ZA FOTBALEM POD LÍZÁTKA 

Vzdělávání není pouze o získávání dovedností, ale v neposlední řadě také o zážitcích. Jeden takový si odnesli žáci, kteří se v úterý 15. 10. 2024 zúčastnili mezinárodního fotbalového utkání U21 na nově zrekonstruovaném stadionu v Hradci Králové.  

Natěšená skupina 17 žáků v doprovodu Mgr. Mariky Štěpánkové a Mgr. Marie Gregorové se za slunečného počasí vydala vlakem v 16:20 směr Hradec Králové. Na hlavním nádraží dostali žáci krátký rozchod a pak již následoval rychlý přesun trolejbusem na zástavku koupaliště Flošna. Jízda to nebyla úplně snadná, neboť kvůli zápasu bylo pasažérů několikanásobně víc než obvykle. Oproti očekávání neproběhla u vstupu na stadion žádná přísná kontrola, a tak se mohli žáci plynule přesunout do určeného sektoru. Před úvodním výkopem samozřejmě nechyběly hymny obou států, což bylo při počtu téměř 9 tisíc stojících fanoušků samo o sobě nezapomenutelným zážitkem.  

Samotný zápas byl od začátku v režii naší reprezentace, čemuž odpovídá i množství neproměněných šancí. Zadařilo se až ve druhé půli, a to dokonce třikrát. Vítězství zajistilo českému celku možnost hrát v baráži o účast na EURO 2025 v Bratislavě.  

Přestože bylo kvůli zpáteční cestě nutné opustit hlediště již v 85. minutě zápasu, žáci přesto stihli být součástí klasické mexické vlny, což v nich zanechalo asi největší dojem. Zpáteční cesta zpestřená večeří v podobě baget a teplých nápojů proběhla bez problémů a žáci byli v pořádku předáni zákonným zástupcům.  

Tato velmi vydařená akce se mohla konat díky velmi vstřícnému přístupu FAČR, která lístky nabízela školám zdarma. Za to si zaslouží velké poděkování a odměnou budiž obrovské nadšení žáků.  

Mgr. Marika Štěpánková 

Aktualizováno: 17.10.2024 — 14:51
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram