::  AKTUALITY ZE ŠKOLNÍHO ROKU 2015 - 2016  ::

PODĚKOVÁNÍ
30. 6. 2016

Ráda bych touto cestou poděkovala paní Mgr. Ladislavě Vaňkové, třídní učitelce 3.A. Její přátelský a zároveň učitelský přístup k dětem a jejich učení, ale i vstřícnost k nám rodičům, jsou neocenitelné vlastnosti správného pedagoga. S našimi dětmi strávila dlouhé 3 roky. Dobu, za kterou jim ukázala nejen cestu k prvním písmenkům, větám, počtům a jiným vědomostem, ale vedla děti i v poznávání vztahů, přátelství, kolektivní práce i společného soužití a snažení se nejen jako jedince, ale i jako party spolužáků a kamarádů. Nebyla pro ně jen učitelkou, byla i dospělou kamarádkou, důvěrnicí a především oporou v jejich školním životě. A za toto všechno paní učitelce patří velká úcta a dík.

 

 

Za rodiče dětí 3.A Martina Batrlová

 
KONEC ŠKOLNÍHO ROKU PRVNÍ TŘÍDY
29. 6. 2016

Závěr školního roku byl zpestřen mnoha akcemi a činnostmi. Od firmy Laktea, o.p.s. (ovoce a zelenina do škol) jsme dostali koš s různými druhy exotického ovoce. Ochutnávkový den děti ohodnotily velice pozitivně. V roli servírek a číšníků nabízely avokádo, papayu melounovou, kumquat, physalis , cukrový meloun aj., které ochutnávaly, hodnotily a o kterém se dověděly mnoho zajímavých informací za pomocí interaktivní tabule. V úterý šel celý první stupeň na film Pat a Mat ve filmu – podle závěrečného potlesku bylo zřejmé, že se dětem film líbil. Zpáteční cestu jsme si obohatili imaginární prohlídkou zámku v Kostelci nad Orlicí, o které si myslím, že jednou ji vidět nestačí. Vybaveni nanukem jsme vyrazili do Častolovic. S příchodem do školy jsme se trochu zdrželi, neboť některé děti bolely nohy, a tak budou muset o prázdninách zapracovat na zvýšení své kondice. I ten předposlední den proběhl ve velmi pohodové a přátelské atmosféře - navštívili jsme vybrané expozice výstavy „Hudečkovy Častolovice“, prošli jsme se, popovídali si a na konci si zahráli ve skupinách hru s nanukovým dortem. První rok školní docházky mají děti za sebou a mají na co vzpomínat. Mně zbývá popřát dětem i rodičům krásné léto a v září se všemi ve zdraví na viděnou.

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ V ČASTOLOVICÍCH
24. 6. 2016

V pátek 24. června se v Častolovicích konala dopravní soutěž. Uspořádána byla především pro žáky 4. třídy, aby si vyzkoušeli své znalosti nabyté při dopravní výchově. Soutěže se zúčastnili i žáci ze Základní školy Olešnice.

Žáci si vyzkoušeli tři disciplíny – jízdu po dopravním hřišti, testy ze znalosti dopravních předpisů a první pomoc. Závodníci byli rozděleni do tří kategorií – 1. až 3. třída, 4. třída, 5. až 6. třída. První kategorie byla obsazena žáky z Olešnice a první tři místa získali Michal Bendl, Simča Dvořáková a Anička Vondráčková. V druhé kategorii zvítězila Adéla Máchová, za ní se umístila další děvčata – Klára Straková a Adéla Andrysová. V kategorii pro nejstarší získal první místo Matěj Michera, druhé místo obsadil Max Štěpánek a za ním následoval Filip Bartoš.

Přeji krásné a pohodové prázdniny s bezpečnou jízdou na kole.

Mgr. Stanislava Hovorková

 
NOC VE ŠKOLE
23. 6. 2016

Ve čtvrtek 23. června 2016 se proměnila učebna třídy 3.A v obrovskou ložnici a hernu. Ptáte se proč? Chtěli jsme nějak pěkně zakončit naše společné tříleté soužití. Zvítězila myšlenka nocování ve škole.

Sešli jsme se o půl sedmé večer před školou. Už na první pohled bylo vidět, že někteří si s sebou sbalili „celý“ pokojíček. Příchod jsme zdokumentovali společným fotem a odebrali jsme se do naší třídy. Protože kde jinde bychom měli strávit noc, než právě ve třídě, ve které jsme spolu prožili tři školní roky.

Po uložení batožiny jsme se hned pustili do her a soutěží. Aby bylo naše klání zajímavější, každému se přičítaly získané body, ale zároveň každý jednotlivec byl součástí družstva. Soutěžilo se v rozmanitých disciplínách i disciplínách s náhodným výsledkem. Nejprve jsme vyzkoušeli svoji přesnou mušku v hodu šipkou. Některé výkony byly přinejmenším překvapivé. Dalším nelehkým úkolem bylo hudební prověření. Úkolem bylo poznat „zmutované“ písničky a napsat na lísteček jejich název. Ukázalo se, že to vůbec nebylo jen tak, ale někteří hudební „experti“ to zvládli výtečně. Naši zábavu ztěžoval horký vzduch, celý den bylo venku více jak třicet stupňů a třída se nedala vyvětrat. Dali jsme si pauzičku na občerstvení, zchladili jsme se na chodbě a chvíli si oddechli při stolních hrách, kartách či hrách na vlastním notebooku a tabletu. Následovala soutěž v poznávání známých osobností. Na interaktivní tabuli se postupně objevovaly různě zdeformované portréty a úkolem bylo poznat a zapsat správné jméno rozpoznané osobnosti. Při některých odpovědích jsme se od srdce zasmáli, bylo to prima. Za zdárný průběh těchto disciplín děkujeme panu učiteli Charvátovi, který tu s námi trávil čas. Dalším kláním se staly vrhcáby, ve kterých hraje roli náhoda. Pěkně nám zamíchaly pořadím. Čas neúprosně utíkal, hry jsme ukončili a čekalo na nás překvapení. Zašli jsme do „letního“ kina - nočního kina na karimatkách. Super! Shlédli jsme Krtečka, Krkonošské pohádky a legrácky. Ale i to mělo svůj konec a museli jsme se chystat do hajan. Najednou se nikomu nechtělo, přestože jsme všichni chtěli spinkat ve škole. Nachystali jsme si ležení, trochu se opláchli a šup do spacáku. Usínání některým trvalo déle, ale nakonec to všichni zvládli. Tak dobrou noc a pokračování až ráno.

Probouzení do pátečního rána bylo plné očekávání z dalšího programu, nebo bude učeníčko? Nejdříve přeci hygoška, sbalení spacáků a hurá na snídani. Ve školní kuchyňce jsme si pochutnávali na čerstvých rohlíčkách, marmeládičce, čajíčku a napečených koláčcích od maminek, mňam. Potom jsme se vrátili do třídy a pokračovali v naší rozjeté akci. Následovalo sportovní klání v kuželkách. I zde jsme se nestačili divit a objevili jsme kuželkářské talenty. Po sečtení bodů za jednotlivé disciplíny byla zjištěna remíza dvou družstev. Pro odlehčení jsme si dali Mlsání naslepo, hru, při které se se zavázanýma očima odstřihne zavěšená sladkost. Všichni jsme se dobře bavili. Schýlilo se k rozhodujícímu se rozstřelu - bingu. Bylo rozhodnuto!

Nastal čas vyhodnocení a rozdání medailí. Zvítězilo družstvo červených s počtem 713 bodů, druhé místo získali zelení s 633 body a těsně, 631 bodů na svém kontě, mělo družstvo modrých, které obsadilo bronzové místo.

Medaile byly rozdány, vítězi jste se ale pro mě stali úplně všichni. Proč? Protože jste byli skvělí, chovali jste se k sobě kamarádsky, užívali jste si společně strávený čas. Bylo to moc fajn! Buďte dál taková dobrá parta kamarádů. Nerada se s vámi loučím, ale takový je život. Budeme se dál ve škole potkávat, a kdykoliv budete něco potřebovat, máte u mě dveře otevřené. Přeji hodně štěstí a úspěchů.

Děkuji maminkám, které napekly vynikající koláčky a opět skvělé „Honzíkovy“ muffiny.

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE
23. 6. 2016

Čtvrtek 23. 06. 2016 měli žáci 1. třídy zpestřený programem místní knihovny – PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE. Už cestu do knihovny dětem paní Věra Zaňková obohatila zábavným úkolem – posbírat všechny knihy při cestě, které poztrácela stará paní. Úkol děti plnily s velkým nasazením. Vítězně jsme nesli nalezené knihy do knihovny, kde nás však nepřivítala knihovnice Věrka, ale panoš krále Karla IV., který dal dětem ve skupinách plnit další pohádkové úkoly. Po splnění úkolů se jako mávnutím kouzelného proutku objevil před dětmi král s královnou a pan starosta. Děti si vyslechly pohádku o kouzelníkovi, který dokázal přičarovat snad všechno jen neuměl naučit děti číst – to nám ale vůbec nevadilo, protože to už děti umí (někdo hůř a někdo lépe, ale určitě to přes prázdniny všichni dopilují). A protože byli všichni šikovní, přesvědčili pana krále, že všechny mohl pasovat na čtenáře. Všichni „dospěláci“ popřáli dětem mnoho příjemně strávených chvilek nad knížkou, paní knihovnice rozdala průkazky do knihovny, připomněla pravidla půjčování knížek a my se s vypůjčenou knihou pod paží mohli, snad ne na dlouho, s knihovnou rozloučit. Já jen doufám, že si děti najdou zalíbení ve chvilkách, kdy se prostřednictvím knížky přenesou do děje utvářeného vlastní fantazií.

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
NOC VE ŠKOLE
22. 6. 2016

22. června pro naši pátou třídu už ráno začalo nevšedně. Sešli jsme se před školou a přemístili jsme se na hřiště v Častolovicích. Nejdříve jsme namalovali na chodník vše, co souviselo s olympijskými hrami. Poté od deseti hodin odstartovala paní učitelka olympijský běh. My páťáci jsme běželi dvě kolečka a všichni jsme zdárně doběhli. Po běhu jsme si ještě zahráli fotbal nebo jsme skákali přes švihadla nebo jen tak si protáhli naše těla. Po této sportovní akci nás čekal zasloužený oběd a hurá domů. Bylo to však jen na chvíli, protože jsme si sbalili spacáky a karimatky a opět jsme se vrátili do školy. Tam už na nás čekala paní učitelka s paní družinářkou. V družině jsme si přichystali vše na spaní a pak jsme si zasportovali na Sokolské zahradě. Po sportu na nás čekala grilovaná kuřátka a také sladké i slané pohoštění na zahradě u rodičů našeho spolužáka. Nezapomněli jsme se také rozloučit se svými spolužáky, kteří nám toto pohoštění přichystali a kteří po prázdninách usednou do lavic v nových školách. Když jsme si zaplnili svá bříška, čekalo nás spaní přes noc ve škole. Ráno jsme sice měli předčasný budíček, ale ani to nám nezkazilo nový den. Vzpomínali jsme na to, jak jsme si to užili, jak nám všechno chutnalo. Teď už nás čekají jen zasloužené a odpočinkové prázdniny.

více fotografií zde

žáci 5. ročníku

 
OLYMPIJSKÝ DEN
22. 6. 2016

Středa 22. 6. 2016 byla pro naši základní školu významným dnem. Stali jsme se součástí olympijského běhu, kterého se zúčastnilo přes 37 tisíc žáků z více než 200 škol z celé České republiky. Na atletickém stadionu v Kostelci nad Orlicí se sešel celý druhý stupeň, aby mohl ukázat své schopnosti a podpořit dobrou myšlenku. Celý běh byl rozdělen do čtyř skupin (6. a 7. ročník- dívky, 6. a 7. ročník chlapci, 8. a 9. ročník dívky, 8. a 9. ročník chlapci), kde 6. a 7. ročník běžel 1 km a 8 a 9. ročník čekalo 1,5 km. Po olympijském běhu byl připraven program formou soutěže v jednotlivých disciplínách: sprint 60m, skok do dálky, hod medicinbalem a netradiční hry.

Po celý den panovala na hřišti výborná nálada a všichni zúčastnění si olympijský den užili. Všem sportovcům děkujeme za výborné výkony.

více fotografií zde

Mgr. Marika Štěpánková

 
NÁRODNÍ KOLO MLADÝ ZAHRÁDKÁŘ
18. 6. 2016

Dne 18. 6. 2016 se konalo v Praze na SOŠ zahradnické národní kolo Mladý zahrádkář. Do Prahy jsem musela vyjet brzy ráno, protože soutěž zahajovali v 8.30 hodin. Po příjezdu dostali všichni soutěžící tričko s logem soutěže a čekali jsme na 3 disciplíny, které jsme museli absolvovat. Nejprve jsme poznávali rostliny, pak také semínka - to byla nová kategorie a vyplňování testů, které byly docela náročné. Tímto bych proto chtěla poděkovat p. učitelce Adámkové, která věnovala mnoho svého času na přípravu žáků nejen do okresního kola, ale i do národního kola. Díky její zásluze jsem se umístila na krásném 11. místě a dostala mnoho pěkných cen. Součástí této akce byla i prohlídka nádherné botanické zahrady, o kterou se starají místní studenti. Poznala jsem zde mnoho nových rostlin a ještě nám zbyl čas na rychlou prohlídku Prahy. Po dobré večeři a následném vyhodnocení soutěže jsem se pozdě večer vrátila domů s novými zážitky. Ještě jednou - děkuji paní učitelko.

více fotografií zde

Marta Rambousková, žákyně 5.A

 
NÁVŠTĚVA VÝSTAVY V KNIHOVNĚ
2016

Děti ze školní družiny navštívily místní knihovnu, kde probíhala výstava obrazů paní Hany Esop z Olešnice, která tam nevystavovala poprvé. Výstava se jmenovala „Jaro mezi květy“. Paní knihovnice byla tak hodná, že dětem zařídila seznámení s autorkou vystavovaných obrazů. Pro děti toto setkání bylo velmi poučné a zajímavé. Paní Esop nejen povyprávěla o vystavených obrazech, ale také ukázala své skicáře a náčrtky z cest a plenérů. Také ukazovala a vysvětlovala výtvarné techniky, jejich výhody a nevýhody. Po celou dobu návštěvy výstavy děti neznaly jméno výtvarnice, protože paní knihovnice si pro děti připravila křížovku, kde děti měly vyluštit její jméno a za vyluštění dostaly sladkou odměnu. Děti odcházely z výstavy nadšené a spokojené.

A tímto chceme poděkovat paní knihovnici za pořádané výstavy a s nimi spojené aktivity a kvízy pro děti, které školní družina pravidelně navštěvuje. Děkujeme.

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
OKRESNÍ KOLO – POZNÁVÁNÍ PŘÍRODNIN
8. 6. 2016

Ve středu 8. 6. 2016 se na SŠZE a SOU CHKT Kostelec nad Orlicí konalo okresní kolo přírodovědné soutěže. Žáci byli rozděleni do dvou kategorií: 6. – 7. třída (D. Sejkora, R. Fuga, Z. Kupková, A. Mrázová, A. Jarkovská, V. Dlasková) a 8. – 9. třída (L. Hartmanová, M. Kopecká, P. Novák, E. Němcová). Soutěžící měli za úkol přesně určit a pojmenovat 30 druhů předložených rostlin a 30 zástupců živočichů. Nejlepšího umístění dosáhl Robin Fuga, který ve své kategorii obsadil krásné 3. místo a postoupil do krajského kola v Hradci Králové. Gratulujeme a všem soutěžícím děkujeme za reprezentaci školy.

 

více fotografií zde

Mgr. Petra Zábrodská

 
VÝLET DO ZOO A PLAVBA LODÍ PO VLTAVĚ
6. 6. 2016

Třeťáci, čtvrťáci a páťáci se nemohli dočkat pondělí 6. června. Jste zvědaví proč? Přeci nastal dlouho očekávaný den – den výletu. Zveme vás na malou „projížďku“ jejich putováním.

Už v sedm hodin ráno se rozjely dva autobusy plné natěšených dětí směr Praha. První zastavení bylo v ZOO. Tady jsme nejprve navštívili Indonéskou džungli, kde nám bylo opravdu horko. Pak jsme pokračovali procházkou kolem opic k ledním medvědům, kde jsme záviděli bazén a požitkářské medvědí koupání, také jsme udiveně koukli na sněžení. Naše další kroky směřovaly do Údolí slonů. Nadšeně jsme pozorovali malé slůně, které se tady narodilo teprve v dubnu. Na mláďátka jsme měli štěstí, viděli jsme malého nosorožce Fandu i roztomilé gorilí děťátko, které si lebedilo na mámině hřbetu. V pavilonu goril jsme také měli oči opravdu dokořán. Naše kroky za poznáním vedly k dlouhým krkům žiraf. Jejich travnatý výběh využívají v létě i některé druhy antilop, zebry a pštrosi. Potřebovali jsme si trochu odpočinout, občerstvit se, tak jsme zavítali do odpočinkového herního areálu Rezervace Bororo. Namlsali jsme se zmrzlinkou, vyřádili se v soustavě domečků spojených žebříky, schůdky a provazy a svezli se na dvanáctimetrové víceúrovňové prolézačce. Také nás překvapila velikost želv, které se pohybovaly venku, čerstvá tráva pro ně byla doslova lahůdkou. Viděli jsme spoustu dalších zvířat, třeba činorodé společenské surikaty nebo dlouhověké růžové plameňáky a mnoho dalších. Putování po ZOO se chýlilo ke konci. Cestou k východu jsme zjistili, že nejsou všichni tučňáci stejní, že se stačí zaměřit na jejich tečky na bříšku.

A teď už hurá na Vltavu! Druhým bodem výletu byla plavba lodí po Vltavě. V přístavu Tróji jsme se nalodili a vypluli směr Rašínovo nábřeží. Pohodovou plavbu jsme si zpříjemnili občerstvením. Učarovaly nám překrásné pohledy na pražské památky, panorama Pražského hradu, Petřínská rozhledna, vltavské mosty a ostrovy. Nevšedním zážitkem bylo proplutí dvěma zdymadly. Prostě super! Čekalo nás vylodění na vltavské náplavce a cesta kolem Tančícího domu k autobusu.

Domů jsme se vrátili se zpožděním, neboť nás na dálnici zdržela nečekaná havárie. Popojížděli jsme kousek po kousku a umíte si představit, že v takovém teplém počasí to nebylo nic příjemného. Ale zvládli jsme to.

Výlet se nám moc líbil, byl to skvělý den plný zážitků.

více fotografií 3.A | 3.B | 4.A | 5.A

Mgr. Ladislava Vaňková

 
VÝLET 1. A 2. TŘÍDY
6. 6. 2016

V pondělí 6. 6. se ráno sešli u školy žáci 1. a 2. třídy, aby společně vyrazili na školní výlet. Sluníčko už od rána slibovalo, že nás neopustí a svůj slib také dodrželo. Cesta autobusem příjemně ubíhala, protože ji dětem pan řidič zpříjemnil pohádkou. A tak jsme se ani nenadáli a ocitli jsme se v Českém ráji. V místě, které je příznačně nazváno Šťastná země se děti dosyta vydováděly na dřevěných prolézačkách a stavbách, prošly si geologickou stezku a protáhly si svá těla. Pak jsme se již vydali směrem k Liberci. Ve vesničce Pěnčín byla naše cílová stanice. Zde jsme zjistili, jak se vyrábí skleněné korálky, se kterými jsme vykouzlili v korálkové dílně překrásné náramky. Před odjezdem jsme si ještě prohlédli místní farmu. Zde si děti mohly zakoupit například výborný zrající kozí sýr…příliš velký zájem o něj však nebyl…k některým lahůdkám se zkrátka musí dozrát věkem… Zpáteční cestu nám pro změnu zpestřila policejní hlídka, jež se rozhodla důkladně prověřit pana řidiče i s jeho autobusem. Již to téměř vypadalo, že si některé děti odbydou pár minut ve voze policistů, když se naši ochránci rozhodli pana řidiče milosrdně propustit. A pak jsme uháněli vstříc Častolovicím, rodičům, domovu…Myslím, že budou všichni souhlasit, že výlet byl prostě super!!!

více fotografií zde

Ryšková Lucie a Luxová Gabriela

 
VÝLET 6.B A 7.A
3. 6. 2016

Dne 3. 6. 2016 jsme se 7.A jeli autobusem do zámku Loučeň a následně do parku Mirakulum v Milovicích. V zámku pro nás měli připravenou prohlídku s kuchařkou Aninkou. Dozvěděli jsme se hodně informací o rodě Thurn-Taxis, o jejich erbu a zvycích. Po prohlídce nás odvedl komorný do oranžerie, kde nám rozdal pracovní listy a ukázal nám přesnou repliku svatováclavské koruny. V zámecké zahradě bylo hodně labyrintů a jeden (ten největší) jsme navštívili a upřímně, já se v něm ztratila. Poté nás autobus odvezl do parku Mirakulum. Naobědvali jsme se a celé odpoledne si užili na vysokých houpačkách a v tmavých podzemních bludištích. Výlet byl skvělý a všem se nám moc líbil.

Veronika Dlasková, 6.B

Dne 3. 6. 2016 se třída 7.A a 6.B společně vydaly na školní výlet na zámek Loučeň a do parku Mirakulum. Všechno to začalo v pátek ráno, kdy jsme se v 6:55 sešli u školy a v sedm hodin jsme odjeli. Do Loučně jsme přijeli kolem deváté hodiny. Když jsme došli na zámek, tak jsme se rozdělili. Naše třída 7.A se šla podívat na výstavu Magičtí Lucemburkové a při vchodu na výstavu jsme obdrželi papír s otázkami. 6. B šla s paní kuchařkou na prohlídku zámku a poté jsme se prohodili. Prohlídka zámku byla moc zajímavá. Podívali jsme se například do čínského salónku, knihovny, do ložnice kněžny nebo do místnosti s klavírem, na který jsme si mohli i zahrát. Po prohlídce jsme si zablbli v tisovém bludišti a pak už jsme vyrazili směrem do milovického Mirakula. Po příjezdu jsme se naobědvali a pak jsme se konečně dočkali očekávaného rozchodu. V Mirakulu jsme narazili například na další bludiště nebo na obří houpačky. Ale to zdaleka nebylo všechno. V Mirakulu bylo podzemní bludiště, do kterého vedl i tobogán, obrovský kolotoč nebo nadzemní podzemí, což byly sítě ve výšce zhruba 4-5 metrů. I učitelé si s námi zablbli. Po krásném výletě jsme se společně vydali domů. Výlet jsme si všichni moc užili a těšíme se opět příští rok.

Kateřina Šmídová, 7.A

více fotografií 6.B | 7.A

 
OKRESNÍ KOLO ATLETICKÉHO ČTYŘBOJE
3. 6. 2016

V pátek 3. 5. 2016 se žáci 3. až 5. ročníků zúčastnili okresního kola atletického čtyřboje na stadionu v Kostelci nad Orlicí. Do soutěže se přihlásilo 11 škol (Dobruška F. K., Rychnov n. Kn. Javornická, Častolovice, Doudleby n. O., Vamberk Rychnov n. Kn. Masarykova, Lhoty, Albrechtice n. O., Rokytnice v O. h., Čermná n. O., Rybná n. Zd.). Naše šestičlenné družstvo reprezentovali: D. Sejkora, V. Pazderníková, E. Ságnerová, M. Izák, Š. Rojek a M. Kumštová. Mezi disciplíny atletického čtyřboje patřil skok daleký, 50 m sprint, běh 300 m, hod kriketovým míčkem. Naše družstvo si vybojovalo nádherné 3. místo s 1953 body, 2. místo nám uteklo pouze o 20 bodů.

Žáci dosáhli výborných individuálních výsledků.

Štěpán Rojek - stříbro (za 5. ročník, chlapci)
Eliška Ságnerová - zlato (za 4. ročník, dívky)
Dominik Sejkora - zlato (za 3. ročník, chlapci)

Všem zúčastněným gratulujeme a děkujeme za předvedené výkony!

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
VÝLET DO PRAHY
2. 6. 2016

2. června 2016 se žáci obou devátých tříd vydali autobusem do Prahy na svůj poslední školní výlet. Program výletu byl pestrý – Neviditelná výstava a Vyšehrad.

Vystoupili jsme v Resslově ulici a hned proti nám jsme viděli kostel svatých Cyrila a Metoděje, ve kterém se po atentátu na Heydricha ukrývali čeští a slovenští parašutisté. Zamířili jsme na Neviditelnou výstavu na Karlovo náměstí. Krátce jsme se zastavili u Novoměstské radnice, která je známá z období husitské revoluce. Právě z oken této radnice byli vyhozeni konšelé a ubiti.

Hned za rohem radnice se nacházel vstup na Neviditelnou výstavu, která je v Praze otevřena již od 1. dubna 2011. Výstava se snaží přiblížit světy vidících a nevidomých lidí. Je unikátní interaktivní cestou do světa, kde zmizelo všechno světlo, kde je člověk odkázán pouze na sluch, hmat a čich. Pomocí těchto smyslů a pomocí instrukcí nevidomého průvodce jsme se pokoušeli zorientovat ve speciálně upravených a zatemněných prostorách, kde jsou vytvořeny různé scény každodenního života. Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, jak se orientuje nevidomý v bytě, na ulici, jak zaplatí v baru za kávu, anebo jak zjistí, které koření potřebuje pro daný recept. Zážitek z výstavy je nepopsatelný a nezapomenutelný.

Odpolední program jsme strávili na Vyšehradě. Pražský Vyšehrad je známý především jako bájné sídlo prvních českých vládců, které založil kníže Krok, a později zde vládla jeho dcera Libuše s Přemyslem Oráčem. Prohlídka byla komentovaná. Spolu s průvodkyní jsme navštívili rotundu svatého Martina, která tu stojí téměř 1000 let, vyslechli jsme si zajímavý příběh o Čertově sloupu, zastavili jsme se u známých soch Josefa Myslbeka, kochali jsme se kouzelným pohledem z vyšehradské skály na Vltavu a na Prahu, procházeli jsme kolem baziliky svatého Petra a Pavla, prohlédli jsme si Vyšehradský hřbitov - pohřebiště známých českých osobností se Slavínem. Ve Slavíně jsou pochováni významní čeští básníci, spisovatelé, herci, malíři, skladatelé, sochaři, architekti a mnozí další známí umělci. Četli jsme jména jako Jaroslav Vrchlický, Zdeněk Štěpánek, Karel Höger, Alfons Mucha, Oskar Nedbal, Josef Václav Myslbek nebo Josef Gočár.

Když jsme vycházeli ze hřbitova, začalo pršet, ale nás to nezaskočilo. Před námi totiž byla prohlídka vyšehradských kasemat, což jsou chodby v obvodových vyšehradských hradbách. Zde na nás čekal průvodce, který nás dlouhou chodbou dovedl až do velkého podzemního prostranství, původně shromaždiště vojska. Stály zde sochy – originály z Karlova mostu. Během poutavého vyprávění jsme zapomněli na déšť, který mezitím ustal. Táborskou branou jsme odcházeli z Vyšehradu a zamířili rovnou k autobusu. Za chvíli jsme opouštěli naši stověžatou Prahu plni krásných zážitků.

Výlet do Prahy se vydařil.

více fotografií zde

Mgr. Bellerová, Mgr. Zábrodská, Mgr. Lohniská

 
POHÁDKOVÁ CESTA 2016
28. 5. 2016

V sobotu 28. května 2016 se v Častolovicích uskutečnil již 11. ročník Pohádkové cesty. Při tradičním stratu v Hospůdce Na cestě dostali všichni účastníci startovací kartičku, drobné občerstvení od Křemílka a Vochomůrky a mohli směle vykročit na cestu a sbírat razítka z jednotlivých stanovišť.

Na prvním stanovišti je vítala Červená karkulka. Děti zde plnily úkoly, přiřazovaly barvy, za splněné činnosti je čekala sladká odměna. Dále se všichni přesunuli k myslivcům, kde si mohli vyzkoušet střelbu ze vzduchovky, hod míčkem na cíl a prohlédnout si lovecké trofeje. Po malém občerstvení cestička zavedla soutěžící lesem až do Muzikantské vesničky. Na tomto místě se zpívalo a hádaly se písničky podle melodie. Vyznačená trasa dále vedla děti i jejich doprovod ke stanovišti Fotbalistů z naší školy, ti prověřili sportovní a fyzickou zdatnost účastníků. Po slalomu a střelbě na branku byly děti opět za své výkony odměněny a vydaly se na výšlap do kopce. Tady účastníci procházeli kolem Perníkové chaloupky s Jeníčkem, Mařenkou i Ježibabou, dále kolem krásných princezen, až došli ke stanovišti, kde na ně čekal Ferda Mravenec s Beruškou. Úkolem na tomto místě bylo skládání obrázků z pohádek a přiřazování dvojic pohádkových postav. Další stanoviště bylo letos až v hospodě U Myslivce na Hřibinách. Kdo sem došel, určitě nelitoval - na děti tu čekala parta žlutomodrých Mimoňů. Poté se již cesta vinula zpět dolů k Častolovicím, u Obecního rybníka děti soutěžily s místními rybáři a opekly si zde špekáčky. Hasiči tradičně vozili děti po hladině rybníka na motorovém člunu, o tuto atrakci byl, ostatně jako vždy, velký zájem.

Všichni účastníci Pohádkové cesty zdárně dorazili zpět do cíle. Unaveni, ale spokojeni se zde mohli občerstvit, obdrželi za svůj výkon medaili a drobný dárek.

Na závěr bych chtěla dodat, že 11. ročník Pohádkové cesty se velmi vydařil, o čemž svědčí i slova chvály a díků zúčastněných v cíli. Počasí nám naštěstí v Častolovicích přálo a děkujeme touto cestou všem spolkům a organizátorům za jejich pomoc a účast na Pohádkové cestě.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
DRUŽINOVÝ VÝLET
26. 5. 2016

Ve čtvrtek 26. 5. 2016 jela celá družina na výlet do Mamutíkova vodního parku a Lesního zážitkového parku v Dolní Moravě. Mamutíkův park je vodní areál, kde voda je základní prvek k hraní a experimentování. Ve vodním parku jsou všechny části interaktivní a děti si vše mohly vyzkoušet. Děti vyzkoušely zajímavé stroje a zařízení jako jsou: Buchar, Elektrárna, Tyrolský jez, Ztracené kolo a Závlahu. V lesním zážitkovém parku si děti užily pohádkové lesní domečky umístěné v různých výškách v korunách stromů. Každý domeček byl zaměřen na něco jiného. Jeden domeček sloužil k zábavě a experimentům s interaktivními hrami a nástroji, další domečky nabízely dětem pracovní stůl s nářadím nebo kuchyňku s nádobím. A nejnavštěvovanější domeček byl pro odvážné děti, který je nejvyšším domečkem v parku a vede k němu pouze lanový most nebo šplhací tunel. Z domečku pak už vede jen obří tobogán. V lesním parku děti také vyzkoušely malé a velké houpačky, lanové žebříky, mosty a závěsné chodníky. Děti si to v obou parcích užily.

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
SOUTĚŽ "MLADÝ ZAHRÁDKÁŘ"
25. 5. 2016

25. května se žáci naší školy zúčastnili okresního kola soutěže „MLADÝ ZAHRÁDKÁŘ“.

V této soutěži nás reprezentovali žáci 5., 6. a 8. ročníku ve dvou kategoriích. Soutěž se skládala ze dvou částí. První částí bylo poznávání rostlin ze zahrádky, ale i z volné přírody. V druhé části si žáci své znalosti vyzkoušeli v testech týkajících se opět pěstování rostlin.

V první kategorii jsme obsadili všechna medailová místa. Na 1. místě byla Marta Rambousková, 2. místo obsadila Pavla Šindelková a na 3. se umístila Eliška Francová. V druhé kategorii obsadila bramborové místo Michaela Kopecká.

Všem soutěžícím děkujeme za příkladnou reprezentaci školy.

více fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
KNIHA DO VLAKU
2016

Školní družina se byla podívat na vlakovém nádraží na otevření celostátního projektu, ve kterém se zaštiťuje i místní knihovna. Otevření projektu doprovázel pěvecký sbor a hra na flétnu v doprovodu s pianem. Paní knihovnice četla úryvky z knih, které jsou k dispozici v malé knihovničce na vlakovém nádraží. Akce byla velmi povedená.

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
NAŠI ZDRAVOTNÍCI V KRAJSKÉM KOLE
25. 5. 2016

Ústí nad Orlicí 25. 5. 2016 se stalo pro letošní rok hostitelem regionálního kola soutěže Mladých zdravotníků pro Královéhradecký a Pardubický kraj, kam se vypravila i naše vítězná hlídka okresního kola. Přijela bojovat ve složení: Lenka Ešpandrová, Natálie Šmídová, Dominika Václavíková, Natálie Chaloupková a Vojtěch Rychlink. Do Ústí přijelo celkem 16 soutěžících družstev.

Po slavnostním zahájení, vylosování startovních čísel a složení slibů mohla začít vlastní soutěž.

Po veřejném prostranství Kociánka byly zraněné děti, které museli mladí záchranáři dokázat ošetřit. Zkontrolovat životní funkce, zastavit masívní krvácení, provést resuscitaci, ošetřit popáleniny, obvázat zranění, přivolat opravdovou záchranku a předat zraněné do rukou odborníků či dokázat přenést raněné na nosítkách. To byly hlavní úkoly soutěže. Soutěžící týmy postupovaly po jednotlivých stanovištích, které prověřily jejich znalosti a schopnosti okamžité adekvátní reakce při nenadálých situacích. Celou soutěž také odlehčovaly mimosoutěžní disciplíny, např. znalost dopravních značek, jízda na kole přes překážky, chůze v „opilých brýlích" a ukázky hasičského vozu.

Hodnotila se nejen správně poskytnutá první pomoc, ale i vzájemná spolupráce a souhra mezi jednotlivými členy družstva. V těžkém konkurenčním boji se nakonec naši umístili na pěkném pátém místě. Tak trochu je zamrzelo, že nezískali medailové umístění. Ovšem zaslouží pochvalu a obdiv, dokázali výborně spolupracovat a se všemi zraněními si věděli rady. Samozřejmě je to soutěž, kde rozhodují mnohdy maličkosti. První místo obsadila hlídka I. stupně ze ZŠ Nádražní Česká Třebová a hlídka II. stupně ze ZŠ Sezemice.

Všichni zdravotníci, zasloužíte si pochvalu za poctivou přípravu a práci ve Zdravotním kroužku, díky. Soutěžícím pak patří velký dík za odvedený výkon a skvělou reprezentaci školy.

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
EXKURZE DO PRAVĚKU
19. 5. 2016

Ve čtvrtek 19. 5. 2016 se naše škola objevila v pravěku. Projektový den zaměřený na život v pravěku seznámil žáky s životem v této době. Součástí dne byla i poutavá přenáška s ukázkami pravěkých lidí, mamuta i jiných zvířat, klů, pravěkého obydlí, atd. Žáci si mohli vyzkoušet výrobu obuvi z kůže, výrobu mouky. Největší zájem působila Věstonická Venuše.

Pro žáky byla dále ve škole připravena stanoviště, kde se opět přenesli do pravěku, mohli si v průběhu exkurze vyrobit pazourek, vymalovat jeskyni pravěkými malbami, vyzkoušet keramiku a projít si pravěký kvíz. Někteří žáci podpořili projekt i tím, že se stylově oblékli, podobně jako v pravěku.

Projektový den se nám vydařil, děkujeme všem pedagogům za přípravu celého dne a těšíme se na další projektový den v naší škole.

třídní fotogalerie z projektového dne 1.A | 2.A | 3.A | 3.B | 4.A | 5.A | 6.AB | 7.A | 8.A, 9.A, 9.B

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ 2016
12. 5. 2016

Po roce se opět naši „dopravkáři“ vydali reprezentovat naši školu na Dopravní soutěži mladých cyklistů. Do složení družstev zasáhla nemoc a zlomená ruka, a to vedlo k tomu, že družstvo mladších žáků neodpovídalo pravidlům, která požadují dvě dívky a dva chlapce v každém družstvu.

Naši školu reprezentovali v mladší kategorii zástupci z 5. a 6. třídy: Štěpán Rojek, Matěj Michera, Maxim Štěpánek a Kateřina Šabatová. V II. kategorii starších žáků se předvedli Natanel Skřivánek, Adam Holec, Martina Čižinská a Denisa Slezáková.

První disciplínou našich družstev byly testy z dopravních předpisů. Letos prý byly nějaké těžké. Pak prokazovali své znalosti při jízdě na dopravním hřišti za dohledu policistů. Tady se jim vesměs dařilo, problém byl spíše v najíždění metrů navíc. Jízdy zručnosti absolvovali se ctí a nejinak tomu bylo i na první pomoci.

Nakonec našim reprezentantům v obou kategoriích těsně uniklo umístění na stupních vítězů. U mladší kategorie to bylo z důvodu pravidlům neodpovídajícího složení družstva, bodově ale byli druzí nejlepší. Individuálního úspěchu dosáhla Martina Čižinská, která ve starší kategorii vybojovala první místo mezi dívkami (celkově třetí).

Gratulujeme našim reprezentantům k pěkným výsledkům a všem žákům z „dopravky“ (i těm, kteří neprošli výběrem) patří poděkování za svědomitou přípravu.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.
11. 5. 2016

14. května 1316 se narodil český a německý král a římský císař Karel IV., který se významně zapsal do historie našich dějin.

V naší škole jsme si 700. výročí narození Karla IV. připomněli ve středu 11. května 2016. Pro žáky 4. – 9. ročníku byl v rámci Dne otevřených dveří připraven projektový den, tematicky zaměřený na Karla IV.

Od první do čtvrté vyučovací hodiny se žáci na pěti stanovištích aktivně seznamovali nejen se životem, dílem a dobou Karla IV., ale i s jeho stavitelskou a zakladatelskou činností.

Pátou a šestou vyučovací hodinu zpracovávaly jednotlivé třídy na panely určená témata ze života Karla IV.

Projektový den se vydařil a všichni společně jsme důstojně oslavili významné výročí těchto dnů – 700let od narození velkého panovníka Karla IV.

více fotografií zde

třídní fotogalerie z projektového dne 5.A | 6.A | 6.B | 7.A | 9.AB

Mgr. Helena Bellerová

 
MCDONALD'S CUP“
10. 5. 2016

Dne 10. dubna 2016 se ZŠ Častolovice zúčastnila turnaje McDonald's CUP v Rychnově nad Kněžnou. Tohoto turnaje se zúčastnily školy: ZŠ Častolovice, Opočno, Kostelec nad Orlicí A, Rychnov nad Kněžnou (Masarykova a Javornická), Borohrádek, Vamberk, Dobruška, České Meziříčí, Voděrady a Kostelec nad Orlicí B. V naší skupině byly týmy: Opočno, Kostelec nad Orlicí A, Borohrádek a Rychnov nad Kněžnou - Masarykova. První zápas jsme hráli s Opočnem, nad kterým jsme vyhráli 1-0, gól dal Ondřej Šupler a asistoval Štěpán Rojek. Druhý zápas jsme hráli proti Kostelci nad Orlicí, se kterým jsme remizovali 0:0. Třetí zápas jsme hráli proti Rychnovu nad Kněžnou - Masarykova a znovu jsme vyhráli 1:0, gól dával Ondřej Šupler a asistoval Filip Bartoš. Čtvrtý zápas jsme hráli s Borohrádkem, se kterým jsme smolně prohráli 0:1. V naší skupině se na prvním místě umístil Kostelec nad Orlicí a my jsme byli druzí. Ve druhé skupině se umístil na prvním místě Vamberk a druhý byl Rychnov nad Kněžnou - Javornická.

Naším dalším soupeřem byl Vamberk, ale prohráli jsme 0:1. Kostelec nad Orlicí vyhrál nad Rychnovem nad Kněžnou - Javornická. Takže jsme hráli o konečné 3. místo proti Rychnovu nad Kněžnou-Javornická, proti kterému jsme zaslouženě vyhráli 2:0. První gól dával Matěj Izák a druhý gól dal Lukáš Hájek, asistence Ondřej Šupler. Kostelec nad Orlicí prohrál na penalty proti Vamberku.

Umístění:
1: ZŠ Vamberk
2: ZŠ Kostelec nad Orlicí
3: ZŠ Častolovice
4: ZŠ Rychnov nad Kněžnou-Javornická
5: ZŠ Dobruška
6: ZŠ Borohrádek
7: ZŠ České Meziříčí
8: ZŠ Rychnov nad Kněžnou- Masarykova
9: ZŠ Opočno
10: ZŠ Voděrady
11: ZŠ Kostelec nad Orlicí B

Naší školu reprezentovali tito hráči: O. Šupler, M. Vondráček, F. Bartoš, J. Kopecký, Š. Rojek, M. Štěpánek, A. Poledno, L. Hájek, Š. Šmída, M. Izák, L. Hojný

více fotografií zde

Ondřej Šupler, 5. A

 
PROJEKT – „POZNEJ SVŮJ REGION“
5. 5. 2016

Stejně jako v předešlých školních letech vyjeli žáci druhého stupně do okolních podniků seznámit se s jejich provozy. Každá třída měla za úkol navštívit vybranou firmu a vytvořit o ní prezentaci. Žáci navštívili Mlékárnu Opočno, Matrix Třebešov, Tiskárnu Kostelec nad Orlicí, Úpravnu vody Rychnov nad Kněžnou, Elegu Třebechovice pod Orebem, Isover Častolovice.

Ve čtvrtek 5. 5. 2016 zástupci tříd netrpělivě očekávali svá řečnická vystoupení, aby celému shromáždění představili svou firmu, kterou navštívili, a co zajímavého se o ní dozvěděli, popř. zjistili. Jednotlivé prezentace se všem třídám vydařily, přesto je třeba poukázat na třídu 6.B, která, ač byla nováčkem v tomto projektu, zaujala svým výkladem a prezentací publikum nejvíce. Jednotlivé prezentace můžete najít na webu naší školy. Děkujeme žákům a jejich učitelům za vynaloženou práci, která vede ke zdárnému průběhu projektu, a těšíme se na další zprávy z našeho regionu.

prezentace tříd 6.A | 6.B | 7.A | 8.A | 9.A | 9.B | 9.AB

více fotografií zde

Alena Bačíková, ředitelka školy

 
MCDONALD’S CUP
3. 5. 2016

V úterý 3. května se za nepříznivého počasí zúčastnili žáci 2. a 3. třídy největšího fotbalového turnaje pro žáky základních škol, který je rozdělen do dvou věkových kategorií v rozmezí 6 – 11 let. Turnaj se odehrál v Dobrušce. Přijelo 7 mužstev základních škol – Častolovice, Dobruška, Opočno, Rychnov n. Kn. Javornická, Rychnov n. Kn. Masarykova, Rybná n. Zd. a Rokytnice v Orl. h.. Přihlášený tým základní školy Kostelec nad Orlicí se k turnaji nedostavil. Naši fotbalisté byli zařazeni do těžké skupiny s Dobruškou, Rychnovem n. Kn. Javornická a Opočnem, kde skončili jednou výhrou, jednou remízou a jednou porážkou na třetím místě při skóre 4 : 3. O konečné umístění se utkali s fotbalisty z Rybné, které porazili a skončili na celkovém 5. místě. Náš hráč Filip Vik byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Chlapci se po celý turnaj snažili a bojovali s plným nasazením pod vedením fotbalového trenéra AFK Častolovice Tomáše Vika, kterému patří velký dík za odborné vedení našeho týmu a zajištění dopravy. Děkuji za reprezentaci naší školy všem hráčům, mezi které patří Filip Vik, Dominik Sejkora, Marek Pospíšil, Michal Šreibr, Šimon Lux, Jan Mikysa, Marek Horák, Tomáš Hodný a Vojtěch Diviš. Přeji všem chlapcům ať často zazní jejich vítězný pokřik při fotbalových utkáních za AFK Častolovice, kde všichni hrají.

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
KRAJSKÉ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY
29. 5. 2016

Po úspěšném okresním kole byli dva žáci naší školy pozváni na krajské kolo fyzikální olympiády, které se konalo v pátek 29. dubna 2016 v Hradci Králové. Pozváni byli Ondra Hloušek (9.B) a Víťa Hanzlíčků (9.A). Soutěžící v krajském kole řešili úkoly formou písemné práce v časovém limitu 240 minut.

Po odevzdání vyřešených úloh nastalo období čekání, než byly písemné práce opraveny a zveřejněny výsledky. Kluci si mezi dvaceti soutěžícími vedli velice dobře. Ondra Hloušek získal titul úspěšného řešitele a skončil na velmi lichotivém sedmém místě. Víťa Hanzlíčků také zabojoval a podařilo se mu umístit v první polovině druhé desítky.

Účast na krajském kole je nejvyšší možnou metou, kterou je možné na základní škole ve fyzice dosáhnout. Chlapcům k dosaženým výsledkům blahopřejeme a přejeme hodně štěstí v jejich dalším studiu na středních školách.

výsledková listina

Mgr. Miroslav Charvát

 
OKRESNÍ KOLO ATLETICKÉHO ČTYŘBOJE - TÝNIŠTĚ N. O.
28. 4. 2016

Ve čtvrtek 28. 4. 2016 se žáci zúčastnili okresního kola atletického čtyřboje na atletickém stadionu v Týništi nad Orlicí. Do soutěže se přihlásil rekordní počet škol (11). Naši žáci reprezentovali školu ve dvou kategoriích (žáci a žákyně 8. a 9. ročníku). Družstvo dívek tvořily: N. Šmídová, T. Kubcová, A. Přibylová, Vendula Jírová, Veronika Jírová. Tým chlapců tvořili: F. Šimerda, K. Lounek, A. Izák, A. Jedlička, J. Michera. Mezi disciplíny atletického čtyřboje patřil skok daleký, 60 m sprint, 800 m (dívky), 1000 m (chlapci), hod míčkem (150g). Děvčata si vybojovala krásné 5. místo a chlapci se umístili na překvapivém 4. místě.

Žáci dosáhli výborných individuálních výsledků. Kompletní výsledky lze nalézt na stránkách českého atletického svazu:

http://online.atletika.cz/vysledky.aspx?idk=26522&stats=4.

Všem zúčastněným gratulujeme a děkujeme za předvedené výkony!

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
ČASTOLOVICKÝ SLAVÍČEK
27. 4. 2016

Dne 27. 4. 2016 se konalo v naší škole oblastní kolo pěvecké soutěže Častolovický slavíček. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – sólové a skupinové vystoupení. Všichni soutěžící měli za úkol zazpívat dvě písně dle vlastního výběru. Slyšeli jsme písničky z pohádek i populární písně českých a zahraničních interpretů. Někteří soutěžící se sami doprovázeli na hudební nástroje. Všem zúčastněným patří veliká pochvala za skvělý výkon. Všichni soutěžící obdrželi za svoje vystoupení dárek a diplom.

Porota složená ze žáků 1. – 5. tříd neměla vůbec jednoduché rozhodování, ale nakonec rozhodla svým hlasem o absolutní vítězce pěvecké soutěže, kterou se stala Valérie Brandejsová. Moc gratulujeme.

více fotografií zde

Mgr. Jana Mazánková

 
ZDRAVOTNÍCI PŘIVEZLI ZLATO
22. 4. 2016

V pátek 22. 4. 2016 se děti ze zájmového Zdravotního kroužku vydaly do Rychnova nad Kněžnou, kde se každoročně koná soutěž Hlídek mladých zdravotníků.

Na Poláčkově náměstí se sešlo jedenáct družstev, z toho osm z prvního stupně a tři z druhého stupně.

My jsme sestavili dvě pětičlenné hlídky. Hídka l. stupně soutěžila ve složení Klára Straková, Vendula Pazderníková, Rozálie Pultarová, Natálie Hrábková a Natálie Tejklová, náhradnicí byla Tereza Podolská.

Hlídka ll. stupně byla ve složení: Lenka Ešpandrová, Natálie Šmídová, Natálie Chaloupková, Dominika Václavíková a Vojtěch Rychlink, náhradníkem byl Matyáš Jirsa.

Soutěžilo se v těchto disciplínách:
• Praktické provedení první pomoci standardním zdravotnickým materiálem
• Praktické provedení první pomoci improvizovanými prostředky
• Obvazová technika
• Transport postižených
• Doplňková disciplína – poznávání bylin

Jednotlivé disciplíny byly pro soutěžící tentokrát připraveny na stanovištích v zámeckém parku. Věrohodně namaskované tragické scény vyžadující neodkladnou první pomoc zvládla naše hlídka ll. stupně na výbornou. Dokázala zkušeně pomoci zraněným a bez okolků přivolat profesionální záchranku. Zaslouženě získali naši zdravotníci zlato a postup do regionálního kola, které se bude konat v Ústí nad Orlicí.

Mladší zdravotníci byli v soutěži poprvé a bojovali také statečně. Nejprve byli trochu rozpačití, neboť namaskovaní figuranti je opravdu nešetřili. Museli si poradit s krvácením, zlomeninou, popáleninou, resuscitací, dokonce i zabodnutým nožem v hrudníku. Dvě stanoviště byla technická. Na nich museli předvést odsun a přenos raněných a poprat se s obvazovou technikou. I když se neumístili v předních liniích, zaslouží pochvalu. Z tohoto klání si přivezli cenné záchranářské zkušenosti, které zúročí v osobním životě a v dalším ročníku soutěže.

Všem mladým zdravotnicím a zdravotníkům děkuji za skvělou přípravu v kroužku.

Hlídce ll. stupně přeji hodně štěstí v regionálním kole, držím palce.

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ V TÝNIŠTI N. O.
20. 4. 2016

Ve středu 20. 4. se v Týništi konala tradiční dopravní soutěž. Naši školu reprezentovali žáci ze 4. až 8. třídy. Žáci 4. třídy si poprvé takovým způsobem ověřovali své znalosti. Ukázalo se, že ještě potřebují nabrat zkušenosti, ale v jízdě na kole prokázali značnou šikovnost.

Naopak páťáci sváděli těžký boj o stupně vítězů. Nejlépe se dařilo Štěpánovi Rojkovi, Tereze Hendrichové a Viktorii Votroubkové, kteří měli nakonec stejný počet trestných bodů. Bohužel skončili těsně pod „bednou“.

V nejstarší kategorii se rozhodovalo mezi Denisou Slezákovou a Natanelem Skřivánkem. První místo si pro sebe vybojoval Natanel.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
NÁVŠTĚVA GALERIE A. HUDEČKA
20. 4. 2016

Již třetím rokem navštěvují žáci základní školy Galerii A. Hudečka a Muzeum Častolovic. V letošním roce navštívili galerii a muzeum žáci osmého ročníku. Se zaujetím poslouchali výklad paní Mamulové, která je seznámila se vznikem galerie. Životem a dílem autorů. V muzeu si chlapci prohlédli historické artefakty. Děkujeme paní Mamulové za velmi zajímavý výklad a těšíme se na další prohlídku.

 

 

více fotografií zde

 

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
MATEMATICKÝ KLOKAN – OKRESNÍ KOLO
14. 4. 2016

Okresního kola v kategorii 8. - 9. tříd se zúčastnilo 124 soutěžícich. Největšího úspěchu dosáhli Víťa Hanzlíčků, který obsadil skvělé 4. místo a Kryštof Lounek, který se umístil na výborném 9. místě. Úspěch těchto dvou našich žáků byl o to větší, že 1. – 20. místo obsadili většinou studenti gymnázií.

Blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci naší školy.

 

 

 

 

Mgr. Irena Lohniská

 
VYBÍJENÁ
8. 4. 2016

V pátek 8. dubna se konala okresní soutěž ve vybíjené v nedalekém Kostelci nad Orlicí. Turnaje se účastnili pouze žáci 6. ročníků. Celkem se utkalo 6 týmů: ZŠ Častolovice, ZŠ Javornická Rychnov n/K, ZŠ Opočno, ZŠ Kostelec n/O, ZŠ Vamberk a ZŠ Doudleby n/O. Po rozlosování nás čekali nejlepší soupeři z celého turnaje: ZŠ Opočno a ZŠ Rychnov n/K. Žáci podávali po celý turnaje velice dobrý výkon, avšak porazit soupeře se nám podařilo až v posledním zápase o 5. místo a to proti ZŠ Vamberk.

Všem klukům bych chtěla poděkovat za účast a nasazení po celou dobu turnaje.

SESTAVA TÝMU: J. Doskočil, M. Bednář, O. Šimerda, T. Čepelka, A. Holec, R. Fuga, V. Rychlink, M. Jirsa, I. Kyllar, M. Němec

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
PYTHAGORIÁDA
6. 4. 2016

Začátkem dubna proběhlo na druhém stupni školní kolo matematické soutěže, kterého se ve svých kategoriích zúčastnili žáci 6. – 8. ročníků. Matematické příklady prověřily logické myšlení, geometrickou představivost, schopnost kombinace a kvalitní numerické počítání.

Nejlepší řešitelé:

6.ročník - Dominika Václavíková
7. ročník - Simona Hostinská
8. ročník - Denisa Slezáková a Daniel Schmied

Všem soutěžícím děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme.

 

Mgr. Irena Lohniská

 
FLORBAL
31. 3. 2016

Ve čtvrtek 31. března se v Dobrušce konala okresní soutěž ve florbale. Turnaj byl uspořádán pro žáky 1. stupně. Celkem se utkalo devět družstev, která se rozdělila do dvou skupin. Po rozlosování nás čekali tři soupeři: florbalisti z Rychnova n/K, Českého Meziříčí a Rokytnice. Po celý den bylo skutečně na co koukat. Žáci podávali po celý turnaj velice dobrý výkon, avšak porazit soupeře se nám podařilo až v posledním zápase skupiny proti ZŠ Rokytnice, kterou jsme porazili jednoznačně 2:0. V celkovém pořadí jsme se umístili na krásném 5. místě.

Všem hráčům bych chtěla poděkovat za účast a nasazení po celou dobu turnaje.

SESTAVA: Šupler O. (brankař), Provazník D., Poledno A., Hejhal J., Hájek L., Šmída Š., Kulhavý M.

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
RÁKOSNÍČEK A HVĚZDY
31. 3. 2016

Ve čtvrtek 31. března vyrazili žáci 1. a 2. třídy do Kostelce nad Orlicí za kulturou. V klubu Rabštejn shlédli divadelní představení „Rákosníček a hvězdy“ pražského divadla ANFAS. Velkolepá podívaná byla plná hudby, tance, zpěvu, pestrých výtvarných dekorací i „magických kouzel a zázraků“. Děti nadšeně reagovaly na závěrečné dotazy herců a výborně se bavily.

Kromě krásné podívané si žáci jaksepatří protáhli i svá těla, protože celý úsek Kostelec a zpět zdolali rychlou chůzí, takže se dá říci, že jsme ten den posílili tělo i ducha.

 

více fotografií zde

Mgr. Lucie Ryšková a Mgr. Gabriela Luxová

 
OKRESNÍ KOLO FYZIKÁLNÍ OLYMPIÁDY
23. 3. 2016

Jak už bývá pravidlem, ke konci března se koná okresní kolo fyzikální olympiády. V letošním ročníku se žáci naší školy zúčastnili pouze kategorie E pro žáky devátého ročníku. Mezi osmáky se žádný soutěžící nenašel ani z naší školy, ani v okrese. Pro deváťáky je soutěž koncipována jako tříkolová. První kolo probíhalo během školního roku až do března, kdy žáci odevzdali zadané úlohy k hodnocení. V prvním kole se mezi sebou utkali dobrovolníci se zájmem o fyziku a výsledky domácího kola jsou následující. První místo obsadil Ondra Hloušek, druhé místo Kryštof Lounek a třetí Víťa Hanzlíčků. Všichni tři byli pozváni do okresního kola, které se konalo těsně před velikonočními prázdninami v Rychnově nad Kněžnou.

V okresním kole řešili soutěžící čtyři příklady ve stanoveném časovém limitu. Zadání hned od počátku budilo respekt svou obtížností. Všichni zúčastnění se snažili během čtyř hodin co nejlépe vypořádat s úlohami z různých oblastí fyziky. Hned po skončení okresního dostali žáci výsledky, ale na opravené řešení si museli ještě několik dnů počkat.

V kategorii E soutěžili naši zástupci s žáky odpovídajících ročníků víceletých gymnázií z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky. Výsledkově určitě nezklamali, však posuďte sami. Vítězem okresního kola a “úspěšným řešitelem“ se stal Ondra Hloušek (9.B). Na třetím místě a rovněž s titulem “úspěšný řešitel“ skončil Víťa Hanzlíčků (9.A). Pěkného úspěchu dosáhl i čtvrtý v celkovém pořadí Kryštof Lounek (9.A).

Všem gratulujeme a přejeme hodně dalších úspěchů.

více fotografií zde

   

výsledková listina

Mgr. Miroslav Charvát

 
ČASTOLOVICKÝ SLAVÍČEK
21. 3. 2016

V pondělí 21. 3. 2016 se konalo školní kolo pěvecké soutěže Častolovický slavíček. Do soutěže se přihlásilo celkem 28 žáků – 19 děvčat a 9 chlapců. V soutěži byly vytvořeny dvě kategorie – sólový zpěv a skupinové vystoupení. Žáci měli za úkol zazpívat jednu písničku dle vlastního výběru. Soutěže se zúčastnili žáci prvních až devátých tříd. Zazněly lidové písničky, písničky z filmů a pohádek, populární písně. Konkurence byla opravdu veliká a porota neměla jednoduché rozhodování. Všichni zpěváci byli za svůj výkon odměněni sladkostí a diplomem.

V kategorii sólových zpěváků do oblastního kola postoupili:
1. – 3. třída – Karolína Micherová (2.A)
4. – 5. třída – Denisa Míková (5.A)
6. – 7. třída – Valérie Brandejsová (6.B)

V kategorii skupin do oblastního kola postoupily:
1. – 3. třída - Natálie Hrábková, Tereza Hrubešová a Mariana Křišťáková (3.A)
4. – 5. třída – Sára Dobiášová a Šárka Kapuciánová (4.A)
6. – 7. třída – Andrea Jarkovská a Adéla Mrázová (6.B)

Všem našim zpěvákům přejeme hodně štěstí v oblastním kole pěvecké soutěže.

více fotografií zde

Mgr. Jana Mazánková

 
PYTHAGORIÁDA
21. 3. 2016

21. března se vybraní žáci 5. ročníku zúčastnili matematické soutěže v Rychnově nad Kněžnou. Pavla Šindelková, Štěpán Rojek a Filip Bartoš sváděli boj s dalšími 21 žáky z dalších škol. Čekalo na ně 15 matematických úkolů, které se snažili úspěšně vyřešit. Děkujeme za reprezentaci školy.

 

 

 

více fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
MEZINÁRODNÍ MATEMATICKÁ SOUTĚŽ KLOKAN
18. 3. 2016

Dne 18. 3. 2016 proběhlo na druhém stupni školní kolo mezinárodní matematické soutěže Klokan. Této náročné soutěže se zúčastnilo 29 žáků.

Nejlepší řešitelé v kategorii Benjamín

6. - 7. ročník

1. Luxová Vanesa 7.A
2. Bednář Martin 6.A, Hostinská Simona 7.A
3. Šmídová Kateřina 7.A

Nejlepší řešitelé v kategorii Kadet

8. – 9. ročník

1. Hanzlíčků Víťa 9.A
2. Lounek Kryštof 9.A
3. Nováková Lucie 9.B

Úspěšným řešitelům a vítězům v jednotlivých kategoriích blahopřejeme.

Mgr. Irena Lohniská

 
KLOKÁNEK
18. 3. 2016

V pátek 18. března se žáci 5. ročníku zúčastnili matematické soutěže „ Klokánek“. Čekalo na ně 24 matematických úloh. Někteří žáci se při jejich řešení určitě pořádně zapotili. Nakonec se na 1. místě umístil Adam Klapal, na 2. místě byla Tereza Krejčová a 3. místo obsadil Lukáš Mauer. Dík patří i dalším žákům, kteří zkoušeli své matematické štěstí.

 

 

 

více fotografií zde

Mgr. Lucie Adámková

 
BÁSNIČKY Z ŘÍŠE PŘÍRODY
17. 3. 2016

Žáci 6.B v rámci hodiny literatury měli za úkol vymyslet básničku, ve které figuruje nějaké zvíře. Tuto naši sbírku jsme proto nazvali Básničky z říše přírody. Básně se žákům velmi povedly a chtějí se s nimi patřičně pochlubit. Doufáme, že se Vám budou líbit.

Člověk (lidské tělo)

To je vlastně takový stroj,
nikdy nevíte, kdy se může porouchat.
V hlavě má paměťový zdroj,
oči, ústa, nos a uši, aby mohl poslouchat.

Orgány jsou chráněny železným brněním,
jeho prasknutí vyvoláte zrněním.
Na boční straně trupové krabice
jsou nasazeny dvě ocelové hlavice.
Ty chytají, na co si jen vzpomenou,
zkrátka věc, kterou máme vrozenou.

Na spodní části máme dva pohybové pásy,
které se liší podle lidské rasy.
Člověk se spánkem nabíjí
a né žádnou baterií.

Naším palivem je voda,
ztratit ji, no věčná škoda.
Člověka stvořila matka příroda
a věřte mi, nebyla to náhoda.

Valérie Brandejsová

Dinosaurus

Dinosaurus to je zvíře,
jí a pije v plné míře.
V pravěku byl pán,
a měl dobrý plán.
Každý se ho bál,
on se tomu jenom smál.
Škoda, že už není s námi,
šíří se o něm jen fámy.

Robin Fuga a Ondřej Šimerda

Delfín a motýl

Dnes jsem viděl delfína,
nad hladinou motýla.
Delfín si s ním pěkně hrál,
přitom báseň rýmoval.
Však pak přišla vlna zlá
a křídla mu zlomila.

Motýl spadl do moře,
nožičky má nahoře.
Delfín ho všude hledá,
v moři se však najít nedá.
Nakonec ho nachází,
motýl je v nesnázích.

Motýla má hrozně rád,
chce si s ním dál hrát.
Motýl se však nehýbe,
delfína to rozhýbe.
Delfín letí jako blesk,
motýl však leží – bum, bác, plesk.

Andrea Jarkovská

     
Hádanka

Hodně se mě všichni bojí,
proč, to však neodpoví.
Zeptal bych se jich rád,
uvidí mě, začnou řvát.

To co umím, neocení,
zničí to a mě hned honí.
Proto radši utíkám,
venku nitě proplétám.

Veronika Dlasková
 

Vrána

Já jsem stará paní vrána,
krákám, krákám brzy zrána.
Můj zobák je zahnutý,
přímo na americké donuty.

Colu však moc nemám ráda,
ale znám jednoho kamaráda,
který si zaletí do bistra,
nabídka je tam pestrá.
Dá si tam křupavé brambůrky
a pak smažené hranolky.

Já však radši hubnout chci,
nechci být jak soudek.
Kvůli těm mým donutům,
bolí mě teď zoubek.

Valérie Brandejsová

Kočka

Naše kočka černá je,
do pokoje lítá jen.
Když jí hodím myšičku,
hledá svoji mističku.
Když jdu večer sama spát,
přitulí se, jde mě hřát.

Zuzana Kupková

Sova

Zahoukala mi teď sova,
do té básně vymýšlím slova.
Moc mi to nejde,
ale na tom nesejde.
Říká se, že sova je moudrá,
každé noci pěkně houká,
vždycky si chytí nějakého brouka.
Také v noci chytá myšky,
veverky na ni házejí šišky.

Adéla Mrázová

Mgr. Petra Klausová

 
HRDINA
11. 3. 2016

V pátek 11. 3. 2016 se do ředitelny školy dostavila paní, která chtěla poděkovat žáku Ondrovi Mitanovi za pomoc. Ve čtvrtek při odchodu ze hřbitova na ni spadla deska hrobu a přimáčkla jí nohu. Paní upadla a nemohla se postavit, ani desku sama nezvládla odsunout. Volala o pomoc, její volání uslyšel Ondra a přiběhl ji pomoci. Desku z nohy nadzvedl a pomohl ji vstát, doprovodil ji k lékaři, který však neordinoval. Ondra tedy duchapřítomně zavolal své matce, která paní odvezla domů.

Vedení školy poděkovalo za pomoc Ondrovi před celou třídou a poukázalo na obětavost a osobní statečnost. Je vidět, že v době, kdy se všude mluví o výchovných problémech naší mládeže, existují děti, které jsou dobře vychovány a ctí mravní hodnoty, respekt k druhému a pomoc člověku v nouzi.

Děkujeme Ondrovi a přejeme mnoho úspěchů ve škole.

vedení školy

 
MODERNIZACE ŠKOLNÍ DÍLNY
10. 3. 2016

Před dvaceti lety zařízená školní dílna praktických činností zestárla a díky vedení školy máme modernizovanou učebnu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Realizací projektu se zlepšily podmínky pro výuku praktických činností, žáci nyní pracují ve zcela nově zařízených prostorách školní dílny. Rozšířil se počet pracovních míst na dvacet, dílna byla vybavena novými pracovními stoly, nové jsou úložné prostory, bylo obnoveno a doplněno pracovní nářadí pro výuku.

V rámci praktických činností se žáci v 6. a 7. ročníku učí ručně obrábět dřevo, kov a plasty. Seznamují se se základy technického zobrazování, pracovními postupy a volbou vhodného nářadí.

Doufáme, že se praktické činnosti stanou pro žáky atraktivnějším předmětem, který pozitivně ovlivní volbu jejich dalšího vzdělávání a uplatnění na trhu práce.

více fotografií zde

Mgr. Miroslav Charvát

 
MOZEK
4. 3. 2016

V pátek 4. 3. jsme se zúčastnili fyzikálně přírodopisného pořadu MOZEK. Prováděli jsme různé pokusy týkající se našich smyslů a také jsme se dozvěděli, jak funguje náš mozek a paměť. Dostali jsme spoustu užitečných rad, jak se učit a co nejvíce si toho zapamatovat. V průběhu pořadu mohlo pár dobrovolníků získat drobná ocenění. Z tohoto programu jsme si odnesli spoustu nových znalostí, které využijeme. Celé to velmi poučné, ale i zábavné.

Eliška Kolářová a Simona Chaloupková, 9.B

Dne 4. 3. se uskutečnila přednáška MOZEK. Obsahem přednášky bylo myšlení a smysly. Přednášející si pro nás přichystal zajímavá fakta o našem mozku a zábavnou formou nás s nimi seznámil. Připravil si také úkoly a soutěže, které se týkaly tématu, a my jsme se snažili uspět. Odměnou byla placka, na které byl mozek s nápisem „přemýšlím mozkem.“ Někteří z nás ji vyhráli, ale neodnesli si jen placku, ale i zážitek a zkušenost stát před všemi svými spolužáky. Přednáška byla zábavná a poučná a určitě si z ní každý něco odnesl.

Adéla Přibylová, 9.A

více fotografií zde

 
POUŽÍVÁM MOZEK
4. 3. 2016

Žáci 3., 4. a 5. ročníku se v pátek 4. března 2016 zúčastnili fyzikálně – přírodopisně – matematicky – preventivního programu Používám mozek.

Byl to zábavný pořad o tom, jak získáváme informace z prostředí, jak je naše nervová soustava zpracovává a jak využít těchto znalostí k tomu, abychom se učili efektivně, nebo třeba nenaletěli podvodníkům.

Zajímavá byla například ukázka ucha (v nadpřirozené velikosti) s funkčním bubínkem, pohyblivými kůstkami a nervy. Děti měly možnost vidět, co se děje uvnitř ucha, když do něho pustí hlasitou hudbu.

Pořad byl vtipný, zábavný i poučný, pomohl nám urovnat si poznatky z různých oblastí vědění.

Žáci, kteří se aktivně zapojovali do programu, si odnesli odměnu v podobě placky s názvem pořadu.

Nikdo se nenudil.

více fotografií zde

učitelky 1. stupně

 
OLYMPIÁDA V ANGLICKÉM JAZYCE OKRESNÍ KOLO V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU
25. 2. 2016

Dne 25. 2. se konalo v Rychnově okresní kolo olympiády v cizím jazyce - angličtině. Naší školu jela reprezentovat, stejně jako v roce minulém, vítězka školního kola Eliška Kolářová z 8.B a Adéla Přibylová z 8.A, která byla ve školním kole na druhém místě. Soutěž se skládala ze dvou částí, poslechu a čtení s porozuměním a z ústní části, ve které se muselo konverzovat s další osobou na určité téma. Konkurence byla velká, z celého okresu se na soutěž přihlásilo 27 účastníků. Nakonec obě dvě naše žákyně dosáhly skvělých výsledků, Eliška Kolářová se umístila na krásném 10. místě a Adéla Přibylová na ještě hezčím 7. místě. Oběma moc blahopřejeme a přejeme mnoho dalších úspěchů ve studiu angličtiny!

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
RYCHNOVSKÝ ZVONEČEK
24. 2. 2016

Žákyně naší školy Karolína Micherová, Tereza Vlčková a Dorota Kainová se zúčastnily recitační soutěže. Všechna děvčata předvedla pěkné výkony. Získala ocenění poroty a sladkou odměnu. Děvčatům děkujeme za reprezentaci školy.

 

 


 

 

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA 2016
23. 2. 2016

Úspěšní absolventi školního kola zeměpisné olympiády se v úterý 23. února vydali do Solnice, kde proběhlo okresní kolo. Naši školu reprezentovali Petra Bělková a Andrea Jarkovská v nejmladší kategorii 6. třídy, Klára Papáčková ze 7. třídy a Petr Novák (8. tř.) a Víťa Hanzlíčků (9. A) v nejstarší kategorii pro základní školy.

Nejlepšího umístění dosáhl Víťa Hanzlíčků, který se umístil na 6. místě ve své kategorii. Všichni ostatní účastníci si také zaslouží pochvalu za svědomitou přípravu, které věnovali svůj volný čas.

Zadání úloh a jejich řešení lze nalézt po skončení všech okresních kol na stránkách zeměpisné olympiády.

výsledková listina A | výsledková listina B | výsledková listina C

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
LISTOVÁNÍ V ČASTOLOVICÍCH
22. 2. 2016

Co je listování? Divadelní představení s knihou v ruce, zvláštní druh scénického čtení, který velice poutavou formou předkládá divákům zcela nový zážitek z četby. Svým pojetím si klade za cíl posluchače knihou oslovit a obzvláště u žáků a studentů probudit zájem o čtení a sebevzdělávání. Snaží se být pomocníkem pedagogů a rodičů v motivaci dětí ke čtení knížek. Za šíření čtení a čtenářství má také záštitu Ministerstvo školství. Za mimořádný přínos v oblasti propagace čtenářství získalo LiStOVáNí cenu Nadace.

Toto scénické čtení měli možnost shlédnout žáci naší školy. Ve spolupráci s místní knihovnou nám byla představena kniha „Flouk a Líla“ (Petra Dvořáková) a kniha „Být klukem/holkou je fuška/skvělý“ (James Dawson + Hayley Longová). Nevšední zážitek žákům představili brněnští herci. Děkujeme paní Věrce Zaňkové za zprostředkování tohoto zážitku a těšíme se na další představení.

více fotografií 1. stupeň | 2. stupeň

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
PŘEHAZOVANÁ
12. 2. 2016

V pátek 12. února se v Kostelci nad Orlicí konal turnaj žákyň 7. a 8. ročníků v přehazované. Turnaje se zúčastnilo 6 základních škol z našeho okresu (ZŠ Kostelec n/O, ZŠ Častolovice, ZŠ Voděrady, ZŠ Slatina n/Z, ZŠ Skuhrov n/B., ZŠ Doudleby n/O). Hrálo se každý s každým, tudíž si dívky mohly změřit své síly se všemi svými soupeřkami. Přes velkou bojovnost děvčat jsme v závěrečném hodnocení skočili se 4 body. Stejný počet bodů měla i ZŠ Slatina a ZŠ Skuhrov, tudíž se rozpočítávalo 3. 4. a 5. místo podle skóre v odehraných zápasech. V celkovém umístění jsme skončili na krásném 5. místě. Všem hráčkám bych chtěla poděkovat za účast a nasazení po celou dobu turnaje.

SESTAVA: Kolářová M., Sládková K., Procházková K., Kapuciánová K., Hartmanová L., Smolíková K., Kubcová T. a Kulhavá K.

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
DEN S GEOMAGEM
11. 2. 2016

Ve čtvrtek 11. 2. 2016 přijel do školní družiny na celý den zábavný program „Geomag na cestách“. Geomag je magnetická stavebnice, se kterou děti stavěly podle předlohy, s pomocí nebo samostatně, jak kdo chtěl. Geomag je velkým pomocníkem v procvičování grafomotoriky či jemné a hrubé motoriky pro děti i dospělé. V dětských rukách opravdu vznikaly zajímavé obrázky, tvary a stavby. Některé děti pracovaly ve skupinách, ve kterých pracovaly podle předlohy. V těchto skupinách vznikaly velké a krásné stavby. Děti byly z Geomagu nadšené, protože i úklid stavebnice byl zábavný.

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
DISCO PLES SRPŠ
5. 2. 2016

5. února 2016 se na sále U Lva uskutečnil Disco ples pořádaný SRPŠ při Základní škole Častolovice. K poslechu a tanci hrál DJ Hejčl. Zpestřením večera bylo taneční vystoupení děvčat z kroužku gymnastiky, kde děvčata tančí pod vedením paní učitelky Luxové a Ryškové. Před půlnocí byly slosovány vstupenky, výherci získali hodnotné ceny, které pomohli zajistit sponzoři a rodiče žáků školy, za což jim velice děkujeme. Po celý večer panovala v sále báječná taneční i společenská atmosféra.

 

 

za SRPŠ Martina Batrlová

 
ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY
4. 2. 2016

Ve čtvrtek 4. února 2016 se před budovou naší školy objevily barevné papírové postavičky malých školáků, které lákaly budoucí prvňáčky k zápisu do první třídy.

Za doprovodu rodičů, sourozenců a prarodičů vcházely děti dle rozpisu do barevných tříd, kde se hravou formou prověřovaly znalosti a dovednosti potřebné ke školní docházce. Paní učitelky společně se staršími žákyněmi zadávaly dětem úkoly, kterých se děti nezalekly, a s nadšením je plnily. Poznávaly tvary a barvy, pořadí a počet prvků, orientovaly se na ploše, přednesly básničku a na závěr malovaly obrázek postavy. Pohodové atmosféře zcela jistě přispěla i předchozí návštěva dětí ve škole v rámci akce Hurá do lavic, kde nejen děti, ale i jejich rodiče měli možnost se školou více seznámit.

Za vynaložené úsilí si děti domů odnesly malý dárek z keramiky a veselou záložku do knížky. Děkujeme Vám, rodičům, že jste zápisem svého dítěte vložili důvěru v naši školu. Velmi si Vašeho zájmu vážíme. Zbývá jen popřát šťastný start všem budoucím prvňáčkům.

Těšíme se na vás.

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková a Mgr. Radka Přibylová

 
LYŽAŘSKÝ KURZ 2016
1. - 5. 2. 2016

Na první únorový den letošního roku byl naplánován zimní lyžařský kurz pro žáky 7. a 8. tříd. Celkem se tohoto kurzu zúčastnilo 25 dětí, ať už s lyžařským nebo snowboardovým vybavením. Místem výcviku byl vybrán Ski areál Hlinsko s lyžařskými instruktory ze Ski fanatic.

Po příjezdu na místo určení jsme se všichni zabydleli v místním penzionu, který se nacházel poblíž sjezdových tratí. Ještě tentýž den jsme účastníky kurzu rozdělily do skupin a poté všichni společně vyrazili na svah, kde se nás ujali zkušení instruktoři. Den jsme zakončili v místní restauraci u výborné večeře. Myslím si, že po celou dobu pobytu si děti jídlo velice chválily. Úterní den jsme již strávili celý den na sjezdovce. Někteří pokročilí lyžaři a snowboardisté se přesunuli na prudší červenou sjezdovku. U všech žáků však už byl vidět mírný pokrok a hlavně snaha zdokonalit své dovednosti. Další den byl zpestřen výletem do centra Hlinska a odpoledním wellness, na němž se děti mohly zregenerovat a nabít se energií do zbylých dnů. Čtvrtý den jsme strávili opět na sjezdovce s našimi instruktory. V odpoledních hodinách byl připravena sjezdová dráha s brankami a časovou signalizací. Na této trati nám žáci ukázali, co se v průběhu kurzu naučili a zároveň mezi sebou mohli soupeřit o výsledný čas. Závěrečný den, jsme vyrazili naposled na sjezdovku užít si poslední chvíle v místním skiareálu a po obědě nás čekalo balení zavazadel a cesta domů.

Po celou dobu pobytu nám počasí přálo, až na pondělí, kdy drobně pršelo. Děti byly hodné a doufám, že si lyžařský výcvik užily a budou na něj vzpomínat jen v dobrém. Děkuji

Ostatní fotky jsou umístěné na odkaze: http://www.rajce.idnes.cz/hledej?act=Search&q=LK2016-Z%C5%A0+%C4%8CASTOLOVICE&type=albums

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
OLYMPIÁDA ZEMĚPIS
27. 1. 2016

Ve středu 27. ledna 2016 se uskutečnilo školní kolo soutěže v zeměpisu, kterého se zúčastnilo 12 dobrovolníků ze šestého, sedmého, osmého a devátého ročníku (9.ročník- K. Lounek, S. Chaloupková, E. Němcová, A. Přibylová, E. Kolářová a V. Hanzlíčků, 8. ročník- P. Novák, 7. ročník - K. Papáčková, 6. ročník - A. Jarkovská, V. Brandejsová, P. Bělková a V. Dlasková. U testu byla velice důležitá práce s atlasem. Všem chlapcům a dívkám děkujeme!!! Avšak do okresního kola mohli jen dva z 8. a 9. ročníku, a to jsou Petr Novák a Víťa Hanzlíčků a dále z nižší kategorie (6. - 7. roč.), kde mezi nejlepší postoupili Petra Bělková, Andrea Jarkovská a Klára Papáčková.

 

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY AJ
27. 1. 2016

V naší škole se 27. ledna konalo školní kolo Olympiády v anglickém jazyce, jehož se zúčastnili 3 žáci z 8. ročníku (Lucie Hartmanová, Robin Petřvalský a Denisa Slezáková) a 4 žáci z 9. ročníku – Víťa Hanzlíčků, Eliška Kolářová, Kryštof Lounek a Adéla Přibylová. Po poslechu a čtení s porozuměním si žáci vylosovali pořadí a jeden po druhém konverzovali s tříčlennou porotou, která se skládala z paní učitelky Řízkové, Chaloupkové a Mazánkové, na různá témata. Všichni se snažili a předvedli skvělý výkon, avšak do okresního kola postoupily jen dvě nejlepší soutěžící – letos, stejně jako v minulém školním roce, vyhrály Eliška Kolářová a Adéla Přibylová. Všem soutěžícím děkujeme za účast a snahu a přejeme mnoho dalších úspěchů v podobných soutěžích a oběma vítězkám blahopřejeme a držíme pěsti v okresním kole!!!

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
SPOLEČENSKÝ DEN
27. 1. 2016

Letošní Společenský den byl naplánován na středu 27. ledna. Děti přišly do školy ve společenském oblečení, děvčata se chlubila krásnými šaty a chlapci se díky oblekům proměnili v mladé pány. Slavnostní úprava zevnějšku se jim hodila pro hlavní náplň – výuku společenského chování a tance. Pozvání na tyto lekce přijal a výuku vedl pan Josef Sollár z Déčka v Rychnově nad Kněžnou. Na pomoc si vzal i dětské tanečníky Karolínku a Adama. Tento pár dětem předváděl ukázky společenských tanců – polku, waltz, chachu a jive. Pan Sollár jim připomněl základy společenského chování i oblékání (za oblečení nebo i účesy sklidily děti pochvalu) a nakonec se naučily i několik tanců. Ti nejmladší například ptačí tanec, country nebo i mazurku, ti nejstarší už tančili v párech a osvojili si (tedy většina) kroky latinskoamerického tance chacha.

více fotografií 1.A | 2.A | 3.A | 3.B | 4.A | 5.A | 6.A | 6.B | 7.A | 8.A | 9.AB

Mgr. Stanislava Hovorková

 
HURÁ DO LAVIC!
20. 1. 2016

Ve středu dne 20. 1. 2016 navštívili naši školu budoucí prvňáčci. Někteří se tvářili rozpačitě, jiní do třídy vstoupili jako „ostřílení mazáci“. V doprovodu rodičů poprvé zasedli do školních lavic. Po úvodním přivítání se děti odebraly do vedlejší třídy za kamarádem Večerníčkem, kde samostatně, už bez rodičů, zakusily první školní úkoly. Kromě počítání do 10, vyhledávání správného pořadí, číslic a tvarů je Večerníček zkoušel z pravolevé orientace a přidávání prvků do řad. Také dokázaly vyřešit hádanku, jaké písmenko má ukryté Večerníček ve své čepici, no přeci písmeno velké tiskací A. Za krátkou chvilku našly a přirovnávaly písmeno A ke známým věcem ze svého okolí. Večerníček musel dětem připomenout, jak se ve škole hlásí o slovo. Mezitím co se děti poctivě snažily plnit zadané úkoly, rodiče byli seznámeni s informacemi, které se týkají zápisu a školní zralosti dětí, která je podmínkou pro přijetí do prvních tříd. Sladkou odměnou pro rodiče bylo závěrečné nahlédnutí do třídy, kde děti pilně pracovaly. Večerníček je totiž také naučil skládat čepici, ta měla dětem připomínat naučené písmeno A. Společně přednesly naučenou říkanku Alenko stůj a tu také za doprovodu kytary skvěle zazpívaly. Všichni předškoláci svůj školní úkol zvládli na výbornou a domů si odnesli první velkou jedničku. Na rozloučenou si zamávali čepičkou a za potlesku rodičů a učitelek se s usměvavými tvářičkami rozešli domů.

Na všechny se těšíme u zápisu do první třídy, který se bude konat ve čtvrtek 4. února 2016 od 15. 30 hodin v Základní škole a mateřské škole Častolovice.

více fotografií zde

Mgr. Radka Přibylová a Mgr. Ladislava Vaňková

 
BEZPEČNĚ NA INTERNETU A SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
20. 1. 2016

Ve středu 20. ledna 2016 přijeli do naší školy zástupci firmy Scholaris, kteří s žáky besedovali na téma bezpečného chování na internetu a sociálních sítích.

V současné době se naše děti stále častěji pohybují ve virtuálním světě. Mnozí disponují vlastním počítačem, tabletem, mobilním telefonem a dalšími elektronickými vymoženostmi dnešní doby. Toto chování s sebou přináší také mnohá nebezpečí. Především je třeba chránit si vlastní soukromí a respektovat soukromí ostatních osob. Riziko zneužívání informací, osobních profilů a fotografií je velmi vysoké.

Překvapivé bylo množství dětí, které mají vlastní profil na Facebooku či jiných sociálních sítích. Dále les rukou, které se zvedly na otázku: „Kdo z vás jde večer do pokoje a dělá, že spí? A přitom je na internetu? – Kdo z vás je na internetu hned ráno a před rodiči předstírá, že ještě spí?“

Doufáme, že po dnešní besedě jsou žáci mnohem více poučeni o tom, jak se na internetu a na sociálních sítích chovat tak, aby to bylo bezpečné pro ně i pro jejich okolí. Této problematice je třeba věnovat více času nejen ve školách, ale i doma v rodinách. Především rodiče by měli mít povědomí o tom, co jejich děti na počítači dělají, jaké stránky navštěvují, s kým a jak komunikují.

Věřím, že tato beseda byla pro všechny zúčastněné velmi přínosná. Odměnou pro přednášející byl mohutný potlesk na závěr celé besedy.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
PŘEDVÁNOČNÍ ČAS V PRVNÍ TŘÍDĚ
22. 12. 2015

Výuku v tomto čase nám zpestřila Natálka Jarkovská s Deniskou Bartošovou, které se při výuce I, i objevily ve třídě jako indiánky. Když přidám indiánský pozdrav, kterým jsme celý týden začínali, tak písmeno I,i jen tak někdo nezapomene.

Pocity z blížící se zimy daly děti na papír a pomocí suchého pastelu vznikly moc pěkné výkresy, na kterých daly spát ježečka a tím jsme se rozloučili s podzimem.

Je čas první adventní neděle, po které se na tabuli objevil adventní kalendář. Zprvu některé záložky chyběly, ale když se všichni „zlobivci“ polepšili, adventní kalendář byl úplný a my mohli začít odpočítávát dny, které zbývají do Vánoc. Každý den začínal vánoční koledou a strhnutím záložky z adventního kalendáře a odhalením, kdo už může začít psát perem.

Aby toho nebylo málo přišel den 4.12., kdy se rozléhalo školou řinčení řetězů a mnozí neposluchové si jistě sáhli do svědomí. Děti se činily, namalovaly krásné čerty a jak mávnutím kouzelného proutku se celá třída změnila v peklo - jeden čert vedle druhého. Fuj! Takovou třídu bych nechtěla a tak v žáru plamenů jsme je poslali kam patří - do pekla.

Snad si každý ten předvánoční čas ve škole užil a nám zbývá už jen zavzpomínat, co se nám líbilo nejvíce – tvoření při vánočních dílničkách, bruslení, betlémy, vánoční diskotéka, či besídka.

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
VÁNOČNÍ DÍLNIČKY
18. 12. 2015

Konečně už máme Vánoce na dosah ruky, ale ještě nám chyběly nějaké maličkosti pod stromeček. Proto se v pátek 18. prosince konaly na naší škole vánoční dílničky, abychom potěšili vlastnoručně zhotovenými dárečky své rodiče, prarodiče nebo sourozence. V každé třídě jsme si vyrobili svíčku z vosku, svícínek z drátěnky, sněhuláčka z ponožky a také přáníčko, které neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře. Výrobky se nám moc povedly, měli jsme z nich velikou radost a práce nás velmi bavila. Už se těšíme, až doma dárky rozbalí naši nejbližší a budou z nich mít taky takovou radost, s jakou jsme pro ně dárky vyráběli my.

 

více fotografií 1.A | 3.A | 3.B | 4.A | 5.A

učitelky 1. stupně

 
SNĚHULÁCI
2015

Hit pro velké a malé šikuly na letošní Vánoce se stal sněhulák. Jak si vyrobit sněhuláka snadno, rychle a levně propagují snad všude (televize, internet, časopisy). A tak i děti ve školní družině se nevyhnuly výrobě sněhuláka. Na výrobu bylo nutné si přinést bílou ponožku, rýži a knoflíky. A zábava mohla začít, a že jí bylo. Všichni si vyrobili sněhuláka v plášti se šálou a bílou čepicí nebo kloboukem. Holky dostaly nápad, že si vyrobí sněhuláky v ženském pohlaví a tak pletly copy z vlny. Nikdo se při výrobě nenudil, protože práce bylo dost a ještě zažil spoustu legrace.

 

více fotografií zde

 

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
NÁVŠTĚVA KNIHOVNY
2015

Školní družina navštěvuje místní knihovnu za účelem půjčování si knih. A při jedné návštěvě se děti mohly podívat na výstavu, která tam zrovna probíhala. V knihovně se vystavovali andělé z různých materiálů a probíhala výstava obrazů paní Karolíny Kadečkové a paní Nataši Skalické. Děti si také prohlídly výstavu obrázků, které malovaly na výtvarnou soutěž „Podzimní krajina“, kterou vyhlásila místní knihovna. Výherci získali ceny a tak tedy výhercům gratulujeme.

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
MIMONI VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ
2015

A opět se vyrábí z papírových ruliček. Tentokrát se nechaly děti inspirovat slavnými postavičkami z animovaného filmu pro děti „Mimoni“. Tyto postavičky mají podobný tvar ruličce a tak jejich výroba nebyla těžká. Pro tyto postavičky jsou typické modré pracovní kalhoty, a že se blíží zima, tak jim děti vyrobily zimní čepice s bambulkou. Děti byly nadšené, že si mohly vyrobit tak známou a oblíbenou animovanou postavičku.

 

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
PODZIMNÍ VĚNCE
2015

Ve školní družině byla vyhlášena soutěž o nejlepší podzimní věnec. Děti vyráběly věnce z přírodních materiálů, které nasbíraly v lese. Fantazii nebyla nijak omezená a tak některé děti měly nápadů na rozdávání a jiní se nechaly inspirovat z časopisů nebo katalogů. Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií a to dívčí a chlapeckou. Porotou se staly paní vychovatelky. Všechny děti vytvořily krásné věnce a bylo těžké vybrat vítěze. Z dívek vytvořila nejlepší věnec Linda Petřvalská a z chlapců Vojtěch Klapal.

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
VYRÁBÍME Z RULIČEK
2015

Ve školní družině se často vyrábí z ruliček od toaletního papíru nebo z ruliček od kuchyňských utěrek a jiných ruliček. Děti si už vyrobily domečky, muchomůrky a sovičky. Některé děti tvoření z ruliček nadchlo a tak vyrábí své vlastní nápady. A dokonce některé děti nosí ruličky z domu a vědí, že je důležité recyklovat a že takový materiál jako je rulička, mohou využít pro zajímavé tvoření.

 

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
SKLÁDÁNÍ Z PAPÍRU
2015

Šikovnost malých prstíků se pozná, když složí něco z papíru. A tak se tedy skládalo. Chlapci skládali tanky a dívky skládaly motýli. Všichni to měli obtížné. Tanky byly náročné mnoha sklady a u motýlů se muselo řešit co kde správně odstřihnout. Všichni to zvládli na výbornou. A některým se skládání zalíbilo, že nezůstali u jednoho kusu. Dokonce někteří nechtěli zůstat jen u malých tanků a domů si chtěli odnést obří tanky a velké motýli.

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
STRAŠIDELNÁ DRUŽINA
2015

I ve školní družině může strašit, když děti chtějí. V prvním oddělení děti malovaly strašidelné dýně. Ve druhém oddělení děti vyráběly strašidla z papíru a barevné ptáčky.

 

 

 

 

více fotografií zde

Bc. Iva Hlaváčková Morávková

 
VYPOUŠTĚNÍ BALÓNKŮ
4. 12. 2015

Páteční odpoledne 4. prosince 2015 bylo v celé naší republice ve znamení Vypouštění balónků s přáním k českému Ježíškovi.

I v Častolovicích se to odpoledne sešli rodiče se svými dětmi na Sokolské zahradě, aby tuto akci společně podpořili. Všichni dostali balónek, napsali si přáníčko a vyčkali na povel z rádia. Přesně v 15.15 se z úst Václava Vydry ozval očekávaný povel: „Tři – dva – jedna – teď“ a fialové balónky se vydali na společnou cestu vzhůru do oblak, aby donesli přáníčka až k Ježíškovi. V Častolovicích v tuto chvíli vzlétlo 135 balónků.

V letošní akci Vypouštění balónků s přáním k Ježíškovi bylo vypuštěno celkem 87 923 balónků z 398 míst v celé ČR. Vlastní rekord z minulého ročníku sice nebyl překonán, ale hlavní smysl akce - udělat radost dětem ve svém okolí - se vydařil.

Děkujeme všem organizátorům z řad základní školy a SRPŠ i zúčastněným a těšíme se zase napřesrok!

více fotografií zde

Mgr. Bc. Jana Řízková

 
MIKULÁŠ VE ŠKOLE
4. 12. 2015

V pátek 4. 12. 2015 se v naší škole otevřely brány pekelné i nebeské. Žáci devátého ročníku si letos pro své mladší spolužáky připravili nejen peklo, ale i nebe.

Aby celá akce proběhla bez problémů, bylo třeba předem namalovat kulisy, sehnat kostýmy a masky, rozdělit role a vše nacvičit.

Ve středu odpoledne proběhla první zkouška. Deváťáci k celému programu přistupovali velmi zodpovědně. Pracovali jako tým, což se už ve čtvrtek projevilo při výzdobě obou tříd a při nácviku jednotlivých rolí. Žáci si vzájemně pomáhali a podporovali se. Domů odcházeli až ve večerních hodinách. Na pátek se velmi těšili.

Páteční program byl jak v nebi, tak i v pekle velmi pestrý. V 9.45 hod byli všichni na svých místech a čerti přivádí do pekla první třídu. Ze tmy se ozývá praskání ohně, řinčení řetězů, hudrování čertů a ponurá hudba. Vítá je čertice, která představuje třídu Luciferovi. Luciferův pomocník podává knihu hříchů a Lucifer předvolává hříšníky. Každý hříšník odčiní svoje prohřešky básničkou nebo písničkou a usedne zpět ke svým spolužákům. Aby mohla být celá třída z pekla propuštěna, musí zazpívat písničku, za kterou obdrží propustku do nebe. Všichni opouští peklo s napjatým výrazem ve tváři. Na chodbě je už čeká anděl, který je odvádí do nebe.

Před vstupem do nebe je čeká Anděl štěstí – Ráchel. Mile je přivítá a zvonečkem zazvoní na svatého Petra. „U všech svatých! To už je prosinec?“ diví se celý rozespalý a překvapený z nečekané návštěvy. „Ano“, odpovídají děti a ukazují propustky z pekla. Svatý Petr je vpouští do nebe. Začíná hrát nebeská hudba a rozsvícenou nebeskou branou přitančí krásní andělé. Nebem se doslova vznáší a navodí tu pravou rajskou pohodu. Hudba utichá, andělé se rozprchnou a rozhostí se klid. Ráchel vyzývá děti, aby zavolaly Mikuláše. První zavolání je nesmělé a tak žáci volají ještě jednou a hlasitěji. Opět se rozezní nebeská hudba a do nebe vchází pomalým důstojným krokem Mikuláš v doprovodu dvou andělů. Dává pokyn, aby hudba ztichla a přivítá děti. Andělé přinášejí dětem sladkou odměnu. Tu si ale musí zasloužit tím, že získají hvězdičky – hvězdičku Kamarádství, hvězdičku Slušného chování a hvězdičku Fair play. Za každou hvězdičku opakují po andělovi slib. Anděl pak získané hvězdičky předá paní učitelce třídní. Za poslední hvězdičku Štěstí a radosti zazpívají děti Mikulášovi pěknou písničku.

Mikuláš je spokojen. Popřeje dětem hezké a spokojené Vánoce, pokyne andělům, ať rozdají sladkou odměnu a za zvuku nebeských tónů všichni odchází. Dětem ještě dlouho zní v uších nádherné nebeské tóny, někde v mysli se mísí zážitky z pekla a z nebe a jejich dojatá dětská dušička pociťuje nepopsatelné štěstí. Vždyť byly dnes v pekle i v nebi. A to se hned tak někomu nepoštěstí.

více fotografií zde

Mgr. Helena Bellerová, Mgr. Irena Lohniská, Mgr. Petra Zábrodská

 
ÚŘAD PRÁCE - RYCHNOV NAD KNĚŽNOU
3. 12. 2015

Ve čtvrtek 3. 12. 2015 navštívili žáci devátých tříd Úřad práce v Rychnově nad Kněžnou. Mgr. Naděžda Martincová poskytla žákům mnoho zajímavých informací, které se týkaly správného výběru střední školy a budoucího povolání. Někteří žáci si už své budoucí povolání a střední školu vybrali, ale stále převažují žáci, kteří se ještě rozhodují. A právě pro ně bylo určeno toto setkání. Mgr. Martincová má mnohaleté zkušenosti s výběrem povolání a středních škol a určitě svými profesionálními názory pomohla žákům při rozhodování.

 

 

 

Mgr. Petra Zábrodská

 
ŽÁKŮM DEVÁTÝCH ROČNÍKŮ SE PŘEDSTAVILA STŘEDNÍ ŠKOLA
1. 12. 2015

V úterý se žákům devátých tříd představila Střední škola technická a řemesel z Nového Bydžova. Zástupce školy představil žákům obory, které škola vyučuje. Seznámil je s uplatněním v praxi po ukončení studia. Při zajímavé prezentaci, měli žáci možnost prohlédnout si prostory školy.

 

 

 

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
DRUHÉ MÍSTO V PŘÍRODOVĚDNÉ SOUTĚŽI
30. 11. 2015

Víťa Hanzlíčků získal ocenění za druhé místo v soutěži přírodovědný Klokan. Cenu předávala Mgr. Kosová z Královéhradeckého kraje. Výherci gratulujeme a přeme mnoho dalších úspěchů.

 

 

 

 

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
DĚJEPISNÁ OLYMPIÁDA
25. 11. 2015

25. listopadu se uskutečnilo školní kolo dějepisné olympiády. Téma olympiády „Po stopách Lucemburků aneb za císařskou korunou“ nebylo zvoleno náhodně. Letos si totiž připomínáme 700. výročí narození významného panovníka, římského císaře Karla IV. Žáci během 60 minut odpovídali na mnoho otázek souvisejících s obdobím vlády Lucemburků. Se záludnými otázkami si nejlépe poradili a do okresního kola postupují: Kolářová Eliška 9. B, Němcová Eliška 9. B a Hanzlíčků Víťa 9. A. Postupujícím gratulujeme a držíme palce v okresním kole.

 

 

 

Mgr. Helena Bellerová

 
JAZYKOVÝ POBYT V LONDÝNĚ
20. 11. 2015

V neděli 22. 11. 2015 se skupina žáků z 8. a 9. ročníku vydala na jazykový pobyt do Velké Británie spolu se střední školou z Dobrušky. Cesta Českou republikou utekla velmi rychle, zato přejezd přes Německo nám připadal nekonečný, i když nám čas krátily filmy.

Před svítáním jsme se však dostali do francouzského města Calais, kde proběhla pasová kontrola, a my se mohli nalodit na trajekt. Po hodině a půl cesty po moři nás vítaly britské břehy.

Náš první den jsme zahájili u Královské observatoře a procházkou přes Greenwich park, kde jsme se podívali do velmi krásného a zajímavého muzea námořnictva až k nádhernému Tower Bridge. Celý den jsme byli všichni nervózní a nemohli jsme se dočkat, až uvidíme naše rodiny, u kterých budeme těch 5 dní bydlet. Myslím, že to dopadlo až nad naše očekávání a všichni se dostali do skvělých rodin.

V úterý ráno jsme se jako ostatně každé další ráno sešli na meeting pointu a společně vyrazili poznávat další krásy Londýna. Úterní den jsme byli poprvé ve škole. Celé dopoledne jsme strávili s příjemnou paní učitelkou, která s námi procvičovala angličtinu prostřednictvím zábavných her. Odpoledne jsme procházeli další významné londýnské památky. Nesměl chybět Big Ben ani Buckinghamský palác, kde jsme měli veliké štěstí a mohli jsme vidět vlající královninu standartu, což znamenalo, že je královna právě doma. Večer jsme se dostali na Trafalgar Square a celý den jsme zakončili procházkou po čínské čtvrti.

Ve středu dopoledne jsme byli podruhé a naposledy ve škole, kde jsme na konci celého vyučování dostali všichni certifikáty. Středeční odpoledne bylo pro mnohé bezpochybně nejvíce užitým dnem, protože jsme mohli navštívit muzeum voskových figurín Madame Tussauds. Každý z nás si tam našel svého idola, ať už to byli zpěváci, herci, sportovci, vědci, politici nebo dokonce superhrdinové z Marvel pohádek, kteří byli součástí 4D kina, které se nacházelo právě v muzeu.

Pátý den jsme odjeli mimo Londýn a to do města Oxford, které se nacházelo zhruba hodinu a půl od Londýna. Naším hlavním cílem byla Oxfordská univerzita, konkrétně Christ Church College, jejíž součástí byla nádherná katedrála a proslulá jídelna, ve které se natáčely scény z filmu Harry Potter. Prohlídka velmi rychle utekla a my mohli jít plní nedočkavostí nakupovat do nákupního centra nedaleko univerzity, kde jsme pořídili dárky nejen pro sebe, ale i pro své nejbližší.

V pátek jsme si užívali poslední chvilky tohoto nádherného výletu. Šli jsme se podívat na střídání stráží k Buckinghamskému paláci, z čehož jsme byli všichni překvapení, a moc se nám to líbilo. Naše cesta poté pokračovala k světoznámému London Eye a poslední den jsme zakončili večerní plavbou po Temži, kde jsme mohli vidět nádherně nasvícený Londýn. Pak už nám zbývala jen cesta k autobusu a hurá domů.

Cesta zpět velmi rychle utekla, a tak nás v sobotu v 19:00 hodin vítaly Častolovice. Byl to pro nás všechny nepopsatelný zážitek a nová skvělá zkušenost. Děkujeme hlavně paní učitelce Řízkové a Micherové, které s námi celý zájezd absolvovaly, a paní průvodkyni, díky které jsme se dozvěděli mnohem víc o Velké Británii.

více fotografií zde

Simona Chaloupková, 9.B

 
EXKURZE NA OBCHODNÍ AKADEMII
20. 11. 2015

Dne 20. listopadu po druhé vyučovací hodině se 9. třídy vydaly na exkurzi do kostelecké Obchodní akademie T. G. Masaryka. Ve vstupních dveřích nás přivítal jeden z učitelů a zavedl nás do tělocvičny, kde čekala skupina Přejetá žába složená právě ze studentů akademie. Ti nám zazpívali i několik písní a naše exkurze pokračovala dál. Přemístili jsme se do učebny, kde nám dva studenti převedli, jak se pracuje s 3D tiskárnou a jak probíhají schůze fiktivních firem. Poté pan učitel rozebíral, co se na zdejší škole vyučuje a čeho můžeme na škole dosáhnout. Promítl nám také videa, kde studenti natáčeli své zážitky z výměnného pobytu v Anglii, cyklistického zájezdu a lyžařského kurzu. Po produkci byla návštěva třídy počítačů. V učebně jsme dostávali otázky, za které jsme byli odměněni. Ještě to však nebylo vše. Byli jsme rozděleni do dvou skupin a prošli jsme zbytek školy. Škola byla pěkná a většinu z nás návštěva motivovala učit se, abychom se dostali tam, kam chceme.

více fotografií zde

Adéla Přibylová, 9.A

 
PREZENTACE STŘEDNÍCH ŠKOL V ČASTOLOVICÍCH
19. 11. 2015

Základní škola v Častolovicích připravuje pro své žáky prezentaci středních škol Rychnovska v prostorách školní jídelny. Žáci a jejich rodiče měli možnost seznámit se s touto nabídkou 19. listopadu 2015.

Vybrat střední školu bývá někdy obtížné. Někteří žáci mají jasno, kterým směrem se budou ubírat, ale jiní nejsou rozhodnuti. S profesní orientací pomáhá škola žákům a rodičům průběžně po celou dobu výuky. Žáci navštěvují poradenská střediska, jsou pro ně pořádány projektové dny, které mají žákům přiblížit studium na těchto školách.

V rámci profesní orientace škola umožňuje žákům seznámit se obory vyučovanými na středních školách ve zdejším regionu. Základní školu navštěvují zástupci středních škol, kteří představují žákům obory vyučované na jejich školách přímo v prostorách základní školy. Žáci a rodiče si se zájmem prohlédli a vyslechli jednotlivé nabídky, získali cenné podklady pro své rozhodování.

Děkujeme zástupcům jednotlivých škol za jejich prezentaci a těšíme se na další spolupráci.

více fotografií zde

Mgr. Bc. Alena Bačíková

 
STRAŠIDELNÁ CESTA ZÁMECKÝM PARKEM V ČASTOLOVICÍCH
13. 11. 2015

Páteční podvečer 13. listopadu 2015 patřil již tradičně Strašidelné cestě v zámeckém parku. Snad proto, že byl přesně pátek třináctého, se v letošním roce této cesty zúčastnilo rekordních 360 dětí se svým doprovodem. Tuto cestu pořádá SRPŠ ve spolupráci s učiteli základní školy. Co by byla strašidelná cesta bez malých a velkých strašidel, která se již od poloviny října na tuto cestu připravují.

Hlavní brána zámeckého parku se na tento večer stává vstupem do říše strašidel. Čarodějnice a čertice vpustí malé i velké na cestu, kde plní úkoly na strašidelných stanovištích, sbírají razítka do startovní kartičky a samozřejmě odměny. Po celé délce strašidelné cesty potkáte strašidla, která nenadále vystupují z temnoty. Jednotlivá stanoviště, kde se plní úkoly pod dohledem bílé paní, piráta, smrtky, mumie a dalších strašidelných postav. Každý, kdo prošel celou trasu, získal v cíli sladkou odměnu a šálek teplého čaje.

Závěrem si každý mohl prohlédnout výstavu strašidel, kterou připravili pro děti učitelé základní školy. Počasí nám přálo. Děkujeme tímto všem rodičům, učitelům a dětem, kteří pomáhali s přípravou a organizací strašidelné cesty a velkou měrou tak přispěli k úspěchu celé akce. Zároveň děkujeme touto cestou paní hraběnce Dianě Phipps Sternbergové a správě zámku za umožnění konání akce v prostorách zámeckého parku.

více fotografií zde

Pedagogický sbor ZŠ Častolovice

 
BOBŘÍK INFORMATIKY
11. - 13. 11. 2015

Naše škola se pravidelně zúčastňuje celostátní informatické soutěže pro žáky základních a středních škol. Letošní ročník byl již osmý a proběhl v týdnu od 9. do 13. listopadu 2015. Soutěžící řešili v časovém limitu otázky, které se liší svojí náročností, zaměřením a způsobem řešení. Otázky byly z oblastí algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů a digitální gramotnosti.

Žáci naší školy soutěžili ve třech věkových kategoriích - Kadet (8.-9.), Benjamin (6.-7.) a Mini (4.-5.). První se do soutěže zapojili osmáci a deváťáci v kategorii Kadet. Za školu se kategorie zúčastnilo 15 soutěžících a úspěšnými řešiteli se stali Víťa Hanzlíčků a Kryštof Lounek (oba 9.A). O den později v kategorii Benjamin se za školu zúčastnilo 21 soutěžících, z nichž se úspěšnými řešiteli stali Natanel Skřivánek (7.A) a Veronika Dlasková (6.B). Nejvíce zastoupenou byla kategorie Mini, které se v pátek zúčastnilo 33 soutěžících ze čtvrté a páté třídy. I v počtu ulovených "bobříků informatiky" byli nejmladší nejpočetnější. Klára Kudláčková, Jakub Hejhal, Lukáš Mauer, Maxim Štěpánek, Tereza Krejčová, Štěpán Rojek, Ondřej Mitana a Adam Poledno (všichni 5.A) získali ocenění úspěšného řešitele.

Všem soutěžícím děkujeme za účast a snahu. Vítězům jednotlivých kategorií blahopřejeme!

 

  

Mgr. Miroslav Charvát

 
NÁVŠTĚVA ISOVERU V ČASTOLOVICÍCH
5. 11. 2015

Dne 5. 11. 2015 se třídy 9. A, B zúčastnily exkurze v závodě Isover. Po příchodu do firmy jsme se rozdělili na dvě části - jedna šla navštívit výrobu a druhá zhlédnout prezentaci. My, co jsme šli do výroby, jsme si museli nasadit ochranné pomůcky - helmy, brýle a reflexní vesty. Když jsme vešli do výrobní haly, ihned jsme ucítili zápach, který vzniká při výrobě skelné vaty. Ujala se nás tamější pracovnice, která nás postupně provedla celou výrobou - přes pece, lisy až po balení a skladování. Poté jsme se prohodili s druhou skupinou a šli jsme do kanceláře, kde jsme mohli vidět různé statistiky této firmy- od počtu zaměstnanců až po emise vypouštěné do ovzduší. Na konci prohlídky jsme se ještě vyfotografovali. Celkově se mi exkurze velmi líbila a myslím, že mnohým z nás přiblížila naši budoucnost.

více fotografií zde

Kryštof Lounek, 9.A

 
FLORBAL
27. 10. 2015

V úterý 27. října se v Rokytnici v Orlických horách konal turnaj žáků 8. a 9. ročníků ve florbale. Cekem se utkalo sedm družstev (ZŠ Rokytnice, ZŠ Slatina, ZŠ a MŠ Častolovice, ZŠ a MŠ Doudleby, ZŠ Vamberk, ZŠ Kostelec nad Orlicí, ZŠ Rychnov - Javornická). Po rozlosování nás čekali tři soupeři: florbalisti z Kostelce (1:2), Slatiny (1:4) a Rychnova (1:4). Po celý den bylo skutečně na co koukat. Turnaj měl opravdu slušnou úroveň a spousta zápasů byla velice vyrovnaná. Avšak uspět se nám podařilo až při zápasu o 6. místo, kde jsme byli jasným vítězem a porazili soupeře ze ZŠ a MŠ Doudleby. Zápas skončil 1:5 a naši hráči se radovali z jasné výhry.

Všem hráčům bych chtěla poděkovat za účast a nasazení po celou dobu turnaje.

SESTAVA: Sluka J. (brankař), Kanta F. (brankař), Hovorka J., Slezák D., Jedlička A., Šreibr O., Šimerda F., Kapucián L., Hloušek O., Izák A., Boháč F., Michera J.

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
HEJ, MISTŘE!
23. 10. 2015

V pátek 23. října jsme se my, žáci 8. a 9. ročníku, vydali do krásného pardubického divadla. Divadelní hra se jmenovala ,,Hej, mistře''.

Hlavní postavou byl Jan Jakub Ryba. Celá tato hra byla o jeho životě a o době, ve které žil. Jeviště bylo krásně osvícené a herci měli pěkné kostýmy. K představení hrála hudba - zčásti reprodukovaná, zčásti živá. Celkově vytvářela krásnou atmosféru.

Divadlo jsme si moc užili a budeme se těšit na další.

Adéla Přibylová, 9.A

 

V pátek 23. října jsme s žáky devátého ročníku a vybranými žáky osmého ročníku navštívili divadlo v Pardubicích. Konkrétně divadelní hru s názvem ,,Hej, mistře!''. Divadelní představení přibližovalo život učitele a hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby. Společně se svou ženou Annou se snažil vychovat několik dětí. Měli však veliké neštěstí, že jejich děti brzy umíraly a nakonec jim zůstali pouze tři synové - Arnošt, Václav a Vilém.

Děti, které navštěvovaly Jakubovu školu, k němu vzhlížely s láskou, ale jejich rodiče společně s většinou obyvatel obce Jakuba odmítali. Poslali na něj inspekci, která mu však udělila pochvalu. Lidé ale stále odmítali připustit, že je skvělý učitel, neboť to, co vyučoval, bylo naprosto odlišné od místních obyčejů.

Složil první vánoční mši v českém jazyce a právě ta mše měla název ,,Hej, mistře!'', z čehož vznikl název divadelní hry. Původně jsem si myslela, že hra bude hlavně o tom, ale mnohem více se tam popisoval Jakubův život až po jeho smrt.

Velice mě zaujali herci, kteří byli zároveň i zpěváci. Měli neuvěřitelně krásné hlasy. Smíšený dětský sbor zněl také moc hezky. Já osobně mám ze hry milý zážitek.

více fotografií zde

Lucie Nováková, 9.B

 
PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN
14. 10. 2015

Ve středu proběhla na naší škole soutěž Přírodovědný klokan. Žáci 8. a 9. třídy řešili otázky z oblasti matematiky, fyziky, chemie, přírodopisu a zeměpisu. Test obsahoval 24 úloh rozdělených do tří skupin podle obtížnosti. Na řešení bylo 40 minut. Výborného výsledku dosáhl Víťa Hanzlíčků z 9. A, který z maximálně možných 120 bodů získal vynikajících 101 bodů. Blahopřejeme a děkujeme všem soutěžícím za účast.

Pořadí v jednotlivých ročnících:

8.A
1. Petr Novák
2. Lucie Hartmanová
3. Robin Petřvalský

9.A,B
1. Víťa Hanzlíčků 9. A
2. Kryštof Lounek 9. A
3. Adéla Přibylová 9. A

více fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská, Mgr. Petra Zábrodská

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ MLADÝCH CYKLISTŮ 5. TŘÍD
8. 10. 2015

Ve čtvrtek 8. října se v Rychnově n. Kn. na dopravním hřišti již tradičně konala soutěž pro cyklisty z pátých tříd. Z naší páté třídy školu reprezentovali Štěpán Rojek, Filip Bartoš, Terezka Hendrichová a Viktorie Votroubková.

S organizací soutěže pomáhala paní učitelka Vaňková, která dělala rozhodčí na první pomoci a s sebou vzala i „zraněné“: Matyáše Jirsu, Natálii Chaloupkovou, Lenku Ešpandrovou, Natálii Šmídovou.

Oproti loňsku se počasí vylepšilo, tentokrát nám nepršelo.

Téměř všichni byli na takovéto těžké dopravní soutěži poprvé. V soutěži se jako družstvo umístili na 15. místě, první místo získal Vamberk.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
MINIFOTBAL
1. 10. 2015

Ve čtvrtek 1. října se v Rychnově nad Kněžnou konal turnaj žáků 8. a 9. ročníků v minifotbale. Turnaje se zúčastnilo 9 základních škol z našeho okresu (ZŠ Javornická Rychnov n/K, ZŠ Gutha-Jarkovského Kostelec n/O, ZŠ Týniště n/O, ZŠ Vamberk, ZŠ Častolovice, ZŠ T.G.M. Borohrádek, ZŠ Slatina n/Z a ZŠ České Meziříčí). Po rozlosování byly týmy rozděleny do dvou skupin, kde nás čekali papírově slabší soupeři. Přes počáteční naději našeho týmu na postup do semifinále jsme se vrátili do reality ihned po prvním odehraném utkání se ŽS Kostelec n/O. Tento zápas jsme prohráli po nešťastném gólu 1:0. V druhém utkání proti žákům z Českého Meziříčí naši chlapci neproměnili spoustu gólových šancí a toho nakonec využil náš soupeř, který vyhrál 2:0. Před třetím zápasem došlo ke změně v sestavě našich hráčů. Tímto krokem se naše hra zpřesnila a výsledkem bylo vítězství 1:0 se ZŠ Vamberk. Nabuzeni tímto výkonem jsme se chystali na nejsilnějšího soupeře ze skupiny, ZŠ Javornickou RnK. Bohužel předpoklady se brzy vyplnily a toto utkání skončilo jasnou výhrou domácího týmu 3:0. Po čtvrtém místě ve skupině nás čekalo poslední utkání o celkové 7. místo na turnaji s družstvem ZŠ Slatina n/Z. Zde byla vidět bojovnost celého týmu a po dvou krásných gólech bylo rozhodnuto. Zápas skončil naší jasnou výhrou 2:0. Všem hráčům bych chtěla poděkovat za účast a nasazení po celou dobu turnaje.

SESTAVA: Jedlička A., Šreibr O., Šimerda F. (1), Kapucián L. (2), Izák A., Boháč F., Mráz M., Vanický L., Jáneš M., Hloušek O., Michera J.

více fotografií zde

Bc. Marika Štěpánková

 
DOPRAVNÍ SOUTĚŽ V TÝNIŠTI N. ORL.
23. 9. 2015

Ve středu 23. 9. vyrazili žáci naší školy na dopravní soutěž do Týniště. Děti si vyzkoušely atmosféru soutěže jako přípravu na soutěž v Rychnově. Závodilo se ve čtyřech tradičních disciplínách – jízda po dopravním hřišti, jízda zručnosti, testy z dopravních předpisů a první pomoc.

V nejstarší kategorii (7. třída) byl Natanel Skřivánek bezkonkurenční a obsadil 1. místo.

Ve společné kategorii páté a šesté třídy se našim žákům nepodařilo dostat na „bednu“, většina z nich však předvedla slušné výkony. Někteří odhalili své slabší stránky, na kterých ještě zapracují.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Hovorková

 
EXKURZE DO HRADCE KRÁLOVÉ
22. 9. 2015

V úterý 22. 9. 2015 se žáci 8. a 9. ročníku rozjeli do Hradce Králové, aby zde navštívili Eurocentrum, které se nachází na Pivovarském náměstí v sídle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. V Eurocentru získali naši žáci zábavnou formou základní informace o Evropské unii. Seznámili se se vznikem Evropské unie a s jejími institucemi. Na připraveném pracovním listu doplňovali jednotlivé údaje, které pak mohli využít během soutěže. Žáci vítězné skupiny získali sladkou odměnu. Exkurze do Hradce Králové se vydařila, žáci si užili pěkný zářijový den.

 

více fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská

 
EXKURZE DO HRADCE KRÁLOVÉ (BÍLÁ VĚŽ, MUZEUM VÝCHODNÍCH ČECH) – 7.A
22. 9. 2015

V úterý 22. 9. 2015 nešel v Častolovicích, a tím pádem i ve škole, elektrický proud, a tak jsme se se třídou 7. A a v doprovodu paní učitelky Chaloupkové a Horákové vydali na exkurzi do Hradce Králové. V 7:15 jsme se sešli před školou a pokračovali jsme společně na vlakové nádraží, odkud nám jel vlak ve tři čtvrtě na 8. Když jsme dojeli do cíle, došli jsme pěšky k Bílé věži, která byla uvnitř nově zrekonstruovaná. Uprostřed věže byl 3. největší zvon v České republice jménem „Augustin“. Vystoupali jsme až na vršek a otevřel se nám krásný výhled na celý Hradec Králové i jeho okolí, např. byly nádherně vidět Orlické hory, Chlum a také různé významné budovy města. Když jsme sestoupili úplně dolů, mohli jsme si prohlédnout krásný skleněný model Bílé věže.

Poté jsme se přesunuli do Muzea východních Čech, kde jsme mohli shlédnout výstavu „Na vlnách pod plachtami“ – viděli jsme např. propracované modely plachetních lodí, 700 kg vážící kotvu, různě velká lodní děla, vybavení lodí a další předměty potřebné k námořní plavbě. Paní průvodkyně nás také interaktivně zapojila – žáci byli rozděleni do tří skupin – „truhlářů/ tesařů“, „navigátorů“ a „obchodníků“. První skupina se seznámila se stavbou lodí a nářadím k tomu potřebným. Druhá skupina se zabývala navigačními pomůckami a třetí skupina měla za úkol zjistit něco o koloniálním obchodu a zboží, se kterým bylo obchodováno. Všechny tři skupiny si pak vzájemně prezentovaly, co o daném tématu zjistily. Bylo to moc poučné a celá exkurze se nám líbila.

více fotografií zde

Mgr. Stanislava Chaloupková

 
ZÁMECKÉ IMAGINÁRIUM A KINO
22. 9. 2015

Úterní dopoledne jsme prožili úplně jinak než ve školních lavicích. Hned ráno se druháci, třeťáci, čtvrťáci a páťáci vydali procházkou do Kostelce nad Orlicí.

První zastavení bylo na Rabštejně, kde bylo pro nás připraveno filmové představení. Zhlédli jsme animovanou pohádku Píseň moře, jejíž příběh se odehrával u irského pobřeží. Obdivovali jsme originální výtvarné zpracování, které se úplně lišilo od známých kreslených filmů a pohádek. Přímo nás okouzlili snové krajiny a podmořský svět se svými krajkovými vzory. Z příběhu na nás dýchalo tajemno pradávných keltských bájí, které ještě podmanila účinná hudba. Dokonce někteří z nás u tohoto baladického příběhu otírali slzičky.

Druhé zastavení nás čekalo v krásném prostředí kosteleckého zámku, kde jsme navštívili výstavu Zámecké imaginárium. Ocitli jsme se ve světě fantazie, pohyblivých hraček a loutek. Všichni jsme se tady skvěle bavili, mohli jsme loutky rozpohybovat různými hejblátky, tlačítky, páčkami nebo klikami. Užívali jsme si toho, že se můžeme všeho dotknout a pohrát si. Také jsme se bavili v obludáriu nebo u malovaných panelů.

Plni skvělých zážitků jsme se ještě trochu porozhlédli po upraveném zámeckém parku a vypravili jsme zpět do Častolovic k naší škole. Byl to prima den!

více fotografií zde

Mgr. Ladislava Vaňková

 
EXKURZE DO DDM V KOSTELCI N. ORL. A ZÁMKU V ČASTOLOVICÍCH
22. 9. 2015

Cesta pěšky do DDM utekla rychle, děti zpívaly a ani se nenadály a byli jsme v Kostelci n. Orl. Po svačině nás paní provedla budovou a ukázala nám prostory, kde probíhají zájmové kroužky. Děti si společně řekly, co se v různých kroužcích dělá, a povídaly si o příměstských táborech, na kterých již některé z nich byly. Největší zájem byl o drobná zvířátka, o která se děti v zájmovém kroužku starají. Kdo dobře poslouchal, dověděl se o křečcích, osmácích, zakrslých králicích, šnecích a vodních želvách mnoho nových zajímavých věcí. Do Častolovic jsme se vraceli příjemnější cestou - bez dopravního ruchu a vyšli jsme v zámeckém parku. Někdo se musel „pochlapit“, protože ho už bolely nohy, ale při procházení zámeckými komnatami na to již každý zapomněl, neboť průvodkyně byla moc fajn, uměla výklad přizpůsobit dětem a zaujmout je. A tak se děti dověděly, kdo byla Marie Terezie a co prosadila, kdo je převtělen do černé slepice, kdo bude jednou novým majitelem zámku, jak se jmenují psi naší hraběnky a spoustu jiných pro děti „stravitelných“ informací.

více fotografií zde

Mgr. Gabriela Luxová

 
ADAPTAČNÍ KURZ ŽÁKŮ 6. ROČNÍKŮ
7. a 16. 9. 2015

Dne 7. a 16. září 2015 se žáci 6. A a 6. B zúčastnili adaptačního kurzu, který vedla Mgr. Zdenka Ženatová z Pedagogicko-psychologické poradny v Rychnově nad Kněžnou. Kurz probíhal v příjemném prostředí školní družiny a jeho hlavním cílem bylo vytvořit přátelský kolektiv a stmelit žáky, kteří přišli ze spádových škol na 2. stupeň naší školy. Celý kurz se nesl v přátelském duchu a všichni žáci včetně třídních učitelů se se zájmem zapojili do různých aktivit.

 

více fotografií 6.A | 6.B

 

Mgr. Petra Klausová

 
SPORTOVNÍ DEN 2. STUPNĚ
4. 9. 2015

V pátek 4. 9. 2015 proběhl na 2. stupni sportovní den, který se tentokrát uskutečnil na Sokolské zahradě v Častolovicích. Po zahájení sportovního dne zápolili jednotlivci v netradičních disciplínách např. překážkový běh s pálkou a míčkem, číslované kužely, hod tenisovým míčkem na cíl, ringo, hod medicinbalem apod. Soutěžící si vyzkoušeli svoji přesnost, rychlost a obratnost. Po skončení těchto disciplín se třídy přesunuly na nově opravené hřiště s umělým povrchem, kde se jednotlivé ročníky mezi sebou utkaly ve fotbale a vybíjené. Sportovní den byl zakončen vyhodnocením vítězných ročníků a nejlepších žáků v jednotlivých disciplínách. I přes ranní nepřízeň počasí se den vydařil a vyhlášení výsledků probíhalo pod slunečnou oblohou.

více fotografií zde

Mgr. Irena Lohniská a Mgr. Petra Zábrodská

 
SPORTOVNÍ DEN – 2. – 5. ROČNÍK
4. 9. 2015

V pátek 4. 9. 2015 žáci 2. - 5. ročníku navštívili volnočasový areál v Častolovicích. V rámci sportovního dne zde děti plnily různé netradiční disciplíny. Poměřily své síly v hodu polenem na cíl, běhu v maxiholinách, přenášení vajíčka na lžíci, slalomu s kolečkem, skákání v pytlích, rychlosti navíjení tahačů a jiných sportovních disciplínách. V přestávkách se měly možnost zapojit do míčových her, cvičení gymnastiky, běhu kolem hřiště a skákání přes švihadlo.

Celé dopoledne probíhalo ve sportovním duchu, vládla skvělá nálada a všichni si to opravdu užili. Dík patří i starším spolužákům, kteří pomáhali na stanovištích a plnili funkci rozhodčích. Sportu zdar!

více fotografií zde

učitelky 1. stupně

 
SPORTOVNÍ DEN PRVNÍ TŘÍDY
4. 9. 2015

Počasí ráno bylo nejisté a tak disciplíny, které měly proběhnout v přírodním areálu zámeckého parku jsme přesunuli do tělocvičny. Děti soutěžily o medaile nejrychlejšího běžce, největšího siláka, nejlepšího akrobata, střelce a skokana. Někdo byl natolik zdatný, že se umístil ve všech disciplínách a tak vyhrál medaili nejlepšího sportovce. Počasí se umoudřilo a tak jsme si neodpustili pobyt na čerstvém vzduchu a šli jsme se podívat na koně k zámeckému parku. Děti musím pochválit, byly vytrvalý a hodný, nikdo „nekňučel“, že ho bolí nohy, nebo že se mu něco nechce dělat. Takže jen tak dál.

více fotografií zde

Mgr. Gábina Luxová

 
PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN
4. 9. 2015

Přivítání žáků do nového školního roku 2015/16 proběhlo slavnostně na sále U Lva. Žáci deváté třídy uvedli na pódium prvňáčky a předali jim uvítací balíček zakoupený školou. Jak tak stáli vedle sebe, tak si člověk uvědomil, jak čas rychle utíká a mnozí učitelé zavzpomínali jaké to bylo, když naši letošní “mazáci“ byli v první třídě. Po představení nových žáků a těch, kteří nás po tomto školním roce opustí, se všichni rozešli do tříd.

V první třídě měly děti připravenou nadílku zakoupenou školou, Královehradeckým krajem, městysem Častolovice a firmami Laktea a Stamont. Krásné plné boxy a dárkovou tašku se školními potřebami předal osobně pan starosta s paní Kubalíkovou. Děti provedla po škole vedoucí družiny – paní Iva Hlaváčková Morávková, zatímco probíhala informační schůzka rodičů se třídní učitelkou – Mgr. Luxovou. Na závěr byli i rodiče provedeni školou – však má škola co ukázat. Zbývá jen popřát žákům první třídy mnoho příjemných chvil a úspěšné zakončení základní školní docházky a dosažení svých cílů v dalším vzdělávání žákům devátých tříd.

více fotografií zde

Mgr. Gábina Luxová

Mgr. Miroslav Charvát  ©  2012