Karel Čapek vážně i nevážně  

V pondělí 23. září 2024 se žáci druhého stupně po prvních třech vyučovacích hodinách přesunuli do hlediště sálu U Lva. Na jevišti již byly připraveny kulisy královéhradeckého Divadélka pro školy. Dva herci během hodinového programu „Fenomén Karel Čapek aneb Od Dášeňky ke zkáze světa“ představili dětem život a tvorbu jednoho z největších spisovatelů a dramatiků české literatury, který ovlivnil politickou i kulturní atmosféru nejen prvorepublikové doby. Odkaz Karla Čapka je nepochybně aktuální dodnes, proto byla volba z repertoáru tohoto divadélka jednoznačná. 

Herci také připomněli význam Karlova staršího bratra Josefa. Na několika dílech se bratři podíleli společně. Karlovi je často mylně připisováno autorství slova „robot“, které se objevilo v jeho dramatu R.U.R. Byl to právě Josef, z jehož úst toto slovo zaznělo poprvé a časem se rozšířilo do celého světa. 

Představení bylo rozděleno do několika tematických částí, přičemž nejprve vždy byly stručně nastíněny nejdůležitější informace týkající se Čapkova života a díla a poté předvedeny hrané ukázky. První přiblížila komedii Loupežník, druhá pocházela z povídky Básník ze slavného souboru Povídky z jedné kapsy, následovala ukázka z protiválečného dramatu Bílá nemoc a na konec bylo zařazeno drama Adam stvořitel obou bratrů Čapkových.  

Do hraných ukázek a odlehčených moderátorských vstupů byli zapojeni i žáci. Zábavnou formou byli motivováni k zamyšlení nad přesahem Čapkova díla do současnosti a jeho přínosem pro světovou literaturu. 

Sálem během představení zněl smích žáků i pedagogů. Na závěr herce ocenili potleskem. Těšíme se na další program! 

Mgr. Lucie Morávková 

Aktualizováno: 30.9.2024 — 15:37
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram