Exkurze do Pardubic- Paměti národa 

V pondělí 23. října jsme jeli společně s učiteli O. Sitkou a P. Bazgerem do Pardubic navštívit institut Paměti národa. Nejprve do Hradce Králové vlakem a potom společně autobusem, který nás odvezl do Pardubic. 

V institutu na nás už čekali instruktoři. Protože nás bylo hodně, byli jsme rozděleni do dvou skupin, aby se nám lépe pracovalo. Jedna skupina odešla do prvního patra, druhá zůstala v přízemí. Celé první patro bylo věnováno průběhu let 1936 až 1945, druhé světové válce. Formou různých her a úkolů jsme se dozvídali spoustu informací. Z vyprávění a filmu s přímým pamětníkem jsme se dozvěděli, jak on sám tuto dobu prožil. Líčil nám svůj pobyt a útrapy v Terezínském ghetu. Setkání se smrtí a vůbec všechny ty hrůzy, které museli lidé v koncentračních táborech prožít na nás velmi zapůsobily. Mnohé z nich jsme si nemohli představit. Jsme rádi, že tato doba skončila a nic z toho nemusíme zažívat. 

Druhá část programu probíhala v přízemí. Za pomocí mobilních telefonů, tabletů, sluchátek a interaktivní tabule ( ta byla na zemi) jsme pokračovali ve zjišťování dalších informací o průběhu 2. světové války. Díky zvukovému doprovodu jsme byli vztaženi do filmového děje 2. světové války. ( Měla jsme pocit, jako kdybych byla přímo ve válce.)  

Po skončení programu jsme se společně prošli po zajímavých místech Pardubicích, užili si krátký rozchod a vyrazili jsme zpět na nádraží. Po příjezdu autobusem do Hradce Králové jsme dál pokračovali vlakem domů.  

Celá akce, kterou pro nás učitelé přichystali byla moc zajímavá a poučná. Hlavně i proto, že jsme neseděli v lavicích ve škole, ale užili si úplně jiným způsobem. Těším se na další a panu učiteli děkujeme. 

Hanička S.

Aktualizováno: 22.11.2023 — 15:51
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram