Za výstavou plnou technologií a skutečných příběhů 20. století

 Za výstavou plnou technologií a skutečných příběhů 20. století„Měli to tam hrozně pěkně udělaný a nic bych nepředělávala,“ napsala Natálie. Co měla Natálie na mysli? Začněme pěkně popořádku. Nejprve 9.B a následně 9.A se vypravila na exkurzi do Pardubic. V Machoňově pasáži jsme navštívili Institut Paměti národa (IPN).

„Z prvního pohledu, co jsme vešli do budovy, jsem nebyla úplně nadšená,“ varuje Edita. „Po příchodu jsme se rozdělili na dvě skupiny, v našem případě na holky a kluky,“ popisuje Veronika a prozrazuje i některé z informací, které se dozvěděla: „My dívky jsme jako první část šly na část s prezentací. Byla tam moc milá paní, která nám vyprávěla, jak to tehdy (za 2. světové války) bylo s parašutisty… jak jeden z nich utekl před gestapem bos několik kilometrů… ukazovaly jsme si, jaké používali šifry a dokonce jsme si podobné šifry zkusily vyluštit.“ „Bylo to tam zajímavé a dozvěděly jsme se tam dost informací o komunistickém odboji,“ zhodnotila Mariana výkon redaktorky publicistiky Českého rozhlasu v Pardubicích a externí lektorky IPN.

„Pak jsme šly do sklepa a tam jsme dostaly sluchátka a tablety a mobily,“ doplnila Iva a pokračuje její spolužačka Anna: „Zde na nás čekala interaktivní prohlídka…  musely jsme hledat určitá stanoviště, na kterých nás čekaly úkoly.“ „Snažily jsme se podle receptu Jaryny Machové zfalšovat nákazu žloutenky,“ uvádí příklad Tereza. U Lukáše byly pocity nejednoznačné: „Něco mě bavilo a něco ne. Třeba, když jsme poznávali, co je v krabici, byla tam zbraň, pouta…“ Martinem podtrženo, sečteno: „měli to tam hodně moderní a všechno fungovalo skvěle.“ Snad pro uklidnění rodičů by se mělo doplnit, že tím měl Martin na mysli expozici a ne funkční zbraně. „Poté co jsme se rozloučili, jsme se stavili cestou do mekáče,“ návdavkem doplňuje pro úplnost Edita, aby nebylo pochyb, co bylo pro deváťáky dalším vrcholem celého programu.

více fotografií

Zš a Mš Častolovice

Aktualizováno: 23.6.2022 — 10:16
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram