Školní výlet 4. a 5. třídy – Den plný objevů a zábavy

Blíží se konec školního roku, který je neodmyslitelně spojen se školním výletem.

Ve středu 29. května 2024 se žáci 4. a 5. třídy vydali na dlouho očekávaný školní výlet do VIDA! science centra v Brně.

Ráno začalo brzy, v 7:15 hodin se děti sešly před školou, kde už čekal pohodlný autobus. Plní nadšení a zvědavosti se děti usadily a hurá na výlet! Cestou panovala veselá atmosféra, plná smíchu a rozhovorů o tom, co všechno dnes zažijí. Po necelých dvou hodinách jízdy dorazili všichni na místo. Přivítala nás obrovská budova plná barevných nápisů, děti si se zájmem prohlížely moderní architekturu a nemohly se dočkat, až vstoupí dovnitř. Po rychlé kontrole u vstupu si děti odložily věci do šatny a přesunuly se do hlavního sálu, kde si je už vyzvedli lektoři k připravenému programu.

Čtvrťáci se zapojili do programu „Cesta do nitra Země“. Zjistili, z čeho se skládá Země a co se děje pod jejím povrchem, jak vznikají horniny. Vyzkoušeli si pokusy na téma sopečného výbuchu nebo zemětřesení a mohli si osahat nejběžnější horniny a nerosty.

Páťáci měli program „Prozkoumej“, “který jim poskytl fascinující pohled do světa vědy a techniky prostřednictvím interaktivních pokusů a aktivit. Děti se rozdělily do menších skupin a postupně procházely různými stanovišti. Každé stanoviště nabídlo jinou vědeckou oblast, od fyziky přes chemii až po biologii. Mohly si například vyzkoušet pokusy s magnety, objevovat tajemství elektrické energie, či se podívat na život pod mikroskopem. Interaktivní exponáty jim umožnily na vlastní kůži zažít, jak věda funguje v praxi. Kromě učení byla každá aktivita také plná zábavy, což udrželo pozornost dětí po celou dobu programu.

Po ukončení společného programu nastal čas oběda. Některé děti si přinesly vlastní svačiny, zatímco jiné si pochutnaly na občerstvení v místní jídelně. Krátká pauza na jídlo poskytla příležitost sdílet zážitky a odpočinout si před dalšími aktivitami.

Po posilnění si mohly děti užít celého centra, vrátit se k tomu, co je nejvíce zajímá a fascinuje. Velkým zážitkem byla jízda na kole, které se pohybovalo na laně ve výšce 6 m nad expozicí.

Samozřejmě nemůžeme opomenout nákupy, které k výletu také patří a děti se na ně moc těší. Tentokrát bylo z čeho vybírat.

Cesta zpět byla plná smíchu a rozhovorů o tom, co všechno jsme dnes zažili a vyzkoušeli si.

V 16:30 autobus dorazil zpět ke škole, kde rodiče netrpělivě čekali na své nadšené ratolesti.

Výlet byl velkým úspěchem. Děti si odnesly nejen skvělé zážitky, ale také nové znalosti z oblasti vědy a techniky. Program jim umožnil zažít vědu hravým a interaktivním způsobem, což jistě podpoří jejich zájem o další učení a objevování světa kolem sebe.

Těšíme se na další podobné akce, které našim dětem přináší radost a obohacující zkušenosti!

Mgr. Ladislava Vaňková

fotogalerie zde

Aktualizováno: 14.6.2024 — 14:42
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram