Exkurze čtvrťáků a páťáků

Exkurze čtvrťákůVe čtvrtek 2. 2. jsme se my čtvrťáci a páťáci vypravili na exkurzi. Ráno o půl osmé na nás čekal u školy autobus a odvezl nás do krajského města.

Nejprve naše cesta vedla do planetária a hned jeho oplechovaná budova nás zaujala svým vzhledem, připomínala UFO a vnitřek zase prostor kosmické lodi. Po příchodu jsme se ocitli v sále s nakloněným hledištěm. Kochali jsme se prostorovou projekcí hvězdné oblohy s možností posouvat se v čase, takže jsme pozorovali denní i noční oblohu v různých časových intervalech. Nejvíce se nám líbila znamení zvěrokruhu. Závěr projekce byl věnován filmu z vesmírného prostředí – Polaris II. V areálu jsme měli možnost prohlédnout výstavu Mikrosvět a makrosvět, modely sluneční soustavy, dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o Slunci, Zemi, planetách a jejich měsících, proč se střídají roční období, den a noc. Zaujal nás také velký dalekohled umístěný v kopuli hvězdárny, do kterého jsme bohužel pro nepřízeň počasí nemohli nahlédnout. Na závěr jsme si mohli zakoupit upomínkové předměty, pohledy nebo pomůcky na pozorování Slunce.

Naše další kroky vedly k soutoku dvou největších východočeských řek Labe a Orlice, kde nás překvapili holubi, mlsné nutrie a kachny. Cestou jsme také viděli vodní elektrárnu Hučák a v Jiráskových sadech pak dřevěný pravoslavný kostel sv. Mikuláše.

Procházkou jsme se vydali po zpívajících schodech ke Krajskému úřadu a na Velké náměstí. Navštívili jsme katedrálu sv. Ducha, prohlédli jsme si její majestátnost a pokračovali k Bílé věži, kde jsme obdivovali druhý největším zvon v České republice. Po schodech jsme vystoupali do výšky 72 m, odtud byl jedinečný pohled nejen na Hradec Králové, ale i na vrcholky Orlických hor a Krkonoš. Tento výhled dokonale zakončil naši exkurzi. Byl to hezký den v našem krajském městě. Hodně jsme se toho dozvěděli a poznali místa, o kterých se učíme ve škole a kolem kterých často jenom projíždíme.

více fotografií

Mgr. Ladislava Vaňková a čtvrťáci

Aktualizováno: 10.2.2023 — 20:50
Základní škola a mateřská škola Častolovice © 2021
Facebook
Instagram