Školní výlet 7.A

Školní výlet 7.AV neděli 26. června se třída 7.A vydala na školní výlet do Janovic u Trutnova. Naše cesta začínala v 9 hodin ráno na nádraží v Častolovicích, kde jsme se všichni postupně scházeli a těšili se na nová dobrodružství. Byly před námi 3 hodiny cesty vlakem, kterou jsme si zpříjemňovali zpěvem a vyprávěním vtipů, díky kterým nám cesta rychle utíkala a tak jsme si ani nevšimli, že se přiblížil nejen čas oběda, ale i náš cíl. Po poledni jsme dorazili do Janovic a vyrazili směrem k našemu ubytování. Když jsme se rozdělili do pokojů na chlapce a dívky, byl čas na nákup surovin v nedalekém obchodě na přípravu oběda a dalších drobností na zaplnění našich žaludků a uhašení žízně. Sobotní pozdní oběd byl v podobě oblíbených špaget. O nádobí se po obědě postarala Natka s Denčou a Lindou, které si rozdělily práci v kuchyni a ostatní se vrhli na společenské i sportovní aktivity, při kterých se lépe poznávali a sdružovali kolektiv. Okolo půl 8 nastal čas večeře a tak chlapci dostali za úkol připravit dřevo na večerní táborák, na kterém jsme si každý připravil večeři dle své libosti.

Pondělní ráno začínalo snídaní v 8 hodin, abychom mohli včas vyrazit na plánovaný výlet do Adršpašsko-Teplických skal. Nejdříve si každý žák vylosoval číslo svého týmu, se kterým po zbytek výletu plnil úkoly a společně sbírali body v různých aktivitách. Zabalili jsme si batůžky s pitným režimem, svačinou a opalovacím krémem a vyrazili jsme. Na počátku nám stál v cestě kopec, který jsme všichni s přehledem překonali a mohli s úsměvem pokračovat v cestě. U lesa čekal první úkol – sesbírej co nejrychleji 10 ks šišek, 10 ks kamenů a 10 ks klacíků. Všichni se úkolu chopili a tak všechny týmy splnili zadání. O kousek dál na louce jsme pokračovali v plnění další výzvy, kterou tentokrát bylo přenesení jednoho člena ze skupiny na záchranářské stoličce a zpět vytvoření „trakaře“. Po splnění úkolů jsme mohli pokračovat vesele v cestě k našemu cíli. Cesta vedla nejdříve loukou a poté už lesem v CHKO, ve které jsme se museli chovat klidně a tiše, protože zde žije divoká zvěř. Dalším úkol po příchodu do skal bylo najit 10 názvů skal, které byly často velmi vtipné a vystihovaly jejich tvar. Pro některé žáky bylo největší výzvou stoupání do 300 schodů, které vedli na vrchol skály. Všichni statečně vystoupali až nahoru a pár odvážlivců vyšplhalo až na úplný vrchol skály s nádherným výhledem do krajiny. Naše cesta vedla skalním městečkem až do Vlčí rokle a k Velkému vodopádu, u kterého jsme marně volali Krakonoše. Ještě před návratem do Janovic jsme se zastavili u místního tyrkysově modrého jezera. Poté nás čekalo občerstvení po náročném výšlapu a odjezd na ubytování. Podvečerní program se nesl v duchu odpočinku a hraní míčových her. Po západu Slunce nám znovu chlapci nanosili dřevo na opékání párků či špekáčků k večeři. Po večeři jsme společně odpočívali na dece se zpěvem a někteří odpočívali aktivně s při různých sportech.

Poslední výletní ráno se neslo v duchu palačinek, které všem moc chutnali a posilnili se jimi na balení věcí, dokončování výzev a úklid chaty před odjezdem domů. Dnešní výzvy se nesly i ve vědomostním duchu a tak si každý mohl ověřit, co zná a kde má ještě nějaké mezery. Přihrávky nohou či házení míče spolužákům a štafeta nebyli nikomu cizí. Každá skupinka si i vyzkoušela, jak moc dobře znají své spolužáky při hře „Hádej kdo“. Po obědě jsme se už sbalili a po 13. hodině jsme vyrazili směr nádraží a vydali se na cestu domů. V podvečer na každého již čekali rodiče a vítali své ratolesti, které byly plné zážitků.

více fotografií

Lucie Vondráčková

Aktualizováno: 8.7.2022 — 9:38
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram