Naši zdravotníci přivezli zlato a bronz

hmz_rkV pondělí 22. 5. 2017 jeli naši mladí zdravotníci poměřit svoje znalosti a dovednosti v poskytování první pomoci do Rychnova nad Kněžnou, kde se každoročně koná oblastní soutěž Hlídek mladých zdravotníků.

Všechna družstva se sešla na Poláčkově náměstí, kde proběhla prezentace, rozlosování a slavnostní zahájení. My jsme sestavili dvě pětičlenné hlídky. Za první stupeň nastoupila Klára Straková, Rozálie Pultarová, Natálie Hrábková, Natálie Tejklová a Charlotta Učiková, náhradnicí byla Tereza Podolská, Markéta Šabatová, Natálie Jarkovská a Adéla Kunčarová. Hlídka ll. stupně soutěžila ve složení: Dominika Václavíková, Natálie Chaloupková, Kristýna Fabiánová, Matyáš Jirsa a Vojtěch Rychlink.

Vlastní soutěž se konala v zámeckém parku, v němž bylo připraveno pět náročných stanovišť. Z parku se ozývaly nářky, pláč, volání o pomoc, které u kolemjdoucích vzbuzovalo obavy, ale hned po zjištění situace následoval obdiv šikovným mladým zdravotníkům. Věrohodně namaskované úrazy vyžadující neodkladnou první pomoc zvládla naše hlídka ll. stupně na výbornou. Dokázala zkušeně pomoci zraněným a bez okolků přivolat profesionální záchranku. Zaslouženě získali zlato a postup do regionálního kola, které se bude konat 31. 5. 2017 ve Svitavách.

Hlídky l. stupně měly letos velmi těžký úkol, neboť měly úplně stejná zranění jako starší soutěžící, pořadatelé je opravdu nešetřili. Naši mladší zdravotníci si vedli skvěle, s těžkými úkoly se dokázali poprat. Museli si poradit s amputací prstu, pneumotoraxem, otevřenou zlomeninou, krvácením, resuscitací a zvládli obvazovou techniku i přesun raněných. V těžkém klání vybojovali bronz.

Poděkování patří také náhradníkům, kteří jeli své kamarády do Rychnova podpořit, ale hlavně i oni se celý rok poctivě ve Zdravotním kroužku připravovali.

Všem mladým zdravotnicím a zdravotníkům děkuji za skvělou práci v kroužku.

Hlídce ll. stupně přeji hodně štěstí v regionálním kole, držím palce.

více fotografií

Mgr. Ladislava Vaňková

Aktualizováno: 28.8.2018 — 8:12

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram