::  AKTUALITY ZE ŠKOLNÍHO ROKU 2014 - 2015  ::

SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015
26. 6. 2015

Slavnostní ukončení školního proběhlo v základní škole již tradičně na sále U Lva. Shromáždění žáků školy pozdravila ředitelka školy, starosta obce a zástupci Českého svazu zahrádkářů. Slavnostní ceremonie se zúčastnila i zástupkyně SRPŠ. Po úvodním slovu pozdravil žáky pan Kardlec, který zároveň vyhodnotil a odměnil žáky za soutěž vyhlášenou ČSZ s tématem Květina ve váze.

Následovalo předání pamětních listů žákům prvního ročníku. Překvapením pro přihlížející bylo vystoupení žákyň třetího ročníku, které si připravily poděkování pro svou třídní učitelku Mgr. Kovářovou. Následně byli vyhodnoceni a odměněni žáci, kteří úspěšně reprezentovali školu v různých sportovních, vědomostních, uměleckých i jiných soutěžích. Závěr slavnostního ukončení patřil již tradičně žákům devátého ročníku, kteří poděkovali pedagogům a zavzpomínali na školní léta prožitá v základní škole.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
KONEC ŠKOLNÍHO ROKU V PÁTÉ TŘÍDĚ
26. 6. 2015

Den před rozdáním vysvědčení si děti zpestřily diskotékou – písničky si vybíraly samy a v jejich rytmu soutěžily o drobné sladkosti. Ty, které se diskotéky nechtěly účastnit, hrály stolní hry. V 10 hodin jsme šli na pohár k panu Václavíkovi, kde jsme se rozloučili s Kryštofem Bělkou, který odchází na rychnovské gymnázium. Děti mu předaly společný dárek a vlastnoručně vytvořená přáníčka. Zbývající čas do oběda jsme využili pěkného počasí k procházce s malou zastávkou na dětském hřišti. V pátek po slavnostním zakončení školního roku v sále U Lva děti dostaly vysvědčení, ještě společné a skupinové foto a konečně vytoužené prázdniny. Dětem přeji příjemný odpočinek a dobrý start na druhém stupni ZŠ.

 

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
SLAVNOSTNÍ VYŘAZENÍ ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU V HUDEČKOVĚ GALERII
25. 6. 2015

Čtvrteční odpoledne patřilo žákům devátého ročníku, kteří byli slavnostně vyřazeni ze Základní školy a mateřské školy Častolovice. Slavnostní prostory galerie Antonína Hudečka podtrhy dojemnou atmosféru tohoto aktu. Přítomní si vyslechli slavnostní projevy ředitelky školy, starosty městyse a třídní učitelky. Následovalo šerpování absolventů základní školy, poté se slova ujali zástupci třídy, kteří ve svém projevu zachytili běh jejich života na zdejší škole od prvního do devátého ročníku a závěrem shlédli všichni přítomní medailonek třídy.

Za celý pedagogický sbor žákům přejeme mnoho úspěchů na cestě k dospělosti.

 

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
VENKOVNÍ AKTIVITY
červen 2015

Jakmile se udělá krásné počasí, tak školní družina nejraději využívá prostor na Sokolské zahradě, kde si děti najdou mnoho aktivit, které chtějí dělat. Každý si tam najde něco pro svou potěchu. Kluci převážně využívají trávník na fotbalové zápasy nebo mezi stromy vymýšlí různé chlapecké hry. Děvčata mají rády, když z trávy vykukují různě barevné květy, ze kterých pletou věnečky a vytváří různé ozdoby na oblečení nebo využijí odpočinku v trávě. Děti využívají cestu na různé dětské hry a aktivity. Kdo má rád slunce, popřípadě mu je zima, tak stačí najít dobré místo, kam dopadají sluneční paprsky. Ten, kdo nechce být na sluníčku, nachází útočiště pod korunami stromů. Sokolská zahrada je příjemné místo pro děti.

více fotografií zde

 
TVOŘENÍ VE DRUŽINĚ
červen 2015

Ve družině děti měly den modelování. Děti si vyzkoušely nejdříve modelovací hmotu, se kterou mají už zkušenosti. Potom si mohly modelovat z kuličkové modelíny, která byla pro mnoho dětí premiérou. Děti vytvářely různá zvířátka, jídlo a příšerky podle vlastní fantazie.

 

 

více fotografií zde

 
PROHLÍDKA ZÁMKU
23. 6. 2015

V úterý 23. 6. 2015 ve školní družině byly pouze děti ze 4. třídy. A aby měly zpestřené odpoledne, tak šly na prohlídku zámku v Častolovicích. Zámek všichni znají, ale skoro všichni na zámecké prohlídce nebyly. Zámek je opravdu krásný, uvnitř je skryto mnoho zajímavostí a také vzácností. Děti byly zámeckými pokoji a předměty nadšené. Od začátku do konce prohlídky děti měly spoustu zajímavých otázek. A když slečna průvodkyně připravila otázky na děti, tak musím pochválit, protože děti rychle a správně odpovídaly. Po prohlídce si děti na zámku koupily kopeček zmrzliny a prošly si zámecký park. I když od rána pršelo, tak na naší prohlídku zámkem a parkem svítilo sluníčko.

více fotografií zde

 
POSILA VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ
červen 2015

Na přelomu května a června 2015 probíhala v I. oddělení školní družiny praxe bývalé žákyně naší školy, v současnosti studentka střední školy. Děti byly novou posilou nadšené a vždy s úsměvem ve tváři hrály hry, které si pro ně připravila. Ve výtvarných a pracovních činnostech s praktikantkou Veronikou také nezahálely. Také se děti vyřádily na skupinové práci, kde se malovalo prsty. Výsledek byl výborný.

 

více fotografií zde

 
ŠKOLNÍ VÝLET CHRUDIM, SLATIŇANY – TŘÍDY: 1., 2.A, 2.B, 3.
23. 6. 2015

Kde je Kočičí hrádek vědělo jen málo dětí naší školy. Vydali jsme se ho prozkoumat 23. 6. 2015 na společném školním výletu. Cílem byl nejen on, ale i muzeum koní na Švýcárně, Slatiňany s procházkou kolem hřebčína, Chrudim a jeho muzeum loutek. Někteří vyšplhali i na rozhlednu Bára.

Hned ráno bylo jasné, že jediné, co nám může naši výpravu zkazit, je počasí. Byli jsme sice vybaveni pláštěnkami, ale všichni jsme si oddechli, když se počasí umoudřilo.

A co děti na výletě nejvíce obdivovaly? V muzeu loutek se vyřádily ve vodním divadle a v dílničkách, kde si měly možnost vyrobit stínovou loutku. Prohlédly si nepřeberné množství loutek všeho druhu i stáří a zahrály si vlastní divadlo. Zajímala je i prohlídka interaktivního muzea koní, kde si mohly osedlat model koně v životní velikosti, “zapřáhnout“ čtyřspřeží, sledovat video s koňskou tematikou a pohrát si na venkovním hřišti. Kočičí hrádek byl sladkou třešničkou na dortu. Děti ho vzaly opravdu útokem, což dokazují přiložené fotografie. Při zpáteční cestě si ještě odvážlivci mohli doslova vyšplhat na rozhlednu a zamávat na rozloučenou povedenému výletu. Těšíme se na další takový.

více fotografií 1. a 3. | 2.A | 2.B

Mgr. Radka Přibylová

 
PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE
22. 6. 2015

22. června byli naši prvňáčci slavnostně pasováni do stavu ČTENÁŘŮ. Za pouhý jeden rok dosáhli této veledůležité a obtížné dovednosti a vysloužili si tak čtenářský průkaz do knihovny v Častolovicích, který jim předal sám princ za pomoci princezny. Naše paní knihovnice je ošerpovala a věnovala jim první knížku. Od pana starosty pak všichni na památku dostali upomínkové předměty. Pro děti se snad nestane tento den pouhou příjemnou vzpomínkou, ale začátkem lásky ke knihám, neboť jak řekl Jan Ámos Komenský: „Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem.“ Děkuji naší knihovnici paní Věře Zaňkové, žákům 3. třídy a paní učitelce Lucii Adámkové za krásně připravené dopoledne pro naše prvňáčky.

více fotografií zde

Mgr. Šárka Dolečková

 
VÝLET 8.B
22. 6. 2015

V pondělí 22. 6. 2015 jsme se 8. B a 6. A vydali na školní výlet do Liberce. Cesta autobusem rychle utekla, protože nám pan řidič pustil film. Naše první část začala v IQ parku, kde jsme si vyzkoušeli spoustu věcí. Od fyzikálních pokusů až po různé labyrinty a klamy.

Dále jsme se vydali na Ještěd. Nahoře sice začalo pršet, ale to nám příliš nevadilo. Výhled na velký Liberec byl nádherný. Tak tak jsme to stihli do autobusu, než začalo opravdu hodně pršet.

Poslední část výletu byla liberecká zoo. Mohli jsme vidět mnoho nádherných zvířat. Dokonce i krmení tučňáků. Výlet se nám všem velmi líbil a naplno jsme si ho užili.

více fotografií zde

Simona Chaloupková, 8. B

 
VÝLET 6.A
22. 6. 2015

Dne 22.6.2015 jela 6.A a 8.B společně na výlet do Liberce. Vyrazili jsme ráno v 6:40 a po dvou hodinách cesty autobusem jsme dorazili na místo. Naše první kroky vedly do libereckého IQ Parku. Po příchodu do budovy, která se nazývala Babylon, se nás ujala paní, která nám řekla něco k pravidlům chování v IQ Parku. Zde jsme si mohli vyzkoušet různé pokusy s vodou, logické schopnosti, fyzickou zdatnost, naši pozornost, rovnováhu atp. V 11:00 byla ve 4. patře Statickoelektrická show, kde nám pán ukazoval, co všechno umí statický generátor.

Potom jsme v dopoledních hodinách jeli na Ještěd. Pan řidič nám zastavil na parkovišti, které bylo umístěno skoro u vrcholu kopce, ale cca 600m jsme museli vyjít pěšky. Nahoře bylo větrno, chladno i trochu deštivo, ale odměnou nám byl i přes mlhu pěkný výhled na celý Liberec.

Nakonec jsme navštívili Zoologickou zahradu, kde byla k vidění zvířata různých druhů, např. bílí tygři, lachtani, sloni, žirafy atd. První polovinu jsme prošli všichni společně a poté, co jsme došli k bufetu, dostali jsme rozchod. Na konci jsme se mohli podívat na krmení tučňáků, což bylo velice pěkné. Počasí nám sice moc nepřálo, ale výlet se všem moc líbil.

více fotografií zde

Kristýna Chmelařová, 6. A

 
TŘÍDNÍ VÝLET 8.A
18. 6. 2015

Ve čtvrtek 18. 6. 2015 jsme se my, 8. A, vydali na náš předposlední školní výlet. Ráno jsme se sešli před školou a šli jsme na vlak, kterým jsme odjeli do Hradce Králové. Od nádraží jsme se přesunuli do Východočeského muzea, kde na nás čekala paní průvodkyně a řekla nám něco o historii lodí. Rozdělili jsme se do tří skupin- tesaři, navigátoři a obchodníci. Ve vytvořených skupinách jsme plnili úkoly, které jsme poté prezentovali ostatním spolužákům. Po rozchodu na pěší zóně jsme pokračovali na Velké náměstí k Bílé věži. Výhled z nově zrekonstruované věže byl krásný. Viděli jsme na celý Hradec. Naše další a zároveň poslední část výletu byla Laser game. Rozděleni do tří skupin jsme si zahráli každý s každým. Moc se nám výlet líbil.

více fotografií zde

Žákyně 8. A

 
TŘÍDNÍ VÝLET
16. 6. 2015

16. června naše třída a 4. A vyrazila na výlet do nového interaktivního muzea Orlických hor, do bunkru Hanička a do železničního muzea. Po třičtvrtěhodinové cestě jsme konečně dorazili na místo. V muzeu Orlických hor jsme shlédli přírodovědný dokument, seznámili jsme se s naší bohatou historií, tradičními řemesly česko-polského příhraničí. Po seznámení s 55 druhy ptáků a s dvěma desítky zvuků, jež vydávají, jsme své načerpané znalosti uplatnili na vyřešení zadaných kvízů a odjeli jsme do Haničky.

Tvrz Hanička patří do systému předválečného opevnění. Skládá se ze šesti povrchových objektů, v podzemí mezi sebou propojených 1,5km chodeb a sálů. Bylo to tam pěkné a překvapilo nás, že v garážích správní budovy se nachází řada exponátů z výzbroje Československé armády z poválečného období (T805-komando, Praga V3S, tank T34/85, obrněný transportér OT 810-Hakl). Převážná část prohlídky byla 20-36metrů pod úrovní terénu – 98 schodů do podzemí. Velmi nás překvapilo jak rozsáhlé to bylo podzemí.

Po nádherné prohlídce jsme dojeli do železničního muzea Rokytnice – muzeum dráhy Doudleby – Vamberk – Rokytnice. Čekala nás propagace a dokumentace historie železnice – odstavená parní lokomotiva. Téměř všichni jsme se již těšili na zpáteční cestu autobusem, kde jsme si užili spoustu zábavy a legrace. V 16.15hod jsme dorazili ke škole. Výlet se většině z nás líbil a vůbec nám nepřišlo, že jsme ušli docela dost kilometrů. Bylo by super, kdyby takovéhle výlety byly častěji.

více fotografií zde

Žáci 5. třídy

 
ŠKOLNÍ VÝLET
16. 6. 2015

Náš školní výlet dne 16. 6. začal v Rokytnici v Orlických horách, kde jsme navštívili muzeum Orlických hor. Tam jsme dostali elektronického průvodce a pracovní list. Kdo vyplnil list správně, mohl si vzít bonbon a pohled. Ti, co už měli list hotový, se mohli dívat na video o Orlických horách. Potom jsme se autobusem přesunuli k pevnosti Hanička. V pevnosti jsme se mohli podívat na sklad munice, pevnostní nemocnici a kasárny. V kasárnách se mi líbilo to, že kvůli nedostatku místa udělali trojpatrové postele. U pevnosti byl nefunkční tank, na který si mohli všichni vylézt. Po odchodu z Haničky jsme jeli autobusem do železničního muzea. V muzeu používali jako vstupenky vlakové kartonové jízdenky. V muzeu měli lokomotivu a nad ní byl kouřový odtah. Vedle muzea stály dva vagony, ve kterých byly zmenšené modely vlaků. Celý výlet se mi moc líbil.

více fotografií zde

Tomáš Alina, 4. ročník

 
SOUTĚŽ MLADÝ ZAHRÁDKÁŘ 2015
12. - 14. 6. 2015

Celostátní soutěž Mladý zahrádkář 2015 se konala ve dnech 12. - 14. června ve Střední zemědělské škole v Rakovníku. Do soutěže se přihlásilo téměř 70 účastníků z celé České republiky.

Děti soutěžily ve dvou věkových kategoriích a ve dvou disciplínách. Čekal nás náročný vědomostní test a následná ještě těžší „poznávačka“ rostlin.

Na celý víkend byl připraven pro mladé soutěžící bohatý doprovodný program.

Hned v pátek po zahájení, soutěžící navštívili Městské muzeum v Rakovníku a s průvodci se následně vydali také do historického centra Rakovníka, večer po návratu na ubytovnu každý dostal masožravou rostlinu – Saracenii a kachli s dominantou Rakovníka a nápisem soutěže.

V sobotu po skončení testů a poznávačky nás soutěžící čekala zajímavá přednáška o masožravých rostlinách, při které si všichni mohli zasoutěžit o další masožravé rostliny.

Odpoledne jsme pak všichni odjeli do Železničního muzea v Lužné u Rakovníka, kde jsme se seznámili s krásou historických parních lokomotiv.

Ve večerních hodinách pak bylo slavnostní ukončení celé soutěž a vyhlášení výsledku a pořadí soutěžících. Všechny děti nehledě na pořadí si odnášely opravdu pěkné hodnotné ceny.

Byl to moc pěkný víkend plný zážitků.

více fotografií zde

Eliška Francová, 4.A

 
ŠKOLNÍ VÝLET 9. A
11. 6. 2015

Ve čtvrtek 11. 6. 2015 absolvovala 9. A svůj poslední školní výlet. Program v Hradci Králové byl nabitý. Hned po příjezdu do Hradce Králové zamířily naše kroky do Muzea východních Čech. Naším cílem byla výstava „Na vlnách pod plachtami“ – jedinečný soubor modelů lodí a předmětů s námořní tématikou. Mezi rarity patří bezpochyby 700 kilogramová kotva a lodní děla z řádových lodí maltézských rytířů. Kromě této výstavy si žáci prohlédli ještě další zajímavé expozice - „Královské město nad soutokem“, „Od pevnosti k salonu republiky“, „Ochechulové, ďasové a další bájní tvorové moří“, „Královéhradecký poklad a denárová měna v českých zemích“ a „Svoboda přišla v máji – květen 1945 ve východních Čechách“. Z muzea odcházeli všichni plni dojmů a bylo třeba se posilnit během rozchodu na pěší zóně. Odtud jsme mohli sledovat další cíl výletu – Bílou věž. Nedávno otevřená rekonstruovaná renesanční Bílá věž nezklamala. Ve svých útrobách ukrývá třetí největší zvon ČR Augustin, původní hodinový stroj Josefa Božka a unikátní skleněný model věže. Z jejího ochozu se nám díky nádhernému počasí otevřel jedinečný pohled na Hradec Králové, na vrcholky Orlických hor i Krkonoš. Během přesunu do posledního cíle výletu žáci vstřebávali nezapomenutelný zážitek z Bílé věže. Po zajímavé vzdělávací části výletu přišla zábavná a sportovní část. Žáci neskrývali své nadšení z akční adrenalinové hry, která se hraje za doprovodu světelných a hudebních efektů. Hráči vstoupí do zatemněné arény vybaveni elektronickými vestami a laserovými zbraněmi. Hra je podobná paintballu, soupeře zasáhnete zcela neškodnými laserovými paprsky. Laser game měla úspěch a byla skvělou tečkou za vydařeným výletem. Žáci 9. A si výlet opravdu užili a to bylo také naším cílem.

více fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská, Mgr. Helena Bellerová

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ
11. 6. 2015

Ve čtvrtek 11. 6. 2015 se na častolovickém dopravním hřišti konala dopravní soutěž pro žáky 1. – 3. tříd. Žáci soutěžili v těchto disciplínách: pojmenování a vyhledání vylosovaných dopravních značek na hřišti, jízda zručnosti na kole nebo koloběžce, znalost tísňových telefonních čísel, skládání rozstříhaných dopravních značek a vyhledání obrázků s nesprávným chováním na dopravní komunikaci. Všichni žáci si zaslouží velikou pochvalu, protože si vedli velice dobře.

Umístění:

1.třída:
1.místo:Lucie Baloghová a Filip Vik, 2. místo: Jan Mikysa, 3. místo: Tereza Kodádková a Michal Šreibr

2.A a 2.B:
1. místo: Vít Lounek, 2. místo: Ester Hovorková, 3. místo: Adéla Kunčarová

3. třída:
1. místo: Ondřej Krištuf, 2. místo: Lukáš Hojný, 3. místo: Bára Vanická

Mgr. Stanislava Hovorková a Mgr. Jana Mazánková

více fotografií zde

 
DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ FIGAROVA SVATBA
4. 6. 2015

Dne 4. 6. 2015 jsme se vydali do hradeckého Klicperova divadla. Jely obě osmé třídy, pár žáků ze sedmé třídy a tři žákyně z deváté třídy. Paní učitelka Horáková a paní zástupkyně Řízková nám dělaly doprovod. Autobus nás vyzvedl u školy a už se jelo. Všichni jsme se těšili, jaké bude to představení, a podle očekávání nezklamalo. Figarova láska k Zuzce nakonec překonala i nástrahy osudu.

Po představení nás paní učitelka Řízková vyfotografovala před budovou divadla. Poté jsme se nasvačili a přes náměstí jsme šli zpátky k místu, kde na nás čekal autobus.

Myslím si, že se představení všem líbilo a osmáci a sedmáci se můžou těšit na další představení v příštím školním roce.

Kateřina Hovorková a Romana Dlasková, 9.A

Ve čtvrtek 4. června jsme se společně s 8.A,B a několika sedmáky vydali do Hradce Králové do Klicperova divadla, kde se měla uskutečnit divadelní hra Figarova svatba. Příběh, který pojednává o starostech na španělském knížecím dvoře. Zuzka, která si má vzít Figara, řeší pozornost chlípného knížete, kněžna zase jeho věčné nevěry, Fanynka, dcera zahradnice, chce začít single život a Cherubín si myslí, že je mu mnohem méně než je pravda, syn Amora odmítá střílet lidi a místo nich střílí šneky.

Hned na začátku cesty nás čekal problém - a to zpožděný autobus. Naštěstí jsme představení stihli relativně včas. V divadle jsme seděli ve 4. řadě takže jsme měli možnost prohlédnout si herce, kteří prošli mezi obecenstvem, důkladně a zblízka.

Myslím si, že divadlo se všem moc líbilo a že všichni dnešní osmáci a sedmáci se mohou těšit na další představení.

Karolína Hlaváčková, 9.A

více fotografií zde

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ NA DOMÁCÍM HŘIŠTI
4. 6. 2015

Ve čtvrtek 4. června jsme uspořádali na našem častolovickém hřišti dopravní soutěž, která byla určena především žákům čtvrté třídy. Ti v letošním školním roce měli zařazen předmět dopravní výchova a při soutěži si mohli si vyzkoušet své znalosti v praxi. V druhé kategorii soutěžily děti, které navštěvují nepovinnou dopravní výchovu.

Do soutěže byly zařazeny tyto disciplíny: jízda zručnosti, jízda po dopravním hřišti, testy ze znalostí pravidel silničního provozu a první pomoc.

V I. kategorii byl sveden těžký souboj o první místo, rozhodovalo se až v rozjezdech. O fous lepší byl nakonec Tomáš Alina, druhý se umístil Štěpán Rojek a třetí místo vybojoval Filip Bartoš. Ve II. kategorii obsadil první místo Matěj Michera z 5. třídy, na „bedně“ se k němu přidal na druhém místě Natanel Skřivánek ze 6. třídy a na třetím Martin Pňáček z 5. třídy.

Do budoucna všem účastníkům soutěže přeji, aby dokázali své znalosti uplatnit ve skutečném provozu.

Mgr. Stanislava Hovorková

 
BESÍDKA PRO MAMINKY VE 4.A
1. 6. 2015

Dne 1. 6. 2015 jsme pro naše maminky nachystali s paní učitelkou Adámkovou besídku.

Nacvičování nám zabralo spoustu času. Byla při tom legrace. Některé spolužáky to i trochu potrápilo, aby se vše naučili. Nakonec se to zvládlo a natěšené maminky se sešly před naší třídou v doprovodu některých tatínků nebo babiček. Já dorazila na poslední chvíli, protože jsem ještě měla postupové zkoušky na kytaru, ale stihla jsem přijít včas. To už jsme šli všichni dovnitř. Dospěláci se usadili na židle nebo na lavice, někdo zůstal stát. A my jsme začali básničkami o maminkách. Všichni moc tleskali. Myslím, že naši rodiče byli dojatí. Po písničkách a vystoupeních žáků, kteří hráli na hudební nástroje pár skladeb, začalo představení O Karkulce. Bylo zpívané a rodiče se moc bavili. Spousta smíchu a potlesku zakončilo naše vystoupení. A maminky ještě čekalo překvapení. Rozběhli jsme se k nim s našimi dárky, které jsme ve škole pro ně připravili.

Takže až na horko, které panovalo ve třídě a některé z nás potrápilo, si pondělní odpoledne všichni náramně užili a s úsměvem a poděkováním paní učitelce jsme se rozešli postupně domů.

více fotografií zde

Marta Rambousková, 4.A

 
NÁVŠTĚVA ŽÁKŮ 8. TŘÍD NA ÚŘADU PRÁCE V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU
1. 6. 2015

V pondělí 1. června 2015 se obě osmé třídy naší základní školy vydaly na návštěvu úřadu práce do Rychnova nad Kněžnou.

Pracovnice úřadu, paní Naděžda Martincová, pro naše žáky připravila zajímavé a přínosné setkání. Po krátkém seznámení si společně popovídali o důležitých faktorech ovlivňujících výběr střední školy a budoucího povolání. Žáci si vyzkoušeli test zájmů a na základě jeho výsledků se dověděli důležité informace o vybraných povoláních. Nechyběly ani další důležité rady a prostor na dotazy.

Naši žáci velice dobře spolupracovali a byli pochváleni nejen za vědomosti, ale i za vzorné chování. Další bod naší exkurze, návštěva autosalonu Dědek, pro ně tedy mohl být zaslouženou odměnou.

Mgr. Anna Kozáková

 
POHÁDKOVÁ CESTA
30. 5. 2015

Máte také rádi pohádky a pohádkové bytosti? Na sobotu 30. května 2015 přichystal Spolek rodičů a přátel školy ve spolupráci se základní školou a dalšími místními spolky v Častolovicích pro děti již 10. ročník Pohádkové cesty.

Děti přicházely průběžně na start, a proto se nikde netvořily velké fronty. Postupně všichni prošli stanoviště Myslivců, kde stříleli ze vzduchovky, házeli balónkem a poznávali divoká zvířata podle vystavených trofejí. Na dalším stanovišti je přivítaly Babky kořenářky, které nechávaly děti poznávat léčivé byliny i rostliny běžné na našich zahradách a loukách. Po výstupu na kopec Strýc čekalo všechny velké překvapení. Pod starou lípou na ně čekal sám Shrek se svou Fionou a dokonce i s kocourem. Krásné kulisy i nápadité úkoly se dětem velmi líbily. Cesta pokračovala dále a dovedla všechny příjemnou procházkou na hřiště na Pasekách, kde se dětem věnovali trpaslíci, Sněhurka, princ i zlá královna. Tady děti ochutnávaly a hádaly různé druhy ovoce, pomáhaly vozit trpaslíkům dřevo na kolečku a spoustu dalších úkolů. Mohly se zde nejen občerstvit, ale i využít nové skluzavky a prolézačky. Při odchodu z Pasek se cesta vinula dále směrem na Častolovice a tady na děti čekalo další pohádkové překvapení. Šmoulové nechávali děti tančit, hádat pohádky a pohádkové bytosti, skládat puzzle. S modrými postavičkami se každý velmi rád vyfotil. Po příchodu k Obecnímu rybníku na děti čekali rybáři a hasiči. Příjemné opékání buřtů, chytání rybiček i vození se ve člunu po rybníce všichni nadšeně vyzkoušeli.

Po splnění všech úkolů se děti se svým doprovodem šťastně vrátily do cíle, odnesly si diplom i zaslouženou sladkou odměnu. Počasí nám tentokrát velmi přálo, děkujeme všem za pomoc s organizací celé Pohádkové cesty 2015.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
NAŠI ZDRAVOTNÍCI OPĚT V AKCI
29. 5. 2015

V pátek 29. května 2015 se vydali naši zdravotníci opět „zachraňovat“ životy. Tentokrát se bojištěm stalo město Pardubického kraje – Svitavy, kde se konalo regionální kolo Hlídek mladých zdravotníků hned pro dva kraje zároveň a to Královéhradecký a Pardubický. Soutěže se zúčastnili vítězové oblastních kol těchto dvou krajů.

Rychnovský region reprezentovaly hned dvě hlídky z naší školy. Za první stupeň nastoupil tým ve složení Dominika Václavíková, Klára Straková, Kristýna Janoušková, Matyáš Jirsa a Vojtěch Rychlink. Za druhou kategorii soutěžila parta zdravotnic Barbora Václavíková, Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Lenka Ešpandrová a Natálie Šmídová.

Soutěžilo se v prostorách sportovní haly „Na střelnici“, která svou rozlohou umožnila porovnat svoje znalosti a dovednosti všem hlídkám jednotlivých stupňů najednou. Čekala tady na ně stanoviště s různými poraněními na věrohodně namaskovaných figurantech. Také museli zvládnout přenos raněných a ukázat zručnost v obvazové technice. Připraveny byly i mimosoutěžní disciplíny, např. znalosti o ČK, ČČK, obecné znalosti ze zdravovědy a dopravní výchově. Pro zpestření celé soutěže byla zajištěna exkurze na stanici Hasičského záchranného sboru Svitavy.

Všechny týmy předvedly excelentní a vyrovnané výkony, o vítězích rozhodovaly minimální rozdíly. Naše obě hlídky si vedly výtečně, ale protože vyhrát může jen jeden, byly často hodnoceny i věci pro první pomoc nepříliš podstatné Medailová umístění oběma našim hlídkám unikla „ o fous“, získaly nepopulární čtvrtá místa. Zažily tak trochu zklamání, ale být čtvrtí ze dvou krajů je přeci pěkné! Naši zdravotníci bojovali opravdu s vervou a zaslouží si pochvalu a hlavně slova uznání, protože předvedli, že jim není lhostejný lidský život, život i těch druhých, než jsou oni sami.

Na tuto partu mladých zdravotníků můžeme být právem hrdi.

Cesta tří zdravotnic ze Zdravotnického kroužku - Barbory Václavíkové, Denisy Chaloupkové a Veroniky Hostinské trvá už od třetí třídy a bohužel nyní na naší škole končí, holky odcházejí na střední školy. Po tuto dobu se věnovaly ošetřování různých poranění, obvazové technice, účastnily se mnoha soutěží, pomáhaly při různých akcích, navštívily i Střední zdravotnickou školu v Ústí nad Orlicí. Krůček po krůčku rostly v dovednostech a dosahovaly stále lepších výsledků, ale hlavně bylo vidět, že to dělaly s chutí a elánem. Pevně věřím, že si dokážou přenést tyto dovednosti do svých osobních životů a bude-li třeba, budou schopné v případě nutnosti první pomoc poskytnout. Tak holky, ještě jednou díky a hodně štěstí do života.

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
OKRESNÍ KOLO – POZNÁVÁNÍ PŘÍRODNIN
28. 5. 2015

Ve čtvrtek 28. 5. 2015 se vybraní žáci 6.- 9. tříd (J. Hovorka, M. Kolářová, L. Hartmanová, M. Hlaváčková, A. Rojek, T. Kubcová, E. Němcová, V. Jírová, R. Dlasková a K. Hovorková) zúčastnili okresního kola přírodovědné soutěže POZNÁVÁNÍ PŘÍRODNIN. Soutěž se konala na SŠZE a SOU CHKT v Kostelci nad Orlicí. Žáci byli rozděleni do dvou kategorií – 6. až 7. třída a 8. až 9. třída. Úkolem žáků bylo přesně pojmenovat předložené přírodniny. Bylo zde zastoupeno 30 druhů rostlin a 30 druhů živočichů-známých i méně běžných druhů. Všem soutěžícím děkujeme za reprezentaci školy.

 

výsledková listina

Mgr. Petra Zábrodská

 
OCHRANA OBYVATELSTVA
28. 5. 2015

Ve čtvrtek 28. 5. 2015 k nám do školy zavítali pánové z rychnovského Zásahového hasičského sboru, aby nás seznámili se svou prací. Jejich přednáška se skládala ze dvou částí. V první části nás jeden z pánů poučil o bezpečnosti při požárech, pustil nám ukázky sirén a vyzkoušeli jsme si obléct jednoho ze žáků do ochranného oblečení. Druhá část byla pro všechny asi více zajímavá, protože k nám mluvil hasič, který jezdí přímo k zásahům. Povídal nám o nebezpečí, které je součástí práce u hasičů, o požadavcích pro ty, kteří se jednou chtějí stát profesionálními hasiči a v neposlední řadě nám vyprávěl pár zajímavých a napínavých příhod ze své práce. Oba páni byli velice milí a ochotní zodpovědět každou naši otázku. Přednáška se nám velmi líbila a dozvěděli jsme se spoustu nových, užitečných věcí.

více fotografií zde

Simona Chaloupková, 8.B

 
ZAHRÁDKÁŘSKÁ SOUTĚŽ
27. 5. 2015

Už je tu zase jarní období prací na zahrádce, a tak i naši „zahrádkáři“ se vydali do Rychnova nad Kněžnou na soutěž. Tentokrát se zúčastnili žáci mladší i starší kategorie. Opět všichni museli poznat rostliny na zahradě, na poli i na louce a také zvládnout test, který se týkal naší zahrádky. Štěstí se usmálo na žáky mladší kategorie. Na 1. místě zvítězila Eliška Francová, 2. místo obsadila Kateřina Šabatová a bramborové místo zbylo na Pavlu Šindelkovou. I když žáci starší kategorie neobsadili medailová místa, dík patří všem zúčastněným této soutěže.

 

více fotografií zde

 

  

Mgr. Lucie Adámková

 
ZDRAVOTNÍCI ZÍSKALI PRVENSTVÍ V OBOU KATEGORIÍCH
20. 5. 2015

Oblastní kolo Hlídek mladých zdravotníků se po roce vrátilo do Rychnova nad Kněžnou, tentokrát do prostor tělocvičny Základní školy v ulici Komenského. V pátek 22. 5. 2015 se před tělocvičnou shromáždilo 8 hlídek I. stupně a 4 hlídky II. stupně, které přijely do Rychnova porovnat svoje znalosti a dovednosti v poskytování první pomoci.

Naši školu reprezentovaly hned dvě hlídky.

Hlídka I. stupně byla ve složení: Dominika Václavíková, Natálie Chaloupková, Vojtěch Rychlink, Matyáš Jirsa a Klára Straková, náhradnicí byla Kristýna Janoušková.

Hlídka II. stupně: Barbora Václavíková, Denisa Chaloupková, Veronika Hostinská, Lenka Ešpandrová a Natálie Šmídová.

Znalosti všech soutěžících prověřovala jednotlivá stanoviště, kde byly připraveny nelehké úkoly. Nejen že se děti musely zorientovat v modelové situaci, rozpoznat druh zranění, ale samozřejmě ho měly i správně ošetřit. Věrohodně namaskovaní figuranti stimulující vážná i lehčí poranění jim vůbec neusnadňovali práci. Důležitým momentem byla i komunikace se zraněnými a včasné zavolání záchranky. Soutěžící ošetřovali zástavu dechu, popáleniny a roztržení ruky od pyrotechniky, museli vyprostit poraněné z auta a ošetřit otevřenou zlomeninu dolní končetiny s prudkým krvácením, krvácející ránu na hlavě, poranění ruky. Také museli prokázat dovednosti v obvazové technice a přenosu raněných.

Naše obě hlídky si vedly skvěle. Do Rychnova přijely s odhodláním zúročit svoje znalosti a dovednosti a s elánem a chutí předvést co nejlepší výkon. A to se jim opravdu povedlo! V konkurenčním boji obě hlídky získaly prvenství, vybojovaly zlato a postupují do regionálního kola, které se koná 29. 5. 2015 ve Svitavách. Držte jim palce!

Ještě jednou velká pochvala pro všechny naše soutěžící, vedli jste si skvěle, ošetřovali jste s rozvahou a potřebnou rychlostí, dokázali jste, že si umíte poradit. A co hlavně, ukázali jste, že umíte pomoci druhým, a kdyby bylo třeba, zachránit lidský život. A to je to nejcennější, co máme! Jsme na vás pyšní.

  

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
PLANETÁRIUM A HVĚZDÁRNA
20. 5. 2015

Ve středu 20. 5. 2015 školní družina jela na exkurzi do hvězdárny a nového planetária v Hradci Králové. Děti nejprve navštívily nové planetárium, kde byly připraveny zajímavé a naučné programy. Děti v planetáriu seděly v pohodlných sedačkách a mohly sledovat západ slunce, noční oblohu, hvězdy a souhvězdí. Díky projekční technologii děti cestovaly prostorem a navštívily planety nebo hvězdy, o které si požádaly. Také viděly film, který je obklopil a možná někoho namotivoval, aby se stal vědcem nebo astronautem. Děti se po promítání přesunuly do hvězdárny, kterou si prohlédly a nakoupily si suvenýry. Bohužel v tento den nám nepřálo počasí a děti si nemohly projít planetární a galaktickou stezku. Promítání a prohlídka se dětem moc líbila.

více fotografií zde

Bc. Iva Morávková

 
MATEMATICKÉ SOUTĚŽE – OKRESNÍ KOLA
14. 5. 2015

Pythagoriáda – dne 14. 5. 2015 proběhlo v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo této soutěže. Naši školu úspěšně reprezentoval žák 8.A Víťa Hanzlíčků, který se v početné konkurenci umístil na velmi pěkném děleném 3. místě.

Matematický Klokan – v okresním kole se žákyně 7. A Magdaléna Hlaváčková umístila také na děleném 3. místě. Úspěch byl o to větší, že 1. – 10. místo obsadili výhradně studenti gymnázií. Magdaléna Hlaváčková byla mezi nimi na 3. místě jedinou zástupkyní základních škol.

Blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci naší školy.

 

 

Mgr. Irena Lohniská

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ 2015
12. 5. 2015

Po roce se zase na rychnovském dopravním hřišti sešli cyklisti a cyklistky, aby poměřili své znalosti v pravidlech silničního provozu a v umění jízdy přes překážky a v první pomoci.

Naši školu reprezentovali v mladší kategorii zástupci ze 4. až 6. třídy: Viktorie Votroubková, Simona Hostinská, Matěj Michera a Martin Pňáček. V II. kategorii starších žáků se předvedli Natanel Skřivánek, Dominik Tuček, Martina Čižinská a Denisa Slezáková.

Při prvních dvou disciplínách (jízda zručnosti a první pomoc) někteří žáci příliš podlehli nervozitě, ale s postupem času se jejich výkony zlepšovaly. Velmi dobře si vedli při jízdě po dopravním hřišti, kde zajeli velmi pěkné jízdy téměř bez trestných bodů.

Nakonec našim reprezentantům v mladší kategorii těsně uniklo umístění na stupních vítězů, skončili čtvrtí z celkového počtu 14 družstev. Individuální úspěch zaznamenala Simona Hostinská, která vybojovala první místo mezi dívkami (celkově třetí). Starší žáci a žákyně obsadili jako družstvo páté místo, Martina Čižinská a Natanel Skřivánek se vešli v celkovém pořadí jednotlivců do první osmičky.

Gratulujeme našim reprezentantům k pěkným výsledkům a všem žákům z „dopravky“ (i těm, kteří neprošli výběrem) patří poděkování za svědomitou přípravu.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
POZNEJ SVŮJ REGION
7. 5. 2015

Již druhým rokem jsou žáci druhého stupně Základní školy Častolovice zapojeni do projektu Poznej svůj region. Projekt má za úkol seznámit žáky s výrobními podniky zdejšího kraje a technickými profesemi, které se v těchto podnicích uplatní. Závěrem projektu, pak každý ročník seznámí své spolužáky s poznatky, které načerpal na exkurzi. V letošním roce navštívili žáci tiskárnu Uniprint, Sodovkárnu Rychnov nad Kněžnou, Esab Vamberk, Řetězy Vamberk a tiskárnu AG Typ Kostelec nad Orlicí. Všichni si prohlédli prostory jednotlivých podniků a seznámili se s provozem. Závěrečnou prezentaci zvládli zvolení zástupci tříd na výbornou. Při sledování prezentací se posluchači zaměřili i na umění řečnické. Třídy, pak hodnotily nejlepšího mluvčího. Nejlepším mluvčím se stali zástupci 6. A, druhé místo obsadila třída 8. A a na místě třetím se umístili žáci 9. A třídy. Zvláštní cenu získal Tomáš Klimeš, který ač se exkurze neúčastnil zjistil a připravil si prezentaci o Uniprintu Rychnov nad Kněžnou.

více fotografií zde


PREZENTACE TŘÍD

Uniprint Rychnov n. Kn. (6.A) | Řetězy Vamberk (7.A) | AG Typ Kostelec n. Orl. (8.A) | ESAB Vamberk (8.B) | Sodovkárna Rychnov n. Kn. (9.A)

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
MCDONALD’S CUP
5. 5. 2015

McDonald’s Cup zahájila skupina našich nejmladších fotbalistů dne 5. 5. 2015 v Dobrušce. Do tohoto okresního kola se přihlásili žáci 1. - 4. třídy. I přes velikou podporu svých trenérů skončili na 4. místě. Přestože se zápasy odehrávaly v režii našich fotbalistů, inkasovali smolné góly a tím zápasy nedotáhli do vítězného konce. Turnaje se účastnila mužstva z Dobrušky, Opočna, Kostelce n. Orl. a Rychnova nad Kn. Naše mužstvo reprezentovali: A. Poledno, L. Hájek, L. Hojný, Š. Šmída, O. Šupler, D. Sejkora, M. Šreibr, F. Vik, M. Izák, M. Horák a J. Mikysa.

Děkuji trenérům AFK panu Šuplerovi a Vikovi za pomoc a obětavou práci s mládeží.

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
VÝSTAVY V KNIHOVNĚ
4. 5. 2015

Od začátku školního roku družina pravidelně navštěvuje místní knihovnu, kde probíhají výstavy zaměřené na výtvarné umění. V lednu se družina šla podívat na výstavu obrazů pana Jiřího Pelce, kde zároveň probíhala i výstava betlémů. V únoru družina navštívila výstavu obrázků paní Lenky Langerové. Obrázky byly vytvořené výtvarnou technikou „Enkaustikou“ a tuto techniku si žáci mohli v knihovně vyzkoušet. V dubnu družina byla zatím na poslední výstavě, která v knihovně stále probíhá. Žáci si prohlédli obrazy paní Hany Esop, která se nechala inspirovat Aljašskou přírodou. Žáci se dozvěděli od pí. knihovnice mnoho zajímavého o této zemi. Už se těšíme až se zase půjdeme podívat do knihovny.

 

více fotografií zde

Bc. Iva Morávková

 
NOVÝ NÁBYTEK V ŠD
4. 5. 2015

Družina se stále mění a děti mají nové hrací kouty a nábytek. Ve družině je nová dětská kuchyňka, ve které všechny děti rády vaří a připravují pokrmy. Ve družině také děti využívají novou hrací sestavu, která je umístěna v rohu. Hrací sestava má mnoho využití jako je divadlo, obchod a také prostor, který vznikl díky sestavě. Ve družině je nová skříň na televizi s úložným prostorem a knihovna s úložným prostorem, které děti plně využívají. Barvy nábytku jsou laděny do světlých a výrazných barev, aby družina byla veselejší pro děti.

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Morávková

 
ČARODĚJNICKÝ DEN VE 2.A
30. 4. 2015

Poslední dubnová noc je čarodějná, u nás se jí říká filipojakubská. Bývala jednou z magických nocí, kdy prý měly zlé síly větší moc než jindy. Právě o této noci hoří ohně a pálí se čarodějnice. I my jsme si ve třídě tento populární lidový zvyk připomněli. Ozvláštnili jsme si běžný vyučovací den kouzly a čáry, proměnili jsme ho v Čarodějnický den.

Hned ráno se v naší třídě objevily a do lavic usedly úžasné čarodějnice, čarodějové, kouzelníci, ježibaby se všelijakou drobnou havětí. Čarodějnická tématika prolínala celým dnem. Jak taková čarodějnice či ježibaba vypadá? To bylo téma do hodiny českého jazyku. Popis čarodějnice, jejímž zvláštním znamením je velký nos s bradavicí a rozcuchané vlasy, vymýšlení různých přídavných jmen a sloves, které by charakterizovaly tuto postavu. Připomněli jsme si, že nebyly jen zlé čarodějnice, ale byly i takové, které znaly tajemství bylin, uměly zahánět nemoci a vyznaly se v tajích přírody. Vše jsme důsledně zapisovali do Ježibabí listiny, kde jsme mimo jiné uvedli jméno, věk a její působiště. Čarodějnice Ševrolína s námi počítala nalítané kilometry na koštěti, porovnávala a měřila uražené vzdálenosti. S osamocenou čarodějnicí Agátou jsme pracovali při čtení, vyplňovali jsme pracovní list, vymýšleli různá zaklínadla. Také jsme s ní při jejím denním a nočním letu třídili živočichy podle zadaných kritérií. Na večerní pálení čarodějnic jsme si samozřejmě malou čarodějku vyrobili ze skládaného papíru. Uvidíme, jestli opravdu některé za dopomoci rodičů večer shoří. Čáry a kouzla pokračovaly dál, za odměnu jsme mohli ochutnat elixír chytrosti a elixír blbosti, hádejte, který měl větší úspěch! Čarodějnou atmosféru dokreslila pohádka O nosaté čarodějnici.

Čarodějnický den vyvrcholil Čarodyádou – čarodějnickou olympiádou. Soutěžili jsme s čarodějnicemi a ježidědky ze 2.B v disciplínách: slalomový let na koštěti, hod kloboučkem na cíl, hod koštětem nebo proplétání pavučin. Všichni zdárně zvládli začarované disciplíny a získali sladkou odměnu.

Den s magickou tematikou se vydaříl, všichni jsme si ho skvěle užili. Těšíme se na večerní pálení čarodějnic. Letu zdar!

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
OKRESNÍ KOLO V MINIFOTBALE ŽÁKŮ 6. A 7. TŘÍD
22. 4. 2015

Ve středu 22. 4. 2015 se vybraní žáci 6. a 7. tříd (T. Matějus, J. Sláma, D. Píč, D. Tuček, A. Rojek, P. Jiruška, A. Jedlička, F. Kanta, O. Šreibr, F. Boháč a L. Vanický) účastnili okresního kola v minifotbale v Rychnově nad Kněžnou. Soutěže se zúčastnilo 9 družstev. Družstva se ve 2 rozlosovaných skupinách utkala každý s každým. Naši žáci v prvním utkání remizovali 1:1 se ZŠ Rychnov Javornická. V druhém zápase porazili Dobřany 0:1, Vamberku jsme podlehli 2:0 a poslední zápas ve skupině s Dobruškou jsme remizovali 0:0. V semifinále nás porazilo vítězné družstvo celého turnaje – ZŠ Rychnov Masarykova. Naši žáci se v celkovém pořadí umístili na čtvrtém místě. Děkuji hráčům za vynaložené úsilí.

 

více fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
DEN ZEMĚ
22. 4. 2015

Je to den, kdy má naše matička Země něco jako svátek. Všichni by si měli tento den uvědomit, jak lidé ničí přírodní bohatství a že je potřeba přírodu chránit. Uvědomit si důležitost třídění odpadu, vysazování stromů aj. Jsme rádi, že se naše škola již tolikrát zapojila do sbírání víček a tím jsme pomohli nemocným dětem. Udržovat pořádek ve svém okolí a pomáhat přírodě bychom však měli po celý rok, aby jednou naše Země neskončila jako jedna velká skládka.

Ve škole jsme tento den oslavili výrobou robotů a masek z recyklovaného odpadu, byli jsme převlečeni do zeleného oblečení, abychom zdůraznili, jak je pro nás důležitá zeleň. Den Země ve škole jsme si užili, bylo to super a vy všichni se nad tím zamyslete a pomůžete tím naší planetě a sami sobě.

více fotografií zde

Žáci 5.A

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ V TÝNIŠTI N. ORL.
22. 4. 2015

Minulou středu se v blízkém Týništi konala již tradičně dopravní soutěž. Především žáci 4. třídy se vydali na zkušenou, poprvé si takovým způsobem ověřovali své znalosti. Nejlépe se dařilo Ondrovi Šuplerovi, Jakubovi Hejhalovi a Štěpánovi Rojkovi. Ale na „bednu“ to bohužel nestačilo.

Soutěže se zúčastnili také žáci z 5. až 7. třídy. Tvrdý souboj o vítězství spolu sváděly Martina Čižinská a Denisa Slezáková. Nakonec se „demokraticky“ podělily o první místo.

 

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
EXKURZE 6.A DO TISKÁRNY UNIPRINT V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU
21. 4. 2015

V úterý 21. 4. 2015 se naše třída vydala do Rychnova nad Kněžnou na exkurzi do tiskárny Uniprint. V tiskárně se nás ujal pán, který celou tiskárnu řídí a zavedl nás do místnosti, kde se přijímají objednávky od zákazníků a zaměstnanci je zpracovávají na počítačích. Pan vedoucí nám sdělil, že v tiskárně se používá tzv. offsetový tisk a že k tisku různobarevných dokumentů je potřeba pouze čtyř základních barev (žluté, modré, červené a černé). Potom jsme šli do další místnosti s několika velkými tiskárnami. Každá tiskárna se skládala z pěti částí. V každé části byla jedna barva – v prvních čtyřech byly základní barvy a poslední tiskárna je k dispozici pro zvláštní využití, tak jak to vyžaduje zákazník, např. k aplikaci lesku apod. Mohli jsme také pod lupou nahlédnout na vytisknuté obrázky a zjistili jsme, že se barva na obrázku skládá z malinkých zrnek.

Dále jsme šli do místnosti, ve které byly dva stroje skládající na sebe jednotlivé listy brožur, novin, časopisů atp. Také tam byla řezačka, která řezala papíry na potřebnou velikost a ještě jedna, která ořezávala kraje vytisknutých dokumentů. Další ze strojů sloužil ke spojení papírů sponkami a také tam byl k vidění snášecí stroj, který na sebe pokládal do balíčků letáky a ostatní tiskopisy.

Nakonec jsme nahlédli do dvou skladů s papírem různé tloušťky a velikosti. Celá exkurze nás moc bavila, pan vedoucí byl moc příjemný a na cokoliv, co nás zajímalo, nám ochotně odpovídal. Těšíme se na další společnou exkurzi!

více fotografií zde

Štěpán Lounek, žáci 6. A a S. Chaloupková

 
ČASTOLOVICKÝ SLAVÍČEK
13. 4. 2015

Dne 13. 4. 2015 se konalo v naší škole oblastní kolo pěvecké soutěže Častolovický slavíček. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – sólové a skupinové vystoupení. Všichni soutěžící měli za úkol zazpívat dvě písně dle vlastního výběru. Slyšeli jsme písničky z pohádek i písně moderní. Někteří soutěžící se sami doprovázeli na hudební nástroje. Všem zúčastněným patří veliká pochvala za skvělý výkon. Všichni soutěžící obdrželi za svoje vystoupení dárek a diplom.

Porota složená ze žáků 3. – 5. tříd neměla vůbec jednoduché rozhodování, ale nakonec rozhodla svým hlasem o absolutním vítězi pěvecké soutěže, kterým se stalo duo Simona Chaloupková a Eliška Kolářová. Moc gratulujeme.

více fotografií zde

Mgr. Jana Mazánková

 
TURNAJ VE VYBÍJENÉ
9. 4. 2015

Dne 9. 4. 2015 žáci a žákyně ze 4. a 5. tříd soutěžili v okrskovém kole otevřeného turnaje družstev ve vybíjené v Kostelci nad Orlicí. Soutěže se zúčastnila 4 družstva. Hrálo se systémem každý s každým. Po vyrovnaných výkonech v odehraných zápasech obsadilo naše smíšené družstvo krásné 3. místo.

Školu reprezentovali: 4. třída – Filip Bartoš, Jakub Hejhal, Ondřej Mitana, Štěpán Rojek, Maxim Štěpánek, Ondřej Šupler 5. třída – Kryštof Bělka, Valérie Brandejsová, Jakub Doskočil, Matyáš Jirsa, Matěj Michera, Vojtěch Šabata

Pořadí: 1. ZŠ Kostelec nad Orlicí 2. ZŠ Doudleby nad Orlicí 3. ZŠ Častolovice 4. ZŠ Rokytnice v Orlických horách

více fotografií zde

Mgr. Jana Mazánková

 
NETRADIČNÍ PĚTIBOJ
2. 4. 2015

Ve čtvrtek 2. 4. 2015 si na první den Velikonočních prázdnin SRPŠ připravilo pro děti sportovní dopoledne. Na pořadu dne byl „Netradiční pětiboj“. Maminky ve spolupráci s pedagogy školy pro děti připravily různé disciplíny a děti se s chutí a radostí vrhly do soutěžení. Hod míčkem, skok z místa, chůze s míčkem na pálce a další zajímavé disciplíny. Po odsoutěžení byly vyhlášeny výsledky, všechny děti byly odměněny diplomem a drobností. Na závěr jsme pro ně připravili „opičí dráhu“, kterou si všichni mohli několikrát vyzkoušet.

Děkujeme všem za pomoc při organizaci.

 

více fotografií zde

Martina Batrlová, předsedkyně SRPŠ

 
PYTHAGORIÁDA
duben 2015

Začátkem dubna proběhlo na druhém stupni školní kolo matematické soutěže, kterého se ve svých kategoriích zúčastnili žáci 6. – 8. ročníků.

Nejlepší řešitelé:    
6. ročník  7. ročník 8. ročník
1. Alinová Pavla 1. Rojek Adam 1. Hanzlíčků Víťa
2. Luxová Vanesa 2.  Hartmanová Lucie 2. HloušekOndřej
    Šmídová Kateřina 3. Hlaváčková Magdaléna     Lounek Kryštof
    3. Kolářová Eliška
        Němcová Eliška

Všem soutěžícím děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme.

Mgr. Irena Lohniská

 
PYŽAMOVÝ DEN
1. 4. 2015

1. DUBEN – APRÍL, ideální příležitost udělat si ze sebe a svých kamarádů legraci. A tak ve středu 1. dubna proběhl na naší škole pyžamový den. Každý žák, který byl převlečen do pyžama, přinesl své třídě potřebné body. Na prvním stupni se na 1. místě umístily třídy: 1.A, 2.A, 2.B a 4.A. V těchto třídách byli všichni žáci v pyžamu a podpořily je také jejich paní učitelky, které v těchto třídách 1. dubna učily. Na druhém místě se umístila: 3.A a 5.A, protože zde nebyli všichni žáci převlečeni. Na druhém stupni vyhrály třídy 6.A a 7.A., v těchto třídách bylo nejvíce převlečených spáčů. Třídy 8.A, 8.B a 9.A byly na 2. místě, v každé této třídě bylo převlečených pouze několik žáků. K umístění tříd také přispěli učitelé, kteří přišli v pyžamu. I paní ředitelka s paní zástupkyní měly krásná pyžama. Body třídám přinesli: paní učitelka Dolečková, Vaňková, Přibylová, Kovářová, Adámková, Luxová, Chaloupková, Hovorková, Mazánková, Horáková, Pinková, Řízková, slečna Vavrušková a pan učitel Charvát. Do zábavného dne se zapojily i paní vychovatelky školní družiny p. Zemánková a sl. Morávková.

Děkujeme učitelům, že nám pomohli zorganizovat pyžamový den.

více fotografií zde

Lucie Vondráčková, 8.B

 
PYŽAMOVÝ DEN VE 3. TŘÍDĚ
1. 4. 2015

1. duben - APRÍL - si 3. třída, ale i ostatní třídy 1. stupně, užily jako PYŽAMOVÝ DEN. Začali jsme sice pozdravem “Dobrou noc“, ale na spaní jsme neměli vůbec čas ani pomyšlení. Kromě pyžam nám dělaly společnost plyšáci a samozřejmě polštářky. Toto oblečení nám nezabránilo v tom, abychom se učili tak jako každý jiný den. V hodinách jsme si i tak zvládli zopakovat spoustu učiva (i když možná více zábavnější formou než jindy). Na závěr s polštářky a plyšáky si děti poslechly vleže na koberci pohádku a poslední hodinu si s paní učitelkou Přibylovou zazpívaly ukolébavku.

Děti byly nadšené! Už čekají na další tematický den. Mají své náměty. Uvidíme, čeho se dočkáme.

více fotografií zde

Mgr. Ilona Kovářová

 
FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDA
26. 3. 2015

Již pravidelně se na konci března koná okresní kolo fyzikální olympiády, které  letos pro obě kategorie základních škol a víceletých gymnázií proběhlo v Rychnově nad Kněžnou.

Okresnímu kolu předcházelo kolo domácí, ve kterém zájemci z řad osmáků a deváťáků řešili vybrané úlohy. Z naší školy se olympiády zúčastnili čtyři žáci, kteří se museli vypořádat s úlohami z různých oblastí fyziky. Všichni byli na základě dosažených výsledků z prvního kola pozváni do okresního kola, které se konalo ve čtvrtek 26. března 2015.

Nejlépe se vedlo žákům osmého ročníku, kteří obsadili kompletní stupně vítězů a nikoho dalšího před sebe nepustili. V kategorii F se úspěšným řešitelem a vítězem okresního kola fyzikální olympiády stal Kryštof Lounek (8.A), druhé místo obsadil Ondra Hloušek (8.B) a třetí místo vybojoval Víťa Hanzlíčků (8.A). Velmi příjemným zjištěním bylo, že všichni tři porazili žáky víceletých gymnázií z Rychnova i Dobrušky. V kategorii deváťáků nás reprezentoval Ondra Hájek (9.A), kterému se na popředí výsledkové listiny zapsat nepodařilo, přesto mu patří uznání za snahu.

Všem gratulujeme a blahopřejeme k dosaženým výsledků.

   

Mgr. Miroslav Charvát

 
FLORISTICKÁ SOUTĚŽ
26. 3. 2015

Dne 26. 3. 2015 se žáci naší školy zúčastnili floristické soutěže v Častolovicích. Děti měly naaranžovat květinové zátiší, které se týkalo jarního období. I když všechna aranžmá byla velmi povedená, nakonec zvítězila Klára Papáčková a postupuje do zemského kola v Praze. Na druhém místě se umístila Tereza Kubcová a na třetím Matyáš Jirsa.

 

 

více fotografií zde

 

Mgr. Lucie Adámková

 
MEZINÁRODNÍ MATEMATICKÁ SOUTĚŽ KLOKAN
20. 3. 2015

Dne 20. 3. 2015 proběhlo na druhém stupni školní kolo mezinárodní matematické soutěže Klokan. Této náročné soutěže se zúčastnilo 16 žáků.

Nejlepší řešitelé v kategorii Benjamín (6. - 7. ročník):
1. Hlaváčková Magdaléna 7.A
2. Hartmanová Lucie 7.A
3. Schmied Daniel 7.A

Nejlepší řešitelé v kategorii Kadet (8. – 9. ročník):
1. Lounek Kryštof 8.A
2. Hanzlíčků Víťa 8.A, Kolářová Eliška 8.B
3. Přibylová Adéla 8.A

Úspěšným řešitelům a vítězům v jednotlivých kategoriích blahopřejeme.

Mgr. Irena Lohniská

 
MATEMATICKÝ KLOKAN
20. 3. 2015

V pátek 20. 3. 2015 se konala v naší čtvrté třídě soutěž Matematický klokan v kategorii Klokánek. Na začátku matematiky nám paní učitelka rozdala listy s úkoly a papírky, na které jsme zapisovali odpovědi. Celá soutěž se týkala hlavně logického myšlení. Bylo 24 úloh a u každé úlohy bylo na výběr 5 možných odpovědí. Na konci hodiny jsme vše odevzdali paní učitelce. V pondělí 23. 3. 2015 se konalo vyhlášení výsledků. Na prvním místě se se umístila Klára Kudláčková, na druhém místě Lukáš Mauer a na třetím Pavla Šindelková.

 

 

více fotografií zde

Pavla Šindelková, 4.A

 
ČASTOLOVICKÝ SLAVÍČEK
9. 3. 2015

V pondělí 9. 3. 2015 se konalo školní kolo pěvecké soutěže Častolovický slavíček. Do soutěže se přihlásilo 19 žákyň a 4 žáci. V soutěži byly vytvořeny dvě kategorie – sólový zpěv a skupinové vystoupení. Žáci měli za úkol zazpívat jednu písničku dle vlastního výběru. Soutěže se zúčastnili žáci prvních až devátých tříd. Zazněly lidové písničky, písničky z filmů a pohádek, populární písně. Konkurence byla opravdu veliká a porota neměla jednoduché rozhodování. Všichni zpěváci byli za svůj výkon odměněni sladkostí a diplomem. Soutěže se zúčastnilo 13 sólových zpěváků, ze kterých do oblastního kola postoupili:
v kategorii 1. – 3. třída - Mariana Křišťáková (2. A)
v kategorii 4. – 5. třída - Matyáš Jirsa (5. A)
v kategorii 6. – 7. třída - Kateřina Zemanová (6. A)
v kategorii 8. – 9. třída - Martina Vejvarová (9.A)

Soutěže se zúčastnily 4 skupinky, ze kterých do oblastního kola postoupily:
v kategorii 1. – 3. třída - Natálie Hrábková, Tereza Hrubešová a Natálie Tejklová (2.A)
v kategorii 4. – 5. třída – Valérie Brandejsová a Andrea Jarkovská (5. A)
v kategorii 6. – 7. třída – Kristýna Fabiánová a Michaela Kopecká (7.A)

Všem našim zpěvákům přejeme hodně štěstí do oblastního kola pěvecké soutěže.

více fotografií zde

Mgr. Jana Mazánková

 
LYŽAŘSKÝ KURZ
5. 3. 2015

Počasí zatím vychází skvěle, obzvlášť úterý a středa se povedly. Je tu deset snowboardistů a osm lyžařů, kteří byli rozděleni do čtyř, pak do tří, skupin. Ve čtvrtek už všichni zvládají sjet velký kopec, a co je důležité, všichni se také dostanou nahoru (většinou).

 

 

více fotografií zde

 

Mgr. Stanislava Hovorková

 
MATEMATICKÁ SOUTĚŽ CVRČEK
2. 3. 2015

V pátek 2. 3. 2015 se 3. třída účastnila matematické soutěže Cvrček. Ta obsahovala 18 matematických úkolů zaměřených především na logické myšlení. Všichni žáci se s úlohami vypořádali po svém. Nejlépe se umístili žáci L. Hojný, H. Korcina a L. Izáková.

 

 

 

 

Mgr. Ilona Kovářová

 
ANGLICKÁ OLYMPIÁDA
24. 2. 2015

Dne 24. 2. se konalo v Rychnově okresní kolo olympiády v cizím jazyce - angličtině. Naší školu jela reprezentovat Adéla Přibylová z 8.A a Eliška Kolářová z 8.B. Soutěž se skládala ze dvou částí, poslechu a čtení s porozuměním a z ústní části, ve které se muselo konverzovat s další osobou na určité téma. Konkurence byla velká, z celého okresu se na soutěž přihlásilo 29 účastníků. Nakonec obě dvě naše žákyně dosáhly skvělých výsledků, Eliška Kolářová se umístila na krásném 7. místě a Adéla Přibylová na pěkném 25. místě. Oběma moc blahopřejeme a přejeme mnoho dalších úspěchů ve studiu angličtiny!

 

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
MATĚJ IZÁK
2015

Matěj Izák, žák 3. třídy, se nám pochlubil svým vítězstvím v kategorii nejlepší hokejový útočník. I když hraje za Čestice, jsme rádi za tak šikovného sportovce a samozřejmě gratulujeme!

 

 

 

 

 

 

 

Mgr. Ilona Kovářová

 
PROJEKT VESMÍR
2015

Učivo o planetách si žáci 3. třídy zpestřili projektem Vesmír. Kreslili nejenom planety, ale i další objekty, které se ve vesmíru mohou objevit. Skutečné rakety, hvězdy, Slunce, ale i mimozemské tvory.

 

 

 

více fotografií zde

 

Mgr. Ilona Kovářová

 
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ - OBŘÍ SLALOM
19. 2. 2015

Dne 19. 2. se na sjezdovce v Deštném v Orlických horách - Zákoutí uskutečnily lyžařské a snowboardové závody. Na svahu se během chvíle objevil hotový obří slalom a mohlo se odstartovat. Nejprve jsme si ovšem mohli obhlédnout trať, postavenou horskou službou. Byl zde obrovský počet nadšených závodníků, kteří se snažili zajet co nejlepší časy.

 

výsledková listina

 

 

Ondřej Hájek, 9.A

 
ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA 2015
17. 2. 2015

Začal nový rok, přišel leden a s ním také zeměpisná olympiáda. Na konci prvního měsíce letošního roku se uskutečnilo školní kolo, kterého se účastnilo ve třech kategoriích celkem 11 žáků. Do okresního kola mohla postoupit jen nejlepší dvojice v každé kategorii. V okresním kole, které proběhlo 17. února v Solnici, tak naši školu reprezentovali: v kategorii A (6. třída) Simona Hostinská a Štěpán Lounek, v kategorii B (7. třída) Magdaléna Hlaváčková a Petr Novák, v kategorii C (8. a 9. třída) Kryštof Lounek a Ondřej Hájek. Nikdo z nich neměl dřívější zkušenost se zeměpisnou olympiádou, všichni byli nováčky.

Nejlépe se vedlo Kryštofu Lounkovi, který díky svým znalostem a schopnostem získal celkem 65,5 bodu a je hodnocen jako úspěšný řešitel. Celkově se umístil ve své kategorii na 9. místě. Všichni ostatní účastníci si také zaslouží pochvalu za svědomitou přípravu, které věnovali svůj volný čas.

Zadání úloh a jejich řešení lze nalézt po skončení všech okresních kol na stránkách zeměpisné olympiády.

výsledková listina kategorie A | výsledková listina kategorie B | výsledková listina kategorie C

Mgr. Stanislava Hovorková

 
RECITAČNÍ SOUTĚŽ
16. 2. 2015

Letos již podruhé, se v budově naší školy uskutečnila soutěž mladých recitátorů. 33 žáků se představilo přednesenými básněmi zpaměti, zazněl i úryvek umělecké prózy. Všichni soutěžící byli odměněni diplomy a drobnou pozorností. Za jejich účast a vystoupení jim děkujeme a přejeme jim, aby jejich zájem o umělecký přednes vytrval i nadále.

 

 

více fotografií zde

 

Porota - učitelé Čj

 
VAŘENÍ A PSANÍ RECEPTŮ
5. 2. 2015

V rámci výuky přírodovědy - přírodnina, surovina výrobek - jsme si zkusili “výrobky“ z mléka. Každá skupina si sama zvolila, co bude vařit. Zvládli jsme puding, kakao, krupicovou kaši, dokonce i palačinky.

Samozřejmě všem vlastnoručně připravené jídlo chutnalo a všichni, kterým bylo nabídnuto nešetřili chválou. Tak snad i maminky budou mít možnost doma také brzy ochutnat.

 

více fotografií zde

 

Mgr. Ilona Kovářová

 
ZÁPIS DO PRVNÍHO ROČNÍKU
3. 2. 2015

V úterý 3. února 2015 přivítala častolovická základní škola opět po roce budoucí prvňáčky. Při příchodu do budovy prošli se svými rodiči kolem papírových postav školáčků na pozadí barevné duhy. Celý zápis do 1. ročníku se uvnitř budovy školy rovněž nesl v barvách duhy. Všech 31 předškoláků se postupně vydalo po barevných stopách do čtyř barevných tříd, kde statečně plnili zadané úkoly a kde předvedli, jak jsou připraveni na vstup do školy.

Představení se, recitace básničky, poznávání tvarů, barev, kresba postavy, atd., to jsou některé z činností, které děti ve třídách absolvovaly. Mnohé děti již z naší mateřské školy umějí pracovat s interaktivní tabuli, a proto je nic nezaskočilo. Všechny byly velmi šikovné a se zadanými úkoly si poradily.

Na závěr byli všichni budoucí školáci odměněni krásným dárkem a s pocitem úspěchu odcházeli zpět domů. V září se na vás budeme těšit!

více fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKÉM JAZYCE
2. 2. 2015

V naší škole se 2. února konalo školní kolo Olympiády v anglickém jazyce, jehož se účastnily celkem 4 žákyně – Adéla Přibylová z 8.A, Eliška Kolářová z 8.B, Lucie Nováková z 8.B a Karolína Hlaváčková z 9.A. Soutěž se skládala z poslechové části, čtení s porozuměním, psané části a poslední a neméně důležitou částí byla konverzace. Každá žákyně si vylosovala jedno z deseti možných témat, o kterém poté konverzovala s porotou. Všichni podali maximální výkon, avšak do okresního kola postoupily jen dvě nejlepší soutěžící – Adéla Přibylová (2. místo) a Eliška Kolářová (1. místo). Všem čtyřem soutěžícím děkujeme za účast a snahu a přejeme mnoho dalších úspěchů v podobných soutěžích a oběma vítězkám blahopřejeme a držíme pěsti v okresním kole!!!

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
INDONÉSIE – VÝUKOVÝ PROGRAM
2. 2. 2015

V pondělí 2. 2. 2015 navštívili žáci 2. stupně výukový program „Indonésie – po stopách lidojedů“. Program pro nás připravila agentura Planeta Země 3 000 z Náchoda, projekce se konala v Rychnově nad Kněžnou. S tímto pořadem jsme se vydali na cestu za poznáním Indonésie, kterou tvoří více než 17 000 ostrovů. Například Borneo je domovem orangutanů a primáta kahaua nosatého. Zajímavý je i život místních obyvatel Dajaků, který se odehrává převážně na řece. K Indonésii neodmyslitelně patří i mocné vulkány. Do kráteru jednoho z nich nás zavedl autor spolu s dělníky, kteří v nelidských a zdraví likvidujících podmínkách ručně těží a vynášejí na povrch čistou síru. Ostrov Bali je čarovným místem krásných chrámů, usměvavých lidí, krásných tanečnic a malebných rýžových polí. Nejtajemněji na nás působil ostrov Sulawes. Lidé zde věří, že jejich předci přišli z Vesmíru. Smrt je pro ně začátkem nového života a tomu odpovídají finančně náročné pohřební rituály. Papua – Nová Guinea stále láká dobrodruhy. Obyvatelé tohoto ostrova byli obávanými lovci lebek, kanibaly. Někteří z nich se ještě do současnosti nesetkali s bělochy a jsou nedotčeni naší civilizací.

Díky tomuto pořadu jsme opět prožili chvíle neopakovatelného exotického dobrodružství.

Mgr. Irena Lohniská

 
SPOLEČENSKÝ DEN
29. 1. 2015

Poslední den pololetí, letos připadající na čtvrtek 29. ledna, si žáci naší školy odnesli domů nejen pololetní vysvědčení, ale také nové poznatky z oblasti etikety. Část dopoledne jsme totiž věnovali projektu společenský den.

Již od rána jste na školních chodbách mohli potkávat žáky i učitele ve slavnostním společenském oblečení. Každá třída se zapojila do soutěže o nejlépe společensky oblečenou třídu a nejlépe společensky oblečený pár. Žáci sedmé třídy, kteří si pro letošní rok zvolili předmět etická výchova, si pro své spolužáky z 2. stupně připravili scénku, ve které nám ukázali, jak bychom se měli chovat při slavnostních příležitostech ve společnosti a čeho bychom se naopak měli vyvarovat. Kromě těchto stěžejních částí projektu se žáci mohli dozvědět další zajímavosti týkající se etikety formou různých kvízů, soutěží či při módní přehlídce.

Společenský den se opravdu povedl nejen díky práci pedagogů, ale také proto, že se všichni žáci aktivně zapojili. Zvláštní poděkování potom patří našim hercům ze sedmé třídy.

více fotografií zde

Mgr. Anna Kozáková

 
HURÁ DO ŠKOLNÍCH LAVIC
20. 1. 2015

Dne 20. 01. 2015 se přišli rodiče s dětmi podívat do školy, kde pro děti byla připravena ukázková hodina malého školáčka. Mezitím co děti pilně pracovaly a předváděly, co už umí, proběhla ve vedlejší třídě informační schůzka rodičů, vedení školy a paní učitelky z první třídy. Rodiče byli seznámeni mimo jiné s organizací zápisu do první třídy. Děti předvedly, že škola hrou je baví – poznávaly geometrické tvary, počítaly, hravou formou procvičily prostorovou a pravolevou orientaci, dokázaly si správně sednout a držet tužku. Nejvíce je asi bavilo pracovat na interaktivní tabuli. Část připravené práce nestihly, protože nutkavé pocity jedné holčičky navodil zájem o toalety u všech ostatních dětí. Spuštěním vody a osušením rukou musely projít snad všechny. Příjemnou atmosféru obohatily humorné spontánní projevy některých dětí. Rozloučili jsme se předáním pečetě předškoláka a já bych chtěla v závěru moc poděkovat žákům páté třídy, kteří mi ochotně pomáhali, vyrobili pro budoucí prvňáčky krabičky i pečetě.

více fotografií zde

Mgr. Gábina Luxová

 
OKRESNÍ KOLO DĚJEPISNÉ OLYMPIÁDY
19. 1. 2015

V pondělí 19. ledna 2015 se konalo v Rychnově nad Kněžnou okresní kolo Dějepisné olympiády. Ve velké konkurenci 28 soutěžících ze základních škol a osmiletých gymnázií si naše žákyně 9. ročníku Karolína Hlaváčková a Kateřina Hovorková vedly skvěle.

Tematické zaměření letošního ročníku „Pot, slzy a naděje aneb Život je boj“ bylo na přípravu opravdu náročné. Zahrnovalo znalosti od Sámovy říše až po 1. světovou válku. Obě dívky si s otázkami poradily a v konečném hodnocení se Karolína Hlaváčková umístila na výborném 4. místě a Kateřina Hovorková na velmi pěkném 8. místě.

Oběma dívkám děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy a gratulujeme.

Mgr. Helena Bellerová

 
DEVÁŤÁCI V CENTRU ODBORNÉ PŘÍPRAVY
15. 1. 2015

Technika - slovo, které na nás v současném světě útočí z každé strany, ale umíme si představit, co všechno tento pojem zahrnuje? Někteří mají jasnou představu, jiní využijí slovníky a asi většina z nás si význam tohoto slova vyhledá v internetovém vyhledávači.

Žáci devátého ročníku si význam tohoto pojmu jeli ověřit do Centra odborné přípravy VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou, kde pro nás v rámci projektu podpory technických předmětů připravili prohlídku centra odborné přípravy. Měli jsme možnost prohlédnout si haly, kde se žáci připravují na povolání automechanika, autoklempíře, autoelektrikáře, klempíře, kominíka a truhláře. Viděli jsme dílny, ve kterých žáci začínají od jednoduchých prací se dřevem a kovem. Prostory, kde se učí míchat barvy, kterými následně lakují auta. Měli jsme možnost prohlédnout si přesnou práci klempíře i truhláře. Mimo cvičných automobilů nás pan Mašek seznámil s možností praktického procvičení znalostí na autech současnosti i dob minulých - „veteránů.“ V dílnách kominíků žáci viděli kotle, jak na tuhá paliva, tak kotle plynové. Přesvědčili se, že všichni žáci musí zvládnout stavbu komína a pohybovat se ve výškách, tak aby byli schopni vykonávat své povolání, které si zvolili.

Zjistit v plném rozsahu za jeden den co pojem technika zahrnuje není v našich silách, ale každý z nás si jistě udělal představu, výuky technických oborů v tomto centru. A myslíte si, že pro děvčata to není? Opak je pravdou. Dívky se také uplatňují v převážně mužských oborech, jako je automechanik, autoelektrikář i kominík.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
VÁNOCE VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ
19. 12. 2014

Ježíšek se zastavil i ve školní družině a nadělil spoustu krásných hraček a her. Každé dítě rozbalilo jednu hračku a hned se dalo do stavění nebo do hraní. Myslím si, že děti byly hodné, protože Ježíšek byl velmi štědrý. Přejeme všem Veselé Vánoce a Šťastný Nový.

 

 

více fotografií zde

 

Bc. Iva Morávková

 
VÁNOČNÍ DISKOTÉKA
19. 12. 2014

Poslední den před vánočními prázdninami jsme strávili jako každý rok netradičně. Nejprve ve všech třídách 4. vyučovací hodinu proběhla malá vánoční besídka. Hlavní dopolední program připravila devátá třída – diskotéku s různými soutěžemi.

Diskotéku zahájili žáci devátého ročníku předtančením. Poté proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže v bowlingu o pohár starosty Častolovic. Nejúspěšnějším žákům předal ceny pan starosta s paní ředitelkou.

Výsledky soutěže v bowlingu

Kolektiv – žáci 9. A

Jednotlivci
dívky - Lucie Hartmanová 7.A
chlapci - Denis Vlček 9.A

Deváťáci si pro své spolužáky připravili překvapení – společné zpívání – karaoke, které se všem velmi líbilo. Děkujeme deváté třídě za vzornou organizaci vánočního dopoledne ve škole.

více fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská, Mgr. Helena Bellerová

 
ŠKOLNÍ DRUŽINA V TONGU
18. 12. 2014

Ve čtvrtek 18. 12. 2014 děti ze školní družiny se zúčastnily předvánoční akce. Školní družina navštívila zábavný park Tongo v Hradci Králové. Od školy se odjíždělo po 12.00 hodině a ve 13.00 hodin si děti odkládaly batohy a oblečení do skříněk v Tongu. Zábavný park nabízí spoustu atrakcí jako je např. ostrov Tonka, ostrov Jump, vlnobití, přátelský ostrov, vulkán Krakatoa a jiné. Děti zažily 2 hodiny plné pohybu, různých her a zábavy. Každý se snažil vyzkoušet si všechny atrakce, a kdo se cítil unavený nebo měl hlad a žízeň, tak se mohl posadit a dát si svačinku. Bohužel každá zábava končí a tak se z Tonga odcházelo po 15.00 hodině a do Častolovic se přijelo v 16.00 hodin. Dětem se akce líbila a možná se tam někdy ještě rozjedeme?

více fotografií zde

Bc. Iva Morávková

 
ANGLICKO-ČESKÝ PROGRAM
17. 12. 2014

Ve středu 17. prosince se žáci naší školy zúčastnili koncertu v rámci anglicko-českého vzdělávacího programu, který si pro ně připravili členové kapely Memphis. Děti z druhého stupně se seznámily s vývojem moderní hudby u nás i ve světě od 50. do 80. let 20. století od černošských spirituálů přes rockenroll, pop, folk, punk až po reggae. Aktéři se pokusili do programu zapojit i diváky a zakomponovat do něj sociální témata a historický vývoj v Československu. Kromě hudebních zážitků a poznatků si žáci mohli vyzkoušet i své znalosti angličtiny, protože část písní a soutěž byly prezentovány právě tímto jazykem. Koncertu předcházela práce s pracovními listy, které jsme se věnovali ve výuce. Snaha dětí i učitelů byla členy kapely oceněna na výbornou. Necháme se překvapit, co si pro nás hudebníci nechystají na jaro, kdy bude následovat další část programu.

více fotografií zde

Mgr. Anna Kozáková

 
VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
17. 12. 2014

Ve středu 17. 12. 2014 se žáci prvního stupně zúčastnili anglicko-českého výchovně-vzdělávacího programu v sále U Lva. Programu předcházelo vypracování pracovních listů a poslech ukázek z CD v hodinách anglického jazyka a hudební výchovy. Během programu nás členové kapely Memphis seznámili s vývojem hudby 50. – 80. let 20. století. Brzy se jim podařilo roztleskat celý sál. Někteří žáci se přímo zúčastnili vystoupení na jevišti, kde se ověřila jejich znalost angličtiny a rytmického cítění.

Program se nám velice líbil a už se těšíme na jaro, kdy nám lektoři představí další část tohoto programu.

více fotografií zde

 

Mgr. Jana Mazánková

 
VÁNOČNÍ DÍLNIČKY
16. 12. 2014

V úterý 16. 12. si děti společně s učiteli zkrátily netrpělivé čekání na Štědrý den vánočním tvořením. Nejprve si ve třídách nachystaly vše potřebné k výrobě vánočních dekorací a pak se vrhly se zájmem do práce. Při lepení svíček ubrouskovou technikou si vyzkoušely svoji trpělivost a pečlivost. Zvoneček z malých květináčků zdobily slabými barevnými proužky z vosku a zapojily svou kreativitu. Přesnost a zručnost byla opravdu potřeba při skládání malého vánočního stromečku, který nakonec ozdobily barevnými třpytkami. Starší žáci si ještě ve zbytku času zhotovili krásné vánoční přání, jiní přetvářeli skleničku na vánoční svícen. Celý den byl protkán atmosférou nadcházejících Vánoc. Kromě dílniček si děti připomněly i vánoční zvyky a obyčeje a zazpívaly si vánoční koledy. Těšíme se na Vánoce!

více fotografií 2.A | 2.B | 3.A | 4.A

Mgr. Radka Přibylová

 
PŘEDVÁNOČNÍ VÝLET 5. A 6. TŘÍDY DO HRADCE KRÁLOVÉ
16. 12. 2014

V úterý 16. 12. 2014 navštívila 5. a 6. třída Obří akvárium a zábavní centrum Tongo v Hradci Králové. V 7:45 jsme všichni nasedli do autobusu a vyrazili nejprve do Obřího akvária. V prvním patře bylo menší akvárium s rybičkami a želvou, také se zde promítala videoprojekce z podmořského světa. Potom jsme měli možnost zajít do kavárny, která se nacházela ve druhém patře - zde jsme si dali něco na zub a prohlédli jsme si akvárium, ve kterém plavaly opravdové piraně. Také jsme tu objevili mluvícího papouška. Následovala prohlídka výstavy lebek exotických ryb a v přízemí bylo obrovské akvárium s cca 40 druhy ryb v celkovém počtu 500 ryb, od kterých nás dělilo šesticentimetrové sklo. V Tongu se nám také moc líbilo, vyzkoušeli jsme všech 15 atrakcí (např. prolézací hrad, obří trampolínu, skákací hrad, sopka, autíčka atd), při kterých jsme si pořádně protáhli celé tělo. I paní učitelky si některé atrakce vyzkoušely a byl to pro všechny opravdu pohodový den.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
BRUSLENÍ A BETLÉMY 2. - 5.ROČNÍK
15. 12. 2014

Dne 15. 12. 2014 jsme navštívili zimní stadion a výstavu betlémů v Rychnově nad Kněžnou. Sešli jsme se v 7.30 u školy a poté 4. a 5. ročník odešel na vlakovou zastávku. Druháci a třeťáci odjeli autobusem. Už ve vlaku i v autobusu panovala dobrá nálada a ani delší cesta na „zimák“ nám nevadila, protože jsme se moc těšili.

Bruslili jsme asi 2 hodiny a to nás pěkně zmohlo, proto jsme si dali zaslouženou svačinku. Už odpočatí jsme zamířili na betlémy. Výstavní sál na nás dýchl vánoční atmosférou. Uviděli jsme betlémy z různých materiálů a mohli jsme si koupit i něco na památku. Bruslení i betlémy jsme si náramně užili a plní dojmů jsme se vrátili zpět do Častolovic.

více fotografií 2.A | 2.B | 3.A, 4.A, 5.A

žáci 2. - 5. ročníku

 
MIKULÁŠ VE ŠKOLE
5. 12. 2014

V pátek 5. 12. 2014 připravili žáci 9. ročníku pro své mladší spolužáky překvapení. Rozhodli se provést je peklem. A ne ledajakým.

Přípravy začaly již mnoho dnů před Mikulášem. Vše muselo být pečlivě naplánováno. Důležitá byla výzdoba. Žáci namalovali kulisy – pekelný oheň, kotle, vidle, pavučiny, netopýry. Sehnali kostýmy čertů, andělů a Mikuláše. Na třídnické hodině si rozvrhli role a mohlo začít nacvičování samotného programu.

Ve čtvrtek odpoledne začala výzdoba pekla. Učebna hudební výchovy se postupně měnila v peklo. Za pomoci pana Muchy byla ve třídě natažena černá tkanina, na kterou byly připevněny vyrobené pavoučí sítě, netopýři, podél stěn nezbytný pekelný oheň. Uprostřed třídy žáci za pomoci namalovaných kulis, přírodního dřeva a umělých světýlek vytvořili ohniště s kotlem. V čele třídy připravili pekelné stanoviště pro Lucifera a jeho 2 pomocníky – Kleofáše a Barnabáše. Celý pekelný program byl doprovázen hrou na piano.

A přišel den D. Deváťáci se vžili do svých rolí dokonale a k celému programu přistupovali velmi zodpovědně. V 9. 45 hod jsou všichni na svých místech, čertice a anděl přivádí 1. třídu. Pekelná tma, rozsvícené lampy, ponurá hudba, drnčení řetězů a hudrování čertů dodávají peklu tu pravou atmosféru. Prvňáčci vchází do pekla pomalým nedůvěřivým krokem a usedají na připravené židle. Hudba ztichla. Všichni napjatě očekávají, co bude dál. Vítá je čert Barnabáš slovy: „Koho nám sem čerti vedou?“ Děti poslušně odpovídají a s rozpaky si prohlíží rozzlobeného Lucifera. Aby si ho alespoň trochu udobřily, zazpívají mu pěknou písničku. Přesto není Lucifer spokojen a žádá svého pomocníka Kleofáše o knihu hříšníků. Postupně přivádí Barnabáš hříšníky. Ti svoje hříchy odčiní písničkou nebo básničkou, slíbí Luciferovi, že už nebudou nikdy zlobit a usedají zpět ke svým spolužákům. V tu chvíli už před ně předstupuje další čertice s tím, že hříchy jsou odčiněny a je tedy nejvyšší čas společně zavolat Mikuláše. Peklem se ozývá hlasité volání: “Mikuláši!!!“

Otevírají se dveře, rozsvěcí se světla, začíná hrát nebeská hudba a vchází Mikuláš v doprovodu krásných andělů. Čerti se schovávají a celou třídu ovládá napjaté očekávání. Každému žáčkovi září oči a na rtech mu visí otázka: “Jaký bude Mikuláš? Bude hodný? Dostaneme odměnu?“ A skutečně. Mikuláš byl hodný a všichni žáci do jednoho se dočkali sladké odměny. S Mikulášem a jeho nebeskou družinou se žáci rozloučili pěknou písničkou.

Peklem nakonec prošli všichni žáci naší školy. Odnesli si nejenom malou sladkost, ale určitě i krásný zážitek. Odměnou pro deváťáky za náročnou přípravu byla slova uznání a chvály nejen od učitelů, ale i od mladších spolužáků.

více fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská, Mgr. Helena Bellerová

 
5.TŘÍDA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ
3. 12. 2014

Ve středu 3. 12. se 5. třída vypravila do Městské knihovny v Kostelci nad Orlicí, kde pro ni byla připravena prohlídka knihovny a výtvarné dílny spojené s výstavou fotografií s názvem Austrálie – země protinožců.

Během programu jsme se dozvěděli spoustu informací o životě v Austrálii a Oceánii, o jejich obyvatelích a živočiších. Žáci si vyrobili a ozdobili svůj bumerang a potom si ve skupinkách „potetovali“ Maora, obyvatele Nového Zélandu. Vyprávění a připravený program paní Simony Kňourkové byly velmi zajímavé a poutavé.

více fotografií zde

 

Mgr. Gabriela Luxová

 
ZIMNÍ PŘÍHODY VČELÍCH MEDVÍDKŮ
1. 12. 2014

Divadlo Krapet Praha, s hudbou Petra Skoumala a Zdeňka Svěráka

1. prosince se celý první stupeň vypravil do Kostelce n. Orl. na hranou pohádku o včelích medvídcích. Příběh se odehrával na paloučku. Začal v podzimním čase a končí s nástupem zimy. Čmelda a Brumda prožili dobrodružství se silným větrem a padajícími hruškami. Potkali se s mnoha kamarády, jako např. Beruškou, Pučmeloudem, Kvapníkem, sršněm, cvrčkem, motýlem a plno dalšími. S pěkným podzimním počasím se broučci rozloučili na večírku a nastala zima, která zaskočila Pučmelouda a nebýt Čmeldy, Brumdy a jejich maminky asi by venku umrzl. S oslavou Štědrého dne se s námi herci rozloučili. Divadlo bylo pěkné.

 

více fotografií zde

Kryštof Bělka, 5. třída

 
DĚJEPISNÁ OLYMPIÁDA
25. 11. 2014

V úterý 25. 11. 2014 proběhlo školní kolo Dějepisné olympiády s tematickým zaměřením „Pot, slzy a naděje aneb Život je boj.“ Školního kola se zúčastnilo celkem 13 žáků z 8. a 9. ročníku. Vítězkou se stala Kateřina Hovorková z 9. ročníku. Postup do okresního kola si vybojovala také další žákyně 9. ročníku Karolína Hlaváčková. Všem soutěžícím děkujeme za účast, postupujícím gratulujeme a držíme palce v okresním kole.

 

 

více fotografií zde

 

Mgr. Helena Bellerová

 
SOUTĚŽ V PŘEHAZOVANÉ
21. 11. 2014

Dne 21. 11. 2014 proběhla dívčí soutěž v přehazované. Družstvo tvořila děvčata 9. ročníku, která odjela zabojovat o přední příčky do Kostelce nad Orlicí. Do soutěže bylo přihlášeno 10 družstev, která byla rozlosována do dvou skupin. Ve skupině A jsme se nejprve utkaly s hráčkami ZŠ Dobřany. V tomto zápase jsme podaly velice kvalitní výkon a zaslouženě jsme vyhrály. Následoval zápas s domácím celkem, po kterém naše dívky utrpěly první porážku v turnaji. Třetím soupeřem se staly dívky ze ZŠ Vamberk. V tomto utkání se projevily větší zkušenosti a souhra vambereckých dívek a naše svěřenkyně musely uznat sílu soupeře, který zaslouženě vyhrál. Poslední zápas ve skupině jsme odehrály s týmem ze ZŠ Doudleby nad Orlicí. V tomto utkání došlo k zajímavému průběhu hry, kde jsme po vyrovnaném prvním setu byly svědky napínavé koncovky v setu druhém, které vyvrcholilo bojem o každý míč se skóre 22:21 v náš neprospěch. Ve skupině B se spolu utkaly týmy základních škol ze Slatiny nad Zdobnicí, Dobrušky, Rychnova nad Kněžnou (Javornická), Borohrádku a Lhoty u Potštejna. Po součtu výsledků ze skupin se naším soupeřem v boji o 7-8 místo staly hráčky ZŠ Lhoty u Potštejna. Do rozhodujícího zápasu jsme nastoupily odhodlání zvítězit. I přesto, že únava byla veliká, touha hráček po vítězství předčila mé očekávání a v nekrásnějším zápase z celého dne děvčata po úmorném boji vyhrála na skóre a umístila se na krásném 7. místě.

výsledková listina

více fotografií zde

Bc. Marika Zemánková

 
BOBŘÍK INFORMATIKY
12., 13. a 14. 11. 2014

V týdnu od 10. do 14. listopadu proběhla celostátní soutěž z informatiky pod názvem Bobřík informatiky. Postupně se v jednotlivých kategoriích vystřídali žáci ze všech ročníků od devátého až po čtvrtý. Každý soutěžící řeší zadaný počet úloh v časovém limitu s různou obtížností. Za správnou odpověď body přibývají, za špatnou se odečítají.

Jako první soutěžili v kategorii Kadet deváťáci a osmáci. Soutěžili pouze ti, kteří o tuto soutěž projevili zájem. Celkem se zúčastnili čtyři žáci a všichni získali titul úspěšného řešitele, což znamená získat alespoň 150 bodů. Nejúspěšnější byl Víťa Hanzlíčků (8.A), který se v celkovém pořadí této kategorie umístil na 272. místě z 9868 hodnocených. Zbyněk Kalecký (9.A), Kryštof Lounek (8.A) a Ondřej Hájek (9.A) se dostali mezi úspěšné řešitele, kterých v této kategorii Kadet bylo 3301.

Ve čtvrtek soutěžili sedmáci a šesťáci v kategorii Benjamin. Za školu se kategorie zúčastnilo 23 soutěžících. Alespoň 150 bodů dosáhlo a úspěšnými řešiteli se stalo 5 soutěžících. Nejúspěšnější byla Kristýna Fabiánová (7.A), další úspěšní řešitelé byli Magdaléna Hlaváčková (7.A), Daniel Schmied (7.A), Natanel Skřivánek (6.A) a Vanesa Luxová (6.A). Celkem se kategorie účastnilo 10613 soutěžících.

Nejvíce soutěžících jsme měli v kategorii Mini. Ze 48 soutěžících se 8 stalo úspěšnými řešiteli. Nejlépe se vedlo Ondřeji Mitanovi (4.A), který získal 138 bodů, dalšími v pořadí byli Adam Holec (5.A), Dominika Václavíková (5.A), Kryštof Bělka (5.A), Matouš Suchánek (5.A), Jakub Hejhal (4.A), Terezka Hendrichová (4.A) a Matyáš Jirsa (5.A).

Všem soutěžícím děkujeme za účast v sedmém ročníku a úspěšným řešitelům blahopřejeme k dosaženému výsledku.

více fotografií zde

Mgr. Miroslav Charvát

 
PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN
13. 11. 2014

Ve čtvrtek proběhla na naší škole soutěž Přírodovědný klokan. Žáci 8. a 9. třídy řešili otázky z oblasti matematiky, fyziky, chemie, přírodopisu a zeměpisu. Test obsahoval 24 úloh rozdělených do tří skupin podle obtížnosti. Na řešení bylo 40 minut. Nejvyšší počet bodů z osmých tříd získal Víťa Hanzlíčků, z deváté třídy Veronika Hostinská. Blahopřejeme a děkujeme všem soutěžícím za účast.

Pořadí v jednotlivých třídách:

9.A 8.A 8.B
1. Veronika Hostinská 1. Víťa Hanzlíčků 1. Eliška Kolářová
2. Karolína Hlaváčková 2. Kryštof Lounek 2. Eliška Němcová
3. Barbora Václavíková 3. Lenka Ešpandrová 3. Denisa Chaloupková
      Natalie Šmídová  

více fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
PREZENTACE STŘEDNÍCH ŠKOL V ČASTOLOVICÍCH
11. 11. 2014

Základní škola v Častolovicích připravila pro své žáky prezentaci středních škol Rychnovska v prostorách školní jídelny. Žáci a jejich rodiče měli možnost seznámit se s touto nabídkou 11. listopadu 2014.

Vybrat střední školu bývá někdy obtížné. Někteří žáci mají jasno, kterým směrem se budou ubírat, ale jiní nejsou rozhodnuti. S profesní orientací pomáhá škola žákům a rodičům průběžně po celou dobu výuky. Žáci navštěvují poradenská střediska, jsou pro ně pořádány projektové dny, které mají žákům přiblížit studium na těchto školách.

V letošním roce žáci devátých ročníků navštívili Obchodní akademii v Kostelci nad Orlicí, poradenské středisko pro volbu povolání Úřadu práce Rychnov nad Kněžnou a společně s rodiči mohli navštívit školskou výstavu v Rychnově nad Kněžnou.

V procesu profesní orientace škola již třetím rokem umožňuje žákům seznámit se obory vyučovanými na středních školách ve zdejším regionu. Základní školu navštěvují zástupci středních škol, kteří představují žákům obory vyučované na jejich školách přímo v prostorách základní školy. Žáci a rodiče si se zájmem prohlédli a vyslechli jednotlivé nabídky, získali cenné podklady pro své rozhodování.

Děkujeme zástupcům jednotlivých škol za jejich prezentaci a těšíme se na další spolupráci.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
VYHODNOCENÍ PŘÍRODOVĚDNÉ SOUTĚŽE
9. 11. 2014

Přírodovědné soutěže se zúčastnil celý první stupeň ZŠ Častolovice, výsledky byly zpracovány a dětem byly předány diplomy.

2. třída:
1. místo – Lounek Vít
2. - 3. místo – Dominik Sejkora
2. – 3. místo – Ondřej Rychlink

3. třída:
1. místo – Lukáš Hájek
2. místo – Karolína Klapalová
3. místo – Adéla Máchová

4. třída:
1. místo – Eliška Francová
2. – 3. místo – Pavla Šindelková
2. – 3. místo – Marta Rambousková

5. třída:
1. - 2. místo – Kateřina Šabatová
1. – 2. místo – Vojtěch Šabata
3. místo – Valérie Brandejsová

  

Mgr. Gabriela Luxová

 
STRAŠIDELNÁ CESTA ZÁMECKÝM PARKEM V ČASTOLOVICÍCH
7. 11. 2014

Páteční podvečer 7. listopadu 2014 patřil v zámeckém parku dětem. Rodiče ve spolupráci s učiteli základní školy pro ně připravili Strašidelnou cestu zámeckým parkem.

U hlavního vstupu do parku každý zájemce o průchod obdržel svítící náramek. Malé i velké odvážlivce čekala cesta, kde zájemci plnili úkoly na strašidelných stanovištích, sbírali razítka do startovní kartičky a samozřejmě odměny. Po celé délce strašidelné cesty se nacházela různá strašidla vystupující nenadále z temnoty. Každý, kdo prošel celou trasu, získal sladkou odměnu a šálek teplého čaje.

Závěrem si každý mohl prohlédnout výstavu strašidel, kterou připravili pro děti učitelé základní školy. Počasí nám přálo, zájem o cestu byl veliký. Na startu se sešlo téměř 290 dětí v doprovodu svých rodičů a prarodičů. Děkujeme tímto všem rodičům, učitelům a dětem, kteří pomáhali s přípravou a organizací strašidelné cesty a velkou měrou tak přispěli k úspěchu celé akce. Zároveň děkujeme touto cestou paní hraběnce Dianě Phipps Sternbergové a správě zámku za umožnění konání akce v prostorách zámeckého parku.

více fotografií zde

Pedagogický sbor ZŠ Častolovice

 
SOUTĚŽ VE FLORBALE
7. 11. 2014

V pátek dne 7. 11. 2014 odjelo družstvo (složené z chlapců z 9.A, 8.A a 8.B) na okresní soutěž ve florbale do Dobrušky. Naším prvním soupeřem bylo družstvo z Dobrušky. Bohužel nás zaskočila jejich připravenost, a tudíž se nám podařilo sehrát se až ve druhém poločase a na vítězství to nestačilo.

Do druhého utkání jsme nastoupili proti družstvu z Opočna. Mezi oběma hranými zápasy jsme měli malou pauzu, a tak jsme se mohli podívat i na souboj, ve kterém hrálo Opočno s Dobruškou. Po několika minutách tohoto utkání jsme zjistili, že i Opočno nebude lehký soupeř. I přes veškerou snahu se nám tento zápas také nepodařilo vyhrát.

Bez pauzy jsme nastoupili do dalšího zápasu, a to se školou z Dobřan. Únava byla veliká, ale snaha neskončit poslední ještě větší. Reprezentanti naší školy, někteří s vypětím všech sil, dokázali tento zápas vyhrát. Nakonec v této soutěži obsadili 5. místo.

Děkuji všem žákům za reprezentaci naší školy ve florbale a panu Slezákovi za odvoz materiálu a odbornou pomoc při soutěži.

více fotografií zde

Ing. Bc. Martina Pinková

 
EXKURZE V AUTOSALONU DĚDEK
6. 11. 2014

Dne 6. 11. 2014 jsme se zúčastnili exkurze v Autosalonu Dědek. V Autosalonu nám ukázali spoustu aut, mohli jsme také vidět dílnu autosalonu Dědek, byl tam kluk který byl na praxi a tak nám ukázal, jak se opravuje auto. Mohli jsme si sednout do aut, co tam měli například: Opel Corsa, Opel Astra atd.

Tato exkurze byla fajn, někdo něco třeba málo pochytil, jak se opravuje auto, někdo si vybral do budoucna auto.

Něco málo k historii: Zakladatel Oplu byl Adam Opel, který začal v roce 1862 v zámečnické dílně svého otce v německém Rüsselsheimu vyrábět šicí stroje. A výroba se rozběhla velmi úspěšně. Zanedlouho se hitem staly první bicykly, a tak v roce 1886 také Opel uvedl svůj první model. Na podzim roku 1902 Opel představil svůj první automobil „Lutzmann motorcar patent“ s motorem 10/12 HP. Automobily Opel si rychle získaly popularitu: Už v roce 1906 celkový počet vyrobených vozů překročil hranici 1000 kusů. Do roku 1914 Opel překonal všechny své konkurenty a stal se nejsilnějším automobilovým výrobcem v Německu.

více fotografií zde

Tomáš Vejvar a David Kralovič, 9.A

 
NÁVŠTĚVA ÚŘADU PRÁCE V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU
6. 11. 2014

Ve čtvrtek 6. listopadu jsme se my, deváťáci, vydali do Rychnova nad Kněžnou na Úřad práce.

Rozdělili jsme se do dvou skupin. První skupina šla nejdříve na Úřad práce s paní učitelkou Řízkovou a druhá skupina do autosalonu „Dědek“ s paní ředitelkou Bačíkovou, poté jsme se vystřídali.

Na Úřadu práce jsme spolupracovali s paní Naďou Martincovou, která nám poskytla velmi zajímavé informace, jak ohledně výběru středních škol, tak o volbě povolání. Určitě mohu za celou třídu říct, že každému z nás hodně pomohla a někomu i dala radu, na kterou střední školu jít. Jedna z cenných rad zněla, že si o dané škole máme zjistit všechny informace a nejlépe si ji jet prohlédnout na vlastní oči.

Rádi bychom chtěli paní Martincové poděkovat za čas, který s námi strávila a její cenné rady. Ještě jednou děkujeme.

více fotografií zde

 Kristýna Junková, 9.A

 
DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ
31. 10. 2014

Tak jako v loňském roce se i letos žáci devátého a osmého ročníku naší školy vydali za kulturními zážitky do Východočeského divadla v Pardubicích. Herci pro nás poslední říjnový den odehráli komedii Lháři od úspěšného skotského dramatika Anthonyho Neilsona. Odvedli opravdu skvělý herecký výkon a podařilo se jim mládež zaujmout. Také žáci svým slušným chováním reprezentovali školu. A protože nám přálo i počasí, vrátili jsme se spokojeni a těšíme se na další akci.

 

 

více fotografií zde

Mgr. Anna Kozáková

 
KONCERT SKUPINY MARBO
24. 10. 2014

V pátek 24. října se žáci naší školy zúčastnili výchovně-vzdělávací koncertu na sále U Lva. Skupina Marbo si přichystala dva rozdílné programy, zvlášť pro první a druhý stupeň.

Program s tématem „Zpívat nás baví“ byl připraven pro mladší děti. Nejenom že si děti zazpívaly spoustu písniček, náplní programu byla i pravidla zpívání jako správné dýchání, správný postoj u zpěvu, dozvěděly se, co je to barva hlasu. Některé se naučily novou písničku Škola nás baví.

Starší žáci získali informace o Osvobozeném divadle a divadle Semafor. Seznámili se s historií i osobnostmi obou divadel. Víte, co například znamená zkratka Semafor? Samozřejmě nechyběly ani písně z repertoáru obou divadel. Kdo je znal, zpíval je se skupinou, na závěr se všichni naučili píseň Honky tonky blues z dílny Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
ZPÍVAT NÁS BAVÍ
24. 10. 2014

Páteční dopoledne nám zpříjemnila hudební skupina Marbo s programem Zpívat nás baví.

Bavili jsme se úplně všichni, prvňáčci, druháci nebo páťáci. Zpěvačka nás dokázala svým průvodním slovem aktivně zapojit do programu. Všichni jsme si s chutí zazpívali, některé dokonce strhující rytmus zvedl ze židliček. Sálem zněly známé lidové písničky, ale i nové písně z tvorby této hudební skupiny. Skvělou atmosféru dokreslily světelné efekty.

Ruce nad hlavou a bouřlivé potlesky odměnily nejen členy vystupující skupiny, ale dokázaly, že samotný název výchovného koncertu Zpívat nás baví, nelhal. Opravdu nás koncert bavil a skvěle jsme si ho užili.

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
SOUTĚŽ VE FLORBALE
21. 10. 2014

Úterý 21. 10. 2014 bylo pro výběr chlapců z 6. a 7. tříd ve znamení florbalu. Žáci se zúčastnili okrskového kola, které se konalo v Rokytnici v Orlických horách. Prvním soupeřem byl Rychnov, se kterým naši florbalisté prohráli. Dalším soupeřem byli hráči z Vamberka. Ani nad týmem Vamberka nám štěstí nepřálo. V posledním utkání jsme změřili síly s družstvem Doudleb, nad kterým se nám podařilo zvítězit. Děkujeme hráčům za reprezentaci a panu Slezákovi za vedení žáků v soutěži.

 

výsledková listina

více fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ 5. TŘÍD
14. 10. 2014

V úterý 14. října se v Rychnově n. Kn. na dopravním hřišti konala každoroční soutěž cyklistů z pátých tříd. Naši školu reprezentovali Matěj Michera, Šimon Hovorka, Kateřina Pospíšilová a Kateřina Šabatová. Počasí moc nepřálo, v podstatě celá soutěž propršela.

Naši žáci a žákyně si vyzkoušeli, že při soutěži to vypadá jinak než při běžném tréninku, a ten tlak se v některých okamžicích projevil. V soutěži se jako družstvo umístili na 13. místě, první místo získal Vamberk.
 

 

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
PŘÍRODOVĚDNÉ DOPOLEDNE DRUHÁKŮ
13. 10. 2014

V pondělí 13. 10. 2014 se druháci vypravili do SŠZE v Kostelci nad Orlicí, kde pro ně bylo připravené Přírodovědné dopoledne.

Přivítali nás pejskové, fenky a roztomilá štěňata, ze kterých jsme byli doslova uneseni. Studenti z oboru Agropodnikání nám předvedli výcvik, kterému se učí v předmětu Kynologie. Obdivovali jsme, co všechno dokáží zvládnout roční pejskové. Všimli jsme si, že nemají problém s pravou a levou stranou a umějí poslouchat. Někteří z nás by se od nich mohli poslušnosti učit.

Potom jsme zavítali do zahrady zdejší školy. Tady jsme si nasbírali jedlé kaštany, seznámili jsme se s životem v zahradním jezírku. Samozřejmě byl velký zájem o ulitu vodního šneka. Také jsme viděli včelí úly, které se používaly dříve. Bez obav jsme do nich mohli nahlédnout, protože v nich včelky nebyly.

Vyhládlo nám, a tak jsme uvítali návštěvu školy a její společenské místnosti, kde jsme slupli svoje svačinky. Dokonce nás čekalo malé občerstvení - teplý čaj.

Posilněni jsme se mohli pustit do dalšího bodu dnešního programu. Rozdělili jsme se na dvě skupiny. První skupina soutěžila v poznávání rostlin a živočichů, druhá vyplňovala pracovní listy, kde poznávala zvířata a jejich stopy a zjišťovala, co se všechno u potoka odehrálo. Potom jsme se vystřídali. Všichni pracovali skvěle a snažili se o co nejlepší výsledek.

Dopoledne uteklo, program se nám moc líbil. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavého a nového. Děkujeme za milé přijetí.

více fotografií 2.A fotografií 2.B

Mgr. Ladislava Vaňková a Mgr. Radka Přibylová

 
FERDA MRAVENEC
8. 10. 2014

Dne 8. 10. se celý první stupeň sešel v 7.30 před školou a vyrazil pěšky na Rabštejn v Kostelci nad Orlicí. Šli jsme zvesela natěšeni na divadelní představení Ferda Mravenec.

V příběhu vystupoval Ferda, Beruška, Brouk Pytlík, Ploštice a další postavy, které do příběhu patří. Určitě postavu a příběhy Ferdy všichni známe, ale takto odehrané představení jsme viděli prvně. Bylo to vtipné, pěkně zahrané a poučné. Věřím, že se představení všem líbilo. Mně tedy ano.

Potom jsme spokojeně odešli zpět do školy, kde jsme pokračovali ve vyučování a připomínali si právě odehraný příběh.

více fotografií zde

Denisa Míková, 4. ročník

 
PŘÍRODOVĚDNÉ DOPOLEDNE V KOSTELCI NAD ORLICÍ
6. 10. 2014

Dne 6. 10. 2014 jsme šli na přírodovědné dopoledne do Kostelce nad Orlicí.

Když jsme dorazili na místo, nejprve jsme uviděli ukázku výcviku psů. Velmi se nám to líbilo. Potom jsme se v botanické zahradě dozvěděli několik informací o rostlinách. Mohli jsme si nasbírat pár jedlých kaštanů. Dále jsme navštívili Střední zemědělskou školu, kde se konala přírodovědná soutěž. Posilnili jsme se a šli jsme poznávat zvířata a jejich stopy, paroží, listy a plody stromů.

Plni zážitků a nových poznatků jsme se vrátili do školy. Přírodovědné dopoledne jsme si moc užili.

více fotografií zde

Tereza Hendrichová a Filip Bartoš, žáci 4. ročníku

 
ZAHRADA VÝCHODNÍCH ČECH
3. 10. 2014

Za pěkného podzimního počasí si všechny třídy prohlédly již tradiční výstavu místních zahrádkářů pod názvem Zahrada východních Čech.

V prostorách sokolovny a přilehlého areálu mohli naši žáci zhlédnout nepřeberné množství vystavených odrůd ovoce a zeleniny, pomůcek a nápadů pro zahrádkáře a pěstitele, nahlédnout do stánků prodejců.

Velkým lákadlem hlavně pro naše nejmladší byla vystavená zvířata nebo povídání o včelách. Ti starší spolužáci se ponejvíce věnovali vystavenému zboží prodejců s nabídkou laskomin, kterým se dalo jen stěží ubránit.

Mgr. Miroslav Charvát

Zahrádkářská výstava

V pátek 3. 10. 2014 jsem i se svojí třídou navštívila výstavu Zahrada východních Čech.

V budově sokolovny bylo vystaveno mnoho druhů ovoce a zeleniny. Nejvíc mě tam zaujaly výrobky ze zeleniny a ovoce. Radost jsem měla z toho, že jsem uviděla ořech, který se jmenoval stejně jako já Viktoria. Také jsem obdivovala vodní fontánu ze skla a krásné vazby květin. V parku u sokolovny bylo velké množství stánků. V nich nabízeli třeba včelí med, koření, bylinky, zahradní nůžky, ovocné stromky a keře.

Celá výstava se mi líbila a jsem ráda, že ji můžu každý rok navštívit.

Viktorie Votroubková, 4. ročník

 
NÁVŠTĚVA OBCHODNÍ AKADEMIE T.G.M KOSTELEC N. ORL.
30. 9. 2014

V úterý 30. září 2014 naši deváťáci zavítali na Obchodní akademii T.G.M v Kostelci nad Orlicí.

Postupně se jim představila hudební skupina Přejetá žába, odborné předměty informačních technologií, výstavka spojená s přednáškou o historii a současnosti výpočetní techniky a na závěr i prostředí fiktivních firem.

Všichni si tak mohli udělat vlastní představu o možnostech studia na této škole.

 

více fotografií zde

Mgr. Miroslav Charvát

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ V TÝNIŠTI N. ORL.
24. 9. 2014

Ve středu 24. 9. vyrazili žáci naší školy na dopravní soutěž do Týniště. Někteří se účastnili takové soutěže poprvé, jiní jsou již zkušenými reprezentanty. Soutěžilo se ve čtyřech tradičních disciplínách – jízda po dopravním hřišti, jízda zručnosti, testy z dopravních předpisů a první pomoc.

V nejstarší kategorii (7. třída) se velmi dobře vedlo Martině Čižinské a Denise Slezákové. Obě dvě absolvovaly soutěž bez jediné chyby, takže o prvním místě rozhodovaly rozjezdy, kde uspěla Martina.

V kategorii šestých tříd se dobře vedlo Kristýně Štěpánkové, která skončila na druhém místě, musela si ho ale vybojovat v rozjezdech.

Žáci páté třídy se na „bednu“ nedostali, ale bodová ztráta byla minimální.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
DRAVCI OČIMA ŽÁKŮ 1. STUPNĚ
22. 9. 2014

V pondělí 22. září 2014 jsme byli na fotbalovém hřišti, kde nás čekalo dravé překvapení. Na začátku druhé vyučovací hodiny vyrazila celá škola na představení výcviku dravých ptáků. Dva pánové s jednou paní nám ukázali několik druhů dravců a jejich výcvik. Viděli jsme například orla skalního, orla bělohlavého, káně, poštolku, luňáka, výra velkého, kondora a sokola, jak loví vycpané myši, lasičky a holuby. Pak je odměnili kouskem masa. Někteří žáci si mohli vyzkoušet vypustit dravého ptáka. Jedné žákyni ulétl pták na střechu zahradní chatky, kde ho musela chytit paní cvičitelka. Po úspěšném odchytu jsme všem účinkujícím zatleskali a odebrali se zpět do školy. Všem se nám tam líbilo. Máme spoustu nových zážitků.

více fotografií zde

Marta Rambousková, 4. ročník

 
KOSTELEC V ČASTOLOVICÍCH
18. 9. 2014

Ve čtvrtek 18. září bylo na dětském dopravním hřišti v Častolovicích živo. V rámci spolupráce základních škol přijeli žáci pátých tříd z Kostelce n. Orl. vyzkoušet si naše dopravní hřiště. Snažili se uplatnit své znalosti ze čtvrté třídy při jízdě podle pravidel silničního provozu. Zkoušeli také svou šikovnost při jízdě přes překážky. Přejeme jim spoustu šťastných kilometrů bez nehod.

 

 

více fotografií zde

 

Mgr. Stanislava Hovorková

 
ADAPTAČNÍ KURZ 6.A
15. 9. 2014

V pondělí dne 15. 9. 2014 jsme s 6.A absolvovali Adaptační kurz. Konal se 2., 3. a 4. vyučovací hodinu ve školní družině a účastnili se ho všichni žáci naší třídy za přítomnosti třídní učitelky Mgr. Stanislavy Chaloupkové a za vedení paní psycholožky z Pedagogicko-psychologické poradny v Rychnově nad Kněžnou Mgr. Zdeny Ženatové.

Účelem tohoto kurzu bylo, abychom se jako třída na 2. stupni lépe poznali a stmelili prostřednictvím různých aktivit náš kolektiv. Nejprve jsme vyráběli svou „vizitku“ – na papír jsme napsali své jméno a vybarvili jsme si ho, dále jsme uvedli svou přezdívku nebo oslovení, které máme rádi a kterým bychom chtěli být oslovováni. Potom jsme napsali či nakreslili, v čem jsme dobří, a co nás baví a v kruhu jsme si potom své „vizitky“ navzájem prohlédli a hodnotili jsme, které se nám líbí nejvíc. Další aktivitou bylo „vyměň si místo“ – dávali jsme do éteru různé otázky, a kdo na ně odpověděl „ano“, vyměnil si s ostatními místo. Jedna z otázek například byla, kdo se po prázdninách těšil do školyJ Také jsme si udělali jasno v tom, co je pro nás ve třídě důležité, a nejčastější odpovědí bylo, abychom se nehádali a byli schopni se domluvit, také bylo mnohokrát zmíněno přátelství a důvěra. Nakonec jsme si společně v kruhu zatančili tanec „labadu“ – nejprve jsme se chytili za ruce, za ramena, potom za uši a taky za kolena a točili jsme se dokola a přitom zpívali.

Užili jsme si legraci a společně strávené chvíle nám umožnily lépe se poznat, za což patří velký dík především paní Ženatové.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
SPORTOVNÍ DEN - druhý stupeň
9. 9. 2014

V úterý 9. 9. 2014 proběhl na 2. stupni sportovní den, který se uskutečnil na fotbalovém hřišti v Častolovicích. Ročníky se mezi sebou utkaly ve fotbale a vybíjené. Žáci si vyzkoušeli svoji rychlost, přesnost a obratnost v netradičních disciplínách např. dribling s basketbalovým míčem, hod na cíl, ringo, … apod. Na závěr sportovního dne byli vyhodnoceni nejlepší žáci v jednotlivých disciplínách a vítězná družstva ve fotbale a vybíjené.
 

 

 

více fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
SPORTOVNÍ DEN - první stupeň
9. 9. 2014

Dne 9. září 2014 vyrazily děti prvního stupně naší školy směr Kostelec nad Orlicí. Jejich učitelé pro ně totiž připravili den plný atletických disciplín, při kterých děti měřily svoje síly s ostatními a zároveň měly možnost fanděním podporovat své kamarády. Po krátkém nástupu se celé třídy rozešly na stanoviště, kde plnily jednotlivé disciplíny. V atletickém pětiboji se děti pokoušely hodit co nejpřesněji na cíl, skočit co nejdál do dálky, uběhnout co nejrychleji trasu 60m a 400m a hodit co nejdál gumovým míčkem. Všechny výkony dětí byly pečlivě zaznamenány a následující den vyhodnoceny na slavnostním předávání diplomů. Do školy jsme se vraceli netradiční trasou kolem rybníka přes park, což bylo příjemnější než frekventovaná silnice.

Za ochotnou pomoc děkujeme dětem z druhého stupně, které pomáhaly u měření jednotlivých disciplín. Nezbývá než pochválit všechny děti za jejich chování a sportovní výkony.

Sportu zdar!

Výsledky atletického pětiboje:

1.třída
1. místo: Šreibr Michal
2. místo: Holaň Tomáš
3. místo: Baloghová Lucie Lia

2.A
1. místo: Lounek Vít
2. místo: Pospíšil Marek
3. místo: Hovorka Jan

2.B
1. místo: Sejkora Dominik
2. místo: Pazderníková Vendula
3. místo: Pápay Patrik

3. třída
1. místo: Hájek Lukáš
2. místo: Korcina Hugo
3. místo: Izák Matěj, Kulhavý Matyáš

4. třída
1. místo: Rojek Štěpán
2. místo: Šupler Ondřej
3. místo: Bartoš Filip

5. třída
1. místo: Bělka Kryštof
2. místo: Kyllar Ivo
3. místo: Sejkora David
 

více fotografií 1.A | 2.A | 2.B | 3.A | 4.A | 5.A

Mgr. Radka Přibylová

 
PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN
1. 9. 2014

Dva měsíce prázdnin utekly jako voda a naše škola opět přivítala malé i velké žáky. Pro některé z nich neskončily jen prázdniny, ale i bezstarostné předškolní roky. Naši prvňáčci dorazili v plném počtu i se svými rodiči a prarodiči. Za městys Častolovice je přivítala paní Zdena Čestická, která jim popřála hodně školních úspěchů. Paní ředitelka Mgr. Bc. Alena Bačíková s paní zástupkyní Mgr. Bc. Janou Řízkovou je přivítaly v první třídě, která ještě voněla novotou, a popřály jim krásný školní rok. My ostatní jim přejeme, aby si nadcházející časy prožité v naší škole naplno užívali.

více fotografií zde

Mgr. Šárka Dolečková

Mgr. Miroslav Charvát  ©  2012