3, 2, 1, RUCE NAHORU – MASTERCHEF

Kdo procházel minulý týden okolo naší Základní školy v Častolovicích, poznal, že se uvnitř děje něco nezvyklého. Ze školy se linuly neskutečné vůně a žáci si ve svých školních taškách nosili kromě běžných věcí také kuchařské zástěry. 

Na naší základní škole se totiž uskutečnil první ročník soutěže Masterchef! 

Dlouho očekávaná soutěž, na kterou se žáci pečlivě připravovali, byla konečně tady! Pro veliký počet přihlášených dvojic se soutěž rozdělila do dvou dnů a zároveň byla rozdělena do dvou kategorií – na žáky z prvního a druhého stupně naší školy. 

Soutěžní dvojice pojilo nejenom přátelství, ale také vášeň k jídlu, které je dovedla k rozhodnutí se přihlásit a utkat o titul Masterchefa.  

Vše se odehrávalo v prostorách naší školní kuchyňky, kde byly dvojice seznámeny s pravidly a pokyny k limitu 60 minut, ve kterých měly za úkol připravit svůj soutěžní pokrm z požadovaných surovin, které již měla každá dvojice nachystané v bedýnce na své kuchyňské lince.  

Do poroty zasedly tři paní učitelky, které hodnotily nejenom výslednou chuť pokrmu, ale také vzájemnou spolupráci, komunikaci během vaření a úklid pracovní plochy. 

Učitelé a spolužáci, kteří se do Masterchefa nepřihlásili, nebyli o nic ochuzeni. Měli možnost nasát atmosféru soutěže skrz živý přenos, který se vysílal nepřetržitě po celé dva dny. S napětím mohli sledovat postup vaření a nervozitu dvojic, která při ubíhajícím čase začala stoupat. Zároveň nebyl nikdo ochuzen ani o vůni a chuť pokrmů, jelikož soutěžící kromě připravené porce pro porotu, nachystali vždy několik menších porcí jako ochutnávku pro své spolužáky. Nejenom vedení školy a ostatní učitelé chodili soutěžícím fandit. Také naši kuchaři a kuchařky ze školní jídelny ocenili kvalitu připravených pokrmů a uznali, že volba toho nejlepšího pokrmu je i pro ně velmi obtížná.  

Škála připravených jídel byla opravdu široká a porota tak ochutnávala mnoho různorodých a netradičních chutí. Někteří raději sázeli na vymazlenou klasiku, jiní se pustili do náročnějších výzev. Ze slaných pokrmů si dvojice připravili například špagety s domácí omáčkou, burgery, bramboráky, panenku s batátovým pyré, dýňovou polévku a mnoho dalšího. Samozřejmě i sladké chutě byly uspokojeny a porota mohla ochutnat například čokoládový perník, šlehačkovou roládu, skořicové šneky, ovocné lívance nebo třeba tiramisu.  

Všichni žáci připravovali své pokrmy s nadšením, byli velmi nápadití a práce je bavila. 

Pokrmy byly chuťově a esteticky povedené a porota tak měla velmi náročný úkol, vybrat jen ty nejlepší.  

Výhry a prohry nejsou důležité. Jsme rádi, že naši žáci ze sebe dostali to nejlepší, co v nich je. Věříme, že nadšení a radost našich žáků převládala nad stresem a touhou vyhrát.

Doufáme, že si kromě špinavých zástěr a mouky ve vlasech naši mladí kuchaři odnesli především nezapomenutelné zážitky a vzpomínky. 

fotogalerie zde


Do naší školní soutěže MasterChef jsme si pozvali jednoho z úspěšných účastníků televizní verze, který skončil na 31. místě z 5000 účastníků.

Pověděl nám svoje zkušenosti z televizního natáčení, veselé historky, třeba jak při flambování málem zapálil televizní studio, odhalil nám televizní fígle a hlavně jsme se dozvěděli, že všechno, co v televizi vidíme není tak, jak to vidíme.

Poté nám náš host ukázal, jak lehce a jednoduše si můžeme připravit snadná a chutná jídla ze surovin, které máme všichni doma. Jídla připravoval a prezentoval v učebně dopravní výchovy a my jsme mohli vidět, že se na učitelském stole, dají dělat i jiné věci, než opravovat písemky. Moc jsme si na všem pochutnali – Děkujeme za návštěvu!

Tláskalová Jana


Součástí soutěže ve vaření Master Chef byla ochutnávka a poznávací soutěž, se kterou pomohli žáci 9. B. Všechny třídy od 4. do 9. měly možnost během dvou dnů vyzkoušet si se zavázanýma očima poznat vzorek jídla, které mu dali ochutnat. Kombinovali přitom i několik chutí najednou, různé druhy zeleniny, šunku, sýr, ovoce, sladkou chuť i slanou. Ochutnávající přemýšlel, jaké chutě vnímá. Akce se podařila, všichni si to užili.

Malíková Jana

Aktualizováno: 24.6.2024 — 13:16
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram