Lyžařský výcvik 2018

2018_6789_lyzakDne 5. 2. 2018 byl zahájen lyžařský výcvik, který se koná v Jestřabí v Krkonoších. K hotelu Eden jsme přijeli kolem 10. hodiny. Zde nás přivítali instruktoři a zdejší personál. Následně se děti ubytovaly a v pravé poledne už byl oběd na stole. Pochutnali jsme si na uzené polévce a špagetách. Okolo 13:30 nás odvezl taxibus na svah Vurmovka. Poté děti čekaly rozřazovací jízdy do skupin podle zdatnosti, kde se každý snažil, jak nejlépe uměl. Sněhové podmínky byly dobré, celým odpolednem nás provázelo sluníčko, ale i studený vítr. Před 16. hodinou jsme si užili poslední jízdu a taxibusem vyrazili zpět do hotelu. Po krátkém odpočinku nás čekala výborná večeře – kuřecí paličky s bramborem a ovocný kompot. Večerka byla ve 22:00, ale našli se i tací, kteří únavou odpadli už dříve.

V úterý jsme se probudili opět do slunečného rána. A pěkné počasí vydrželo celý den. Po vydatné snídani jsme se opět vydali skibusy na svah a všichni se vrhli do zdokonalování svých lyžařských a snowboardových dovedností. Na základě toho byly děti rozřazeny do pěti skupin. Po obědě jsme si užívali zbytek dne na svahu. Ke svačině pro nás paní kuchařka připravila domácí perník a banánovou buchtu s tvarohem. Ve svém volném čase děti využívají možností hotelu – stolní fotbal, ping pong, saunu, TV a wifi J Po výborné večeři – knedlo, zelo, vepřo následovala přednáška na téma: První pomoc na svahu. A jelikož u spousty dětí byly vidět velké pokroky v lyžování i snowboardingu, po společné domluvě s instruktory jsme se rozhodli pro náročnější svah ve skiareálu Aldrov, který navštívíme zítra.

Třetí den našeho lyžařského výcviku začal jako obvykle budíčkem v 7 hodin. Po snídani někteří vyrazili na svah Vurmovka, ti zdatnější pak na Aldrov. Všichni si užívali jízdy, zdokonalovali svou techniku a vedli si výborně. K obědu jsme měli znojemskou a poté následovala chvíle odpočinku na pokojích.                                                                                                                                         Na středeční odpoledne jsme naplánovali procházku do cca 6 km vzdálené obce Poniklá, která je proslulá výrobou skleněných perličkových ozdob. Počasí nám přálo a cesta ubíhala rychle. Žáci měli možnost podívat se přímo do výrobny. Jedna ze zaměstnankyň nám názorně předvedla všechny výrobní kroky, které vedly ke zhotovení těchto nádherných ručně dělaných ozdob. Nejprve se ze skleněných trubiček musí vyfouknout řádek kuliček, ty se pak zevnitř nastříbří pomocí speciálního roztoku, poté se smáčí v barvách a dále dozdobují. Nakonec se ozdoby nařežou a Třpytivá krása, jak je i firemní prodejna nazvaná, je na světě. Nejvíce však žáky potěšilo, když si sami mohli některé z výrobků vytvořit v kreativní dílně. Vyzkoušeli tak svou šikovnost a pod vedením lektorky si vyrobili vlastní ozdobu. A dílka to byla opravdu zdařilá! Mezitím se venku již setmělo a značně ochladilo, proto jsme se už zpáteční cestu vezli skibusem. Po návratu do hotelu jsme si pochutnali na dukátových buchtičkách a po večeři děti zhlédly videa o technice lyžování a snowboardingu, která pro ně měli instruktoři připravená.

Celý čtvrtek už se opět intenzivně lyžovalo. Počasí bylo stále příznivé a svahy dobře upravené. Během odpoledne už byla na mnohých žácích patrná nervozita. A nebylo divu, vždyť po večeři (kuřecí steak s opečenými brambory) měla vypuknout soutěž inspirovaná populárním televizním pořadem Tvoje tvář má známý hlas. Stejně jako loni jsme byli všichni překvapeni z opravdu originálního pojetí některých účinkujících a skvělými pěveckými a tanečními výkony. Všech jedenáct vystoupení bylo oceněno bouřlivým potleskem a žáci sladkou odměnou. Celý program uzavřel jeden z instruktorů svou komáří operou. Všem zúčastněným bychom chtěli moc poděkovat za jejich snahu. Pak už následovala diskotéka se světelnými efekty a děti, jako by nabraly nové síly, tancovaly a zpívaly celý večer.

V pátek dopoledne už nás čekalo rozloučení se svahem v podobě volných jízd. Všichni si také vyzkoušeli slalom na čas a mohli si tak změřit síly se svými soupeři. K obědu jsme si pochutnali na bramborových knedlíkách plněných uzeným masem a zelím. Po výborném obědě nás čekalo rychlé balení, uklízení pokojů a cesta domů.

Věříme, že se lyžařský výcvik dětem líbil a domů si přivezly nejen spoustu zážitků z lyžování, ale i ze společné zábavy se svými spolužáky.

více fotografií

Mgr. Marika Štěpánková, Mgr. Petra Klausová, Lucie Zytová, DiS.

Aktualizováno: 28.8.2018 — 7:45

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram