereza Machačová
Denisa Chaloupková
Barbora Václavíková


Hlídka II. stupně – ve složení:
Nikola Smrčková – velitel hlídky
Dominika Koďousková
Barbora Píčová
Martina Podzimková
Michaela Žižková

Naše děvčata dokázala, že opravdu umí poskytnout první pomoc.

V tomto těžkém zápolení obsadila hlídka I. stupně ZLATÉ PRVNÍ MÍSTO .
Hlídka II. stupně vybojovala STŘÍBRO.


Z krásných výsledků máme velkou radost. Moc a moc gratulujeme a držíme palce do krajského kola, které se bude konat 3. 6. 2009 v Chrudimi.

Poděkování patří i všem figurantům – Veronice Hostinské, Veronice Novákové, Marku Štěpánkovi, Vladimíru Jarkovskému, Martinovi Podolskému a Janu Novákovi, kteří skvěle spolupracovali.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (30. dubna 2009)

NAHORU


DÍLNA RUČNÍHO PAPÍRU

30.4. - 30. 4. 2009 v rámci oslavy dne Země si 12 – ti členná skupina žáků mohla vyzkoušet postup, jakým se vyrábí ruční papír.

Papír jsme vyráběli zjednodušeným postupem z předem připravené papírové kaše pojené lepidlem TAPOSA a obarvené krepovým papírem a potravinářským barvivem. Takto připravenou papírovou hmotu jsme nanesli na síto, ozdobili sušenými květy, odčerpali přebytečnou vodu a na látce nechali týden vysušit.

zveřejnila: Mgr. Markéta Moravcová (13. května 2009)

NAHORU


DEN ZEMĚ

30.4. - Ve čtvrtek 30.4.2009 šli žáci druhého stupně do školy bez aktovek. Školní tašky vyměnili za odpadní materiál, který se stal základem jejich dopoledního snažení. Skupinky chlapců a děvčat dostaly za úkol z plastových lahví, kelímků, igelitových tašek a dalších surovin zhotovit módní oblečení i s doplňky. O nápady nebyla nouze a povedené modely děti předvedly před školou na módní přehlídce, která měla velký ohlas a úspěch. Někteří žáci vyráběli propagační materiál k ochraně Země. Svoje práce prezentovali před ostatními spolužáky a odbornou porotou. Nejlepší práce byly oceněny diplomem a sladkostí.

    

více fotografií zde

zveřejnila: Darie Micherová (11. května 2009)

NAHORU


DEN ZEMĚ NA PRVNÍM STUPNI

24.4. - 24.4.2009 v rámci Dne Země uskutečnila každá ze tříd prvního stupně ZŠ svůj projekt. Ten byl zaměřen: na využití odpadu – výroba hraček, modelů zvířat, lodí, robotů – 2., 4. a 5. ročník, 3. ročník se prezentoval výrobou masek brouků a sepsáním říkanek o jejich užitečnosti v přírodě (scénka), 4. a 5. ročník „ušil“ modely oděvů.

Každý žák 1. ročníku si v průběhu Dne Země zasadil svou vlastní rostlinu. Ve třídě jim tak vzniklo malé zahradnictví, o které budou společně pečovat.

Každá třída obdržela diplom za účast, který v hodinách Vv nakreslili žáci 4. ročníku.
 

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (30. dubna 2009)

NAHORU


POHÁDKOVÁ NOC V KNIHOVNĚ

Letošní Druhá noc s Andersenem v Častolovicích byla předznamenána 3. ročníkem každotýdenních únorových čtení pohádek a začala dětským představením v režii místní knihovny. Šest dětí a paní knihovnice sehrály příběh kuřátka, které vypadlo z auta cestou z umělé líhně a hledá Motýla, Netopýra, Žabku, Myšku a Mravence a pomocí svých přátel dojde až ke knihovně.

Pohádku na námět Borise Zadeva napsala a režírovala Jana Albrechtová, hrály děti od 1. až 5. třídy spolu s paní knihovnicí.

Loňská návštěva večerního hřbitova byla vystřídána tajuplnou výpravou ke kostelu sv. Víta, který dal v roce 1775 vystavět hrabě ze Šternberka. Blížící se půlnoc umožnila paní Kateřině, která se zjevuje jako Černá paní na zámku, aby vystoupila se třemi strašidly na schody u kostela. Kouzelná chvíle vyústila v rozsvícení svíček, kdy každé dítě na paměť pana Andersena rozžalo jednu.

Noc v knihovně končila nad ránem – tak zase za rok – bylo to krásné.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (24. dubna 2009)

NAHORU


MATEMATICKÉ SOUTĚŽE

24.4. - Během měsíce března a dubna 2009 proběhla školní kola matematických soutěží KLOKAN, kde soutěžily 2. třída, 4. třída, 5. A, 5. B, 6. třída, 7. A, 7. B, 8. třída, 9. A, 9. B a PYTHAGORIÁDA, kde soutěžily 6. třída, 7. A, 7. B.


Nejlepší řešitelé soutěží:

KLOKAN:    
     
2. třída: 4. třída: 5. třída:
Kryštof Lounek Barbora Zahálková Lukáš Ježek
Vítek Hanzlíčků Matěj Baše Štěpán Přibyl
Vendula Jírová Adéla Křepinská Jakub Rojek
Adéla Přibylová    
     
6. třída: 7. třída: 8. třída:
Jakub Tomašík Zdeněk Sluka Filip Izák
Daniel Podolský Barbora Píčová Jan Vítek
Simona Smolová Marek Hudousek Tomáš Jansa
     
9. třída:    
Viktorie Kocourková    
Tomáš Zahálka    
Diana Sehnoutková    
     
PYTHAGORIÁDA:    
     
6. třída: 7. třída:  
Jakub Tomašík Nikola Smrčková  
Petr Kutil Dominik Fabián  
Daniel Podolský Zdeněk Sluka  
Dominika Pelcová    

zveřejnila: Mgr. Eva  Ešpandrová (24. dubna 2009)

NAHORU


PRAHA

9.4. - O velikonočních prázdninách jsme jeli na výlet do Prahy. Autobus nám zastavil u školy. Cesta trvala přibližně dvě hodiny. Nejdříve jsme jeli na exkurzi do České televize. Bylo to tam hezké. Zkoušeli jsme dokonce i něco natočit, oblékali si kostýmy a prohlíželi maskérny. Z televize jsme jeli k úřadu vlády. Tam nám autobus zastavil a my jsme šli přes Karlův most na lodičky. Dozvěděli jsme se, že všechny řeky, které končí na – ava, vymysleli Keltové. Viděli jsme i dům, kde se natáčely „chobotničky“. Z lodiček jsme šli do Muzea Karlova mostu. Teď už víme, jak se most stavěl a z čeho. Bylo to moc prima. Asi v 7 hodin večer jsme se vrátili do Častolovic zpátky ke škole. Výlet se všem líbil.

Barbora Zahálková, 4. ročník
 

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ilona  Kovářová (17. dubna 2009)

NAHORU


ALEŠ POLÁČEK - MISTR ČESKÉ REPUBLIKY

5.4. - Dne 5.4.2009 se konalo v Brně Mistrovství České republiky ve sportovní střelbě mládeže ze vzduchové pušky 30 ran vleže. Byl to vrchol sezony pro nejlepší mladé střelce z celé ČR, které dle dosažených výsledků v uplynulé sezoně nominoval Český střelecký svaz. Náš střelec Aleš Poláček jel do Brna s nelehkým úkolem, obhajoval loňský titul, který získal v Praze. Jeho obdivuhodný klid, soustředěnost a přesnost mu dopomohly k tomu, aby opět vystoupil na stupínek nejvyšší. Svým výkonem 299 bodů přivezl do Čestic a svého klubu SSK Solnice 1.místo a titul MISTR ČESKÉ REPUBLIKY.

Toto ocenění nebylo pro Aleše jediné. Spolu se dvěma střelci z SSK Doudleby nad Orlicí - Martinem Mazurou a Klárou Mazurovou soutěžili jako družstvo reprezentující Královehradecký kraj. Jejich společný výkon 894 body neměl konkurenci a všichni tři získali jako loni mistrovský titul pro náš kraj. Tímto závodem byla ukončena sezona vzduchové pušky. Za několik málo dnů začne Alešovi nová sezona ve střelbě ze sportovní malorážky. Cílem bude obhajoba krásného druhého místa, které získal loni na MČR v Plzni. Na závody se bude připravovat na střelnici v Česticích, kde mu vedení velice ochotně vyšlo vstříc.

zveřejnil: Mgr. Jiří  Kalousek (8. dubna 2009)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

1.4. - Ve středu se v Rychnově nad Kněžnou konalo okresní kolo fyzikální olympiády. Za naši školu se v kategorii F zúčastnili Jan Vítek a Filip Izák, v kategorii E Adéla Hepnarová a Tomáš Zahálka.

Velmi pěkného úspěchu dosáhl Jan Vítek (8.tř.),  v kategorii F obsadil 2.místo. Mezi deváťáky si lépe vedl Tomáš Zahálka (9.A), který byl pozván do krajského kola. Pro upřesnění nutno dodat, že kategorie F končí jen okresním kolem.

 

  Kategorie E               
Poř. Jméno Škola  1  2  4  5  B
1.  F. Korbel  ZŠ Vamberk  10  10  10    10  40 
2.  K. Antesová ZŠ Vamberk  8   6,5 29,5 
3.  P. Urbánek ZŠ Vamberk   7,5  25,5 
4.  T. Chadim ZŠ Kostelec n. Orl.  10  1,5    10  22,5 
5.  T. Zahálka ZŠ Častolovice    7,5 19,5 
6.  A. Hepnarová ZŠ Častolovice  9 2   19
7.  B. Koločná ZŠ Kostelec n. Orl.  10  1   6,5 18,5 
                 
                 
  Kategorie F               
Poř. Jméno  Škola 2  3  4  5 
1.  S. Valtera Gymnázium Dobruška  10  2,5 10    28,5
2.  J. Vítek  ZŠ Častolovice  10  7,5    27,5 
3.  T. Morávková  ZŠ Kostelec n. Orl. 10    19 
4.  F. Izák  ZŠ Častolovice  8  8   17
5.  J. Röszlerová ZŠ Kostelec n. Orl.   1  3 2   14 

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (14.dubna 2009)

BŘEZEN


FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ - "CO UMÍ ZIMA"

20.3. - Fotografické soutěže na téma "CO UMÍ ZIMA" se zúčastnilo osm žáků s celkem 34 fotografiemi. Porota hodnotila fotografie body od 1 do 5. Vítězem se stal soutěžící s nejvyšším součtem bodů.

 

všechny fotografie soutěže zde

 
 
 
 
            Vyhodnocení fotosoutěže "Co umí zima"
pořadí autor název body
1. Zahálka Tomáš Nekonečno 25
2. Zahálka Tomáš Bodlák v lednu 24
2. Zahálka Tomáš Zamrzlá jabloň 24
3. Zahálka Tomáš Sibiř 22
3. Zahálka Tomáš Zima jako kůň 22
4. Vítek Jan Kapičky 20
4. Vítek Jan Zima 20
5. Vítek Jan Vločky sněhu 19
5. Zahálka Tomáš Boj s obludou 19
5. Zahálka Tomáš Slunce na plotě 19
5. Zahálka Tomáš Zimní čáry 19
       
  Další soutěžící řazení podle abecedy:  
  Bělobrádková Tereza Bez názvu  
  Dobiášová Tereza Zima  
  Kuchňová Andrea Kostel  
  Kuchňová Andrea Zámek  
  Málek Tomáš Zámek  
  Martincová Markéta Kosák v krmítku  
  Martincová Markéta Labuť  
  Michera Patrik Zámek v zimě  
  Vítek Jan Cesta do neznáma  
  Vítek Jan Kapka neděje jara  
  Vítek Jan Kostel  
  Vítek Jan Nádherná zima  
  Vítek Jan Síla mrazu  
  Vítek Jan Síla přítoku  
  Vítek Jan Smutný zimní les  
  Vítek Jan Západ Slunce  
  Vítek Jan Zimní nečas  
  Vítek Jan Zimní spánek  
  Zahálka Tomáš Já to přežiju  
  Zahálka Tomáš Provazy  
  Zahálka Tomáš Raději běžky  
  Zahálka Tomáš Západ s koňma  
  Zahálka Tomáš Zimu mám rád  

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (20.března 2009)

NAHORU


ZIMNÍ PĚTIBOJ 2009

16.3. - 16.března 2009 se v Borohrádku konal žákovský zimní pětiboj. Vítězem se stal žák 5. třídy Richard Vítek, který postoupil do krajského kola konaného 4. dubna v Hořicích.

Sportovní zápolení probíhalo v nádherné místní hale. Všichni účastníci byli rozděleni do čtyř kategorií. Začínalo se skokem z místa, člunkovým během, hodem na koš, šplhem o tyči a skokem přes švihadlo.

Celkovým sportovním výsledkem obsadil Richard Vítek opět 1. místo, přivezl si krásnou zlatou medaili a příkladně reprezentoval naši školu a Sokol Častolovice.

Gratulujeme!

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (8. dubna 2009)

NAHORU


OKRESNÍ PŘEBOR VE FLORBALU

10.3. - V úterý se pokusili v kostelecké hale obhájit loňské vítězství naši starší florbalisté z osmých a devátých tříd. Z mužstva zbylo jen torzo (4 hráči), které se loni podílelo na skvělém úspěchu.

Turnaj jsme začali snadnou výhrou 4:1 nad Doudlebami, pak přišel souboj s Voděrady. Do poslední sekundy zápasu to byl opravdový boj, ale radovali se hosté, zvítězili 3:2. Pod tíhou smolné prohry jsme nestačili ani na v pohodě hrající Borohrádek, který zvítězil 6:2. Poslední utkání kvalifikační skupiny přinesl vyrovnaný a bojovný zápas s Kostelcem. Po závěrečném hvizdu se radoval z vítězství náš rival 3:1.
Předvedeným výkonem jsme nijak nezklamali, ale nutno přiznat, že soupeři byli při celkové vyrovnanosti všech družstev šťastnější.

Naše sestava: Matěj Tomeš v brance, obránci - Dan Beneš, Roman Čepelka, Tomáš Novák a Tomáš Málek, v útoku - Tomáš Vilímek, Dominik Trejtnar, Tomáš Zahálka, Tomáš Pecháček, Vladimír Jarkovský a Ondra Kuchyňa.

6.3. - V pátek dopoledne bojovali naši sedmáci se šesťáky v kvalifikaci okresního přeboru ve florbalu. Postupně sehráli čtyři utkání a snažili se ve skupině umístit do druhého místa, které zaručovalo postup do odpoledního finále.

Do turnaje jsme vkročili prohrou s pozdějšími celkovými vítězi ZŠ Javornická RK 2:8, pak následovala celkem zbytečná remíza 3:3 s Doudlebama a vítězství 3:1 nad domácím Kostelcem. Rozhodující utkání  s Borohrádkem jsme prohráli 1:2 a to nás odsoudilo na nepostupové místo ve skupině. Kluci bojovali, snažili se, ale v rozhodujících chvílích nám chybělo i kousek štěstíčka. Nevadí, za rok se pokusíme uspět lépe.

Sestava: v brance Michal Sajdl, obránci - Marek Hudousek, Dominik Fabián, Jakub Jiruška, Martin Řičař a David Šilar, útočníci - Matěj Cvejn, Filip Marek, Patrik Provazník, Jan Brandejs, Dan Podolský a Jirka Kudláček.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (15. března 2009)

NAHORU

ÚNOR


KARNEVALOVÝ REJ

22.2. - Karnevalový rej proběhl v neděli 22.února v sále U Lva. Objevili se zde princezny, piráti, klauni a další pohádkové postavy. Slovem program prováděla paní Bačíková, děti se vydováděly při hudbě DJ Dohnálka a rodiče dětí z MŠ a ZŠ připravili zábavné hry a soutěže o sladké odměny.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (23. února 2009)

NAHORU


TRADIČNÍ PLES RODIČŮ A ŠKOLY

20.2. - V pátek 20. února proběhl v sále U Lva tradiční ples rodičů a školy. Za hojné účasti návštěvníků proběhla tři předtančení. Vystupovali zde taneční klub SOLANC Rychnov nad Kněžnou, pár z tanečního klubu BALLARE ze Rtyně v Podkrkonoší - Jasněna Hanáková a Martin Kašpar a Mažoretky Marlen z Kostelce nad Orlicí.

Myslím, že ples se velmi vydařil a chtěl bych touto cestou poděkovat všem rodičům a učitelům, kteří se podíleli na přípravě. Speciální poděkování zcela určitě patří manželům Evě a Michalovi Pápayovým, kteří mají na zdárném průběhu plesu největší zásluhu.

Jménem školy a SRPDŠ děkuji také všem sponzorům a rodičům, kteří přispěli do bohaté tomboly.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (23. února 2009)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY V NĚMECKÉM JAZYCE

5.2. - Ve čtvrtek 5.2.2009 se konalo v DDM Rychnov nad Kněžnou okresní kolo Soutěže v německém jazyce pro ZŠ. Naši školu reprezentoval žák 8.ročníku Jan Vítek, který v okresním kole zvítězil a postoupil do krajského kola. Svým vítězstvím znovu dokázal výbornou jazykovou úroveň žáků naší školy. K vítězství Honzovi blahopřejeme a těšíme se na jeho účast v příštím školním roce.

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (19. února 2009)

NAHORU

LEDEN


SPOLEČENSKÝ DEN

29.1. - Ve čtvrtek 29.1. se konal Společenský den, který naplánoval a uskutečnil školní parlament.
Školní porota vyhodnotila Společenský den a vybrala jednoho chlapce a jednu dívku z každé třídy.

Zde najdete vítěze:

1 tř. Procházková, Záslavský
2 tř. Marková, Vanický
3 tř. Junková, Hašek
4 tř. Jirsová, Hrubý
5A tř. Chlebná, Štěpánek
5B tř. Kotoučová, Sehnoutka
6 tř. Hojná, Hejhal
7A tř. Žižková, Cvejn
7B tř. Jansová, Jílek
8 tř. Bezdičková, Sládek
9A tř. Hrubešová, Stacho

více fotografií zde

zveřejnil: Marek Štěpánek (5. února 2009)

NAHORU


ZÁPIS DO ŠKOLY

20.1. - Jak každý rok proběhl na ZŠ a MŠ Častolovice zápis dětí do budoucího prvního ročníku. Pro děti byla připravena „pohádková cesta“. Jednotlivé třídy se „převlékly“ do pohádek – O perníkové chaloupce, Popelka, O řepě apod. Tady pak děti plnily různé úkoly. Ty byly zaměřeny na získání informací o dovednostech budoucích prvňáčků. Každou pohádku zastupovali jiné úkoly a paní učitelka. Během cesty z pohádky do pohádky mohly děti vyzkoušet svou zdatnost v různých hrách a prolézačkách, které pro ně byly připraveny na chodbách školy. Po celou dobu zápisu je provázely pohádkové postavy – přestrojení straší žáci. Na konci cesty na ně čekali odměny a pro rodiče malé občerstvení. Myslím, že všichni byli spokojeni.

Paní učitelka se už na své budoucí prvňáčky moc těší.
J

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (23. ledna 2009)

NAHORU


LYŽAŘSKÝ VÝCVIK 2009 - ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH

5.1. - V letošním školním roce jsme opět připravili pro naše žáky týdenní pobytový lyžařský kurz. Hned první školní den v novém roce jsme odjeli do Říček v Orlických horách. Ubytování na chatě Perla nám plně vyhovovalo a vstřícnost provozovatelů chaty nás mile překvapila. I počasí nám přálo, protože po celý týden bylo chladné, ale krásné slunečné inverzní počasí. Šestadvacet žáků bylo rozděleno do tří družstev a s výukou se začalo hned první den na sjezdovkách Skicentra. Pro někoho nebylo vůbec jednoduché, aby přinutil své tělo dělat to, co vidí u ostatních, kteří již lyžují. Ale po malých krůčcích se to podařilo i těm, kteří stáli na lyžích poprvé. Druhý den se již všichni podívali na horní stanici sedačkové lanovky a podle svých schopností lyžovali na třech různě obtížných sjezdovkách areálu. Byl to povedený týden, který uzavřely závody z pohledu lyžování a diskotéka ze stránky společenské.

více fotografií zde

VÝSLEDKY SLALOMU
    I.KOLO II.KOLO SOUČET POŘADÍ
1. Vacková Karina 14,96 13,46 28,42 7.B
2. Schmiedová Klára 14,84 14,87 29,71 7.B
3. Minářová Denisa 15,35 14,69 30,04 7.A
           
1. Trejtnar Dominik 12,48 12,53 25,01 9.A
2. Málek Tomáš 12,73 12,38 25,11 8.
3. Pápay Lukáš 13,59 12,02 25,61 8.

Kurz pohledem jedné z lyžařek

Na lyžařský kurz jsme se všichni moc těšili a taky stál za to! Na lyžák jsme jeli 5. ledna ráno a vrátili jsme se 11. ledna ráno. Ale teď, jak to vlastně probíhalo?

Pondělí (5.leden)
Hned ráno všichni vstávají, aby nám neujel autobus na ten skvělý lyžák. Jen přijedeme a už nás honili na sjezdovku a tam nás rozdělili do týmů 1 - nej, 2 - něco mezi, 3 - ti, co nikdy nelyžovali nebo už neumí. Ale někteří si vytvořili svůj vlastní tým s názvem 2,5 a ti hned po kratičkém tréninku jeli na sjezdovku.

Úterý
(6.leden)
Celý den se lyžovalo, ale jeden bonus tu přece byl, dnešek přinesl 1.dízu a DJ Benny to rozjel a to bylo fajn.

Středa
(7.leden)
Dnešek byl zajímavý v tom, že byla něco jako "pauza" a lyžovalo se jen dopoledne. Fáááákt odpočinek a pohoda.

Čtvrtek
(8.leden)
Čtvrtek nebyl nějak zajímavý, alespoň z naší strany, páč nevím, jak a co ostatní lidi a kamarádi.

Pátek
(9.leden)
Dnes jsme hlavně trénovali na velký a dlouho očekávaný závod ve slalomu na černé sjezdovce. Trénink se ale vyplatil.

Sobota
(10.leden)
Závody jsou tu a my jedeme na sjezdovku. Máme poslední šanci vylepšit naše meze a když závody skončily, oslavili jsme konec toho báječného týdne.

Neděle
(11.leden)
Je ráno a my balíme a jedeme domů. Kdo by to byl řekl, že ten týden uběhne tak rychle a my se už těšíme na příští rok.

(Nikola Smrčková, 7.A)

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (18. ledna 2009)

NAHORU

PROSINEC


DATEL JUNIOR

17.12. - Obchodní akademie T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí každoročně pořádá soutěž v psaní na klávesnici všemi deseti a tento rok nebyl výjimkou. 17. prosince 2008 proběhl již 9. ročník. Název soutěže je výstižný – Datel Junior. Zúčastnilo se více než 50 dětí ze škol z celého okresu. Žáci naší školy se výborně umístili, Míša Tejklová vyhrála hned 1. místo ze všech zúčastněných 7. tříd, Dan Bureš byl 3. v kategorii 8. tříd a Kateřina Blažková byla 2. mezi deváťáky. Soutěž byla zábavná a zajímavá, proto se jí všichni rádi zúčastnili. Mimo jiné si soutěžící mohli prohlédnout i budovu školy a získat nové zkušenosti.

   
 

výsledková listina:  - 7. třída, 8. třída, 9. třída

 

NAHORU

LISTOPAD


VÝUKOVÝ PROGRAM BRAZÍLIE

24.11. - V pondělí 24. listopadu 2008 jsme navštívili výukový program s názvem „Brazílie – v rytmu samby“. Program si pro nás připravila tisková agentura MediaPro z Náchoda. Prezentace tohoto projektu proběhla v Městském kině v Rychnově nad Kněžnou. Pořady od MediaPro jsou vždy velice zajímavé,tedy ani tento nebyl výjimkou. V těchto hodinu a čtvrt trvajících výukových pořadech Vás nezahlcují zbytečnými informacemi, ale spíše Vám ukáží mnoho fotografií a zajímavostí. Výlet do Jižní Ameriky byl v mrazivém počasí příjemný. Cestovatelé projezdili celou Brazílii a ukázali spoustu nádherných míst. Dozvěděli jsme se o životě Indiánů v Amazonské džungli, prohlédli si její krásné i podivné rostliny a zvířata. Viděli jsme nádherná města a poznali pohodový život na překrásných plážích. Zjistili jsme i skutečnost, že kriminalita není v Brazílii žádné překvapení. Všechny programy, které jsme doposud viděli, jsou velmi pečlivě zpracovány a dokáží diváka zatáhnout do atmosféry celé expedice. Výukový program nás velice zaujal. Je dobře, že jsme se zúčastnili tak jako každý rok. Již dnes se těšíme na příští setkání s Indií. Děkujeme agentuře MediaPro za velice pěkný zážitek z dalekých míst naší planety.

Informace o činnosti a programech na www.planetazeme3000.cz

Adéla Hepnarová, Tomáš Zahálka, 9. A

zveřejnila: Mgr. Iva Bořková (4. prosince 2008)

NAHORU


KOČIČKY A BÁSNIČKY

Kočičky a básničky 4. třídy
Jednoho dne paní učitelka vymyslela, že budeme soutěžit o nejkrásnější kočičku a básničku. V hodinách pracovní výchovy a o přestávkách jsme vyráběly kočičku z černého centropenu. Básničku jsme si vymysleli sami. Kočičky se nám povedly a básničky také.

Nela a Nikola

Zpracování našich básniček a koček

Hlavní role byla kočka. A začalo to tím, že nám paní učitelka řekla, že máme vymyslet básničku o kočičce. Měli jsme na to docela dlouhou dobu. Když jsme to měli hotové tak nám dala paní učitelka za úkol udělat hezkou kočku z centropenu a mnoha tvarů. Povedlo se nám to dobře. Udělali jsme z toho soutěž a bylo to super.

Iva a Adéla

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (24. listopadu 2008)

NAHORU

ŘÍJEN


OCENĚNÍ MLADÝCH CYKLISTŮ Z ČASTOLOVIC

23.10. - Dne 23.10.2008 přijala starostka městyse Častolovice mladé cyklisty, kteří se vrátili s bronzovou medailí z mistrovství Evropy. Poděkovala jim za vynikající reprezentaci České republiky a Častolovic, předala dětem pěkné dárky a popřála do dalších bojů mnoho úspěchů a bezpečných kilometrů na kole.

Mistrovství Evropy mladých cyklistů se letos konalo ve Slovinsku, v hlavním městě Lublani a naše družstvo reprezentovali Dominik Fabián, Rudolf Prchlík, Martina Podzimková, Michaela Lakomá a tito mladí cyklisté obsadili vynikající 3. místo a přivezli bronzové medaile /soutěže se zúčastnilo 22 družstev z 21 států z celé Evropy/.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (24. října 2008)

NAHORU


SOUTĚŽ O PRŮKAZ CYKLISTY PRO ŽÁKY 5. TŘÍD

21.10. - Za krásného podzimního dne 21.10.2008 proběhl cyklistický závod o průkaz cyklisty pro žáky 5. tříd na DDH Častolovice.

Všichni tito mladí cyklisté mohou již bez dozoru starší osoby jezdit na kole samostatně v silničním provozu , a tak jsme chtěli vyzkoušet, zda žáci v této soutěži obstojí a získají průkaz cyklisty.

Soutěžilo se v testech / pravidla po teoretické stránce/, kde byl vybrán test pro cyklisty pro 5. ročník, na dětském dopravním hřišti – jízda podle pravidel na kole, zdolávání překážek – procvičování zručné jízdy na kole a v první pomoci – lehká zdravotní ošetření raněného.

Soutěže se zúčastnilo 25 žáků z 5. třídy a zdaleka ne všichni splnili podmínky získání průkazu mladého cyklisty / viz výsledková listina/. Žáci mají možnost si tento neúspěch zopakovat a nezdařené výsledky si opravit.

1.	Vítek Richard
2.	Přibyl Štěpán
3.	Cabalka Jan
4.	Chlebná Kamila
5.	Štěpánek Matěj
6.	Šafránek Daniel
7.	Přikrylová Pavlína
8.	Žabková Kateřin
9.	Hudousková  Kristýna
10.	Machačová Tereza

+ 15 dalších

   

výsledková listina soutěže zde
více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (22. října 2008)

NAHORU


OKRESNÍ KOLO NOHEJBALU V ČASTOLOVICÍCH

14.10. - Za příjemného slunečného počasí se na hřišti s umělým povrchem konalo okresní kolo v nohejbalu žáků základních škol. Osm družstev hrálo nejprve ve dvou skupinách a o konečném umístění rozhodovaly zápasy nadstavby. Naše družstva nastoupila ve složení Častolovice A: Dominik Trejtnar, Martin Podolský, Aleš Pápay a Filip Izák, Častolovice B: Tomáš Novák, Tomáš Vilímek, Patrik Michera a Lukáš Pápay.
I pro naše "A" družstvo platilo, jak málo dělí úspěch od neúspěchu. Jediný bod je dělil od bojů o medaile, ale nakonec to bylo jen páté místo.

Konečné pořadí:
1. ZŠ Opočno
2. ZŠ Lhoty u Potštejna
3. ZŠ Borohrádek
4. ZŠ Kostelec n.Orl. A
5. ZŠ Častolovice A
6. ZŠ Kostelec n.Orl. B
7. ZŠ Dobré
8. ZŠ Častolovice B

  
více fotografií ze soutěže zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (20.října 2008)

NAHORU


PRVNÍ ZÁVOD ZVLÁDLI NA VÝBORNOU

9.10. - Ve čtvrtek 9. října 2008 se konala v Rychnově nad Kněžnou Dopravní soutěž mladých cyklistů pro žáky 5. tříd základních škol.

Této soutěže se zúčastnilo 18 družstev a naši mladí cyklisté zvládli první závod na jedničku s hvězdičkou a obsadili 1. a 2. místo.

Soutěž se konala za krásného podzimního počasí na Dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou. Soutěžilo se v pravidlech silničního provozu – testech a v praktické části v jízdě na kole, v jízdě zručnosti na jízdním kole – zdolávání překážek a první pomoci – ošetřování zraněného.

Naši školu reprezentovali:
 

1. místo
Štěpánek Matěj
Přibyl Štěpán
Chlebná Kamila
Přikrylová Pavlína

2. místo
Vítek Richard
Cabalka Jan
Machačová Tereza
Řeháčková Andrea

výsledková listina zde

Je potřeba ovšem poděkovat všem dětem, kteří se připravovaly na tuto soutěž a navázaly na vynikající výsledky svých kamarádů v předešlých letech.

Vedení školy děkuje všem dětem za reprezentaci školy a přeje do dalších bojů mnoho dalších úspěchů.

 
více fotografií ze soutěže zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (10. října 2008)

NAHORU


SBĚR STARÉHO PAPÍRU

7.10. - V úterý proběhl již tradiční sběr starého papíru. Díky patří všem vám rodičům a žákům, kteří přispěli svou troškou na velkou hromadu. DĚKUJEME! Zvláštní poděkování si zaslouží Dan Beneš, Dominik Trejtnar a Marek Štěpánek, žáci devátého ročníku, kteří pomáhali papír rovnat na korbu auta.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (10.října 2008)

NAHORU


PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN

1.10. - Letos poprvé proběhla na naší škole soutěž Přírodovědný klokan. Průběh soutěže je obdobný jako u v ČR dobře známého a zavedeného Matematického klokana. Soutěžní kategorie jsou dvě, a sice Kadet (8.-9. třída ZŠ) a Junior (I.-II. ročník SŠ). V každé kategorii je zadán soutěžícím jednorázový test, který obsahuje 24 úloh, přičemž ti pak vybírají jednu správnou odpověď z pěti nabízených možností. Na řešení mají 45 minut čistého času.

Umístění         Jméno žáka                počet bodů
   1           Tomáš Zahálka                   68
   2           Tomáš Novák                     55
   3           Jitka  Kudláčková               52
   4           Marek Štěpánek                  51
   5           Adéla Hepnarová                 51
   6           Daniel Beneš                    49   
   7           Veronika Nováková               49
   8           Kateřina Blažková               49
   9           Nikola Vavrušková               47
  10           Roman Čepelka                   46

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (20.října 2008)

NAHORU

ZÁŘÍ


ZŠ Častolovice přivezla bronzové medaile

Ve dnech 26. – 29.9.2008 proběhlo v Lublani / Slovinsko/ evropské finále 23. ročníku Dopravně výchovné soutěže mladých cyklistů.

Tato soutěž se koná každoročně, české družstvo se jí zúčastňuje od roku 1991 a za tu dobu získalo několikrát pěkné umístění.
Jejím vyhlašovatelem je AIT – Alliace Internationale de Tourisme /Mezinárodní turistická organizace/, jejímž členem je za Českou republiku Ústřední automotoklub ČR, který je spoluvyhlašovatelem dopravně výchovného programu Ministerstva dopravy – Dopravní soutěže mladých cyklistů.

Soutěže se každoročně účastní vítězná družstva národních soutěží – děti 10 až 12 leté. Českou republiku reprezentovali chlapci a děvčata ze Základní školy Častolovice. Ti zvítězili v červnu 2008 v celostátním finále dopravní soutěže cyklistů v Praze.

V letošním roce se evropského finále zúčastnila družstva z 22 zemí Evropy. V této konkurenci se naše družstvo, ve složení Michaela Lakomá, Martina Podzimková, Rudolf Prchlík, Dominik Fabián pod vedením Mgr. Aleny Zvěřinové, umístilo na krásném 3. místě a navázalo na úspěchy svých kamarádů z této školy /2003 – Portugalsko 8. místo, 2004 Česká republika 1. místo, 2005 Bosna a Hercegovina 3. místo, 2006 Srbsko 1. místo, 2007 Španělsko 2. místo/.

Soutěž probíhala v moderní sportovní hale v Lublani, hlavním městě Slovinska. Soutěžilo se v teoretických znalostech – řešení dopravních křižovatek, hodnocení bezpečné dopravní situace na silnici, hledání bezpečné cesty ze školy domů podle pravidel silničního provozu a rozhodování, chová - li se cyklista na obrázku správně. Větší část soutěže tvořila bezpečná jízda na kole. Děti jezdily přes stanovené překážky a plnily určené úkoly pod přísným okem rozhodčích v soutěži na jedničku. Svým výkonem vybojovaly ve velké konkurenci bronzové medaile.

Další den byl věnován výletu do okolí Lublaně. Děti navštívily největší podzemní jeskyně v Evropě - Postojna cave a památky Lublaně. Samozřejmě nechyběla ani dětská party s disco tancem. Celá soutěž probíhala ve velmi pěkné přátelské atmosféře a děti si odvezly spousty zážitků a vzpomínek na své přátele z celé Evropy.



 

Pořadí družstev:

1. místo : LITVA 637 bodů
2. místo : MAĎARSKO 632 bodů
3. místo : ČESKÁ REPUBLIKA 630 bodů

viz výsledková listina

Chtěla bych poděkovat všem dětem, které nás reprezentovaly v této soutěži, protože navázat na předešlé vynikající úspěchy svých starších spolužáků je opravdu těžké a bez tvrdé přípravy to opravdu nejde. Moc díky, byly jste super.

     
Napsali o nás ...

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová, trenérka družstva (1. října 2008)

NAHORU


ATLETICkÝ PŘEBOR MLADŠÍHO ŽACTVA

26.9. - Za pěkného podzimního počasí se v pátek 26.9. konaly na stadionu v Kostelci nad Orlicí atletické závody mladších žáků našeho okresu. Naši školu reprezentovalo osm atletů, kteří startovali v šesti disciplínách. Nejúspěšnějším z nich byl Tomáš Málek (8.tř.), který získal dvě bronzové medaile v běhu na 60 m a hodu míčkem. Mezi děvčaty si v hodu míčkem vybojovala bronz Dominika Pelcová.

Za zmínku pak ještě stojí pátá místa Honzy Brandejse v běhu 60 m přes překážky a Petra Hejhala ve vrhu koulí. Ostatním se již tolik nedařilo, ale srovnání s vrstevníky z jiných škol pro ně bylo určitě dobrou zkušeností.

   

výsledková listina závodů

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (5.října 2008)

NAHORU


FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ - "PŘÍRODA KOLEM NÁS"

Vítězná fotografie26.9. - Fotografické soutěže na téma "Příroda kolem nás" se zúčastnilo deset žáků s celkem 54 fotografiemi. Porota hodnotila fotografie body od 1 do 5. Vítězem se stal soutěžící s nejvyšším součtem bodů. Musím konstatovat, že některé fotografie byly velmi zdařilé. Z dvaceti pěti nejlepších budou pořízeny papírové fotografie a budou vystaveny na výstavě "Zahrada východních Čech" a později ve škole. Všem soutěžícím děkuji za účast, vítězům gratuluji a čeká je malá odměna.

všechny fotografie soutěže zde

  Vyhodnocení fotosoutěže
soutěžící název fotografie body umístění
Kudláčková Jitka květina 1 25 1
Zahálka Tomáš bodlák 24 2 - 3
Zahálka Tomáš včelí hostina 24 2 - 3
Zahálka Tomáš okatý krasavec 23 4
Zahálka Tomáš červená 22 5 - 6
Zahálka Tomáš sluníčka 22 5 - 6
Schmiedová Klára broučí pokec 21 7
Minářová Denisa podzim 5 20 8 - 9
Zahálka Tomáš slaná pěna 20 8 - 9
Kudláčková Jitka pampeliška 19 10 - 15
Zahálka Tomáš den končí 19 10 - 15
Zahálka Tomáš dvojčata 19 10 - 15
Zahálka Tomáš ráno 19 10 - 15
Zahálka Tomáš večerní jadran 19 10 - 15
Zahálka Tomáš zlatavé léto 19 10 - 15
Martincová Markéta srnka 18 16 - 17
Zahálka Tomáš polní cesta 18 16 - 17
Minářová Denisa podzim 2 17 18
Kudláčková Jitka květina  16 19 - 25
Martincová Markéta broumovské skály 16 19 - 25
Minářová Denisa podzim 3 16 19 - 25
Minářová Denisa podzim 6 16 19 - 25
Papayová Bára příroda 21 16 19 - 25
Papayová Bára příroda 23 16 19 - 25
Zahálka Tomáš bukový háj 16 19 - 25
Dobiášová Tereza po dešti    
Kudláčková Jitka jablko    
Martincová Markéta květina    
Papayová Bára příroda 22    
Papayová Bára příroda 24    
Schmiedová Klára sladká úroda    
Kudláčková Jitka narcis    
Kudláčková Jitka růže při západu slunce    
Minářová Denisa podzim 4    
Minářová Denisa podzim 7    
Vavrušková Nikola západ slunce    
Minářová Denisa podzim 8    
Minářová Denisa podzim 10    
Dobiášová Tereza příroda    
Martincová Markéta pohled z broumovských skal    
Minářová Denisa podzim 9    
Papayová Bára příroda 15    
Píčová Barbora jelen    
Martincová Markéta zlomený strom    
Martincová Markéta řeká bělá    
Nováková Michaela jelen    
Píčová Barbora laduť    
Schmiedová Klára muší hostina    
Kudláčková Jitka růže 1    
Martincová Markéta pole    
Minářová Denisa podzim 1    
Píčová Barbora páv    
Kudláčková Jitka růže 2    
Schmiedová Klára bezový ráj    

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (29.září 2008)

NAHORU


SENÁT – PRAHA 2008

Středa 24.9.2008 o půl sedmé odjíždíme od ZŠ Častolovice do hl. města Prahy podívat se do senátu. Asi po 150 minutách jsme na místě kousek od Valdštejnského paláce, kde sídlí senát. Procházíme obrovskou krásnou zahradou. Plno květin, fontánek a taky pávů. Byli tam barevní i bílí, ale bohužel neroztáhli své ocasy. Chvíli, asi tak 10 minut, jsme se mohli potulovat. Když nás učitelé svolali, opět jsme se seřadili a šli jsme do paláce … museli jsme procházet kontrolou, zda u sebe nemáme něco, čím bychom mohli ublížit ostatním … takže asi každého třetího prohlíželi a vždy vyndali jen peněženku a mobilní telefon. Když jsme prošli kontrolou, šli jsme do druhého patra, do místnosti, kde jsme si odložili věci (batohy, bundy, apod.). Tam si nás vyzvedla paní průvodkyně a vydali jsme se putovat po paláci. Když jsme se vrátili do místnosti se svými věcmi, sedli jsme si ke stolu a mluvili jsme s paní senátorkou Václavou Domšovou, která mám řekla, co je to senát … a řekla mám toto … : „Parlament ČR je dle ústavy tvořen dvěma komorami – Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Senát byl ustanoven v roce 1996, kdy se konaly první senátorské volby. Senát má 81 senátorů, kteří jsou voleni na 6 let. Volby do senátu se konají každé dva roky v jedné třetině volebních obvodů, takže senát se pravidelně obměňuje a kontinentálně pokračuje ve své práci.“ Po této besedě jdeme do jednatelské místnosti, která byla původně jako konírna, a tam jsme si vyslechli pár vět o historii této jednací místnosti. Když jsme se rozloučili s paní senátorkou Domšovou, šli jsme na Pražský hrad a podívat se na katedrálu sv. Víta. Šli jsme po starých zámeckých schodech na metro, kde jsme jeli asi 10 stanic a jednou jsme přestupovali, až jsme dojeli na Černý most, kde jsme šli do CČM (což je centrum Černého mostu), tam jsme si dali hodinu rozchod a potom jsme šli hledat autobus a odjíždíme zase zpět do Častolovic a s pěknými zážitky se rozcházíme do svých domovů …

zveřejnila: Michaela Tejklová, 7.B (29.září 2008)

NAHORU


MISTROVSTVÍ EVROPY MLADÝCH CYKLISTŮ 2008

2.9. - Mladí cyklisté z Častolovic pravidelně trénují na Mistrovství Evropy mladých cyklistů, které se uskuteční 26. – 29.9.2008 ve Slovinsku. Účast si vybojovali vítězstvím v okresním, krajském a republikovém finále této soutěže v minulém školním roce v červnu 2008 v Praze. Na tomto závodě potvrdilo účast 25 států z celé Evropy.
Svoji přípravu na tuto soutěž berou vážně, pravidelně se scházejí ve svém volném čase a pilují jízdu zručnosti a teoretické znalosti problematiky silničního provozu.

Určitě chtějí navázat na vynikající výsledky svých předchůdců, kteří dosáhli krásných výsledků – 2003 Portugalsko 8. místo, 2004 Česká republika 1.místo, 2005 Bosna a Hercegovina 3.místo, 2006 Srbsko 1. místo, 2007 Španělsko 2. místo.

DRŽTE JIM VE VELKÉM BOJI PALEČKY!

         
 

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (2.září 2008)

NAHORU


Skvělý úspěch našich ŽÁKů

Ve dnech 19.-21.8.2008 vybojovalo družstvo mladých hráčů do 14 let v barvách Golf Resortu Kunětická hora zlaté medaile na MČR družstev žáků - Memoriálu Hanuše Goldscheidera.

Akce se uskutečnila na hřišti GC Darovanský Dvůr. Náš tým se představil ve složení : Tomáš Vidura, Marek Štěpánek, Blanka Lisá a Matěj Štěpánek. Ve finálových soubojích porazil sedm nejlepších družstev žáků z celé ČR a získal tím pro náš klub první zlaté medaile v týmových soutěžích.

První den, v úterý, se hrála kvalifikace ve hře na rány. Do celkového umístění družstva se počítaly výsledky tří nejlepších hráčů a podle tohoto součtu se pak vytvořil herní „pavouk“. Co nejlepší výsledek v této části soutěže je základem pro další postup. Naši borci zabojovali : Tomáš 76, Marek 85, Blanka 88, Matěj 94, v součtu pak výborné třetí místo. Ve středečním čtvrtfinále nás čekal šestý tým v pořadí - Golf klub Hluboká nad Vltavou.

Ve středu, ve vyřazovacích soubojích se týmy střetly v jamkové hře. Poražení končí v soutěži, ostatní postupují do bojů o medaile. Hrají se dvě dvouhry a jedna čtyřhra. V tomto momentě nastupuje taktika jednotlivých družstev, mnohdy se tato část stává strategickým soubojem kapitánů. Náš kapitán Pavel Vidura společně s trenérem Jiří Holým stanovili soupisku na první středeční utkání v tomto složení: 1. dvouhra - Tomáš Vidura, 2. dvouhra - Matěj Štěpánek, čtyřhra - Blanka Lisá s Markem Štěpánkem. Naše jednička si poradila se svým soupeřem suverénním výkonem, když Tomáš zápas ukončil na jedenácté jamce výsledkem 9/7. Stejně dobře si vedla dvojice Blanka a Marek , kteří své protihráče nechali také dojít pouze na jedenáctou jamku a vyhráli 8/7. Tím jsme získali dva rozhodující body a kapitán se vydal pro Matěje, aby ukončil svůj zápas a šetřil síly. Matějovi se to moc nelíbilo, protože svoji silnou soupeřku Marii ( HCP 11) porážel na šestnácté jamce o jednu jamku a vítězství měl nadosah. Konečný výsledek čtvrtfinále byl tedy 2,5 : 0,5 a naše družstvo mělo tři hodiny času na přípravu na odpolední semifinále.

Do semifinále se proti nám probojoval velmi silný tým pražského Erpetu, tedy soupeř z nejtěžších. Dlouho si naši stratégové lámali hlavu se soupiskou, ale rozhodnutí bylo skvělé: 1. dvouhra - Matěj, 2. dvouhra Tomáš a do čtyřhry dvojice Blanka a Marek. Nejlepší hráč Erpetu David (HCP 2.2) nastoupil do první dvouhry, ve druhé dvouhře hrál Tomáš proti Johance. Velkou zbraní Erpetu tak měla být čtyřhra - jejich dvojice Šimon s Jakubem měla proti naší dvojici skoro poloviční součet HCP! Ve 14 hodin všechno vypuklo a naši se vydali do druhého utkání v jednom dni. Matěj si v první dvouhře vedl opět dobře - vypároval jedničku Erpetu a došel až na dvanáctou jamku. Tím splnil úkol od kapitána „ dotáhni ho aspoň na dvanáctku“. Tomáš s přehledem přehrál svoji soupeřku 7/5 a bylo vyrovnáno 1 : 1 . Všichni z našeho týmu tak přispěchali podpořit naši dvojici ve čtyřhře. Ukázalo se, že kombinace Blanka – Marek byla velmi úspěšná a její sehranost a sebevědomí se zápas od zápasu zvyšovalo. Svoje soupeře z Erpetu zaskočili a vyhráli první tři jamky a skvělou hrou si náskok udržovali. Na patnácté jamce za stálého vedení o tři jamky soupeři neudrželi nervy na uzdě a Šimonův drive do autu a naše klidně zahrané boggie tak stačilo na výhru jamky i dramatického zápasu v poměru 4/3. Celkem výhra 2 : 1 na zápasy a postup do finále !!

Ve čtvrtek nás čekal velký favorit celé soutěže - skvělý tým GC Austerlitz, který měl k dispozici pět hráčů do HCP 10. Naše osvědčená taktika nasazování zůstala stejná: 1. dvouhra - Matěj , 2. dvouhra - Tomáš a osvědčená dvojice Blanka – Marek. Matěj šel do zápasu s odhodláním poprat se o bod se silným soupeřem Petrem ( HCP 7 ) a nutno říct , že s ním až do 11 jamky hrál vyrovnanou partii. Prohrával pouze o jednu jamku a soupeř byl znatelně nervózní. Pak ale zlepšil svou hru a na patnácté jamce Matěje porazil. Tomáš zápasil s Jakubem velmi urputně a asi od šesté jamky si udržoval stálé vedení. Od 14. jamky byl stav dormie . Pak ještě nechal soupeře vyhrát dvě jamky a následným klidným parem na 17. jamce zvítězil 2/1 a připsal náš vyrovnávající bod. To už jsme se opět všichni z týmu soustředili na tuhý boj ve čtyřhře, kde naše dvojice sváděla vyrovnaný boj o každou jamku. Závěr byl napínavý - po 15. jamce jsme vedli 1 up. Šestnáctka byla po drivu vyrovnaná, druhé rány obě krátké, ještě zbývalo 50 m do greenu. Marek šel na svou ránu a sebevědomým čipem poslal míč asi 1,5 m za vlajku, aby se hned backspinem vrátil k jamce na půl metru. Soupeř dal nejistou ránu do bunkru a následně opět nepovedenou za green a zvedalo se v náš prospěch. To už bylo nadějné - po 16. jamce 2up . Sedmnáctá jamka je třípar z kopce dolů a na drivu za náš tým Blanka. Velmi povedenou ranou poslala míč na green asi 8 m od tyče, ale soupeř odpověděl skvělou ranou do tří metrů od jamky. Na greenu byl na řadě Marek a po poradě s kapitánem zahrál put jistoty - do 1 m od jamky. Soupeřka neproměnila pat na vítězství do birdie. Blanka soustředěně zavěsila par put - vítěznou ránu celého souboje i turnaje.

Jsme mistři České republiky !!!!!

    

zveřejnil: Marek Štěpánek (2.září 2008)

NAHORU