Institut Paměti národa

Dne 13. 9. 2023 jsme navštívili Institut Paměti národa v Pardubicích. Z Častolovic jsme jeli vlakem ráno v 7:20h a zhruba za hodinu jsme byli v Pardubicích. Pěšky jsme došli do Institutu. Nikdo z nás neměl žádná velká očekávání, jen jsme tušili, že půjde o něco z historie České republiky. 

Na začátku jsme se rozdělili do dvou skupin. Skupina děvčat šla do patra, kde pod vedením lektorky a dokumentaristky v jedné osobě, proběhl 1,5 hodinový workshop na téma 2. odboj. Plnily se zde různé úkoly, např. jsme se snažili přiřadit významné historické události z dějin 20. století ke správnému letopočtu nebo datu, luštili jsme šifry a na základě nápověd lektorky odhadovali, co se v době 2. odboje odehrávalo v konkrétní rodině v našem kraj. Na závěr jsme si vyslechli, jak se celý příběh rodiny Burdychových doopravdy odehrál a uvědomili jsme si, že se tito obyčejní lidé zachovali jako praví hrdinové.  

Kluci ve stejné době v suterénu budovy absolvovali samostatně interaktivní program týkající se stejného historického období, tedy 2. světové války a „prožili“ příběh účastnice 2. odboje. V této části se pracovalo ve dvojicích, každý dostal u vstupu tablet a sluchátka a postupně jsme procházeli jednotlivá stanoviště. Na některých jsme plnili různá zadání, nebo odpovídali na kvízové otázky. Na začátku i na konci této části jsme shlédli krátká videa. 

Po 1,5 hodinovém programu se skupiny vyměnily a absolvovaly druhou část. Obě součásti programu byly zajímavé, a přestože měly shodné téma, svým pojetím byly hodně odlišné. Někomu se víc líbila workshopová práce ve skupině, někomu interaktivní virtuální část ve dvojicích, ale nikdo z nás se nenudil a čas všem rychle utíkal. Tahle exkurze do historie naší země se nám všem líbila. 

žáci a žákyně 8.B 

fotogalerie zde

Aktualizováno: 3.10.2023 — 17:36
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram