Obec Častolovice | Mateřská škola

   

Komenského 209, 517 50 Častolovice - 494 323 004
skola@zs-castolovice.cz

 
  AKTUALITY ZE ŠKOLY
 

ČERVEN

 
Sportovní den pro první stupeň

28. června 2011

Dne 28.června 2011 se děti 1.-5. ročníku zúčastnily sportovního dne. Žáci byli rozděleni do skupin po pěti závodnících. Každé družstvo plnilo po vytyčené trase 35 úkolů z přírodovědy, vlastivědy, ale i ze sportu a hudby. Všechna družstva zdárně doběhla do cíle ve sportovním areálu v Olešnici u Rychnova nad Kněžnou, kde také proběhlo vyhodnocení nejlepších družstev.

Umístění:
1. místo – Michera Matěj, Lounek Štěpán, Bělková Dorota, Michera Jan, Tejklová Nikola
2. místo – Jirsa Matyáš, Kolářová Michaela, Vlasáková Lucie, Lounek Ktyštof, Nesterenko Nazar
3. místo – Šabatová Kateřina, Šabata Vojtěch, Štěpánková Kristýna, Tkáčová Kateřina, Šmídová Natálie

Děti plnily úkoly se zájmem, sportovní den se všem líbil. Dík patří také ZŠ Olešnice, která nám tyto úkoly přichystala. 

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Lucie Adámková


Sportovní den pro druhý stupeň

27. června 2011

V pondělí 27. června se žáci druhého stupně naší školy vydali pěší túrou do Sportovního areálu v Olešnici, aby tu změřili své síly v tradičních i netradičních soutěžních disciplínách. Po příchodu a krátkém občerstvení jsme se hned pustili do soutěžního klání. Každá třída se postupně zúčastnila všech připravených disciplín: hod frisbee, skok z místa, hod granátem na různě vzdálený cíl, trefování se míčkem do branky s odrazem o zem, hod do dálky medicinbalem.

Největším hitem letošního sportovního dne byl ovšem štafetový běh s netradiční předávkou. Místo štafetového kolíku jsme běhali s nafukovacím balónkem naplněným vodou. O zábavné i mokré předávky nebyla nouze! Po skončení urputného zápolení bylo vše sečteno a vyhodnoceno. Šesté místo obsadila 6. třída, páté místo třída 7.B a čtvrté místo patřilo 8. třídě. Stupně vítězů byly obsazeny následovně: na třetím místě se umístila třída 9.B, na druhém místě třída 9.A a vítězem letošního sportovního dne se stala třída 7.A. Podle spokojených tváří si troufám říci, že se nám opět podařilo připravit zábavné sportovní dopoledne, které žáci na závěr školního roku jistě přivítali.  

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Bc. Jana Řízková


ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ MISTRY REPUBLIKY 2011

21. – 23. června 2011

Cyklisté z Častolovic přivezli zlaté medaile a postupují na Mistrovství Evropy do Francie

Ve dnech 21. – 23.6.2011 se v Třeboni v Jihočeském kraji konalo celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů 2011, kde naše družstva ze Základní školy Častolovice ve složení Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl, Kryštof Lounek - 1. kategorie, Kamila Chlebná, Nikola Huňarová, Aleš Pápay a Ondřej Hrubý - 2. kategorie reprezentovala Královéhradecký kraj a obě vybojovala ve velmi velké a tvrdé konkurenci 1.místa a přivezla zlaté medaile.

Republikové finále se pořádalo v jihočeském městě Třeboni, ležícím uprostřed třeboňské kotliny, která díky svému charakteru zaujímá v Čechách zvláštní místo. Mírně zvlněná krajina s nepřehlednými lesy je proložena mnohými velkými a malými rybníky. Ve finále startovala družstva ze 14 krajů celé republiky a do tvrdého boje se pustilo 112 mladých cyklistů.

Děti soutěžily v teoretických znalostech pravidel silničního provozu na počítači, zachraňovaly a obvazovaly raněné při dopravní nehodě, jezdily podle pravidel silničního provozu na dětském dopravním hřišti a zdolávaly na kole jízdu zručnosti přes stanovené překážky. Novou disciplínou bylo vyplnění bezpečné cesty do školy podle mapy. Děti musely najít bezpečnou a nejkratší cestu z určených míst na mapě a dodržovat pravidla silničního provozu. Všechny děti bojovaly a bojovaly a jejich nadšení se vyplatilo. Přivezly zlaté medaile z mistrovství republiky a staly se i nejlepšími cyklisty v jednotlivcích.

Absolutními vítězi v jednotlivcích se stala Denisa Chaloupková, Kamila Chlebná a Martin Fajgl. Tito nejlepší soutěžící si přivezli cenu ministra dopravy - krásná jízdní kola.

Mladší kategorie si tímto vítězstvím zajistila postup do evropského finále, které se koná v hlavním městě Francie, v Paříži, ve dnech 16. – 19.9.2011.

Pro starší žáky je soutěž již nepostupová.

Vedení školy blahopřeje všem dětem k vynikajícím výsledkům v této soutěži. Současně přeje mnoho úspěchů v evropském finále této soutěže.

 

více fotografií zde

výsledková listina škol zde
výsledková listina jednotlivců zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


Pasování prvňáků na čtenáře v místní knihovně

20. června 2011

V pondělí 20. 6. 2011 obdrželi prvňáčci listovní zásilku – pozvánku do místní knihovny. Ale nebyla to ledajaká pozvánka, byla skoupá na slovíčko. Sdělila nám jen malou část informací o cestě za knížkami. Další podrobnosti jsme získali až v obchodě „U Majky“ při nákupu vitamínů v podobě rajčátka. Tady jsme se dozvěděli, že cestou do knihovny ztratila stařenka patnáct knih, že je z toho smutná. Chtěli jsme ji pomoct. Měli jsme knihy najít a donést je do knihovny. Tento úkol jsme splnili. Opravdu jsme všechny knihy našli a v pořádku je donesli paní knihovnici, která na nás už čekala.

Přivítala nás v písmenkovém království mezi spoustou knížek. Dokázala o knihách krásně a poutavě vyprávět, a z některých nám i kousek přečetla. Najednou jsme otáčeli hlavičky a přemýšleli, co se bude dít. Knihovnou totiž zněly famfáry! To jsme koukali, přišel mezi nás čaroděj „Čtu si rád“ a pohádková víla. Právě jim jsme museli ukázat, jestli jsme se v 1. třídě všichni naučili spojovat písmenka ve slova, slova ve věty, no prostě jestli už umíme číst. A četli jsme úplně všichni, dokonce i naše paní učitelka, pan ředitel, paní starostka, paní knihovnice, ale i čaroděj s vílou. Šlo nám to skvěle! Čaroděj proto rozhodl, že přistoupí ke slavnostnímu aktu „Pasování na čtenáře“. Postupně jsme před něho zaklekli a nad Kronikou lidstva se z nás stávali čtenáři. Na závěr ceremoniálu jsme slavnostně slíbili, že se s knihami budeme kamarádit a že se k nim budeme pěkně chovat. Gratulovala nám paní starostka a společně s paní knihovnicí nám předala dáreček. Zároveň jsme dostali průkazku do knihovny se zaplaceným kreditem do konce roku. Děkujeme. Nakonec jsme si celí natěšení začali prohlížet knihy a vybírat, kterou si už dnes vypůjčíme domů. Nemohli jsme se dočkat, až se pochlubíme maminkám a tatínkům.

V knihovně se nám moc líbilo. Děkujeme paní knihovnici Věře Zaňkové za pěkný program, který pro nás připravila. Díky patří i víle Martině Vejvarové a čarodějovi Jirkovi Hofmanovi.

Děti, přeju vám mnoho příjemně strávených chvil nad pěknou knihou. Ať se stane kniha vaším opravdovým přítelem.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


Hurá na výlet!

14. června 2011

V úterý 14. 6. 2011 děti 1. - 5. třídy vyměnily školní aktovky za výletní batůžky. Všechny natěšené zaplnily dva autobusy čekající přímo u školy a vyrazily vstříc dobrodružství.

Náš autobus s prvňáky a druháky měl první zastávku v Polici nad Metují, kde jsme navštívili muzeum stavebnice Merkur. Při prvním pohledu na skvělé stavby bylo slyšet jé, jé, jé! Úžas, nadšení a kam se vlastně dříve podívat? Spatřili jsme největší stavbu postavenou z Merkuru „Ocelové město“, Eiffelovu věž, lodě, kolotoče, větrný mlýn..., zaujala nás také modelová železnice. A mohli jsme si i hrát! Stavěli jsme vlastní modely a stavby, moc nás to bavilo.

Potom jsme se vrátili do autobusu a druhou zastávkou bylo skalní město Adršpach. Tady naše kroky směřovaly nejprve za kamarády ze 3., 4. a 5. třídy, kteří dokazovali odvahu a obratnost ve zdejším lanovém centru. Pozdravili jsme se s nimi, posilnili se a vydali jsme se na turistický okruh skalami. A že nejsme žádné bábovky, dokazuje, že jsme zvládli celý velký okruh se všemi schody.

Okouzlilo nás jezero v bývalé pískovně, kde jsme si smočili ruce. Hned potom jsme se vydali vstříc dalšímu zážitku. Vystoupali jsme po strmých schodech a hned zase sestup dolů k vodě. Čekala nás projížďka na lodičce. Někteří z nás se i tak trochu báli, no vždyť jsme seděli na „Titanicu 2“ ,a víte přeci, jak dopadl Titanic 1. Dokonce jsme zažili vlnobití, ale všichni jsme se v pořádku vrátili na břeh a pokračovali dál v našem průzkumu skalního města. Obdivovali jsme skalní útvary a jejich pojmenování, hledali jsme konkrétní podoby a výjevy, např. Džbán, Homole cukru, Sloní náměstí, Zub, Hromový kámen, Milenci, Starosta, Lvice....Úžas v nás vyvolal vodopád. Volali jsme na Krakonoše, aby nám pustil vodu. A pustil! Nádhera! Naše putování zpříjemnily i přírodní pískovcové klouzačky.

A jaký by to byl výlet bez nákupu nějakého dárku. Doslova jsme oblehli lákavé stánky a nakupovali. Přeci bychom se nemohli domů vrátit bez dárečku!

Tak trochu unaveni, ale plni skvělých zážitků jsme nastoupili do autobusu, zamávali Adršpachu a odjeli zpět k domovu. U školy už na nás čekali naše maminky a tatínkové.

Výlet se nám vydařil, tentokrát nám přálo i počasí. Bylo to prima! Už teď se těšíme na další dobrodružství!

více fotografií zde (1.a 2. tř.) a zde (5.třída)

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


Výlet třídy 7.A

14. června 2011

V úterý 14. června jsme se všichni sešli, tedy spíše sjeli před budovou naší školy v Častolovicích. Přesně v 8 hodin jsme se na kolách vydali na dlouho očekávaný výlet. Zhruba po 40 minutách společné jízdy jsme se dostali na vytoužené místo, cíl našeho výletu, Písák v Týništi nad Orlicí.

Zaparkovali jsme zde své bujné oře a plni nadšení jsme se pustili vstříc našim dobrodružstvím. První na řadě byl paintball, který nás loni tolik zaujal, že jsme se ho rozhodli letos vyzkoušet znovu. Nejprve nás instruktoři seznámili s pravidly, nafasovali jsme si svou výzbroj i výstroj. Rozdělili jsme se do dvou družstev a pak už začal lítý boj. Všichni postupně překonali počáteční ostych a začali si hru pořádně užívat. Prostředí hřiště v lese mezi stromy bylo naprosto dokonalé. Po chvíli jsme ale měli chuť vyzkoušet i druhé hřiště, na louce mezi barely. Tady byla hra mnohem rychlejší, ovšem i náročnější na počet střeliva.

Po vysilujících hrách jsme si na chvíli odpočinuli při občerstvení a sdělovali si své čerstvé zážitky. Pak už jsme se rychle převlékli do plavek a hurá do příjemné a osvěžující vody!

Po tomto úžasném zchlazení jsme opět sedli na kola a vyjeli na zpáteční cestu. Unavení, ale rozhodně spokojení jsme se vrátili z výletu, na který budeme rozhodně ještě dlouho vzpomínat.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Jana Řízková


VÝLET 6.A DO LANOVÉHO PARKU

9. června 2011

Dne 9.6. se naše třída vydala na výlet do Hradce Králové. Cílem byl Lanový park v areálu Stříbrného rybníka. Nejdříve jsme si zde zahráli paintball. Všichni jsme ho hráli poprvé a moc se nám líbil. Potom jsme se přesunuli na lanové atrakce. Tady nám instruktoři ukázali jak se máme správně jistit, aby se nikomu nic nestalo. Zdolávání některých překážek bylo velmi náročné, protože jsme lezli až v osmimetrové výšce. Z počátku se někteří trochu báli, ale nakonec většina z nás všechny překážky úspěšně zdolala. Cestou k vlakovému nádraží jsme se ještě zastavili v centru města. Domů jsme dorazili v 18 hodin, unavení, ale spokojení.
 

více fotografií zde

zveřejnili: žáci 6. ročníku


Exkurze do tiskárny AG TYP v Kostelci nad Orlicí

7. června 2011

V úterý 7. června jsme s v rámci odpolední výuky Tvorba školního časopisu vydali do Kostelce nad Orlicí na exkurzi do tiskárny AG TYP.

Po příchodu do tiskárny jsme si nejdříve prohlédli místnost, kde se přijímají objednávky k tisku a zákazník se seznamuje s možnostmi, které mu tiskárna nabízí. Dále jsme si prohlédli grafické studio. Zde jsme nahlédli grafikům přes rameno jak probíhá předtisková příprava v různých programech na PC. Dostali jsme si i do provozu, ve kterém nás zaujaly různé tiskařské stroje. Pan Martinec nás seznámil s historií tisku, s jeho různými druhy i s procesem, kterým si každý text projde od návrhu, až do své konečné podoby. Zajímavostí byly i stroje na ořez a na skládání vytištěných letáků, katalogů a brožur.

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí a konečně jsme získali představu u tom, jak to chodí v tiskárně.

více fotografií zde

zveřejnili: žáci 7. ročníku


Okresní kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků

8. června 2011

Ve středu 8. června 2011 se v Rychnově nad Kněžnou konalo okresní kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků.

Letošní ročník opět probíhal venku, tentokrát v zámeckém parku. Jako každý rok nás čekal nelehký úkol. Organizátorům se podařilo přiblížit fingovaná poranění skutečnosti natolik, že vyvolával u soutěžících, ale i jejich doprovodu, opravdu soucit s bolestí. Vše se podobalo skutečným nehodám. Pětičlenné hlídky se popraly s takovými případy jako bylo například oživování zraněného cyklisty, pád skateboardisty, ošetření zlomenin, sečné rány na hlavě, krvácení či zapíchnutý hřebík v ruce. Také musely předvést transport raněného a ukázat své dovednosti v obvazové technice. Nezapomínaly ani na informace, které se musí podat při telefonickém rozhovoru s dispečerem záchranné služby.

Po velmi těžkém klání, kdy doslova rozhodl jeden jediný bodík, naše hlídka I. stupně ve složení: Denisa Chaloupková, Barbora Václavíková, Veronika Hostinská, Nikola Tejklová a Lenka Ešpandrová (náhradnice Natálie Šmídová) obsadila stříbrné místo.

Stejné umístění a tedy stříbro dovezla i děvčata hlídky II. stupně: Barbora Píčová, Nikola Bečková, Dominika Koďousková, Kamila Chlebná a Andrea Řeháčková (náhradnice Michaela Žižková).

Všem patří gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci školy. Ale hlavně velké díky za to, že umíte pomoci sobě, kamarádům, známým či cizím lidem při různých nehodách, zraněních a jiných potížích!

Pochvalu si ale zcela zaslouží všechny děti, které navštěvují zdravotnický kroužek, kde se učí správně poskytnout první pomoc. Vždyť již mnohokrát právě děti díky svým znalostem dokázaly zachránit lidský život. Nejednou ukázaly, že si dovedou lépe poradit než nějaký dospělák. Taková práce má smysl!

Těším se na další setkání při nácviku potřebných dovedností z oblasti první pomoci.

 

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


Projekt 1. stupně - "Hrady a zámky"

červen 2011

Začátkem června se třídy 1. stupně naší školy proměnily ve starobylá panství a opevnění. Ptáte se proč? Protože všechny děti 1. - 5. ročníku se zapojily do projektu Hrady a zámky.

Vše začalo výpravou do Potštejna na blízký zámek a hrad. Tady jsme se rozdělili na dvě party, z nichž parta starších dětí (4. a 5. třída) pokračovala na hrad Litice, kde je čekal výstup do věže a prohlídka hradu. Potom se vydali za námi směr Potštejn.

My, mladší žáci 1. , 2. a 3. třídy jsme si šli nejprve prohlédnout expozici zdejšího barokního zámku. A že to byla prohlídka přímo pohádková, dokazuje, že v zámeckých komnatách na nás čekala sama hraběnka Anna Marie Harbuval Chamaré společně se svým manželem hrabětem Janem Ludvíkem Harbuval Chamaré. Prohlídka byla působivá, přímo nás vtáhla do tehdejší doby, do života na zámku. Přenesli jsme se v čase. Viděli jsme, jak se dříve oblékali, jak se myli či spíše nemyli, jak stolovali, jak se bavili apod.

Na našem putování historií jsme se doslova i báli. Divíte se? Tak pokračujeme. Po několika málo schodech jsme sestoupili do tajemného sklepení, kde na nás číhali všudypřítomní duchové a historické postavy. Dokonce jsme se setkali i s loupeživým rytířem Mikulášem z Potštejna, který tam prý „straší“ dodnes.

Víte, jaké se k Potštejnu vztahují pověsti? Je to Pověst o pokladu a Pověst o přízraku. My jsme se po stopách obou těchto pověstí vydali. Dychtiví po pokladu jsme jej podle mapy vyrazili hledat. Myslíte, že jsme něco našli? Opravdu našli! Byly to mince, které uloupil už zmiňovaný rytíř Mikuláš. Dokonce jsme byli oceněni Řádem našňořeného kabátce hraběte Chamaré. Z té honby za pokladem nám pořádně vyhládlo, a tak jsme se občerstvili přímo v zámecké cukrárně. S plnými bříšky jsme pak vyrazili vstříc dalšímu dobrodružství.

Tentokrát jsme se vydali za „přízrakem.“ Jak praví pověst, přízrakem byla mladá žena, která se každou noc odebírala ze svého pokoje směrem k hradebním zříceninám. Vyšplhali jsme nahoru k oněm zříceninám hradu i přesto, že nám počasí příliš nepřálo. Pršelo, a tak nám nožičky pěkně ujížděly po mokrém blátivém povrchu. Ale stálo to za to! Odměnou nám bylo „dobytí“ hradu, získání razítka, ale i malé občerstvení.

A jestli si myslíte, že tímto náš projekt končí, tak to se pletete! Právě naopak, teď začala tvůrčí práce nás všech. Využili jsme nové informace a poznatky z naší výpravy do dávné doby a s chutí jsme se pustili do práce. Vyráběli jsme hrady, zámky, uspořádali jsme výstavky, zhlédli jsme naše nejznámější a blízké hrady a zámky na interaktivní tabuli, plnili jsme různé úkoly a doplňovačky během vyučování. Také jsme vyrobili z keramické hlíny medaili a znak Potštejna. Prvňáci si dokonce oblékli i dobové oblečení a vydali se s královským průvodem po hradech 1., 2., 3., 4. a 5., třídy. V královském hradu prvňáků probíhal souboj o princeznu a samozřejmě nechyběl ani velkolepý ples.

A co říci na závěr? Projekt se opravdu vydařil. Všichni jsme si to skvěle užili. Spokojené byly děti, které pracovaly s chutí a zájmem, a právě jejich zápal a chuť do práce byla odměnou i nám učitelkám.

více fotografií - Potštejn (1., 2. a 3.tř.) zde
více fotografií - Litice, Potštejn (4. a 5.tř.) zde

více fotografií - pokračování projektu ve škole (1.tř.) zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


Cyklisté vybojovali postup do republikového finále v Dopravní soutěži mladých cyklistů

1. - 2. června 2011

Ve dnech 1. – 2. 6. 2011 se konalo krajské kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů.

Mladí cyklisté se sešli na DDH v Náchodě, kde museli bezpečně a podle pravidel silničního provozu během 8 minut najít cestu po dětském dopravním hřišti a projet přesně podle označení šesti stanovišti. Bylo to velmi těžké, protože náchodské dopravní hřiště patří mezi jedno z největších hřišť v republice /častolovické zase patří mezi nejmenší/a najít tu správnou a bezchybnou cestu dalo opravdu každému cyklistovi pěkně zabrat.

Potom rychle ošetřit zraněného po dopravní nehodě pomocí provizorního materiálu a zvážit, co dělat a jak se zachovat při ošetření zraněného – sečná rána, resuscitace, zlomená ruka, pohmožděnina,….. a vypracovat bezchybně dvacet otázek z testů pro cyklisty.

Soutěž pokračovala v krásném areálu v podhůří Orlických hor na Horalce, kde pro děti byl uspořádán večerní program s kouzelníkem a šikovná parta mladých lidí si připravila pro děti společenský večer plný soutěží a tance.

Druhý den dopoledne čekala na děti velmi těžká jízda zručnosti přes stanovené překážky, kde musely mladí cyklisté projevit svoji zručnost a dokonalost v technice jízdy na kole. Častolovičtí cyklisté dokonale využili své šikovnosti a velmi dobrým výkonem doslova za sebou nechali ostatní cyklisty z kraje.

Své znalosti museli dokázat i v nové disciplíně „ Bezpečná cesta“, kde podle plánku města a zadaného úkolu hledali co nejkratší a nejbezpečnější cestu z určitého bodu do cíle.

Soutěž byla velmi náročná a pro naše cyklisty také velmi zavazující, protože museli obhájit prvenství z loňských kol.

Děti bojovaly a snažily se odvést krásný výsledek, padly i slzičky z nepodařených úkolů, ale celkový výsledek, kterého dosáhly, jim zabezpečil postup do republikového finále, ve kterém na nás čeká v každé kategorii 14 družstev a konkurence v této soutěži je veliká.

Republikové finále se koná 21. – 23.6. 2011 v krásném historickém městě Třeboni. Vítěz tohoto závodu bude reprezentovat naši republiku v evropském finále v Paříži.

Touto cestou bych chtěla poděkovat všem mladým cyklistům, kteří se podíleli na úspěchu mladých cyklistů, paní učitelce Mrkvičkové a samozřejmě rodičům. Věřte, bez tvrdého tréninku by nebylo takového úspěchu.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


Květen plný soutěží

V květnu jsme ve školní družině soutěžili v rámci jednotlivých ročníků o drobné ceny. Soutěžilo se v těchto disciplínách: kuličkiáda, přetahovaná, hod na cíl, petang, běh, chůze na chůdách, skákání na míči.

Den dětí

Den dětí jsme oslavili hrami a soutěžemi. Nejoblíbenější hra byla s nanukovými dorty.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Gabriela Luxová

 

KVĚTEN

 
Výchovný koncert

30. května 2011

V pondělí 30. 5. 2011 ZUŠ F. I. Tůmy v Kostelci nad Orlicí uspořádala pro žáky 1. - 4. ročníku naší školy výchovný koncert.

Skvělý zážitek pro nás připravil dětský pěvecký sbor Kvítek pod vedením paní učitelky Dagmar Potštejnské. S dětmi ze sboru jsme zpívali, tleskali, a dokonce se nám chtělo i tančit. Neméně působivé byly ukázky hry na hudební nástroje. Housle, violoncello, flétnu, klarinet a další hudební nástroje nám předvedly děti z naší školy, které už kratší či delší dobu navštěvují ZUŠ. Celým programem nás provázela paní učitelka Helena Čepelková společně s paní učitelkou Dagmar Potštejnskou a přiblížily nám i některé výrazy a pojmy ze světa hudby. Děkujeme za příjemný hudební zážitek.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


Okresní kolo v nohejbalu

26. května 2011

Ve čtvrtek 26. května proběhlo u nás v Častolovicích okresní kolo v nohejbalu. Naši školu reprezentovala dvě družstva, jedno bylo složeno ze žáků devátého ročníku, druhé bylo složeno ze žáků mladších - naše budoucí naděje. Za velmi krásného počasí proběhl turnaj, který rozhodl o přeborníkovi pro letošní školní rok. Bez ztráty setu zvítězilo naše družstvo deváťáků, které hrálo ve složení: Jan Brandejs, Matěj Cvejn, Filip Marek a Patrik Provazník. Naše druhé družstvo odehrálo dva velmi vyrovnané zápasy proti ZŠ Opočno, které dvakrát těsně porazilo až koncovce 3:2. Petr Duzbaba, Aleš Pápay a Dan Podolský byli zdatným soupeřem deváťáků jen v trénincích, v soutěžních duelech jim jejich starší spolužáci nedali vůbec prostor a jednoznačně je porazili celkem hladce dvakrát 3:0.

Konečné pořadí v turnaji:

1. ZŠ Častolovice "9"
2. ZŠ Častolovice "8"

3. ZŠ Opočno

    

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Den dopravní bezpečnosti

24. května 2011

Denně je slyšet z médií zprávy o dopravních nehodách, pirátství na silnicích, zbytečně zmařených životech.

Je možné tomu alespoň trochu předcházet? Jak naučit řidiče kázni a sebeovládání za volantem, chodce a cyklisty respektovat nebezpečí na silnicích? Už i děti mohou přispět k záchraně lidského života, mají-li znalosti o poskytnutí první pomoci.

Na naší škole proběhl 24.5.2011 Den dopravní bezpečnosti.
Skládal se z několika částí:
1) dopravní testy
2) základy první pomoci
3) film s dopravními situacemi
4) jízda zručnosti na kole
S organizací a realizací projektového dne pomáhala 9.A.

Snad snaha organizátorů této akce nevyzní naprázdno. Snad si mnohé děti uvědomí, že i ony mohou aktivně pomoci situaci na silnicích zlepšit.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Věra Vychová


Okresní kolo ve vybíjené 6. tříd

23. května 2011

V pondělí 23. května se žáci a žákyně šesté třídy zúčastnili okresního kola ve vybíjené, které se konalo v Kostelci nad Orlicí na hřišti za sokolovnou. Naše výběry sehrály několik nelehkých zápasů. Na hřišti panovala skvělá atmosféra, obě družstva se vzájemně podporovala a fandila si. Chlapci i dívky se v těžké konkurenci bohužel neprosadili, ale svou bojovností a zápalem pro hru si nejen u soupeřů vydobyli čestné uznání.

 

Skupina chlapci - celkové pořadí: 1. Opočno 2. Kostelec n.O. 3. Doudleby n.O. 4. Slatina n. Zd. 5. Častolovice

Skupina dívky - celkové pořadí: 1. Opočno 2. Slatina n.Zd. 3. Kostelec n.O. 4. Častolovice

  

výsledková listina zde

více fotografií zde

zveřejnili: Mgr. Jana Řízková a Mgr. Lukáš Vognar


Projekty čtvrťáků

květen 2011

Po návštěvě hasičů v Rychnově nad Kněžnou pokračovala naše třída výrobou projektů na toto téma. Dvojice žáků vytvořily ze získaných materiálů informační tabule s touto tématikou.

zveřejnili: žáci 4. třídy


PŘEDNÁŠKA O KYBERŠIKANĚ

17. května 2011

Kyberšikana (nebo také počítačová šikana) je šikana, která využívá elektronické prostředky jako jsou mobilní telefony, e-maily, internet a podobně. Může se projevovat například formou zasílání urážejících, ponižujících nebo útočných SMS a e-mailů, či vytvářením internetových stránek a blogů s podobným obsahem. Kybernetická šikana může být velmi nebezpečná a její oběti se často jen velmi těžko vyrovnávají s jejími následky.

A právě v rámci prevence tohoto problému dnešní doby na naší školu zavítal odborník, zabývající se otázkami rizikového chování mládeže, pan Mgr. František Krampota. Pro žáky měl připravenou poutavou prezentaci, ve které se dozvěděli nejen základní informace o kyberšikaně, ale také měli možnost vyslechnout si několik pravdivých a bohužel často smutně končících příběhů na toto téma.

Nejdůležitějšími informacemi, které si žáci odnesli, byly nejen instrukce, jak se před tímto novodobým fenoménem chránit, ale také poučení o tom, jak se naopak nestát samotným pachatelem.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Lukáš Vognar


Exkurze do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

16. května 2011

Dne 16. 5. 2011 jsme jeli do Hradce Králové s paní učitelkou Horákovou za 9. B a s paní učitelkou Vychovou za 8. třídu. Z hlavního nádraží jsme šli pěšky do knihovny. Hned jsme si povšimli té pěkné stavby ve tvaru písmene X se spoustou kulatých oken. Budova vypadala jako ementál, a proto se nám tolik líbila.

V přízemí na nás čekala naše průvodkyně, která nás seznamovala blíže s jednotlivými patry. Také nám sdělila zajímavost, že budova má 402 oken. Každé patro mělo zvláštnost, byla v něm jinak barevná podlaha. V prvním patře byla podlaha červená a knihy, které si můžeme vypůjčit domů. Dále jsme vyšli po schodech do druhého patra se žlutou podlahou. Zde se nacházelo oddělení časopisů a byla zde možnost i skenování stránek, ale není možno si tyto časopisy půjčovat domů. Úplně v nejvyšším patře s šedou podlahou se nacházely vystavené panely s malovanými obrázky různých zvířat a spousta regálů s beletrií a rozsáhlé studijní prostory. Také systém půjčování knih jsme si mohli vyzkoušet. Vyhledávání knih přes počítač nebylo těžké.

Tato exkurze se mi líbila a myslím, že i mým spolužákům. Přinesla nám sblížení s knihami a pomohla nám vyhledávat si jednotlivé knihy dle zájmu každého z nás. Určitě se mnozí z nás s touto budovou zase setkáme, až si zde budeme půjčovat knihy pro studium na střední škole.

zveřejnila: Veronika Faistová, 9. B


Exkurze do hasičské zbrojnice v Rychnově nad Kněžnou

16. května 2011

Dne 16. května využily děti z 1. stupně naší školy nabídky prohlédnout si prostory nově vybudované hasičské zbrojnice v Rychnově nad Kněžnou. Po cestě vlakem a túře přes celé město dorazily do nového sídla, které je hned na první pohled velice zaujalo. Obdivovaly celou stavbu, ale i požární techniku, ke které dostaly skvělou instruktáž. Mohly prolézat vybavenými hasičskými auty, vyzkoušet moderní pomůcky a seznámit se s denním režimem každého hasiče. Na přilehlém hřišti s umělým povrchem si změřily síly v běhu na 400 m. Exkurze se dětem i učitelům moc líbila.

Děkujeme rychnovským hasičům za ochotu!!!

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Radka Přibylová


Šachový turnaj

14. května 2011

Dům dětí a mládeže v Kostelci nad Orlicí pořádal dne 14. května 2011 již 15. ročník žákovského šachového turnaje. Hrálo se o Pohár města Kostelec nad Orlicí. V příjemných podmínkách si přišlo ověřit svou logiku a kombinační taktiku celkově 17 hráčů z různých šachových klubů východních Čech. Hrálo se švýcarským způsobem na 2x20 minut. Každý z hráčů pro porovnání svých sil se soupeři odehrál 8 partií.

Tomáš Klimeš ze ZŠ Častolovice (2.třída) obsadil 3. místo v kategorii do 8 let. Raritou tohoto šachového turnaje bylo, že se zúčastnili téměř samí chlapci – výjimku tvořila jen jedna dívka – Eliška Klimešová ze ZŠ Častolovice (6.třída). Pořadatelé tuto skutečnost také náležitě ocenili.

zveřejnila: Eliška Klimešová (6.)


Pohádková cesta

14. května 2011

V sobotu 14.5.2011 se konal 6. ročník Pohádkové cesty v Častolovicích. Trasa vedla okolím tohoto malého městečka.

Za krásného jarního počasí se na startu sešlo více jak 300 dětí s rodiči a na několikakilometrové trati navštívili pohádkové bytosti, které měly pro děti připraveny zábavné úkoly.
U princezen děti rovnaly do páru boty, v pohádce o Červené Karkulce na ně čekal vlk v posteli a malí turisté museli pro babičku upéci několik báboviček. Na zastávce u Pata a Mata děti malovaly obrázky a pracovaly se dřevem, babka s dědkem v pohádce O veliké řepě zkoušela sílu malých pochodníků a na zastávce v říši berušek, brouka a pavouka zkusily svou obratnost a hbitost.
A co teprve u rybářů na Obecním rybníce – tam se povozily s místními hasiči po rybníce, s rybáři opekly vuřty, trochu se posilnily a s velkým nadšením si chytly nějakou rybičku a zaházely šipky. U myslivců na chatě si děti zastřílely se vzduchovky, zaházely na cíl a prohlédly si trofeje místních myslivců.

V cíli na ně čekal diplom s medailí. Všichni byli patřičně unaveni a každý odcházel s úsměvem na rtech.

Organizátoři / rodiče při základní škole/ touto cestou chtějí poděkovat všem, kteří se podíleli na této zdařilé akci a těší se na další spolupráci v dalším roce.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


První titul v Soutěži mladých cyklistů

12. května 2011

Ve čtvrtek 12.5.2011 se konalo na DDH v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo v Dopravní soutěži mladých cyklistů. Soutěže se zúčastnilo 88 dětí ve třech kategoriích.

Naši školu čekalo obhájení prvenství z loňského roku a děti se tohoto úkolu zhostily na výbornou s hvězdičkou. Obě kategorie vybojovala skvělá první místa a s velkým náskokem postoupila do krajského kola, které se koná v Náchodě 1. – 2. června 2011. Naši školu reprezentovali tito mladí cyklisté:

1. kategorie: Chaloupková Denisa 4 trestných bodů
  Hostinská Veronika 4
  Fajgl Martin 12
  Lounek Kryštof 10
     
2. kategorie: Hrubý Ondřej 0 trestných bodů
  Baše Matěj 4
  Chlebná Kamila 0
  Huňarová Nikola 5

Absolutními vítězi závodu se staly děti: Chaloupková Denisa, Hostinská Veronika, Chlebná Kamila, Hrubý Ondřej.

V krajské soutěži na naše závodníky čekají tyto disciplíny – testy, jízda zručnosti, jízda po DDH, první pomoc a nová disciplína – najít bezpečnou cestu podle mapy.

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech. Poděkování ovšem patří všem dětem, kteří se připravovaly na tento závod. Kdo toto zkusil, ví, že příprava na tento závod je velmi náročná.

více fotografií zde

kompletní výsledková listina zde

zpráva z tisku zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


McDonald´s cup (1. - 3. třída)

5. května 2011

Černikovice
 

 


McDonald´s cup (4. a 5. třída)

4. května 2011

Doudleby nad Orlicí
 

 


Poškození dopravního značení na školním dopravním hřišti

2. května 2011

V noci ze soboty 30.4. na neděli došlo k poškození 16 ks dopravních značek na dopravním hřišti v areálu základní školy /viz foto některých z nich/. Výsledkem zřejmě „dobré zábavy“ několika jedinců došlo ke škodě ve výši minimálně 24 000,-Kč. Událost byla nahlášena Policii ČR, která ji vyšetřuje jako poškození cizí věci. Možná by všichni měli vědět, včetně dotčených aktérů, že pachatelům hrozí náhrada školy a podmínečné odnětí svobody nebo veřejně prospěšné práce.

více fotografií zde
 

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek, ředitel školy

 

DUBEN

 
Projektový den „Voda – základ života“

29. dubna 2011

V pátek 29.dubna 2011 probíhal na naší škole projektový den na téma „Voda- základ života“. Žáci 2. stupně postupně navštívili podle předem vypracovaného harmonogramu tyto sekce na témata: voda (dokument), rybářství (přednáška), voda (pokusy a test), prezentace. V učebně fyziky se žáci prostřednictvím dokumentu vydali na dobrodružný výlet za vzrušujícími živly našeho nepokojného světa. Zažili nejdivočejší počasí od záplav, tsunami až po tropické deště.

V jídelně se konala přednáška na téma rybářství. Členové místního rybářského spolku formou obrazové produkce seznámili posluchače s rybami našich vod a se způsoby lovu. Žáci si také prohlédli různé rybářské pruty, návnady a nástrahy.

V učebně chemie probíhala praktická ukázka pokusů, které se týkaly vlastností vody a její reakce s různými chemickými látkami. Následoval zajímavý test, ve kterém si každý mohl ověřit nabyté poznatky.

V průběhu celého dopoledne se jednotlivé třídy střídaly v učebnách výpočetní techniky, aby vyhledaly a shromáždily informace a materiály na své vlastní prezentace, které vystavily na panely. Panely jsou umístěny v přízemí školy a bude je možno zhlédnout v prostorách obecního úřadu.

A co závěrem? Smyslem a cílem projektu bylo nejen to, aby si žáci uvědomili, že bez vody v jakékoliv formě by nebylo života na Zemi, ale i jak nebezpečným i smrtícím živlem voda může být. Žáci se do všech sekcí zapojili se zájmem, pracovali s chutí a zaujetím a nenásilnou formou si tak osvojili spoustu nových poznatků a informací.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Horáková


Třetí v okrese v minifotbalu

28. dubna 2011

Družstvo naší školyVe čtvrtek 28. dubna 2011se konal turnaj žáků 8. a 9. tříd v minifotbalu na "umělce" v Rychnově nad Kněžnou. Deset zúčastněných družstev bylo rozlosováno do dvou skupin, ze kterých pouze první dvě družstva postupovala do závěrečných bojů.

Naše družstvo nastoupilo do turnaje zápasem se ZŠ Borohrádek. Od první minuty bylo vidět, že se jedná o důležité utkání a výsledek bude klíčový pro pořadí ve skupině. Branka nepadla a nerozhodný výsledek byl povzbuzením do dalších bojů. Hned v dalším utkání na nás čekal domácí tým ZŠ Javornická z Rychnova n.Kn., který oplýval mírnou převahou, ale do velké gólové šance se nedostal. A co se nepovedlo domácím, povedlo se nám. Vítězství vystřelil z přímého kopu Matěj Cvejn a ostatní pak pomohli udržet další čisté konto pro našeho brankáře. V dalších dvou utkáních jsme zvítězili nad Dobruškou a Opočnem, vyhráli tak svoji skupinu a těšili se na semifinále proti Týništi nad Orlicí.

Semifinále bylo vyrovnané, žádné družstvo nemělo výraznou převahu, ale rozhodla ojedinělá střela soupeře, která byla tečovaná a proklouzla za záda Mirka Vašaty. I přes nesmírnou snahu a bojovnost vyrovnat, se nám to nepodařilo a v posledním našem utkání jsme bojovali o konečné třetí místo. V malém finále na nás čekalo družstvo ZŠ Voděrady, které prohrálo ve druhém semifinále s Rychnovem. Poslední utkání jsme opět zvládli bez inkasované branky a naši hráči se radovali z konečného třetího místa v turnaji.

Za předvedený výkon patří našim hráčům pochvala, obdiv a uznání za reprezentaci naší školy.

Sestava: brankář Mirek Vašata, Matěj Cvejn, Jakub Faltys, Patrik Provazník, Jakub Jiruška, Filip Marek, Petr Duzbaba, Petr Hejhal a Dan Podolský

fotografie zde

výsledková listina

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Naši cyklisté z Častolovic sáhli na první titul v dopravní soutěži

20. dubna 2011

Ve středu 20.4.2011 se konala na DDH v Týništi nad Orlicí Dopravní soutěž mladých cyklistů. Krásné jarní počasí a sluníčko vylákalo na kolo 79 závodníků z okolních škol. Soutěžilo se ve třech kategoriích a děti si prověřovaly svoje znalosti v pravidlech silničního provozu, v jízdě zručnosti, v jízdě podle pravidel na dopravním hřišti a ošetřování zraněného. Naši školu reprezentovaly děti, které se zabývají dopravní výchovou na škole a některé z nich dosáhly i na stupně vítězů. Pořadí na stupních vítězů rozhodovaly rozjezdy dětí na kolech.

0. kategorie:
1. Adéla Přibylová
2. ZŠ Týniště nad Orlicí
3. Antonín Izák

1. kategorie:
1. Aleš Pápay
2. Ondřej Hrubý
3. Matěj Baše, Nikola Huňarová, Martin Fajgl

2. kategorie:
1. ZŠ Týniště nad Orlicí
2. Kamila Chlebná
3. Pavlína Přikrylová

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech. 12.5.2011 prověří mladé cyklisty první postupový závod v Rychnově nad Kněžnou. Budeme držet všechny palečky.

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


Vyhodnocení fotosoutěže na téma „Jarní příroda“

18. dubna 2011

Soutěže se zúčastnili pouze tři žáci s 35 fotografiemi. Vzhledem k tomu kolik žáků již absolvovalo nebo absolvuje volitelný předmět Digitální fotografie a video je to žalostně málo. V minulých letech byla účast podstatně vyšší. Copak asi ve svém volném čase děláte?

Výsledky:
         
1.-2. místo Aleš Poláček 8.tř. Včela 19 bodů
  Lukáš Kopecký 7.B Čápy 3 19 bodů
3. místo Aleš Poláček 8.tř. Opuštěné sedmikrásky 18 bodů

Těsně pod stupni vítězů se umístil Jakub Šmída ze 7.A Všem třem žáků děkuji za účast a gratuluji vítězům. Všichni dostali diplom, sladkou a „finanční odměnu“.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek


Velikonoční výstava

15. - 17. dubna 2011

Ve dnech 15. – 17. dubna 2011 probíhala v Častolovicích již tradiční Velikonoční výstava, na které se významně podíleli žáci místní základní školy se svými učiteli. Na šesti panelech byly oživeny velikonoční zvyky, tradice a zvyklosti Pašijového týdne, které dodržovali naši předkové. Jednotlivé panely byly laděny podle lidových symbolů života, světla, zdraví a štěstí – tedy Modré pondělí, Žluté úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) a Velikonoční pondělí.

Žáci 1. stupně připravovali originální a nápadité výrobky. Žáci 2. stupně psali doprovodné texty a o celkovou výtvarnou podobu se postarali učitelé a pracovnice družiny.

Školní expozice velmi pěkně prezentovala školu, o čemž se mohli přesvědčit sami návštěvníci výstavy, kteří se se zájmem u panelů zastavovali a pozorně si je prohlíželi. To bylo asi největší odměnou žákům a učitelům, kteří této akci věnovali mnoho příprav, úsilí a volného času, za což jim všem patří poděkování a pochvala.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Horáková


Koncert

8. dubna 2011

V pátek 8.4.2011 k nám zavítali dva profesionální hudebníci – Jiří Fryč, kytarista a zpěvák a Tibor Pixa, který mistrně ovládal housle a kontrabas. V části pro školku a 1. stupeň zazněly pohádkové a dětské písně, ve druhé části byli žáci provedeni hudebními styly 20. století. Svou profesionalitou, vtipným mluveným slovem i vtažením do dění dokázali upoutat a roztleskat děti od těch nejmenších až po „deváťáky“. Poslední píseň Severní vítr roztleskala celý sál U Lva. Oba hudebníci závěrem pochválili pozornost posluchačů a pěknou atmosféru, která vzájemně panovala.
 

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Horáková

 

BŘEZEN

 
Fyzikální olympiáda

30. března 2011

Ani letos nechyběli zástupci naší školy na okresním kole fyzikální olympiády, které se konalo v rychnovském Déčku. Nejlépe si vedl žák osmé třídy Petr Kutil, který obsadil 3. místo v kategorii F. Dalšími účastníky kategorie pro osmáky byli Simona Smolová a Jakub Tomašík, kterým patří obdiv za "odvahu" okresního kola se zúčastnit. Z devátého ročníku se pokusil prosadit Patrik Provazník, který se umístil na 4. místě.

KAT. -  F            
POŘ. JMÉNO Č.1 Č.2 Č.3 Č.4 CELKEM
1. Dušan Klíma 7 10 0,5 7 24,5
2. Locker Tomáš 7 3 0 10 20
3. Kutil Petr 1,5 8 0 8 17,5
4. Smolová Simona 2 4 0 4,5 10,5
5. Tomašík Jakub 4 0 0 4 8
             
KAT. - E            
1. Macková Alžběta 10 6 10 10 36
2. Toběrná Karolína 8 6 10 8 32
3. Čermáková Petra 8 5 10 8 31
4. Provazník Patrik 0 5 8 10 23

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Zájezd do Londýna

20. - 24. března 2011

V neděli 20. 3. 2011 jsme se po obědě sešli na náměstí v Kostelci nad Orlicí a společně s kosteleckou školou jsme vyrazili do Londýna. Cesta byla dlouhá, ale pohodlná. S DVD a sluchátky na uších jsme dojeli až do Francie do Calais. V přístavu jsme se nalodili na trajekt. Cesta trajektem pro nás byla zajímavým a jedinečným zážitkem. S východem slunce nám nad hlavou kroužili rackové a objevily se krásně bílé Doverské útesy. Konečně jsme dorazili do Velké Británie a autobusem, tentokrát už po levé straně, jsme se vydali směr Londýn.

Autobus nás vysadil v centru Londýna a hned jsme se vydali na prohlídku města. Překvapilo nás, jak veliké je Londýnské oko. Proti němu jsme byli úplní mravenci. Dále jsme přišli před Houses of Parliament a Big Ben. Pokračovali jsme přes Wesminster Abbey, Whitehall, Buckinghamský palác, Trafalgar Square a Národní galerii, Picadilly Circus, Leicester Square, Čínská čtvrť, Soho a nakonec Britské muzeum, kde jsme viděli dokonce pravé mumie a všechny možné historické předměty z Egypta. Po náročném dni jsme se dostali na meeting point, kde jsme se setkali s našimi rodinami a odjeli s nimi do jejich domovů.

V úterý ráno jsme se všichni opět sešli na meeting pointu. Byli jsme plni dojmů a zážitků z našich nových anglických rodin. Musíme přiznat, že většina z nás se zpočátku bála, jakou rodinu dostaneme, ale všichni jsme byli příjemně překvapeni a samozřejmě i spokojeni. Po té, co jsme nastoupili do autobusu, odjeli jsme na výlet do Windsoru. Čekala nás návštěva letního královského sídla – Windsor Castle. Velkým zážitkem pro nás byla bezpečnostní opatření, a to, že nám při příchodu prohledali naše batohy, kabelky, tašky. V těch nesmělo zůstat nic nebezpečného, procházeli jsme rámem, takže ani nic kovového. Zde ve Windsoru jsme se konečně dočkali střídání stráží. Odpoledne jsme navštívily vytoužené muzeum voskových figurín Madame Tussaund’s. Program v muzeu byl naprosto úžasný, naskytla se nám příležitost vidět a vyfotit si Beatles, Johnyho Deepa, Lady Gaga, Roberta Pattisona, Baraka Obamu, anglickou královnu Alžbetu II. a spoustu dalších osobností. Prohlédli jsme si tu i historii Londýna, hrůzostrašné sklepení i 4D kino. Večer jsme se znovu dostali na meeting point.

Ve středu 23.3.2011 se balíme, loučíme s rodinami a odjíždíme na meeting point. Bude se nám stýskat, byli bychom zde klidně ještě aspoň jeden den. Na meeting pointu nakládáme kufry a autobus nás veze na určené místo – Tower of London – jednu z hlavních atrakcí Londýna, královské rezidence, ale i vězení a dějiště poprav. Je to veliký areál, projít ho celý bylo v nadlidských silách, ale bylo to úžasné. Mohli jsme si na vlastní oči prohlédnout korunovační klenoty a vše, co k nim při zvláštních ceremoniálech patří. Po prohlídce Toweru jsme se všichni vydali na procházku podél řeky Temže, kterou jsme přešli přes Tower Bridge, nejznámější (otevírací) most v Londýně. Na jeho konci jsme měli zasloužený odpočinek na trávě, kde jsme na sluníčku málem usínali únavou. Naskytl se nám opravdu nádherný pohled na City s vysokými mrakodrapy. Osvěžili jsme se svačinou a vyrazili jsme dále na prohlídku. Prošli jsme kolem Shakespearova divadla a Tate galerie. Na druhou stranu Temže jsme se tentokrát vrátili po mostu Milénia. Na jeho protějším konci nás majestátně vítala katedrála sv. Pavla. Po té jsme se vydali na dlouhou cestu vytoužených nákupů na Oxford street. K večeru jsme se celí znavení vydali opět směrem k přístavu Dover na trajekt a přes Francii, Belgii a Německo až domů, do České republiky.

Cestou zpátky byl v autobuse větší klid. Dokonce se dalo i usnout, protože všichni byli opravdu velice znavení pěší chůzí i novými zážitky. Tak čau Anglie, zase někdy!

více fotografií zde

Tereza Faltová 8.A, Nikola Smrčková 9.B, Kateřina Slezáková 9.A


Školní kolo ve stolním tenisu

21. března 2011

Po několikaleté odmlce se podařilo opět uspořádat školní kolo ve stolním tenisu. Přihlášení žáci se v pondělí 21. března odpoledne sešli v místní sokolovně, aby změřili své síly s ostatními. Celé to však začalo již o velké přestávce, kdy se losovaly skupiny.

Školní kolo jednotlivců se hrálo ve dvou věkových kategoriích, tj. mladší žáci (6. a 7. třída) a starší žáci (pro 8. a 9. třídu). Kategorie mladších žáků se hrála ve dvou skupinách na dva vítězné sety, s postupem prvních dvou do semifinále. Ostatní ze skupin pak sehráli zápasy o umístění. Ze semifinálových zápasů postoupili do finále Ríša Vítek a Tomáš Helmich, který ve finále nad Ríšou zvítězil. V zápase o 3. místo porazil Honza Javůrek Tomáše Kopeckého a tím mu oplatil porážku ze základní skupiny. V této kategorii hrálo celkem deset hráčů.

Mezi staršími žáky soutěžilo pět hráčů, což byla polovina původně přihlášených. Hrálo se systémem každý s každým na tři vítězné sety. Zápasy byly velmi vyrovnané, ale žádné velké překvapení se nekonalo. S plným počtem vítězství se ze školního titulu radoval osmák Dan Podolský. Druhé místo vybojoval Matěj Cvejn a třetí byl Jakub Faltys.

V superfinále si to pak ještě rozdali vítězové obou kategorií. Vítězem tohoto prestižního utkání se stal Dan Podolský, který si pro letošní školní rok přisvojil pomyslný titul nejlepšího hráče ve stolním tenisu naší školy.

Velké poděkování patří místnímu oddílu stolního tenisu, který nám poskytl zázemí pro uspořádání celého turnaje. Děkujeme.

Tři nejlepší mezi mladšími žáky. Medailisté mezi staršími žáky.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


VÝSTAVA OBRAZŮ

21. března 2011

V pondělí 21.3. 2011 navštívila děvčata devátých tříd výstavu obrazů místního rodáka pana Antonína Jelínka v knihovně. Nejvíce se líbily obrazy květin malované špachtlí. Zaujala i díla s tématem Častolovic a blízkého okolí. Tato výstava zpestřila a obohatila výuku výtvarné výchovy. Děkujeme za možnost seznámit se s celoživotní tvorbou pana Jelínka.

více fotografií zde

 

zveřejnila: Darie Micherová


PYTHAGORIÁDA

V březnu proběhlo na druhém stupni školní kolo matematické soutěže Pythagoriáda, kde soutěžily třídy 6.A, 7.A, 7.B a 8.A.

Nejlepší řešitelé soutěže:

Třída 6.A 11 žáků
1.Tomašík Vojtěch
2.Žid Martin
3.Klimešová Eliška

Třídy 7.A a 7.B 21 žáků
1.Přibyl Štěpán
2.Bednář Ondřej
3.Vítek Richard, Javůrek Jan

Třída 8.A 22 žáků
1.Zábranský Jakub
2.Kutil Petr
3.Míka Jan

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská

 

ÚNOR

 
"Vlajka pro Tibet"

25. února 2011

V roce 1996 se k akci ,,Vlajka pro Tibet“ poprve připojila čtyři města České republiky. V tomto roce projevilo solidaritu vyvěšením vlajky 389 měst a obcí a mezi nimi jsou i Častolovice. ,,Vlajka pro Tibet“ je celosvětová kampaň, která chce poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. V roce 1950 armáda Čínské lidové republiky vnikla do Tibetu a začala ničit kláštery, národní památky, měnit Tibet na vojenskou základnu a omezovat lidská práva. 10. 3. 1959 vypuklo lidové povstání ve Lhase, kdy bylo zabito mnoho Tibeťanů a mnoho dalších uvězněno.

Ve čtvrtek 10. 3. 2011 se symbolicky připojila i školní družina. Dětem se vyprávěl příběh o Tibetu, vysvětlilo se jim aktuální dění v Tibetu a také solidarita lidí, kteří bojují za Tibet. Děti si prohlížely knihy o Tibetu, fotky tibetských dětí, vlajku, modlitební praporky, modlitební mlýnek, zpívající mísu, tibetskou knihu a mandaly. Jednoduché tibetské mandaly si děti vymalovaly a pak ve skupinách vysypaly barevným pískem. Tato činnost byla náročná, protože se děti musely soustředit na dobré vysypání políčka správnou barvou. Děti byly z výsledku nadšeny.

více fotografií zde

zveřejnila: Bc. Iva Morávková


Přehazovaná dívek 6. a 7. tříd

25. února 2011

Účast: ZŠ Slatina n.Z., Kostelec n.Orl., Doudleby n.O. , Vamberk, Častolovice, Opočno, Skuhrov n.B., Týniště n.O.

více fotografií zde

výsledková listina


PROJEKTY Z PŘÍRODOVĚDY A VLASTIVĚDY

24. února 2011

Na závěr učiva o zvířatech v hodinách Př jsme o nich vypracovali projekt. Každá skupina plnila zadané úkoly, získávala inervace, třídila, plnila zvířecí olympiádu atd. Využili jsme při práci internet, a proto jsme projekt tvořili ve ŠD, která je na patře společně s učebnou informatiky.

Projekt o ČR v rámci učiva Vl jsme vypracovali v naší třídě. Stačily nám k tomu mapy, učebnice a atlasy.

Na závěr každého projektu proběhlo hodnocení a sebehodnocení práce skupiny. Myslíme, že se nám projekty povedly a zpestřily nám výuku těchto předmětů.

více fotografií zde

žáci 4.třídy

Naše třída se společně rozhodla o přírodovědě vytvořit projekt na téma zvířata. Zjišťovali jsme různé zajímavosti o zvířatech např. určovali jsme stopy, poznávali kosti zvířat, ale také určovali věk. Sešli jsme se společně ve družině, kde jsme se rozdělili do šesti skupin. K dispozici jsme měli i počítače, ve kterých jsme si mohli všechno vyhledat. Vše jsme zakončili ohodnocením naší práce.

Lenka Ešpandrová, 4.třída


Olympiáda v Aj

23. února 2011

Ve středu 23. února 2011 se v DDM v Rychnově nad Kněžnou konalo okresní kolo Olympiády v anglickém jazyce, jehož se zúčastnilo celkem 21 žáků z různých škol. Naši školu reprezentovali 3 žáci, kteří se probojovali ze školního kola. Jako každý rok se soutěž skládala z poslechové části a následně z konverzace na 10 daných témat. Všichni naši žáci si i v takto silné konkurenci vedli přímo bravurně – Tereza Janáková z 9.B se s tématem „My school, education, future career and jobs“ umístila na pěkném 11. místě, Aleš Poláček z 8.A si vytáhl téma „My region, my town, shopping and services“ a obsadil úctyhodné 4. místo. Nejlépe si vedla Nikola Tichá z 9.A, která se s jedním z nejtěžších témat - „Nature, seasons of the year, animals and plants“ umístila na skvělém 3. místě. Všem třem srdečně blahopřejeme, děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy a přejeme mnoho dalších „cizojazyčných“ úspěchů.

zveřejnila: Mgr. Stanislava Chaloupková


Stromy a život kolem nich

23. února 2011

Od začátku školního roku se děti zabývají tématem ,,Stromy a život kolem nich“. Přes zimu se děti často do lesa nedostanou, tak les přišel za dětmi do školní družiny. Děti začaly malovat chodbu před školní družinou v polovině ledna a skončily v posledním únorovém týdnu. Vymalovaly velkou část chodby od podlahy ke stropu a díky tomu si děti připadají jako kdyby vcházely do lesa. Byla to dlouhá doba pro jednu činnost, ale i přesto se našlo dost dětí, co by pokračovaly v malování lesa. Děti při práci vypadaly jako slavní umělci, jako byl Leonardo Da Vinci, Michelangelo nebo Raffael, kteří malovali známé fresky. Při malování chodby se děti učily míchat barvy, používat správné štětce, držet dobře paletu a štětce a jiné. Každý si vymaloval, co si vybral, někdo zvíře, někdo strom, řeku nebo trávu. Děti našly na stěně zvířata, která žijí v lesích České republiky, např. ze zvěře srstnaté - vlk, jelen, srnec, medvěd, divoké prase, tchoř, jezevec, vydry, bobr, mýval, hranostaj, liška a ze zvěře pernaté - orel, káně, sokol, divoká kachna, potápka, kormorán, racek, volavka, výr, sova, kalous, bažant, drop, tetřev, také mláďátka a jiné druhy zvířat. Převážně všechny děti tento úkol bavil, ale samozřejmě se našel někdo, kdo tu práci měl za trest a někdo se možná obával, že něco pokazí. Ale věříme, pokud se bude v budoucnu pokračovat s malováním druhé části chodby, že dětské nadšení je silnější než strach.

více fotografií zde

zveřejnila: Bc. Iva Morávková


TRADIČNÍ DĚTSKÝ KARNEVAL

13. února 2011

V neděli 13.2.2011 se sál U Lva přeměnil na rej masek. K tanci hrál všem princeznám, Karkulkám, vodníkům, tygrům, medvídkům, Zorům a dalším krásným maskám DJ Dohnálek.

Taneční rej střídaly různé soutěže a maminky ze školky připravily pro všechny masky bohatou tombolu a věřte vyhrál každý. Každý se vesele bavil, tančil ve víru tance a všichni se rozcházeli se spokojeným úsměvem.

I tady je na místě poděkovat všem, kteří se této akci podíleli a těšíme se na další setkání s pohádkou.

více fotografií zde

zveřejnila: za výbor SRPDŠ Eva Pápayová


TRADIČNÍ SPOLEČENSKÝ PLES

11. února 2011

V pátek 11.2.2011 se konal na sále U Lva Tradiční společenský ples, který pořádali rodiče při základní škole ve spolupráci se školou.

Příjemným zpestřením plesu bylo vystoupení mažoretek MARLEN z Kostelce nad Orlicí a k tanci a poslechu hrála vynikající hudební skupina JUNO Náchod. Poděkování patří všem sponzorům plesu, kteří se podíleli na velmi bohaté tombole a nemalé poděkování patří všem učitelům a rodičům, kteří věnovali svůj čas na přípravu plesu.

Výtěžek této akce bude věnován dětem základní školy.

více fotografií zde

zveřejnila: za výbor SRPDŠ Eva Pápayová


Stříbro pro J. Cabalku v obřím slalomu

9. února 2011

Ve středu se v Deštném v Orlických horách konalo okresní kolo v alpském lyžování pro letošní školní rok. Naši školu reprezentoval Honza Cabalka, který soutěžil v kategorii mladších žáků, tj. žáků šestých a sedmých ročníků. Za velmi pěkných podmínek a dostatečné účasti se umístil na pěkném 2.místě.

Gratulujeme a přejeme spoustu dalších sportovních úspěchů.

mladší žáci  6.-7.tř. H3  
St.č. Jméno  ZŠ třída dat. nar. I.kolo II.kolo celkem pořadí
36 Ježek Jan Deštné 6 1998 00:19,86 00:20,43 00:40,29 1.
40 Jan Cabalka Častolovice 7 1997 00:21,36 00:21,98 00:43,34 2.
41 Vaněk Matěj Deštné 6 1998 00:26,11 00:25,97 00:52,08 3.
42 Tomáš Jiří Do.Kupky 7.A 1997 00:27,20 00:27,91 00:55,11 4.
37 Vrba Lukáš Dobřany 7 1998 00:26,86 00:28,48 00:55,34 5.
45 Špinler Antonín Deštné 7 1998 00:29,64 00:31,16 01:00,80 6.
46 Hutař Dominik Deštné 6 1998 00:31,07 00:33,54 01:04,61 7.
85 Vančura Jan Deštné 6 1998 00:26,06 00:42,68 01:08,74 8.
38 Poláček Petr Do.Kupky 7.A 1998 D      
39 Miloš Kaplan   Rokytnice 7 1997 D      

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Olympiáda v německém jazyce

8. února 2011

8. února 2011 se dvě žákyně naší školy Kateřina Slezáková z 9.A a Nikola Tichá z 9.A zúčastnily okresního kola Olympiády v německém jazyce. Účast v okresním kole jsme dlouho zvažovaly, protože německý jazyk se vyučuje na naší škole jako druhý cizí jazyk od 6. třídy s dvouhodinovou dotací týdně a ostatní soutěžící přihlášení na tuto olympiádu se učí němčinu jako první cizí jazyk od čtvrté třídy s tříhodinovou dotací. Ale holky jsou skvělé bojovnice a šly do toho s odhodláním dosáhnout co nejlepšího výsledku. Katka hlavně bezchybným výkonem při konverzačním tématu nakonec okresní kolo vyhrála a postupuje do krajského kola. Ale ani Nikola se neztratila. V poslechové části patřila k nejlepším. Oběma patří poděkování za výbornou reprezentaci naší školy a Katce přejeme hodně sil během přípravy na krajské kolo.

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová


Návštěva Obchodní akademie

2. února 2011

Ve středu 2.února 2011 navštívili vybraní žáci naší školy Obchodní akademii T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí. Ve škole nás přivítal zástupce ředitelky Mgr. Václav Pavelka, který žáky seznámil s jednotlivými studijními obory:

Obchodní akademie
Ekonomické lyceum
Informatika v ekonomice

Po krátké prohlídce prostor školy shlédli žáci 2 zajímavé prezentace studentů 4. ročníku Obchodní akademie.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová


Dějepisná olympiáda

1. února 2011

1. února 2011 se konalo v DDM v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo Dějepisné olympiády. Naši školu reprezentovala Veronika Faistová z 9.B, která se jako jediná probojovala ze školního kola. Téma letošní olympiády bylo „ Ve zdraví i v nemoci, od šamana po penicilin“ a předseda okresní poroty Mgr. Josef Frýda hodnotil letošní olympiádu jako jednu z nejtěžších, ne-li vůbec nejtěžší. O to víc nás těší fakt, že Veronika okresní kolo vyhrála a bude zastupovat okres Rychnov nad Kněžnou v krajském kole v Hradci Králové. Veronice gratulujeme, děkujeme za vzornou přípravu, skvělou reprezentaci naší školy a držíme palce v krajském kole.

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová

 

LEDEN

 
Společenský den ve škole

31. ledna 2011

Školní parlament vyhlásil na den, kdy se rozdávalo pololetní vysvědčení, Společenský den. Platil pro všechny žáky ve škole, od 1. až po 9. třídu. Chlapci si oblékli košile, kravaty, motýlky, vesty a ti starší dokonce obleky. Dívky předvedly nejenom krásné šaty, halenky a sukně, ale byly k vidění i dlouhé společenské šaty. Během dopoledne se žáci vyfotili ve svých třídách, fotili se jak celé kolektivy, tak i jednotlivé dvojice. Nejhezčí třídou na 1.stupni byla vyhlášena 1. třída a na 2.stupni třída 9.A. Z dvojic to nejvíce slušelo Anetě Provazníkové a Petrovi Podolskému z 1. třídy a Karin Vackové a Tomáši Červinkovi z 9.B.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová


MOJE PRVNÍ VYSVĚDČENÍ

31. ledna 2011

První vysvědčeníV pondělí 31. 1. 2011 nastal ve Šmoulově ( první třídě) VELKÝ DEN. Všichni jeho obyvatelé (žáci 1. třídy) dostali svoje PRVNÍ VYSVĚDČENÍ. A jaké bylo?

Podívejte se do tváří našich prvňáčků a hned budete vědět víc. Dokonce i starší Šmoula a Šmoulinka, kteří se přišli na své kamarády podívat a předat s paní učitelkou jejich první vysvědčení, měli radost z jejich skvělých výsledků.
A druhý poločas naší šmoulí třídy může začít... Přeju všem hodně úspěchů!

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


Zápis budoucích prvňáčků

18. ledna 2011

Každoročně se chodby ZŠ a MŠ v Častolovicích promění na jedno odpoledne v pohádkovou cestu. Probíhá zápis budoucích prvňáčků. Tentokrát se uskutečnil dne 18.1.2011.

Každá třída byla „přetvořena“ na pohádku - O perníkové chaloupce, O veliké řepě, O Popelce, Křemílek a Vochomůrka. Zkoušení se pod dohledem p.uč. ujaly pohádkové postavy. Jeníček a Mařenka zkoušeli tvary - větší, menší. Popelku zajímaly stejné - různé obrázky. Babka s dědkem kontrolovali v první a poslední řadě. Všechny úkoly budoucí prvňáčci zvládali. P. Čestická, která se na ně přišla podívat, je také chválila. Odpočinek během cesty na ně čekal v hrací třídě nebo v učebně dopravní výchovy u počítačových her. Na závěr si odpočinuli i rodiče. Poslední zastávka u Tří prasátek jim nabídla malé občerstvení a dětem závěrečnou kresbu obrázku s několika malými odměnami. Možná, že i to přispělo ke kladné odpovědi na otázku: „Těšíš se do školy?“

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ilona Kovářová


Lyžařský kurz 2011

9. - 15. ledna 2011

Letošní týdenní lyžařský kurz se opět uskutečnil v Říčkách v Orlických horách. Ubytováni jsme byli na chatě Perla, která oproti loňsku prošla rekonstrukcí pokojů. Dorostl další ročník lyžařů, kteří se chtěli buď naučit nebo zdokonalit v lyžování či jízdě na snowboardu.

Odjezd byl naplánován na neděli 9. ledna od školy, kde do autobusu nastoupilo devětadvacet žáků ze sedmého až devátého ročníku. Škoda, že pro nemoc nebo přijímačky nemohli s námi odjet všichni původně přihlášení. Nic na plat, naložili jsme věci, zamávali rodičům a vyrazili. V Častolovicích panovalo jarní počasí, směrem k horám sněhu přibývalo a v Říčkách po příjezdu panovala regulérní zima. A pak již následovala příprava na první lyžování, rozdělení do družstev na nedaleké sjezdovce Karosy, první sjezdy a pády. No na úplný začátek toho není málo, nemyslíte?

Druhý den na lyžáku proběhl celkem poklidně.. nikdo se nezranil - v rámci možností, i když pár jedinců, jako třeba hromadná havárie tu byla.:-) Ale pojďme si ten den přehrát od začátku. Ráno jsme vstali, i když vstávat v sedm hodin, je pro nás jako línou generaci, docela vražedný. Po snídani jsme vyšli na skibus, kupodivu nikdo nechyběl. Po vyjetí na kopec trochu foukalo, ale to se během dne srovnalo a každá skupina si jezdila sjezdovky, které odpovídaly jejich schopnostem. Po polední pauze jsme opět jezdili. Když přišla hodina, kdy jsme měli odjet na chatu, vůbec se nám nechtělo, jak to bylo fajn. Ale bohužel jsme museli. Přece se sem zítra vrátíme, uklidňovali jsme se v duchu. Po příjezdu do chalupy jsme ze sebe schodili mokré oblečení a šli jsme to zakempit do jídelny, kde na nás čekala polévka. Dojedli jsme a každý si utvořil program, který si upravil jak potřeboval, někdo si šel lehnout, nebo si jen tak pokecat. Po večeři jsme měli přednášku, kde jsme se dozvěděli něco o lyžích a snowboardu. Bylo to velmi pestré zakončení toho výtečného dne. :-)

Třetí den jsme se probudili do mlhavého rána s venkovní teplotou +1,4°C. Příjemně jsme posnídali a skibusem dojeli na sjezdovky. V Říčkách dnes vyhrála mlha a z lyžařů se každou jízdou stávali vodníci. Zvykli jsme si na rozbředlou sjezdovku a oželeli pohodlí lanovky, ale počasí neporučíte. Museli jsme lyžování předčasně ukončit a návrat do "sucha" všechny potěšil. Odpolední program vyplnil turnaj ve stolním tenisu a po večeři přišla odborná chvilka - tentokrát zdravotnická. Scénka se záchranou instruktora Péti snouborďáka plynule přešla v odbornou instruktáž Horské služby. A jestli si myslíte, že to už bylo všechno, nebylo! Večer byla ještě seznamovací diskotéka.

Středeční ráno nám připravilo milé překvapení, do rána umrzlo a my se těšili na lepší lyžování. Na sjezdovkách přibyl malý poprašek sněhu, ale bílá mlha zůstala stejně hustá jako v úterý. První jízda nás namlsala a každý z nás vzhlížel k obloze, aby nezačalo pršet. Všechna družstva "hoblovala" sjezdovky a lyžování bylo po celý den velmi příjemné. Počet jízd rychle narůstal a při malém počtu ostatních lyžařů v areálu byl dnešek luxusní lyžovačkou. Počasí vydrželo celý den a dokonce se odpoledne na chvilinku objevila blankytná obloha i se sluníčkem. Večer byl ve znamení "jak se postarat o lyže a prkna". Skluznice, vosky, hrany a skiservisy - tohle všechno jsme probrali a někteří i zítra použijí, protože závody se rychlým tempem blíží.

Pátého dne (čtvrtek) jsme se opět probudili do mlhy s teplotou nad nulou a pohled z okna nevěstil nic příjemného pro lyžaře. Na sjezdovkách byl mokrý, těžký sníh, který naše nožičky pěkně potrápil. Brzy se přidal drobný déšť a všichni jsme začali závidět Kamile (její koleno potřebovalo odpočinek), že je v suchu v Iglů. Přesto jsme odolávali, ale počasí mělo stále na vrch. Těsně po poledni jsme se vrátili na naši "základnu" a lyžování změnili za sušení. Odpoledne jsme znovu rozehráli turnaj ve stolním tenisu, ve kterém zvítězil Dan Podolský. Večer proběhlo losování na lyžařské závody i možností vsadit si na umístění závodníků. Největším favoritem pro závody však zůstává počasí, protože předpověď hlásí trvalý déšť.

Předpověď se vyplnila a od samého rána pršelo. Odjezd na sjezdovky jsme odložili a dopoledne jsme si vyplnili historií lyžování. Všichni jsme čekali, že alespoň na chvilinku přestane pršet a my odjedeme náhradní závody. Bohužel jsme se nedočkali, nepřetržitě pršelo a byla hustá mlha s malou viditelností. V úvahu nepřipadala ani žádná náhradní varianta se závody blízko naší chaty a poněkud dříve přišlo na řadu balení. Večerní program byl ve znamení závěrečného hodnocení lyžařského kurzu, předání drobných odměn a lyžařského vysvědčení. Připravené diplomy však zůstaly nevyplněné a pro letošní školní rok chybí jména školních přeborníků v lyžování a snowboardingu. Celý program pak zakončila očekávaná diskotéka.

Po snídani jsme vše nanosili do autobusu, který nás z hor dovezl do "jarních" Častolovic. Před školou čekali rodiče, následovalo přivítání s dětmi a náš letošní lyžařský kurz se stal minulostí.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát

 

PROSINEC

 
Vánoce ve škole

22. prosince 2010

Poslední den před vánočními prázdninami jsme strávili jako každý rok netradičně. Nejprve ve všech třídách proběhla malá vánoční besídka. Další organizaci dne si vzaly do svých rukou deváté třídy, které připravily dopolední program. Největší zájem byl o diskotéku s různými soutěžemi a různými styly hudby. Ne všem tato zábava vyhovovala, a tak si mohli vybrat z doprovodných aktivit. Mladší žáci mohli zhlédnout projekci DVD – Grinch, starší žáci dali přednost logickým hrám (společenské hry, hlavolamy). Každý se mohl rozhodnout podle svých zájmů, na jaké akci stráví svůj poslední školní den před vánočními prázdninami. Vzhledem ke spokojenosti a nadšení zúčastněných se tato akce stala již na naší škole tradicí. Všem organizátorům z řad žáků děkujeme.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská


Projekt Česká republika

6. prosince 2010

V pondělí 6.12.2010 jsme navštívili výukový program „ Česká republika – země známá neznámá“. Program si pro nás připravila agentura Planeta Země 3000 z Náchoda. Prezentace tohoto projektu proběhla v kině v Rychnově nad Kněžnou. V tomto pořadu nás nezahlcují zbytečnými informacemi, ale naopak nám ukážou mnoho fotografií a zajímavostí, jejichž projekci doprovázejí mluveným slovem a hudbou. Program obohatil naše znalosti o České republice a ukázal krásy přírody. Již teď se těšíme na další program „ Čína – říše mocného draka“.


 

zveřejnila: Mgr. Irena Lohniská


Výtvarné soutěže

3. prosince 2010

Dům dětí a mládeže v Rychnově nad Kněžnou vyhlásil výtvarné soutěže spojené s předvánoční a vánoční dobou, kterých se zúčastnily děti ze školní družiny. První soutěž měla název "Čerti a čertice“. Děti vyráběly čerty s pohyblivýma rukama a jazykem, které strašidelně vybarvily. Někteří zvolily druhou variantu a malovaly čertovský plakát, na kterém nechyběli čerti ani čertice. Plakáty naháněly hrůzu, protože byly plné čertovských hlav, které měly zvonečky, řetězy, ale i mašle pro čertice.

Druhá výtvarná soutěž měla název "Vánoční ozdobička“, do které se děti také zapojily. Vyráběly vánoční kouličku technikou kašírování, kde se využívalo novinového papíru, bílých ubrousků, škrobu a balónku. Každý si vytvořil vlastní kouličku, kterou si vybarvil podle svého vkusu pomocí klovatiny a barev. Děti si do své ozdobičky vložily malé psaní pro Ježíška, do kterého napsaly, co si přejí pod stromeček. Přáníčka se uzavřela a ozdobila mašlí a kouličky se doplnily provázkem na pověšení. Děti se s chutí pouštěly do tvoření a podle toho vypadal i výsledek. Čerti byli strašidelný a budeme doufat, že vánoční ozdobička splní přání svých stvořitelů.

 

více fotografií zde

zveřejnila: Bc. Iva Morávková


Florbal 8. - 9. třída

3. prosince 2010

V Kostelci nad Orlicí se konala jedna z kvalifikačních skupin o postup do okresního finále ve florbalu žáků 8. a 9. ročníků, které se zúčastnili i žáci naší školy. Pět školních družstev bojovalo o dvě postupová místa.

Všechna utkání byla velice vyrovnaná. Naše družstvo vstoupilo do turnaje utkáním proti ZŠ Voděrady. O výsledku celého utkání rozhodla jediná branka soupeře, který z ojedinělého útoku hned v úvodu skóroval. Po celý zbytek utkání jsme měli výraznou převahu, ale nepodařilo se nám ani vyrovnat.

Další naše utkání byla jasnou záležitostí, kdy jsme se prosadili i střelecky, postupně jsme porazili ZŠ Opočno 4:1 a ZŠ Doudleby 3:0. Vše bylo v našich rukou a v posledním utkání nás čekal domácí celek z Kostelce, stačilo jakékoliv vítězství. V bouřlivém prostředí úplně posledního utkání se do vedení dostali domácí, ale podařilo se nám rychle odpovědět a skóre vyrovnat. Pak se na naše hokejky dostala nervozita a začali jsme kupit chyby, které soupeř využil a trestal. Přidal další dvě branky a náš postup se rozplynul.

Naše sestava: brankáři M. Vašata a M. Sajdl, obránci F. Marek, M. Řičař, M. Hudousek a J. Jiruška, útočníci J. Brandejs, M. Cvejn, P. Provazník, J. Faltys, P. Duzbaba a D. Podolský.


více fotografií zde
kompletní výsledky zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát

LISTOPAD

 
Přehazovaná

26. listopadu 2010

V pátek 26. 11. se v Kostelci nad Orlicí uskutečnilo okresní kolo v přehazované žákyň 8. a 9. tříd. Tohoto turnaje se zúčastnila naše děvčata z devátých tříd. V náročné konkurenci 11 týmů obsadila vynikající 3. místo.

Mezi velké opory družstva patřila skvělá smečařka Kateřina Bůžková a univerzální hráčka Martina Popová. Poděkování však patří i všem ostatním hráčkám, které se ukázaly jako velké bojovnice. Jejich hra vynikala kolektivní spoluprací a nepostrádala radost ze hry.

více fotografií zde
kompletní výsledky zde

zveřejnila: Darie Micherová


Florbalová kvalifikace 6.-7.třída

25. listopadu 2010

V Kostelci nad Orlicí proběhla kvalifikační skupina florbalistů 6. a 7. tříd. Mezi mantinely změřilo naše družstvo své síly postupně proti tradičním soupeřům z okolí.

V prvním utkání naši nastoupili proti ZŠ Borohrádek a bylo to přivykání na velkou tělocvičnu. Kluci se snažili, bojovali, ale soupeř využil dvě šance a zvítězil. Pro průběh kvalifikace měla porážka 0:2 rozhodující význam. V dalším utkání nás čekal tým ZŠ Rychnov n.Kn. - Javornická. Zázrak se nekonal, ale kluci hráli o poznání lépe. S každou odehranou minutou si více a více zvykali na "velký" prostor. Dlouho drželi s favoritem krok, objevili se i v šancích, ale branku nevstřelili a soupeř skóroval celkem třikrát.

V posledním utkání šlo již jen o umístění, utkání proti ZŠ Doudleby n.Orl. určilo pořadí na pátém a šestém místě v kvalifikační skupině. Konečně jsme hráli více kombinačně a začali i střílet branky. Doudleby kluci porazili 3:2, ale na postup do finále v Rokytnici to nestačilo.

ZŠ Častolovice: brankář Jakub Šmída, obránci: Ríša Vítek, Jakub Kolář, Matěj Seidl a Vláďa Podhorník, útočníci: Radim Sajdl, Tomáš Kopecký, Lukáš Kopecký, Tomáš Helmich, Aleš Pápay, Jan Javůrek, Štěpán Přibyl, Martin Jiruška a Ondra Hrubý.

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Chovatelský koutek ve ŠD

24. listopadu 2010

Chování domácích mazlíčků vede k výchově, zodpovědnosti, toleranci aj., proto jsme založili chovatelský koutek ve ŠD, kde chováme laboratorního potkana Džesiku a zakrslého králíka Artura. Pro zpestření nás ve ŠD přišli pobavit psi - Amstafové. Bono a Jesica jsou velmi přátelský k dětem a vycházka s nimi byla pro většinu příjemným zážitkem.
 

 

více fotografií zde

zveřejnily: Mgr. Gabriela Luxová a Bc. Iva Morávková


Setkání duchů

12. listopadu 2010

V pátek dne 12. listopadu 2010 se uskutečnil 2. ročník akce pro děti s názvem „Setkání duchů“. Již v loňském roce jsme byli překvapeni velkou účastí, ale letos se akce zúčastnilo dokonce 139 dětí! Sešli jsme se v 17 hodin u restaurace U Sršňů, odkud vycházely děti na trasu dlouhou necelý kilometr. Temný les osvětlovala pouze zář luceren, která lemovala celou trasu až k Obecnímu rybníku. V lese se skrývaly roztodivné bytosti, které trochu strašily, ale také dětem pomáhaly. Ti nejodvážnější za veliké tmy došli až k lávce u rybníka, kde svým podpisem nebo obrázkem zpečetili svoji odvahu. V cíli na děti čekala odměna v podobě opečeného buřtíka a teplého čaje. Velkým překvapením pro děti byl ohňostroj a pouštění lampiónů pro štěstí. Pro veliký ohlas všech zúčastněných můžeme slíbit, že se příští rok tato povedená akce bude určitě opakovat.

Touto cestou bych chtěla poděkovat za spolupráci všem, kteří se na této akci podíleli, především spřátelenému Rybářskému svazu, který poskytl zázemí u Obecního rybníka.

více fotografií zde

zveřejnil: výbor SRPDŠ ZŠ Častolovice


Bobřík informatiky 2010

11. listopadu 2010

Fotografie ze soutěže na naší školeVe čtvrtek se čtrnáct žáků naší školy ze šestého a sedmého ročníku zúčastnilo národní internetové soutěže z informatiky - Bobřík informatiky. Soutěž proběhla na škole, u počítačů. Každý soutěžící dostal elektronický test s 15 otázkami, odpovídal nejčastěji zaškrtáváním možností. Délka testu byla 40 minut. Test obsahoval otázky lehké, střední a těžké. U těžších otázek bylo možné za správnou odpověď získat více bodů. Za nesprávnou odpověď se naopak body strhávaly. Pokud soutěžící na otázku neodpověděl, neztratil žádné body. Po skončení testu se soutěžící ihned dozvěděli, kolik bodů získali, které úlohy odpověděli správně a zda bobříka ulovili. Úlohy se lišily svojí náročností, zaměřením a způsobem řešení. Otázky byly z oblastí: informační technologie v každodenním životě, programování a algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů, logika, praktické a technické otázky.

A jak se vedlo našim, kteří soutěžili se svými vrstevníky v kategorii Benjamin? Posuďte sami. Celkem v této kategorii soutěžilo 4876 soutěžících. Nejúspěšnějším z naší školy se stal Jakub Šmída (7.A), který získal 200 bodů a v absolutním pořadí obsadil 169. místo. Mezi úspěšné řešitele soutěže se zařadili ještě Matěj Seidl, Lukáš Kopecký, Richard Vítek a Eliška Klimešová, všichni získali více než 150 bodů. Blahopřejeme.

Ostatním patří poděkování za účast v soutěži, která byla zcela dobrovolná. Záleželo na každém, jestli příležitosti využije či nikoli. Jen trošku mrzí, že se nenašel nikdo ze starších ročníků, kteří by své schopnosti poměřili s ostatními v kategorii Kadet.


více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Exkurze 9.B do Prahy

10. listopadu 2010

Dne 10.11. se celá třída 9.B sešla na nádraží. Cílem byla návštěva Národního muzea v Praze. Prošli jsme Václavské náměstí se sochou sv. Václava, Staroměstské náměstí s orlojem. Někteří z nás vystoupili na věž a viděli 100 věžatou Prahu. V muzeu jsme shlédli mineralogické sbírky, kabinet drahých kamenů a nově otevřenou výstavu Staré pověsti české. Dostali jsme i čas na oběd a odpočinek. Výlet jsme si užili, někteří z nás byli z celého dne unaveni a tak se těšili domů.
 

 

více fotografií zde

zveřejnily: Klára Schmiedová a Bára Píčová, 9.B


Exkurze 9.A do Prahy

4. listopadu 2010

Dne 4. 11. 2010 jsme se vydali na exkurzi do Národního muzea v Praze. Cílem byly sbírky minerálů a drahých kamenů. V budově právě probíhá výstava Staré pověsti české, kterou jsme také navštívili.
Potkali jsme pana prezidenta Václava Klause, primátora Pavla Béma a režiséra Zdeňka Trošku, s kterým se někteří i fotili.
Návrat domů byl plný vyprávění našich zážitků, třeba jak někteří udatní chlapci si zahráli na Bivoje a pokusili se zdolat divočáka.

 

více fotografií zde

zveřejnil: Patrik Provaznik, 9.A


Návštěva Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou

2. listopadu 2010

Ve úterý 2.11.201 se žáci 9.A zúčastnili setkání s paní Mgr. Naděždou Martincovou z Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou. Nebylo to pro ně první setkání. Úřad práce navštívili již v loňském školním roce. Tehdy bylo cílem setkání ujasnit si budoucí povolání. Tentokrát zaměřili svou pozornost na výběr vhodného středního učiliště či střední školy. Po krátkém úvodním seznámení a besedě o vybraném oboru dostali žáci za úkol najít co nejvíce informací o své vybraném povolání. Velmi pečlivě pročítali tištěné materiály zaměřené na jejich budoucí povolání a hledali v nich požadavky na vzdělání, pracovní podmínky, uplatnění na trhu práce apod. Před závěrečnou diskuzí byli rozděleni do 4 skupin a jejich úkolem bylo vymyslet co nejvíce otázek na vybranou školu. Nikola Bečková postupně otázky sepsala na demonstrační panel. Tuto společnou práci si žáci vyvěsí ve své třídě. Žáci pracovali velmi aktivně a zodpovědně. Na Úřad práce zavítají v tomto školním roce ještě jednou. Paní Mgr. Martincová si tuto třídu vybrala pro svůj projekt týkající se problémů nezaměstnanosti.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Helena Bellerová

ŘÍJEN

 
Hallowen v družině

26. října 2010

V zahraničí se každý rok poslední den v říjnu slaví Hallowen. Tento rok se dostal i do naší školní družiny, kde nechyběly masky ani dýně. Týden ve škole před podzimními prázdninami byl pro děti krátký, aby stihly vše vyrobit, a tak se s výrobou masek začalo dříve. Děti si mohly vybrat ze tří šablon masku, kterou si obkreslily a pak už záleželo pouze na nich, jak strašidelnou ji udělají. Používaly barvy, které znázorňují strach, krev a hrůzu. Děti využívaly temperových, vodových barev a tuží, u kterých se snadno namíchá různých odstínů barev. Dva dny před prázdninama děti začaly pracovat na dýních, které si vybraly. Každý si naznačil obličej své dýně a mohl začít vyřezávat a dlabat. U menších dětí pomáhali i starší spolužáci. Také nechybělo rozsvícení dýně, aby se každý podíval, jak se všem povedla. A samozřejmě na co by byly masky bez strašení? Káždý si nasadil svoji masku na obličej a někdo využil i kapuci, která přišla vhod a dodávala na strašidelnosti. Děti se vydaly postrašit své spolužáky, kteří zrovna pracovaly v keramické dílně. Výrobky i strašení bylo vydařené.

více fotografií zde

zveřejnily: Mgr. Gabriela Luxová a Bc. Iva Morávková


Sportovní den

26. října 2010

Těsně před podzimními prázdninami byl místo klasické výuky v lavicích zařazen sportovní den. Mladší žáci prvního stupně odešli společně do Olešnice, kde se soutěžilo v tradičních i méně tradičních disciplínách. Vůbec nevadilo trošku chladnější počasí a kdo se nezahřál při sportování, určitě ocenil vyhřáté přilehlé prostory. Všichni si to náramně užili a dokázali, že sportují rádi a s chutí.

více fotografií zde

Pro starší byl s ohledem na počasí připraven výšlap po okolí s plněním úkolů. Ne vždy musí jít při sportování o branky, body a sekundy, někdy stačí jen radost z pohybu a chvíle prožité se spolužáky mimo školu. No a to se povedlo. Cesta všechny zavedla až nad Kostelec, kde se seznámili s místními turistickými okruhy.

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


PRACOVNÍ POSTUP

19. října 2010

Při hodině slohu 4. třída psala popis pracovního postupu. Domluvili se na výrobě malé svačinky. Společně se rozdělila do čtyř skupin. Připravovali si např. berušky na chlebíčku, stonožku ze zeleniny, chlebíčky, obložený talíř a ovocný salát.

 

více fotografií zde

zveřejnila: Lenka Ešpandrová, 4.třída


PŘIJETÍ U STAROSTKY

12. října 2010

Dne 12.10.2010 přijala starostka městyse Častolovice mladé cyklisty, kteří se vrátili v září z mistrovství Evropy mladých cyklistů z Makedonie. Paní starostka poděkovala nadějným cyklistům za vynikající reprezentaci České republiky a Častolovic, předala dětem dárky a popřála do dalších bojů mnoho úspěchů a bezpečných kilometrů na kole.

Mistrovství Evropy mladých cyklistů se letos konalo v Makedonii, v hlavním městě Skopje a naše družstvo reprezentovali Kamila Chlebná, Aleš Pápay, Nikola Huňarová, Štěpán Přibyl. Tito mladí cyklisté obsadili vynikající 5. místo /soutěže se zúčastnilo 22 států z celé Evropy/.

Dále byli přijati také Ondřej Hrubý a Kateřina Žabková, kteří se podíleli na výrazném úspěchu našeho družstva. Všichni tito cyklisté prožili krásný víkend, našli si mnoho dalších kamarádů a zažili i mnoho legrace.

Bez sponzorů by ovšem nebylo možno tuto akci uskutečnit , a proto patří velké poděkování všem, kteří se podíleli na spolufinancování soutěže mladých cyklistů.

Sponzoři:
Ministersvo dopravy
Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Městys Častolovice
Saint – Gobain Orsil s.r.o. Častolovice
Martin Transport s.r.o. Choceň
Federál – Mogul Fiction Products a.s. Kostelec nad Orlicí
ROJEK dřevoobráběcí stroje a.s. Castolovice
ŠKODA AUTO a.s. Mladá Boleslav
Rodiče cyklistů

více fotografií zde

zveřejnil: Mgr. Jiří Kalousek


POHÁDKOVÝ MUZIKÁL O CHYTRÉ PRINCEZNĚ

12. října 2010

V úterý 12. října 2010 se děti z 1. - 4. třídy vypravily celé natěšené na divadelní představení do Kostelce nad Orlicí. Tentokrát shlédly pohádkový muzikál O chytré princezně, na motivy naší nejmilejší pohádkářky Boženy Němcové. Příběh princezny, které se podařilo přelstít čerta byl obohacen písničkami, které děj nejen skvěle doplňovaly, ale ho i posouvaly kupředu. V pohádce bylo mnoho humorných situací a nadsázky. Autor Jiří Žák se snažil přiblížit klasickou pohádku vnímání současných dětských diváků. Princeznu pojal jako veselou a správnou holku Lenku, zrovna tak normální kluk byl i její po uši zamilovaný Jiřík. Z rozzářených dětských očí a tleskajících ručiček bylo vidět, že se muzikál opravdu líbil. Plny skvělých dojmů se děti už teď těší na další divadelní představení.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková


NÁVŠTĚVA NA ÚAMK A PŘIJETÍ U MINISTRA DOPRAVY

7. října 2010

Dne 7.10.2010 mladí cyklisté z Častolovic, účastníci mistrovství Evropy mladých cyklistů 2010 v Makedonii, byli přijati za svoje cyklistické výsledky v ředitelství ÚAMK a.s. a na ministerstvu dopravy v Praze.

Nejprve se na svém výletě zastavili v sídle ÚAMK, kde si prohlédli dispečink a měli možnost shlédnout možnosti pomoci pracovníků ÚAMK řidičům v nouzi. Obdrželi zde od prezidenta ÚAMK p. Vaníčka modely aut, které při své činnosti využívají.

Po návštěvě ZOO v Praze byly děti pozvány na ministerstvo dopravy a byly přijaty za své zásluhy ministrem dopravy. Pan JUDr.Vít Bárta poděkoval a předal mladým nadějným řidičům drobné dárky.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


1. a 4. místo v SOUTĚŽI MLADÝCH CYKLISTŮ

7. října 2010

Ve čtvrtek 7. října 2010 se konala v Rychnově nad Kněžnou Dopravní soutěž mladých cyklistů pro žáky 5. tříd základních škol.

Této soutěže se zúčastnilo 16 družstev a naši mladí cyklisté zvládli první závod na jedničku s hvězdičkou a obsadili 1. a 4. místo.

Soutěž se konala za krásného podzimního počasí na Dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou. Soutěžilo se v pravidlech silničního provozu – testech a v praktické části v jízdě na kole, v jízdě zručnosti na jízdním kole – zdolávání překážek a první pomoci – ošetřování zraněného.

Naši školu reprezentovali:

Družstvo I. - 1. místo
Fajgl Martin
Lounek Kryštof
Tejklová Nikola
Chaloupková Denisa

Družstvo II. - 4. místo
Trejtnarová Denisa
Hostinská Veronika
Přibylová Adéla
Dlasková Romana

Toto družstvo nesplňovalo kriteria závodu a i když podle počtu bodů zvítězilo, obsadily děvčata 4. místo.

Je potřeba ovšem poděkovat všem dětem, kteří se připravovaly na tuto soutěž a navázaly na vynikající výsledky svých kamarádů v předešlých letech.

Vedení školy děkuje všem dětem za reprezentaci školy a přeje do dalších bojů mnoho dalších úspěchů.

  

více fotografií zde

výsledková listina zde

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


Světový den architektury

4. října 2010

Světový den architektury se slaví vždy 4. 10., kdy se o jeho vznik od roku 1985 zasloužil mezinárodní svaz architektů. Děti si tento den oslavily jak jinak než stavěním? I když by se dalo předpokládat, že tato záliba bude bavit jen kluky, tak děvčata se nenechala zahanbit a dokonce stavěla města a krásné domy pro panenky. Kluci pro změnu stavěli tajné skrýše a vojenské základny. Děti využívaly všech stavebních materiálů, co družina měla, jako je Lego, Cheva, barevné kostky různých tvarů a jiné. Každý si přišel na své a mnoho z nich by stavělo celý den.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Gabriela Luxová

ZÁŘÍ

 
Mistrovství Evropy mladých cyklistů 2010 Skopje – Makedonie

25. - 27. září 2010

Ve dnech 25. – 27. září 2010 proběhl XXV. ročník FIA EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST v hlavním městě Skopje v Makedonii.

Českou republiku reprezentovala Základní škola Častolovice, která si tuto účast vybojovala vítězstvím v celostátním kole mladých cyklistů v červnu 2010 ve Šternberku.

Závod se konal ve sportovní hale, která nesla jméno tragicky zesnulého prezidenta Makedonie Borise Trajkovského.

Za účasti 22 států z celé Evropy a mohutné podpory několika tisíc makedonských fanoušků se mladí cyklisté z Častolovic, Aleš Pápay, Štěpán Přibyl, Nikola Huňarová a Kamila Chlebná neztratili a po velkém boji vybojovali ve velmi silné konkurenci celkově 5. místo s velmi malou ztrátou na vítězné družstvo.

1. Rusko – 598 bodů, 2. Makedonie – 593 bodů, 3. Lotyšsko – 593 bodů, 4. Srbsko – 591 bodů, 5. Česká republika – 590 bodů

Cyklisté v několika sekcích museli dokázat, že jsou opravdovými mistry na kole a že techniku jízdy přes stanovené překážky ovládají na jedničku s hvězdičkou, nemalé znalosti museli potvrdit v řešení křižovatek a jiných úkolů, které si pro tento závod pro mladé cyklisty z Evropy připravil automobilový klub AMSM z Makedonie ve spolupráci z FIA se sídlem v Ženevě .

Poměry v oblasti Balkánu nejsou jednoduché a závod pro naše mladé a nadějné cyklisty nebyl snadný. Přes velkou odpovědnost kladenou na děti navázaly tímto umístěním na tradici cyklistického sportu na Základní škole v Častolovicích. Poděkování patří všem soutěžícím, pedagogickému dozoru, rodičům a sponzorům, bez jejichž finančního přispění by nebylo možno se soutěže zúčastnit.

Všem častolovickým cyklistům blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci.

více fotografií zde

Napsali o nás ...

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


Projekt školní družiny - Lesní skrýše

23. září 2010

Školní rok 2010/ 2011 bude probíhat ve ŠD v duchu projektu „Stromy a život kolem nich“. První část projektu ,,Lesní skrýše“ jsme začali velice úspěšně. Děti se do budování lesních úkrytů pustily s velikým nasazením a neodradila by je ani nepřízeň počasí. Motivací jim byla pohádka ,,O třech malých prasátkách“. Každý to pojal po svém. Chlapci si vybudovali vojenské základny. Připevňováním vlastnoručně vyrobených popisných štítků se děti učily přitloukat hřebíky. Při této příležitosti jsme si zopakovali pravidla ,,správného zálesáka“.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Gabriela Luxová


Výtvarná soutěž pro děti

23. září 2010

Spolek přátel Častolovice pořádá velkou prázdninovou výtvarnou soutěž pro děti na téma ,,Kapr Čenda“. Všechny práce budou na podzim vystaveny v místní knihovně. Nejšikovnější tvůrce pořadatelé vyhodnotí a odmění cenami při příležitosti oslav VÁNOCE VE ŠKOLEhovny. Do této soutěže se s velikým zájmem zapojila také celá ŠD skupinovými prácemi.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Gabriela Luxová


Okresní přebor jednotlivců v atletice

22. září 2010

Žák osmé třídy Petr Hejhal se stal trojnásobným přeborníkem okresu mezi mladšími žáky a obhájil všechna loňská vítězství. Zvítězil ve sprintu na 60m, 150m a ve vrhu koulí.

kompletní výsledková listina zde

     

zveřejnil: Mgr. Miroslav Charvát


Dopravní soutěž v Týništi nad Orlicí

22. září 2010

Ve středu 22.9.2010 se konala na DDH v Týništi nad Orlicí dopravní soutěž mladých cyklistů. Naši školu reprezentovalo 39 dětí, které se zabývají dopravní výchovou na škole. Mnohé z nich dosáhly pěkných výsledků.

0. kategorie: 1. ZŠ Týniště n. O.
  2. Kryštof Lounek
  3. Týniště n. O.
   
1. kategorie: 1. Martin Fajgl
  2. Barbora Václavíková
  3. Ondřej Hájek

Všem přejeme úspěchy v dalších dopravních soutěžích. 7.10.2010 čeká mladé cyklisty první postupový závod v Rychnově nad Kněžnou. Budeme držet všechny palečky.

zveřejnila: Mgr. Lucie Adámková


Mezinárodní den míru

21. září 2010

Od roku 1982 pod záštitou OSN každé třetí úterý v září se slaví Mezinárodní den míru. Děti si ho oslavily výrobou symbolu míru - holubičkou. Děti měly možnost holubičku vyrábět ve třech variantách, a to lepenou, vystřihovanou a skládanou. A aby se opravdu den míru zakončil tak jak má? Tak se vypustil balónek ,,Míru“, na který děti napsaly svá přání k tomuto dni.

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Gabriela Luxová


MISTROVSTVÍ EVROPY MLADÝCH CYKLISTŮ 2010

10. září 2010

Mladí cyklisté z Častolovic pravidelně trénují na Mistrovství Evropy mladých cyklistů, které se uskuteční 24. – 27. 9. 2010 ve Skopje v Makedonii. Svoji účast si vybojovali vítězstvím v okresním, krajském a republikovém finále této soutěže v minulém školním roce v červnu 2010 ve Šternberku.

Svoji účast na tomto závodě potvrdilo 22 států z celé Evropy.

Přípravu na tuto soutěž berou vážně a pravidelně se scházejí ve svém volném čase a pilují jízdu zručnosti a teoretické znalosti problematiky silničního provozu. Určitě chtějí navázat na vynikající výsledky svých předchůdců, kteří dosáhli krásných výsledků – 2003 Portugalsko 8. místo, 2004 Česká republika 1.místo, 2005 Bosna a Hercegovina 3.místo, 2006 Srbsko 1. místo, 2007 Španělsko 2. místo, 2008 Slovinsko 3. místo, 2009 Finsko 2. místo.

DRŽTE JIM VE VELKÉM BOJI PALEČKY!

zveřejnila: Mgr. Alena Zvěřinová


PŘIVÍTÁNÍ PRVŇÁČKŮ

1. září 2010

V letošním školním roce přivítal prvňáčky Šmoula se Šmoulinkou. Čekali na děti hned před školou a zavedli je do třídy, kde jim předali své zkušenosti, zážitky a rady do nastávajících školních dnů.

Naši nejmenší školáci se do Šmoulova (první třídy) „ zašmoulili“, tedy vstoupili vskutku netradičně. Aby se stali opravdovými šmoulími prvňáčky, museli získat fotografii a to ne jen tak ledajakou, samozřejmě to muselo být foto šmoulí. Pak následovalo přivítání paní učitelkou, sladké překvapení a hurá do lavic.

Šmoulův rok společně prožije 25 prvňáčků s třídní učitelkou Mgr. Ladislavou Vaňkovou.

Přivítat malé školáky přišla i paní starostka a společně s ředitelem školy jim popřála mnoho školních úspěchů.

Prvňáčkové, ať se vám ve škole líbí!

více fotografií zde

zveřejnila: Mgr. Ladislava Vaňková

 
08.11.2011