Loutkoherecké představení pohádek od Karla Čapka.

V pondělí 23. září 2024 žáci prvního stupně navštívili sál U Lva, ve kterém nás přivítali dva herci z královéhradeckého Divadélka pro školy. V úvodu představení nás herecká dvojice nejprve seznámila s osobou spisovatele a obsahem knihy. Sami žáci poté náhodně vylosovali dvě pohádky,  které byly zahrány. 

Jako první byl zahrán příběh tuláka Františka Krále,  který byl křivě obviněn z krádeže kufříku s penězi. Žáci poznali, že je snadné někomu křivdit,  ale že poctivost se nakonec přeci jen vyplácí, tak jak Karel Čapek popisuje ve své Tulácké pohádce.

Jako druhou si žáci vylosovali Loupežnickou: tedy slavné dobrodružství loupežnického synka Lotranda, kterého tatínek nechal vzdělat a slušně vychovat v klášteře a pak mu odkázal své strašlivé řemeslo. Známý konflikt dobra se zlem vytváří mnoho humorných situací a nutí žáky přemýšlet,  že nic na světě není černobílé.

Cílem představení bylo modernější formou zprostředkovat současným dětem původní Čapkovu tvorbu, jeho laskavý humor a krásnou češtinu. Žáci i učitelé si odnesli kladné i záporné příběhy o lidských vlastnostech a úsměv s dobrou náladou.

Aktualizováno: 9.10.2024 — 10:40
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram