Obec Častolovice | Mateřská škola

  AKTUALITY ZE ŠKOLY

ČERVEN


ROAD SAFETY DAY

28. června 2012

Výsledky v Dopravní soutěži mladých cyklistů za deset let vedly k tomu, aby se zástupci častolovické školy zúčastnili akce, kterou ÚAMK ČR letos zajišťoval. Jedná se o celosvětovou mezinárodní konferenci organizace FIA, která se uskutečnila ve dnech 26. až 29. června 2012 v Praze. V rámci tohoto významného zasedání několika stovek delegátů ze všech kontinentů připravil ÚAMK ČR celodenní akci k bezpečnosti silničního provozu nazvanou „Road Safety Day“, která se uskutečnila dne 28.6.2012 na Václavském náměstí za přítomnosti významných osobností jako jsou prezidenti FIA a ÚAMK, primátor hlavního města Prahy, ministr dopravy ČR, kardinál Duka a v neposlední řadě sedminásobný mistr světa ve Formuli 1 Michael Schumacher. Bohatý celodenní program byl doplněn o zajímavé expozice s tématikou bezpečnosti na silnicích, a to včetně zahraničních. Své místo mezi nimi měla i expozice FIA a ÚAMK k dopravní výchově, jejímž nosným obsahem jsou právě úspěchy družstev naší školy v mezinárodní soutěži. Dětské družstvo pod vedením Mgr. Zvěřinové v průběhu dne předvádělo místním i zahraničním divákům, včetně zahraničních účastníků konference FIA, svoji dovednost a zručnost při praktických ukázkách.

více fotografií

Mgr. Alena Zvěřinová
 



PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE

25. června 2012

Dne 25. 6. 2012 byli žáci 1. třídy slavnostně pasováni na čtenáře. Paní knihovnice Věra Zaňková přichystala pro děti velice poutavý program, který celému pasování předcházel. Děti se zúčastnily PITVY KNIHY na pitevním stole, kde se seznámily s jednotlivými částmi knížky, zkoumaly poškození knihy a nenásilnou formou došly k závěrům, jak správně se ke knize chovat a zacházet s ní. Zazpívaly si společně s p. Albrechtem písničku o čtení. V druhé části byly děti jednotlivě pasovány na čtenáře rytířem a jeho asistentkou. Těchto rolí se s úspěchem zhostili jejich starší spolužáci Martina Vejvarová a Jiří Hofman. V závěru předala p. knihovnice s p. starostkou dětem průkazky do knihovny s drobnými dárky a děti si rády vypůjčily svou první knihu. Děkujeme za hezké dopoledne!!!

více fotografií

Mgr. Radka Přibylová
 



ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ MISTRY REPUBLIKY 2012

19. - 21. června 2012

Cyklisté z Častolovic přivezli zlaté medaile a postupují na Mistrovství Evropy do Polska

Ve dnech 19. – 21.6.2012 se v Chomutově a Kadani v Ústeckém kraji konalo celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů 2012, kde naše družstva ze ZŠ Častolovice ve složení Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl, Petr Duzbaba - 2. kategorie a Romana Dlasková, Nikola Podzimková, David Slezák, Adam Jedlička - 1. kategorie reprezentovala Královéhradecký kraj a vybojovala ve velmi velké a tvrdé konkurenci 2. a 1. místo.

Republikové finále bylo pořádáno v nejzápadnější části Ústeckého kraje s hornickou a energetickou tradicí. Finále nám nabídlo pobyt u Kamencového jezera, perly Krušných hor, jediného svého druhu na světě.

Ve finále startovala družstva ze 14 krajů celé republiky a do boje se pustilo 112 mladých cyklistů.

Děti soutěžily v teoretických znalostech pravidel silničního provozu, zachraňovaly a obvazovaly raněné při dopravní nehodě, jezdily podle pravidel silničního provozu na dětském dopravním hřišti a zdolávaly na kole jízdu zručnosti přes stanovené překážky. Pořád neznámou disciplínou bylo vyplnění bezpečné cesty do školy podle mapy. Děti musely najít bezpečnou a nejkratší cestu z určených míst na mapě a dodržovat pravidla silničního provozu. Všechny děti bojovaly a bojovaly a jejich nadšení se vyplatilo. Přivezly stříbrné a zlaté medaile z mistrovství republiky a staly se i nejlepšími cyklisty v jednotlivcích.

Absolutními vítězi ve svých se stala Romana Dlasková, Adam Jedlička a Martin Fajgl. Tito nejlepší soutěžící si přivezli cenu ministra dopravy - krásná jízdní kola.

Mladší kategorie si tímto vítězstvím zajistila postup do evropského finále, které se koná v polském městě Bochnia u Krakova ve dnech 21. – 24.9.2012. Pro starší žáky je soutěž již nepostupová.

Vedení školy blahopřeje všem dětem k vynikajícím výsledkům v této soutěži. Současně přeje mnoho úspěchů v evropském finále této soutěže.

výsledková listina družstev a jednotlivců

Ústecký kraj hostil celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů - tisková zpráva

více fotografií

Mgr. Alena Zvěřinová
 



ŠKOLNÍ VÝLET 8.A

21. června 2012

Ve čtvrtek 21. 6. 2012 jsme se vydali zakončit naši celoroční práci odměnou ve formě školního výletu. Vlakem, autobusem a pěší túrou jsme se dopravili do areálu Malý Texas v Lukavici. Po celonočních bouřkách a silném dešti počasí neslibovalo nic příjemného, přesto nás nakonec mile překvapilo, a dokonce jsme se i opálili.

V areálu pro nás byly připraveny různé zábavné soutěže: hod podkovou, lasování telete, střelba na branku, basketball, lukostřelba, šipky, minigolf, petanque, puttování na greenu, atd. Rádi jsme si vše vyzkoušeli a věnovali se tomu, co nás nejvíce zaujalo. Velký úspěch měl nácvik odpalu na golfovém hřišti i puttování na greenu. Zcela bezkonkurenčním lákadlem byla však jízda na mechanickém býku. Někteří se této atrakce nemohli doslova nabažit.

V příjemném prostředí ranče jsme strávili pohodový den a vyzkoušeli si zkrátka vše, co nás zaujalo. Atmosféra amerického ranče všechny nadchla, rozesmály nás i ukázky nejlepších pádů amerického rodea. Děkujeme manželům Zdobnickým za skvělou organizaci a perfektní zázemí. Výlet se nám moc líbil a všichni jsme dorazili zpět příjemně unavení a plní krásných zážitků.

více fotografií

Mgr. Bc. Jana Řízková
 



ŠKOLNÍ AKADEMIE 2012

17. června 2012

V pravidelných intervalech se na závěr školního roku koná školní akademie. Letos se stala součástí oslav 670 let první písemné zmínky o Častolovicích. Akademií provázeli moderátoři Veronika a Petr, žáci 9. ročníku. V programu se předvedly všechny věkové kategorie ZŠ a MŠ Častolovice. Jako první vystoupilo kvarteto saxofonistů následované pásmem písniček těch nejmenších z naší mateřské školy. Poté zahrály flétny ZUŠ a veselé tance zvířátek – kočiček a slonů v podání 1. a 2. třídy ZŠ. V duchu sokolského hesla – „Ve zdravém těle zdravý duch“ zacvičila na pódiu gymnastickou sestavu se švihadly a obručemi děvčata ze 3. třídy. Vystoupení žáků 4. třídy nám připomnělo pohádky na dobrou noc v podání Večerníčku, děti z družiny nacvičily muzikálovou verzi pohádky Červená Karkulka. Děvčata z 5. ročníku zatančila na známou melodii rockové skupiny Kabát.

Následoval program 2. stupně. Děvčata ze 6. tříd předvedla skvělý tanec na moderní hudbu. Klasiku zastoupilo baletní vystoupení základní umělecké školy Pták Ohnivák a vystoupení na téma „Setkávání“. Žákyně 7. třídy v černém a bílém oblečení zatančily v doprovodu hudby Michaela Jacksona. S velkým úspěchem se setkala divadelní scénka 8.A třídy – recesistické ztvárnění básně Polednice. Absolventi ZUŠ se předvedli hudebním vystoupením.

Závěr akademie tvořilo tradiční audiovizuální rozloučení žáků deváté třídy na píseň Non stop. Všechna vystoupení a celá akademie se moc líbily a byly hodnotnou součástí oslav. Dík patří nejenom všem účinkujícím, ale i autorům a pořadatelům. Už teď mohou přemýšlet, čím se pochlubí příště.

více fotografií

učitelky ZŠ
 



ŠKOLNÍ VÝLET 6.A a 6.B

7. června 2012

Ve čtvrtek 7. 6. 2012 jsme vyrazili vlakem do Rychnova nad Kněžnou – na Studánku. Po příjezdu na místo jsme se vydali k lanovému centru, kde nás poučili jak se máme připojovat s karabinami. Hned po vysvětlení jsme vyšplhali na žebřík a vydali se na překážky. Cesta byla v některých oblastech velmi obtížná. Po úspěšném dokončení nám všem moc vyhladovělo. Občerstvili jsme se a šli na minigolf. Tato hra byla hlavně o trpělivosti a zručnosti. S nadšením jsme opustili Studánku a vyrazili jsme pěšky zpět na vlakové nádraží. Výlet se povedl a někdy by jsme si ho určitě chtěli zopakovat !!

 

více fotografií 

B. Václavíková, 6.A
 



VÝLET 8.B

7. června 2012

Dne 7. června 2012 jeli žáci 8.B na školní výlet. Jako dopravní prostředek si vybrali vlak a vlastní nohy. Cíl cesty byla Vochtánka v Potštejně u řeky Orlice. Tady žáci svedli lítý boj s vodním živlem – proběhla „vodní válka“, a pokořili okolní stráně při plnění úkolů v bojové hře. Ještě si stihli opéct buřty nad vlastnoručně rozdělaným ohněm a také zahrát fotbal. Počasí nám přálo, takže jsme z výletu přijeli opálení, příjemně unavení a spokojení.

 

 více fotografií

 

Zapsala E. Ešpandrová, tř. uč.
 



ABSOLVENTSKÝ KONCERT ŽÁKŮ ZUŠ

5. června 2012

Dne 5.6.2012 se uskutečnil v Kostelci n.O. již 2. absolventský koncert žáků ZUŠ. Tentokrát se představili i žáci častolovické pobočky - Petr Kutil, Veronika Hojná a Andrea Řeháčková. Jejich velmi zdařilé vystoupení v krásném prostředí Nového zámku připravilo všem posluchačům opravdu příjemný kulturní zážitek. Našim mladým hudebníkům blahopřejeme k absolutoriu a přejeme jim, aby jejich radost z muzicírování nikdy nevyprchala.

 

více fotografií

 

Helena Čepelková
 



ZLATÝ OŘÍŠEK ABC

1. června 2012

Dne 1. 6. 2012 se v Děčíně u příležitosti MDD uskutečnilo slavnostní vyhlášení Zlatého Oříšku ABC a pod záštitou Českého rozhlasu Praha 2- pořadu Domino i živé vysílání z předávání cen. Naše družstvo mladých cyklistů, které si loni přivezlo z Francie titul vicemistrů Evropy ve složení: Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl a Kryštof Lounek, si právě v Děčíně osobně přebralo cenu nejvyšší a tím je Zlatý oříšek ABC.

Tato soutěž je obdobná jako Zlatý oříšek vysílán Českou televizí . Je zaměřen na šikovné a nadané děti ve věku 6-14 let, které v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného. Vítězem se stává jeden z třiceti nominovaných, právě ve Zlatém oříšku, pro které je možno hlasovat prostřednictvím internetu. Naše družstvo získalo přes 7 000 hlasů a tím se stalo absolutním vítězem soutěže.

Děkujeme všem za projevené hlasy.

více fotografií

 Družstvo mladých cyklistů
 

KVĚTEN


DALŠÍ TITUL ČASTOLOVICKÝCH CYKLISTŮ
POSTUP NA REPUBLIKOVÉ FINÁLE DSMC 2012

30. - 31. května 2012

Dne 30. – 31.5.2012 se konalo krajské kolo Soutěže mladých cyklistů na dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou a ve Sněžném v Orlických horách.

Mladí cyklisté museli prokázat velmi dobré znalosti v pravidlech silničního provozu / testy/, v jízdě podle pravidel na dopravním hřišti, prakticky ošetřit zlomeniny, pohmožděniny, sečné rány, zástavu dechu a obnovit základní funkce života, zvládnout mistrovsky jízdu na kole přes stanovené překážky, která prověřila cyklisty, jak zvládají techniku jízdy a v poslední disciplíně prokázat znalosti ve čtení z mapy, kde museli najít nejkratší a bezpečnou cestu podle zadání.

Mladí závodníci jeli s velkým odhodláním a s velkým nasazením. Před nimi stálo již po desáté obhájení prvního místa a vybojování postupu do republikového finále. I přes velkou nervozitu a nějakého drobného zaváhání dosáhli krásného výsledku.

Obě kategorie získaly 1. místo a postupují na mistrovství republiky, které se koná 19. – 21.6. 2012 na DDH Kadani a v areálu ATC Kamencové jezero v Chomutově.

Naši školu reprezentovali tito cyklisté:

1. kategorie: Nikola Podzimková
  Romana Dlasková
  David Slezák
  Adam Jedlička
   
2.kategorie: Veronika Hostinská
  Denisa Chaloupková
  Martin Fajgl
  Kryštof Lounek

Nejlepší cyklistkou se stala Romana Dlasková, Veronika Hostinská a nejlepším cyklistou David Slezák a Kryštof Lounek. Absolutním vítězem tohoto těžkého závodu se stala Veronika Hostinská. Všem dětem přejeme další takové úspěchy a děkujeme za vynikající reprezentaci školy. Samozřejmě na takovém úspěchu se podílejí další děti, které si navzájem pomáhají, a nemalý dík patří i trenérům těchto dětí.

výsledková listina 1.kategorie a 2.kategorie

více fotografií

Mgr. Alena Zvěřinová
 



ZAHRÁDKÁŘSKÁ SOUTĚŽ

30. května 2012

Dne 30. 5. 2012 se Dorota Bělková, Libor Kudláček, Michaela Kopecká a Lukáš Vanický, žáci 4. ročníku naší školy, zúčastnili soutěže „MLADÝ ZAHRÁDKÁŘ“ v Rychnově nad Kněžnou.

Soutěž byla určena pro děti dvou věkových kategorií: 1. kat. – žáci 4. až 6. třídy, 2. kat. – žáci 7. až 9. třídy. Žáci prokazovali základní znalosti v oblasti poznávání rostlin, prací na zahrádce a ochrany přírody, a to ve dvou disciplinách: praktické určování názvů rostlin a písemný test z oblastí pěstování zeleniny, ovoce a květin.

I když se této soutěže naše děti ještě nikdy nezúčastnily, Dorota Bělková v 1. kategorii obsadila krásné 2. místo. Ostatní sice nedosáhli medailového místa, ale získali nové poznatky o přírodě, rostlinách a o zahradničení.

více fotografií

Mgr. Lucie Adámková
 



PROJEKTOVÝ DEN – ČASTOLOVICE

29. května 2012

Den 29. 5. 2012 byl dnem, kdy na 1. stupni ZŠ probíhal projekt s názvem Častolovice. Děti byly rozděleny do dvou skupin: 1. – 3. třída, 4. – 5. třída. Součástí projektu byla beseda s kronikářkou obce – pí. Vackovou a autorem knihy Častolovice – p. Václavíkem. Besedy proběhly v budově školy. Jejich součástí bylo promítání fotografií týkajících se historie Častolovic, zajímavostí – velbloudi v Častolovicích jako součást osvobození v roce 1945, benzínová čerpadla pro vozy a mnoho dalších. O tom, že ani sepisování kronik nemusí být nudné, je přesvědčila kronikářka pí. Vacková. Děti si také mohly některé kroniky prohlédnout a v minulosti si tak alespoň zalistovat, počíst.

Dalším bodem projektu byla návštěva Obecního úřadu, kde jsme měli tu čest být prvními návštěvníky nově vznikajícího muzea Častolovic. Naše návštěva pokračovala prohlídkou Hudečkovy galerie. Tu nám výkladem a zajímavostmi o životě a díle malíře Antonína a jeho syna Jiřího zpestřila pí. Albrechtová.

Na závěr čekala děti neodvážnější část projektu – výstup do zvonice kostela sv. Víta. Zde se nás ujal pan farář Jílek a po informacích o místním kostele jsme vystoupali na věž a prohlédli si Častolovice z ptačí perspektivy.

 

Na zpáteční cestě do školy si žáci 5. třídy vyzkoušeli práci reportéra. Procházejícím chodcům kladli otázky týkající se Častolovic.

Podle ohlasu byly děti všemi aktivitami projektu nadšeny. Závěr – prezentace jednotlivých tříd budou probíhat v následujících dnech. Výsledky budou vystaveny k zhlédnutí v prostorách školy a možná se stanou součástí programu oslav 670. výročí založení městyse Častolovice.

Ještě jednou bychom chtěli touto cestou poděkovat p. Václavíkovi, p. Vackové, p. Albrechtové, p. Jílkovi a p. starostce Novohradské za jejich pomoc při organizaci tohoto projektového dne.

více fotografií

Vyučující 1. stupně ZŠ Častolovice
 



POHÁDKOVÁ CESTA

26. května 2012

V sobotu 26. května 2012 zorganizovali rodiče při základní škole spolu s častolovickými spolky již 7. ročník Pohádkové cesty v Častolovicích. Trasa cesty vedla okolím Častolovic.

Počasí nám přálo, a tak se na startu sešlo více jak 270 dětí s rodiči, pro které byly na trase připraveny pohádkové bytosti a zábavné úkoly. Již při čekání na start byla pro děti připravena trampolína, soutěže a malování na obličej. Na cestě pak děti u Slepičky a Kohoutka třídily korále podle barev, u Pata a Mata přišívaly knoflík, zatloukaly hřebíky, s Křemílkem a Vochomůrkou sázely fialu, u Perníkové chaloupky zdobily perníčky a Můry vyzkoušely jejich šikovnost při skládání puzzlí.

U rybářů na Obecním rybníce se děti povozily s místními hasiči po rybníce na lodi, s rybáři opekly vuřty a chytly si rybku.

V cíli na děti čekal diplom, medaile a bublifuk. Všichni byli unaveni, ale odcházeli s úsměvem.

Dovolte mně touto cestou poděkovat členkám výboru SRPDŠ, paní Aleně Zvěřinové, spolkům a všem kteří se na této zdařilé akci podíleli, a těším se na spolupráci při dalším ročníku Pohádkové cesty.

více fotografií

Eva Pápayová
 



MLADÍ ZDRAVOTNÍCI OPĚT BOJOVALI O POSTUP

24. května 2012

Po vítězném klání Hlídek mladých zdravotníků v rámci okresu se naše družstvo vypravilo bojovat do regionálního kola. Letošním hostitelem soutěže bylo město Ústí nad Orlicí, kam se 24. 5. 2012 sjely pětičlenné hlídky Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Soutěž probíhala v centru města, v krásném prostředí veřejného prostranství Kociánka. Každé hlídce byla přidělena hosteska, studentka zdejší střední zdravotní školy, která ji provázela celou soutěží. Pro zdravotníky bylo připraveno několik soutěžních stanovišť s první pomocí a několik zastávek s nesoutěžními disciplínami. Zranění byla opět věrohodně namaskována, a tak přiblížena realitě, až byl nejeden soutěžící zaskočen třeba tím, že při zavolání rychlé lékařské pomoci se mu opravdu v telefonu ozvali a komunikovali s ním nebo že k ošetření musel použít opravdovou lékárničku, kde byl ještě zabalený obvazový materiál a zdravotní pomůcky k poskytnutí pomoci. A jaká poranění měli soutěžící ošetřovat? Na jednom ze stanovišť si museli poradit s tepenným krvácením horní končetiny, pádem z kola a tržnou ránou na čele. Na jiném stanovišti pak museli ukázat svoje dovednosti v obvazové technice, na dalším pak prováděli transport raněných. U další bodované kontroly museli umět rychle zakročit při potyčce dvou dětí, při níž došlo k vymknutí kotníku, odřeninám a zapíchnutí skla do dlaně. Nelehkým úkolem bylo i správné provedení resuscitace.

Jak si naše hlídka vedla? V konkurenci devíti družstev obou krajů obsadila páté místo. Vítězi soutěže se za první stupeň stalo družstvo z Pardubic a za druhý stupeň hlídka ze Základní školy Javornická Rychnov nad Kněžnou. Gratulujeme! Tyto dvě hlídky budou reprezentovat Pardubický a Královéhradecký kraj v republikovém kole, které se bude konat v Blansku 15.- 17. června 2012. Naši zdravotníci ve složení: Lenka Ešpandrová, Natálie Šmídová, Denisa Marková, Lucie Nováková, Dominika Václavíková a náhradník, který dodával sílu a elán - Víťa Hanzlíčků, bojovali s velkým nasazením, moc se snažili. Patří jim pochvala, kterou si právem zaslouží. Přesto že nestáli na stupních vítězů, pro mě se stali vítězi, neboť ukázali svoji odhodlanost nejen bojovat, ale hlavně pomoci druhým, když to budou potřebovat. A to, co už dnes umí, jim nikdo nevezme.

Děkuji za vaši chuť a zájem se této činnosti věnovat. O to více si toho vážím, že jde o váš volný čas, kdy se této aktivitě věnujete.

Poděkování patří všem organizátorům soutěže a vůbec všem, kteří se na přípravě a průběhu akce podíleli, neboť bylo vše výborně zabezpečeno. Ať už soutěžní disciplíny, či doprovodný program a skvěle bylo postaráno i o stravu a pití.

více fotografií

Mgr. Ladislava Vaňková
 



PŘÍRODOVĚDNÁ POZNÁVACÍ SOUTĚŽ

24. května 2012

I když je už měsíc květen, k nám do školy přišlo jaro až nyní. Dne 24. 5. 2012 se v odpoledních hodinách uskutečnila JARNÍ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ.

Žáci 1. stupně využili svých znalostí v přírodovědném testu a také poznávali jarní rostliny, které najdeme na poli, louce, v lese i na zahrádce. Děti byly rozděleny do dvou kategorií. Kategorie A – 2. a 3. ročník a kategorie B – 4. a 5. ročník.

Všichni žáci plnili úkoly se zájmem a na nejlepší tři z každé třídy čekala odměna, diplom i medaile.

Vyhodnocení soutěže:

 

1. místo

2. místo 3. místo

2. ročník

Šimon Hovorka Valérie Brandejsová Kateřina Šabatová

3. ročník

Pavla Alinová Kristýna Chmelařová Štěpán Lounek

4. ročník

Dorota Bělková Libor Kudláček Daniel Schmied

5. ročník

Kryštof Lounek Matěj Mráz Lucie Vondráčková

více fotografií

Mgr. Lucie Adámková
 



KOUZLA VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

23. května 2012

Ve středu 23. 5. 2012 navštívil školní družinu opět kouzelník se svým programem. Toto vystoupení bylo plné humoru a vtipu. Děti se smály od začátku do konce. Kouzelník vystupoval sám a tak při každém kouzelnickém čísle vybíral jednoho nebo dva pomocníky z dětí.

Děti shlédly kouzla s kartami, deštníkem, králíky v klobouku a spoustu dalších. Během vystoupení kouzelník vytvořil několik zvířátek z balonku, které rozdával za odměnu. Na konci kouzelnického vystoupení si děti mohly zakoupit vytvořené zvíře, meč nebo přilbu z balonku. Děti byly z představení nadšené a především z vykouzleného balonku, který měl úspěch a udělal radost na dětské tváři.

 více fotografií

vychovatelky ŠD
 



MLADÍ ZDRAVOTNÍCI V AKCI

21. května 2012

Celoroční práce Zdravotního kroužku vyvrcholila 21. 5. 2012 v Rychnově nad Kněžnou, kde proběhlo Oblastní kolo Hlídek mladých zdravotníků. Právě tady mohli zdravotníci ukázat a porovnat svoje znalosti a dovednosti v poskytnutí první pomoci.

V parku na Poláčkově náměstí jsme mohli vidět zraněného motorkáře s popálenou nohou a otřesem mozku, jeho spolujezdkyně se svíjela bolestí ruky, pravděpodobně se zlomeninou, také krvácela z nosu a ucha. O kousek dál jsme pod stromem našli chlapce s otevřenou zlomeninou nohy. Na dalším stanovišti ležela bez známek života bruslařka. Opravdu nedýchala a neměla hmatný tep, zdravotníci museli zahájit resuscitaci. Obvazová technika a přenos zraněných byly další součástí soutěže. Náhodným kolemjdoucím se tajil dech, neboť zranění byla namaskovaná tak věrohodně, že se ptali, co se stalo. A kdo alespoň chvíli pozoroval, jak si děti dokázaly se zraněním poradit, tak se divil podruhé a padla i slova chvály.

Naši školu v této soutěži reprezentovaly dvě hlídky. Hlídka prvního stupně byla ve složení: Lenka Ešpandrová, Natálie Šmídová, Denisa Marková, Lucie Nováková a Dominika Václavíková. Hlídka druhého stupně: Kamila Chlebná, Barbora Václavíková, Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská a Martina Vejvarová. Soutěži přihlíželi i dva náhradníci Víťa Hanzlíčků a Lucie Vondráčková, kteří poctivě pracovali celý rok v kroužku a svědomitě se připravovali do soutěže.

A jak klání dopadlo? Děvčata z prvního stupně získala nejvyšší ocenění, přivezla zlato a postupují do regionálního kola, které se bude konat už 24. 5. 2012 v Ústí nad Orlicí. Zdravotnice z druhého stupně obsadily skvělé druhé místo. Na zlato nedosáhly pouze o dva body za družstvem ze ZŠ Javornická Rychnov n. Kn. Oběma hlídkám moc gratulujeme a děkujeme za vynikající reprezentaci. Hlídce prvního stupně pak přejeme hodně štěstí a úspěch v regionálním kole.

Soutěžící dokázali, že kdyby kdokoliv z nás potřeboval pomoc, či dokonce zachránit život, že jsou skvělou zárukou první pomoci, že jim nebudeme lhostejní a pomohou nám. Ocenění a pochvala patří všem našim zdravotníkům o to víc, že se do této činnosti zapojili dobrovolně a mají stále chuť v kroužku pracovat dál. Děkuji za vaši práci!

  

více fotografií

Mgr. Ladislava Vaňková
 



CYKLISTÉ VYBOJOVALI I PŘES NEPŘÍZEŇ POČASÍ POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA

17. května 2012

Mladí cyklisté dne 17.5.2012 vybojovali za velmi nepříznivého počasí postup do krajského kola, které se uskuteční ve dnech 30.5. – 31.5.2012 na DDH Rychnov nad Kněžnou a v areálu Sněžné v Orlických horách. Oblastního kola se zúčastnilo v 1. kategorii 13 smíšených družstev a v 2. kategorii 7 družstev.

Naše děti ve složení:

1. kategorie: Podzimková Nikola 5.ročník
  Přibylová Adéla 5.ročník
  Slezák David 5.ročník
  Jedlička Adam 4.ročník
     
2.kategorie: Hostinská Veronika 6.ročník
  Chaloupková Denisa 6.ročník
  Duzbaba Petr 9.ročník
  Lounek Kryštof 5.ročník

Obsadili vynikající 1. místo a postoupili do krajského kola.

Absolutními vítězi se stali Podzimková Nikola, Hostinská Veronika.

Vedení školy blahopřejeme všem dětem a děkuje za vynikající reprezentaci školy a přeje další úspěchy v Soutěži mladých cyklistů. Dík patří také všem dětem, které se podíleli na přípravě.

výsledková listina - kategorie I. - zde

výsledková listina - kategorie II. - zde

  

více fotografií

Mgr. Alena Zvěřinová
 



AFRIKA OČIMA CESTOVATELE TOMÁŠE KUBEŠE

14. května 2012

Tomáš KubešV pondělí 14.5.2012 se uskutečnila přednáška o Africe pro druhý stupeň naší školy. Zábavnou formou prostřednictvím zážitků a příběhů zjistili žáci, jak se žije na černém kontinentu.

Cestovatel a fotograf Tomáš Kubeš připravil pro starší ročníky dobrodružné putování za Pygmeji a objevování rovníkové Afriky. Pro mladší skupinu africkou mozaiku cestu po osmi státech.

Jeho vlastní zážitky a netradiční pohled do života a přírody přispěl k rozšíření výuky zeměpisu.

Darie Micherová
 



OSOBNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY

11. května 2012

Dne 11. 5. proběhla na 2. stupni další část projektu o České republice. Tentokrát jsme se zaměřili na osobnosti České republiky, poznat podrobnosti z jejich života, poznat to, co vynalezli, vykonali, vytvořili. Ocenit jejich pracovitost, talent, tvrdošíjnost, vůli, energii.

Koho zařadit, koho vynechat? Náročnost tohoto projektu se ukázala již na začátku při odpovědi na tuto otázku. Vyučující si výběr představitelů daných oborů, metody a formy, které žákům přiblížily jednotlivé osobnosti, zvolili dle svého uvážení.

Vědce a vynálezce dobře vystihly krátké animované filmy. Co si žáci z těchto ukázek zapamatovali, předvedli v soutěžích družstev. Většina již bude mít jasnou představu, který vynález nebo objev je spojován se jmény Diviš, Božek, Ressel, Veverkové, Křižík, Kříženecký, Kaplan, Kašpar, Janský, Heyrovský, Wichterle, Remek a další.

Spisovatelé a skladatelé pocházeli z blízkého regionu. Vyhledáváním informací z textu, poslechem ukázek hudebních děl si žáci přiblížili život a dílo B. Němcové, K. Poláčka, B. Smetany, jediného nositele Nobelovy ceny za literaturu J. Seiferta.

Zajímavý byl výběr a zpracování našich prezidentů. Životy a dílo T. G. Masaryka a V. Havla byly porovnány a toto srovnání bylo tak zajímavé, že test, který následoval, zvládli všichni žáci bez velkých problémů.

Z velkého množství úspěšných sportovců byli vybráni čtyři zástupci, které se žáci pomocí křížovek snažili poznat. Výkony Čáslavské, Zátopka, Šebrleho a Jágra viděli na videoukázkách a poté nebyl problém k těmto sportovcům přiřadit nejdůležitější okamžiky jejich sportovního života.

Z malířů byla přiblížena tvorba J. Lady, Z. Buriana, F. Kupky a A. Hudečka, který má v Častolovicích stálou expozici. Žáci si prohlédli velké množství knih, které přiblížily umění nejen těchto umělců. Podle předlohy malovali podobné motivy a někteří odvážlivci své malířské představy přenesli u malířského stojanu na větší plátno.

Po skončení projektu nás znalosti žáků, které během jednoho dne získali, přesvědčily o tom, že projekt splnil svůj účel. Zábavnou a nenásilnou formou seznámit žáky s některými osobnostmi naší republiky, které svým životem a dílem stále promlouvají k dnešku a jsou příkladem a inspirací.

Protože výběr osobností byl omezený, nabízí se další pokračování. Vždyť osobností našeho národa, na které současné i příští generace mohou být hrdé, je stále mnoho.

více fotografií

Mgr. Irena Lohniská
 



EXKURZE – HISTORICKÁ PRAHA – 8.A

10. května 2012

Historická Praha - exkurze 8.ABylo čtvrteční ráno, 10. května 2012. Přestože ranní vstávání nedělá některým žákům dobře, všichni zúčastnění stáli v 6 hod. ráno vzorně připraveni na častolovickém vlakovém nádraží. Bylo se také na co těšit. Čekala nás nejdříve cesta vlakem a poté pěší procházka historickou Prahou.

Matička Praha nás přivítala příjemným a slunečným počasím a my jsme se od hlavního nádraží vydali na Václavské náměstí. Odtud jsme došli na Staroměstské náměstí, kde jsme si počkali na odbíjení orloje. Rozhodli jsme se vydat Královskou cestou směrem na Pražský hrad. Malou odbočkou nám byla zastávka u Betlémské kaple, prohlídka panoramatu Pražského hradu ze Smetanova nábřeží a pak už jsme vstoupili Staroměstkou mosteckou věží na Karlův most. Obdivovali jsme sochy, které lemovaly tento klenot mezi všemi 18-ti pražskými mosty protínajícími řeku Vltavu. Na Malé Straně jsme viděli chrám sv. Mikuláše a už jsme šplhali Nerudovou ulicí nahoru na Pražský hrad.

Zde se před námi otevřela úchvatná podívaná na naše hlavní město. Na tomto místě nám došlo, proč se Praze naprosto oprávněně přezdívá „stověžatá“. Na třetí nádvoří Pražského hradu jsme museli vstoupit bohužel bočním vchodem, ovšem podívaná na katedrálu sv. Víta zvenčí i zevnitř nám to vynahradila. Monumentální stavba, kterou český národ budoval téměř 600 let, opravdu stojí za prohlédnutí. Kolem sochy sv. Jiří jsme prošli ke Starému královskému paláci, minuli jsme baziliku a klášter sv. Jiří, Daliborku a pak jsme již sešli Starými zámeckými schody a Valdštejnskou zahradou na stanici metra Malostranská.

Po rozchodu na Václavském náměstí, kde jsme se občerstvili a mnozí ukojili svou „pražskou nákupní horečku“, jsme došli zpět na hlavní nádraží a vydali se vlakem zpět k Častolovicím. Doufám, že toto nebyla naše poslední cesta do hlavního města, neboť zajímavých míst plných historie je zde k vidění mnohem a mnohem více.

více fotografií

Mgr. Bc. Jana Řízková
 



SPORTOVNÍ DEN – 1. STUPEŇ

7. května 2012

Sportovní den - 1. stupeňDne 7. 5. 2012 se 1. – 5. ročník zúčastnil sportovního dne na hřišti v Častolovicích. Žáci plnili netradiční disciplíny, za které dostávali body. Závodili v běhu v holinách, skákali v pytlích, lyžovali po trávě v PET lahvích, házeli míčky na cíl, běhali na chůdách. Vyzkoušeli si i práci požárníků, pomocí džberovek shazovali proudem vody kužely. Na 3 nejlepší závodníky z každé třídy čekala odměna, medaile a diplom. Pozvání na sportovní den neomítly ani děti z Olěšnice u Rychnova nad Kněžnou.

ZŠ Častolovice:

Třída 1. místo 2. místo 3. místo
1. Ondřej Šupler Viktorie Votroubková Ondřej Mitana
2. Valérie Brandejsová Jakub Doskočil Matěj Michera
3. Vanesa Luxová Simona Hostinská Veronika Kalecká
4. Kateřina Šuplerová Denisa Slezáková Daniel Schmied
5. Antonín Izák Lenka Ešpandrová Vendula Jírová

ZŠ Olešnice u RK:

1. místo - Jakub Očenášek
2. místo - Tája Junková
3. místo - Tereza Kopecká

Sportovní den se žákům líbil. Děti závodily se zájmem.

více fotografií

Mgr. Lucie Adámková
 



THE HUMAN BODY EXHIBITION

3. května 2012

Ve čtvrtek 3.5.2O12 skupina žáků osmých a devátých tříd navštívila Prahu. Cílem byla výstava THE HUMAN BODY EXHIBITION, která překvapila a zároveň nadchla miliony lidí po celém světě.

Výstava svým rozsahem a desítkami nových exponátů vysoce přesahuje vše, co bylo dosud v České republice k vidění. Nabídla nám fascinující trojrozměrný pohled na všechny tělesné soustavy: kosterní, svalovou, nervovou, žláz s vnitřní sekrecí, oběhovou, dýchací, trávicí, vylučovací i rozmnožovací. Mohli jsme si prohlédnout i vývoj lidského plodu a co se stane s lidským tělem následkem nezdravého životního stylu. Výstava nás informovala a poučila o stavbě a kráse lidského těla a v některých vyvolala touhu více pečovat o to nejdůležitější, co máme – o naše zdraví.

více fotografií

Mgr. Petra Zábrodská a Darie Micherová
 



HISTORICKÁ PRAHA - 8.B

2. května 2012

Historická Praha - exkurze 8.BVe dnech 2.5. a 10.5. 2012 navštívili žáci osmého ročníku hlavní město Prahu.

Výjimečná architektura a historické jádro zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO byly cílem exkurze. Cesta vedla přes Václavské a Staroměstské náměstí, Betlémskou kapli,Smetanovo nábřeží na Karlův most. Dále pokračovala přes Malostranské náměstí, Nerudovou ulicí na Pražský hrad - sídlo českých králů, císařů a od roku 1918 i prezidentů. Po prohlídce katedrály sv. Víta a projití čtyř nádvoří jsme sestoupili na stanici metra Malostranská a přejeli zpět na Václavské náměstí.

Exkurze vhodně doplnila probírané učivo v předmětu zeměpis a spojila teoretické znalosti se skutečností.

 více fotografií

Darie Micherová
 

DUBEN


SPORTOVNÍ DEN

30. dubna 2012

Sportovní den 2. stupně - odjezd z Potštejna30. dubna jsme se my, žáci 2.stupně se svými učiteli, vydali na turistický pochod do půvabného známého letoviska – městečka Potštejna. Vlakem jsme dojeli do Doudleb nad Orlicí a odtamtud jsme vyrazili příjemným vycházkovým tempem do vytčeného místa. Cestou podle řeky Orlice jsme se kochali májovou přírodou, která jako kytice zářila žlutými a bílými barvami na zeleném podkladě. Sluníčko nás pěkně zahřívalo, a tak jsme se občerstvili v půli cesty v Záměli a pak jsme pokračovali dále. Když jsme dorazili do cíle, vzali jsme „ztečí“ cukrárnu na náměstíčku, kde si každý popřál podle své chuti. Po kratším odpočinku jsme se odebrali na vlak a na oběd do školní jídelny.

A co závěrem? Netradiční sportovní den se vydařil, počasí nám přálo a dobrou náladu ještě umocnilo večerní pálení čarodějnic a následující prvomájový svátek.

Mgr. Helena Horáková
 


OKRESNÍ KOLO VE VYBÍJENÉ – PREVENTAN CUP

27. dubna 2012

Dužstvo naší školyDne 27.4. 2012 chlapci z 5. a 4. ročníku naší školy soutěžili v turnaji ve vybíjené. Soutěž proběhla v Kostelci n.Orl. Zúčastnilo se jí 8 družstev. I když skončili na 7. místě, stálo to za to. Příště budou ještě lepší!

Celkové pořadí:

1. ZŠ Opočno
2. ZŠ Doudleby n.O.
3. ZŠ Vamberk
4. ZŠ Dobré
5. ZŠ Dobruška F. Kupky
6. ZŠ Kostelec n.Orl.
7. ZŠ Častolovice
8. ZŠ Rokytnice v O.h.

kompletní výsledková listina

Mgr. Ilona Kovářová
 


OKRESNÍ KOLO V MINIFOTBALU – KATEGORIE III.

27. dubna 2012

.

kompletní výsledková listina


OKRESNÍ KOLO V MINIFOTBALU – KATEGORIE IV.

26. dubna 2012

.

kompletní výsledková listina


PRVNÍ START MLADÝCH CYKLISTŮ

25. dubna 2012

Ve středu 25.4.2012 se konala na DDH v Týništi nad Orlicí Dopravní soutěž mladých cyklistů. Mladí cyklisté soutěžili v jízdě po dopravním hřišti, v jízdě zručnosti, testech a zdravovědě.

Soutěže se zúčastnilo okolo 60 dětí ve třech kategoriích.

Naši školu reprezentovaly děti, které se zabývají dopravní výchovou na škole a některé z nich dosáhly i na stupně vítězů.


0. kategorie:
1. Týniště nad Orlicí
2. Týniště nad Orlicí
3. Ondřej Šreibr

1. kategorie:
1. Veronika Hostinská
2. Kryštof Lounek
3. David Slezák

2. kategorie:
1. Jan Cabalka
2. Veronika Hojná
3. Pavlína Přikrylová

Pořadí na stupních vítězů rozhodovaly rozjezdy, protože všichni mladí cyklisté obdrželi od rozhodčích 0 trestných bodů.

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech.

17.5.2012 prověří mladé cyklisty první postupový závod Dopravní soutěže mladých cyklistů v Rychnově nad Kněžnou. Budeme držet všechny palečky.

Mgr. Alena Zvěřinová
 


Mc DONALDS CUP 1.-3. TŘÍDA

25. dubna 2012

   
 


ATLETIKA

23. dubna 2012

   
 


PRVNÍ STUPEŇ V RYTMU BUBNŮ JUMPING DRUMS

19. dubna 2012

První stupeň v rytmu bubnů JUMPING DRUMSVe čtvrtek 19. 4. 2012 doslova bubnoval celý první stupeň naší školy. Ptáte se proč?

Opět jsme navštívili SK Rabštejn v Kostelci nad Orlicí, kde byl pro nás tentokrát připraven úplně nový výchovně vzdělávací koncert kapely Jumping drums LR drum band. Věděli jsme, že jde o koncert bubnů, ale neuměli jsme si představit, jak takové představení může vypadat. Plni očekávání jsme se usadili do hlediště a už s příchodem vtipného moderátora jsme si říkali, že to bude skvělá show.

Programem nás provázel profesionální bubeník, muzikoterapeut a hudební skladatel Ivo Batoušek, který nás do vystoupení aktivně zapojoval a to jak v hledišti, kde jsme tleskali do rytmu či „bubnovali“ do nohou, tak na jevišti, kde si někteří z nás vyzkoušeli opravdické bubnování. Prostě jsme strhující hudbu vnímali nejen ušima, ale celým tělem. Také jsme se dozvěděli něco z historie bicích nástrojů, jejich využití v hudbě klasické i moderní. Celý program moderátor doplňoval humornými příběhy.

Koncert bubeníků nás všechny tak nadchl, že jsme s rytmem bubnů, které nám zněly v uších, došli až do školy. I tam jsme zkoušeli napodobovat umění profesionálních bubeníků, tentokrát pod vedením či spíše usměrněním učitelek.

Byl to nezapomenutelný zážitek. Děkujeme skupině Jumping drums LR drum band a samozřejmě i pořadatelům SK Rabštejn Kostelec nad Orlicí.

Těšíme se na další kulturní akci.

Mgr. Ladislava Vaňková
 


BŘEZEN


OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY

ZŠ Milady Horákové v Hradci Králové28. března 2012

Pro žáky, kteří se hlouběji zajímají o fyziku se každoročně připravuje celorepubliková soutěž – Fyzikální olympiáda. Pro žáky základních škol a odpovídajících ročníků gymnázií soutěž začíná domácím kolem. Zadané úlohy domácího kola jsou pro dvě věkové kategorie: E pro deváťáky, F pro osmáky.

Letos se domácího kola na naší škole zúčastnili tři žáci z devátého a jediný z osmého ročníku. Dalším osmákům nevydržel jejich počáteční zájem a nedonutili sami sebe úlohy z domácího kola odevzdat. Do okresního kola se pro letošní rok přihlásili pouze žáci naší základní školy. Proč se neúčastní ostatní školy nebo gymnázia našeho okresu je velkým otazníkem.

Kvůli úspoře finančních prostředků jsme museli na okresní kolo do Hradce Králové, kde se naši žáci připojili k soutěžícím z hradeckého okresu, přesto měli hodnocení oddělené pro okres Rychnov nad Kněžnou. Nejvíce se dařilo Štěpánu Přibylovi (8.A), který získal ocenění úspěšného řešitele. Jan Míka, Jakub Tomašík a Petr Kutil (9.) mohli v kategorii E bojovat mezi sebou alespoň o pořadí. Pro deváťáky v kategorii E se bude ještě konat krajské kolo, kam budou pozváni žáci na základě výsledků v okresních kolech.

   

Mgr. Miroslav Charvát
 


BALETNÍ PŘEDSTAVENÍ MRAZÍK

28. března 2012

Ve středu 28. 3. 2012 žáci prvního stupně naší základní školy navštívili Filharmonii v Hradci Králové, kde zhlédli pohádkovou taneční show Mrazík.

Vystoupení baletu HKH bylo skvělé, všem se moc líbilo. Obdivovali jsme nádherné kostýmy, skvělá hudba doslova zvedala děti ze sedadel a nutila je ke spontánnímu povzbuzujícímu potlesku. Na některé baletní a taneční kreace koukali s „otevřenou pusou.“

Závěrečná melodie Kalinky vyburcovala celé hlediště obsazené malými diváky k doprovodnému potlesku účinkujících.

Baletní představení viděla převážná většina dětí poprvé a z jejich výrazů v obličeji byla vidět spokojenost, nadšení, ale i úžas a napětí.

Věříme, že si děti tímto zážitkem rozšířily kulturní rozhledy, a některé to dokonce motivovalo k baletu, tanci či divadlu.

Mgr. Ladislava Vaňková
 


ŠKOLNÍ KOLO MATEMATICKÉ SOUTĚŽE KLOKAN

Během měsíce března 2012 proběhlo na 2. stupni školní kolo matematické soutěže KLOKAN. Soutěžilo 34 vybraných žáků z těchto tříd: 7.A, 8.A, 8.B a 9.A.

Nejlepší řešitel kategorie BENJAMÍN:

(7.A)
Martin Žid

Nejlepší řešitelé kategorie KADET:

(8.A, 8.B)
Štěpán Přibyl

(9.A)
Jakub Tomašík

Mgr. Eva Ešpandrová
 


PROJEKT EVROPA

25. března 2012

NÁŠ PROJEKT EVROPA

Na závěr učiva o Evropě jsme měli projekt. Já byl ve skupině s Natkou, Lenkou a Davidem. Měli jsme několik úkolů, které jsme si poctivě rozdělili.

Já a David jsme sice tolik nepracovali, ale holky to měly, jak se dá říct na háku. Všechno jsme splnili.

Nevím jak ostatní, ale mě to bavilo. Hlavně Honzíkovo putování po Evropě a test s názvem Osobnosti. Byl to super projekt. Klidně bych si ho zopakoval.

napsal Jan Michera, žák 5. třídy

PROJEKT 5. TŘÍDY

Evropa, ve které žijeme, evropské jazyky, přesmyčky, osobnosti, pexeso, putování s Honzíkem, domino, test na počítači - to všechno měly zvládnout skupiny, na které jsme se rozdělili. Pracovali jsme ve ŠD a počítačové učebně.

Bylo pár výjimek - někdo se trochu ulejval. Všechny úkoly jsme ale zvládli a Evropu si tak zopakovali trochu jinak.

napsala Kateřina Novotná, žákyně 5. třídy


PROJEKTOVÝ DEN NA 1. STUPNI – MOJE KNIHA

15. března 2012

Ve čtvrtek 15. března 2012 se na naší základní škole uskutečnil projektový den Moje kniha.

V rámci tohoto projektu proběhla autogramiáda a autorské čtení se spisovateli Ivonou Březinovou a Josefem Lukáškem. Autoři seznámili děti se svými knihami a prozradili jim tajemství vzniku pohádkové knížky. Dále poznaly práci ilustrátora, editora a nakladatele.

Po besedě následovaly tvořivé činnosti zaměřené na téma Moje kniha.

Děti vyráběly ve svých třídách leporela, komiksy, knížky, písmenkový Slabikář, čtenářské deníky a čtenářské listy.

Doplňovaly pracovní listy, hrály na pohádkového krále, hledaly pohádkové dvojice, zahrály si loutkové divadlo.

Že není kniha jako kniha, poznaly tak, že se vrátily v čase a psaly na „ keramické destičky“ a svitky. Novým poznatkem pro ně bylo i seznámení se s Braillovým písmem.

Děti pomocí tvůrčích aktivit a her získaly nové znalosti, zkušenosti a doufáme, že získaly motivaci a lepší vztah ke knížce.

kolektiv učitelek 1.stupně ZŠ


KOUZLA A KOUZLENÍ VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

14. března 2012

Ve středu 14. 3. 2012 školní družinu navštívili kouzelník a kouzelnice. Děti se na kouzelníky těšily a nemohly se ho dočkat, tak aby zkrátily čekání, malovaly různá kouzelnická vystoupení, kouzla, kouzelníky a někteří si vyráběly kouzelnické klobouky a hůlky. Pak následoval úklid družiny a příprava židlí a zasedací pořádek, který nesměl chybět. Před vystoupením zazněly spekulace, jestli se nejedná o podvod nebo jen triky? Hned jak vystoupení začalo, tak děti utichly a s úžasem v očích sledovaly kouzelnické vystoupení. Děti nejenže shlédly kouzla s provazem, kartami, kruhy, novinami a jiné, ale také se účastnily různých kouzel a byly pomocníky kouzelníkům. Vystoupení se kouzelníkům povedlo, protože se děti stále jen smály a žasly nad kouzly. Hned po skončení děti zkoušely kouzla, která se jim líbila, ale bohužel bez výsledku. I když úsměvy dětí jsou také pěkné kouzlo.

 

vychovatelky ŠD


MALOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

12. března 2012

Byl tomu rok, co děti malovaly chodbu před školní družinou na téma „Stromy a život kolem nich“. Děti vymalovaly větší část chodby a zaplnily ji zvířaty žijících v našich lesích od země ke stropu. Když se člověk podíval na stěny, tak by si mohl říct, že se namalovala všechna zvířata? Ale chytré knížky dětem ukázaly, že je ještě spousta zvířat, která nenamalovaly.

V polovině ledna začaly děti opět malovat bílou část chodby před školní družinou. Namalovalo se hodně nových a pro některé neznámých zvířat jako je zubr, los, ale také sika, daněk, nutrie, sysel. Z ptactva děti namalovaly čápa, orla, sovu, tetřeva, krocana, datla a jiné. Také se malovaly zvířecí rodinky, jako jsou medvědí bratři, stádo sik a laní v čele s jelenem nebo rodina nutrií. Tentokrát se nezapomnělo ani na květiny, houby a nechyběli ani stromy, kopce, louky. Děti se při malování dozvěděly zajímavosti o zvířatech, které malovaly a poznávaly houby, ale také si procvičily míchání barev. Děti si malování chodby užívaly a někteří by malovaly od rána do večera. Výsledek jejich práce dokazuje, že se děti snažily být dobrými umělci.

vychovatelky ŠD


BESEDA NA NAŠÍ ŠKOLE

2. března 2012

Dne 2.3. se u nás na škole konala beseda na téma : Božena Němcová. Byla uspořádána manželi Albrechtovými. Uváděli nám informace o Boženě Němcové i její rodině. Mimo různých obrázků byla beseda doprovázena i písničkami z této doby. Dozvěděli jsme se i o tom, jak se učilo na starých školách. No, věděli byste, že bylo v jedné třídě až 84 žáků? Pan Albrecht přinesl ukázat i šavli zděděnou z rodu Valdštejnů. Kromě toho jsme viděli na obrázku i Babiččino údolí v Ratibořicích. Slyšeli jsme i úryvky z její nejznámější knihy Babička, ale zmiňovali jsme se i o knize Divá Bára nebo její poslední dílo Pan učitel. Letošní rok je ve znamení Boženy Němcové, je to už 150 let od jejího úmrtí. Beseda byla moc pěkná a myslím si, že si z ní odnášíme mnoho informací.

 

Ondra Hájek, 6.A

 

ÚNOR


BESEDA O KARLU POLÁČKOVI

28. února 2012

Dne 28.2.2012 nás čekala beseda o Karlu Poláčkovi. Hlavní představitelkou byla profesorka paní Albrechtová. Pověděla nám spoustu užitečných věcí, o kterých jsme téměř nevěděli, tudíž nám doplnila znalosti literatury. S učenlivostí v očích jsme si prohlíželi obrázky a různé pohledy. Na některých byla Božena Němcová, na ostatních Karel Poláček s rodinou. Mě osobně dostala informace, že jeho vnuk stále žije a obývá Toronto. Dokonce prý navštívil Častolovice a Čechy má velmi rád, proto sem občas jezdívá. Dále se mi líbily fotky, na kterých byla obsazena B.Němcová. Oslnil mě její půvab a mládí. Paní Albrechtová nám také ráda pokládala otázky ohledně různých dat. Paní učitelka Horáková, sedící po boku, nám občas napovídala, takže jsme zase tolik bídně nevypadali. Ostatně vzala jsem si z toho pár informací, které si ráda zapamatuju. Taková beseda dokáže potěšit i nabudit. I když se mi data občas spletou dohromady, na této besedě jsem si to lépe uvědomila a dala alespoň trochu dohromady. Paní profesorka Albrechtová mě i určitě ostatní zaujala svým důvtipem, znalostí a výřečností.

9. třída


TRADIČNÍ DĚTSKÝ KARNEVAL

26. února 2012

V neděli 26.2.2012 se sál U Lva proměnil na rej masek. K tanci hrál všem princeznám, karkulkám, vodníkům, tygrům, medvídkům, Zorům a dalším krásným maskám DJ Václav Čepelka.

Taneční rej střídaly různé soutěže a maminky ze školky připravily pro všechny masky bohatou tombolu a věřte, vyhrál každý.

Každý se vesele bavil, tančil ve víru tance a všichni se rozcházeli se spokojeným úsměvem.

I tady je na místě poděkovat všem, kteří se této akci podíleli a těšíme se na další setkání s pohádkou.

Za výbor SRPDŠ Eva Pápayová


TRADIČNÍ SPOLEČENSKÝ PLES

24. února 2012

V pátek 24.2.2012 se konal v sále U Lva Tradiční společenský ples, který pořádali rodiče při Základní škole ve spolupráci se školou.

Příjemným zpestřením plesu bylo vystoupení skupiny Častodance a mažoretek MARLEN z Kostelce nad Orlicí. K tanci a poslechu hrála vynikající hudební skupina SONG.

Poděkování patří všem sponzorům plesu, kteří se podíleli na velmi bohaté tombole, a nemalé poděkování patří všem učitelům a rodičům, kteří věnovali svůj čas na přípravu plesu.

Výtěžek této akce bude věnován dětem základní školy.

Za výbor SRPDŠ Eva Pápayová


OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKÉM JAZYCE

15. února 2012

Zachumelený 15.únor se stal pro dva žáky naší školy – Štěpána Přibyla z 8.A a Petra Kutila z 9.A dnem testování jejich jazykové vybavenosti. Zúčastnili se totiž okresního kola olympiády v anglickém jazyce, které se letos poprvé konalo na ZŠ Javornická v Rychnově nad Kněžnou. Soutěž měla, stejně jako každý rok, dvě části – poslech a povídání na vylosované téma.

Všech 28 účastníků se nejprve shromáždilo v jedné učebně, kde proběhl zmiňovaný poslech. Trval zhruba 30 minut a obsahoval různé poslechové aktivity, např. doplňování slov do textu, výběr správné odpovědi ze tří možných či posuzování pravdivosti informací. Zatímco tříčlenná porota opravovala poslechovou část, soutěžící si vylosovali pořadí, dle kterého poté předstupovali před porotu a po krátké přípravě hovořili asi 5 minut na vybrané téma.

Oba zástupci naší školy zvládli poslech velmi dobře a mohli se v klidu soustředit na ústní část. A ačkoliv na ně přišla řada až v samotném závěru, nervozita je nepřemohla a jejich mluvený projev působil velice přirozeně. Předvedli bohatou slovní zásobu i výborné gramatické základy. Štěpán plynule hovořil na téma „Sports, games and culture“ a Petr bez nejmenších potíží popsal svůj denní program. A i když jejich skvělé výkony nestačily na první tři místa, můžou na sebe být po právu hrdí, neboť Štěpán obsadil krásné 5. a Petr 8.-9. místo a oba patřili v tomto jazykovém klání skutečně k těm nejlepším.

Diplom za účast  Diplom za účast

Mgr. Andrea Micherová


MEMENTO

6. února 2012

V pondělí 6. února shlédli žáci deváté třídy v ZŠ Gutha – Jarkovského v Kostelci nad Orlicí v podání jednoho herce dramatizaci románu Radka Johna Memento.

Kniha pojednává o narkomanech a v podání pana O. Rajmana se posluchači přenesli do středu dění o životě těchto lidí. Hlavní hrdina Michal Otava v 16 letech se nechá partou stáhnout k užívání drog.

Herec provádí obecenstvo deseti lety jeho života, udržuje pozornost a napětí, místy nás dovádí do mrazivé bezvýchodnosti a beznaděje.

Můžeme si jen přát, aby tento silný zážitek byl MEMENTEM (varováním) v jejich dalším životě.

Darie Micherová


LYŽAŘSKÝ KURZ 2012

29.1. - 4.2. 2012

Letošní lyžařský kurz se uskutečnil v Říčkách v Orlických horách. Letos jsme byli ubytováni na chatě Ski Klub, na které byly oproti chatě Perle menší pokoje.

Odjezd byl v neděli 29.1.2012 v 11:00 hodin od školy, bylo nás o hodně více, zúčastnilo se 38 lyžařů a snowbordistů. Věci do autobusu jsme nakládali déle než jsme předpokládali, proto jsme odjeli později.

Týden plný lyžování byl před námi. Všichni byli natěšení a s úsměvem na tváři. Poté, co jsme dorazili na chalupu, si všichni něco málo začali vybalovat ve svých pokojích a chystat se na první společné lyžování. Kousek od chalupy byla sjezdovka Karosa, na kterou se někteří šli poprvé postavit na lyže nebo snowboard. Rozdělovali jsme se do družstev podle výkonnosti žáků. Náš pobyt začínal večeří v 18:00 hodin a poté jsme dostali první várku informací o tom, co se bude dít. Každý den byla večerka ve 22:00 hodin.

2.den – pondělí

Většina žáků vstávala v 7:00 hodin, protože v 7:30 byla snídaně. Po snídani jsme se šli chystat a v 8:15 byl sraz před chatou. Jeli jsme Ski busem na sjezdovku do Říček, kde jsme si koupili permice a poprvé vyjeli sedačkou nebo pomou nahoru. V 11:45 hodin jsme se scházeli a zkratkou přes les se odebrali na chalupu na teplý oběd. Po obědě jsme opět nastoupili do Ski busu a jeli na sjezdovku. Na chatu jsme se vraceli v 16:00 hod. Po večeři jsme se sešli ve společenské místnosti a měli přednášku a pak zase do večerky volno.

3.den – úterý

Třetí den bylo vstávání v 7 hodin ráno poněkud horší, ale nezbylo nám nic jiného než vstát a jít s radostí na snídani. Na sjezdovce nebylo moc lyžařů, jen občas se nějaký našel. Krásně se lyžovalo !! Teplota byla pod nulou, tak jsme se chodili ohřát do „Iglů“, kde si dal každý něco teplého, ohřál se a šel zpět na sjezdovku. Po večeři jsme měli pauzu a pak v 19:00 hod. opět schůzku.

4.den – středa

Čtvrtý den pro nás znamenal odpočinkový den. Budíček se posunul na 8 hodinu a snídaně byla také déle. Oběd jsme měli zajištěný na 13:30 hodin, takže jsme lyžovali déle než obvykle. Po obědě už jsme však zůstali na chatě a měli odpolední klid, který byl od 14:00 do 15:00 hodin. Při tomto klidu musel být každý ve svém pokoji a doplňoval síly. Po odpočinku jsme šli dolů na film, který všechny náramně bavil !! Jmenoval se Skřítek. Večer měl přednášku o lyžích zkušený lyžař, pan instruktor Flegl. Byla velmi zajímavá a všichni se dozvěděli něco nového. Po přednášce nám Petr Marčík pustil video o freestyle lyžování. Všichni koukali s otevřenou pusou, protože neuvěřili, co vše se dá dokázat na lyžích. A to nejlepší nakonec. Čekala nás první zkušební diskotéka !! Začali jsme se připravovat a ve 20:00 to začalo. Nikomu se nechtělo končit, ale muselo se, poněvadž následovala večerka.

5.den – čtvrtek

Pátý den byl den mrazu. Teploměr sahal až do -20°, proto jsme vstávali opět déle. V těch mrazech to nemělo cenu. Po každých dvou jízdách jsme šli do Iglů na čaj. Mrazy jsme přežili a všichni jsme dojeli v pořádku na chatu, kde jsme pomalu rozmrzali. Večer jsme se dozvěděli, že to má být zítra ještě horší, proto jsme opět vstávali déle. Při schůzi nám oznámili, že bude další diskotéka. Takže opět příprava a pak honem užívat. Páteční den probíhal pro některé smutně, že se blíží konec !

6.den – pátek

Venku bylo opět pod nulou, zima veliká, ale sníh byl parádní, i když sjezdovky přimrzlé, ale ta příroda – bomba. Na rozehřátí jsme si dali 2-3 jízdy a pak následovaly závody všech lyžařů a snowboardistů. Někteří žáci byli ze závodů nervózní. Byly 2 skupiny - lyžaři a snowboardisti, ti se dále rozdělovali na holky a kluky. Závody všichni dojeli v pořádku a bez úrazu s těšením na večerní vyhlášení. Odpolední lyžování bylo volnější a spíše už jen kochání přírodou, protože to bylo naše poslední společné ježdění. Je to smutné, ale někdy to musí skončit. V 17:00 jsme se všichni sešli na přednášce o snowboardu, kterou vedl Petr Marčík. Opět jsme se dozvěděli zajímavosti, které jsme nevěděli. Pustili jsme si pár videí a šli na večeři. Páteční večer byl zaměřen na vyhlášení závodů a poté závěrečnou diskotéku, která byla do 23:00 a déle.

výsledková listina závodů zde

7.den – sobota

Ráno bylo už takové smuteční. Nastalo balení a odjezd. Naštěstí se všichni vrátili zdraví a bez nějakého zranění. Po příjezdu do Častolovic se žáci rozloučili před školou, vyzvedli si je rodiče a rozešli se do svých domovů. Chtěli bychom za všechny zúčastněné poděkovat učitelům a instruktorům, co byli s námi, za to, že jsme měli příležitost se zúčastnit, omluvit se za to, že jsme občas zlobili a nebyli pozorní. Doufáme, že si to všichni užili a že příští rok se opět budeme moct zúčastnit, ale bohužel bez letošních deváťáků.

DĚKUJEME VŠEM.

Pavlína Přikrylová a Andrea Řeháčková


VYHLÁŠENÍ ANKETY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC RYCHNOVSKA ROKU 2011

3. února 2012

Dne 3.2.2012 v Pelcově divadle v Rychnově nad Kněžnou proběhlo slavnostní vyhlášení ankety „Nejúspěšnější sportovec roku 2011.“

Výběrová komise pořadatelů nominovala na slavnostní vyhlášení cyklisty ze Základní školy Častolovice a na základě schválených kritérií vybrala naše cyklisty k ocenění a pozvala je na závěrečné setkání pořadatelů, partnerů a oceněných sportovců.

A jaké ocenění se dostalo našim mladým cyklistům?

CENA ZA REPREZENTACI OKRESU
Cyklisté ZŠ Častolovice

Tým ve složení Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl, Kryštof Lounek v Soutěži mladých cyklistů vyhrál okresní, krajskou a celostátní soutěž v Třeboni. V evropské soutěži v Paříži vybojoval mezi 22 státy stříbrné medaile. Vedoucí je Alena Zvěřinová.

Další úspěch získal žák této školy Aleš Poláček, který získal 3. místo v nominaci mládeže jednotlivců.

3. Aleš Poláček
sportovní střelba, Střelecký klub AVZO Solnice

Dorostenec 1. místo na MČR v Plzni v malorážce na 60 ran, dvě první místa na MČR v Plzni v soutěži družstev, 1. místo v Českém poháru talentované mládeže s vylepšením sedm let starého dorosteneckého rekordu ze sportovní malorážky 60 ran vleže o dva body.

Zpestřením tohoto večera byla autogramiáda sportovce Romana Šebrleho.

Mgr. Alena Zvěřinová

 

LEDEN

 
ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKÉM JAZYCE

18. ledna 2012

Ve středu 18.1. 2012 po vyučování proběhlo v učebně hudební výchovy školní kolo olympiády v anglickém jazyce pro žáky 8. a 9. tříd. Ačkoli se zprvu zdálo, že možnost získat nové zkušenosti či dokonce plusové body do hodnocení z anglického jazyka přiláká nejednoho zástupce z každé třídy, nakonec se sešlo pouhých šest odvážlivců. 8.A reprezentovali Štěpán Přibyl a Tomáš Helmich, za 8.B se přihlásili Richard Vítek, Ondřej Langer a Kateřina Kotoučová a z 9.A se o postup do okresního kola snažil pouze Petr Kutil. Všichni zúčastnění museli nejprve prokázat své schopnosti v poslechu, který se skládal ze dvou částí. Poté si každý soutěžící vylosoval jedno z deseti daných témat, o kterém měl zhruba deset minut hovořit, popřípadě reagovat na položené otázky. Všech šest adeptů úspěšně absolvovalo obě zmíněné části, avšak vítěz může být vždy jen jeden. Tentokrát se jím stal Štěpán Přibyl z 8.A, který minimálním rozdílem bodů porazil Petra Kutila z 9.A. Tito dva žáci budou tedy reprezentovat naši školu v okresním kole, které se koná 15.2.2012 v Rychnově nad Kněžnou. 3. místo obsadila Kateřina Kotoučová z 8.B, která se zároveň stala náhradnicí pro okresní kolo. Všichni účastníci dostali malou odměnu za snahu a statečnost a tři nejlepší si odnesli krásný hrníček naplněný malým sladkým překvapením.

Mgr. Andrea Micherová


ZÁPIS DO 1.TŘÍDY

17. ledna 2012

Častolovičtí předškoláci se dočkali svého velkého dne – dne zápisu do první třídy.

V úterý 17. ledna se škola proměnila v říši pohádek. Protože do pohádek patří kouzla, tak i z některých jejich žáků se mávnutím kouzelného proutku staly pohádkové bytosti, které pomáhaly budoucím prvňáčkům při putování z pohádky do pohádky.

Každé zastavení v pohádce bylo spojeno se zajímavým úkolem či dovedností. Počítání a tahání řepy u dědečka a babičky už bylo s pomocí techniky, žádná ruční práce. Sklízelo se na interaktivní tabuli. Šikovné ručičky pak musely děti předvést u Pata a Mata, kde ukázaly, že umí vystřihovat, zavazovat tkaničku nebo zapnout zip. Rákosníček, skřítek neposeda zkoušel děti z geometrických tvarů a barviček. Protože je to velký zvědavec, chtěl od dětí vědět kde je nahoře, dole, vpravo a vlevo. Ani v perníkové chaloupce to nebylo jen tak. Mařenka a Jeníček chtěli slyšet básničku, poznat první hlásku ve slově nebo vytleskat slabiky. Poslední zastavení bylo u Třech prasátek, kde se opět předvedly šikovné ruce. Prasátka chtěla namalovat lidského kamaráda.
Celé pohádkové putování bylo zpříjemněno občerstvením a hernami, kde si děti mohly hrát společně s pohádkovými postavičkami.

Všech 27 předškoláků zvládlo zadané úkoly, někteří s přehledem, jiní s menší dopomocí.

Přijati do 1. ročníku byli všichni. Těšíme se na vás a přejeme hodně úspěchů v první třídě.

Mgr. Ladislava Vaňková


BUDOUCÍ PRVŇÁCI VE ŠKOLE

10. ledna 2012

Dne 10.1.2012 bylo v první třídě opravdu veselo. Na návštěvu k nim přišli předškoláci, kteří se seznamovali s tím, co je čeká příští školní rok. Současní prvňáci jim celou vyučovací hodinu předváděli, jaké dovednosti a znalosti v průběhu prvního pololetí získali. Pozorně sledovali, jak děti počítají, vytleskávají slabiky, cvičí jednotlivé tvary písmen, soutěží a čtou ze slabikáře. Na závěr si všichni s chutí zazpívali a zatančili na koberci. Přejeme budoucím prvňákům hodně úspěchů!

 

 

Mgr. Radka Přibylová

 

PROSINEC

 
ČESKÁ REPUBLIKA – PROJEKT

20. prosince 2011

Česká republika je naše země, náš domov, naše vlast. Zde máme své bydliště, navštěvujeme školu, pracujeme, tady žijí naši příbuzní, kamarádi a známí. Většina z nás se tu narodila. I když se nám dnes otevřel svět, většina z nás zde prožije celý svůj život.

Českou republiku, naši vlast, bychom proto měli opravdu dobře znát. K tomu by nám měl také pomoci projekt Česká republika, který proběhl na naší škole v úterý 20. 12. 2011. Jednotlivé třídy druhého stupně se na tuto akci připravovaly již dříve. Každé třídě byly vylosovány kraje, které děti zpracovaly. Svoji práci budou vystavovat nejen ve škole, ale po dohodě s paní starostkou, která projekt osobně navštívila, i na obecním úřadě.

V den projektu žáci postupně navštěvovali podle předem vypracovaného harmonogramu jednotlivé sekce věnované České republice. Krásy naší vlasti viděli na dokumentu - Hrdý Čech, hry (Česko v otázkách a odpovědích, pexeso, puzzle apod.) nenásilnou formou rozšířily znalosti o naší republice. Nechybělo ani poznávání flóry a fauny u nás. V multimediální učebně žáci soutěžili ve vyhledávání zajímavostí, které se týkají naší země. Využili k tomu program pro výuku na interaktivní tabuli – Česká republika (testy a cvičení).

A co závěrem? Smyslem a cílem projektu bylo seznámit žáky hravou formou s naší nádhernou vlastí, poznat její přírodní krásy, města, bohatou kulturu a jednotlivé kraje. Možná bude tento projekt inspirovat naše žáky, aby se přesvědčili na vlastní oči, jaká je naše vlast krásná.

Mgr. Irena Lohniská


O PUTOVNÍ POHÁR STAROSTY ČASTOLOVIC V BOWLINGU 2011

19. prosince 2011

Dne 19.12.2011 nastal důležitý a velmi vytoužený den. Výlet, který pro nás žáky uspořádalo SRPDŠ koncem října nás natolik nadchl, že jsme se rozhodli uspořádat školní kolo bowlingu. Soutěžila devátá, osmá a sedmá třída s přiděleným dozorem, bez kterého by se tato akce neuskutečnila. Šestá třída se úspěšně připravovala na další rok, kdy se do turnaje zapojí.

V průběhu hry jsme se všichni vzájemně podporovali a čekali, kdo bude mít největší skóre. Ke konci nebylo vůbec jasné, která třída získá první místo. Dohazovaly se poslední body a my celí netrpěliví čekali, komu bude přát štěstí.

Nikomu se nic nestalo a my přešli k vyhlašování výsledků.

Na třetím místě se umístila 8.třída se 1920 body.
Nejlepším hráčem se stal Jan Cabalka s počtem bodů 363.

Na druhém místě se umístila 7.třída se 1928 body.
Nejlepším hráčem se stal Patrik Smrček s počtem bodů 256.

První místo obsadila 9.třída, která nahrála 2109 bodů.
Nejlepším hráčem byl Aleš Poláček s počtem bodů 330.

Aleš byl hlavní aktér této akce, kterému můžeme poděkovat za vydařený turnaj. Pozvání přijala i naše paní starostka, která předala vítězům sladkou odměnu a pohár. Velké díky patří také paní Zvěřinové, paní Micherové a panu Kalouskovi za to, že byli s námi trpěliví a také se zúčastnili. Pondělní dopoledne jsme si užili a doufáme, že se turnaj stane každoroční tradicí.

Dominika Pelcová, 9tř.


MODERNIZACE UČEBNY INFORMATIKY

Začátkem prosince byla dokončena modernizace učebny informatiky. Došlo k výměně zastaralých a na dnešní dobu málo výkonných počítačů za nové, osazené aktuálními komponentami. Současně došlo k rozšíření počtu pracovních míst z původních 21 na současných 26 pracovních stanic. Byly vyměněny také všechny monitory za podstatně kvalitnější, širokoúhlé Full HD s technologií LED. Všechny stanice pracují s operačním systémem Windows 7 Professional 64bit a současně jsme zakoupili kancelářský software Microsoft Office 2010.

Dodavatelem zařízení se na základě výběrového řízení stala firma Stanislav Kašpar – ICT Servis. Celková hodnota modernizace činí cca 440 000,-Kč a je plně hrazena z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Mgr. Jiří Kalousek


PYTHAGORIÁDA

Během měsíce prosince proběhlo na druhém stupni školní kolo matematické soutěže PYTHAGORIÁDA, kde soutěžily 6.A, 6.B, 7.A, 8.A, 8.B:

Nejlepší řešitelé soutěže

Třídy 6.A a 6.B

1. Kateřina Vogelová
2. Romana Dlasková
  Petr Gurin
  Kateřina Hovorková
3. Karolína Hlaváčková
   

Třída 7.A

1. Vojtěch Tomašík
  Martin Žid
2. Eliška Klimešová
3. Matěj Baše
  Ondřej Hrubý
  Barbora Zahálková
   

Třídy 8.A a 8.B

1. Štěpán Přibyl
2. Jiří Hofman
  Lukáš Kopecký
3. Jan Javůrek

Mgr. Eva Ešpandrová


ČÍNA – VÝUKOVÝ PROGRAM

5. prosince 2011

V pondělí 5.12. 2011 navštívili žáci druhého stupně výukový program „Čína – říše mocného draka“. Program si pro nás připravila agentura Planeta země 3000 z Náchoda. Prezentace projektu proběhla v Pelclově divadle v Rychnově nad Kněžnou.

Poznávání života v nejlidnatější zemi světa začalo v hlavním městě Pekingu, v jehož centru se nachází řada jedinečných památek, pokračovalo přes Velkou čínskou zeď do hlavního města Tibetu Lhasy a do mocné Himálaje s jedinečným pohledem na Mt. Everest. Vstoupili jsme do města Xi‘ an, kde jsme viděli proslulou terakotovou armádu. Dále následovala Šanghaj, kde probíhala tradiční oslava Nového roku a pulzující Hong Kong. Užasli jsme nad bojovým uměním žáků slavné školy kung – fu v chrámu Shao Lin. V provincii Sechuan jsme obdivovali jedinečnou oblast nádherných a tajemných jezer národního parku Jiouzhaigou Valley. Seznámili jsme se s kriticky ohroženými zvířaty – pandou červenou a pandou velkou. Čína je po celém světě známá nejen výborným čajem a obřady s tímto nápojem spojené, ale také jedinečným porcelánem, který se zde vyrábí více jak 2000 let, je prý „bílý jako nefrit, tenký jako papír“. Nesmíme opomenout ani čínská tržiště, na kterých můžeme ochutnat tradiční čínské speciality. Konzumace většiny jídel pro nás představuje nepřekonatelný problém ( na talíři se objevují smažení hadi, obojživelníci, hmyz….).

Přesvědčili jsme se, že Čína je skutečně jedinečnou a pestrobarevnou zemí. Těšíme se na následující pořad Tajemný svět Ekvádoru a Galapág.

Mgr. Irena Lohniská


VÝSTAVA V KNIHOVNĚ

5. prosince 2011

Místní knihovna Častolovice pořádá od 1. 11. do 20. 12. 2011 výstavu s názvem "Vyobrazení a slova", kde se vystavují fotky, knihy a filmy pana Ludvíka Uhlíře. Ochotná paní knihovnice domluvila s autorem výstavy přednášku. Pan Ludvík Uhlíř seznámil děti s vystavenými předměty, filmy a knihami. U každé vystavené fotografie se děti zastavily a pan Uhlíř pronesl pár slov. Děti se dozvěděly z přednášky spoustu nového. Některé děti si připravily zajímavé otázky, na které dostaly vždy odpověď. Zvířata a ptáci žijící v České republice nechyběli na žádné vystavené fotografii a to bylo i téma, které děti nejvíce zajímalo. Výstava byla pěkná a naučná pro všechny.

 

 

Bc. Iva Morávková


ÚČAST NA ZLATÉM OŘÍŠKU 2011

3. prosince 2011

V sobotu 3.12.2011 se my, mladí cyklisté, zúčastnili talentové soutěže pro děti – Zlatý oříšek.

Ráno jsme museli vstávat brzy, protože o půl sedmé jsme odjížděli od školy. Jeli jsme třemi auty, v prvním Chaloupkovi s paní Zvěřinovou, v druhém Hostinští s paní Mrkvičkovou a v třetím Fajglovi a já s mamkou. Cesta trvala asi dvě a půl hodiny, takže jsme přijeli do České televize Brno asi v 9 hodin. S sebou jsme měli i kola, která jsme sundali ze střechy, a šli jsme se převléknout do cyklistických dresů. Pak jsme šli do maskérny, kde nás namaskovali, abychom se před kamerou neleskli. Poté jsme šli do studia (i s koly), kde se začaly natáčet rozhovory. My jsme přišli na řadu asi patnáctí. V rozhovoru se nám dávali různé otázky např. v jakých disciplínách se soutěží. Celkem bylo třicet účastníků. Po rozhovorech jsme šli na oběd do jídelny. A zase jsme se vrátili do studia, tentokrát se natáčelo uvítání, proslovy atd. Šli jsme se obléci a hurá na adventní trhy. Na trzích měli řemeslné výrobky, svíčky, vánoční ozdoby, nápoje a pamlsky. Já s mamkou jsme si koupili moc dobrý trdelník. Pak jsme museli znovu do studia, tentokrát předvádět svou činnost. Stepaři stepovali, zpěváci zpívali, hudebníci hráli na hudební nástroje a my jsme jezdili mezi překážkami. Následovala krátká pauza a já jsem ji využil k tomu, že jsem si sehnal podpis Aleše Cibulky a Tomáše Töpfera. Nakonec natáčeli závěr a začátek pořadu a napínavé vyhlašování výsledků. První desítka výherců dostala Zlatý oříšek a šek na 10000,-Kč. My jsme mezi nimi bohužel nebyli, ale malý dárek jsme přece dostali.

A to už je konec, protože pak následovala ospalá cesta domů a příjezd o půl jedenácté v noci.

Tento den byl poučný, protože jsme viděli, jaký je život herců, jak se vlastně natáčejí televizní pořady. Byl i zdlouhavý, jelikož některé scény se opakovaly i pětkrát. A také se natáčely samostatné potlesky. I když jsem se domů vrátili pozdě a hodně unaveni, byl to pro nás nezapomenutelný zážitek.

Zlatý oříšek 2011 - video České televize
odkaz na video ČT
zde

Kryštof Lounek, 5.třída


MIKULÁŠ

2. prosince 2011

Dne 2.12. usedli do školních lavic v naší škole místo žáčků malí čertíci a andílci. Celí netrpěliví a trochu se strachem vyčkávali do druhé hodiny, kdy se škola rozezněla cinkáním, zvoněním a dupáním očekávaných čertů. Mikuláš s anděly odlehčoval atmosféru strachu hlavně u těch menších dětí, které slibovaly svou nápravu. Po odříkání básniček pro Mikuláše, dostali všichni čokoládovou odměnu. Děkujeme žákům deváté třídy za pěknou besídku.

 

 

Mgr. Radka Přibylová

LISTOPAD

 
VÝLET DO LETOHRADU

29. listopadu 2011

29.11.2011 se 4. a 5. roč. ZŠ Častolovice vydal na výlet do Letohradu. Důvodem byla nabídka Muzea řemesel - účast na výukovém programu ,,Řemesla“. Po příjezdu na vlakové nádraží do Letohradu jsme se vydali na místo samé - do Muzea řemesel.

Zde si průvodkyně děti rozdělily do dvou skupin podle ročníků. Každý člen skupiny dostal tovaryškou listinu a doplňoval správné odpovědi. Odměnou byly žetony. Děti pracovaly samostatně, ale i ve skupinách po čtyřech. Postupně získávaly informace o jednotlivých řemeslech a žetony se hromadily. Na závěr následovalo vyhodnocení skupin i jednotlivců společně s diplomy a odměnami pro vítěze. Program se velmi líbil díky možnosti aktivní účasti všech dětí.

Mgr. Ilona Kovářová


ČASTOLOVIČTÍ CYKLISTÉ JSOU NOMINOVÁNI NA ZLATÝ OŘÍŠEK 2011

25. listopadu 2011

Do úzkého výběru se žáci Základní školy v Častolovicích dostali díky stříbrné medaili, kterou v září získali na mistrovství Evropy v Paříži. Bojovali přes oblastní, krajské kolo a republikové finále až po setkání 22 států Evropy v této soutěži. Svým celoročním úsilím zvládli perfektně jízdu na kole, dopravní značky, předpisy, ošetření zraněného a cestu podle mapy. Nenaučili se jenom toto, ale vytvořili skvělou partu, vyplnili svůj volný čas, a dokonce se naučili ovládat svoje emoce. Svou cílevědomostí, snahou a někdy i odříkáním dosáhli krásného výsledku. Na svůj úspěch jsou právem hrdí.

Po uplynulých letech by se veřejnosti mohly zdát tyto úspěchy téměř již samozřejmostí, ale skrývá se za nimi soustavná a pevná oboustranná dřina jak v částech teoretických, tak i v praktických činnostech.

Ale těmito krásnými výsledky činnost nekončí. Je třeba soutěžící neustále doplňovat mladšími ročníky, aby v nich žáci dosáhli výrazných úspěchů. A přišlo nečekané překvapení! Naši žáci 5. a 6. ročníku se totiž dostali do celorepublikové soutěže Zlatý oříšek 2011, kam byli jmenováni mezi 30 kandidátů z přihlášených 156.

Co to „ Zlatý oříšek je?“ Jedná se o soutěž, která je zaměřena na nadané a šikovné děti od 6 do 14 let. Zvítězit může jednotlivec nebo kolektiv, který něco vytvoří, něčím vyniká nebo se mu podaří uskutečnit něco výjimečného v jakémkoli oboru. Nejde o to, zdali má žák jedničky, ale o to, zda někomu pomůže, nebo má pro něco nadání a jestli dokáže jít za svým cílem. A právě tato kritéria splňují mladší žáci naší školy.

Pro nás všechny to bylo obrovské překvapení, neboť do Oříšku nás přihlásila jedna maminka a už to samo o sobě je pro mě obrovská odměna, když si rodič všimne, že škola dělá pro děti něco navíc.

Nyní už mají děti za sebou natáčení medailonků s reportéry České televize, teď je čeká výlet do televizního studia a rozhlasu v Brně a další mediální vystoupení po celý rok. Budou rovněž zařazeni do celoroční ankety na internetových stránkách Zlatého oříšku, kde budou soupeřit o pozornost s dalšími soutěžícími. Vše přijímají s obrovským nadšením, vnímají to jako obrovskou příležitost a také jako odměnu za celoroční pernou práci v rámci svého volného času. Popřejme jim pěkné umístění a mnoho hezkých zážitků, na které budou určitě dlouho vzpomínat, i když se třeba neocitnou na příčce nejvyšší.

Mgr. Alena Zvěřinová


STRAŠIDELNÁ DRUŽINA

24. listopadu 2011

V Americe se slaví Halloween poslední den v říjnu a minulý rok děti slavily ve družině také tuto americkou tradici. Tento rok byla změna a děti si vytvořily 2. listopadu, kdy si lidé připomínají památku zesnulých, „Strašidelnou družinu“. Děti kreslily různá strašidla, duchy, ale také malovaly a vystřihovaly dýně. Své duchy, strašidla a dýně si připevnily na nástěnku ve školní družině.

Nezapomnělo se ani na americké zvyky a děti vydlabávaly dýně, které rozsvěceli. Děti také vyráběly lampičky s motivem ducha, které si zkusily rozsvítit. Práce na strašidelné družině děti bavila a to se projevilo na výsledku, který působil dobře a strašidelně.

 

školní družina


VÝTVARNÁ SOUTĚŽ

24. listopadu 2011

Dům dětí a mládeže z Rychnova nad Kněžnou v září vyhlásil výtvarnou soutěž na téma „Můj mazlíček“. Soutěžilo se ve třech kategoriích jednotlivců a v kategorii třídních kolektivů. Děti byly z tohoto tématu nadšené a hned se pustily do práce. Soutěž děti neomezovala a mohly kreslit domácího mazlíčka, oblíbené zvíře, zvíře ze Zoo, zvířecího kamaráda, ale také plyšového kamaráda. Děti nebyly omezené ani ve zpracování a každý si zvolil, jak obrázek nakreslí. Děti kreslily pastelkami, tužkou, voskovými pastely, vodovými barvami a také využívaly různé kombinace, např. vodové barvy s tuší nebo s pastely.

Soutěže se zúčastnilo 70 dětí z osmi škol a jejich výtvory byly vystaveny v klubu „Théčko“, kde návštěvníci byli porotou a vybírali nejlepší výkresy. Naše škola dostala ocenění ve výtvarné soutěži v kategorii Kolektivy a v kategorii I. se na třetím místě umístila Kateřina Pospíšilová. Všechny děti, které se zapojily do soutěže, musíme pochválit za jejich snažení a Kateřině Pospíšilové blahopřejeme za pěkné umístění.

kompletní výsledková listina zde

školní družina


JAK SE Z PÁŽETE MATÝSKA STAL RYTÍŘ

15. listopadu 2011

V úterý 15. 11. 2011 navštívil naši školu pan Daniel Richter ze společnosti Dějeprava s výukovým programem „Jak se z pážete Matýska stal rytíř“.

Žáci 2. a 3. třídy doslova hltali veselé povídání o životě rytířů na přelomu 13. a 14. století. Viděli dobové oblečení, věci denní potřeby, nádobí, zbraně a někteří byli přímo zapojeni do programu. Proměna žáků v pážata nebo dokonce mladé rytíře byla tak kouzelná, že si to chtěl vyzkoušet opravdu každý. V závěru programu si všichni mohli vyzkoušet a osahat repliky zbraní a oblečení, prostě se nechat unést rytířskou dobou. Někteří stříleli z kuše, jiní sehráli rytířský souboj či lov. Také se děti dozvěděly, že součástí výchovy budoucího středověkého rytíře je mimo jiné umět se správně chovat u stolu. Opět zábavnou formou mohly děti porovnávat středověké stolování s dnešním a vyzkoušet si, co taková středověká prostřená tabule obnáší.

Celý program trval asi 50 minut. A že byl poutavý, zábavný a každý mohl získat představu o životě v dřívější době, ukazují pořízené fotografie zachycující dychtivé a rozzářené oči dětí.

Mgr. Ladislava Vaňková


SETKÁNÍ DUCHŮ

11. listopadu 2011

Magické datum 11.11.2011 provětralo odvahu spousty odvážných dětí z Častolovic a okolí, které se sešly večer v pátek na strašidelném setkání všech duchů Častolovic. Hned na začátku přivítal odvážné děti čert, který posílal děti přes tajuplný les okolo častolovických rybníků, kde ze strašidelných koutů vylézali štíři, hadi, Drákulové a duchové. Za zvuků, které naháněly strach i dospělým, tmy lesa, kde stíny, které vytvářel jasně svítící měsíc, čekalo na děti tajuplné místo ohňů a strašidel na místním obecním rybníce. Děti musely projít lávkou na rybníce a svoji odvahu zpečetit podpisem. V cíli je čekala bílá paní s příšerou a teplo ohně s opékáním vuřtů. Některé si vypustily lampióny štěstí a na závěr této akce zahřál krásný pohled na slavnostní ohňostroj. Všichni se rozcházeli se spokojeným úsměvem a se slovy – „Tak nashle příští rok“. Poděkování patří všem rodičům, kteří tuto náročnou akci připravili, a hlavně také spolku místních rybářů Častolovice.

Mgr. Alena Zvěřinová


OKRESNÍ KOLO V PŘEHAZOVANÉ

11. listopadu 2011

Celkové pořadí:
   
1. Doudleby n.O.
2. Slatina n.Z.
3. Týniště n.O.
4. Kostelec n.O.
5. Skuhrov n.B.
6. Rychnov n.Kn. Javornická
7. Vamberk
8. Lhoty u Potštejna
9. Častolovice
10. Borohrádek
11. Dobřany
12. Dobré

kompletní výsledková listina zde

 


ORION FLORBAL CUP

11. listopadu 2011

Družstvo ZŠ ČastolovicePátek 11.11. 2011 byl pro výběr chlapců ze 6. a 7. tříd ve znamení okrskového kola Orion Florbal Cupu, které se konalo v Kostelci nad Orlicí. Posilněni darovanou čokoládou se chlapci s vervou vrhli na prvního soupeře, který přijel ze Skuhrova. Na počátku utkání byla znát mírná převaha našich hráčů, kteří se dokonce dostali do těsného vedení 1:0. Pak ale následovaly tři rychlé soupeřovy góly a tento stav se ani přes velké úsilí nepodařilo zvrátit.

Ihned po zápasu se Skuhrovem nás čekal soupeř nejtěžší, a to favorizovaný tým z Kostelce nad Orlicí. K tomuto zápasu přistoupili naši florbalisté spíše jako k možnosti zahrát si s opravdu kvalitním týmem a nasbírat cenné zkušenosti pro příští klání. V posledním utkání jsme změřili síly s celkem Doudleb. Po z naší strany vlažném úvodu přišel trest v podobě gólu doudlebského mužstva. Inkasovaná branka ale vyburcovala naše hráče, kteří si během pár minut vytvořili hned několik vyložených šancí a tato snaha byla posléze zaslouženě odměněna vyrovnávacím gólem. Náš celek ani potom nepolevil a další trefa do soupeřovy sítě na sebe nenechala dlouho čekat. Po zbývající minuty už častolovští borci drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou a dotáhli ho do vítězného konce, což znamenalo celkové třetí místo v okrskovém kole Orion Florbal Cupu.

Postup jsme sice nevybojovali, ale radost ze hry je nade vše!

Mgr. Andrea Micherová


POVÍDÁNÍ O SLUNÍČKU

11. listopadu 2011

V pátek 11. 11. 2011 se děti z první, druhé a třetí třídy vypravily na loutkové divadlo do Kostelce nad Orlicí. Zrovna páteční ráno bylo mrazivé, zima se vkrádala pod bundy, zalézala pod nehty i do bot, ale protože se všichni těšili na pohádku, tak cestu zvládli skvěle.

Divadlem vládla příjemná atmosféra. Jeviště bylo zaplněné krásnými kulisami, které nás už od začátku vtáhly do děje. Představení o sluníčku bylo legrační, plné písniček a zvířátek. Sluníčko, které náhodou spadlo na zem, s námi zažilo spoustu zajímavých příběhů. A i když se mu na zemi líbilo, muselo se vrátit zpět na oblohu.

Potleskem jsme se rozloučili s Loutkovým divadlem Matěje Kopeckého a už se těšíme na nějaké další představení.

Mgr. Ladislava Vaňková


BOBŘÍK INFORMATIKY 2011

9. a 10. listopadu 2011

Již druhým rokem se žáci naší školy měli možnost zapojit do projektu celonárodní soutěže se zaměřením na informatiku. Jejich úkolem bylo vyřešit patnáct úloh, které byly bodovány podle obtížnosti. Ve dvou věkových kategoriích se zúčastnilo 36 dobrovolníků naší školy, kteří si otestovali své vědomosti a mohli je porovnat se svými vrstevníky z celé republiky. Celá soutěž probíhá pro danou kategorii v jednom dni a soutěžící řeší úlohy on-line na počítačích.

Cílem soutěže není zjišťovat pořadí ani úspěšnost škol, pořadí soutěžících je jen pro osobní motivaci soutěživých žáků. Naopak cílem soutěže je dosáhnout maximálního počtu bodů, zdolat všechny otázky a ulovit bobříka. Odměnou pro vítěze je pouze jejich výsledek, srovnání s ostatními v soutěži a diplom.

V kategorii Kadet (8. a 9. třída) soutěžilo celkem 5253 soutěžících, alespoň 150 bodů dosáhlo a úspěšnými řešiteli se stalo 1836 soutěžících. Z naší školy se zúčastnilo 25 soutěžících a úspěšnými řešiteli se stali: Štěpán Přibyl (8.A), Jiří Hofman (8.B), Jan Míka (9.), Jakub Šmída (8.A), Lukáš Kopecký (8.B) a Tomáš Helmich (8.A).

V kategorii Benjamin (5. až 7. třída) soutěžilo celkem 6587 soutěžících a úspěšnými řešiteli se stalo 1556 soutěžících. Z naší školy se zúčastnilo 11 soutěžících a úspěšnými řešiteli se stali Eliška Klimešová (7.), Ondra Hájek (6.A) a Karolína Hlaváčková (6.B).

Všem soutěžícím gratulujeme.

Mgr. Miroslav Charvát


SLADKÁ TEČKA ZA ÚSPĚCHEM MLADÝCH CYKLISTŮ

9. listopadu 2011

Dne 9.11. v odpoledních hodinách se sešli rodiče, děti a vedení školy spolu s paní starostkou na příjemném posezení v Bazylice v Častolovicích. Úspěch mistrů republiky a úspěch vicemistrů Evropy v Soutěži mladých cyklistů děti oslavily sladkým pohárem a podělily se o vzpomínky a zážitky tohoto závodu.

Školu reprezentovaly tyto děti:

Mladší kategorie:
Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl, Kryštof Lounek a Nikola Tejklová

Starší kategorie:
Kamila Chlebná, Nikola Huňarová, Aleš Pápay, Ondřej Hrubý a Matěj Baše.

Mgr. Alena Zvěřinová


OKRSKOVÉ KOLO VE FLORBALU 8. A 9. ROČNÍKŮ

4. listopadu 2011

Družstvo ZŠ ČastoloviceLetos již na začátku listopadu proběhlo okrskové kolo ve florbalu chlapců 8. a 9. ročníků. V pátek 4. listopadu sehrálo družstvo naší školy zápasy o postup do okresního finále v Kostelci n. Orl., postupně jsme ve skupině narazili na naše tradiční soupeře z Borohrádku a Skuhrova n.B.

V každém úvodním utkání se vždycky potýkáme s problémem "velké" haly, protože ta naše školní je v porovnání s tou kosteleckou jen vetší šatnou bez věšáků. Borohrádek nás v prvním našem utkání přehrával, byl přesvědčivější a zvítězil 2:0. Druhý náš zápas byl již vyrovnanější, ale opět jsme nenašli střelce a se Skuhrovem jsme také prohráli 2:0.

Následoval už jen zápas o umístění se ZŠ Voděrady. Ve vyrovnaném utkání jsme sehráli vyrovnanou partii do poslední minuty a výsledek 2:2 znamenal, že o vítězi rozhodnou samostatné nájezdy. Za nás byli exekucí pověřeni deváťáci, ale žádný neuspěl. Vítězství tak museli zařídit osmáci - hlavně gólman Jakub Šmída, který neinkasoval. Jediným "šikovným" střelcem se k naší radosti stal Tomáš Kopecký.

Florbalový turnaj školních družstev je pro letošek již minulostí, "díru do světa" jsme neudělali, ale příště to zkusíme znovu.

Sestava našeho družstva:
v brance chytal Jakub Šmída, v obraně nastupovali Martin Řičař, Petr Duzbaba, Honza Javůrek a Martin Jiruška, v útoku se branky snažili vstřelit Dan Podolský, Ríša Vítek, Tomáš Helmich, Štěpán Přibyl, Lukáš Kopecký, Tomáš Kopecký, Jakub Zápranský, Matěj Seidl a Dominik Šimerda.

Diplom za účast

Mgr. Miroslav Charvát


OCENĚNÍ MLADÝCH CYKLISTŮ Z ČASTOLOVIC - PŘIJETÍ U STAROSTKY

3. listopadu 2011

Přijetí u starostkyDne 3.11.2011 přijala starostka městyse Častolovice Mgr. Jarmila Novohradská mladé cyklisty, kteří se vrátili v září z mistrovství Evropy mladých cyklistů, které se letos konalo v Paříži. Paní starostka poděkovala nadějným cyklistům za vynikající reprezentaci České republiky a Častolovic, předala dětem dárky a popřála do dalších bojů mnoho úspěchů a bezpečných kilometrů na kole.

Mistrovství Evropy mladých cyklistů se letos konalo v Paříži a naše družstvo reprezentovali Veronika Hostinská, Denisa Chaloupková, Martin Fajgl a Kryštof Lounek. Tito mladí cyklisté konkurenci 21 evropských států obsadili vynikající 2. místo a přivezli stříbrné medaile.

Dále byla odměněna i Nikola Tejklová, která se podílela na výrazném úspěchu našeho družstva. Bohužel letos sledovala úspěch svých kamarádů z lavičky náhradnice v Častolovicích.

Stříbrní cyklisté prožili krásný víkend, našli si mnoho dalších kamarádů a zažili i mnoho legrace. Bez sponzorů by ovšem nebylo možno tuto akci uskutečnit, a proto patří velké poděkování všem, kteří se podíleli na spolufinancování soutěže mladých cyklistů.

Sponzoři:
Ministerstvo dopravy
CSPSD Praha
Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Městys Častolovice
Saint – Gobain Orsil s.r.o. Častolovice
Martin Transport s.r.o. Choceň
Federál – Mogul Fiction Products a.s. Kostelec nad Orlicí
ROJEK dřevoobráběcí stroje a.s. Častolovice
ŠKODA AUTO a.s. Mladá Boleslav

Mgr. Jiří Kalousek


PŘÍRODOVĚDNÁ OLYMPIÁDA 1.STUPNĚ

3. listopadu 2011

Poznávání kořeníDne 3.11.2011 připravily p. uč. 1. st. pro žáky 2. - 5. tříd podzimní přírodovědnou olympiádu. Olympiáda probíhala po vyučování v odpoledních hodinách. Účast byla zcela dobrovolná a myslím, že i překvapivá - 53 dětí. V několika třídách čekaly na děti připravené úkoly a zkoušející. Vše bylo realizováno zábavnou formou, aby děti ani na chvíli nepomyslely, že jsou snad zkoušeny. Ono ochutnávání jako poznávání ovoce a zeleniny, poslouchání zvuků ze sluchátek a hádání, kterému živočichu patří, hledání názvů živočichů v textu, ohmatání si opravdové větvičky a přiřazení správného plodu, poznávání obilí a jeho označení dotykem na interaktivní tabuli, to všechno nebývá při "normálním" zkoušení v hodině možné. Děti se nejenom bavily, měly program na odpoledne, ale také ukázaly, co všechno umí, některé se něco nového naučily. Všechny děti, včetně p. uč., které měly radost, že děti program baví, si olympiádu užily. Poděkování patří všem zúčastněným, organizátorům a porotě.

Vítězové z jednotlivých ročníků1. místo:
Valérie Brandejsová, 2.tř.
Štěpán Lounek, 3. tř.
Dorota Bělková, 4. tř.
Lenka Epandrová, 5. tř.

2. místo:
Kateřina Šabatová, 2. tř.
Pavla Alinová, 3. tř.
Petr Novák, 4. tř.
Kryštof Lounek, 5. tř.

3. místo:
Natálie Chaloupková, 2. tř.
Klára Papáčková, 3. tř.
Kristina Kulhavá, 4. tř.
Lucie Nováková, 5. tř.

Mgr. Ilona Kovářová

 

ŘÍJEN

 
PODZIMNÍ VÝLET O PRÁZDNINÁCH

26. října 2011

Ve středu 26. 10. 2011 uspořádali rodiče při Základní škole Častolovice sportovní dopoledne pro žáky školy. Okolo 60 dětí se vlakem vydalo do Rychnova nad Kněžnou. Většina dětí pospíchala do plaveckého bazénu a žáci 2. stupně se těšili na bowling. Všichni si to užili a těší se příště.

Výsledky bowlingu

Dráha 1   Dráha 2
1. Aleš 407 bodů   1. Honza 454 bodů
2. Matěj 376 bodů   2. Lukáš 387 bodů
3. Kuba 349 bodů   3. Kuba 328 bodů
4. Ríša 269 bodů   4. Alena 317 bodů
5. Marcela 268 bodů   5. Vítek 248 bodů
6. Týna 225 bodů   6. Petr 238 bodů
      7. Jakub 213 bodů

Dráha 3 – nebyly dodány výsledky, ale děvčata, která našla odvahu bojovat s chlapci, se neztratila a podala bojovný výkon. Poděkování patří všem rodičům, kteří si našli chvilku pro děti. Toto sportovní dopoledne bylo pěkné zpestření podzimních prázdnin a ten, kdo nebyl, určitě litoval.

Mgr. Alena Zvěřinová


PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN

19. října 2011

Ve středu 19. 10. 2011 proběhla na naší škole celostátní soutěž Přírodovědný klokan. Otázky byly převážně z oblasti přírodních věd (matematika, fyzika, přírodopis, zeměpis). Test obsahoval 24 úloh rozdělených do 3 skupin podle obtížnosti. Na řešení bylo 40 minut čistého času.

Pořadí nejlepších žáků z 9.třídy:

1. Zábranský Jakub
2. Míka Jan
3. Hanzlíčková Berenika, Tomašík Jakub
 

Mgr. Petra Zábrodská


OKRESNÍ ŠKOLNÍ LIGA V PLAVÁMÍ - 1.KOLO

12. října 2011

Výsledková listina zde.


 


ZAHRADA VÝCHODNÍCH ČECH

7. října 2011

V pátek 7.10.2011 všichni žáci Základní školy v Častolovicích navštívili jednu z největších výstav „ Zahrada východních Čech“, která se konala v naší obci.

Účastníky této výstavy zaujala kolekce květin, ovoce, ořechů, melounů, výstava okrasných ptáků a velký úspěch sklidila velká husa tuluská v areálu Sokolské zahrady. Děti se zapojily do soutěže o nejhezčí misku ovoce.

Žáci naší školy se podíleli i na přípravě a úklidu této velkolepé podzimní výstavy.

 

 

Mgr. Jiří Kalousek, ředitel školy


MUZEUM POLICIE ČR

6. října 2011

Ve čtvrtek 6. 10. 2011 se skupina žáků sedmé a osmých tříd vydala vlakem do Prahy. Cílem bylo Muzeum Policie ČR, které sídlí v areálu augustiánského kláštera založeného roku 1350 českým králem a římským císařem Karlem IV.

Chlapci a děvčata se seznámili s historií a vývojem bezpečnostních sborů a složek od Rakouska – Uherska až po současnost. Součástí expozice byl i vývoj drogové scény s drogovým podsvětím. Výstava je rozdělena na dvě části, zážitkovou a teoretickou. Při vstupu dostala každá dvojice pracovní list s otázkami. Odpovědi hledali během prohlídky. Motivací pro ně bylo slíbené překvapení na konci výstavy. Každý dostal „reflexního koníka“ na batoh.

Poslední zastávkou bylo Václavské náměstí, kde se děti seznámily s historií jezdecké sochy sv. Václava, s pamětní deskou J. Palacha a J.Zajíce a budovou Národního muzea. Odtud přesun na hlavní nádraží a zpět domů.

Darie Micherová


PRVNÍ ZÁVOD ZVLÁDLI NA VÝBORNOU

6. října 2011

1.a 2. místo v SOUTĚŽI MLADÝCH CYKLISTŮ

Ve čtvrtek 6. října 2011 se konala v Rychnově nad Kněžnou Dopravní soutěž mladých cyklistů pro žáky 5. tříd základních škol.

Této soutěže se zúčastnilo 17 družstev a naši mladí cyklisté zvládli první závod na jedničku s hvězdičkou a obsadili 1. a 2. místo.

Soutěž se konala na Dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou. Soutěžilo se v pravidlech silničního provozu – testech a v praktické části v jízdě na kole po DDH, v jízdě zručnosti na jízdním kole – zdolávání překážek a první pomoci – ošetřování zraněného.

Naši školu reprezentovali:  
   
Družstvo I.  
Slezák David 1. místo
Lounek Kryštof
Přibylová Adéla
Podzimková Denisa
   
Družstvo II.  
Marková Denisa 2. místo
Ešpandrová Lenka
Izák Antonín
Jedlička Adam

Absolutním vítězem a vítězkou tohoto závodu se stal Kryštof Lounek a Nikola Podzimková.

Je potřeba ovšem poděkovat všem dětem, kteří se připravovaly na tuto soutěž a navázaly na vynikající výsledky svých kamarádů v předešlých letech. Vedení školy děkuje všem dětem za reprezentaci školy a přeje do dalších bojů mnoho dalších úspěchů.

kompletní výsledková listina zde

Mgr. Alena Zvěřinová


OKRESNÍ PŘEBOR V ATLETICE STARŠÍCH ŽÁKŮ

5. října 2011

Ve středu 5.10.2011 se sedm statečných z naší školy zúčastnilo Okresního přeboru starších žáků v atletice v Solnici. Petr Hejhal z 9.A zkoušel štěstí v bězích na 100m a 300m a ve vrhu koulí a nevedl si vůbec špatně. Ve velké konkurenci borců z atletických oddílů okolních měst obsadil dvě čtvrtá a jedno šesté místo.Ve vrhu koulí reprezentovali školu ještě Petr Duzbaba a Jakub Zábranský z 9.A. I když nemohli pomýšlet na nejlepší umístění, cenné zkušenosti z tohoto závodu mohou zúročit při dalším startu.

Andrea Řeháčková z 8.B a Pavlína Přikrylová z 8.A bojovaly také v obou sprintech a ačkoli neatakovaly přední příčky, se ctí potvrdily rčení „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. V běhu na 800m hájily barvy naší školy Lucie Kubesová a Veronika Hojná z 9.A. Statečně se rvaly s pomalu ubíhajícími metry této tratě a přestože nakonec skončily ve druhé polovině startovního pole, doběhem do cíle bezesporu zvítězily alespoň samy nad sebou.

kompletní výsledková listina zde

Mgr. Andrea Micherová

 

ZÁŘÍ

 
OKRESNÍ PŘEBOR V ATLETICE MLADŠÍCH ŽÁKŮ

30. září 2011

  

kompletní výsledková listina zde

 


SPORTOVNÍ DEN – 2. STUPEŇ

27. září 2011

Dne 27.9. se uskutečnil v Častolovicích na fotbalovém hřišti sportovní den. Chlapci z šesté až deváte třídy soutěžili v malé kopané a děvčata ve vybíjené. Pro ty, co zrovna nesoutěžili, byly připraveny i jiné zajímavé hry pro jednovtlivce, jako například hod létajícím talířem nebo slalom s tenisovým míčkem na badmintonové raketě. Na hřišti byl pro nás dokonce otevřen ochod s občerstvením, kde jsme si mohli zakoupit něco dobrého.

V malé kopané byla favoritem devátá třída. Ta nakonec nezklamala a vyhrála oba zápasy proti třídám 8.A i 8.B. Druhou skupinu ovládla 6.B. Bohužel jsme již neměli čas na vzájemný duel, který by rozhodl o vítězi celé soutěže. Ve vybíjené si děvčata z deváte třídy nevedla o nic hůře a také zvítězila. V mladší kategorii překvapivě vyhrála 6.A, která porazila jak sedmou třídu, tak 6.B.

Po ukončení sportovního dne se vyhlašovaly výsledky kolektivních her i soutěží jednotlivců. Výherci dostali diplomy a medaile. Sportovní den se nám líbil a už se všichni těšíme na další.

Petr Kutil, 9. třída


SPORTOVNÍ DEN – 1. STUPEŇ

27. září 2011

Dne 27. 9. 2011 se 1. – 5. ročník zúčastnil sportovního dne na stadionu v Kostelci nad Orlicí. Žáci se utkali v atletickém pětiboji. Každá třída si vyzkoušela, jak se skáče do dálky, hází kriketovým míčkem a granátem a jak se závodí v běhu na 50 m a 400 m. 3 nejlepší závodníci z každé třídy byli odměněni medailí a diplomem.

Třída 1. místo 2. místo 3. místo
1. Štěpán Rojek Filip Bartoš Jakub Hejhal
2. Kryštof Bělka Matyáš Jirsa Andrea Jarkovská
3. Josef Novák Štěpán Lounek Simona Hostinská
4. Daniel Schmied Filip Boháč Klára Procházková
5. Matěj Mráz Tomáš Vanický Matěj Jáneš

Sportovní den se nám líbil. Děti závodily se zájmem a také počasí nám velmi přálo.

Mgr. Lucie Adámková


MLADÍ CYKLISTÉ Z ČASTOLOVIC, VICEMISTŘI Z MISTROVSTVÍ EVROPY 2011, NA MINISTERSTVU DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY

27. září 2011

VÍTE, ŽE …

Dne 27.9.2011 nejlepší mladí cyklisté České republiky a účastníci nedávného mistrovství Evropy 2011 ve Francii byli přijati náměstkem ministra dopravy Jiřím Žákem v Praze.

Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl, Kryštof Lounek vyhráli mistrovství České republiky a na mistrovství Evropy ve Francii za účasti 21 států svým vynikajícím výsledkem přivezli stříbrné medaile a důstojně reprezentovali častolovickou školu.

Po návštěvě na ministerstvu dopravy děti navštívily muzeum České policie a zhlédly největší modelovou železnici v České republice – Království železnic.

  článek na stránkách iBESIPU

Mgr. Alena Zvěřinová


PRVNÍ START MLADÝCH CYKLISTŮ

21. září 2011

Ve středu 21.9. 2011 se konala na DDH v Týništi nad Orlicí Dopravní soutěž mladých cyklistů.

Soutěže se zúčastnilo okolo 60 dětí ve třech kategoriích.

Naši školu reprezentovaly děti, které se zabývají dopravní výchovou na škole a některé z nich dosáhly i na stupně vítězů.

0. kategorie:
1. Adam Jedlička
2. Martina Čižinská
3. Adam Rojek

1. kategorie:
1. Martin Fajgl
2. Kryštof Lounek
3. Veronika Hostinská

2. kategorie:
1. Jan Cabalka
2. Pavlína Přikrylová
3. Matěj Baše

Vedení školy děkuje všem dětem za vynikající výsledek a přeje úspěchy v dalších kolech.

6.10.2011 prověří mladé cyklisty první větší závod 5.tříd v Rychnově nad Kněžnou. Budeme držet všechny palečky.

Mgr. Alena Zvěřinová


POLICISTÉ GRATULOVALI VICEMISTRŮM EVROPY

20. září 2011

převzato z: http://www.policie.cz

V úterý 20. září 2011 dopoledne čekala rychnovské dopravní policisty příjemná událost. Spolu s preventistkou se vypravili do Základní školy v Častolovicích za vicemistry Evropy v dopravní výchově. Dvě děvčata (Veronika Hostinská a Denisa Chaloupková) a dva chlapce (Martin Fajgl a Kryštof Lounek) z 5. a 6. třídy dokázalo o pouhých deset bodů o zlato připravit už jen družstvo z Ruska.

Rychnovští policisté spolu s gratulací předali vicemistrům malý dárek.

celý článek ...

por. Mgr. Alena Kacálková


STŘÍBRO Z MISTROVSTVÍ EVROPY

16. - 19. září 2011

26 th FIA EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST
16. – 19. SEPTEMBER 2011 Paris, FRANCE

České družstvo ze Základní školy Častolovice přivezlo stříbrné medaile z mistrovství Evropy mladých cyklistů.

Dne 16. – 19. září 2011 se konalo mistrovství Evropy mladých cyklistů ve Francii v hlavním městě Paříž. Účast na tomto závodě si museli častolovičtí cyklisté vybojovat vítězstvím v okresním, krajském a republikovém finále.

Českou republiku reprezentovali Veronika Hostinská, Denisa Chaloupková, Martin Fajgl a Kryštof Lounek ze Základní školy Častolovice.

Svým skvělým výkonem navázali na úspěchy svých předchůdců, přivezli z mistrovství stříbrné medaile a obohatili sbírku cenných kovů, kterou se tato škola pyšní.

A jaké bylo samotné mistrovství?

Letos potvrdilo v tomto závodě účast 21 států z Evropy a soutěžilo se v hale Georgie Caroentiera. . Děti v osmi sekcích nejen jezdily na kole přes překážky stanovené technickým výborem FIA, ale musely prokázat i své znalosti v teoretické části – řešení křižovatek, vyhledávání chyb na obrázku, doplnění pravidel při odbočování cyklisty vlevo, hledání bezpečné cesty podle dopravních značek, pamatování obrázků s dopravní tematikou v daném časovém limitu a nově i v jízdě po mobilním dopravním hřišti.

Mladí cyklisté nechtěli zklamat a bojovali ze všech sil. I přes nepatrné zaváhání se vyrovnali s obtížemi a závod dotáhli do nádherného konce a přivezli stříbrné medaile, které jim byly předány na slavnostní dětské party spolu s pohárem.Druhý den po závodě děti vypluly lodí po řece Séně, viděly krásné památky Paříže a ohromeny pohledem z Eiffelovy věže se vydaly poznat nejznámější třídu the Champs Elysées.

Touto cestou bych chtěla poděkovat všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli, hlavně všem dětem, které se na tento závod poctivě a pilně připravovaly ve svém volném čase.

Moc díky !

Oficiální výsledovka zde


 

  článek na stránkách CSPSD - BESIPU

Další videa zde a další výsledkové listiny FIA zde

Mgr. Alena Zvěřinová, trenérka družstva

 
30.09.2021