NEPŘEHLÉDNĚTE:

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Kolumbie

2020_6789_kolumbie

zdroj obrázku: http://planetazeme3000.cz/

Stejně jako v minulých letech se i v letošním školním roce (27. 9. 2019) žáci 2. stupně zúčastnili v rámci projektu Planeta Země 3000 promítání jedinečného vzdělávacího programu Kolumbie – Ráj slasti a neřesti.

Multimediální projekce byla plná fotografií, animací a videosekvencí. To vše za doprovodu hudby, autentických zvuků a komentovaného výkladu reportéra bylo zárukou jedinečného zážitku.

Pro většinu žáků byla dosud Kolumbie jen zemí, která se nachází v Jižní Americe, pěstuje se zde káva a vyváží se odsud drogy.

Po skončení programu odcházeli obohaceni o nové, zajímavé informace. Výběr několika nejzajímavějších uvádíme na následujících řádcích.

Kolumbie je 4. největší země Jižní Ameriky, od ČR je vzdálená asi 10 000 km. Velkým problémem Kolumbie je boj armády proti drogovým kartelům (známý Pablo Escobar byl zastřelen v roce 1993). Hlavní město Bogota s 8 mil. obyvatel bylo v 90. letech 20. století považováno za nejnebezpečnější město světa, přesto sem míří velké množství turistů; častým cílem je poutní místo na hoře Monserrrate.

V Kolumbii najdeme impozantní vrcholky And, ale i duhovou řeku (pojmenovaná díky zvláštní vodní rostlině, která v průběhu roku mění svou barvu za zelené na červenou).

Fauna a flóra Kolumbie je neobyčejně pestrá, na území země bylo zřízeno 30 národních parků (největší z nich o rozloze 4 mil. hektarů chrání vzácné jaguáry, tapíry, stejně jako nejstarší jeskynní malby na kontinentu). Součástí státního znaku je kondor andský, jeden z největších létajících ptáků světa. Fascinující je i nejmenší pták světa – kolibřík, který je schopen 90- krát mávnout křídly během jediné sekundy.

Většinu žáků zaujalo i vyprávění o ostrově Gorgona, kde žije prudce jedovatý had křovinář.

Pobřeží Kolumbie omývají vody hned dvou oceánů – Tichého i Atlantského. Nejen velryby a žraloky ohrožuje obrovské množství mikroplastů, což je palčivý problém současnosti nejen pro Kolumbii.

Nelze zapomenout na pěstování cukrové třtiny, a především kávy, kterou Kolumbie vyváží do celého světa.

Už teď se všichni těšíme na příští rok, který bude věnovaný Senegalu.

Mgr. Ilona Schwarzová

Aktualizováno: 23.11.2019 — 11:20

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram