::  AKTUALITY ZE ŠKOLNÍHO ROKU 2012 - 2013  ::

BEZPEČNÁ CESTA
červen 2013

Základní škola požádala o grand Nadaci Partnerství, kde ve výzvě Na zelenou byl finančně podpořen projekt Bezpečná cesta. Projekt je zaměřen na poučení žáků o bezpečném přecházení v obci. V průběhu projektu mají žáci sestavit plán bezpečných přechodů v okolí školy, vytvořit manuál, jak bezpečně přecházet. Mapování přechodů bylo provedeno v období duben – červen. V září budou žáci prvních ročníků nacvičovat chování při přecházení. Žáci ostatních ročníků budou tuto aktivitu procvičovat v průběhu celého školního roku. Škola využívá i dopravní hřiště, kde se v letošním roce pořádal první ročník dopravní soutěže. V průběhu měsíce září - říjen žáci druhého stupně připraví pro žáky prvního stupně ukázky správného chování na přechodu, k těmto ukázkám bude využito dopravní hřiště u školy.

Cílem projektu je poučení žáků o bezpečném přecházení a vydání příručky Jak se chovám na přechodu pro chodce.

Koordinátor projektu Alena Bačíková

 
SBĚR VÍČEK PRO ZÁBAVU A TAKÉ PRO POMOC DRUHÝM
červen 2013

Začátkem školního roku se požádalo děti, aby začaly sbírat a nosit plastová víčka do školní družiny. Důvodem bylo, že děti budou skládat různé obrázky a tvořit z víček. Začátkem tohoto roku napsala maminka nemocného chlapečka do školy, jestli se chceme zapojit do sběru víček a to se naskytla příležitost pomoci druhým. Do sběru víček se zapojila celá škola. Děti se opravdu snažily a nosily každý druhý den. Nejvíce musíme poděkovat Jakubu Doskočilovi ze 3.třídy, který přinesl přes 8000 víček a Danielu Píčovi ze 4.třídy, který přinesl tři velké tašky. A samozřejmě děkujeme všem dětem, které se zapojily.

 

více  fotografií zde

Bc. Iva Morávková

Dobrý den, dovolte abych poděkovala všem dětem z vaší školy i všem zaměstnancům za nasbírání krásného množství víček pro Honzíčka. Moc si vašeho zapojení do projektu vážím.Víčka budou odvezena a následně za peníze zakoupený speciální kočárek pro Honzíčka . Ještě jednou srdečně děkuji. Přeji všem krásné prázdniny. Pokud budete chtít můžete se po prázdninách do této sbírky opět zapojit.

S pozdravem Pavelková Jarmila

 
MIZEJÍCÍ ZVÍŘATA
červen 2013

Děti poslední týden v květnu začaly pracovat na projektu s názvem „Mizející zvířata“. Vytvořily si podle předlohy velkou mapu světa, napsaly názvy ohrožených druhů zvířat a také malovaly na velké napnuté papíry ohrožená zvířata. Dozvěděly se důležité informace a zajímavosti o zvířatech a potom se děti snažily správně zařadit zvíře ke kontinentu na mapě světa. Při malování zvířat děti využily své fantazie a nadání. Děti práce bavila a je to vidět na výsledku.

 

více  fotografií zde

 

Bc. Iva Morávková

 
NÁVŠTĚVA HVĚZDÁRNY
18. 6. 2013

Dne 18. 6. se 2. a 3. tř. vydala na exkurzi do hradecké hvězdárny. Úvodem děti vyslechly poučnou přednášku o sluneční soustavě, mohly se seznámit s modely jednotlivých planet a pobavily se u filmu Kráva na Měsíci. Prohlídka hvězdárny pokračovala návštěvou planetária, kde děti žasly pod hvězdnou oblohou, obdivovaly souhvězdí a fáze Měsíce. Zaujal je i obří dalekohled, kterým měly možnost pozorovat skvrny na Slunci. Celý výlet byl završen návštěvou kiosku, kde se děti rády zchladily studenými nápoji a nanuky. Bylo to zajímavé dopoledne.

 

více  fotografií zde

 

Mgr. Radka Přibylová

 
ŠKOLNÍ VÝLET 9.B
17.  6. 2013

Sraz byl v 8.00 na nádraží v Častolovicích, kde čekalo šest žáků. Ve vlaku z Kostelce n. Orl. přijeli dva žáci a do vlaku přistoupilo dalších šest žáků v Česticích. Do HK jsme přijeli v 9.00. Obstarali jsme si lístky na MHD a odjeli na koupaliště na Flošnu. Byl tropický den, takže to bylo ideální místo na přežití.

Kolem jedné jsme se zašli občerstvit do nákupního centra Futurum, kde funguje klimatizace, takže opět velmi příhodné prostředí. Další zastávka byla bowlingový klub Asport kousek od Futura.

Další pěkné prostředí, kde se dalo příjemně zasportovat i se zároveň občerstvovat. No a po dvou hodinách jsme ještě stihli, kdo chtěl, drobné nákupy opět ve Futuru. A pak nás čekal návrat vlakem s tím, že výsadek probíhal samozřejmě v opačném sledu než nástup.

VÝLETU ZDAR A 9.B ZVLÁŠŤ!

více  fotografií zde

Mgr. Eva Ešpandrová, třídní učitelka 9.B

 
TŘEŤÁCI A NOC VE ŠKOLE
14. 6. 2013

V pátek 14. 6. 2013 vyměnili třeťáci aktovky za batohy, spacáky a karimatky. Rozhodli se totiž strávit noc ve škole. Že nešlo pouze o přespání, můžete posoudit sami.

Sešli jsme se v 17 hodin před školou. Hned tady panovala dobrá nálada. V dětských tvářích byl vidět úsměv, ale i očekávání a napětí, co se vlastně bude dít. Rozloučili jsme se s rodiči a vyrazili do prázdné školy, která teď patřila jenom nám. Naše třída vypadala jinak, než jsme byli zvyklí, tolik volného prostoru, prima. Odložili jsme si batožiny a rozeběhli jsme se ven do slunečného podvečera. Hráli jsme různé hry, které pro nás připravila Aneta. Když se začala ozývat žízeň a hladová bříška, vrátili jsme se zpět do školy. Pochutnali jsme si na řízečkách a jiných dobrůtkách od maminek. Každý si našel svoje místečko a udělal si siestu, zahrál si karty, stolní hry nebo si jen tak povídal. Po chvíli nás parta holek překvapila krátkým divadýlkováním O třech moderních prasátkách, které bylo celé v jejich režii. Děkujeme, bylo to pěkné zpestření večera. Dalším programem bylo kino - animovaná pohádka Jak vycvičit draka, promítána na interaktivní tabuli. Ani jsme nepostřehli, že se venku už hodně setmělo. A právě tehdy nastal ten správný čas na zkoušku odvahy, na Cestu bludiček. Cesta vedla nočními šatnami, brr. Většina z nás měla obavy, strach, dokonce byly i slzičky. Ale ukázalo se, že zbytečně. Šli jsme každý sám od světýlka ke světýlku a plnili různé úkoly. Všichni jsme to zvládli a čekala nás sladká odměna – muffiny, které pro nás upekla paní Provazníková. Mňam, byly skvělé. Nechyběl ani přípitek dětským šampaňským od paní Podolské. Posilněni jsme se z kuchyňky odebrali zpět do třídy, kde se pro nás chystala toužebně očekávaná diskotéka. Skvěle jsme se vyřádili. Když paní učitelka vyhlásila poslední skladbu a konec, hrozně jsme se divili, že už je tolik hodin a musíme do hajan. Zároveň jsme se do spacáku těšili. Vždyť spát ve škole, to se neděje každý den. Rychle jsme se umyli a hurá do spacáku. Někteří z nás usnuli ihned, ovšem některým povídálkům to chvíli trvalo. Pak už spali… a spali... a spali… V sobotu ráno nás šimráním pod nosem probudilo sluníčko. Pomalu jsme se rozkoukali, popřáli si krásné ráno a opláchli si obličej. Čekala nás snídaně, tentokrát jsme se mohli zakousnout do závinu od paní Chaloupkové nebo dojíst svoje zásoby. Po snídani jsme si ještě chvíli pohráli a pak nastal čas úklidu a balení. Na památku páteční noci ve škole jsme dostali pamětní list. O půl desáté si nás vyzvedli rodiče, rozloučili jsme se a rozutekli se domů.

Noc ve škole se nám vydařila. Máme nové zážitky a poznali jsme se zase trochu jinak.

Moc děkujeme maminkám za dobrůtky a Anetě za pomoc. Anet, byli jsme rádi, že jsi tu byla s námi.

více  fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
ŠKOLNÍ VÝLET 1., 3., 4. A 5. TŘÍDY
11. 6. 2013

Školní výlet 1., 3., 4. a 5. třídy proběhl 11. 6. společně. Brzy ráno vyjely od školy dva autobusy plné natěšených dětí. Dlouhou cestu nám „zpestřilo“ několik blinkajících, ale jinak jsme na místo do Dolní Rožínky dorazili v pořádku. Strašidelný zámek Draxmoor byl pro většinu dětí největším zážitkem. Krátký strašidelný film v 3D kinu vtáhl děti do tajemné atmosféry zámku. Na nádvoří byl strach zažehnán dováděním na skákacím hradu, občerstvením a nákupem suvenýrů. Před polednem jsme se přesunuli do Šiklova mlýna, kde při vstupu děti plnily zábavné úkoly a po té mohly navštívit spoustu atrakcí (vláček, obří skluzavku, elektrického býka, bludiště aj.) a obchůdků. Navštívili jsme indiánskou vesničku a na závěr shlédli divadelní westernové představení. Cesta zpět proběhla již bez problémů.

více  fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
TŘÍDNÍ VÝLET 8.A
11. 6. 2013

A je tu konec školního roku, se kterým přišel i školní výlet. V úterý 11.června ráno se většina z nás sešla na častolovickém nádraží. Koupili jsme si lístky a čekali na vlak. Vlak nám přijel a my se připojili k těm, co už vyjížděli z Kostelce, v Česticích jsme nabrali další „účastníky našeho zájezdu“ a už jsme byli úplně komplet celá třída. Vystoupili jsme na hlavním nádraží v Hradci Králové a šli na MHD směr Futurum.

Nejdřív bowling. Rozdělili jsme se na družstva a začali s chutí hrát. Někteří hráli poprvé, zato jiní začali jako „ostřílení hráči“. I náš dozor (pí Bellerová a pí Ešpandrová) si zahrál :D. Po bowlingu jsme se vrátili opět k Futuru, občerstvili se a pak následovaly filmy a bloumání po obchodech.

Zpátky jsme se večer vraceli opět vlakem. Myslím, že si všichni výlet užili :) a jeli by rádi klidně hned a znovu.

více  fotografií zde

Žáci 8.A

 
NÁŠ ŠKOLNÍ VÝLET DO LANOVÉHO CENTRA - 9.A
6. 6. 2013

Už od března jsme se rozhodovali, někdy i hádali, kam bychom se mohli vydat na školní výlet. Toto rozhodnutí pro nás mělo velkou váhu, protože pro náš kolektiv to měl být poslední výlet. Nakonec zvítězil nápad vyrazit do lanového parku v Říčkách.

Ve čtvrtek 6. června jsme se ráno sešli před školou, odkud jsme odjeli obecním autobusem. Cesta bezstarostně ubíhala, ale po chvíli se v autobuse začalo hůře dýchat, byla cítit spálená guma a v autobuse se objevil kouř. Pan řidič malou technickou závadu našel, ale na opravu neměl tolik času, tak jsme chvilku s otevřenými zadními dveřmi pokračovali v cestě dál.

Do Říček jsme dojeli včas. Po psychické přípravě a převlečení jsme byli poučeni o chování, bezpečnosti i záludnostech lanového parku. Při prolézání překážek v korunách stromů panovala mezi námi veselá a přátelská nálada. Když i poslední z nás dojeli závěrečný sjezd, znovu jsme se přestrojili, poděkovali a odjeli. Cestou jsme se zastavili v Rokytnici na oběd v hotelu Eduard. Po dvou hodinách posezení jsme opět nasedli do autobusu a jeli dál. Působením únavy a hezkého počasí jsme si dokonce v autobuse začali zpívat. Zpívali jsme převážně písničky, které známe z hudební výchovy. Kolem 15.00 hodiny jsme přijeli ke škole, kde jsme se rozloučili a rozešli. Počasí nám pěkně vyšlo a všichni jsme si výlet náramně užili.

více  fotografií zde

Aneta Jarkovská, Štěpán Přibyl

 
REGIONÁLNÍ KOLO HLÍDEK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ VE SVITAVÁCH
5. 6. 2013

Středa 5. 6. 2013 se stala dnem soupeření vítězných Hlídek mladých zdravotníků oblastních kol dvou sousedních krajů – Královéhradeckého a Pardubického.

Tentokrát se nesoutěžilo pod širým nebem, nýbrž pod střechou velké sportovní haly „Na Střelnici“ ve Svitavách.

Do akce vyrazila i pětičlenná hlídka z naší školy, ve složení Lenka Ešpandrová, Natálie Šmídová, Barbora Václavíková, Denisa Chaloupková a Veronika Hostinská. Děvčata bojovala v kategorii hlídek II.stupně.

A co vše bylo na mladé zdravotníky nachystáno?

Stali se svědky nešťastného pádu dívky z horolezecké stěny, kde si museli poradit s úrazem nohy, brady a s astmatickým mladým mužem. Další úkol čekal na soutěžící přímo v ringu boxerského zápasu. Tady poskytovali pomoc při otřesu mozku, zlomeném zápěstí a krvácení z nosu. Nelehkým úkolem byl i pád starší ženy, která si zlomila klíční kost a opařila se horkou kávou. Všechna zranění byla opravdu věrohodná a události, při kterých se stala, velmi akční. Důležité bylo ihned vyhodnotit situaci a správně ji řešit. Kromě těchto akčních úkolů museli zdravotníci předvést dovednosti v obvazové technice a přenosu raněných. Vedle těchto soutěžících disciplín byla ještě připravena volná stanoviště, která se hodnotila zvlášť. V průběhu konání soutěže byla také zajištěna exkurze na stanici Hasičského záchranného sboru Svitavy.

Jak soutěž pro naše děvčata dopadla?

Ve velké konkurenci holky získaly krásné 4. místo, o „chloupek“ jim utekl bronz. Určitě si umíte představit, že je bramborové místo nejprve dokázalo rozčarovat. Ale určitě se nemají za co stydět, ba naopak. Bojovaly ze všech sil a předvedly skvělý výkon. Zaslouží si velkou pochvalu. Opět předvedly, že se umí poprat s nečekanými událostmi a že by uměly poskytnout pomoc lidem, kteří ji potřebují.

Děkujeme!

více  fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
SOUTĚŽ O NEJHEZČÍ TŘÍDU
31. 5. 2013

Na měsíc květen byla vedením školy vyhlášena soutěž o nejhezčí třídu. Tématem bylo samozřejmě jaro, příroda, máj, barvy a literatura. Všechny třídy se na soutěž pečlivě připravovaly, uklízely a zdobily své kmenové třídy. Velkým lákadlem byla sladká odměna pro vítěze.

Odborná komise složená z pedagogických i provozních pracovníků školy průběžně od pondělí procházela třídy a udělovala body. Součtem jednotlivých bodů jsme zjistili vítěze. Na prvním stupni vyhrála třída 4.A a na druhém stupni získala nejvíce bodů třída 8.A.

Žáci si spolu se svými třídními učitelkami přebrali z rukou ředitelky školy svou vytouženou sladkou odměnu.

Děkujeme všem za jejich účast v soutěži. Doufáme, že o své třídy budou i nadále dobře pečovat.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
KRAJSKÉ KOLO V DOPRAVNÍ SOUTĚŽI MLADÝCH CYKLISTŮ
29. - 30. 5. 2013

Čtrnáct dní poté, co častolovické družstvo zvítězilo v okresním kole dopravní soutěže, se zúčastnilo krajského kola v Náchodě. Naši školu reprezentovali ve II. kategorii Romana Dlasková, Veronika Hostinská, Martin Fajgl a Kryštof Lounek. První část dvoudenního klání se konala na Dětském dopravním hřišti v Náchodě. Soutěž byla zahájena disciplínou jízda po dopravním hřišti, kterou zvládli s dvěma drobnými chybami. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí na druhý den, byla na první den přesunuta jízda zručnosti. V té byli naši žáci suverénní, posbírali na ní nejméně trestných bodů ze všech. A skvěle také zvládli první pomoc.

V rámci doprovodného programu jsme navštívili blízký vojenský bunkr Voda, který je součástí Běloveského pevnostního skanzenu, později v rekreačním areálu Horalka ve Sněžném si malovali na obličej a zdobili sklo.

Druhý den byli náplní testy ze znalosti pravidel silničního provozu, které zvládli bez chybičky, a soutěž se uzavírala prací s mapou. Při ní měli za úkol najít nejrychlejší, ale především nejbezpečnější cestu podle zadání.

Výborné výkony je přivedli k prvnímu místu a postupu do republikového finále v Plzni.

více  fotografií zde

výsledková listina

Mgr. Stanislava Hovorková

 
ZAHRÁDKÁŘSKÁ SOUTĚŽ
29. 5. 2013

Ve středu 29. 5. 2013 se žáci naší školy zúčastnili zahrádkářské soutěže v Rychnově nad Kněžnou. Soutěž se skládala ze dvou částí – testů a poznávání rostlin. Naše škola obsadila všechna 3 medailová místa.

1. místo Dorota Bělková
2. místo Libor Kudláček
3. místo Michaela Kopecká

Vítězka postupuje do celostátního kola, které se uskuteční v Klatovech.

 

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
POHÁDKOVÁ CESTA
25. 5. 2013

8. ročník Pohádkové cesty proběhl v sobotu 25. května v Častolovicích. Všichni organizátoři cesty byli připraveni, pouze počasí nesouhlasilo s termínem konání a všem účastníkům ukázalo, kdo je pánem situace. V průběhu cesty účastníky zastihl déšť, vítr i sluníčko. Na startu se sešlo přes 200 zájemců o procházku pohádkou.

Všichni, kteří se vydali na pohádkové putování, potkali Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, u kterého procvičili své smysly, v chaloupce U Myslivce poznávali zvířata a stříleli na terče. Prudké stoupání vedlo přímo ke skupině čarodějnic. Zde byla prověřena odvaha poutníků na vysokém žebříku. Sladká odměna od hodných čarodějnic neminula nikoho. Cesta dále vedla k pirátům, kde se dobývala loď. Zručnost si děti procvičily u Pata a Mata, kteří patří v tomto oboru k nejlepším. Další stanoviště plné vodníků nabídlo chytání ryb a opékání buřtů. Odvážní si dále navlékli záchrannou vestu a projeli rybník na člunu, kde bezpečnost zajišťovali dobrovolní hasiči. To již všichni, příjemně unaveni, mířili k cíli. Za účast, odvahu a vytrvalost každý dětský účastník získal medaili a pamětní list osmého ročníku Pohádkové cesty.

Děkujeme všem členům spolků Českého svazu zahrádkářů, Mysliveckého spolku, spolku Rybářů, Sboru dobrovolných hasičů a Sokolu Častolovice, kteří se podíleli na přípravě Pohádkové cesty a zajistili chod jednotlivých stanovišť. Poděkování patří také rodičům pracujícím v SRPDŠ a pedagogům Základní školy. Osmý ročník Pohádkové cesty zdárně skončil. Spokojenost účastníků nás podpořila a dodala chuť do příprav devátého ročníku.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
NAŠE MLADÉ ZDRAVOTNICE V AKCI
24. 5. 2013

V parčíku na Poláčkově náměstí v Rychnově nad Kněžnou se v pátek 24. 5. 2013 sešly pětičlenné hlídky prvního a druhého stupně, které přijely “zachraňovat“ životy do oblastního kola Hlídek mladých zdravotníků.

Naši školu reprezentovaly hned dvě hlídky: první stupeň – Dominika Václavíková, Aneta Provazníková, Natálie Chaloupková, Simona Hostinská a Kateřina Šabatová, druhý stupeň – Lenka Ešpandrová, Natálie Šmídová, Veronika Hostinská, Barbora Václavíková a Denisa Chaloupková.

Letošní klání bylo opravdu náročné. Soutěžní disciplíny byly jen těžko rozpoznatelné od skutečných nehod. Poskytnout první pomoc tonoucímu batoleti a zahájit resuscitaci, ošetřit otevřenou zlomeninu nebo rozpoznat pneumotorax bylo samo o sobě velmi těžké. Snad nejvíce mladé zdravotníky zaskočila amputace ruky, která byla tak profesionálně namaskovaná, až se soutěžícím tajil dech a při ošetřování se jim třásly ruce. Pětičlenné týmy také prokazovaly dovednosti v obvazové technice a na dalším stanovišti pak přenášely raněné.

V tomto těžkém zápolení se děvčata z druhého stupně zaslouženě stala vítězem oblastního kola, přivezla ZLATO a postupují do regionálního kola. Koná se tentokrát ve Svitavách 5. 6. 2013. Moc gratulujeme a budeme držet palce! Hlídka prvního stupně to vůbec neměla jednoduché, neboť byla na takové soutěži úplně poprvé, a patřila mezi nejmladší soutěžící. Přesto bojovala, jak nejlépe uměla, a s připravenými úkoly se poprala. Obsadila páté místo a získala cenné zkušenosti nejen do dalších soutěží, ale hlavně do života.

Dík patří nejen soutěžícím, ale všem, kteří navštěvují Zdravotní kroužek a svůj volný čas věnují přípravě na nečekané situace v životě, které mohou potkat každého z nás. Díky!

více  fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
ZEMSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE FLORISTICE
24. 5. 2013

24. 5. 2013 se Dorota Bělková zúčastnila zemského kola „Staň se hvězdou floristiky“ v Praze. Čekal na ni stůl plný květin, ze kterých měla za určitý čas naaranžovat květinovou misku a kytici. Dorotka se sice neumístila na medailovém místě, ale získala mnoho cenných zkušeností a velmi se jí tato soutěž líbila. Díky patří také paní Papáčkové, která Dorotku na floristickou soutěž připravovala.

 

 

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
NÁVŠTĚVA ŽÁKŮ 8. ROČNÍKU NA ÚŘADU PRÁCE
23. 5. 2013

Jedním z důležitých rozhodnutí v životě je výběr správné střední školy. Dne 23. 5. 2013 jsme se proto my, žáci 8. ročníku, sešli před školou, abychom se společně vypravili na Úřad práce v Rychnově nad Kněžnou. Mgr. Naďa Martincová nás uvedla do problematiky trhu práce. Všichni jsme si vyplnili na počítači dotazník zájmů, na jehož základě nám vyšlo několik povolání, která bychom mohli vykonávat. Výsledky dotazníků byly pro nás zajímavé, některé mnohdy až překvapivé a svoji volbu, kterou musíme dobře uvážit, nám pomůže upřesnit další návštěva v příštím školním roce.

 

více  fotografií zde

žáci 8. ročníku

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ – OBLASTNÍ KOLO
16. 5. 2013

Ve čtvrtek 16. května se na dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou konala dopravní soutěž. Nechyběli na ní ani reprezentanti naší školy. V 1. kategorii se představili Martina Čižinská, Michaela Kopecká, Adam Rojek a Lukáš Kapucián. Ve 2. kategorii tvořili družstvo Veronika Hostinská, Romana Dlasková, Kryštof Lounek a Martin Fajgl.

Jako vždy se závodilo ve čtyřech disciplínách. Naše družstva začínala jízdou na dopravním hřišti. Pro některé byl komplikací časový limit, během kterého museli projet všechna stanoviště a zároveň dodržovat pravidla silničního provozu, ale většina to zvládla bezchybně. Následovala jízda zručnosti, kde se vždy udělají nějaké drobné chyby, všichni trasu projeli bez komplikací. V disciplíně první pomoc museli prokázat schopnost pomoci zraněnému. Potýkali se například s bezvědomím nebo s krvácející ránou na noze. Pak už následovaly jen testy ze silničních pravidel.

Naše mladší družstvo v 1. kategorii se umístilo na celkovém druhém místě, na první místo ztratilo 40 bodů. Adam Rojek v této kategorii zvítězil, Martina Čižinská dosáhla na třetí místo. Starší reprezentanti ve své kategorii zvítězili a postoupili do krajského kola. Jejich převaha byla znát i v pořadí jednotlivců, Verča Hostinská získala první místo, Kryštof Lounek druhé a Romana Dostálová skončila na čtvrtém místě.

Hodně štěstí v krajském kole.

Mgr. Stanislava Hovorková

 
OKRESNÍ KOLO PYTHAGORIÁDY
15. 5. 2013

Ve středu 15.5.2013 proběhlo v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo matematické soutěže. V kategorii osmých tříd naši školu reprezentovala Eliška Klimešová, v kategorii šestých tříd Víťa Hanzlíčků a Kryštof Lounek.

Dosáhnout dobrého výsledku v této soutěži je o to těžší, že soutěže se kromě žáků základních škol zúčastňují i studenti gymnázií. V této konkurenci se Eliška Klimešová umístila na 5. místě. Víťa Hanzlíčků a Kryštof Lounek shodně obsadili 6. místo a stali se úspěšnými řešiteli.

Mgr. Irena Lohniská

 
FLORISTICKÁ SOUTĚŽ
15. 5. 2013

Dne 15. 5. 2013 se žačky naší školy – Dorota Bělková, Tereza Kubcová a Klára Papáčková zúčastnily floristické soutěže „STAŇ SE HVĚZDOU FLORISTIKY“. Dívky měly naaranžovat květinové zátiší. I když všechna aranžmá byla krásná, nakonec zvítězila Dorota Bělková a postupuje do zemského kola v Praze.

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
OKRESNÍ KOLO PYTHAGORIÁDY
13. 5. 2013

V pondělí 13. 5. 2013 se žáci 5. ročníku - Adam Rojek a Daniel Schmied zúčastnili matematické „PYTHAGORIÁDY“, která se konala v Rychnově nad Kněžnou. Formou trestu si vyzkoušeli, jak je svět čísel zajímavý. Oba se umístili na 5. - 6. místě.

     

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
VÝCHOVNÝ KONCERT PRO ŽÁKY 1. A 2. TŘÍDY
13. 5. 2013

13. května 2013 se uskutečnil v ZŠ Častolovice výchovný koncert pro žáky 1. a 2. třídy s ukázkou hry na hudební nástroje, které se vyučují na častolovické pobočce ZUŠ Kostelec nad Orlicí. Na koncertu si žáci poslechli krátká hudební vystoupení svých starších spolužáků.

     

 

více  fotografií zde

 

Mgr. Šárka Dolečková

 
RYTÍŘ ZE 4. TŘÍDY
13. 5. 2013

Rytíř Štěpán Lounek ze 4. třídy v hodině vlastivědy při probírání středověku, rytířských turnajů a povídání si o rytířích a jejich zbroji.

     

Mgr. Ilona Kovářová

 
PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ
9. 5. 2013

Ve čtvrtek 9. 5. 2013 se děti z 1. st. mohly zúčastnit jarní poznávací soutěže s přírodovědnou tématikou. Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií podle věku. V první kategorii soutěžili žáci 2. a 3. roč., kteří měli za úkol poznat 15 rostlin z jarní přírody. Druhá část poznávačky probíhala na počítači. S méně známými rostlinami si museli poradit soutěžící druhé kategorie, tj. žáci 4. a 5. roč.

Soutěž byla vyhodnocena ve školní družině, kde vítězové obdrželi drobné ceny.

 

 

více  fotografií zde

Mgr. Radka Přibylová

 
PŘÍRODNÍ A TECHNICKÉ VĚDY TROCHU JINAK
7. 5. 2013

V úterý 7. 5. 2013 se konal na naší škole den, který umožnil žákům druhého stupně zábavnou formou proniknout do zákonitostí a tajů přírodních a technických věd. Účastníci projektu pracovali na připravených úkolech individuálně, ve dvojicích a skupinově.

V učebně biologie poznávali přírodniny, mikroskopické preparáty a skládali puzzle s přírodní tématikou.

V počítačové učebně si vyzkoušeli přírodovědné a ekologické testy, zeměpisné kvízy.

V učebně fyziky se podíleli na realizaci jednoduchých fyzikálních pokusů, které žákům přiblížily jednotlivé oblasti fyziky a motivovaly k lepšímu pochopení techniky.

Animované filmy připomněly některé důležité vynálezy a vynálezce (knihtisk, Isaac Newton, Lavoisier, M. Curie, A. Einstein, Archimédes, Herón z Alexandrie…).

Objevy a vynálezy v průběhu dějin zpracovaly jednotlivé třídy výtvarně a poté vytvořily velmi zdařilé prezentace.

Věříme, že tento projekt žákům ukázal přírodní a technické vědy trochu jinak a motivoval je ke studiu technických oborů.

Děkuji všem kolegům a žákům, kteří se aktivně podíleli na organizaci a zdárném průběhu projektu.

více  fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská

 
MULTIKULTURNÍ SETKÁNÍ
6. 5. 2013

V pondělí 6. 5. 2013 se žákům 8. a 9. ročníků naskytla unikátní příležitost otestovat své dosud nabyté vědomosti z anglického jazyka. Na naši školu byli totiž poprvé pozváni anglicky mluvící dobrovolníci ze vzdělávacího a rozvojového centra OKO sídlícího v Rychnově nad Kněžnou. Skupina čtyř mladých lidí. Irka, Skotka, Francouzka a Rakušan se rozdělili do dvojic a všichni žáci měli po prostřídání možnost pracovat se všemi mluvčími.

Ti si pro naše žáky připravili několik zajímavých konverzačních aktivit a snažili se zpočátku nedůvěřivé žáky „rozmluvit“. Většina z nich, hlavně těch starších, nakonec pochopila, že je to jedinečná šance vyzkoušet „svou angličtinu“ a spadl z nich pochopitelný počáteční ostych.

Tento první pokus o multikulturní setkání na častolovické škole se velmi vydařil, žáci zkušenost kvitovali s nadšením, a proto jsme se rozhodli pokračovat v této tradici a zvát rodilé mluvčí na naši školu od příštího školního roku pravidelně.

Na závěr bychom chtěli velmi poděkovat všem mluvčím – Bex, Anne, Lisa a Martin a samozřejmě také paní Jitce Bartošové ze vzdělávacího centra OKO za jejich ochotu a vstřícnost. Těšíme se na další spolupráci.

více  fotografií zde

Mgr. Andrea Micherová a Mgr. Bc. Jana Řízková

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ
2. 5. 2013

Naše škola má k dispozici dopravní hřiště, tak proč ho nevyužít pro vlastní dopravní soutěž. Stalo se 2. května. Účastnili se jí naši žáci a reprezentanti čestické základní školy.

Soutěž probíhala ve čtyřech disciplínách: jízda po dopravním hřišti (podle pravidel provozu na pozemních komunikacích), jízda zručnosti (přes překážky), první pomoc a testy ze znalosti pravidel provozu na pozemních komunikacích. Žáci byli rozděleni do tří kategorií: 4. třída, 5. třída a společná pro 6. a 7. třídu.

Počasí nám úplně nepřálo, chvílemi poprchávalo, takže si soutěžící museli dávat pozor na kluzkou trať a některé překážky. Ale pro zkušené matadory dopravních soutěží to nebyl problém.

V nejstarší kategorii si nejlépe vedla Veronika Hostinská, která prošla soutěží bez trestného bodu. O druhém místě rozhodovaly „rozjezdy“ kvůli rovnosti bodů. Lepší umístění si pro sebe vybojovala Romana Dlasková, třetí skončila Nikola Podzimková. V kategorii pro 5. třídu zvítězil Adam Rojek, druhý se umístil Adam Jedlička, třetí skončila Martina Čižinská. V kategorii 4. tříd, tedy žáků, kteří teprve začínají, vyhrála Simona Hostinská, na druhém místě se umístila Pavla Alinová, třetí místo vybojovala Vanesa Luxová.

Děkuji za pomoc s organizací soutěže všem, kteří se na ní podíleli.

více  fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
HUDEBNÍ DOPOLEDNE
30. 4. 2013

V úterý 30. 4. 2013 se na sále U Lva konalo představení dvou hudebníků. Se svým programem zde vystoupili Jiří Klemsa a Markéta Doležalová, kteří na naši školu zavítali až z dalekého Prostějova.

Žáci 1. stupně shlédli program s názvem „ Z pohádky do pohádky“. Zazněly nejznámější pohádkové a dětské hity. Pro žáky 2. stupně byl připravený program „ S hudbou proti drogám“. Tento program se zaměřil na prevenci užívání drog, alkoholu a varoval před rizikem mentální anorexie. Sálem zněly známé melodie hudebníků, kteří zemřeli na předávkování drogami.

Program se všem žákům líbil. Byl pro ně nejenom zpestřením školního dopoledne, ale hlavně pro žáky 2. stupně i přínosem a poučením do života.

více  fotografií zde

Mgr. Helena Bellerová

 
McDonald's Cup
29. 4. 2013

Dne 29. 4. 2013 se v Rychnově nad Kněžnou konal McDonald's Cup pro 4. a 5. ročník. Účastnilo se 7 družstev, která byla rozlosována do dvou skupin. Přestože Častolovice porazily pouze Doudleby a skončily tak na 5 místě, poděkování si jistě zaslouží. Bojovali v týmu 8 + 1 (Boháč F., Jedlička A.,Šreibr O., Kanta F., Schmied D.,Vanický L.,Kudláček L., Matějus T., Novák J.,Skřivánek N.), kde se aktivně věnují fotbalu pouze 3 hráči.

 

 

více  fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
LEHKÁ ATLETIKA
26. 4. 2013

V pátek 26. dubna 2013 ráno odešla skupina žáků z osmé a devátých tříd na atletické závody do Kostelce nad Orlicí, které se konaly na Stadionu mládeže. Chlapci a dívky šli školu reprezentovat v lehkoatletických disciplínách: běh na 60 m, běh na 150 m, běh na 800 m, dálka, vrh koulí.

Nejúspěšnější z našich žáků byl Jan Cabalka, který obsadil třetí místo v dálce, kde dosáhl až na hranici pěti metrů. Blahopřejeme. Do celkového bodování družstev přinesli cenné body ještě Matěj Seidl ve vrhu koulí, Denisa Janků také ve vrhu koulí a Aneta Jarkovská v běhu na 150 m. Ostatní závodníci alespoň vyzkoušeli sportovní prostředí a ve výsledku zalitovali, že u nás v Častolovicích jsou pro trénink v lehké atletice ztížené podmínky.

více  fotografií zde

Mgr. Eva Ešpandrová

 
MINIFOTBAL 6. A 7. TŘÍD
26. 4. 2013

Dne 26.04.2013 se vybraní žáci 7. a 6. roč. (Dmytriv E., Fajgl M., Hájek O., Kralovič D., Vejvar T., Vlček D., Vítek M., Vogelová K., Kapucián L., Šimerda F., Izák A.) účastnili zápasu v minifotbale pořádaný ZŠ Rychnov n. Kn.- Javornická. Hrálo 8 mužstev - každý s každým, 12 min. Na parném sluníčku bojovali naši hráči pod vedením zkušeného trenéra pana Kapuciána do poslední chvíle a obsadili 6. místo. Tímto chci poděkovat žákům i panu Kapuciánovi za vynaložené úsilí. Poděkování patří i paní Vlčkové za podporu chlapců a K.Vogelové při soutěži.

 

více  fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
BESEDA SE ZUBNÍ PREVENTISTKOU
22. 4. 2013

Na projekt Zdraví volně navázala beseda se zubní preventistkou Ivou Brandejsovou, která děti seznámila s problematikou vzniku zubního kazu, paradentózy a zánětu dásní. Názorně dětem ukázala správnou techniku čištění zubů a předvedla moderní pomůcky zubní prevence. V závěru si děti mohly ověřit svoji pozornost v krátkém testu. Vítězové byli oceněni. Děkujeme paní Brandejsové za čas a citlivý přístup, který dětem věnovala. Projekt pokračoval ve třídách, kde děti společně vyplnily program Zdravé zuby a tím se zúčastnily celostátní soutěže o hodnotné ceny. Doufejme, že si děti z projektu odnesly spoustu cenných informací, které využijí pro zdravý způsob života.

více  fotografií zde

Mgr. Radka Přibylová

 
PREVENTAN CUP - OKRESNÍ FINÁLE
18. 4. 2013

Dne 16.4. se vybraní žáci 5.roč. účastnili okrskového kola v soutěži ve vybíjené v Kostelci n. Orl. Podpora ostatních spolužáků jim dodala kuráže natolik, že se dostali do postupového okresního kola, které se konalo ve čtvrtek 18.4. Z této soutěže si odnesli pohár za 3. místo. Pochvala patří celé třídě za usilovný trénink.

více  fotografií zde

výsledková listina


PREVENTAN CUP - OKRSKOVÉ KOLO
16. 4. 2013

více  fotografií zde

výsledková listina

Mgr. Gabriela Luxová

 
KRAJSKÉ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY
17. 4. 2013

Dne 17. dubna 2013 se v Hradci Králové konalo krajské kolo fyzikální olympiády kategorie E, do kterého postoupil Štěpán Přibyl (9.A). Spolu s dalšími třiceti soutěžícími měl v omezeném časovém limitu vyřešit čtyři zadané úlohy.

Úkolu se zhostil na výbornou a získal ocenění úspěšného řešitele. V absolutním pořadí se Štěpán umístil v první polovině výsledkové listiny.

Blahopřejeme.

výsledková listina

Mgr. Miroslav Charvát

 
TURNAJ VE VYBÍJENÉ
17. 4. 2013

Dne 17. 4. 2013 se chlapci ze 6.A a 6.B třídy zúčastnili okresního turnaje ve vybíjené, který se konal v Kostelci n.Orl. Bojovali celkem s pěti soupeři a skončili na pátém místě. Děkujeme za reprezentaci a blahopřejeme!

více  fotografií zde

výsledková listina

Mgr. Ilona Kovářová

 
PROJEKT ZDRAVÍ - PROJEKT 1. STUPNĚ
15. a 16. 4. 2013

Ve dnech 15. 4. a 16. 4. 2013 probíhal na 1. stupni naší školy projekt ZDRAVÍ.

Tématem těchto dnů byla zdravá výživa, strava a péče o tělo i ducha.

Děti pekly, krájely, míchaly, zdobily, zkrátka připravovaly pokrmy ze zdravých surovin. A že to byly dobrůtky, můžete poznat z fotografií, kde možná uvidíte i boule za ušima, jak všem chutnalo. Všechna tato skvělá jídla děti naservírovaly na vkusně prostřené sváteční tabule.

Se stavbou lidského těla a vůbec s lidským organismem se žáci seznámili při interaktivním výukovém programu na PC. Projekt byl zaměřen i na prevenci úrazů a nácvik první pomoci. Děti ošetřovaly zlomeniny, odřeniny, popáleniny nebo zabodnutý střep v nártu. Dokonce si poradily i s resuscitací, vyzkoušely si náročnost umělého dýchání a masáže srdce. Pomocí šátku vyrobily stoličku a přenášely zraněné.

Ve zdravém těle zdravý duch – to byl další bod projektu. Malý testík zdatnosti odhalil menší či větší nedostatky v naší kondici. Vždyť pro někoho byla minuta skákání přes švihadlo nebo minutka sedů - lehů nekonečná, ba dokonce nezvládnutelná. V následné diskusi si všichni mohli uvědomit, jak je pro náš život důležitý pohyb, ale i relaxace, dostatečný spánek a pravidelný denní režim.

Dále se projekt zaměřoval na prevenci škodlivého životního stylu, patologických návyků a s tím souvisejících chorob. Po přednášce, do které děti velmi aktivně vstupovaly se svými věcnými poznatky a postřehy, se s chutí pustily do vytváření různých billboardů. Vznikly zajímavé poutače pro zdravý životní styl.

Celý projekt prolínaly zdravé svačinky. Nejen v těchto dvou dnech, ale po celých deset dnů maminky připravovaly dětem zdravé a pestré svačinky obohacené o zeleninu a ovoce. V tyto dny se neobjevovaly ani přeslazené nápoje (např. Coca Cola…).

Pevné zdraví je náš nejcennější poklad. Proto věříme, že si děti při tomto projektu uvědomily, jak je důležitá správná výživa, pohyb a relaxace. Samozřejmě by jim zatím měli se správným životním stylem pomoci rodiče.

Na projekt ZDRAVÍ bude navazovat další projekt nazvaný ZDRAVÉ ZUBY.

více  fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ TŘI MUŠKETÝŘI
12. 4. 2013

„Jeden za všechny – všichni za jednoho!“

V pátek 12.dubna zhlédli žáci 5.-9. ročníku v divadle Rabštejn Tři mušketýry – komedii plnou šermu, romantiky a hudby v podání litvínovského divadla. Originální pojetí světoznámého dobrodružného románu žáky zaujalo, zvlášť herecký projev „ženské od rány“, paní Planchetové, který vyvolal mnohokrát aplaus, a když se v herecké roli objevil i chlupáč husky, představení podle žáků „nemělo chybu“.

 

 

Mgr. Helena Horáková

 
SPORTOVNÍ DOPOLEDNE
28. 3. 2013

Letošní Velikonoční prázdniny nehýřily zrovna jarním počasím. Aby však naši žáci neproseděli celý den jenom u počítačových her a u televize, připravila si pro ně škola ve spolupráci se SRPDŠ sportovní dopoledne.

Ve čtvrtek 28. 3. 2013 od 9 hodin byly pro všechny sportuchtivé zájemce připraveny různé aktivity. Začínalo se hodinou zaměřenou na Zumbu a streetdance, následovaly ukázky kickboxu. Chlapci a dívky se poté mohli osobně zapojit do ukázek a vyzkoušeli si i typický trénink kickboxerů. Další pohybovou aktivitou pro všechny byla vybíjená. S plným nasazením se pustili do hry a vzájemně se povzbuzovali. Na závěr si žáci připravili plochu na florbal a sehráli několik vzájemných zápasů.

Celé dopoledne proběhlo ve velmi sportovním duchu. Chválíme všechny, kteří se rozhodli aktivně strávit část Velikonočních prázdnin v tělocvičně a udělat něco pro svou fyzickou kondici.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
POKUS PRO ODVÁŽNÉ
27. 3. 2013

Myslíte si, že pokusy se dají dělat jen v hodinách chemie nebo fyziky? Žáci 6. B si vyzkoušeli, že to jde i v hodině zeměpisu. Právě totiž probírají téma počasí. Jedním z meteorologických jevů je atmosférický tlak, který vzniká díky gravitaci, která udržuje vzduch na naší planetě a umožňuje tak existenci života. Má na nás vliv neustále a dokonce dokáže udržet vodu ve sklenici, třebaže je otočená dnem vzhůru. Nevěříte? Můžete si to vyzkoušet sami.

Stačí vám k tomu sklenice, tvrdý lesklý papír a voda. Sklenici naplňte až po okraj vodou a překryjte ji papírem, čímž ji uzavřete. Rukou držte papír na sklenici a pomalu ji otočte dnem vzhůru. Pak papír pusťte.

Papír zůstane na místě, stejně jako voda, právě díky atmosférickému tlaku. Tlak se šíří všemi směry, proto tlačí zespodu na papír a jeho velikost stačí na udržení vody ve sklenici.

Při prvním pokusu bylo nutné dobrovolníkovi, který si sedl pod sklenici, zavázat oči, aby neviděl, co se mu děje nad hlavou a neutekl. Všechny pokusy byly nakonec úspěšné a z toho plyne, že na atmosférický tlak je spolehnutí.

více  fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
PODRAVKA A LAGRIS
26. 3. 2013

V úterý 26. března 2013 zavítala do naší školní kuchyně neobvyklá návštěva. Zástupci firem Podravka a Lagris přišli našim milým kuchařkám představit něco ze svého sortimentu a zároveň jim ukázat, jak tyto produkty chutně připravit. Pan šéfkuchař přichystal bohatou ochutnávku zajímavých delikates, které, jak doufáme, se také brzy objeví na jídelníčku naší školní kuchyně.

Na žáky naší školy čekalo v jídelně také milé překvapení. Jídelna byla Velikonočně vyzdobena a každý dostal drobný dárek od dvou zajíčků – sladkost a samolepky.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
NEJLEPŠÍ ČTENÁŘ KNIHOVNY V LEPŠÍ ČTENÁŘ KNIHOVNY V ČASTOLOVICÍCH
27. 3. 2013

Michaela Kolářová, žákyně 4.ročníku, byla vyhlášena nejlepším čtenářem knihovny v Častolovicích. Spolu s paní Zaňkovou, vedoucí knihovny se zúčastnila slavnostního ocenění nejlepších čtenářů dne 27. 3. 2013 v Pardubicích. Blahopřejeme!

  

Mgr. Ilona Kovářová

 
OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY
26. 3. 2013

Již druhým rokem se do okresního kola fyzikální olympiády z našeho rychnovského okresu nepřihlásila žádná další škola, a proto jsme opět museli již na okresní kolo zavítat do Hradce Králové. Na Základní škole Milady Horákové se tak sešla skupina zájemců o fyziku hned ze tří okresů, protože přijeli i z jičínského okresu.

Z naší školy se okresního kola zúčastnil Štěpán Přibyl (9.A), který se spolu s dalšími deváťáky průběžně připravoval již od listopadu. Na rozdíl od ostatních vytrval a splnil podmínky školního kola, které je koncipováno jako kolo domácí.

V okresním kole musel Štěpán vyřešit čtyři zadané úlohy - Vytápění místnosti, Balení papíru, Z Hradce do Prahy a Spotřebiče v domácnosti, na jejichž vyřešení měl čtyřhodinový časový limit.

Štěpán byl hodnocen samostatně za rychnovský okres, díky dosaženému počtu 33 bodů se stal úspěšným řešitelem okresního kola a získal titul vítěze okresního kola kategorie E.

Blahopřejeme!


výsledková listina

Mgr. Miroslav Charvát

 
DNY TIBETU VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ
21. a 22. 3. 2013

Každý rok v České republice některá města a obce 10. 3. 2013 vyvěšují tibetskou vlajku na podporu Tibetu. Školní družina 21. a 22. 3. 2013 také symbolicky podpořila Tibet. Tibetská atmosféra se dětem navodila různými tibetskými předměty, vůněmi a hudbou. Děti byly seznámeny s problematikou Tibetu a Číny, také si prohlížely mnoho knižních publikací, fotografií a obrazů na toto téma. Dále si děti prohlížely tibetské předměty, jako je zpívající mísa, modlitební mlýnky a praporky, tibetskou knihu a tibetské mnišské roucho. Některé předměty si děti i vyzkoušely. Také nemohl chybět tibetský čaj, který děti měly možnost pít v čajových soupravách. Děti vyzkoušely čaje – tibetský Ilam, Dargeling, Masalu. Pro ty, kterým tyto čaje nechutnaly, tak se připravoval čaj „Ovocné pohlazení“.

Pro děti byla vyhlášena výtvarná soutěž „O nejkrásnější mandalu“, které se zúčastnily všechny přítomné děti. Druhý den probíhalo hodnocení výtvorů. Porotou se staly děti, které hodnotily pomocí petvíček, které přiřazovaly k nejkrásnějším mandalám. Vítězové byli z každé třídy, z 1.třídy vyhrála Diana Kováčová, z 2.třídy vyhrál Štěpán Rojek, z 3.třídy vyhrál David Sejkora a ze 4. a 5.třídy vyhrála Pavla Alinová, která byla i absolutním vítězem s největším počtem víček. Děti také tvořily velké mandaly z barevných víček, které se velmi vydařily.

Z dobrého výsledku lze usoudit, že děti mají mnoho fantazie a umí dobře spolupracovat. Při kreslení mandal děti relaxovaly a rozvíjely si svou fantazii a představivost.

více  fotografií zde

Bc. Iva Morávková

 
SVÁTKY JARA
22. 3. 2013

22. – 24. března 2013 uspořádala místní organizace Českého svazu zahrádkářů již tradiční Velikonoční výstavu, na které se významně podíleli také žáci a učitelé naší školy.

Na několika panelech byly nápaditě barevně oživeny velikonoční zvyky, tradice i zvyklosti Pašijového týdne. Výstava velmi pěkně prezentovala školu, škoda jen, že kvůli abnormálně nepříznivému počasí expozice shlédlo méně návštěvníků než obvykle.

více  fotografií zde

 

Mgr. Helena Horáková

 
NOVÉ ŠATNY V ZŠ ČASTOLOVICE
18. 3. 2013

Návrat do školy po jarních prázdninách mnoho žáků naší školy netrpělivě očekávalo. Nemohli se dočkat, až uvidí své nové šatny. Během dnů volna byly rozřezány a odvezeny do sběru staré kovové „klece“, které již dosloužily svému účelu. Místo nich byly v prostorách šatny rozmístěny nové barevné šatní skříňky, které zajišťují svým majitelům soukromý prostor pro bezpečné uložení svých věcí.

Pondělní ráno tedy patřilo třídnickým hodinám – paní učitelky zavedly děti do suterénu školy, všem byly postupně přiděleny vytoužené šatní skříňky a rozdány klíče. Žáci si svůj prostor hned nadšeně zabydlovali. Někteří žáci měli z nových skříněk takovou radost, že podle slov svých rodičů spali s klíčkem od vlastní skříňky pod polštářem.

Doufáme, že tento nový prostor šaten budou žáci pečlivě opatrovat a skříňky, o které tak dlouho usilovali, budou stále vypadat jako nové.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE V ANGLICKÉM JAZYCE
18. 3. 2013

Jarní prázdniny utekly jako voda a hned v pondělí 18.3.2013 nezamířila žákyně 8.A Nicole Charalambousová do školy, ale nasedla do autobusu směr Hradec Králové. A důvod? Jela totiž reprezentovat naši školu na krajské kolo soutěže v anglickém jazyce, které se konalo v budově Prvního soukromého jazykového gymnázia sídlícího na Slezském Předměstí v již zmiňovaném městě.

Nicole soutěžila v kategorii II.C, která je určena jedincům pocházejícím z bilingvních rodin. Do této kategorie se letos přihlásilo 9 žáků, což je proti loňským třem značný nárůst a je reálný předpoklad, že toto číslo se bude v dalších letech zvyšovat.

Stejně jako v okresních kolech soutěží v cizích jazycích ani tady nesměl chybět poslech, při kterém soutěžící zaškrtávali správné odpovědi. Navíc zde ale byla část zvaná porozumění čtenému textu, která se ukázala být složitější, než by se mohlo zdát. Ve druhé fázi následovalo již tradiční testování mluveného projevu, kde kromě jiného museli účastníci popsat předložený obrázek. Jedním z porotců této části byl rodilý mluvčí, který je bezesporu osobou nejpovolanější pro posuzování této dovednosti, a soutěžící jeho přítomnost kvitovali s nadšením.

Nicole se takovéto soutěže účastnila poprvé, a přestože skončila v poli poražených, určitě nemusí litovat času stráveného na tomto klání, neboť si odnesla minimálně cenné zkušenosti a také kontakty na nové kamarády.

výsledková listina

Mgr. Andrea Micherová

 
ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA
7. 3. 2013

Umíte číst v mapě? Dokážete si spočítat, kolik je hodin na druhé straně zeměkoule? A co vaše zeměpisné vědomosti?

Jak jsou na tom se znalostmi ze zeměpisu si vyzkoušeli čtyři žáci naší školy. 7. března se vydali do Solnice porovnat se s ostatními žáky rychnovského okresu osmáci Eliška Klimešová a Ondra Hrubý v kategorii C, která zahrnuje 8. a 9. třídy základních škol a odpovídající ročníky gymnázií, a Eliška Němcová a Lucka Nováková ze 6. B v kategorii A pro šesté třídy základních škol a primy z gymnázií.

Všichni čtyři se zúčastnili zeměpisné olympiády poprvé a tudíž netušili, co očekávat. Zjistili, že olympiáda není věc jednoduchá, ale i tak se snažili uplatnit všechny své znalosti a dovednosti. Reprezentanti naší školy se nakonec umístili v druhé polovině výsledkové listiny, ale získali nové zkušenosti a vědomosti.

 

výsledková listina - kat. A
výsledková listina - kat. C

Pro zvědavce je přiloženo zadání okresního kola v kategorii A, B a C.

zadání - kat. A  zadání - kat. B  zadání - kat. C

Mgr. Stanislava Hovorková

 
MANON LESCAUT
7. 3. 2013

„……Manon z Arrasu je moje umřít pro krásu….“

Tyto verše z krásného Nezvalova zpracování novely francouzského spisovatele Abbé Prévosta zazněly 7.3. 2013 z jeviště Rabštejna v Kostelci nad Orlicí. Příběh nenaplněné lásky mladičké Manon Lescaut a rytíře Des Grieux upoutal žáky 7. – 9. ročníku naší školy, zvláště když se v hlavní roli představil Filip Tomsa, oblíbený herec ze seriálu „Ordinace“. Některá děvčata z devátého ročníku se odvážila po představení požádat ho o společnou upomínkovou fotografii. Přestože hra trvala dvě hodiny, moderní zpracování herci divadla Anfas Praha žáky „chytlo,“ bylo pro ně zase něčím novým a třeba některé z nich častěji přivede do divadelního hlediště.

 

 

 

 

Mgr. Helena Horáková

 
PYTHAGORIÁDA

Na přelomu února a března proběhla na druhém stupni školní kola matematické soutěže PYTHAGORIÁDA, kde soutěžili žáci 6. – 8. ročníků.

Nejlepší řešitelé soutěže

Třídy 6.A a 6.B ( 29 účastníků )
1. Lounek Kryštof
2. Hanzlíčků Víťa
3. Nováková Lucie Hloušek Ondřej

Třída 7.A (17 účastníků)
1. Hájek Ondřej
2. Vlček Denis
3. Jílková Lenka

Třída 8.A (7 účastníků)
1. Klimešová Eliška
2. Žid Martin
3. Tomašík Vojtěch

Do okresního kola postupují – Lounek Kryštof, Hanzlíčků Víťa a Klimešová Eliška.

více  fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská

 
AKVÁRIUM - Pč 4.ročník
6. 3. 2013

V několika hodinách Pč jsme vyrobili akvária. Základem byla papírová krabice. Použili jsme kamínky a škebličky. Papírové rybičky všech barev a tvarů jsme zavěsili do krabice na nitky. Akvária jsou jako “živá“. Přijďte se podívat!

Akvária ve 4. třídě
Toto jsou akvária 4. třídy. Jsou vyrobena z papíru, mušlí a kamenů. Byla udělána ve dvojicích na pracovních činnostech. Doufám, že se vám naše akvária líbí.

Tadeáš Bělobrádek

Akvária
Vyráběli jsme je z krabice od bot, z kamínků nebo písku a mušlí. Pracovali jsme ve dvojicích a bavilo nás to.

Vanesa Luxová

Akvária ve 4. třídě
Výroba zabrala hodně hodin pracovních činností. Jsou vyrobena hlavně z krabice od bot. Chaluhy jsou z krepového papíru a drátků. Rybičky z papíru. Jsou pěkná.

více  fotografií zde

Mgr. Ilona Kovářová

 
PROJEKT O ČESKÉ REPUBLICE - Vl 4.ročník
6. 3. 2013

Na závěr učiva Česká republika vypracovali žáci projekt o ČR. Ve dvojicích skládali puzzle – mapu ČR, odpovídali na kvizové otázky a vytvořili svoji vlastní mapu ČR. Pracovali s pomocí učebnice, atlasu, vyhledávali na internetu informace. Mapy se jim velmi povedly.

 

více  fotografií zde

 

 

Mgr. Ilona Kovářová

 
SNĚHOVÁ KRÁLOVNA – LOUTKOVÉ DIVADLO
4. 3. 2013

Dne 4. 3. 2013 se děti 1. - 4. třídy naší školy zúčastnily loutkového představení „Sněhová královna“, které se konalo v místní knihovně. Boučkovo loutkové divadlo, které přijelo za dětmi z Jaroměře, představilo v klasické Andersenově pohádce vlastnoručně vyrobené loutky. Děti se zaujetím sledovaly, jak statečná Gerda bojuje se Sněhovou královnou, a obdivovaly ručně malované kulisy divadla. Po představení se přesunuly do knihovny, kde si paní knihovnice Věra Zaňková připravila hru na „spisovatele“. Po skončení hry si děti prohlédly vystavené knihy. Jak se jim divadlo líbilo? Posuďte sami na přiložených fotografiích.

 

více  fotografií zde

 
BRUSLENÍ
1. 3. 2013

V pátek 1. března se uskutečnilo bruslení pro 2. stupeň na zimním stadionu v Rychnově nad Kněžnou. Žáci byli rozděleni do dvou skupin na starší a mladší. Starší žáci navštívili stadion jako první od 9 hodin na 2 hodiny pod dohledem vyučujících 2. stupně. O led jsme se dělili s mladšími dětmi z jiné školy. Po vyčerpávajícím bruslení jsme dostali rozchod na náměstí. Na nádraží jsme se odebrali nasyceni a vraceli jsme se do školy. Mezitím 2. skupina žáků ze 6. a 7. tříd přicházela na stadion.

 

více  fotografií zde

 

Tomáš Helmich, Štěpán Přibyl, Andrea Řeháčková

 
POHÁDKA O VELRYBĚ LÍZINCE
27. 2. 2013

Ve středu 27.02.2013 se děti z naší školy vydaly do Kostelce n. Orl. na hranou pohádku O velrybě Lízince. Veselé povídání o velrybě, která se z moře dostala do sladkovodní tůně předvedli herci z Prahy.

 

 

 

 

více  fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
PYTHAGORIÁDA 5. ROČNÍK
25. 2. 2013

Dne 25. 2. 2013 se v naší škole uskutečnilo školní kolo matematické PYTHAGORIÁDY. Žáci 5. ročníku počítali v oboru přirozených čísel, vypočítávali obvody a obsahy čtverce a obdélníku, pracovali s tabulkami a grafy.

Nejlepší žáci postupují do okresního kola.

Umístění žáků:
1. místo - Adam Rojek
2. místo - Dorota Bělková
3. místo – Daniel Schmied

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
LYŽÁK 2013
17. - 22. 2. 2013

1.den
Už od rána se každý připravoval, někdo balil, někdo se jen loučil. Sedmáci, kteří jeli na lyžařský výcvik, byli trošku nervózní, přeci jen nevěděli, do čeho jdou. U autobusu bylo mnoho emocí- radost, nervozita, natěšenost, smutek z loučení, ovšem každý se svým způsobem těšil. Nejvíce asi deváťáci, kteří na tento lyžák jeli naposledy. Po příjezdu nás čekalo vynesení zavazadel a následné rozřazení do pokojů, kopec, který byl před námi nikoho z nás nepotěšil, ovšem nahoru nám to nikdo nedonesl a museli jsme si vypomoci sami. Všichni jsme se ubytovali a čekalo na nás první jídlo na chatě- oběd. Po obědě jsme se vydali na blízkou sjezdovku s vlekem - KAROSU. Rozřadili jsme se podle dovedností, bylo zde i pár začínajících, kterým se věnovali příslušní instruktoři. Ježdění sice nebylo takové, ale na rozježdění každému stačilo, po 16. hodině jsme se vraceli zpět na chatu s dobrý pocitem z prvního dne. Večer jsme se po 22.hodině uvelebili do svých postelí a všichni se těšili na další den lyžování a snowboardingu.

2.den
Ráno honem nasnídat a rychle na svah. Nakoupili jsme si permanentky a vydali se na první jízdu nahoru. Snowboardisti, kteří na tom stáli poprvé, sice spadli, ale i tak na sebe mohli být pyšní. Na oběd jsme se vydali spojovací stezkou zpět do chaty, po obědě jsme měli polední klid a poté se znovu vydali na sjezdovky. Pár z nás již bylo na návštěvě místního iglú, ve kterém se mohli občerstvit. Po večeři nás čekala přednáška o první pomoci a lyžování a poté všemi toužená diskotéka.

3.den
Toto ráno už bylo trošku těžší, jelikož se každý děsil dnešního programu a to byl odpočinkový den. Ráno jsme se po snídani vydali opět na svah, ale s tím, že odpoledne půjdeme na procházku. Nikomu se moc nechtělo, ale naštěstí nás počasí vysvobodilo, jelikož chumelilo a nebylo zrovna nejlépe. Po obědě jsme všichni ulehli do postelí a odpočívali po náročných dnech, zanedlouho se ovšem na patrech opět začaly dít věci. Únava zmizela a my se začali shromažďovat na různých pokojích, poslouchali jsme muziku nebo jen tak si povídali. Odpoledne nás čekalo sledování filmu, které všechny bavilo, a náš pedagogický dozor, slečna Bačíková, nás zabavila různými aktivitami. Hráli jsme hry a byli jsme rozděleni do týmů. Večer jsme šli brzo spát, abychom byli čilí na zítřejší lyžovačku.

4.den – středa
Po ranním vstávání jsme se v 7:45 sešli na snídani a dostali informace ohledně odjezdu na svah. Po příjezdu na sjezdovku jsme vyjeli lanovkou nahoru a začali jezdit. Bylo skoro poledne a skupiny týmů začaly sjíždět k chatě na oběd. Po obědě jsme nechali slehnout, pak se připravili a vyrazili opět na Zakletý. S přibývajícím časem se zhoršovala kvalita sjezdovek. Když se čas začal přibližovat ke čtvrté hodině, vrátili jsme se na chatu. Většina si šla odpočinout a někteří se šli vysprchovat nebo navštívit vedlejší pokoje. Na šestou hodinu nás instruktoři začali svolávat k večeři a poté nám sdělili večerní program, který začal přednáškou o snowboardech a to vše zakončili shlédnutím videa. Pak program pokračoval malou diskotékou, která byla ukončena půl hodiny před večerkou, aby se všichni stihli přichystat do „pelechu“. Po desáté hodině byla všude tma a ve většině pokojích i ticho.

5.den – čtvrtek
Po snídani jsme se převlékli do teplého oblečení a sešli kopec na parkoviště, kde jsme čekali na Skibus, který nás odvezl na svah. Vyjeli jsme lanovkou nahoru a začali postupně sjíždět sjezdovku modrou, červenou a někteří i černou. Jezdili jsme po krásně uhlazeném prachovém sněhu, který se ale postupem času rozjezdil a vytvořily se takové hromádky. Po obědě jsme se vrátili na sjezdovku, vyjeli lanovkou nahoru a tam každý tým dostal informace od svého instruktora ohledně dneška, protože to byl poslední den ježdění, tak jako každý rok se uskutečnily závody. Každý měl na rozjezd jednu jízdu a poté jsme se shromažďovali zhruba uprostřed modré sjezdovky, kde se postavily hůlky ve formě slalomu a závody začaly. Byl to poslední den lyžování a snowboardingu, takže čas plynul rychle a než jsme se nadáli, bylo půl čtvrté a mohli jsme si užít poslední jízdu, při které jsme na modré sjezdovce odbočili směrem do lesa a přes pole se dostali na chatu. Po večeři jsme se shromáždili ve společenské místnosti, kde bylo vyhlášení závodů a poděkování domácím. Poté následovala závěrečná diskotéka, na které se při pomalých písničkách brečelo a při rychlých smálo. Pro „deváťáky“ to byl poslední lyžařský kurz, a proto se nebylo čemu divit, když se všem po tvářích začaly kutálet slzy jako hrachy.

6.den – pátek
Ráno bylo už takové smuteční. Nastalo balení a odjezd. Naštěstí se všichni vrátili zdraví a bez nějakého zranění. Po příjezdu do Častolovic se žáci rozloučili před školou, rodiče si je vyzvedli a rozešli se do svých domovů. Chtěli bychom za všechny zúčastněné poděkovat učitelům a instruktorům, co byli s námi, za to, že jsme měli příležitost se zúčastnit a omluvit se i za to, že jsme občas zlobili a nebyli pozorní.

DĚKUJEME VŠEM.

více  fotografií zde

Kamila Chlebná a Pavla Přikrylová, žákyně devátého ročníku

 
OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKÉM JAZYCE
13.2. 2013

Stejně jako v loňském roce, i letos dávala vydatná sněhová nadílka tušit, že se blíží termín okresního kola olympiády v anglickém jazyce. To se uskutečnilo ve středu 13.2.2013 v budově ZŠ Mozaika v Rychnově nad Kněžnou. Naši školu již druhým rokem reprezentoval Štěpán Přibyl z 9.A a druhým naším zástupcem se stala Kateřina Kotoučová z 9.B.

Na oba soutěžící čekalo 21 soupeřů z celého okresu. První disciplínou byl již tradičně poslech, který se velmi podobal tomu ze školního kola soutěže. Žáci měli za úkol dle poslechu vybrat správný ze tří nabízených obrázků, zvolit jednu ze tří možností a doplnit chybějící informace. Ve druhé části okresního kola prokazovali účastníci své schopnosti v mluveném projevu. Každý z nich hovořil zhruba 7 minut na vylosované téma, přičemž byly pokládány doplňující otázky. Štěpán se bez problémů rozpovídal na téma Holidays, travelling, means of transport a Kateřina se statečně popasovala s tématem Sports and games, culture. Po sečtení všech získaných bodů bylo jasné, že z našich dvou zástupců se s oběma částmi lépe popral Štěpán Přibyl. A i když oproti očekávání v poslechové části ztratil cenné body, vše dohnal svým skvělým mluveným projevem a obsadil úžasné třetí místo, k čemuž mu moc a moc gratulujeme! Kateřina Kotoučová se umístila ve druhé polovině výsledkové listiny, ale zaslouží si velký dík a obdiv za svoji účast. Najde se i příští rok nějaký odvážlivec, který bude takto úspěšně reprezentovat naši školu?

výsledková listina

Mgr. Andrea Micherová

 
LOGO ŠKOLY
13.2. 2013

Jak jste si jistě všimli, na webových stránkách školy přibylo logo školy. Od druhého pololetí používá naše škola nové logo, které bylo vytvořeno podle vítězného žákovského návrhu z minulého roku.

Soutěž proběhla v říjnu 2012 a měla velký úspěch. Zapojilo se do ní celkem 59 soutěžících se svými 72 návrhy. Podle vítězného návrhu Elišky Klimešové z 8. třídy vytvořila slečna Iva Morávková konečnou podobu nového loga Základní školy a mateřské školy Častolovice. Nové logo je velmi zdařilé, originální a věříme, že bude pro naši školu krásným poznávacím znamením.

Ještě jednou děkujeme všem zúčastněným za jejich příspěvky do soutěže a slečně Morávkové za krásné zpracování oficiálního loga Základní školy a mateřské školy Častolovice.

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
SPOLEČENSKÝ PLES
1.2. 2013

Sobotní večer v Častolovicích na sále restaurace U Lva patřil Sdružení rodičů a přátel školy, kteří ve spolupráci s pedagogickým sborem připravili společenský ples. Nádherně vyzdobený sál, výborná taneční hudba v podání skupiny Song provázela přítomné celým večerem. Ples zahájila předsedkyně sdružení paní Martina Batrlová krátkým proslovem, následovalo předtančení v rytmu Latinsko – amerických tanců a ples mohl začít: taneční parket se ihned zaplnit tančícími páry. V deset hodin rozezněl sál Kankán, který podpořil příjemnou atmosféru na sále. Nechyběla ani tradiční tombola. Děkujeme všem sponzorům a rodičům, kteří přispěli do tomboly. Členkám SRPDŠ a pedagogickému sboru za výzdobu sálu, přípravu tomboly, občerstvení a manželům Štěpánkovým děkujeme za občerstvení pro hudbu.

Sponzoři: MěÚ Častolovice, Beseda Častolovice, S Club - BAR U Konopáče - Častolovice, Voňavý svět Kostelec n.O., Tomanová Častolovice - relaxační masáž, Orságová Častolovice - Kosmetika, Pekárna Křížek - Kostelec nad Orlicí, FEDERAL MOGUL, Drogerie LIMA Častolovice, BILLA, Vamtex s.r.o. Vamberk, PEWAG, Pošta Častolovice, Bazárek Častolovice - Bašová, MAS, Hospoda Čepelka, Hovorka - dřevo, Vinotéka Častolovice - pí. Papáčková, Výroba a opravy lékařských nástrojů - p. PLAŠIL, Počítače a školní potřeby - pí. Dana Jánská, RADIOBUS, AGTYP Kostelec nad Orlicí Restaurace Beseda - Častolovice Trafika Žofka - pí. H. Kudláčková - Častolovice Textil a konfekce - pí. Bronislava Janšová - Kostelec nad Orlicí, Firma Rojek - Častolovice, Hospůdka Na cestě - Častolovice, Restaurace Na hřišti - Častolovice, Truhlářství "Polník" - Častolovice, Stáčírna - pí. Dostálová - Častolovice, Iva Morávková - Častolovice, Restaurace Bazylika, rodiče žáků Základní škola Častolovice, p. Izáková - Kadeřnictví, p. Zemanová- Kadeřnictví, Elekto Janeček

Děkujeme všem, kteří přispěli do tomboly. Výtěžek plesu bude věnován dětem Základní školy Častolovice.

více  fotografií zde

M. Batrlová

 
SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ ANKETY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC ROKU 2012
1.2. 2013

Dne 1.2.2013 v Pelcově divadle v Rychnově nad Kněžnou proběhlo slavnostní vyhlášení ankety „Nejúspěšnější sportovec roku 2012“.

Výběrová komise pořadatelů nominovala na slavnostní vyhlášení cyklisty ze Základní školy Častolovice a na základě schválených kritérií vybrala naše cyklisty k ocenění a pozvala je na závěrečné setkání pořadatelů, partnerů a oceněných sportovců.

A jaké ocenění se dostalo našim mladým cyklistům?

CENA ZA REPREZENTACI OKRESU
Cyklisté ZŠ Častolovice

Tým ve složení Romana Dlasková, Nikola Podzimková, David Slezák a Adam Jedlička v Soutěži mladých cyklistů vyhrál okresní, krajskou a celostátní soutěž v Sokolově.

V evropské soutěži v Polsku vybojoval mezi 22 státy zlaté medaile a získali titul mistrů Evropy.

Zpestřením tohoto večera byla autogramiáda automobilového závodníka Jana Kopeckého.

RYCHNOVSKÝ deník.cz

ORLICKÝ.net

Mgr. Alena Zvěřinová

 
SPOLEČENSKÝ DEN
31.1. 2013

Dne 31. 1. 2013 se uskutečnil Společenský den. Žáci přišli do školy ve společenském oblečení. Každá třída vybrala maximálně 3 páry na fotografování do soutěže o nejlepší pár. Po nafocení všech dvojic se sešla komise sestavená ze zástupců tříd a učitelů.

Pátou vyučovací hodinu se ve třídách zeměpisu a chemie promítal film o společenském chování. Šestou hodinu jsme dostali dotazníky s otázkami, na které jsme měli najít odpověď ve filmu z páté hodiny. Nakonec jsme dostali vysvědčení a spěchali domů.


více  fotografií zde

Barbora Zahálková, 8.třída

 
ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKÉM JAZYCE
29.1. 2013

Již tradičním měsícem pro uspořádání školního kola olympiády v anglickém jazyce se stal leden. Letos padla volba na 29. den tohoto měsíce. Pět odvážných zájemců z 8. a 9. tříd se sešlo v učebně dopravní výchovy. Nejprve si museli poradit se záludnostmi poslechové části, která se tentokrát skládala ze čtyř úkolů. Žáky čekal nelehký výběr správné odpovědi ze tří možných, doplňování chybějících informací nebo posouzení pravdivého, či nepravdivého konstatování. Ve druhé části školního kola měli žáci jako vždy prokázat své schopnosti v mluveném projevu. Jejich úkolem totiž bylo plynule hovořit o jednom z deseti zadaných témat, které si předtím vylosovali a které si mohli během několika minut promyslet. V této části se hodnotila nejen výslovnost a slovní zásoba, ale také gramatické jevy a plynulost. Po sečtení všech získaných bodů se na krásné bronzové příčce umístila Kateřina Kotoučová z 9.B, druhé míst obsadila Nicole Charalambousová z 8. třídy a první místo obhájil Štěpán Přibyl z 9.A. Oba posledně zmiňovaní budou reprezentovat naši školu na okresním kole olympiády, která se koná 13. února v Rychnově nad Kněžnou. Všichni zúčastnění si zaslouží pochvalu za odvahu a oběma postupujícím přejeme hodně štěstí v dalším kole.

více  fotografií zde

Mgr. Andrea Micherová

 
DĚJEPISNÁ OLYMPIÁDA
29.1. 2013

Dne 29. 1. 2013 se konalo v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo Dějepisné olympiády. Tematické zaměření letošní soutěže je „Od pohanských zvyků ke křesťanským tradicím“. Okresního kola se pravidelně zúčastňuje velký počet soutěžících. Nebylo tomu jinak ani v letošním roce, kdy se okresního kola zúčastnilo 46 žáků. Naši školu reprezentovala žákyně 9. B Kateřina Kotoučová, která si ve velké konkurenci vedla výborně. Obsadila 4. místo a počtem získaných bodů splnila podmínky k postupu do krajského kola. Katce gratulujeme a držíme palce k co nejlepšímu výsledku v krajském kole.

Mgr. Helena Bellerová

 
TRADIČNÍ POLOLETNÍ KONCERT ŽÁKŮ V ČASTOLOVICÍCH
17.1. 2013

Koncert žáků ZUŠ Kostelec nad Orlicí, při Základní škole Častolovice se konal na sále U Lva. Pobočka ZUŠ funguje při Základní škole již několik let. Zájem žáků o hru na hudební nástroj se zvyšuje, ale mění se hudební nástroje na které žáci hrají. Vše co žáci umí a co nového se naučili předvedli na koncertě, který každé pololetí pro své žáky pořádají jejich učitelé paní Čepelková, paní Dašková a pan učitel Hruška.

Všichni účinkující se pečlivě připravovali, zkouška koncertu proběhla v Základní škole, kde si hudebníky se zájmem poslechli žáci třetí a páté třídy. Své spolužáky odměnili potleskem, čímž byli účinkující ujištěni, že na odpolední vystoupení jsou připraveni. Na sále se sešli blízcí účinkujících a všichni příznivci klasické i moderní hudby. Po úvodním slově Mgr. Čepelkové ovládli podium malí i velcí hudebníci, kteří své publikum potěšili skladbami klasiků i hudbou moderní, hrálo se na flétnu, kytaru, trubku, housle a další nástroje. Vystoupení zakončila děvčata skladbou skupiny Beatles.

Všem mladým hudebníkům přejeme mnoho krásných chvil s hudbou, jejich učitelům pilné žáky a my posluchači se těšíme na další koncert.

  

Mgr. Bc. Alena Bačíková, ředitelka školy

 
DUHOVÝ ZÁPIS
15.1. 2013

Jako každý rok v termínu od 15.ledna do 15. února se konají zápisy žáků do 1. ročníků Základních škol. V Základní škole Častolovice připravili pedagogové pro nové žáčky netradiční zápis v barvách duhy.

Vchod ozdoben duhou a postavami školáků poutal pozornost všech kolemjdoucích. Třídy vyzdobené v barvách duhy, barevné postavičky a učitelé ladící duhovými barvami očekávali příchod nových žáčků. K zápisu se dostavilo 40 netrpělivých dětí v doprovodu svých nejbližších. Děti splnily podmínky zápisu a byly přijaty k základnímu vzdělávání. Upomínkový list a sluníčková medaile jim budou připomínat jejich první školní zkušenost.

 

více  fotografií zde

  

Pedagogický sbor Základní školy Častolovice

 
ČAS PROMĚN
10.1. 2013

Ve čtvrtek 10.1. 2013 se děvčata 6. a 7. ročníku zúčastnila přednášky „Čas proměn“. Mgr. Blažková pomohla dívkám nahlédnout do zákoutí dospívání. Seznámila je nejen s fyzickými a psychickými změnami, které k tomuto období patří, ale i s tím, jak být zdravá uvnitř i navenek.

 

více  fotografií zde

 

 

Mgr. Eva Katzerová

 
VÁNOCE VE ŠKOLE
21.12. 2012

Poslední den před vánočními prázdninami jsme strávili jako každý rok netradičně. Nejprve ve všech třídách proběhla malá vánoční besídka. Další organizaci dne si vzaly do svých rukou deváté třídy, které připravily hlavní dopolední program – diskotéku s různými soutěžemi.

Diskotéku zahájilo slavnostní vyhodnocení soutěže v bowlingu a taneční rej mohl začít. Doprovodné aktivity probíhaly v učebně chemie – logické a deskové hry, v učebně fyziky a zeměpisu – projekce filmů s vánoční tématikou. Každý si vybral podle svých zájmů. Všem organizátorům z řad žáků děkujeme.

více  fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská

 
O PUTOVNÍ POHÁR STAROSTY ČASTOLOVIC V BOWLINGU 2012 – 2. ROČNÍK
20.12. 2012

Dne 20. 12. 2012 nastal důležitý den. Jeli jsme do Rychnova nad Kněžnou hrát o Putovní pohár starosty v bowlingu. Soutěžili deváťáci, osmáci, sedmáci i šesťáci v osmičlenných týmech. V pátek před diskotékou předala paní starostka vítězům sladkou odměnu i pohár. Blahopřály i paní ředitelka a paní zástupkyně.

V družstvech zvítězili deváťáci (2060 bodů), druzí byli osmáci (1972 bodů) a třetí sedmáci (1511 bodů).
 
V jednotlivcích – dívky: 1. Jana Kudláčková (256 bodů)
  2. Grace Charalambousová (228 bodů)
  3. Nikola Tejklová (218 bodů)
   
V jednotlivcích – chlapci: 1. Štěpán Přibyl (344 body)
  2. Jan Cabalka (338 bodů)
  3. Matěj Seidl (334 body)

O vznik této soutěže se zasloužil loňský deváťák Aleš Poláček. Tímto mu vzkazujeme, že na tradici jsme navázali a turnaj jsme si užili.

více  fotografií zde

Vaši deváťáci

 
DEN LOGICKÝCH A VĚDOMOSTNÍCH HER
20.12. 2012

Ve čtvrtek 20.12.2012 se konal na naší škole den, který umožnil žákům druhého stupně zábavnou formou si zlepšit a upevnit své znalosti z různých vědních oborů. Účastníci projektu soutěžili ve dvojicích, skupinách a zjišťovali své individuální schopnosti a vědomosti.

V počítačové učebně si vyzkoušeli IQ testy, řešili animované hádanky a hlavolamy. Při skupinových vědomostních hrách nejvíce zaujalo Česko, Evropa a Svět v otázkách a odpovědích, Junior kvíz a Pexetrio, které prověřilo zeměpisné znalosti.

Nejobtížnější a nejzáludnější byly hlavolamy (tangram, solitér, hanojská věž, trojrozměrné piškvorky, Pythagorejské úvary, pentomino, ježek v kleci…). Potrápily své řešitele a úspěchu zde bylo dosaženo díky velké trpělivosti a soustředění.

V učebně dopravní výchovy na interaktivní tabuli čekaly úkoly, které prověřovaly paměť, pozornost, znalost dopravních značek, situací na křižovatkách a nechyběly dopravní testy. Poslední skupinu společenských her tvořily např. šachy, dáma, logik, kris- kros, lodě.

Tento projektový den potvrdil, že kdo si hraje, nezlobí. Děkuji všem kolegům, kteří se podíleli na organizaci a zdárném průběhu projektu.

více  fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská

 
VÁNOČNÍ PÍSNIČKY A MELODIE Z MUZIKÁLŮ
19.12. 2012

Dne 19. 12. k nám zavítali 2 herci a zpěváci z brněnského divadla Slunečnice. Pro 1. stupeň měli připravený vánoční program plný koled a pohádkových vánočních písní s připomínkami lidových tradic. Podařilo se jim zapojit téměř všechny děti, které s nimi spontánně zpívaly a tancovaly.

Představení pro 2. stupeň ožilo nejznámějšími melodiemi ze světových i našich muzikálů. Mezi jednotlivými čísly se žáci dověděli o vzniku a vývoji tohoto dramatického žánru. Vystoupení bylo určitě pro většinu přítomných hezkým zážitkem na sklonku posledního adventního týdne.

více  fotografií zde

Mgr. Helena Horáková

 
VÝSTAVA PAPÍROVÝCH MODELŮ
19.12. 2012

K tomuto mému koníčku můžu říci, že je velice náročný na čas, trpělivost, finance a prostory k uložení jednotlivých modelů.

Lepení papírových modelů se věnuji asi 3 roky. Za tu dobu jsem slepil asi 50 jednotlivých modelů, z některých jsem potom vytvořil i celky. Ke zhotovení modelu je potřeba spousta trpělivosti a také času, některé zhotovuji i 2 měsíce, například hrady, zámky (př. zámek Lednice) a také něco stojí – cena za model se většinou pohybuje mezi 100 až 200 Kč podle velikosti. Dají se nakoupit po internetu, ve vybraných papírnictvích, také vycházejí v časopise ABC. Některé speciální výjimky se dají vytisknout zdarma z internetu. Minulý rok jsem k vánocům dostal „Zlatou knihu vystřihovánek“, kterou jsem si moc přál. V této knize je celkem 36 modelů, například funkční papírový fotoaparát DIRKON. Nejlepším modelem v této knize je hrad Točník. Tato kniha pro mě má velký význam. Stejně tak i modely samotné. Postupně z knihy vybírám modely, které pak vystřihuji a slepuji dohromady Herkulesem. Na závěr je pro lesk a pevnost přelakovávám obyčejným lakem na vlasy.

Pokud bych měl zmínit autory jednotlivých vytvořených modelů, tak jich mnoho není, já znám pouze tři a to Roberta Navrátila a Richarda Vyškovského. Z modelů, které se dají stáhnout z internetu, můžu uvést autora Ondřeje Hejla. Pro případné zájemce o tento koníček bych doporučil návštěvu Muzea papírových modelů v Polici nad Metují, kde je stálá expozice, kde si návštěvník může jednoduchý model slepit a také třeba získat v soutěži.

Nejraději lepím modely hradů, zámků a celkově architektury. Jediný pÝ, kde je všechny nakonec umístit, neboť zabírají velký prostor.

Ondra Hájek (7.třída)

 
VZLÉTLO 152 BALÓNKŮ
14.12. 2012

V Častolovicích se k nebi vzneslo 152 balónků s přáním Ježíškovi. Páteční odpoledne na Sokolské zahradě patřilo dětem a jejich rodičům, kteří se zapojili do celostátní akce vypouštění balónků s přáním Ježíškovi. Za zvuku vánočních koled se účastníci scházeli a netrpělivě očekávali znamení rádia Impuls, prostřednictvím kterého Václav Vydra vydal pokyn k vypuštění balónků, malí i velcí po té sledovali fialovou záplavu balónků vznášejících se k nebi. Kulturní komise ve spolupráci se členy zahrádkářského svazu v Častolovicích připravila pro účastníky jízdu na saních a chůzi po sněhu ve sněžnicích, za kterou každý získal sladkou odměnu. Zahrádkáři zajistili účastníkům teplý čaj a poskytli prostory své klubovny. Letos prvním rokem bylo vypouštění balónků ukončeno slavnostním rozsvícením vánočního stromku před základní školou. Akci finančně podpořila restaurace Beseda a firma Matrix, kterým touto formou děkujeme za podporu.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN
14.12. 2012

V pátek 14. 12. 2012 proběhla na naší škole soutěž Přírodovědný klokan. Žáci 9. tříd řešili otázky z oblasti matematiky, fyziky, chemie, biologie a zeměpisu. Test obsahoval 24 úloh rozdělených do 3 skupin podle obtížnosti. Na řešení měli žáci 40 minut. Nejvyšší počet bodů získal Jakub Šmída – gratulujeme a děkujeme všem účastníkům soutěže.

Pořadí nejlepších žáků:

1. Jakub Šmída
2. Štěpán Přibyl
3. Kamila Chlebná
4. Matěj Seidl
5. Dominika Vozihnojová

více  fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
MIKULÁŠ
5.12. 2012

Ve středu 5. 12. 2012 navštívila naši školu vzácná návštěva – zavítal k nám Mikuláš i se svou družinou. Děti napjatě očekávaly jeho příchod již od brzkého rána. Když se po škole rozeznělo cinkání zvonce a řetězů, v mnohých uličnících rázem zatrnulo. Po silném zabouchání na dveře nejdříve do třídy vběhli čerti, za nimi vkročili něžní andělé a nakonec rozvážně vstoupil i sám Mikuláš.

Z čertovských knih přečetl Mikuláš seznam hříšníků, které čerti chtěli odnést s sebou do pekla. Po zazpívání písničky nebo přednesení básniček andělé rozdali dětem nadílku a hříšníci podali ruku Mikulášovi na stvrzení slibu, že se polepší. Však on si to Mikuláš přijde příští rok opět zkontrolovat!

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
KONCERT BUBENÍKŮ JUMPING DRUMS
30.11. 2012

Žáci prvního stupně navštívili v pátek 30. 11. 2012 výchovně vzdělávací koncert bubeníků Jumping Drums v Kostelci nad Orlicí.

V minulém školním roce nás tato skvělá show tak nadchla, že jsme si nechtěli nechat ujít její další pokračování. A opět to stálo za to! Bicí nám přímo vlily rytmus do těla a humor Iva Batouška nás všechny zapojil do programu. Někteří z nás si dokonce vyzkoušeli hru na bicí nástroje, ostatní tleskali a zmítali se v jejich do rytmu. Nejvíce nás zaujala skladba W. A. Mozarta, využití bicích ve vážné hudbě, nevěřili jsme svým uším, prostě to byla paráda. Čas vyhrazený pro toto vystoupení tak rychle utekl, že jsme se s oznámením konce nechtěli smířit. V sále se ozýval bouřlivý potlesk a dětské oči přímo zářily.

Těšíme se na další, už třetí díl, který bude bohužel poslední.

více  fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
BESEDA S ODBORNÝMI PRACOVNÍKY STŘEDISKA VÝCHOVNÉ PÉČE HRADEC KRÁLOVÉ
29.11. 2012

Ve čtvrtek 29. 11. 2012 a v pátek 30. 11. 2012 navštívili naši školu 2 odborní pracovníci Střediska výchovné péče Návrat Hradec Králové Mgr. Michal Klapal – vedoucí SVP, etoped a Mgr. Eva Zemanová – etoped. Důvod jejich návštěvy bylo přiblížit žákům 7. 8. a 9. ročníku práci SVP Hradec Králové.

SVP je státní školské zařízení, které spolupracuje s dětmi a jejich rodinami při řešení výchovných problémů s cílem NAVRÁTit se k přijatelným způsobům chování. V rámci komplexní odborné péče poskytuje SVP služby ambulantní, stacionární – celodenní pobyt nebo dvouměsíční internátní pobyt ve SVP. Spolupráce se střediskem vychází z dobrovolnosti a vlastního zájmu o řešení problémů.

Během besedy se žáci aktivně zapojili, snažili se rozebrat slovo šikana, nejčastější výchovný problém na všech typech škol. Vyjmenovávali různé typy šikany, postupně rozkrývali důvody šikany na školách.

Beseda velmi přijatelným způsobem přispěla k dalšímu prohloubení znalostí o soužití v kolektivu, o vzájemné toleranci a respektu, ale také o pomoci slabšímu. A to nejen ve škole, ale i v běžném životě.

více  fotografií zde

Mgr. Helena Bellerová

 
PŘEDNÁŠKA O ŠIKANĚ
28.11. 2012

Ve středu 28.11.2012 zavítala na naši školu neobvyklá návštěva. Během přestávky žáci s překvapením zjistili, že na chodbě postávají tři uniformované osoby. Uniformy to byly policejní a v nich někteří poznali por. Mgr. Alenu Kacálkovou, kterou doprovázeli dva policisté z Kostelce nad Orlicí. Byli pozváni za účelem osvětlit žákům 7. ročníku problematiku šikany, která se bohužel stala běžným jevem na většině škol. Por. Mgr. Kacálková žáky seznámila pomocí počítačové prezentace s projevy chování, které se považují za šikanu, a popsala charakteristické vlastnosti agresora. Žákům bylo detailně vysvětleno, kteří jedinci se stávají nejčastěji oběťmi šikany, a také jak jejich okolí pozná, že něco není v pořádku. Por. Mgr. Kacálková zdůraznila nutnost neprodleně šikanu oznámit kompetentním osobám.

Závěr přednášky patřil kyberšikaně a jejím různým formám. Policisté také apelovali na opatrnost při sdělování osobních údajů přes informační a komunikační technologie. Nakonec jeden z policistů žákům přiblížil fungování nápravných zařízení, kam se dostávají mladiství, kteří se šikanou provinili. Přednáška byla pro žáky velmi zajímavá i proto, že policisté doplnili teoretické poznatky o nejeden příklad z policejní praxe.

více  fotografií zde

Mgr. Andrea Micherová

 
TAJEMNÝ SVĚT EKVÁDORU A GALAPÁG – VÝUKOVÝ PROGRAM
26.11. 2012

V pondělí 26.11.2012 navštívili žáci druhého stupně výukový program „Tajemný svět Ekvádoru a Galapág“. Program si pro nás připravila agentura Planeta Země 3000 z Náchoda. Prezentace projektu proběhla ve Společenském centru v Rychnově nad Kněžnou.

Naše putování po pevnině na rovníku začalo v hlavním městě Quito, kde jsme zažili oslavy na Velký pátek. Atmosféra procesí obyvatel ve fialových sutanách je doslova hororová. Hororový je i sám Ekvádor s vysokou kriminalitou a s množstvím činných i vyhaslých sopek. K nim patří i nejvyšší hora Ekvádoru Chimborazo. Živelnou sílu nám předvedla sopka Tungurahua, která se probudila ze svého klidného spánku. Poznali jsme i životní styl potomků Inků, zaujalo nás obchodování na tradičních trzích. Souostroví Galapágy je jedinečným světem plných přírodních pokladů. Na devatenácti sopečných ostrovech žijí – leguán mořský, želva sloní, lachtan tmavý, tučňák galapážský a mnoho dalších zajímavých zvířat. Vydali jsme se i pod mořskou hladinu, kde jsme spatřili i obávané obyvatele zdejších vod žraloky. Život na Galapágách velkou měrou ovlivňuje klimatický jev El Niňo . Prozkoumali jsme i svět mlžných deštných pralesů. VAmazonii jsme sledovali noční lov malých krokodýlů.

V tomto pořadu se nám podařilo odhalit část tajemství tohoto světa na rovníku. Těšíme se na další pořad „ Madagaskar – příběh pradávné Lemurie“.

Mgr. Irena Lohniská

 
LOGO ŠKOLY
26.11. 2012

Začátkem měsíce října byla vedením naší školy vyhlášena soutěž o Logo školy. Tato soutěž byla rozdělena do následujících čtyř kategorií:

1.) Předškoláci
2.) Žáci 1. stupně ZŠ
3.) Žáci 2. stupně ZŠ
4.) Zaměstnanci školy

Do 31. 10. 2012 měli všichni možnost doručit svůj návrh do ředitelny. K tomuto datu se nám sešlo celkem 72 návrhů od 59 soutěžících. Obsazeny byly pouze 2 kategorie – žáci 1. stupně a žáci 2. stupně základní školy.

Šestičlenná odborná porota z řad pedagogických pracovníků se sešla ve čtvrtek 15. listopadu a po pečlivém prostudování všech návrhů každý člen vybral 3 podle něj nejzdařilejší návrhy. Součtem přidělených bodů vzniklo následující pořadí:
Kategorie 1. stupeň: 1. místo Izáková Lucie 1. tř.
  2. místo Vilímek Martin 3. tř.
  3. místo Jarkovská Andrea 3. tř.
       
Kategorie 2. stupeň: 1. místo Klimešová Eliška 8. tř.
  2. místo Křepinská Adéla 8. tř.
  3. místo Charalambousová Grace 6.B

Absolutní vítězkou s nejvyšším celkovým počtem bodů se stala Eliška Klimešová z 8. třídy. Její návrh se stane podkladem pro zpracování oficiálního loga Základní a mateřské školy Častolovice. Všichni účastníci byli odměněni a děkujeme za jejich návrhy do soutěže.

odevzdané návrhy zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
METODA RUŠ A ŠIKANA
22.11. 2012

Ve čtvrtek 22. 11. 2012 proběhla v odpoledních hodinách v ZŠ přednáška Kristýny Vavřínové s názvem Metoda RUŠ a šikana.

Paní Vavřínová se pokusila vysvětlit aplikaci metody RUŠ na řešení problému týkajícího se šikany. V průběhu besedy se mezi přítomnými rozvinula diskuse, ve které byly konfrontovány různé názory týkající se této problematiky.

 

více  fotografií zde

 

Mgr. Eva Katzerová

 
ODPOLEDNE PRO RODIČE A ŽÁKY 9. ROČNÍKU
20.11. 2012

Tak jako každý rok, i letošní „deváťáci“ stojí před nelehkým a závažným rozhodnutím – volbou střední školy a budoucího povolání. V tom jim mohly napomoci testy profesní orientace, návštěva Úřadu práce, test struktury zájmů a návštěvy školských výstav.

Naše škola letos také poprvé nabídla rodičům a žákům devátého ročníku setkání s Mgr. Naděždou Martincovou z Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou a se zástupci některých středních škol, které se konalo 22. 11. 2012. Mgr. Martincová přítomné seznámila s obory, o které je v našem regionu zájem na trhu práce a podala informace, které jsou důležité při výběru střední školy.

Poté se všichni mohli přesunout do jídelny, kde již byli připraveni zástupci devíti středních škol, se kterými si rodiče i žáci měli možnost individuálně pohovořit o studiu na jejich škole. Tato akce byla na naší škole novinkou a věříme, že se stane i tradicí, která bude rodičům i vycházejícím žákům další pomocí při plánování jejich budoucnosti.

více  fotografií zde

Mgr. Eva Katzerová

 
BOBŘÍK INFORMATIKY
listopad 2012

Letošního 5.ročníku informatické soutěže se zúčastnila naše škola ve třech kategoriích. V kategorii Kadet (8. a 9. třída) se zúčastnilo 13 žáků a úspěšnými se stali 4 soutěžící, v kategorii Benjamín (6. a 7.třída) soutěžilo 15 žáků a úspěšnými se stali 3 soutěžící. Poprvé letos soutěžili i nejmladší ze 4. a 5. třídy v kategorii Mini, které se zúčastnilo 27 žáků a 10 z nich získalo titul úspěšný řešitel.

Velmi pěkného výsledku dosáhli Kristina Kulhavá a Adam Jehlička, kteří získali plný počet bodů a stali se vítězi. Žáci v soutěžních úlohách řešili otázky z různých oblastí informatiky, které se lišily svojí náročností. Prokázat museli své znalosti z digitální gramotnosti, algoritmizace, porozumění informacím, řešení hádanek a jiných problémů.

Všem soutěžícím děkujeme za účast a odvahu, vítězům a úspěšným řešitelům blahopřejeme.

   

Mgr. Miroslav Charvát

 
STRAŠIDELNÁ CESTA ZÁMECKÝM PARKEM V ČASTOLOVICÍCH
16.11. 2012

Páteční podvečer v zámeckém parku patřil dětem, kde pro ně rodiče ve spolupráci s učiteli základní školy připravili Strašidelnou cestu zámeckým parkem.

Cesta začínala u hlavní brány strašidelnou jízdou na koloběžkách. Na správnou jízdu dle pohádkových předpisů dohlížely čarodějnice. U hlavního vstupu do parku každý zájemce o průchod obdržel svítící náramek, podrbal čarodějnici a strašidelná cesta mohla začít. Malé i velké odvážlivce čekala cesta ke hřbitovu duchů, na kterém je uvítal upír, po té následovalo peklo s čerty, perníková chaloupka s čarodějnicí, kat, který nabízel katovské speciality pro odvážné kluky a dívky. Cesta končila u bludičky, která děti provedla bludištěm. Po celé délce strašidelné cesty se nacházela různá strašidla vystupující nenadále z temnoty. Každý, kdo prošel celou trasu, získal sladkou odměnu a šálek teplého čaje.

Závěrem si každý mohl prohlédnout výstavu strašidel, kterou připravili pro děti učitelé základní školy. Počasí nám přálo, zájem o cestu byl veliký. Na startu se sešlo 250 dětí v doprovodu svých rodičů a prarodičů. Děkujeme tímto všem rodičům, učitelům a dětem, kteří pomáhali s přípravou a organizací strašidelné cesty a velkou měrou tak přispěli k úspěchu celé akce. Zároveň děkujeme touto cestou paní hraběnce Dianě Phipps Sternbergové a správě zámku za umožnění konání akce v prostorách zámeckého parku.

Napsali o nás v Rychnovském deníku.

více  fotografií zde

Pedagogický sbor ZŠ Častolovice

 
DĚJEPISNÁ OLYMPIÁDA
13.11. 2012

Ve středu 13. 11. 2012 proběhl na naší škole 43. ročník dějepisné olympiády. Tematické zaměření ročníku je „ Od pohanských zvyků ke křesťanským tradicím“. Školního kola se zúčastnilo 20 žáků. Je třeba ocenit snahu všech žáků při plnění testu. Vítězkou školního kola s počtem 54 bodů se stala žákyně 9.B Kateřina Kotoučová. Postupuje do okresního kola, které se bude konat 29. 1. 2013 v Rychnově nad Kněžnou. Vítězce gratulujeme! Poděkování patří všem dalším účastníkům soutěže.

Pořadí nejlepších žáků

1. Kateřina Kotoučová
2. Eliška Klimešová, Martin Žid
3. Kamila Chlebná, Štěpán Přibyl

více  fotografií zde

Mgr. Helena Bellerová

 
OKRESNÍ KOLO SOUTĚŽE V PŘEHAZOVANÉ ŽÁKYŇ
9.11. 2012

V pátek 9. listopadu 2012 se žákyně 9. ročníku – T. Bělobrádková, N. Holmanová, A. Jarkovská, K. Kotoučová, L. Martincová, P. Přikrylová, A. Řeháčková, D. Vozihnojová zúčastnily okresního kola soutěže přehazované v Kostelci nad Orlicí. Žákyně postoupily ze základní skupiny do hry o 1.-3. místo, kde prohrály s družstvem Kostelce a Opočna a umístily se tak na 3. místě.

výsledková listina


více  fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
PODZIMNÍ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ
8.11. 2012

Dne 8. 11. 2012 se na naší škole v odpoledních hodinách uskutečnila PODZIMNÍ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ. Žáci 1. stupně využili svých znalostí v přírodovědném testu a také poznávali listnaté stromy, houby, stopy a obrysy zvířat, které můžeme najít v lese. Podle hmatu poznávali plody rostoucí na listnatých stromech.

Děti byly rozděleny do dvou kategorií. Kategorie A – 2. a 3. ročník a kategorie B – 4. a 5. ročník. Všichni žáci plnili úkoly se zájmem a na nejlepší tři z každé třídy čekala odměna, diplom i medaile. Zkrátka nepřišli ani ostatní účastníci soutěže, všichni za splnění úkolů odešli se sladkou odměnou.

Vyhodnocení soutěže:
  1. místo 2. místo 3. místo
2. ročník Pavla Šindelková Jan Karban Michaela Mikysová
3. ročník Kateřina Šabatová Valérie Brandejsová David Sejkora
4. ročník Pavla Alinová Štěpán Lounek Kristýna Chmelařová
5. ročník Adam Rojek Adam Jedlička Libor Kudláček

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
OKRSKOVÁ SOUTĚŽ – FLORBAL CUP
2.11. 2012

V pátek 2. 11. 2012 se David Slezák (6. ročník) a chlapci ze 7. ročníku Eduard Dmytriv, Denis Vlček, Tomáš Vejvar, David Kralovič, Ondra Hájek, Miroslav Vítek a Martin Fajgl pod vedením svého trenéra pana Petra Slezáka účastnili okrskového závodu ve florbalu. Při utkání s Kostelcem n. Orl., Vamberkem a Doudlebami se umístili na třetím místě. Přestože jim postup unikl, pochvalu zasluhují za vynaložené úsilí. Bohužel podmínky naší sokolovny nejsou zrovna ideální pro trénink, a tak jen zbývá doufat, že se v brzké době podaří panu Slezákovi převést trénink do lepších podmínek v Kostelci n.Orl.

Touto cestou bych chtěla panu Slezákovi velice poděkovat za obětavou spolupráci a vedení chlapců na soutěži.

více  fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
OCENĚNÍ MLADÝCH CYKLISTŮ
29.10. 2012

Na veřejném zasedání městyse Častolovice 29. října 2012 byli oceněni mladí reprezentanti školy a jejich trenérka Mgr. Alena Zvěřinová. Starostka městyse Mgr. Jarmila Novohradská všem poděkovala za vzornou reprezentaci školy a městyse na mistrovství Evropy mladých cyklistů, kde družstvo získalo první místo. Mladí cyklisté i jejich trenérka obdrželi hmotné a květinové dary. Tečkou slavnostního ceremoniálu byla prezentace cesty za úspěchem. V příjemném prostředí Galerie Antonína Hudečka byla završena celoroční práce mladých reprezentantů. Ještě jednou gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů v jejich práci.

více  fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
NOVÝ PŘÍRŮSTEK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ
říjen 2012

Druhým rokem mají děti ve školní družině zvířecího kamaráda - zakrslého králíka, kterého pojmenovaly Ušáček. Každý den se děti o Ušáčka starají a hrají. K jídlu dostává, co Ušáčkovi chutná, což je králičí směs, mrkev, jablko, salát, seno a občas tvrdé pečivo. Také se mu pravidelně čistí klec, která se umyje vodou a vymění se hobliny.

Na konci září školní družina dostala nabídku od chovatele, jestli by si chtěla vzít jednu nebo dvě andulky. Už to budou tři týdny, co děti mají další dva zvířecí kamarády. Andulky mají klec společnou, ve které jim snad nic nechybí? Klec je pro dvě andulky ideální a z vybavení tam najdeme dvě bidla, houpačku, zrcátko se zvonečkem, hračku, bazének a důležité věci, jako jsou krmítka a napáječka. Děti se měly rozhodnout, jaká jména andulky dostanou a aby to bylo spravedlivé, přinesla se nádoba, do které se vhazovali lístky, na kterých byla napsána dvě jména, které si děti vybraly. Děti se nechaly inspirovat pohádkovými a filmovými postavami. A samozřejmě, aby se nezapomnělo, podmínkou bylo, že obě jména musí být mužského rodu. Vyhrála jména, která měla nejvíce hlasů. Výherní jména byla „Harry a Ron“. Krásně zbarvené andulky každá jinou barvou dostaly svá jména. Modrá andulka se jmenuje Harry a zelená andulka se jmenuje Ron.

Děti jsou z nových přírůstků nadšené a doufám, že to tak zůstane nadále. Děti se starají, jestli mají všeho dost, jak andulky, tak králík. Rádi si s nimi hrají a sledují, jak se chovají. Důležité je, aby dětem nadšení zůstalo, protože bez jejich péče a kamarádství budou zvířecí kamarádi smutní.

více  fotografií zde

Bc. Iva Morávková

 
NÁVŠTĚVA ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU NA OBCHODNÍ AKADEMII TGM
10. 10. 2012

Dne 10. 10. 2012 jsme navštívili Obchodní akademii TGM v Kostelci nad Orlicí. Autobus pro nás přijel kolem 10. hodiny. Společně s námi tam také jela Základní škola Borohrádek. Nejprve jsme šli do tělocvičny, kde kněžna Libuše zahájila celý program. Skladby k doplnění proslovu kněžny Libuše zahrála skupina OA Přejetá žába. Písničky se nám moc líbily. Poté jsme šli do auly, kde se konala prezentace o škole a učebních oborech. Dozvěděli jsme se něco o aktivitách školy a fiktivních firmách. Jako názornou ukázku nám dva studenti ze 4. ročníků předvedli svou prezentaci na téma Android a další čtyři studenti nám ukázali prezentaci o fiktivních firmách. Poté jsme si prohlédli školu. Navštívili jsme fiktivní firmu v suterénu a počítačové učebny v 1. patře. Nakonec jsme pokračovali do 2. patra, kde se konala výstava maxi leporela „Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných událostí“. Mohli jsme si přečíst spoustu zajímavých informací z pravěku, středověku, novověku i současnosti. Samozřejmě tyto informace byly doplněny názornými ilustracemi. Ve třídě 3. A jsme mohli zhlédnout výstavu „130 let TJ Sokol Kostelec nad Orlicí.“ Zde byly umístěny fotografie od počátků až k současné podobě Sokola.

Návštěva se nám moc líbila a rádi bychom se tam podívali ještě jednou.

více  fotografií zde

Kateřina Kotoučová, 9. B

 
ŽÁCI Z ČASTOLOVIC SE ZLATOU MEDAILÍ Z MISTROVSTVÍ EVROPY MLADÝCH CYKLISTŮ NAVŠTÍVILI MINISTERSTVO DOPRAVY
10. 10. 2012

Suverénní vítězové celostátního finále Dopravní soutěže mladých cyklistů 2012, žáci Základní školy Častolovice z Královéhradeckého kraje, ve dnech 21. – 24. září 2012 získali prvenství také na mistrovství Evropy mladých cyklistů v Polsku ve městě Bochnia. Ve středu 10. října jim na půdě Ministerstva dopravy osobně poděkoval vedoucí oddělení BESIP Roman Budský, který žákům předal dárkové balíčky.

Odpoledne děti příjemně strávily v ZOO Praha spolu se zástupci ÚAMK Praha.

Žáci z Častolovic se zlatou medailí z mistrovství Evropy mladých cyklistů
navštívili Ministerstvo dopravy

více  fotografií zde

Mgr. Alena Zvěřinová

 
SBĚR STARÉHO PAPÍRU
10. 10. 2012

Ve středu 10. října proběhl v Častolovicích sběr starého papíru, který organizovala naše základní škola.

Všem, kteří nám přispěli, děkujeme.

Výtěžek bude věnován dětem naší školy.

 

 

 

Mgr. Miroslav Charvát

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ PRO ŽÁKY 5. TŘÍD
9. 10. 2012

Velkou motivaci měly děti z 5. třídy na Soutěži mladých cyklistů. Chtěly pokračovat ve šlépějích svých spolužáků v této soutěži a vykročily správnou nohou.

Ve čtvrtek 9. října na dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou se konal závod pro 5. ročníky.

Naši školu reprezentovali tito začínající cyklisté:

Družstvo I:
Martina Čižinská
Dorota Bělková
Adam Rojek
Adam Jedlička

Družstvo II:
Kristýna Fabiánová
Michaela Kopecká
Libor Kudláček
Ondřej Šreiber

Z 15 přihlášených družstev z celé rychnovské oblasti obsadili 1. místo a 11. místo.
Absolutním vítězem závodu se stal Adam Rojek.

výsledková listina

více  fotografií zde

Mgr. Alena Zvěřinová

 
ZAHRADA VÝCHODNÍCH ČECH
5. 10. 2012

Dne 5.10.2012 žáci naší školy navštívili výstavu MO ČZS Zahrada východních Čech.

více  fotografií zde

 
PLAVECKO-BĚŽECKÝ ZÁVOD
5. 10. 2012

Dne 5.10.2012 se ZŠ Častolovice zúčastnila plavecko-běžeckého závodu v Rychnově nad Kněžnou. Je více než potěšující, že přes podmínky, které naše škola k daným disciplínám má, získala zlatou medaili - Dorota Bělková (5.třída) a dvě bronzové - Eduard Dmytriv (7.třída) a Matyáš Křepinský (9.třída).

Poděkování však patří všem účastníkům závodu za sportovní nasazení.

více  fotografií zde

výsledková listina

Mgr. Gabriela Luxová

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ V TÝNIŠTI NAD ORLICÍ
26. 9. 2012

Ve středu 26. 9. 2012 se konala na DDH v Týništi nad Orlicí dopravní soutěž mladých cyklistů. Naši školu reprezentovalo 15 dětí z 5. ročníku, které mají zkušenosti s dopravní výchovou již z minulého školního roku.

Umístění našich žáků:

1. kategorie: 1. Adam Jedlička, 2. Adam Rojek, 3. ZŠ Týniště nad Orlicí

Všem přejeme úspěchy v dalších dopravních soutěžích.

více  fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
BESEDA O VÝCHOVĚ DĚTÍ
25. 9. 2012

Beseda o výchově dětí proběhla v příjemné atmosféře pod vedením paní Jany Albrechtové, účastnice besedy se těší na další povídání, které se bude konat 23.října 2012 v 17.hodin v 5. třídě Základní školy v Častolovicích. Chcete-li se zúčastnit přijďte mezi nás.

více  fotografií zde

 

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
MLADÍ CYKLISTÉ ZÍSKALI NA MISTROVSTVÍ EVROPY V POLSKU ZLATÉ MEDAILE
21. - 24.9. 2012

Častolovická škola zažívá další historický úspěch. V Polsku na 27. Evropské dopravní soutěži vybojovali titul mistra Evropy.

Ve dnech 21. – 24. 9.2012 již po desáté mladí cyklisté Základní školy Častolovice reprezentovali Českou republiku na mistrovství Evropy mladých cyklistů v Bochnii, ve městě soli, v Polsku.
Po vítězství v základním kole, oblastním kole, krajském a republikovém kole byli nominováni reprezentanti Romana Dlasková, Nikola Podzimková, David Slezák a Adam Jedlička, náhradnice Adéla Přibylová.

Přípravu jsme vůbec nepodceňovali, neboť jsme věděli, že závěrečné soutěže se zúčastní jenom ti nejlepší z celé Evropy. Začala tvrdá práce. O prázdninách jsme se scházeli vždy v pondělí a těsně před závodem jsme pilně trénovali každý den na dětském dopravním hřišti v Častolovicích jízdu zručnosti. Ve škole jsme pilovali teoretickou znalost křižovatek, vymýšleli jsme různé formy, protože jsme ze zkušenosti z mistrovství věděli, že znalosti v teorii rozhodnou. Děti se učily význam dopravních značek, cvičily postřeh, zapamatování různých situací na vozovce, vybíraly podle zadané otázky dopravní značky. Učily se číst z mapy, která byla zaplněna dopravními značkami, a podle nich hledaly cestu ze školy domů a trénovaly a trénovaly. K přípravě přistoupily velmi zodpovědně.

Po této přípravě se s velkým nadšením pustily do boje s ostatními státy z Evropy. Účast potvrdilo 20 států z Evropy. Celá soutěž se odehrává v osmi sekcích a probíhá v kryté sportovní hale. Tato soutěž na evropské úrovni prověří mladé cyklisty, jak mistrovsky zvládají techniku jízdy na kole přes stanovené překážky, které určuje technický výbor FIA Ženeva.

V teoretických znalostech musely děti prokázat velmi dobré znalosti v řešení křižovatek, zapamatovat si různé dopravní situace na fotografiích. Společně řešili chyby, které provedl cyklista na obrázku, sestavili správné pořadí obrázků při odbočování cyklisty vlevo, museli najít součástky jízdního kola a na mapě najít cestu do školy domů podle pravidel silničního provozu. Úkoly plnili jednotlivě nebo ve skupinách a k tomu byli časově omezeni. Další disciplínou byla výtvarná soutěž na téma: Vymysli dopravní originální značku/ naše práce byla odměněna hodnotnou cenou za 3. místo z 80 nápadů/. Doplňkovou disciplínou byly „ opilé brýle“, které měly dětem ukázat, co s nimi udělá alkohol nebo omamné látky. V letošním roce byly všechny týmy velmi dobře připraveny a o pořadí opravdu rozhodovalo i velmi malé zaváhání.

Po loňské stříbrné medaili ve Francii neměly děti snadnou úlohu. Nervozita a odpovědnost svazovala nohy, ruce se klepaly, objevily se i slzičky z nějakého neúspěchu. Děti svou bojovností hlavně v druhé části závodu neudělaly jedinou chybu a v celkovém pořadí se umístily na 1. místě a přivezly domů zlaté medaile.

Jejich heslo „Častolovice mají talent nejvíce“ a bojovný pokřik s velkým maskotem přilákal spousty fotografů. Vítězný pokřik a radost z 1. místa ohromil všechny účastníky závodu. Svým skvělým výkonem navázali na úspěchy svých předchůdců a obohatili sbírku cenných kovů, kterou se naše škola pyšní.

       

Po vyhodnocení soutěže jsme sjeli do solného dolu v polském městečku Bochnia, ležícího několik desítek kilometrů na východ od Krakova. O tom, že se čtvrt kilometru pod zemí dá hrát basketbal, vozit se na skluzavce nebo tancovat na diskotéce, jsme se na vlastní kůži přesvědčili. Zatímco v minulosti důl přinášel lidem bohatství, dnes se do něho jezdí za zdravím.

Solný důl v Bochnii je nejstarší v Polsku, byl založen v roce 1248. Sůl se tu přestala těžit před dvaceti lety a v roce 1995 se změnil na lázně.

Druhý den nás čekalo sportovní dopoledne v kempu CAW Borka, kde jsme byli ubytováni. Ponořili jsme se do tajemných chodeb pevnosti, vyzkoušeli jsme si volný pád a na laně jsme zdolávali přejezd přes vodu. Někteří si vyzkoušeli jízdu ve formuli. Po výměně dárků při obědě jsme odjeli do starobylého města Krakova, nakoupili dárky a znovu jsme se pustili do podzemí místního rynku. Podzemí nás učarovalo svou velikostí a velmi zajímavým ztvárněním historie tohoto města.

Obdivovali jsme Mariánskou baziliku na Rynku, tržnicei „Sukiennice“ na krakovském Rynku a hlavně jsme se i naučili nějaké základní fráze:

Dzień dobry Dobrý den
Do widzenia Na shledanou
Prosze pana/pani Pane, paní
Dziekuje Děkuji
Nie ma za co Není zač
Dziekuje bardzo Děkuji mnohokrát
Przepraszam Promiňte, s dovolením
Chcialbym... Chtěl bych...
Tak Ano
Nie Ne
Gdzie jest... Kde je...?
Ile to kosztuje? Kolik to stojí?
Czy mówi pan/-i po polsku/anglicku/niemiecku? Mluvíte polsky/anglicky/německy?
Prosze mówić wolniej. Mluvte pomaleji, prosím.
Nie rozumiem. Nerozumím.

Unaveni a obohaceni různými zážitky jsme šťastně dojeli krásně vyzdobeným autem s nápisem Czech republic team a znakem obce, kterou jsme reprezentovali. Vše ukončil slavnostní přípitek v pondělí odpoledne před školou, kde na dopravním hřišti započala cesta vítězů. Snad se v budoucnu najdou další pokračovatelé cyklistických, častolovických úspěchů.

více  fotografií zde

Odkazy na jiné stránky:

Children learn rules of the road in FIA contest in Bochnia, Poland
Mladí cyklisté jsou zlatí
Zlato z Mistrovství Evropy mladých cyklistů v Polsku
European Traffic Education Contest 2012
XXVII Europejski Konkurs Edukacji Drogowej za nami
XXVII ETEC 2012

Napsali o nás:

Děti vybojovaly evropské zlato
Mladí cyklisté získali na mistrovství Evropy v Polsku zlaté medaile
Konec úspěšné sezóny častolovických cyklistů
České děti vítězi
Mezinárodní dopravní soutěž vyhrála ZŠ Častolovice

Mgr. Alena Zvěřinová

 
OKRESNÍ KOLO V PŘESPOLNÍM BĚHU
21.9. 2012

Dne 21.09.2012 se ZŠ Častolovice účastnila přespolního běhu v Solnici. Výsledky jednotlivců byly potěšující - Dorota Bělková získala 1.místo za II.kategorii dívek a Eduard Dmytriv získal 2. místo za III.kategorii chlapců.

 
 

výsledková listina děvčat: družstva  jednotlivci

výsledková listina chlapců: družstva  jednotlivci

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
LOUTKOVÁ HUDEBNÍ POHÁDKA
21.9. 2012

V pátek 21. září 2012 děti z prvního stupně naší školy zhlédly loutkovou hudební pohádku Želvák Karel. Tentokrát nemusely za divadlem až do Kostelce nad Orlicí, neboť přijelo k nám do Častolovic. Představení mohly navštívit i maminky se svými malými dětmi. Pohádkový příběh uvězněné princezny, pana krále i pana rádce byl spojený se známými lidovými písničkami. Jaroslav Jung, který pohádku napsal, hrál i zpíval a dokázal v sále U Lva rozezpívat a roztleskat celé dětské obecenstvo. Největším zážitkem pro děti byla bezpochyby možnost vzít si loutku do svých rukou, zkusit, „co umí“, pohrát si a třeba se s ní i vyfotit.

 

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
OKÉNKO VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ
18.9. 2012

Ve spolupráci a za odborného vedení Mgr. Zdeny Ženatové jsme uspořádali 18. 9. 2012 na naší škole pro žáky 7. ročníku již 2. adaptační den, který měl vést ke stmelení třídního kolektivu, neboť ten se sešel ze dvou loňských paralelních tříd a takovéto spojení se obvykle neobejde bez problémů. Formou různých her byli žáci vtaženi do vzájemné komunikace, všechny úkoly plnili spontánně, se zájmem a chutí a podle jejich slov se domníváme, že tento den splnil svůj předpokládaný účel a pro žák. kolektiv bude určitě do budoucna přínosem. Také pro žáky 8. a 9. roč. byla připravena akce, která by jim pomohla při výběru volby studia. 13. 9. jim PhDr. Nora Martincová a Mgr. Vostřezová z Pedagogicko-psychologické poradny z Rychnova nad Kněžnou zadaly testy struktury a intelektu se zaměřením na profesní orientaci. Žáci přistupovali k testům se zájmem a odpovědně. Sami totiž byli zvědavi na to, k jaké profesi mají schopnosti a předpoklady. Výsledky těchto testů byly sděleny rodičům při individuální návštěvě školy.

více fotografií zde

Mgr. Eva Katzerová

 
EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST 2012
9.9. 2012

Odkazy na mistrovství Evropy:

FIA Region I . European Traffic Education Contest 2012

Program závodů

Město Bochnia

 

 

 

 

Mgr. Alena Zvěřinová

 
SPORTOVNÍ DEN 2. STUPEŇ
7.9. 2012

V pátek 7. 9. 2012 proběhl na 2. stupni sportovní den, který se uskutečnil ve sportovním areálu v Česticích, kam jsme došli po nově budované cyklostezce. Třídy se mezi sebou utkaly ve fotbale a vybíjené.

Jednotlivci si vyzkoušeli obratnost, přesnost a rychlost v disciplínách např. hodu na cíl, střelbě na kužel, běhu mezi číslovanými kužely,….. . Po ukončení soutěží jsme pochodem kolem Strýce došli zpět do školy.

 

více fotografií zde

 

Mgr. Petra Zábrodská

 
SPORTOVNÍ DEN 1.STUPNĚ
7.9. 2012

První týden školy končil tentokrát jinak. Byl vyhrazen pro netradiční sportovní den. Děti zápolily v disciplínách jako je střelba prakem, hod PET lahví, běh v pytlích, přenášení vody pomocí lžíce, běh na lyžích apod. Na zdárný průběh soutěží dohlíželi žáci 9.A. Výsledky dětem zaznamenávali na kartičky. První tři žáci z každé třídy s nejvyšším počtem bodů byli odměněni. Sportovní den byl zakončen nástupem a vítězným pokřikem!

 


více fotografií zde

učitelky 1. stupně

 
ADAPTAČNÍ DEN ŠESTÉHO ROČNÍKU
5.9. 2012

Ve středu 5. 9. 2012 jsme se my, žáci 6.A a 6.B, sešli ve školní družině, kde jsme hráli spoustu her, abychom se lépe poznali. První hra spočívala v tom, že jsme k našemu jménu museli vymyslet přídavné jméno s tím, že jeho počáteční písmeno muselo být stejné jako naše křestní jméno, např. elegantní Eliška. Ve druhé hře jsme si vylosovali číslo a hledali jsme k sobě dvojici se stejným číslem. Potom jsme dostali pět minut na to, aby se jeden druhému představil a pověděl mu něco o sobě. Pak jsme šli do lesa a tam jsme hráli Molekuly, na Mrazíka a další hry. Nakonec jsme šli na Sokolskou zahradu, kde někteří hráli vybíjenou a ostatní soutěžili v dalších disciplínách.

Adaptační den se mi moc líbil, byl zábavný, určitě jsme se lépe poznali a skamarádili se.

více fotografií zde

L. Nováková, 6.A

 
PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN
3.9. 2012

3. září nastal první školní den a 23 prvňáčků naší základní školy zasedlo poprvé do školních lavic. Uvítala je paní starostka Jarmila Novohradská, zástupkyně školské a kulturní komise paní Martina Batrlová, ředitelka školy Alena Bačíková a třídní učitelka Šárka Dolečková. Všichni přítomní jim popřáli hodně úspěchů v novém školním roce a paní ředitelka je poté pasovala na prvňáčky.



více fotografií zde

 

Mgr. Šárka Dolečková

Mgr. Miroslav Charvát  ©  2012