NEPŘEHLÉDNĚTE:

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Autorské čtení Josefa Lukáška

Ve čtvrtek 31. ledna, v den našeho pololetního vysvědčení, k nám do školy přijel pan Josef Lukášek.

První hodinu jsme se učili. Po začátku druhé vyučovací hodiny jsme šli do školní družiny, posadili jsme se a těšili se. Po chvíli přišel pan Lukášek. Nejdřív se nám představil. Dříve učil fyziku na gymnáziu, nyní pracuje u horské služby. Vyprávěl nám, jak se stal spisovatelem a jaké dělal vylomeniny a lumpárny, když byl malý. Když nám říkal své příhody ze života, moc jsme se nasmáli.

První kniha, kterou napsal, byl průvodce Orlickými horami. K psaní pohádek se dostal díky tomu, že vypravoval dětem na lyžařském kurzu pohádky před spaním a jeden kamarád mu řekl, že vypravuje pěkné pohádky a že by mohl napsat knížku. Nakonec sepsal celkem asi dvacet různých knížek. A to začal psát pohádky až ve svých 40 letech!

Asi po hodině se nás zeptal, jaké máme na něho otázky. Dozvěděli jsme se o historii Krakonoše, Kačenky a Rampušáka. Potom nám předčítal jednu kapitolu z Pohádek z Orlických hor. Všichni ztichli a naslouchali příběhu O Ledříčkovi. Pohádka byla hezká, zaujala nás.

Nakonec se s námi pan Lukášek vyfotil, rozdal nám obrázky z jeho pohádek a kdo chtěl, mohl si ho nechat i podepsat.

Bylo to zajímavé, i když jsme tam jenom seděli a poslouchali. Dozvěděli jsme se, jak vznikají pohádky nebo jak se člověk dostane k sepisování pohádek a psaní knížek. Do tříd jsme se vraceli s nově nabytými znalostmi a s radostí, že jsme místo klasické výuky měli autorské čtení.

více fotografií

Žákyně a žáci 6.A a 6.B

Aktualizováno: 7.2.2019 — 20:21

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram