NEPŘEHLÉDNĚTE:

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Mikulášský den

12345_mikulasV pondělí 5. 12. 2016 jsme na naší škole přivítali veleváženou návštěvu, jednoho z nejvyšších kontrolorů, svatého Mikuláše. Nechyběl ani nezbytný doprovod, strašidelní čerti s krásnými anděly v bílém. Pravou rukou svatého Mikuláše byl svatý Petr.

Čerti o sobě dávali vědět řinčením řetězů a bušením na dveře, takže ten, kdo neměl čisté svědomí, se choulil na své židličce. Ještěže tu byli andělé. Uklidňovali děti, když se u nich objevily slzičky, nebo je drželi za ruku, když statečně čelili svému strachu. Mikuláš se tak dočkal vroucných slibů, že už to nikdy neudělají a ve všem se zlepší. Jako důkaz odříkali básničku nebo zazpívali písničku, která byla často věnovaná panu kontrolorovi. Vzhledem k tomu, že nikdo z dětí nechtěl do pekla, byli hříšníci i jejich spolužáci velmi dobře připraveni. Nakonec byli všichni odměněni.

Takto to vypadalo ve většině tříd na 1. stupni. Jen ve třetí třídě si ty hříšné osoby klidně samy vlezly do čertovského pytle a nechaly se odnést od pekla. Sice platí, že „co peklo schvátí, už nikdy nenavrátí“, ale tyto hříšníky ani peklo nechtělo, tak byli „štandopede“ odesláni zpět.

Celý mikulášský den uzavírala mikulášská diskotéka. Nejprve se na ní vyřádili žáci z prvního stupně, pak přišli na řadu žáci z druhého. Nemyslete si, že Mikuláš zapomněl na hříšníky z druhého stupně. Ti se vykoupili ze svých hříchů tancováním macareny.

Celý mikulášský den připravili deváťáci, za což jim patří upřímné poděkování.

více fotografií

Mgr. Stanislava Hovorková

Aktualizováno: 28.8.2018 — 8:05

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram