15. ročník akce Hrajme si i hlavou

V pátek 21. června 2024 jsme letos podruhé vyrazili na třídní výlet do Hradce Králové. Tentokrát to byla tak trochu vzdělávací akce, jak její název napovídá. Společně s p. učitelkami Petrou Zábrodskou a Danou Skokanovou jsme vyrazili ráno z Častolovic vlakem a z hlavního nádraží v Hradci jsme přešli pěšky do univerzitního kampusu Na Soutoku. Na místo jsme dorazili těsně před devátou hodinou.

Letošní ročník měl podtitul N(V)esmírná přitažlivost. Pro žáky a studenty základních a středních škol, ale i širokou veřejnost akci pořádala katedra fyziky Univerzity Hradec Králové ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Hradec Králové. Jejím cílem je každý rok zprostředkovat pro všechny příznivce, nejen přírodovědných disciplín, mnoho zajímavostí.

Na akci bylo venku v areálu kampusu připraveno mnoho stánků, naplněných tradičními, ale i netradičními pokusy, které se snažily zaujmout a dokazovaly, že fyzika, chemie, matematika a další „nepopulární“ vědy nejsou zase tak hrozivé či nepochopitelné a stojí za naši pozornost.

Vyzkoušeli jsme si několik pokusů, např. zapojení jednoduchého elektrického obvodu, rozsvícení žárovky pouze pomocí ploché baterie, vypuštění rakety (PET lahev natlakovaná vodou). Mohli jsme si ověřit svoje znalosti v oblasti rostlin a živočichů prostřednictvím poznávaček.

K dispozici byly i různé matematické i fyzikální hračky, logické skládačky a hlavolamy, mohli jsme krystaly chemických sloučenin přispět k vypěstování pestrobarevných chemikových zahrádek, ale třeba i dalekohledem se speciálními filtry pozorovat Slunce.

V budově fakulty informatiky jsme si vyzkoušeli pod vedením záchranářů první pomoc, v mlžné komoře jsme viděli, jak funguje rentgenové záření a radioaktivní prvky. V atriu budovy jsme sledovali pokusy s tekutým dusíkem a suchým ledem, složit maketu 3D tiskárny a další.

Všechny splněné úkoly byly odměňovány „hlavouny“ a za pět hlavounů jsme si mohli koupit limonádu „einsteinovku“. To se hodilo, protože bylo opravdu velké horko. Po dvou hodinách jsme pěšky došli do OC Aupark, kde jsme si dali oběd. Domů jsme jeli nakonec dřívějším vlakem a ve 13:15 jsme trochu bohatší o přírodovědné znalosti a hodně znaveni vedrem dorazili do Častolovic.

žáci a žákyně 8.B

fotogalerie zde

Aktualizováno: 24.6.2024 — 13:06
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram