Semiramis 8.B

Dne 4. dubna do naší třídy (8.B) přišla v letošním školním roce podruhé Lucka ze Semiramis s programem, který jsme si při posledním setkání v listopadu loňského roku vybrali. Téma bylo „Všechno je jednou poprvé“ a bylo zaměřeno na ztráty v různých podobách. 

Po úvodním zopakování pravidel jsme si vytvořili jmenovky a každý si vybral emotikon, který nejlépe vystihoval naši aktuální náladu. Pak jsme se společně zamýšleli nad tím, jaké ztráty mohou člověka v životě potkat. Nejdříve nás napadaly hlavně materiální věci jako školní pomůcky, klíče, mobil, poté i vážnější věci, jako ztráta kamaráda, rodinného příslušníka nebo třeba ztráta sociálního statutu, fyzického či psychického zdraví. 

Následovala aktivita, ve které jsme měli za úkol v 90 vteřinách vymyslet ve své skupině co nejvíc emocí, které může prožívat člověk při ztrátě. Napadalo nás jich hodně negativních, ale i pár pozitivních. 

V další aktivitě ve skupinách, jsme ve hráli scénky na „tajná“ témata (rozchod, rozvod, šikana, ztráta kamaráda). Úkolem ostatních ve třídě bylo uhádnout, o jakou ztrátu se jednalo a co při této scénce mohli vidět za chování a emoce. Po každé scénce jsme si o dané ztrátě více povídali, zamýšleli jsme se nad možnými důsledky takové ztráty. Rozebírali jsme také emoce, které ztráty provázejí i truchlení a jeho délku. Došli jsme i k tomu, že některé emoce mohou v dlouhodobém působení způsobit i  závažný zdravotní stav, nemoc. 

Velmi zábavná byla „sněhová válka“- aktivita pro uvolnění emocí, kdy jsme si umačkali kouličku z papíru a představovali si, že všechen svůj vztek, naštvání v ní odhodíme. 

Program jsme si užili, nad některými ztrátami jsme se více zamysleli a při následující hodině VKO jsme ještě zpracovávali pracovní list k probranému tématu s názvem „Plán pomoci“. 

žáci a žákyně 8.B 

Aktualizováno: 26.4.2024 — 13:01
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram