Školní rok 2009/2010
 

ČERVEN


Slavnostní rozloučení s žáky 9. třídy

29. června 2010

V slavnostním prostředí Hudečkovy galerie se ve čtvrtek 29.6.2010 v 17 hodin sešli vycházející žáci, jejich rodiče, učitelé a představitelé městyse. Po uvítání panem ředitelem a hudebním vystoupení saxofonového kvarteta ZUŠ Kostelec nad Orlicí, byli třídní učitelkou představeni žáci deváté třídy. Ti si připravili pěkný projev a rozlučkovou prezentaci. Na památku obdrželi pamětní list školy, CD se svými školními fotkami, nechyběla ani růže na rozloučenou. Toto slavnostní setkání bude určitě u mnohých pěknou vzpomínkou na školní léta.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská (30. června 2010)



Noc ve škole

25. června 2010

V pátek 25. 6. strávili žáci 3. třídy dobrodružnou noc plnou her a napětí. Nejprve se vydováděli na „Sokoláku“, shlédli zábavný film a pak přišel zlatý hřeb večera – noční hra. Svou odvahu si vyzkoušeli ve sklepení školy, kde museli překonat strašidelnou cestu, v naprosté tmě jim pomáhalo jen pár svíček. Před spaním jim paní učitelka ještě pustila divadlo, které sami připravili – moc se jim povedlo! .. a pak už alou na kutě. Vždyť hned ráno je čekalo další představení, tentokrát pro rodiče.

Na závěr roku si děti s paní učitelkou užily spoustu zábavy a dobrodružství. Toto setkání bylo jejich rozloučením – určitě na sebe budou rádi vzpomínat. Teď se však všichni těší na prázdniny..

Krásné prázdniny a spoustu sluníčka přeje realizační tým „Noci ve škole“ L. a A. a M. Vaňkovy

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (28. června 2010)



sportovní den

23. června 2010

Dne 23. 6. 2010 se žáci druhého stupně zúčastnili sportovního dne, jehož náplní byl turistický pochod ve směru Častolovice – sportovní areál Olešnice. Na Olešnickém hřišti si jednotlivé třídy také zasoutěžili v několika převážně sportovních disciplínách. Po vyhlášení nejlepších družstev, předání diplomů a zaslouženém občerstvení se žáci unavení, ale šťastní vydali na zpáteční cestu.

více fotografií zde

Zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar (28. června 2010)



Výsledky fotografické soutěže
Téma „Jaro“
1. Jan Vítek – Ohnivá potopa 24 b
2. Jan Vítek – Připraven k odletu 23 b
3. - 4. Jan Vítek – Tisíce kapiček 22 b
3. - 4. Jan Vítek - Vodní plamen 22 b
     
Téma „Můj domácí mazlíček“
1. Marie Řičařová - Pes 20 b
2. Marie Řičařová – Čmaňa 15 b
3. - 5. Tereza Dobiášová – Můj mazlíček 1 14 b
3. - 5. Tereza Dobiášová - Můj mazlíček 2 14 b
3. - 5. Marie Řičařová – Kočka 14 b

Soutěže se zúčastnilo šest žáků, kteří přihlásili 60 fotografií. Autoři vyhodnocených fotografií budou odměněni na konci školního ruku. Fotografie budou vystaveny na webu školy.

Děkuji všem za účast v soutěži a nejlepším gratuluji.

fotografie soutěže: Jaro a Můj domácí mazlíček

Zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (25. června 2010)



Sportovní den pro 1. stupeň

23. června 2010

Dne 23.6.2010 se děti do školy vydaly ve sportovním. Byl totiž "SPORTOVNÍ DEN". Po kratším turistickém pochodu do Kostelce nad Orlicí si děti vybíraly různé sportovní disciplíny, kde mohly porovnávat síly se svými spolužáky. Soutěžily v hodu ringem na cíl, ve skoku v pytlích, v přeskoku přes švihadlo a v hodu granátem. Porovnávat mohly své přírodovědné a zeměpisné znalosti ve vědomostním testu. Na závěr si pochutnaly na sladkém pokladu. Sportovní den si náramně užily. Sportu zdar!

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (25. června 2010)



Projekt "POLICIE ČR"

22. června 2010

Dne 22.6. 2010 žáci 1.st. naší školy dokončili projekt o činnosti policie. Součástí projektu byla návštěva sídla policie v Rychnově nad Kněžnou, kde byla dětem představena nejen technika, dispečink, cela předběžného zadržení. Děti měly také možnost vidět ukázku výcviku policejních psů, zásah policistů při demonstraci a práci vyšetřovatelů. Děti se zájmem sledovaly historické zbraně, policejní výstroj i výzbroj. Děkujeme policistům za připravený program!

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (25. června 2010)



Výsledky soutěže ve sběru bylin a pomerančové kůry
Jednotlivci:
1. místo Lucie Vondráčková 3. třída
2. místo Petra Židová 7. třída
3. místo Barbora Zahálková 5. třída
     
Třídy:
1. místo 3. třída  

Zveřejnila: Mgr. Eva Ešpandrová (24. června 2010)



Matematická soutěž – Pythagoriáda – okresní kolo

V okresním kole Pythagoriády se umístil Štěpán Přibyl, žák 6.A na 9.-12. místě z celkového počtu 41 účastníků.

 


 

Zveřejnila: Mgr. Eva Ešpandrová (24. června 2010)



ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ MISTRY REPUBLIKY 2010

15. - 17. června 2010

Cyklisté z Častolovic přivezli zlaté medaile a postupují na Mistrovství Evropy do Makedonie

Ve dnech 15. – 17.6.2010 se ve Šternberku v Olomouckém kraji konalo celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů 2010, kde naše družstva ze Základní školy Častolovice ve složení Nikola Huňarová, Kamila Chlebná, Štěpán Přibyl, Aleš Pápay - 1. kategorie, Pavlína Přikrylová, Veronika Hojná, Petr Duzbaba a Jakub Zábranský - 2. kategorie reprezentovala Královéhradecký kraj a obě vybojovala ve velmi velké a tvrdé konkurenci 1.místa a přivezla zlaté medaile.

Republikové finále se pořádalo v moravském městě Šternberku, ležícím v regionu střední Moravy na úpatí pohoří Nízkého Jeseníku. Ve finále startovalo 14 krajů z celé republiky a do tvrdého boje se pustilo 112 mladých cyklistů.

Děti soutěžily v teoretických znalostech pravidel silničního provozu, zachraňovaly a obvazovaly raněné při dopravní nehodě, jezdily podle pravidel silničního provozu na dětském dopravním hřišti a zdolávaly na kole jízdu zručnosti přes stanovené překážky. Novou disciplínou bylo vyplnění bezpečné cesty do školy podle mapy. Děti musely najít cestu do školy nebo bezpečnou jízdu na kole ze školy domů. Všechny děti bojovaly a bojovaly a jejich nadšení se vyplatilo. Přivezly zlaté medaile z mistrovství republiky a staly se i nejlepšími cyklisty v jednotlivcích.

Absolutním vítězem v jednotlivcích se stali ve svých kategoriích Štěpán Přibyl, Nikola Huňarová a Veronika Hojná. Tito nejlepší soutěžící si přivezli cenu ministra dopravy - krásná jízdní kola. Mladší kategorie si tímto vítězstvím zajistila postup na evropské finále do Makedonie, pro starší žáky je soutěž již nepostupová.

Vedení školy blahopřeje všem dětem k vynikajícím výsledkům v této soutěži. Současně přeje mnoho úspěchů v evropském finále této soutěže.



     
     

více fotografií zde

výsledky družstev      výsledky jednotlivců     absolutní výsledky

Zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (22. června 2010)



Pohádkový den

11. června 2010

Dne 11. 6. se naše škola proměnila v pohádkovou říši. Děti na 1. stupni si totiž pro své spolužáky připravily malá divadélka, která předváděly na divadelních scénách po celé škole. Den byl zahájen ve školní jídelně, kde si děti mohly po celou dobu hrát pohádková pexesa, sestavovat lota, vybarvovat postavičky nebo sledovat nějakou z promítaných pohádek. Ve třídách pak žáci společně s učiteli obdivovali nacvičená divadélka a náramně se u nich pobavili. Zhlédnout mohli např. tyto pohádky: Perníková chaloupka, O Karkulákovi, O chytrých kůzlátkách, O veliké řepě, Otesánkovy narozeniny, O Palečkovi atd. Získané vědomosti si mohli ověřit v pohádkových kvízech, které si přichystaly děti z 5. ročníku. Pohádkový den se nám všem moc líbil.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (17. června 2010)



Mladé zdravotnice v krajském kole

9. června 2010

Na Poláčkově náměstí v Rychnově nad Kněžnou se ve středu 9. června 2010 konalo společné krajské kolo Hlídek mladých zdravotníků pro Královéhradecký i Pardubický kraj.

Náhodní chodci byli překvapeni sirénou sanitky a větším počtem záchranářů, kteří pro nezasvěcené jen přihlíželi a přitom po parku bylo vidět několik velmi těžce zraněných. Amputace palce ruky cyklisty po srážce s automobilem, zlomenina stehenní kosti po pádu ze stromu, popáleniny při kempování, probodnuté rameno, nehoda motocyklisty - to byly úkoly ne pro profesionály, ale pro soutěžící mladé zdravotníky. Celkem přijelo změřit své síly devatenáct družstev, která soutěžila ve dvou věkových kategoriích. Naši školu i okres reprezentovala děvčata: Denisa Chaloupková, Barbora Václavíková, Nikola Tejklová, Veronika Hostinská a Lenka Ešpandrová, která soutěžila v I. kategorii (mladší).

Už pohled na některá zranění budil velký respekt, ale naše hlídka se nenechala zaskočit a všechna zranění skvěle zvládla ošetřit. Při vyrovnaných výkonech rozhodovaly maličkosti. Samotní záchranáři byli mile překvapeni a neskrývali údiv nad šikovností mladých zdravotníků. Konečné pořadí v mladší kategorii bylo velmi těsné a naše hlídka se umístila na pěkném 4. místě. Po předvedených ošetřeních jsme byly spokojeny a pomýšlely jsme i na medaili. V soutěži rozhodovaly body, ale v životě jde o více. Holky ukázaly, že i ve svém věku dokáží poskytnout první pomoc druhým.

Díky za váš zájem a nadšení, se kterým pracujete celý rok ve Zdravotním kroužku.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (9. června 2010)



Aktivity ve školní družině

Beseda ve školní družině


Dne 1. 6. 2010 jsme přivítali ve školní družině pana Jiřího Václavíka, který nám přinesl ukázat mnoho zajímavých fotografií z historie Častolovic a hlavně jsme se hodně nového o Častolovicích dozvěděli. Na závěr poutavého vyprávění jsme mu na památku předali kresbu kostela sv. Víta.

více fotografií zde

Pohádka O veliké řepě a O budce
 

Ve středu jsme si ve ŠD zahráli pohádku O veliké řepě a O budce. Sami jsme si vyrobili papírové loutky, se kterými jsme si obě pohádky zahráli.


Mezinárodní den dětí


Povídali jsme si o dětech celého světa, dozvěděli jsme se, že se MDD slaví již 59 let, a namalovali jsme si obrázek.

V úterý 8. 6. 2010 nám počasí již přálo, a mohli jsme dodatečně oslavit MDD sportem. Dětem se sportovní odpoledne líbilo, a zdravě si zasoutěžily.

více fotografií zde

Zveřejnila: Milena Bečičková (11. června 2010)



Další titul častolovických cyklistů

1. - 2. června 2010

Dne 1. – 2. 6.2010 se konalo krajské kolo Soutěže mladých cyklistů na dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou a ve Sněžném v Orlických horách.

Mladí cyklisté museli prokázat velmi dobré znalosti v pravidlech silničního provozu, v jízdě podle pravidel na dopravním hřišti , prakticky ošetřit zlomeniny, pohmožděniny, sečné rány, bezvědomí a obnovit základní funkce života a prokázat mistrovsky jízdu přes stanovené překážky, které prověřily naše cyklisty, jak zvládají techniku jízdy na kole.

I když vše komplikovala velká zima, vítr a déšť, mladí závodníci jeli s velkým odhodláním a s velkým nasazením a dosáhli krásného výsledku. Obě kategorie získaly 1. místo a postupují na mistrovství republiky, které se koná 15. – 17.6. 2010 v moravském městě Šternberku, ležícím v regionu střední Moravy na úpatí pohoří Nízkého Jeseníku.

Naši školu reprezentovali tito cyklisté:

1. kategorie: Kamila Chlebná 4 trestné body
  Nikola Huňarová 8 trestných bodů
  Štěpán Přibyl 4 trestné body
  Aleš Pápay 6 trestných bodů
     
2.kategorie: Petr Duzbaba 4 trestné body
  Jakub Zábranský 8 trestných bodů
  Veronika Hojná 2 trestné body
  Pavlína Přikrylová 12 trestných bodů

Nejlepší cyklistkou se stala Kamila Chlebná, Veronika Hojná a nejlepším cyklistou Štěpán Přibyl a Petr Duzbaba.

Všem dětem přejeme další takové úspěchy a děkujeme za vynikající reprezentaci školy.

Samozřejmě na takovém úspěchu se podílejí další děti, které si navzájem pomáhají, a nemalý dík patří i trenérům a rodičům těchto dětí.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (3. června 2010)


KVĚTEN


5. ročník Pohádkové cesty okolím Častolovic

29. května 2010

V sobotu dne 29.5.2010 se uskutečnil pátý ročník Pohádkové cesty okolím Častolovic. Díky výjimečně příznivému počasí přišlo na start do Hospůdky na cestě neuvěřitelných 195 dětí s rodiči. Trasa zavedla malé účastníky k myslivecké chatě, k obecnímu rybníku, dále na Paseky, zamířila až na rozcestí k Olešnici, dále kolem kopce Strýc zpět do Častolovic. Na trase dlouhé 7 km potkaly děti několik pohádkových bytostí, např. vodníky, víly, Rumcajse a Manku, Pata a Mata, čerta a Káču a spoustu dalších. V cíli obdrželi všichni účastníci Pohádkové cesty pamětní list a drobnou odměnu.

Po pohádkové cestě se mohli jít pobavit na Dětský den konaný ve spolupráci se Sokolem Častolovice a s Generali pojišťovnou na Sokolské zahradě. Akce se velmi vydařila.

Touto cestou bych chtěla poděkovat všem, kteří se podíleli na této akci. Na pochodu se podílely tyto spolky v Častolovicích - Hasiči, Zahrádkářský svaz, Rybářský svaz, Myslivecký svaz a Sokol Častolovice. Samozřejmě je potřeba poděkovat i všem rodičům, kteří se aktivně podíleli a velmi pěkně připravili 5. ročník Pohádkové cesty.



více fotografií zde

Zveřejnila: Iva Hanzlíčková, členka výboru SRPDŠ (3. června 2010)



LITERÁRNÍ EXKURZE

25. května 2010

V úterý 25. května se žáci 6. ročníku ZŠ Častolovice vypravili na lianzlíčková, členka vRPDŠem B. Němcové. Prohlédli si na vlastní oči místa, se kterými se seznámili při společném čtení Babičky. V Barunčině škole ve Skalici si sami vyzkoušeli, jak se dříve žáčkům sedělo "ve školních škamnách", a zhlédli zkrácené dobové vyučování, které pro ně připravily děti z místní ZUŠ. Žákům se exkurze líbila, byli dokonce pochváleni za pěkné chování i znalosti z knihy.


více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Helena Horáková (28. května 2010)



Návštěva Úřadu práce

20. května 2010

Ve čtvrtek 20.5.2010 a v pátek 21.5.2010 se žáci 8.A a 8.B zúčastnili setkání s paní Mgr. Naděždou Martincovou na Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou. Cílem setkání bylo ujasnit si budoucí povolání a zaměřit svou pozornost na výběr vhodného středního učiliště či střední školy.

Po krátkém úvodním seznámení a besedě o povolání dostali žáci za úkol najít co nejvíce informací o povolání, které by v budoucnu chtěli vykonávat a které by se jim líbilo. K tomu jim posloužil zájmový test, který si vyplnili na počítači a poté vytiskli. Velmi pečlivě pročítali tištěné materiály zaměřené na jejich budoucí povolání a hledali v nich požadavky na vzdělání, pracovní podmínky, uplatnění na trhu práce apod. V závěrečné diskuzi se vzájemně seznamovali s informacemi, které získali. Na Úřad práce zavítají v 9.ročníku ještě jednou. Beseda se bude týkat už konkrétních středních škol a možnosti uplatnění svého vybraného oboru na trhu práce.


více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (31. května 2010)



DEN ZDRAVÍ NA 1. STUPNI

14. května 2010

14.5.2010 proběhl ve třídách 1. stupně DEN ZDRAVÍ. Každá třída si připravila „zdravé jídlo“ –salát, pomazánku, jednohubky, špízy apod. Jako suroviny použily ovoce, zeleninu-zdravé suroviny. Součástí byly i testy zdatnosti, ukázky zdravovědy a sestavení jídelníčku. Vítězem se stala každá z účastněných tříd. Snad jim to „zdravé stravování“ vydrží.


více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (28. května 2010)



První titul v soutěži Mladých cyklistů

13. května 2010

Ve čtvrtek 13.5.2010 se konalo na DDH v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo v Dopravní soutěži mladých cyklistů. Soutěže se zúčastnilo 92 dětí ve třech kategoriích. Naši školu čekalo obhájení prvenství z loňského roku a děti se tohoto úkolu zhostily na výbornou s hvězdičkou. Obě kategorie vybojovala skvělá první místa a s velkým náskokem postoupila do krajského kola, které se koná v Rychnově nad Kněžnou 1. – 2. června 2010. Naši školu reprezentovali tito mladí cyklisté:

1. kategorie : Přibyl Štěpán 4 trestných bodů
  Hrubý Ondřej 6  
  Chlebná Kamila 2  
  Huňarová Nikola 14  
       
2. kategorie: Duzbaba Petr 0 trestných bodů
  Zábranský Jakub 6  
  Hojná Veronika 2  
  Přikrylová Pavlína 4  

Absolutními vítězi závodu se staly děti: Duzbaba Petr, Hojná Veronika, Chlebná Kamila, Přibyl Štěpán.

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech.

  
více fotografií zde

výsledky zde

Zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (14. května 2010)



DEN ZDRAVÍ

13. května 2010

Převzít zodpovědnost za své zdraví. To bylo náplní projektového dne ZDRAVÍ, který se uskutečnil 13.5.2010. Žáci druhého stupně postupně zvládli první pomoc - teorii i praxi, test tělesné zdatnosti, přípravu jednoduchého občerstvení v rámci zdravé výživy. Pomocí internetu zpracovali téma civilizační choroby a zdravý životní styl.


více fotografií zde

Zveřejnila: Darie Micherová (14. května 2010)



Exkurze do Prahy

11. května 2010

V úterý ráno se žáci 7. třídy vypravili vlakem do Prahy. Cílem exkurze byly středověké památky Prahy. Začali jsme na Václavském náměstí. Na Staroměstském náměstí jsme se po shlédnutí Orloje vydali na věž. Odtud jsme měli nádherný výhled na nejznámější památky Prahy. Královskou cestou jsme přes Karlův most pokračovali Nerudovou ulicí až na Pražský hrad. Nejvíce nás zajímala Svatovítská katedrála. Po shlédnutí střídání vojenské stráže jsme zamířili k metru a zpátky na Václavské náměstí. Unaveni, ale spokojeni jsme sedli do vlaku a zamířili k domovu.


více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (17. května 2010)



Exkurze do Mladé Boleslavi

10. května 2010

10. 5. 2010 se žáci 8. a 9. ročníku zúčastnili exkurze do Mladé Boleslavi. Nejprve jsme navštívili závod Škoda a poté Muzeum. Exkurzi organizovala naše škola ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou. Velmi zajímavá byla prohlídka montážní linky. V Muzeu jsme se seznámili se vznikem závodu a prohlédli jsme si různé typy aut, které závod vyráběl. Na závěr jsme shlédli zajímavý film o závodě Škoda. Celou exkurzí nás provázely 3 průvodkyně. Návštěva Mladé Boleslavi stála opravdu za to.


více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (17. května 2010)



MLADÍ ZDRAVOTNÍCI V AKCI

5. května 2010

Už jste se někdy stali svědkem dopravní nehody, srážky dvou skateboardistů nebo neštěstí na staveništi? To vše dnes prožívala děvčata z naší školy, která přijela ve středu 3. května 2010 „zachraňovat“ životy do oblastního kola Hlídek mladých zdravotníků v Rychnově nad Kněžnou.

Letošní klání bylo opravdu náročné, neboť celé probíhalo v terénu a soutěžní disciplíny byly jen těžko rozeznatelné od skutečných nehod. Vyprostit nemohoucího člověka z havarovaného auta, poskytnout mu umělé dýchání a ošetřit krvácející hlavu bylo samo o sobě těžké, ale v autě byli další ranění, kteří potřebovali také pomoc zachránců. Celou tuto akci ještě stěžovaly osoby, které byly v šoku a bylo je nutné uklidňovat. Ošetření zapíchnutého hřebíku ve dlani, krvácející rány na čele, odřeného kolene a dlaně nebylo vůbec jednoduché, neboť figuranti byli tak profesionálně namaskovaní, až se soutěžícím třásly ruce a tajil dech.

O vítězství oblastního kola a postup do krajského kola bojovalo 13 pětičlenných týmů. Hlídky bojovaly ve dvou kategoriích: I. a II. stupně ZŠ. Naši školu reprezentovaly hned dvě hlídky:

I. stupeň:
Denisa Chaloupková
Nikola Tejklová
Veronika Hostinská
Barbora Václavíková
Lenka Ešpandrová
náhradnice: Denisa Trejtnarová

II. stupeň:
Barbora Píčová
Nikola Smrčková
Dominika Koďousková
Michaela Žižková
Nikola Bečková

Děvčata z I. stupně se zaslouženě stala vítězem oblastního kola a postupují do krajského kola, které se letos koná 9. 6. 2010 v Rychnově nad Kněžnou.

Naše hlídka II. stupně obsadila nádherné stříbrné místo, překonala ji pouze rychnovská hlídka.

Výsledné pořadí:

I. stupeň:
1. místo: ZŠ Častolovice
2. místo: ZŠ Rychnov nad Kněžnou Javornická
3. místo: ZŠ Slatina nad Zdobnicí

II. stupeň:
1. místo: ZŠ Rychnov nad Kněžnou Javornická
2. místo: ZŠ Častolovice
3. místo: ZŠ Vamberk

Moc a moc gratulujeme a děvčatům z 1. stupně budeme držet palce v krajském kole!
Všem mladým zdravotníkům patří dík za to, že svůj čas věnují přípravě na nečekané situace v životě, které mohou potkat každého z nás. Díky!

  
více fotografií zde

výsledky I. stupně zde
výsledky II. stupně zde

napsali o nás zde

Zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (10. května 2010)



OKRESNÍ KOLO MLADŠÍCH ŽÁKŮ V MINIFOTBALE

4. května 2010

Dne 4. 5. 2010 proběhlo v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo žáků 6. a 7. tříd v minifotbale. Reprezentační výběr mužstva Častolovic se skládal z těchto hráčů: Daniel Podolský, Petr Duzbaba, Jakub Zábranský, Jakub Hloupý, Petr Hejhal, Martin Říčař, Jan Cabalka, Richard Vítek, Štěpán Přibil, Jan Javůrek, Martin Jiruška a Tomáš Helmich.

Naši borci odehráli celkem pět zápasů a prezentovali se v nich sebevědomou a bojovnou hrou. V konfrontaci s množstvím neproměněných šancí mohlo být jejich umístění mnohem lepší než konečné osmé místo.

Celkové pořadí:
1. ZŠ Kostelec nad Orlicí
2. ZŠ Voděrady
3. ZŠ Rychnov n. Kn. Javornická
4. ZŠ Vamberk
5. ZŠ Borohrádek
6. ZŠ F. Kupky Dobruška
7. ZŠ Slatina nad Zdobicí
8. ZŠ Častolovice
9. Gymnázium Dobruška


kompletní výsledky zde

více fotografií zde

Zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar (6. května 2010)



Minifotbal 8. a 9. tříd

3. května 2010

Na rychnovské umělce proběhlo okresní finále v minifotbalu ZŠ pro žáky devátých a osmých ročníků. Naše družstvo odehrálo turnaj ve složení: Dan Bureš, Patrik Michera, Tomáš Málek, Matěj Cvejn, Jakub Faltys, Patrik Provazník, Miroslav Vašata, Jan Brandejs, Jakub Jiruška a Filip Marek.
První utkání se ZŠ Masarykova RK se hrálo za velmi deštivého počasí a našim se nepodařilo chytit začátek, kdy dvakrát inkasovali. Ve zbytku utkání dotahovali skóre, měli příležitost i vyrovnat, ale z vítězství se radoval šťastnější soupeř. Ve druhém utkání splnili kluci povinné vítězství s Opočnem. Pak je čekali dva klíčové zápasy, ve kterých se snažili o prolomení střelecké smůly. V obou zápasech dlouho živil naděje výborný brankář, ale i po některých našich chybách jsme inkasovali, a protože jsme žádnou branku nevstřelili, hráli jsme už jen o celkové 7. místo. Se ZŠ Lhoty u Potštejna se kopala série pokutových kopů, a ani v ní jsme branku nevstřelili a skončili na 8. místě.

Celkové pořadí:
1. ZŠ Solnice
2. ZŠ Borohrádek
3. ZŠ Kostelec nad Orlicí
4. ZŠ Voděrady
5. ZŠ Rychnov n.Kn. Javornická
6. ZŠ Rychnov n. Kn. Masarykova
7. ZŠ Lhoty u Potštejna
8. ZŠ Častolovice
9. ZŠ Opočno
10. ZŠ Doudleby nad Orlicí


kompletní výsledky zde

více fotografií zde

Zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (10. května 2010)



Návštěva u hasičů

3. května 2010

Dne 3.5. se žáci 1.stupně naší školy vydali na prohlídku sídla hasičského záchranného sboru v Rychnově nad Kněžnou. Součástí exkurze bylo seznámení s výzbrojí a výstrojí hasičů, ukázka techniky, vozidel a výstražných sirén. Děti si mohly na vlastní oči prohlédnout, jak vypadají části ochranných obleků, vylézt na hasičský vůz a vyzkoušet hasičskou helmu. Držely palce paní učitelce Laďce, která měla odvahu sjet jako pravý hasič po tyči při vyhlášení poplachu. Dětem i učitelům se exkurze moc líbila a děkují i touto formou rychnovským hasičům za milou a vlídnou prezentaci své práce.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová (5. května 2010)


DUBEN


Školní kolo matematické soutěže KLOKAN

Během měsíce dubna 2010 proběhlo na 2. stupni školní kolo matematické soutěže KLOKAN. Soutěžili vybraní žáci z těchto tříd: 6.A, 6.B, 7.A, 8.A, 8.B a 9.A.

Nejlepší řešitelé kategorie BENJAMÍN: (6.A, 6.B, 7.A)

1. Štěpán Přibyl
2. Jakub Tomašík
3. Jan Míka

Nejlepší řešitelé kategorie KADET: (8.A, 8.B, 9.A)

1. Filip Izák
2. Michaela Bezdíčková
3. Zdeněk Sluka

Této matematické soutěže se rovněž zúčastnili žáci z prvního stupně:

Nejlepší řešitelé kategorie KLOKÁNEK: (5.)

1. Vojtěch Tomašík
2. Pavel Peroutka
3. Eliška Klimešová

Nejlepší řešitelé kategorie KLOKÁNEK: (4.)

1. Ondřej Hájek
2. Lucie Kuchyňová
3. Kristýna Junková

Nejlepší řešitelé kategorie CVRČEK: (3.)

1. Kryštof Lounek
2. Víťa Hanzlíčků
3. Vendula Jírová

Zveřejnila: Mgr. Eva Ešpandrová (3. května 2010)



Krajské kolo fyzikální olympiády

29. dubna 2010

29.dubna 2010 se v DDM v Hradci Králové konalo krajské kolo fyzikální olympiády. Sešlo se zde 30 nejlepších řešitelů okresních kol královéhradeckého kraje a nechyběli mezi nimi i dva žáci devátého ročníku naší školy – Filip Izák a Jan Vítek. Oba se v silné konkurenci hlavně mezi žáky gymnázií neztratili a zvlášť 13.-15. místo Jana Vítka je pěkným úspěchem. Gratulujeme.

  

  



výsledky krajského kola zde

Zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek (3. května 2010)



Okresní kolo ve vybíjené 6. tříd

28. dubna 2010

Ve středu 28. dubna 2010 se žáci a žákyně 6. ročníků zúčastnili Okresního přeboru ve vybíjené. Začátek turnaje byl od 8.00 hod v kryté hale v Kostelci n. Orl. za Sokolovnou. Od školy jsme vyrazili pěším pochodem v 7.20 hod. Chlapci měli ve své skupině celkem 5 družtev, dívky 6. V hale panovala skvělá atmosféra, obě družstva naší školy se vzájemně podporovala a fandila si. Chlapci i dívky skončili na krásném 4. místě.

 

Skupina chlapci - celkové pořadí: 1. Opočno 2. Slatina n.Zd. 3. Kostelec n.O. 4. Častolovice 5. Doudleby
Skupina dívky - celkové pořadí: 1. Opočno 2. Kostelec n.O. 3. Dobré 4. Častolovice 5. Rychnov n.K. Jav. 6. Slatina n.Z.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Jana Řízková (3. května 2010)



Mc Donald´s cup 1. - 3. třída

27. dubna 2010

Naši kluci z 1. - 3. třídy se i letos zúčastnili malé kopané. Okresní kolo se konalo v nedalekých Černikovicích, kde se rozhodovalo o okresním přeborníkovi. Malí fotbalisté bojovali s velkým nasazením proti silným družstvům z Rychnova a Kostelce. Domů se vrátili s medailemi na krku a pohárem za 3. místo. Velké poděkování patří trenérovi družstva panu Slezákovi a dalším rodičům, kteří podpořili děti ve sportování. Odměnou jim byla velká radost kluků, kterou si z turnaje přivezli.

Sestava: 3. třída: Antonín Izák, Matěj Mráz, David Slezák, Jan Michera, 2. třída: Ondřej Šreibr, Filip Boháč, Libor Kudláček, 1. třída: Tomáš Matějus a Tadeáš Bělobrádek

foto medailistů zde

Zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková (5. května 2010)



Den plný energie

27. dubna 2010

Pro doplnění výuky fyziky jsme pro žáky osmého ročníku připravili exkurzi do Hradce Králové, která byla zaměřena na "ENERGII". Nejdříve jsme zavítali do hvězdárny a probrali energii, která nás obklopuje. Nakoukli jsme i pod pokličku současného bádání v oblasti moderních trendů v přeměnách energie. A co by to bylo za návštěvu hvězdárny bez pohledu na oblohu? Samozřejmě, že jsme v kopuli planetária hleděli na jarní oblohu a se zakloněnými hlavami pozorovali nebeská tělesa a souhvězdí zvěrokruhu. Každý si i s patřičnou dávkou fantazie prohlédl to svoje znamení a při tom si vyslechl i nápovědu, kde na obloze hledat. S pomocí průvodce se to zdálo tak jednoduché.

Druhá část exkurze nás zavedla do centra města, na levý břeh Labe. Návštěva Informačního centra obnovitelných zdrojů ČEZ nás vtáhla do výroby elektrické energie. Prohlédli jsme si skutečné vodní turbíny, podívali se do provozu malé vodní elektrárny Hučák a oddali se hrátkám s modely, včetně tornáda a mořského vlnobití. A zase víme o něco víc.

více fotografií zde

Zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (3. května 2010)



Naši cyklisté z Častolovic sáhli na první titul v dopravní soutěži

16. dubna 2010

Ve středu 21.4.2010 se konala na DDH v Týništi nad Orlicí Dopravní soutěž mladých cyklistů. Soutěže se zúčastnilo okolo 60 dětí ve třech kategoriích. Naši školu reprezentovaly děti, které se zabývají dopravní výchovou na škole a některé z nich dosáhly i na stupně vítězů.


0. kategorie :
1. Barbora Václavíková
2. Veronika Hostinská
3. ZŠ Čestice


1. kategorie:
1. Žabková Kateřina
2. Chlebná Kamila
3. Huňarová Nikola


2. kategorie:
1. Duzbaba Petr
2. Zábranský Jakub
3. Izák Filip

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech. 13.5.2010 prověří mladé cyklisty první postupový závod v Rychnově nad Kněžnou. Budeme držet všechny palečky.

Zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (23. dubna 2010)



Cestujeme po Evropě

16. dubna 2010

Nedávno jsem dokončili 1. učebnici VL, která byla zakončena kapitolou „Cestujeme po Evropě“. K této kapitole jsem zhotovili zajímavé projekty o Evropě a zajímavých místech Evropy. Měli jsme možnost vytvořit brožuru, samostatné listy s obrázky památek nebo spojené listy v jeden dlouhý. Tento projekt jsme vytvářeli ve skupinách po 4 (3) lildech. Povedly se nám.



Zveřejnila: Eliška Klimešová, 5. třída (16. dubna 2010)



Ptáček

9. dubna 2010

Žáci měli za úkol napsat volné pokračování básničky.

Ptáček

Robert Frost

Ptáček nám u domu ostošest
Zpíval, a já to nemoh snést.

Tleskal jsem, plašil ho od dveří,
Nechtěl s ním uzavřít příměří.

A přece, myslím, spíš vinen jsem
Než ptáček s tím vtíravým nápěvem.

Je vždycky podezřelý jev,
Když někdo chce umlčet něčí zpěv.

A takto v básničce pokračovala Eliška Klimešová, žákyně 5. ročníku

Ptáček však uviděl kočičku,
A přestal zpívat chviličku.
Za chvíli se vrátí zas, poletí na Moravský kras.

Tam ho rádi uslyší,
Pohladí je to na duši.

Poletí se napít ke studánce,
Bude se mít jako v pohádce.

Zazpívá v lese zvířátkům krásně,
Oni mu zarecitují nádherné básně.

Ptáček vyletí vysoko,
Uvidí hudební baroko.

Pozvu ho k nám, ke mně domů,
Zazpívá nám píseň k tomu.

My mu za to poděkujem,
Udělá to na něj dojem.

Kdy se k nám vrátí ten krásný hlas,
Uvidíme příště zas.

Zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová (9. dubna 2010)



RODIČE USPOŘÁDALI PRO DĚTI ZAJÍMAVOU EXKURZI

1. dubna 2010

Dne 1.4.2010 měli žáci ZŠ Častolovice možnost navštívit ZZS v HK. Za pomoci vedoucí lékařky KZOS HK MUDr. Heleny Škuligové, sloužícího personálu na dispečinku, posádek na pozemní a letecké záchranné služby jsme nahlédli do této velmi důležité, zajímavé a i složité každodenní práce zdravotníků. Děti byly seznámeny s prací na dispečinku, mohly názorně vidět i slyšet, jak vše funguje, měly přehled o výjezdech sanit, převozech i sanitách na základnách Královéhradeckého kraje. Viděly veškeré moderní vybavení s příslušenstvím i s podrobným vysvětlením.

Po dispečinku nás očekávali na heliportu ve fakultní nemocnici , kde parkují sanity i očekávaný vrtulník. Zde nás čekal sloužící MUDr. Nový s posádkami. Sanity si děti mohly opravdu velmi dobře prohlédnout, dotazů bylo také dost, ale očekávaný vrtulník bohužel podrobněji neviděly, jelikož musel odletět a sanita s RLP odjet k náročnému případu. Velkým zážitkem dětí bylo vzlétnutí našeho, ale i slovenského vrtulníku, jehož posádka zde zrovna řešila nějakou záchranou akci. Děti samy ukončily tuto bohatou exkurzi dlouhodobým spuštěním sirén sanit.

více fotografií zde

Zveřejnila: p. Cabalková – členka výboru SRPDŠ (20. dubna 2010)

BŘEZEN


Projekt o šikaně

31. března 2010z přednášky

Prevencí proti šikaně – toto téma se stalo hlavním obsahem projektu o šikaně, který na naší škole proběhl 31.3. 2010. Projektu se zúčastnili žáci 1. stupně ( 3.-5.třída ) a 2.stupně. Jejich program byl odlišný s ohledem na věkové složení.

Téma šikany je velmi obsáhlé, proto jsme zvolili různé aktivity, které ve svém celku přiblížily našim žákům danou problematiku. Nejprve žáci zhlédli film o kyberšikaně „ Ben X“, na který navazovala diskuze ve třídách nejen o tomto filmu, ale hlavně o šikaně obecně – co je a co není šikana, charakteristika oběti i agresora, hlubší souvislosti šikany, seznámení se i s kyberšikanou, která byla velmi dobře zachycena v úvodním filmu. Další částí programu byla odborná přednáška pana Zaorala, který na základě skutečných příběhů z jiných škol ukázal, že šikana má mnoho různých podob, které ne vždy dokážou děti a v některých případech i dospělí rozeznat. Přiblížil i způsoby řešení školní šikany. Žáci se během přednášky aktivně zapojovali a jejich reakce nám potvrdily, že toto téma je velmi zajímá. V poslední části projektu došlo na anonymní vyplňování dotazníků o šikaně. Z výsledků jejich vyhodnocení bude naše škola vycházet a snažit se vytvářet tvůrčí prostředí a takové vztahy mezi žáky, které by projevy šikany minimalizovaly.

Celý den byl náročný na organizaci a pozornost. Díky zájmu a zodpovědnému přístupu žáků a vyučujících se projekt velmi vydařil.

více fotografií zde

Zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská (9. dubna 2010)



OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

31. března 2010Okresní kolo FO v DDM Rychnov n.Kn.

V rychnovském Déčku proběhlo okresní kolo fyzikální olympiády kategorie E a F, tedy pro žáky devátého a osmého ročníku. Šest škol našeho okresu vyslalo nejlepší žáky poměřit své vědomosti z fyziky s ostatními. Řešení čtyř zadaných příkladů "mezi našimi" nejlépe zvládl Honza Vítek, který obsadil pěkné 2. místo v kategorii E (9. třída). Hned za ním na bronzové příčce skončil Filip Izák. Osmáci na medailová umístění nedosáhli, přesto i jim patří uznání.

  Kategorie E             
Poř. Jméno Škola 1  4  5 6 B
1.  S. Valtera Gy Dobruška  10  10  10  37 
2.  J. Vítek ZŠ Častolovice  4,5 0 20,5 
3.  F. Izák ZŠ Častolovice 7 10  20 
4.  M. Handl ZŠ Vamberk 16 
5.  M. Müller ZŠ FK Dobruška 0 12 
               
  Kategorie F             
Poř. Jméno  Škola 2  3  4
1.  A. Macková ZŠ Vamberk 8  10 10   10 38
2.  K. Toběrná ZŠ Vamberk  10  10   2,5 26,5 
3.  P. Čermáková ZŠ Vamberk  2,5 20,5
4.  P. Provazník  ZŠ Častolovice  6  6  0,5 12,5
5.  M. Podlasová Gy Dobruška   3  2  2 12 
6. M. Podzimková ZŠ Častolovice  1  7
7. K. Vacková  ZŠ Častolovice  0  6
8. M. Podzimek  ZŠ Kostelec n.O.   0  4

diplom pro Honzu Vítka za 2. místo   diplom za 3. místo
 

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát (7. dubna 2010)



NÁVŠTĚVA NÁRODNÍHO MUZEA

30. března 2010

V úterý 30. 3. 2010 se uskutečnila exkurze žáků 6. ročníku na výstavu s názvem Příběh planety Země, která se koná v budově Národního muzea v Praze.

Po příjezdu do hlavního města jsme se nejdříve vydali na malou procházku. Cílem byl orloj a Staroměstské náměstí. Protožeyl krásný jarní den, vylezli jsme i na věž radnice a viděli z ní, že Praha je opravdu stověžatá.

Samotná výstava byla velmi zajímavá. Málokdo z nás kdy prožil chvění pří zemětřesení, překračoval potoky lávy, viděl trilobity a naši pramatku Lucy.

Vše jsme zakončili posezením pod sochou svatého Václava a dobrou zmrzlinou.

více fotografií zde

Zveřejnily: Darie Micherová, Mgr. Alena Zvěřinová (9. dubna 2010)



MALOVÁNÍ VAJÍČEK

26. března 2010

Dne 26. 3. 2010 byla ve školní družině ukázka malování vajíček voskovou technikou. Paní M. Bečičková ukázala dětem zdobení vajíček pomocí špendlíku a rozpuštěných voskových pastelek. Popovídli jsme si o velikonočních svátcích, a tradicích. Odpoledne bylo zakončeno návštěvou velikonoční výstavy v Častolovicích.

 
 
 

zveřejnila: Milena Bečičková (29. března 2010)



OLYMPIÁDA V ČESKÉM JAZYCE

15. března 2010

Dne 15. 3. jsme se zúčastnili 36. ročníku olympiády v českém jazyce. Soutěž se skládala ze dvou hodinových úseků. První, teoretická část, byla zaměřena zejména na logické myšlení a ve druhé části se psal sloh. Přiznáváme, že to bylo velice namáhavé. Z 31 soutěžících se Michaela Bezdíčková umístila na 19. místě a Jan Vítek na 4. – 7. místě.


 

zveřejnili: Michaela Bezdíčková a Jan Vítek (30. března 2010)



Exkurze do Eurocentra v Hradci Králové

11. března 2010

Ve čtvrtek 11.3.2010 navštívili žáci 8.A, 8.B a 9. ročníku naše krajské město. Cílem cesty byla přednáška na téma Evropská unie, pořádaná informačním místem Eurocentrum, které se nachází v areálu bývalého pivovaru.

Poutavý výklad Ing. Kateřiny Jařinové, který byl velmi účelně obohacen o zajímavá videa, se týkal zejména historie a důvodů vzniku Evropské unie, charakteristik členských zemí (známé památky, osobnosti), symbolů EU, institucí a jednotné měny euro. Každý žák obdržel balíček materiálů týkajících se Evropské unie.

Děti se též mohly zapojovat do vědomostních soutěží, jejichž správné vyřešení bylo odměňováno cenami. Přednáškou si žáci doplnili a utřídili své znalosti o Evropské unii.

více fotografií zde

zveřejnili: Mgr. Lukáš Vognar a Mgr. Helena Bellerová (19. března 2010)

ÚNOR


PYTHAGORIÁDA

28. února 2010

Během měsíce února proběhlo na druhém stupni školní kolo matematické soutěže PYTHAGORIÁDA, kde soutěžily 6.A, 6.B a 7.A:

Nejlepší řešitelé soutěže

Třídy 6.A a 6.B

1. Štěpán PŘIBYL
2. Jiří HOFMAN
3. Kamila CHLEBNÁ

Třída 7.A

1. Petr KUTIL
2. Jakub ZÁBRANSKÝ
3. Petr DUZBABA

zveřejnila: Mgr. Eva Ešpandrová (3. března 2010)



Tradiční dětský karneval

28. února 2010

V neděli 28.2.2010 se sál U Lva přeměnil na rej masek.K tanci hrál všem princeznám, Karkulkám, vodníkům, tygrům, medvídkům, Zorům a dalším krásným maskám DJ Dohnálek.

Taneční rej střídaly různé soutěže a maminky ze školky připravily pro všechny masky bohatou tombolu a věřte vyhrál každý. Každý se vesele bavil, tančil ve víru tance a všichni se rozcházeli se spokojeným úsměvem.

I tady je na místě poděkovat všem, kteří se této akci podíleli.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (1. března 2010)



Tradiční společenský ples

26. února 2010

V pátek 26.2.2010 se konal na sále U Lva Tradiční společenský ples, který pořádali rodiče při základní škole ve spolupráci se školou. K tanci a poslechu hrála hudební skupina MOSTY z Třebechovic pod Orebem.

Ples zahájil taneční klub Solanc z Rychnova nad Kněžnou s milou ukázkou společenských tanců. Děti z osmé třídy spolu p. Kubánkovou předvedly ukázky latinskoamerických a standardních tanců a zpestřením plesu bylo vystoupení mažoretek MARLEN z Kostelce nad Orlicí.

Poděkování patří všem sponzorům plesu, kteří se podíleli na velmi bohaté tombole a nemalé poděkování patří všem učitelům a rodičům, kteří věnovali svůj čas na přípravu plesu. Výtěžek této akce bude věnován dětem základní školy.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová (1. března 2010)



Olympiáda v Anglickém jazyce

24. února 2010

I v letošním roce se naši žáci zúčastnili okresního kola Olympiády v Anglickém jazyce, která se konala 24.2.2010 v DDM v Rychnově nad Kněžnou. Olympiáda se jako každý rok skládala z poslechové části a následně konverzace na různá témata. Konkurence byla veliká, přihlásilo se celkem 22 soutěžících. Naši školu reprezentovala Veronika Faistová z 8.B, která se umístila na 20. místě, a Michaela Bezdíčková z 9.A, která obsadila pěkné 13. místo. Žákyním děkujeme za reprezentaci naší školy v této soutěži a přejeme hodně úspěchů v dalším studiu Anglického jazyka!
 

zveřejnila: Mgr. Stanislava Chaloupková (1. března 2010)



Valentýnský den

12. února 2010

Jelikož bude 14.února, což znamená sv. Valentýn, rozhodla se naše škola tuto tradici neporušit. V pátek 12.2. se na naší škole koná Valentýnský den. Dvě zástupkyně školního parlamentu, Michaela Tejklová a Andrea Kuchyňová, budou rozdávat po třídách Valentýnské vzkazy. Uvidíme, jak se tento den bude našim žákům líbit.
 


 

zveřejnila: Michaela Tejklová, 8.B (12. února 2010)



Honza Cabalka - okresní přeborník v lyžování

11. února 2010

S možností zúčastnit se okresního přeboru v lyžování a snowboardingu odjeli ve čtvrtek 11.2. reprezentanti naší školy do Deštného v Orlických horách. Do obřího slalomu mladších žáků nastoupil vítěz školního kola Honza Cabalka, mezi staršími žáky startoval Lukáš Pápay a  trojlístek reprezentantů doplnil Filip Izák, který nastoupil mezi snowboardisty.

Podmínky těsně před závodem byly na hranici konání, ale pořadatelé start závodů odložili a průběh i upravili, protože místo plánovaných dvou kol se jelo závodní kolo jediné. "I přes nepřízeň počasí se podařilo závody uskutečnit a chci poděkovat všem kantorům, rodičům i ostatnímu doprovodu a hlavně závodníkům za trpělivost, statečnost a přežití v krutých zimních podmínkách Orlických hor," sdělila po závodu Lenka Hepnarová - hlavní pořadatelka závodu.

Velmi pěkného úspěchu dosáhl mezi mladšími žáky Honza Cabalka, který se stal okresním přeborníkem. Přesvědčivě porazil ostatní závodníky ve své kategorii a z Deštného si odvezl pohár pro vítěze. Mezi staršími žáky se Lukáš Pápay umístil na pěkném devátém místě, jen s minimální ztrátou na lepší umístění. Kategorie snowboardistů byla ještě vyrovnanější. Filip Izák vybojoval šesté místo, ale nutno dodat, že pouhých půl sekundy jej dělilo od medaile.

Všem našim klukům blahopřejeme!

více fotografií zde

kompletní výsledková listina zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát  (14. února 2010)



ZÁPIS DĚTÍ DO 1. TŘÍDY

4. února 2010

Ve čtvrtek 4. února 2010 se na chodbách Základní školy a mateřské školy Častolovice pohybovala spousta dětí a rodičů.

Proč? Byl den zápisu dětí do budoucího 1. ročníku. Hrátky, zábavu a soutěže na chodbách děti pravidelně střídaly s plněním úkolů v jednotlivých třídách – pohádkách. Babka s dědkem, Popelka, Křemílek s Vochomůrkou a další je přezkoušeli z pravolevé orientace, barev, poznávání slabik, výslovnosti, ale také z geometrických tvarů pomocí interaktivní tabule.

Závěr pohádkové cesty byl v jídelně. Tady za dozoru tří prasátek a šaška děti splnily poslední úkol – nakreslit postavu. Mezitím se rodiče občerstvili a zároveň si mohli prohlédnou vystavené učebnice a pomůcky pro 1. ročník.

V září uvidíme, kolik ze zapsaných dětí bude nakonec 1. třídu tvořit. Těšily se všichni. Snad jim to vydrží. Paní učitelka se už na své budoucí prvňáčky moc těší.



obrázky ze zápisu - nahlédněte zde

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová  (5. února 2010)



BESEDA VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

4. února 2010

Ve čtvrtek 4. 2. 2010 se ve školní družině uskutečnila beseda s panem Josefem Novákem k našemu projektu Les. Děti se dozvěděly zajímavosti o jednotlivých stromech, sběru semínek, pěstování malých stromečků pro výsadbu. Pan Novák přinesl i různé druhy plodů, které děti měly poznávat, samozřejmě si mohly i ty největší šišky potěžkat, změřit a podrobně prohlédnout. Na památku pan Novák obdržel obrázek B. Václavíkové - Les v zimě.

více fotografií zde

zveřejnila: Milena Bečičková  (5. února 2010)

LEDEN


Společenský den

28. ledna 2010

Druhým rokem se na naší škole odehrál na vysvědčení dne 28.1.2010 společenský den. Žáci byli společensky odění a myslím, že každému to slušelo. Porota vyhlásila nejhezčí pár společenského dne Marka Hudouska a Nikolu Smrčkovou. Však posuďte sami, který pár se nejvíce líbí Vám?


více fotografií zde

zveřejnila: Michaela Tejklová, 8.B (9. února 2010)



Dějepisná olympiáda

26. ledna 2010

V lednu se konalo okresní kolo Dějepisné olympiády, kterého se úspěšně zúčastnily dvě žákyně naší školy, Marie Řičařová z 8.A a Veronika Faistová z 8.B. Tematické zaměření letošního ročníku znělo: Od pěstního klínu ke Zlaté bule sicilské. V konkurenci 31 účastníků se Veronika Faistová umístila na výborném 7.místě a Marie Řičařová na 12.místě. Blahopřejeme k dosaženým výsledkům a přejeme hodně úspěchů v příštím roce.


Výsledková listina OK Dějepisné olympiády, která se konala 26.1.2010.

Poř.  Jméno  Škola  Body
1.  E. Ladmová Gy FMP RK  73 
2.  T. Pinka ZŠ Voděrady  72 
3.  H. Novotná  Gy FMP RK 71 
4.  D. Klíma Gy FMP RK  70
5.-6.  J. Novotný  ZŠ Týniště n. O.  69 
5.-6. T. Vítková ZŠ Kostelec n. O. 69
7.-8.  V. Faistová ZŠ Častolovice  67 
7.-8.  J. Řízek ZŠ Opočno  67 
9. L. Tomková ZŠ Opočno 65 
10. V. Kozák ZŠ Skuhrov n. B.  60 
11.  T. Grus Gy Dobruška 59 
12.  M. Řičařová ZŠ Častolovice 58 
13.-14.  J. Hostinský ZŠ Solnice  56 
13.-14. A. Krunčíková  ZŠ Javornice  56 
15.-16. J. Řízková  ZŠ Voděrady 55 
15.-16.        P. Školník ZŠ Javornická RK  55 
17.  L. Charvát ZŠ Kostelec n. O.  54 
18.  A. Nováková GY Dobruška  53
19.-20.  V. Říha  ZŠ Rokytnice v O. h.  52 
19.-20.  N. Páleníčková  Gy Dobruška 52 
21.-22.  M. Štefanides ZŠ Dobruška, Pulická  51 
21.-22. L. Michl ZŠ Voděrady  51
23.  L. Tošovská  ZŠ Opočno 48 
24.-25.  N. Tobišková ZŠ Skuhrov n. B.  47 
24.-25.  F. Kubíček  ZŠ Slatina n. Zd.  47 
26.  J. Štencar ZŠ Solnice  46
27.-29. V. Hlavsová ZŠ Javornice  45 
27.-29. L. Šimonová  ZŠ Javornice  45
27.-29. J. Bahr ZŠ Javornická, RK  45
30. D. Jaroš  ZŠ Týniště n. O.  43
31.  V. Rolečková  ZŠ Slatina n. Zd.  36 

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová (24. února 2010)



LYŽAŘSKÝ KURZ

10. - 16. ledna 2010

Třetí lednový týden byl vyhrazen pro zájemce o lyžování, kdo chtěl byl na horách. Třiatřicet žáků odjelo v neděli do Říček v Orlických horách, ubytovalo se na chatě Perla a už odpoledne zavítalo do lyžařského areálu. Letošní kurz umožnil zúčastnit se i snowborďákům, kteří s instruktorem Danem pilovali zatáčky na "prknech". Černá, červená nebo modrá - sjezdovky, na kterých jsme pilovali oblouky, nás týden provázely spolu s našimi instruktory.

Každé ráno nás přímo od chaty odvezl skibus do lyžařského areálu, kde na nás "čekala" sedačková lanovka. A pak po družstvech dolů, pro někoho zábava, pro jiné na začátku obavy. Zvládnu to? Vždyť to není vůbec jednoduché!

A zvládli to všichni! Všichni si týden na horách náramně užili a ti ostatní mohou závidět. Takže, kdo má zájem, opět za rok!

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát  (24. ledna 2010)

PROSINEC


VÁNOČNÍ BESÍDKA

18. prosince 2009

Poslední den před vánočními prázdninami (18.12.) jsme strávili jako každý rok netradičně. Nejprve ve všech třídách proběhla malá vánoční besídka. Další organizaci dne si vzala do svých rukou devátá třída, která připravila celodenní program. Největší zájem byl o diskotéku s různými soutěžemi a různými styly hudby. Ne všem tato zábava vyhovovala, a tak si mohli vybrat z doprovodných aktivit. Mladší žáci mohli zhlédnout projekci DVD – Past na žraloka, starší žáci dali přednost logickým hrám (společenské hry, hlavolamy). Každý se mohl rozhodnout podle svých zájmů, na jaké akci stráví svůj poslední školní den před vánočními prázdninami. Vzhledem ke spokojenosti a nadšení zúčastněných se tato akce určitě stane na naší škole tradicí. Všem organizátorům z řad žáků děkujeme.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská  (18. prosince 2009)



KINO RYCHNOV

7. prosince 2009

V pondělí 7. prosince 2009 jsme navštívili výukový program s názvem "Indie - královna orientu". Program si pro nás připravila tisková agentura MediaPro z Náchoda. Prezentace tohoto projektu proběhla v Městském kině v Rychnově nad Kněžnou.

V těchto hodinu a čtvrt trvajících výukových pořadech Vás nezahlcují zbytečnými informacemi, ale naopak Vám ukáží mnoho fotografií a zajímavostí, jejichž projekci doprovázejí mluveným slovem.

Cestovatelé projezdili značnou část indického území a ukázali spoustu nádherných míst. Dozvěděli jsme se, že Indie je pestrobarevnou kulturní zemí, ve které se každodenně setkáváte s nejrůznějšími tradicemi, zvyky a rituály. Viděli jsme krásná města, úchvatnou přírodu, ale také bídu a chudobu s níž se musí potýkat mnoho obyvatel této země.

Výukový program nás velice zaujal. Je dobře, že jsme se zúčastnili tak, jako každý rok. Již dnes se těšíme na příští setkání s Českou republikou. Děkujeme agentuře MediaPro za velice pěkný zážitek z dalekých míst naší planety.

zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar  (14. prosince 2009)



PŘIJETÍ U STAROSTKY

7. prosince 2009

Dne 7.12.2009 přijala starostka městyse Častolovice mladé cyklisty, kteří se vrátili v září se stříbrnou medailí z mistrovství Evropy. Poděkovala jim za vynikající reprezentaci České republiky a Častolovic, předala dětem pěkné dárky a popřála do dalších bojů mnoho úspěchů a bezpečných kilometrů na kole. Mistrovství Evropy mladých cyklistů se letos konalo ve Finsku, v bývalém hlavním městě Turku a naše družstvo reprezentovali Petr Duzbaba, Jakub Zábranský, Veronika Hojná, Pavlína Přikrylová. Tito mladí cyklisté obsadili vynikající 2. místo a přivezli stříbrné medaile /soutěže se zúčastnilo 21 států z celé Evropy/.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek  (9. prosince 2009)



MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

3. prosince 2009

Žáci 9. ročníku uspořádali Mikulášskou nadílku pro spolužáky z prvního stupně. Bytosti z říše pohádek postupně navštívily všechny třídy a obdarovaly mladší spolužáky. Sladkosti financovalo SRPDŠ při ZŠ Častolovice.

více fotografií zde

 

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská  (4. prosince 2009)



Okresní Finále ve florbalu 8. a 9. tříd

2. prosince 2009

Po týdnu odjelo naše florbalové družstvo do Rokytnici v Orl. h., kde bojovalo spolu s pěti dalšími družstvy o titul přeborníka okresu základních škol. Úvodní dva zápasy jsme sehráli ve skupině. V prvním utkání jsme poměřili své síly s družstvem ze ZŠ Voděrady. Družstva se rozešla s remízou 1:1 a následoval zápas pravdy se ZŠ Solnice, kdy jsme po velkém boji uhájili remízu 2:2 a postoupili do semifinále.

Průběh turnaje nám za semifinálového soupeře přiřkl favorita ZŠ Fr. Kupky z Dobrušky a po celý zápas jsme hráli vyrovnanou partii. Přesto se v závěru radovali naši soupeři z vítězství 3:1 a postoupili do finále, na nás po krátké přestávce čekal zápas se ZŠ Solnice o třetí místo. V našem posledním utkání jsme bojovali hlavně s koncovkou. My jsme se trápili a soupeř navyšoval skóre, v závěru přišla z naší strany už jen kosmetická úprava výsledku na konečných 2:6.


Konečné pořadí florbalového turnaje H IV.


  1. ZŠ Fr. Kupky Dobruška
  2. ZŠ TGM Borohrádek
  3. ZŠ Solnice
  4. ZŠ Častolovice
  5. ZŠ Javornická Rychnov n.Kn.
  6. ZŠ Voděrady
  7. ZŠ České Meziříčí
  8. ZŠ ZŠ Vamberk
  9. ZŠ Kostelec nad Orlicí
10. ZŠ Skuhrov
11. ZŠ Dobré
12. ZŠ Rokytnice v Orlických horách
13. ZŠ Doudleby

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát  (6. prosince 2009)



OLYMPIÁDA V ČESKÉM JAZYCE

1. prosince 2009

1.prosince proběhlo v 9. třídě školní kolo olympiády v českém jazyce. Zúčastnilo se 8 žáků. Někteří to vzdali už po přečtení zadání, které opravdu nebylo lehké. Vzpomněli byste si například na 5 ustálených spojení se slovesem čert? Nebo uměli vyjádřit jedním výrazem 2 skutečnosti např. dát do něčeho prudkou ránu a oklamat? A zase se ukázalo, že velkou slabinou našich žáků je malá čtenářská zkušenost.


 

zveřejnila: Mgr. Věra Vychová  (3. prosince 2009)

LISTOPAD


Dějepisná olympiáda

30. listopadu 2009

V pondělí 30.11.2009 proběhlo na naší škole školní kolo Dějepisné olympiády. Tematické zaměření letošního ročníku zní: Od pěstního klínu ke Zlaté bule sicilské. Soutěže se mohli zúčastnit zájemci o historii z 8.ročníků. Z původně 20 přihlášených se školního kola nakonec zúčastnilo pouze 8 žáků. Zájem o olympiády je u žáků velmi malý. Je to škoda, protože je to jedna z mála možností, jak si žák může ověřit úroveň svých znalostí a logického uvažování s ostatními spolužáky a v dalších kolech pak s ostatními školami. Navíc se od žáků vyžaduje domácí příprava, bez které je šance na dobré umístění minimální. Největším zklamáním je ale přístup tzv. „jedničkářů“ . Právě od těch se očekává „ práce navíc “ a účast v nejrůznějších soutěžích. Děkuji všem zúčastněným žákům, že se nenechali odradit a podle svých sil se „ poprali “ s 16 předtištěnými úkoly. Uvádím jména 3 nejúspěšnějších řešitelů.

1.místo Faistová Veronika 8.B
2.místo Řičařová Marie 8.A
3.místo Tejklová Michaela 8.B

Veronika Faistová bude reprezentovat naši školu v okresním kole Dějepisné olympiády. Přejeme jí mnoho úspěchů a držíme palce.

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová  (3. prosince 2009)



Postup z kvalifikace do okresního finále ve florbalu

25. listopadu 2009

Družstvo složené z našich osmáků a deváťáků sehrálo v Kostelci n.Orl. kvalifikační zápasy o postup do okresního finále ve florbalu základních škol. Chlapci vybojovali postup mezi šest nejlepších florbalových družstev okresu.

Kvalifikaci jsme začali výhrou 2:1 nad ZŠ Skuhrov, a pak jsme stejným výsledkem nešťastně prohráli se ZŠ Borohrádek. Další zápas byl s družstvem ZŠ Doudleby, který jsme vyhráli s jednoznačným výsledkem 5:0. Poslední náš zápas byl klíčový pro celou kvalifikaci, protože již před jeho začátkem měli jistý postup zajištěný hráči ZŠ Borohrádek. O druhé postupové místo jsme se v přímém souboji utkali  se žáky ze ZŠ Gutha-Jarkovského z Kostelce n.Orl. Velké odhodlání uspět proti tradičnímu rivalovi vedlo k začátku "ze říše snů". Po třiceti sekundách jsme vedli již 2:0 a konečný výsledek 3:1 nás posunul do finálových bojů.

Klukům patří velké uznání, protože ve všech zápasech předvedli velmi kvalitní kolektivní výkon.

Družstvo hrálo ve složení: v brance Mirek Vašata, v obraně Filip Izák, Dan Bureš, Jakub Jiruška a Marek Hudousek, v útoku "řádili" Matěj Cvejn, Honza Brandejs, Tomáš Málek, Filip Marek, Jakub Faltys a Tomáš Červinka.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát  (26. listopadu 2009)



TŘETÍ MÍSTO V KVALIFIKAČNÍ SKUPINĚ FLORBALOVÉHO TURNAJE

20. listopadu 2009

V pátek 20.11.2009 se ZŠ Častolovice zúčastnila kvalifikačního okresního kola ve florbalu, konaného v Kostelci nad Orlicí. Mužstvo nominovaných žáků 6. – 7. tříd ve složení Tomáš Helmich, Jan Javůrek, Martin Jiruška, Lukáš Kopecký, Tomáš Kopecký, Matěj Seidl, Richard Vítek, Petr Duzbaba, Jakub Hloupý, Daniel Podolský a Martin Řičař, sehrálo celkem 4 zápasy. Narychlo poskládaný výběr neměl v konkurenci ostatních sehranějších týmů z jiných škol nikterak jednoduchou pozici, a přesto si nevedl vůbec špatně. Po prvních dvou prohraných zápasech kvalifikace se naši borci začali osmělovat a ve strhujícím závěru nakonec vybojovali skvělé třetí místo ve skupině.

Celkové pořadí kvalifikace – skupina A, B

pořadí

škola

1.

ZŠ Kostelec nad Orlicí

2.

ZŠ Rychnov nad Kněžnou, Javornická

3.

ZŠ Častolovice

4.

ZŠ Borohrádek

5.

ZŠ Doudleby nad Orlicí

zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar  (24. listopadu 2009)



Návštěva Národního muzea v Praze

19. listopadu 2009

Dne 19.11.2009 zavítali žáci 9. třídy v našem hlavním městě do Národního muzea. Zde mohli vidět hlavní výstavní projekt pro rok 2009 s názvem „Příběh planety Země,“ pojednávající o naší modré planetě. Dále si prohlédli Panteon, stálou expozici minerálů, hornin a zoologickou výstavu. Ještě zvládli procházku po Praze. Z Václavského náměstí došli na Národní třídu, kde shlédli pietní místo událostí 17. listopadu.
 

 

zveřejnili: Darie Micherová a Mgr. Lukáš Vognar  (24. listopadu 2009)



Setkání duchů

13. listopadu 2009

V pátek 13. listopadu se uskutečnila akce nazvaná „Setkání duchů“. Pro odvážné děti a jejich rodiče jsme připravili krátkou trasu lesem, která začínala u koloniálu „ U Sršňů“ a dovedla účastníky k myslivecké chatě. Vzhledem k tomu, že se akce uskutečnila za naprosté tmy, byla cesta lemována lucerničkami. Po trase dohlíželi na děti „ hodní duchové“. Za projevenou odvahu byli účastníci v cíli odměněni opékaným buřtem a teplým čajem. Této mimořádně úspěšné akce se zúčastnilo 92 dětí. Podle kladných ohlasů se již můžeme těšit na další ročník „ Setkání duchů“.

 

zveřejnilo: SRPDŠ  (24. listopadu 2009)



Přírodovědný klokan

11. listopadu 2009

Ve středu 11.11.2009 proběhla na naší škole celostátní soutěž Přírodovědný klokan. Otázky byly převážně z oblasti přírodních věd (matematika, fyzika, biologie, zeměpis). Test obsahoval 24 úloh rozdělených do 3 skupin podle obtížnosti. Na řešení bylo 45 minut čistého času.

Pořadí nejlepších žáků z 9. třídy:

1. Michera Patrik 76 bodů
2. Bezdíčková Michaela 71 bodů
3. Martincová Markéta 64 bodů
4. Vítek Jan 60 bodů
5. Sládek Antonín 59 bodů a Červinka Jakub 59 bodů

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská  (13. listopadu 2009)


ŘÍJEN


VÝLET LETIŠTĚ PARDUBICE

29. října 2009

Již tradičně připravily členky SRPDŠ na podzimní prázdniny zajímavý program pro žáky základní školy.

Ve čtvrtek 29. října jsme se dětmi vydali do Pardubic na prohlídku vojenského letiště. Nejprve jsme měli možnost si prohlédnout těžkou vojenskou techniku na odklízení sněhu a úklid přistávací dráhy. Poté jsme se přesunuli do obrovské haly Centra leteckého výcviku, kde byla rozebraná letadla a vrtulníky, připravená na pravidelnou údržbu. Setkali jsme se také se sokolníky, kteří mají na starosti biologickou ochranu letiště. Bezesporu největším zážitkem byla ukázka orla skalního. Nato jsme se přesunuli na řídící věž, kde jsme se mohli zblízka podívat na práci řídících letového provozu. Na řídící věži jsme se zastavili na meteorologické stanici, kde jsme se dověděli, jak se připravuje meteorologická předpověď pro provoz letiště. Tečkou za naším výletem byla prohlídka hradu Kunětická hora nedaleko Pardubic.

Výlet se vydařil, všichni se vrátili s velkými zážitky a velký dík patří všem rodičům, kteří se na této akci podíleli.

zveřejnila: za výbor SRPDŠ p. Hanzlíčková  (4. listopadu 2009)



DĚJEPRAVA - prvouka a vlastivěda tak trochu jinak

27. října 2009

V úterý 27. 10. 2009 navštívila naši školu společnost Dějeprava. Žáci 1. – 3. třídy se s představením Jak se z pážete Matýska stal rytíř přenesli do středověku a života rytířů. Děti si vyzkoušely dobové oblečení, prohlédly si zbraně, předměty denní potřeby a dokonce zažily i pasování na rytíře. Děti překvapilo, že součástí výchovy budoucího středověkého rytíře bylo i správné chování u stolu.

Pro žáky 4. a 5. třídy tato společnost připravila program Stříbrný král, který byl zrovna tak zajímavý a poutavý jako představení o Matýskovi. Opět si děti mohly osahat repliky zbraní, nástrojů a vyzkoušet si oděv. Získali tak vlastníma očima a rukama představu o životě v minulosti.

Oba programy byly úspěšné a zaujaly, dětem se líbily. Byly skvělým doplněním výuky prvouky a vlastivědy.

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková  (8. listopadu 2009)



Návštěva výstavy v DDM v Kostelci nad Orlicí

20. října 2009

V úterý 20.10.2009 navštívili žáci 9.třídy výstavu v DDM v Kostelci nad Orlicí s názvem „ 20 let demokracie“. Protože patří ke generaci, která se narodila až po revoluci, poslouchali se zájmem výklad o událostech v Praze v roce 1989, které změnily naše dějiny. Poté si prohlédli dobové předměty a dokumenty.

 

 

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová  (23. října 2009)



Exkurze v T. F. A. alfa Kostelec nad Orlicí

20. října 2009

Dne 20.10. žáci 9. Ročníku navštívili v rámci exkurze firmu T. F. A. alfa v Kostelci nad Orlicí. Viděli zde zajímavé ukázky výroby a měření z oblasti strojírenství. Od průvodce, ekonomického ředitele Ing. Zdeňka Ješiny, se též dozvěděli mnoho zajímavých informací, týkajících se budoucího uplatnění absolventů strojírenských oborů na trhu práce. Cílem exkurze bylo přiblížit zákulisí výrobního podniku a seznámit žáky s prostředím takové firmy.


     

zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar  (23. října 2009)



VICEMISTŘI SE ZÚČASTNILI ŽIVÉHO VYSÍLÁNÍ ČESKÉHO ROZHLASU V HRADCI KRÁLOVÉ V POŘADU: A JE TO

16. října 2009

Dne 16.9.2009 v odpoledních hodinách se děti, ve složení Veronika Hojná, Pavla Přikrylová, Petr Duzbaba a Jakub Zábranský, zúčastnily přímého vysílání Českého rozhlasu v Hradci Králové.

Ve svém příspěvku hovořili s redaktorem Českého rozhlasu Hradec Králové v pořadu „A je to“ o svém vynikajícím úspěchu ve Finsku, odkud si z Mistrovství Evropy mladých cyklistů přivezli stříbrné medaile.


 

  záznam vysílání zde

fotografie z vysílání

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová  (20. října 2009)



Stříbro z OK v nohejbalu

15. října 2009, Kostelec nad Orlicístříbrní - J. Brandejs, M. Cvejn, F. Marek a P. Provazník

Velmi pěkného úspěchu dosáhli naši osmáci na okresním kole v nohejbalu, které pořádala naše škola. Po velkém finálovém boji obsadili úžasné 2. místo.

Pořádáním okresního kola jsme byli pověřeni již podruhé a původní plány nám překazila nepřízeň počasí. Okresní kolo se muselo přesunout do nafukovací haly v Kostelci n.Orl., kde se ve dvou skupinách utkalo celkem osm nohejbalových družstev. Naši školu reprezentovala dvě družstva - Častolovice "A" (daváťáci) a Častolovice "B" (osmáci). Podstatně lépe si vedli osmáci, kteří hráli ve složení - Jan Brandejs, Matěj Cvejn, Filip Marek a Patrik Provazník. Ve své skupině nepoznali hořkost porážky a s vidinou úspěchu, které odděluje semifinále, se s vervou pustili do družstva ze ZŠ Lhoty u Potštejna. A podařilo se! Vedení v utkání se neustále přelévalo z jedné strany na druhou, přesto si chlapci vybojovali účast ve finále. Tam v infarktovém závěru podlehli až úplně posledním míčem v turnaji 9:10 družstvu ze ZŠ Opočno, které v základní skupině 2:1 porazili. O to větší bylo jejich zklamání, přesto si všichni bez rozdílu zaslouží náš velký obdiv a uznání za předvedený výkon.

družstvo deváťáků - 6. místoNašemu druhému družstvu, které hrálo ve složení Dan Bureš, Filip Izák, Patrik Michera a Lukáš Pápay, se již tak nedařilo a po jediném vítězství ve skupině se muselo spokojit se zápasy o umístění. V boji o celkové páté místo neuspěli, a tak jim patří konečné 6. místo.

Konečné pořadí:

1. ZŠ Opočno
2. ZŠ Častolovice "B"
3. ZŠ Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí
4. ZŠ Lhoty u Potštejna
5. ZŠ T.G.M. Borohrádek "A"
6. ZŠ Častolovice "A"
7. ZŠ Fr. Kupky Dobruška
8. ZŠ T.G.M. Borohrádek "B"

diplom za 2. místo - Častolovice "B"   pohár za 2. místo   diplom za 6. místo - Častolovice "A"
 

výsledky turnaje zde

fotografie z turnaje

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát  (17. října 2009)



SPORTOVNÍ DEN - 1.stupeň

8. října 2009

Dne 8.října 2009 se děti 1. - 5. ročníku zúčastnily sportovního dne. Žáci byli rozděleni do dvou skupin.

1.skupina - 1.a 2. ročník
Žáci po vytyčené trase plnili zadané úkoly. Na konci je čekal poklad – sladká odměna.

2.skupina - 3.,4.a 5.ročník
Žáci šli po vytyčené trase a zároveň plnili připravené úkoly. Soutěžili, která třída nejlépe splní 10 úkolů z různých předmětů, např. z přírodovědy, vlastivědy a pracovního vyučování. Skládali puzzle, určovali světové strany, poznávali živočichy a rostliny, luštili vzkazy psané Morseovou abecedou. Cestou kosteleckým parkem sbírali suché plody. Vyhodnocení a předání sladkých odměn proběhlo následující den.

Umístění tříd:

1. místo 5. ročník
2. místo 4. ročník
3. místo 3. ročník

Všechny děti plnily úkoly se zájmem. Sportovní den se všem líbil.

zveřejnila: Mgr. Lucie Adámková  (15. října 2009)



SPORTOVNÍ DEN

8. října 2009

Čtvrtek 8. října 2009 proběhl na 2. stupni Základní školy v Častolovicích ve znamení sportovního dne. V 8 hodin ráno jsme se vydali pěší túrou vstříc sportovním dobrodružstvím. Po třičtvrtěhodinové cestě a příjemné procházce lesem jsme dorazili na sportovní areál v Olešnici, kde nás pro nás byly připraveny různé soutěže. Žáci si krátce oddechli, nasvačili se a směle se pustili do soutěžení a plnění rozmanitých disciplín.

Vítězové jednotlivých disciplín:

Hod míčkem na pyramidu 8.A
Kuželky 9.A
Přenášení vody 8.A
Hod frisbee na terč 6.B
Střelba ze vzduchovky 9.A
Hod ringo kroužkem na tyč 8.B
Skákání v pytlích 7.A
Střelba hokejkou do branky 8.B
Hod granátem na cíl 8.B

Celkové pořadí

pořadí třída body  
1. 8.A 22  
2. 8.B 27 (3x vítěz)
3. 9.A 27 (2x vítěz)
4. 6.B 33  
5. 7.A 35  
6. 6.A 43  

Na závěr sportovního klání proběhlo celkové zhodnocení, předání diplomů a sladké odměny jednotlivým třídám. Tímto byl sportovní den ukončen a nás čekala už jen zpáteční cesta do školy. Přesto, že nám počasí chvilkami hrozilo deštěm, nakonec se umoudřilo a sportovní den se tak vydařil ve všech směrech.

zveřejnila: Bc. Jana Řízková  (9. října 2009)



DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ

8. října 2009

Podzimní sluneční den nastartoval nové cyklisty k vynikajícímu výsledku v Soutěži mladých cyklistů na dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou.

Děti, ve složení Aleš Pápay, Ondřej Hrubý, Nikola Huňarová, Barbora Václavíková, Matěj Baše, Vojtěch Tomašík , Denisa Chaloupková , Nikola Tejklová, obsadily ve velké konkurenci 1. a 2. místo z 19 družstev celého okresu. Svým výkonem navázaly na předešlé úspěchy svých spolužáků.
Dík patří také dětem , které svými zkušenostmi pomohly k pěknému výsledku.

Soutěž jednotlivců :

Chlapci:
1. místo : Aleš Pápay
2. místo: Matěj Baše

Děvčata:
1. místo: Nikola Tejklová
2. místo: Nikola Huňarová
3. místo: Denisa Chaloupková


výsledky závodu zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová  (9. října 2009)



NÁVŠTĚVA ÚŘADU PRÁCE V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU

1. října 2009

1.10.2009 se žáci 9.třídy zúčastnili setkání s paní Mgr. Naděždou Martincovou na Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou. Cílem setkání bylo ujasnit si budoucí povolání a zaměřit svou pozornost na výběr vhodného středního učiliště či střední školy.

Po krátkém seznámení byli žáci rozděleni do dvou skupin. První skupina vyplňovala na počítači zájmový test a druhá skupina si pročítala tištěné materiály zaměřené na jejich budoucí povolání a hledali v nich požadavky na vzdělání, pracovní podmínky, uplatnění na trhu práce apod. Poté se žáci vystřídali a měli možnost individuálně řešit své dotazy s paní Martincovou.

Na závěr zástupkyně třídy Markéta Martincová sepsala na připravenou tabuli dotazy, které by měli žákům a jejich rodičům zodpovědět zástupci jednotlivých škol na Školské výstavě v Rychnově nad Kněžnou. Tímto zároveň doporučujeme rodičům žáků 9.třídy navštívit se svými dětmi tuto školskou výstavu a společně hledat odpovědi na následující otázky:
1. Učební plány - hlavní předměty
2. Průměr známek – přijímací zkoušky
3. Možnost dalšího studia – procento přijatých na VŠ
4. Zajímavé akce pořádané školou
5. Cizí jazyky
6. Dojíždění
7. Praxe
8. Obory – maturita
9. Vybavení – počítače , jazyky
10. Počty přihlášených a přijatých
11. Uplatnění na trhu práce
12. Náročnost školy

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská (5. října 2009)

ZÁŘÍ


OP mladšího žactva v atletice

25. září 2009

Dne 25.9. 2009 se ZŠ Častolovice zúčastnila OP mladšího žactva v atletice, konaného v Kostelci nad Orlicí. Dvanáct našich nominovaných závodníků a závodnic startovalo celkem v šesti disciplínách. V široké konkurenci ostatních borců z jiných škol neměli nikterak jednoduchou pozici, a přesto si nevedli vůbec špatně.

Největším překvapením se staly výkony Petra Hejhala, který třikrát obsadil první místo, se skvělými výsledky: běh na 60 m – 8, 1 sekund, běh na 150 m – 20, 6 sekund a vrh koulí – 995 centimetrů. Za zmínku stojí též čtvrté místo Petra Duzbaby v hodu míčkem, nebo sedmá pozice Dominiky Pelcové v téže disciplíně.

Blahopřejeme!
   


   
 

výsledky okresního přeboru zde

zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar (30. září 2009)



DOPRAVNÍ CYKLISTICKÉ ZÁVODY pro žáky 3. – 9. tříd

23. září 2009

Dne 23.9.2009 se 45 žáků ze základní školy zúčastnilo prvních cyklistických závodů v novém školním roce 2009/10 na dopravním hřišti AMK Týništi nad Orlicí.

Soutěžilo se ve třech disciplínách – jízda podle pravidel silničního provozu a zkušební testy, jízda zručnosti po stanovených překážkách a poskytování první pomoci.

V tomto závodě si někteří mladí začínající cyklisté vedli dobře a s velkým zápalem se snažili zdolávat překážky, nástrahy na dětském dopravním hřišti a ošetřování zraněného při dopravní nehodě.

Ovšem některým činilo velké problémy jezdit podle pravidel silničního provozu a touto cestou bych chtěla apelovat na rodiče, aby své děti, než je pustí samotné na silnici, seznámili s nebezpečím, které na ně číhá a nebo využili ve škole nepovinného předmětu dopravní výchova.

0. kategorie:

  1. místo: Romana Dlasková
  2. místo: Miroslav Vítek
  3. místo: Denisa Chaloupková

1. kategorie: 

  1. místo: Kamila Chlebná
  2. místo: Kateřina Žabková
  3. místo: Pavlína Přikrylová

2. kategorie:

  1.  místo: Petr Duzbaba
  2.  místo: Jakub Zábranský
  3.  místo: Dominika Pelcová

 /všichni ze ZŠ Častolovice/

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová  (24. září 2009)



DOPIS POSLANCE PAVLA PLOCE

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová, trenérka družstva (17. září 2009)



STŘÍBRO Z MISTROVSTVÍ EVROPY

24th FIA EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST 11. – 14. SEPTEMBER 2009 TURKU, FINLAND
České družstvo ze Základní školy Častolovice přivezlo stříbrné medaile z mistrovství Evropy mladých cyklistů.

Dne 11. – 14. září 2009 se konalo mistrovství Evropy mladých cyklistů ve finském Turku. Účast na tomto závodě si museli častolovičtí cyklisté vybojovat vítězstvím v okresním, krajském a republikovém finále.

Českou republiku reprezentovali Veronika Hojná, Pavla Přikrylová, Petr Duzbaba a Jakub Zábranský ze Základní školy Častolovice.
Svým skvělým výkonem navázali na úspěchy svých předchůdců, přivezli z mistrovství stříbrné medaile a obohatili sbírku cenných kovů, kterou se tato škola pyšní.

A jaké bylo samotné mistrovství?
Letos potvrdilo v tomto závodě účast 21 států z Evropy a soutěžilo se v nádherném sportovním komplexu ve městě Turku. Děti v osmi sekcích nejen jezdily na kole přes překážky stanovené technickým výborem FIA, ale musely prokázat i své znalosti v teoretické části – řešení křižovatek, vyhledávání chyb na obrázku, doplnění vět při odbočování cyklisty vlevo, pamatování obrázků s dopravní tematikou v daném časovém limitu.

Mladí cyklisté nechtěli zklamat a bojovali ze všech sil. I přes nepatrné zaváhání se vyrovnali s obtížemi a závod dotáhli do nádherného konce a přivezli stříbrné medaile, které jim spolu s pohárem byly předány na slavnostní dětské party.

Závod byl zpestřen nabitým relaxačním programem v aquacentru, které bylo součástí hotelového komplexu.

Druhý den po závodě děti vypluly pirátskou lodí Ukkopekka na pirátský ostrov Väski, tam se tento ostrov pod vedením pirátů změnil v lanové centrum a večer je čekal opět ve vodním centru bohatý program zaměřený na vodní hrátky. Jejich krásné zážitky byly obohaceny i kouzelnou přírodou, kterou se Finsko právem nazývá zemí tisíce jezer.

Touto cestou bych chtěla poděkovat všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli, hlavně všem dětem, které se na tento závod poctivě a pilně připravovaly ve svém volném čase.

Moc díky !

The Results:
1. LAMB Latvia 637
2. UAMK Czech Republic 616
3. RAS Russia 616
4. LAS Lithuania 614
5. MAK Hungary 613
6. UAB Bulgaria 610
7. BIHAMK Bosnia & Herzegova 604
8. FFCT France 598
9. AMSM Macedonia 594
9. AMSS Serbia 594
11. SATC Slovak Republic 593
12. ÖAMTC Austria 590
13. AL Finland 589
13. TCS Switzerland 589
15. ADAC Germany 585
16. HAK Croatia 579
17. AMZS Slovenia 573
18. NAF Norway 538
19. AMSCG Montenegro 536
20. RACE Spain 498
21. PZM Poland 491

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová, trenérka družstva (16. září 2009)



Dvojnásobný Mistr ČR - sedmák Aleš Poláček

12. – 13. září 2009

Na armádní střelnici v Plzni Lobzích se 12.9.-13.9.2009 konalo Mistrovství České republiky ve sportovní střelbě z kulových zbraní. Pro Aleše to byla sobota jako každá jiná. Pobalit věci, nasednout tátovi do auta a absolvovat poměrně dlouhou cestu na střelnici. Všemu tomu ale předcházela dlouhá řada závodů, ve kterých bylo nutno bojovat o ten nejlepší výsledek a získat nominaci. Celá sezona byla pro Aleše velmi úspěšná. Svými výkony převyšoval standard a musíme zmínit i to, že ve věku 12 let nemá svou kategorii a musí proto soutěžit v kategorii dorostenců-18 let. Do tohoto závodu bylo nominováno 76 nejlepších střelců z celé ČR. Do Plzně odjížděl podle předešlých výkonů jako favorit závodu. Zde své kvality potvrdil a nástřelem 591 bod ze 600 možných právem získal 1.místo a Titul Mistr České republiky.

To byl první úspěch tohoto dne. Následoval další.Aleš, Vladimír Uhlíř a Jan Hóta byli členy družstva Královehradeckého kraje. Jejich společný výkon jim zajistil 1.místo a Titul Mistr ČR ve družstvech. Tímto triumfem Alešovi sezona ještě nezkončila. V sobotu 26.září odjíždí do Brna, kde bude střílet finále Českého poháru talentované mládeže, kam po předchozích čtyřech kolech postupuje z 1.pozice. Více na www.streleckyportal.cz

zveřejněno: (16. září 2009)

 
28.08.2010